Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 72/2015, de 15 de maig, del Consell, pel qual es regulen els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana. [2015/4635]

(DOGV núm. 7529 de 20.05.2015) Ref. Base de dades 004534/2015

DECRET 72/2015, de 15 de maig, del Consell, pel qual es regulen els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana. [2015/4635]
PREÀMBUL

La competència de la Generalitat en matèria de règim local està establida en l’article 49.1.8a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana. En el seu desplegament, es va aprovar la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, l’article 22 del qual preveu que les entitats locals de la Comunitat Valenciana podran adoptar escut, bandera i altres símbols representatius, així com modificar els que ja tingueren i rehabilitar els que utilitzen amb caràcter històric, amb la instrucció prèvia del procediment corresponent, tramitat de conformitat amb les normes reglamentàries reguladores de la matèria.
Tenint en consideració el temps transcorregut des de l’aprovació del Decret 116/1994, de 21 de juny, del Consell, que regula els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, i el Decret 157/2000, de 17 d’octubre, del Consell, que regula la rehabilitació d’escuts i banderes municipals històrics d’ús immemorial, es fa necessària l’aprovació d’un nou text normatiu que desplegue les previsions de l’article 22 de la Llei de Règim Local de la Comunitat Valenciana
Per la seua banda, després de la creació del Consell Tècnic, per mitjà del Decret 77/1990, de 14 de maig, del Consell, pel qual es regula el procediment per a l’adopció, la modificació o la rehabilitació d’escuts i banderes municipals i d’altres entitats locals, com a òrgan consultiu col·legiat amb competència per a l’emissió d’informes i dictàmens, així com per a la prestació d’assessorament en matèria de símbols, honors i distincions de les entitats locals, s’han succeït diferents denominacions d’este, per la qual cosa resulta rellevant la seua homogeneïtzació, a fi de l’adequada identificació en la llengua valenciana, de conformitat amb el que establix la Llei 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat, d’Ús i Ensenyament del Valencià. Així mateix es reforça el caràcter eminentment tècnic del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia quant a la fixació dels criteris heràldics i vexil·lològics que han de guiar les entitats locals per a sol·licitar l’aprovació dels símbols locals.
Finalment entre els objectius plasmats en el Pla SIRCA-2, Pla de Simplificació i Reducció de Càrregues Administratives de la Generalitat 2013-2015, aprovat en la reunió de 10 de maig de 2013, del Consell, està l’eliminació de tràmits innecessaris en els procediments, amb el compromís de minimitzar les traves administratives i augmentar l’eficàcia dels processos. Atenent a este objectiu, resulta adequada la refosa en un sol text normatiu de tots els aspectes procedimentals referits a l’adopció, la modificació o la rehabilitació dels símbols de les entitats locals, inclosa la rehabilitació d’escuts i banderes municipals històrics d’ús immemorial i aquells que de forma documentada demostren la seua existència històrica, amb la finalitat de reduir tràmits i oferir una major agilitat en la resolució d’estos expedients administratius, amb el respecte de l’autonomia local i l’heràldica pròpia del poble valencià.

En virtut d’això, de conformitat amb l’article 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 15 de maig de 2015,

DECRETE

TÍTOL I
Disposicions generals

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
El present decret té per objecte regular l’atorgament, la modificació i la rehabilitació d’escuts, banderes i altres símbols a les entitats locals de la Comunitat Valenciana, així com la concessió de tractaments i honors a estes.

Article 2. Definicions
Als efectes del que establix este decret, s’entendrà per:
1. Escut. Símbol o ensenya formada per un camp on es representen diversos elements heràldics o càrregues.
2. Bandera. Llenç, de tafetà o una altra tela, de figura comunament rectangular o quadrilonga, que s’assegura per un dels seus costats més curts a una asta o a una drissa, i s’empra com a insígnia o senyal.
3. Escut o bandera històrics d’ús immemorial. Els que s’hagen utilitzat de forma pròpia, continuada i ininterrompudament pels ajuntaments amb anterioritat a l’any 1837, data de l’abolició del règim senyorial, fins als nostres dies, i aquells respecte dels quals, de forma documentada, es demostre la seua existència abans de la data esmentada

