Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 29 d'abril de 2002, de la Conselleria de Sanitat, que regula la indumentària i els signes identificadors de cada un dels estaments que presten atenció directa als pacients en els centres sanitaris dependents d'esta conselleria.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4262 de 03.06.2002
Número identificador:  2002/Q5622
Referència Base de Dades:  2395/2002
 



ORDE de 29 d'abril de 2002, de la Conselleria de Sanitat, que regula la indumentària i els signes identificadors de cada un dels estaments que presten atenció directa als pacients en els centres sanitaris dependents d'esta conselleria. [2002/Q5622]

Els signes identificadors i la indumentària dels professionals de la sanitat pública són un element tangible i summament important en la comunicació amb els pacients i en la qualitat assistencial que perceben.

La imatge del personal sanitari és un factor que influïx, en gran mesura, en el grau de confiança que els pacients tenen en l'atenció que reben. Que el pacient puga identificar amb facilitat quin és l'estament professional de la persona que l'atén, l'informa o és el seu interlocutor en un moment determinat, comporta aportar seguretat en la relació entre professionals i pacients, afavorint una bona comunicació externa, cosa que constituïx un pilar fonamental en el bon desenvolupament de qualsevol organització moderna.

El Pla d'Humanització de l'Atenció Sanitària establix, com una de les seues activitats, el disseny del vestuari i els signes identificadors dels diferents estaments que treballen en l'atenció directa als pacients, per a, d'una banda, facilitar-ne el reconeixement, i d'una altra, homogeneïtzar-ne la utilització en tots els centres assistencials, de manera que tinguen el mateix referent siga quin siga el centre sanitari públic dependent de la Conselleria de Sanitat en què estiguen sent atesos.

A fi de facilitar als pacients el reconeixement dels diferents estaments sanitaris que fan la seua atenció directa, d'homogeneïtzar la indumentària i els signes identificadors utilitzats en tots els centres de manera que es proporcione un referent comú als pacients i que la indumentària dels professionals de l'assistència sanitària constituïsca un element important de la identitat i la qualitat de l'organització sanitària, a proposta de la Direcció General per a l'Atenció al Pacient i fent ús de les competències que la Conselleria de Sanitat té atribuïdes dins de la Comunitat Valenciana,

ORDENE

Títol I

Objecte, destinataris i àmbit

Article 1. Objecte

L'objecte d'esta disposició és regular, amb criteris d'homogeneïtat, la indumentària i els signes identificadors que han de ser utilitzats pels diferents estaments, en els centres i servicis assistencials sanitaris públics dependents de la Conselleria de Sanitat.

Article 2. Destinataris

Són destinataris el personal sanitari i no sanitari responsable d l'atenció directa als pacients que treballen en els centres i servicis sanitaris públics dependents de la Conselleria de Sanitat. Queda exclòs d'esta regulació el personal que fa tasques no directament assistencials.

Article 3. Àmbit

El que regula esta orde s'aplica en tots els centres sanitaris públics dependents de la Conselleria de Sanitat, tant d'Atenció Primària com d'Atenció Especialitzada, a la Comunitat Valenciana.

Títol II

Indumentària i signes identificadors

Capítol 1

Indumentària

Article 4. Indumentària

La indumentària del personal responsable de l'assistència sanitària és bata o pijama (camisola i pantalons), i calçat, de la manera següent:

1. Bata.

La bata, d'ús indistint per part del personal assistencial, tant dels centres d'Atenció Primària com d'Atenció Especialitzada, serà de color blanc, oberta per davant, i tindrà els signes identificadors següents:

A. Costat superior dret: anagrama de la Generalitat Valenciana, compost de:

– Logotip, color roig (Pantone 186 c).

– Lletres. Generalitat Valenciana. Color gris (Pantone 432 c).

– Lletres. Conselleria de Sanitat. Color gris (Pantone 429 c).

– Mida de l'anagrama aproximada, 7 cm d'ample per 4 cm d'alt.

D'acord amb la imatge corporativa establida.

