Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 116/1994, de 21 de juny, del Govern Valencià, pel qual es regulen els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

(DOGV núm. 2302 de 04.07.1994) Ref. Base de dades 1487/1994

DECRET 116/1994, de 21 de juny, del Govern Valencià, pel qual es regulen els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana. [94/4514]
En el marc del que estableixen l'article 31.8 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, el Reial Decret 3318/1983, de 25 d'agost, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Generalitat Valenciana en matèria d'administració local, i el Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, la Generalitat Valenciana té competència per a regular el procediment d'adopció, modificació i rehabilitació d'escuts, banderes i altres símbols i tractaments, honors i distincions de les corporacions locals del seu àmbit territorial.
La creació del Consell Tècnic, pel Decret 77/1990, de 14 de maig, del Govern Valencià, com a òrgan consultiu amb competència per a emetre dictamen en la matèria, i també per a la prestació d'assessorament sobre heràldica municipal a les entitats locals de la Comunitat Valenciana, suposa la recuperació d'una part important de la història del poble valencià, mitjançant la incorporació de criteris i principis heràldics, que dignifica l'heràldica municipal.
Resulta necessari incloure en una norma del Govern Valencià aquells criteris i principis heràldics que servesquen d'orientació a les corporacions locals en el moment de sol·licitar a la Conselleria d'Administració Pública l'aprovació o rehabilitació del seu escut o bandera.
Així mateix, ha considerat convenient establir una regulació més àmplia en la matèria, recollint altres símbols, tractaments i honors municipals, assumint clarament la competència atorgada a la Generalitat Valenciana.
Finalment, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, exigeix adaptar el Decret 77/1990, de 14 de maig, del Govern Valencià, a les normes i principis d'aquesta.
Per tant, a proposta del conseller d'Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 21 de juny de 1994,
DECRETE:
TíTOL I
Disposicions generals
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article primer. Objecte i àmbit de l'aplicació
L'atorgament a les entitats locals d'escuts, banderes i altres símbols, i la seua modificació o rehabilitació, i també la concessió de tractaments i honors, l'efectuaran els òrgans competents de la Generalitat Valenciana després de la instrucció d'expedient, d'acord amb les normes establertes en aquest decret.
Article segon. Definicions
A l'efecte del que estableix aquest decret, s'entén per:
1. Escut: símbol o ensenya formada per una superfície entre línies, denominada camper, on es representen diferents elements, heràldics o càrregues.
2. Bandera: llenç, de tafetà o d'una altra tela, de figura comunament rectangular o quadrilonga, que s'assegura per un dels seus costats a una asta o una drissa, i s'empra com a insígnia o senyal.
3. Emblema: qualsevol símbol gràfic, diferent de l'escut o la bandera, que puga representar simbòlicament el municipi, amb independència de la seua forma.
4. Estendard: insígnia consistent en un pedaç de tela generalment quadrilong, on figura l'escut de la corporació, i porta la vora superior fixa a una vara que penja horitzontalment d'un pal amb el qual forma creu.
5. Segell: utensili, sovint de metall o cautxú, que serveix per a estampar les armes gravades en aquest, i s'empra per a autoritzar documents, tancar plecs i altres usos anàlegs. És un cercle al centre del qual figura l'escut municipal o, si no n'hi ha, el de la Generalitat Valenciana i al seu entorn figura la inscripció «Ajuntament d ... » (nom complet i oficial del municipi o de la respectiva entitat local).
6. Tractament: títol distintiu d'una entitat local. Són categories jeràrquiques dels municipis de la Comunitat Valenciana les de vila i ciutat.
7. Honor: qualitat moral o fama reconeguda a un municipi per la seua virtut o heroïcitat històrica: molt lleial, molt noble, fidelíssima.
Article tercer. ús dels símbols, tractaments i honors
Cap entitat local de la Comunitat Valenciana no podrà utilitzar un símbol, tractament o honor que no haja sigut autoritzat per l'òrgan competent de la Generalitat Valenciana, sense perjudici dels que s'hagen concedit amb anterioritat a la transferència de competència de l'administració de l'estat a la Generalitat Valenciana en matèria de símbols, tractaments i honors de les corporacions locals.