4. Emblema. Símbol gràfic, diferent de l’escut o la bandera, que puga representar simbòlicament el municipi, amb independència de la seua forma.
5. Estendard. Insígnia consistent en una peça de tela quadrilonga, de proporcions 1:2, on figura l’escut de la corporació, que ocuparà un 50 % de l’amplària d’aquella, i porta la vora superior fixa en una vara que penja horitzontalment d’un pal amb el qual forma una creu.
6. Segell. Instrument de validació, comunament de metall, cautxú o altres suports, que servix per a estampar les armes en este gravades, i s’empra per a autoritzar documents, tancar plecs i altres usos anàlegs. És una figura en el centre de la qual campeja l’escut municipal o, a falta d’això, el de la Generalitat Valenciana i al voltant del qual consta la inscripció Ajuntament d... (nom complet i oficial del municipi o de l’entitat local respectiva).
7. Rang. Categories jeràrquiques dels municipis de la Comunitat Valenciana, que són les de vila i ciutat.
8. Tractament. Dictat honorífic que antecedix el nom d’una entitat local per concessió de l’Estat o de la Generalitat (Honorable, Excel·lentíssim, Magnífic, Il·lustríssim, Il·lustre…).
9. Honor. Títol reconegut a un municipi en atenció a mèrits rellevants (Molt Lleial, Molt Noble, Fidelíssima).

Article 3. Ús dels símbols, tractaments i honors
Cap entitat local de la Comunitat Valenciana podrà utilitzar un símbol, tractament o honor que no haja sigut autoritzat per l’òrgan competent de la Generalitat, sense perjuí que ho hagueren sigut amb anterioritat a la transferència de competències de l’Estat a la Generalitat en la dita matèria.


CAPÍTOL II
El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia

Article 4. Funcions
1. El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia és l’òrgan consultiu, dependent de la conselleria competent en matèria d’administració local, especialitzat en heràldica, vexil·lologia i distincions, a qui correspon emetre dictamen o, si és el cas, informe, en els procediments d’adopció, rehabilitació, o modificació d’escuts, banderes, estendards, emblemes, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana.
2. Així mateix, li corresponen les funcions següents:
a) Assessorar, en matèria de la seua competència, els òrgans dependents de la Generalitat i les entitats locals de la Comunitat Valenciana.

b) Revisar, a petició de la direcció general competent en matèria d’administració local o de l’entitat local interessada, la representació gràfica del símbol utilitzat per esta última.

Article 5. Seu i convocatòria de les sessions
El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia té la seu en la conselleria competent en matèria d’administració local, on celebrarà les seues sessions. La convocatòria de les sessions correspon fer-la al president del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia.

Article 6. Composició
1. El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia està integrat pels membres següents:
a) El president o la presidenta, que serà el director o la directora general competent en matèria d’administració local, o persona que els substituïsca.
b) Quatre vocals
– Un vocal designat pel Consell Valencià de Cultura entre els seus membres.
– Dos doctors o doctores en Història, professors de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, designats pel conseller o consellera competent en matèria d’administració local, després de consultar les dites institucions.
– Un expert o experta en heràldica i vexil·lologia de reconegut prestigi, designat o designada pel conseller o consellera competent en matèria d’administració local.
c) El secretari o la secretària, que serà designat o designada pel president o presidenta del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia.
2. Els òrgans competents proposaran els membres del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia i traslladaran les dites propostes al conseller o consellera competent en matèria d’administració local, als efectes del seu nomenament i de la publicació.

Article 7. Funcionament
1. El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia establirà el règim de convocatòries.
2. Els membres del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia seran nomenats per períodes de quatre anys, coincidents amb cada legislatura autonòmica. No obstant això, expirat el termini del seu nomenament, els membres del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia continuaran exercint les funcions fins a la presa de possessió dels nous membres.


Article 8. Pèrdua de la condició de membre
1. La condició de membre del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, es perdrà per qualsevol dels motius següents:
a) Per renúncia.
b) Per expiració del període pel qual es va obtindre el nomenament, sense perjuí del que disposa l’apartat 2, de l’article anterior.
c) Per incapacitat declarada mitjançant una resolució judicial ferma.
d) Per haver sigut condemnat mitjançant una resolució judicial ferma a pena d’inhabilitació absoluta o inhabilitació especial per a càrrecs públics, dret de sufragi actiu i passiu, professió o ofici.
e) Per cessament en el càrrec en virtut del qual va ser nomenat.
2. Si es produïra una vacant entre els membres del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, per qualsevol dels motius enumerats en el paràgraf anterior, es procedirà en el termini de tres mesos a cobrir la vacant.

Article 9. Indemnitzacions
Els membres del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia tindran dret a les indemnitzacions previstes en la normativa reguladora en matèria d’indemnitzacions per raó del servici i gratificacions per servicis extraordinaris.


TÍTOL II
Dels símbols locals

CAPÍTOL I
Disposicions generals

Article 10. Els símbols locals
1. Són símbols de les entitats locals l’escut, la bandera, l’estendard i l’emblema. L’ús d’estos, així com el seu procediment d’adopció, modificació i rehabilitació, s’ajustarà a les normes establides en este decret.

2. L’aprovació, la modificació o la rehabilitació dels símbols locals s’inscriurà en el Registre d’Entitats Locals de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que establix el decret que regula esta matèria.

Article 11. Ús de l’escut
L’ús de l’escut és privatiu de l’entitat local a la qual pertanga i es podrà incorporar als seus segells i a les comunicacions oficials.

Article 12. Ús de la bandera
1. La utilització de la bandera és privativa de l’ens local a què pertany i la seua col·locació en els edificis oficials de l’entitat local es regirà pel que disposa la llei per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes; i en la llei per la qual es regulen els símbols de la Comunitat Valenciana i la seua utilització.
2. Els ens locals no poden enarborar com a pròpia una altra bandera que no siga la seua oficial, degudament autoritzada de conformitat amb el que establix este decret.

Article 13. Ús de l’estendard
Podran fer ús de l’estendard únicament el president o la presidenta de les entitats locals territorials, en actes oficials, o persona en qui delegue, dins del territori municipal o, si és el cas, provincial.


Article 14. Ús de l’emblema
1. Les entitats locals que tinguen aprovat escut oficial podran utilitzar en les seues publicacions institucionals de caràcter divulgatiu o publicitari un emblema distintiu. En cap cas l’emblema s’incorporarà als segells municipals.
2. L’emblema podrà figurar, junt amb l’escut oficial aprovat, com a capçalera de la documentació oficial de l’ens local, encara que no podrà utilitzar-se com a mitjà de validació d’esta.
3. Les entitats públiques dependents dels ens locals podran fer ús de l’emblema d’acord amb les seues disposicions reguladores.

Article 15. Fonamentació dels símbols locals
1. L’escut i la bandera de l’entitat local haurà de fonamentar-se en els seus antecedents històrics, toponímics i heràldics.
2. L’estendard incorporarà l’escut de l’entitat local adaptant la proporció a la posició vertical.
3. L’emblema no té naturalesa heràldica i de valor oficial.

Article 16. Criteris heràldics i vexil·lològics
1. Quant a l’escut, la seua forma serà quadrilonga de punta redona, excepte casos degudament justificats en la tradició històrica, en els quals podrà ser un cairó, d’acord amb les figures i els colors continguts en els annexos II i IV d’este decret. En el cas dels escuts històrics es triarà sempre la representació més senzilla i genuïna, i s’usarà la forma quadrilonga de punta redona.
2. S’utilitzarà per timbre la corona reial oberta d’acord amb la tradició valenciana, tal com figura en l’annex II del present decret. Els escuts de les mancomunitats i altres entitats locals no territorials no portaran cap timbre.
3. Les armes reials només podran incorporar-se en l’escut d’aquelles entitats locals que hagen pertangut al reialenc durant la major part de la seua història.
4. La bandera serà quadrilonga de proporcions 2:3, és a dir una vegada i mitja més de llarg que d’ample, d’acord amb els annexos III i IV. Les armes reals es podran incorporar quan s’aporte documentació que acredite la seua concessió expressa.
5. Els símbols municipals seran el més senzills i identificatius possible, i hauran de complir, en tot cas, les lleis de l’heràldica o la vexil·lologia, i evitar l’excés de quarters.