CAPíTOL II
El Consell Tècnic
Article quart. Funcions
1. El Consell Tècnic és l'òrgan consultiu, dependent de la Conselleria d'Administració Pública, especialitzat en heràldica, vexil·lologia i distincions, al qual correspon emetre dictamen en els procediments d'adopció, rehabilitació o modificació d'escuts, banderes, tractaments i honors de les entitats locals.
2. També li corresponen les següents funcions:
a) Assessorar, en matèria de la seua competència, els òrgans dependents de la Generalitat Valenciana i les entitats locals de la Comunitat Valenciana.
b) Revisar, a petició de la Direcció General d'Administració Territorial i Organització o de l'entitat local interessada, la representació gràfica del símbol utilitzat per aquesta última.
3. El Consell Tècnic té la seu a la Conselleria d'Administració Pública, on s'hauran de celebrar les seues sessions.
Article cinqué. Composició
1. El Consell Tècnic està integrat pels següents membres:
a) El president, que serà el director general d'Administració Territorial i Organització, de la Conselleria d'Administració Pública, o la persona que el substituesca.
b) Quatre vocals:
- Un vocal designat pel Consell Valencià de Cultura entre els membres.
- Dos doctors en Història, professors de les universitats de la Comunitat Valenciana, designats pel conseller d'Administració Pública.
- Un expert en heràldica i vexil·lologia de reconegut prestigi, designat pel conseller d'Administració Pública.
c) El secretari, que serà designat pel president del Consell Tècnic.
2. El Consell Tècnic establirà el seu règim de convocatòries.
TíTOL II
Dels símbols locals
CAPíTOL I
Disposicions generals
Article sisé. Els símbols locals
Són símbols de les entitats locals l'escut, la bandera, l'estendard i l'emblema. L'ús d'aquests, i també el seu procediment d'adopció, modificació o rehabilitació, s'adaptaran a les normes establertes en aquest decret.
Article seté. ús de l'escut
1. L'ús de l'escut és privatiu de l'ens local al qual pertanya i podrà incorporar-lo als seus segells i comunicacions oficials.
2. En cas de no tenir autoritzat un escut propi, hauran d'usar en les comunicacions oficials l'escut de la Generalitat Valenciana.
3. Les entitats privades i els particulars no podran fer ús de l'escut sense l'expressa autorització de l'ens local.
Article vuité. ús de la bandera
1. Les entitats locals que tinguen aprovat l'escut oficial podran dotar-se de bandera.
2. La utilització de la bandera és privativa de l'ens local a què pertany i la seua col·locació en els edificis oficials de l'entitat local es regirà pel que disposen la Llei 39/1981, de 28 d'octubre, per la qual es regula l'ús de la bandera d'Espanya i d'altres banderes i ensenyes, i la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1984, de 4 de desembre, de símbols de la Comunitat Valenciana.
3. Els ens locals no poden enarborar com a pròpia una bandera que no siga la seua oficial, degudament autoritzada de conformitat amb el que estableix aquest decret.
4. La bandera d'un ens local no pot ser utilitzada com a fons de cap símbol o sigles de partits polítics, sindicats, associacions o altres entitats privades.
Article nové. ús de l'estendard
Podran fer ús de l'estendard únicament el president de les entitats locals territorials, en actes oficials, o la persona en qui delegue, dins del seu territori municipal o, si escau, provincial.
Article ceu. ús de l'emblema
Les entitats locals que tinguen aprovat escut oficial podran utilitzar en les seues publicacions institucionals divulgatives o publicitàries un emblema distintiu. En cap cas l'emblema s'incorporarà als segells municipals, ni figurarà com a capçalera de la documentació oficial de l'ens local, ni validarà aquesta.
Les entitats públiques dependents dels ens locals podran fer ús de l'emblema d'acord amb les seues disposicions reguladores.
Article onze. Fonamentació dels símbols locals
1. L'escut de l'entitat local s'haurà de fonamentar en els seus antecedents històrics.
2. La bandera municipal es fonamentarà, principalment, en els colors i elements més representatius de l'escut, i procurarà evitar col·locar-hi l'esmentat escut.
3. L'estendard ha de reproduir la bandera de l'entitat local, adaptant els elements que la componen a la posició vertical.
4. L'emblema no pot consistir en una modificació, deformació o simplificació de l'escut, encara que pot basar-se en els elements d'aquest.
Article dotze. Criteris heràldics i vexil·lològics
1. Quant a l'escut, la seua forma serà quadrilonga de punta redona, llevat de casos degudament justificats en la tradició històrica, en què podrà ser un losange d'angles rectes, d'acord amb les figures contingudes en l'annex II d'aquest decret.
S'utilitzarà per timbre la corona reial oberta d'acord amb la tradició valenciana, tal com figura en l'annex II esmentat. Els escuts de les mancomunitats i altres entitats locals no territorials no portaran cap timbre.
No s'adornarà l'escut municipal amb cap altre ornament exterior, ni divises ni filacteris.
2. La bandera serà preferentment quadrilonga de proporcions 2:3, és a dir, una vegada i mitja més de llarg que d'ample, d'acord amb l'annex III d'aquest decret.
Quan per raons històriques molt justificades s'utilitzen les armes reials de l'antiga corona d'Aragó, la forma de la bandera serà preferentment abocellada amb l'escut municipal en el centre o en el límit del primer terç juntament a l'asta d'aquesta, d'acord amb l'annex III abans esmentat.
Aquestes armes, si escau, sols podran incorporar-se en l'escut de municipis pertanyents històricament al patrimoni reial.
3. Les entitats locals no territorials no podran dotar-se de bandera.
4. Els símbols municipals seran el més senzills possible i identificatius, i hauran de complir, en qualsevol cas, les lleis de l'heràldica o la vexil·lologia i, en particular, els criteris tècnics bàsics continguts en l'annex I d'aquest decret.

CAPíTOL II
Procediment d'adopció, modificació o rehabilitació
d'escuts i banderes de les entitats locals
Article tretze. Iniciació
1. L'expedient per adoptar, rehabilitar o modificar l'escut o la bandera s'iniciarà per acord de l'òrgan competent de l'entitat local interessada, que ordenarà la incoació i, amb aquesta finalitat, durà a terme els actes previs perquè s'hi incorpore la documentació següent:
a) Memòria o estudi tècnic, subscrit per un expert en heràldica o vexil·lologia o per una institució competent en la matèria, en què s'exposen detalladament els fonaments històrics, toponímics i tècnics del projecte de símbol, i també una descripció detallada d'aquest.
b) Dos dibuixos del projecte del nou símbol local, en què s'aprecien els colors i els metalls aplicats i, en el cas de les banderes, a més, les mesures utilitzades. També serà admissible un únic dibuix original i una diapositiva d'aquest que permeta una perfecta reproducció gràfica.
2. El projecte de símbol de l'entitat local serà aprovat pel ple de la corporació corresponent. L'acord plenari contindrà una descripció detallada del projecte d'escut o bandera adoptat, i també de les raons justificatives d'aquest.
A l'expedient, cal unir-hi el certificat emès pel secretari de la corporació acreditativa de l'acord adoptat.
Article catorze. Informació pública
1. L'expedient serà sotmès a informació pública durant el termini d'un mes, mitjançant anuncis al tauler d'edictes de l'entitat local i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, a fi que els que tinguen interès en l'assumpte puguen examinar-lo i al·leguen el que consideren convenient.
2. El ple de la corporació resoldrà les possibles al·legacions. S'unirà a l'expedient el certificat, emès pel secretari de la corporació, acreditatiu del compliment d'aquest tràmit i també del resultat.