CAPÍTOL II
Procediment d’adopció, modificació o rehabilitació
d’escuts i banderes de les ntitats locals

Article 17. Iniciació del procediment per l’entitat local
1. El procediment per a l’adopció, la modificació o la rehabilitació de l’escut o la bandera s’iniciarà mitjançant un acord del ple de l’entitat local amb el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal dels seus membres, que ordenarà els actes d’instrucció que resulten necessaris.
2. La documentació necessària a incorporar en l’expedient tramitat per l’entitat local serà la següent:
a) Memòria o estudi tècnic, subscrit per expert en heràldica o vexil·lologia, o per una institució competent en la matèria, en el qual s’exposen detalladament els fonaments històrics, toponímics i tècnics del projecte de símbol, així com una descripció detallada d’este. Es podrà sol·licitar per l’entitat local, l’elaboració d’este estudi al Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia.
b) Dos dibuixos del projecte del símbol local, un d’estos en dibuix original i un altre en suport digital, que permeta una perfecta reproducció gràfica, en els quals s’aprecien els colors i metalls aplicats i, en el cas de les banderes, a més, les mesures utilitzades.
3. Correspon al ple de l’entitat local interessada, amb el vot favorable de la majoria absoluta del nombre legal dels seus membres, l’aprovació del projecte de símbol. L’acord plenari contindrà una descripció detallada del projecte d’escut o bandera adoptat, així com de les raons justificatives d’este.

Article 18. Tràmit d’informació pública
1. L’expedient serà sotmés a informació pública pel termini de vint dies hàbils, per mitjà d’anuncis en el tauler d’edictes de l’entitat local i en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, als efectes que totes les persones que tinguen interés en l’assumpte puguen examinar-lo i formular les al·legacions que consideren convenients.
2. Al finalitzar el període d’informació pública, el ple de l’entitat local resoldrà les al·legacions presentades amb la majoria assenyalada en l’article anterior. Si no hi haguera al·legacions, s’unirà a l’expedient, el certificat acreditatiu d’este aspecte, expedit pel secretari o secretària de la corporació, i no serà necessària l’adopció de nou acord.

3. La rehabilitació d’un escut o bandera històrics per l’entitat local seguirà el procediment previst en este decret, sense necessitat que se sotmeta al tràmit d’informació pública.

Article 19. Remissió de l’expedient a la Generalitat
1. L’entitat local interessada, remetrà l’expedient tramitat a la conselleria competent en matèria d’administració local. Si l’expedient no reunix la documentació necessària exigida per este decret, es requerirà l’entitat local perquè en el termini de deu dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si, així no ho fera, es considerarà que desistix de la seua petició, amb la resolució prèvia que serà dictada en els termes que preveu la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. L’òrgan competent per a la tramitació de l’expedient serà la direcció general competent en matèria d’administració local.

Article 20. Dictamen del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia
Examinat l’expedient remés per l’entitat local, la direcció general competent en matèria d’administració local, sol·licitarà dictamen preceptiu del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia. El dictamen serà emés en el termini màxim de dos mesos, a partir de la data de sol·licitud formulada per la direcció general competent en matèria d’administració local. En el dictamen constaran els fonaments i una revisió del dibuix del símbol proposat per l’entitat local, que determinarà que és correcta la seua representació gràfica i que està d’acord amb la seua descripció.

Si el dictamen del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia no és favorable al projecte de símbol adoptat per l’entitat local, o estimara que l’escut o bandera no és històric o d’ús immemorial, este òrgan, determinarà les causes que fonamenten la seua incorrecció o desestimació, i proposarà les alternatives que considere més adequades tècnicament i històricament. L’entitat local, mitjançant un acord plenari, podrà acceptar o, si és el cas, discrepar del dictamen del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, en el termini d’un mes.

Article 21. Resolució del procediment
1. La direcció general competent en matèria d’administració local, formularà proposta de resolució en els procediments d’adopció, modificació o rehabilitació de l’escut o bandera, amb el dictamen previ del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia i la revisió del dibuix del símbol proposat per l’entitat local.
2. La resolució del procediment correspon al conseller competent en matèria d’administració local.
3. El procediment per a l’adopció, modificació o rehabilitació dels escuts i banderes de les entitats locals, es resoldrà i notificarà en el termini màxim de sis mesos. A falta de resolució expressa el silenci administratiu tindrà efectes positius. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre el procediment i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
4. La resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, tenint plens efectes des d’este moment, i es notificarà a l’entitat local interessada. El símbol oficial aprovat s’inscriurà en el Registre d’Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

Article 22. Caducitat del procediment
La direcció general competent en matèria d’administració local declararà la caducitat del procediment, quan es produïsca la paralització d’este per causa imputable a l’entitat local, amb l’advertència prèvia que, transcorreguts tres mesos sense que es realitzen les activitats necessàries per a reprendre la tramitació, s’acordarà l’arxivament de les actuacions. La caducitat del procediment es notificarà a l’entitat local en els termes establits en la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.