Article quinze. Tramesa de l'expedient a la Conselleria d'Administració Pública
1. Transcorregut el termini d'informació pública i una vegada resoltes, si escau, les possibles al·legacions al projecte, l'entitat local interessada trametrà la totalitat de l'expedient tramitat a la Conselleria d'Administració Pública, perquè aquesta sol·licite el dictamen del Consell Tècnic.
2. L'òrgan competent per a tramitar l'expedient és la Direcció General d'Administració Territorial i Organització, de la Conselleria d'Administració Pública.
L'òrgan competent per a resoldre l'expedient és el conseller d'Administració Pública.
Article setze. Dictamen del Consell Tècnic
1. La Direcció General d'Administració Territorial i Organització, en el termini de 10 dies des de la recepció de la documentació completa establerta en els articles 13 i 14 d'aquest decret, sol·licitarà el dictamen del Consell Tècnic i, amb aquesta finalitat, haurà de trametre còpia de l'expedient a l'esmentat òrgan.
2. El Consell Tècnic emetrà dictamen sobre la proposta de símbol en el termini de dos mesos des de la sol·licitud del dictamen.
3. El Consell Tècnic comunicarà a la Direcció General d'Administració Territorial i Organització i a l'entitat local interessada el dictamen emès, en el termini de 15 dies des de l'aprovació de l'acta de la corresponent sessió.
Article disset. Resolució
1. Quan la proposta de símbol adoptada per l'entitat local siga dictaminada favorablement pel Consell Tècnic, el conseller d'Administració Pública, en el termini d'un mes des de l'aprovació de l'acta del dictamen del Consell Tècnic, dictarà resolució per la qual s'autoritze l'ús oficial del símbol adoptat, modificat o rehabilitat per l'entitat local corresponent. Aquesta resolució s'haurà de comunicar a l'entitat local interessada i s'haurà de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la qual tindrà ple efecte des d'aquest moment.
En aquest cas, si no es resol expressament dins del termini assenyalat en el paràgraf anterior, l'entitat local podrà entendre estimada la seua proposta de símbol, a l'efecte de l'article 44 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Donat cas que la proposta de símbol obtinga dictamen favorable, però el Consell Tècnic formule alguna observació sobre la representació gràfica del model oficial d'aquest, la Direcció General d'Administració Territorial i Organització sol·licitarà de l'entitat local la tramesa, en el termini d'un mes, dels dibuixos adaptats a la seua descripció heràldica o vexil·lològica, i es paralitzarà el termini a què fa referència el número anterior fins que s'incorpore a l'expedient aquest document.
Article divuit. Discrepàncies
1. En el supòsit que el dictamen del Consell Tècnic no siga favorable al projecte de símbol adoptat per l'entitat local, l'esmentat Consell determinarà tots els punts que considere contraris a les normes heràldiques o vexil·lològiques, i també les causes que fonamenten la seua incorrecció, i proposarà les alternatives que considere més adequades tècnicament i històricament.
2. L'entitat local, en el termini de dos mesos des que reba la comunicació del dictamen del Consell Tècnic, haurà d'esmenar els errors tècnics que tinga el projecte presentat, d'adoptar un nou acord plenari en aquest sentit i de trametre els dibuixos originals a què fa referència l'article 13.1.b) d'aquest decret.
L'entitat local haurà de trametre a la Direcció General d'Administració Territorial i Organització el certificat de l'acord plenari i també els dibuixos esmentats.
3. En el mateix termini, l'entitat local, mitjançant un acord plenari, podrà discrepar del dictamen del Consell Tècnic. En aquest cas, les discrepàncies s'hauran de fonamentar en les motivacions històriques, tècniques, heràldiques o vexil·lològiques que hagueren servit de base a l'esmentat Consell per a l'elaboració del seu dictamen, les quals hauran d'estar degudament documentades i subscrites per un tècnic especialista.
El certificat de l'acord pel qual es discrepa s'haurà de trametre al departament esmentat en el número anterior.
4. Les discrepàncies que, si escau, formule l'entitat local s'hauran de trametre al Consell Tècnic perquè s'hi pronuncie, d'acord amb el procediment establert en l'article 16.
5. Si el Consell Tècnic es ratifica en el seu dictamen inicial, l'entitat local, mitjançant acord plenari i en el termini d'un mes, haurà d'acceptar o no el dictamen de l'òrgan consultiu:
a) En el primer cas, es resoldrà l'expedient d'acord amb el que preveu l'article 17.
b) Donat cas que no l'accepte, el conseller d'Administració Pública resoldrà la no-autorització de l'ús oficial del símbol proposat. Aquesta resolució es dictarà en el termini d'un mes des de la recepció de l'acord plenari i es comunicarà a l'entitat local interessada.
Si no s'emet una resolució en termini, l'entitat local podrà entendre denegada la proposta de símbol, a l'efecte previst en l'article 44 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
6. Si, ateses les al·legacions i documentacions presentades per l'entitat local, el Consell Tècnic modifica l'anterior dictamen i es pronuncia favorablement a la proposta inicial, o a les correccions formulades per l'entitat local, l'expedient es resoldrà d'acord amb el que preveu l'article 17.
CAPíTOL III
Procediment d'adopció, modificació o rehabilitació
d'estendards i emblemes de les entitats locals
Article dinou. Procediment respecte de l'estendard
1. Les entitats locals territorials que tinguen aprovat l'escut oficial podran tenir estendard. El procediment s'iniciarà mitjançant acord plenari en què es farà una descripció detallada d'aquest, i també de les seues mesures i de la tela utilitzada.
2. L'acord plenari, juntament amb el dibuix justificatiu que haja servit de base per a l'adopció de l'estendard, es trametrà a la Direcció General d'Administració Territorial i Organització, de la Conselleria d'Administració Pública, la qual sol·licitarà informe del Consell Tècnic.
3. El Consell Tècnic, en el termini de dos mesos, haurà d'informar sobre el dibuix presentat i de trametre'l a l'entitat local.
Si en l'informe no es formula cap objecció al projecte presentat, aquest serà autoritzat, en el termini d'un mes des de l'aprovació definitiva de l'informe del Consell Tècnic, mitjançant resolució del director general d'Administració Territorial i Organització, que es comunicarà a l'entitat local.
Si en l'informe es formulen objeccions, l'entitat local, en el termini d'un mes des de la recepció de la comunicació de l'informe del Consell Tècnic, farà les correccions oportunes o manifestarà el que li convinga de dret. A la vista de l'informe i de les al·legacions formulades, el director general d'Administració Territorial i Organització resoldrà l'expedient en el termini assenyalat en el paràgraf anterior.
4. La no-resolució expressa en el termini establert tindrà efectes favorables a la proposta de l'entitat local.
Article vint. Procediment respecte de l'emblema
1. Les entitats locals que tinguen aprovat l'escut oficial podran dotar-se d'un emblema distintiu.
2. El procediment per a l'autorització de l'emblema serà el previst en l'article anterior.
Article vint-i-u. Creació d'altres distintius locals
Les entitat locals podran acordar la creació de medalles, condecoracions o altres distintius honorífics, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o serveis extraordinaris, en què podrà figurar l'escut municipal.
La creació de qualsevol nou distintiu haurà de ser comunicada a la Direcció General d'Administració Territorial i Organització.
TíTOL III
Dels tractaments i honors dels municipis valencians
CAPíTOL úNIC
L'ús i el procediment de concessió de tractaments i honors
Article vint-i-dos. ús
1. Els municipis i províncies de la Comunitat Valenciana podran fer ús oficial dels tractaments i honors expressament atorgats o reconeguts de dret.
2. La Direcció General d'Administració Territorial i Organització podrà sol·licitar informe al Consell Tècnic sobre els tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.
Article vint-i-tres. Concessió
1. El Govern Valencià, mitjançant decret, podrà concedir als municipis de la Comunitat Valenciana tractaments i honors.
2. La concessió haurà d'estar degudament justificada en la història, en esdeveniments extraordinaris, en comportaments exemplars o en qualsevol altra causa que facen mereixedor el municipi d'un reconeixement especial per la Comunitat Autònoma i pels ciutadans de la Comunitat Valenciana.