CAPÍTOL III
Procediment d’adopció, modificació o rehabilitació
d’estendards i emblemes de les entitats locals

Article 23. Procediment respecte de l’estendard
1. El procediment d’adopció, modificació o rehabilitació d’estendards, s’iniciarà mitjançant un acord plenari adoptat per la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació local, i s’ordenaran els actes d’instrucció que resulten necessaris. A l’expedient s’unirà com a documentació necessària, un dibuix justificatiu del projecte de símbol.

2. L’entitat local aprovarà l’estendard, per acord plenari adoptat amb la majoria assenyalada en este article. L’acord contindrà una descripció detallada de l’estendard, així com de les seues mesures i de la tela utilitzada. L’expedient complet es remetrà a la direcció general competent en matèria d’administració local.
3. La direcció general competent en matèria d’administració local examinarà que l’expedient reunix els requisits establits en este decret i sol·licitarà l’emissió d’informe preceptiu al Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia. L’informe serà emés en el termini de dos mesos, comptador des de la data de sol·licitud formulada per la direcció general competent en matèria d’administració local.
4. El Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia podrà formular objeccions a la proposta d’estendard, i estes es remetran a l’entitat local perquè manifeste el que al seu dret convinga.
5. Correspon a la direcció general competent en matèria d’administració local dictar la resolució sobre l’autorització del projecte d’estendard, amb l’informe previ del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia.
6. El procediment per a l’adopció, la modificació o la rehabilitació dels estendards de les entitats locals, es resoldrà i notificarà en el termini màxim de sis mesos. A falta de resolució expressa el silenci administratiu tindrà efectes positius. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre el procediment i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos en Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

7. La resolució es notificarà a l’entitat local interessada i es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
8. El símbol aprovat s’inscriurà en el Registre d’Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.
Article 24. Aprovació d’emblema
1. L’aprovació de l’emblema distintiu haurà de ser comunicada a la direcció general competent en matèria d’administració local. A este efecte l’entitat local remetrà l’acord plenari corresponent adoptat per la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació local, junt amb el dibuix de l’emblema aprovat.
2. La direcció general competent en matèria d’administració local traslladarà l’expedient al Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, per al seu coneixement.

Article 25. Creació de distincions honorífiques locals
1. Les entitats locals podran acordar la creació de medalles, condecoracions o altres distincions honorífiques, a fi de premiar especials mereixements, beneficis assenyalats o servicis extraordinaris, en els quals haurà de figurar l’escut municipal.
2. La creació de qualsevol nou distintiu haurà de ser comunicada a la direcció general competent en matèria d’administració local.
3. La direcció general competent en matèria d’administració local traslladarà l’expedient al Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia, per al seu coneixement.


TÍTOL III
Dels tractaments i honors dels municipis valencians

CAPÍTOL ÚNIC
Ús i procediment de concessió de tractaments i honors

Article 26. Ús
Els municipis i les províncies de la Comunitat Valenciana podran fer ús oficial dels tractaments i honors expressament atorgats o reconeguts d’acord a dret.

Article 27. Concessió
1. El procediment per a la concessió de tractaments i honors als municipis s’iniciarà d’ofici per la conselleria competent en matèria d’administració local o per mitjà de sol·licitud adoptada per acord del ple, per majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació local. La sol·licitud, s’acompanyarà dels documents justificatius i es remetrà a la direcció general competent en matèria d’administració local.
2. El procediment es tramitarà a través de la direcció general competent en matèria d’administració local, que sol·licitarà l’emissió d’informe al Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia sobre la procedència de la concessió.
3. La concessió estarà degudament justificada en la història, en esdeveniments extraordinaris, comportaments exemplars o qualsevol altra causa que facen mereixedora l’entitat local d’un reconeixement especial.
4. Correspon al Consell, mitjançant un decret, resoldre la concessió de tractaments i honors.
5. El procediment per a la concessió de tractaments i honors, es resoldrà i notificarà en el termini màxim de sis mesos. A falta de resolució expressa el silenci administratiu tindrà efectes positius. El transcurs del termini màxim legal per a resoldre el procediment i notificar la resolució se suspendrà en els supòsits previstos en Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
6. La resolució es notificarà a l’entitat local interessada i es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.


DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Règim transitori
Els expedients d’aprovació, modificació o rehabilitació de símbols locals iniciats abans de la data d’entrada en vigor d’este decret s’ajustaran, quant a la seua resolució, al procediment previst en el present decret, sense perjuí de la conservació dels actes vàlidament realitzats en la seua tramitació, particularment pel que fa als acords locals i al dictamen emés per l’òrgan consultiu.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
1. Queden derogats el Decret 116/1994, de 21 de juny, del Consell, pel qual es regulen els símbols, tractaments i honors de les entitats locals de la Comunitat Valenciana, el Decret 157/2000, de 17 d’octubre, del Consell, pel qual es regula la rehabilitació d’escuts i banderes municipals històrics d’ús immemorial, i l’Orde, de 27 d’octubre de 1994, de la Conselleria d’Administració Pública, per la qual es desplega el decret 116/1994, de 21 de juny.
2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions d’igual rang o d’inferior rang que s’oposen al que disposa este decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria d’administració local per a dictar totes les disposicions que estime necessàries per al desplegament i l’execució d’este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 15 de maig de 2015.

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,
JOSÉ CÍSCAR BOLUFER



ANNEX I

Els projectes d’escuts, banderes, estendards i emblemes s’ajustaran als següents criteris tècnics bàsics, d’acord amb el que establixen els articles 15 i 16 d’este decret

1. Respecte de l’escut
Fonamentació: serà la que disposa l’article 15.1. En este sentit, podrà representar-se una figura o figures derivades del nom de la població (armes parlants), o de l’etimologia d’este, o de caràcters rellevants de la història pròpia, així com, quan estiga degudament legitimat, les armes reials o bé senyorials. Estes últimes mai s’usaran de forma exclusiva ni fragmentària.
Forma i timbre: seran les que establix l’article 16 apartats primer i segon, i la seua representació gràfica l’arreplegada en l’annex II.
Representació: les figures del camp de l’escut hauran de representar-se heràldicament; es rebutjaran les formes naturals, paisatgístiques i realistes, i hauran de complir la llei de la plenitud.
Els esmalts hauran de representar-se correctament com a metalls, colors o folres.
Els escuts municipals hauran d’estar compostos de la manera més simple i senzilla, i evitaran un quarterat excessiu.

2. Respecte de la bandera:
Fonamentació: serà la que disposa l’article 15.1
Forma: s’ajustarà a la disposada en l’article 16.4, segons l’annex III d’este decret.
Representació: en les dos cares de la bandera, tots els elements mantindran la mateixa disposició i ordenació respecte a l’asta, i farà l’efecte de la transparència.
Suport: seda o tafetà per al model oficial.

3. Respecte de l’estendard:
Fonamentació: serà la que disposa l’article 15.2
Forma: serà una bandera quadrangular de proporcions 1:2.
Suport: serà de teixit fort, estampat o amb sobreposats per ambdós cares.
4. Respecte de l’emblema
Representació: podran ser dissenys moderns, d’acord amb el que disposa l’article 15.3 del present decret.




ANNEX II
ESCUTS




ANNEX III
BANDERES








ANNEX IV
Colors heràldics

1. Els colors dels escuts i banderes, especificats en el sistema internacional CIELAB, seran els següents:

Color Denominació color To
–
H* en Croma
–
C* Claredat
–
L*
Sinople Verd bandera 165.0 41.0 31.0
Atzur Blau bandera 270.0 35.0 26.0
Or Or bandera 90.0 37.0 70.0
Argent Argent bandera 255.0 3.0 78.0
Sable Negre bandera – 0.0 10.0
Gules Roig bandera 35.0 70.0 37.0
Púrpura Púrpura bandera 0.0 52.0 50.0


Tolerància: cinc unitats de CIELAB.
2. La correspondència de les especificacions del sistema internacional CIELAB amb el sistema internacional CIE-1931, s’establirà de la manera següent:

Denominació color I x i
Verd bandera 6.7 0.223 0.438
Blau bandera 4.7 0.168 0.171
Or bandera 40.7 0.395 0.403
Argent bandera 53.2 0.303 0.311
Negre bandera 1.1 0.310 0.316
Roig bandera 9.5 0.614 0.320
Púrpura bandera 18.42 0.426 0.263


linea
Mapa web