3. Si s'iniciara a instància de part, serà la Direcció General d'Administració Territorial i Organització qui haurà de tramitar l'expedient, d'acord amb les normes reguladores del dret de petició.
DISPOSICIó ADDICIONAL
Els membres del Consell Tècnic tindran dret a les indemnitzacions previstes en la normativa aplicable, i també a la resta de percepcions que siguen procedents legalment.
DISPOSICIONS TRANSITòRIES
Primera
Els actuals membres del Consell Tècnic nomenats d'acord amb el que estableix el Decret 77/1990, de 14 de maig, del Govern Valencià, desplegat per l'Ordre de 21 de juny de 1990, de la Conselleria d'Administració Pública, continuaran exercint les seues funcions fins a l'expiració del seu mandat.
Segona
Els expedients d'aprovació, rehabilitació o modificació de símbols locals iniciats abans de la data d'entrada en vigor d'aquest decret s'hauran d'adaptar, quant a la seua resolució, al procediment previst en aquest decret, sense perjudici de la conservació dels actes vàlidament celebrats en la seua tramitació, particularment en allò referent a acords municipals i al dictamen emès per l'òrgan consultiu.
Tercera
A l'efecte de l'acomodació a les normes i criteris heràldics establerts en aquest decret, la Conselleria d'Administració Pública, mitjançant la Direcció General d'Administració Territorial i Organització, farà a les entitats locals de la Comunitat Valenciana que procedesca les observacions oportunes perquè inicie el procediment de modificació dels seus símbols representatius o, sense necessitat de modificació, els representen correctament.
DISPOSICIó DEROGATòRIA
Queden derogades totes les disposicions que s'oposen a allò establert en aquest decret i, en especial, el Decret 77/1990, de 14 de maig, del Govern Valencià, pel qual es regula el procediment per a l'adopció, modificació o rehabilitació d'escuts i banderes municipals i d'altres entitats locals.
DISPOSICIó FINAL
Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 21 de juny de 1994
El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller d'Administració Pública,
LUIS BERENGUER FUSTER
ANNEX I
Els projectes d'escuts, banderes, estendards i emblemes s'adaptaran als següents criteris tècnics bàsics d'acord amb allò establert en l'article 12:
1. Respecte de l'escut:
Fonamentació: la que disposa l'article 11.1. En aquest sentit, podrà representar-se una figura o figures derivades del propi nom de la població (armes parlants), o de l'etimologia científica d'aquest, o de caràcters rellevants de la història pròpia, i també, quan estiga degudament legitimat, les armes reials o senyorials. Aquestes últimes mai no s'usaran de forma exclusiva.
Forma i timbre: les que estableix l'article 12.1 i la representació gràfica dels quals es recull en l'annex II.
Representació: les figures del camper de l'escut s'hauran de representar heràldicament, i es rebutjaran les formes naturals, paisatgístiques i realistes, i hauran de complir la llei de la plenitud.
Els esmalts hauran de representar-se correctament com a metalls, colors o folres.
Els escuts municipals hauran d'estar compostos de la forma més simple i senzilla, i evitaran una excessiva quarteració.
2. Respecte de la bandera
Fonamentació: la que disposa l'article 11.2.
Forma: s'ajustarà a la disposada en l'article 12.2, d'acord amb l'annex III d'aquest decret.
Representació: en les dues cares de la bandera, tots els elements mantindran aquesta disposició i ordenació respecte a l'asta, i es farà l'efecte de la transparència.
Suport: seda o tafetà per al model oficial.
3. Respecte de l'estendard:
Fonamentació: la que disposa l'article 11.3.
Forma: bandera quadra de proporcions 1:2.
Suport: serà de teixit fort, de llaneta o de fibra sintètica, estampat o amb sobreposats per ambdues cares.
4. Respecte de l'emblema:
Representació: podran ser dissenys moderns, però no podran vulnerar allò disposat en l'article 11.4 d'aquest decret.

linea
Mapa web