B. Costat superior esquerre: durà una butxaca amb el següent:

1) Targeta d'identificació segons que especifica l'article 6.

2) En la part inferior de la butxaca, les lletres d'identificació de l'estament, tipus Humanist-521 CN BT– bold, mida 10,6 cm d'ample per 1,6 cm d'alt.

Amb les categories següents:

– Metge. Metgessa. Color blau (Pantone blau 285 c).

– Farmacèutic. Farmacèutica. Psicòleg. Psicòloga. Color morat (Pantone 258 c).

– Infermera. Infermer. Comare. Fisioterapeuta. Color verd (Pantone 356 c).

– Treballador o treballadora social. Color groc (Pantone 123 c).

– Tècnic o tècnica especialista. Color roig (Pantone 186 c).

– Auxiliar d'infermeria. Color marró (Pantone 145 c).

– Zelador. Zeladora. Color gris (Pantone 431 c).

– Administratiu. Administrativa. Auxiliar administratiu. Color marró (Pantone 160 c).

– Voluntari. Voluntària. Perfil de línia de 2 mm. Color negre sense massa de color.

2. Pijama: pantalons i camisola.

A. Els pantalons del pijama seran de color blanc.

B. La camisola serà blanca, de màniga curta i escot en forma de pic, i durà:

– En el costat superior dret, l'anagrama de la Generalitat Valenciana, com es descriu en l'article 4.

– En el costat superior esquerre, una butxaca amb els signes identificadors descrits en l'article 4 i l'article 6.

La bata i el pijama seran d'ús reglamentari per al personal destinatari de la present orde, en tots els centres sanitaris públics dependents de la Conselleria de Sanitat.

L'ús del pijama per al personal dels diferents servicis serà reglamentat per la direcció del centre.

3. Calçat.

Quan s'use amb el pijama serà de color blanc, i les seues característiques ergonòmiques estaran d'acord amb el que la normativa de salut laboral especifique en cada moment.

Article 5. Indumentària per a servicis de característiques especials

Les característiques especials de determinats servicis fan aconsellable, com a garantia d'una qualitat assistencial millor, l'ús d'indumentària de color diferenciat de la resta del personal sanitari.

– Àrea quirúrgica i unitat de cremats.

S'utilitzaran pijames de color verd, i seran d'ús exclusiu dins de la seua zona, i no s'usaran mai fora. La camisola durà en la part superior dreta l'anagrama de la Generalitat Valenciana, com es descriu en l'article 4.

– Reanimació i cures intensives.

S'utilitzaran pijames de color malva, i seran d'ús exclusiu dins de la seua zona, i no s'usaran mai fora. La camisola durà en la part superior dreta l'anagrama de la Generalitat Valenciana, com es descriu en l'article 4.

– Unitats de laboratori amb risc biològic.

S'utilitzaran pijames de color blau clar, i seran d'ús exclusiu dins de la seua zona, i no s'usaran mai fora. La camisola durà en la part superior dreta l'anagrama de la Generalitat Valenciana, com es descriu en l'article 4.

Capítol II

Signes identificadors

Article 6. Targeta identificadora

A. La targeta d'identificació personal serà plastificada, de mida norma ISO per a targetes de crèdit, amb un fons de color igual al de les lletres d'identificació de l'estament que figura en la part inferior de la butxaca, i amb el logotip de la Generalitat Valenciana com a marca d'aigua, en què figurarà d'acord amb la imatge corporativa:

Logotip de la Generalitat Valenciana

Generalitat Valenciana

Conselleria de Sanitat

I el nom del centre

Comptarà a més amb:

Fotografia

Nom i dos cognoms

Categoria professional

Estament

El tipus de lletra serà Arial i la mida 14.

B. La targeta per al voluntariat serà blanca, fons d'aigua amb el logotip de la Generalitat Valenciana en color gris, lletres en negre.

Article 7

La targeta personal serà d'ús reglamentari per als destinataris de la present orde, en tots els centres i servicis sanitaris públics dependents de la Conselleria de Sanitat i sempre haurà de col·locar-se en un lloc visible per als pacients.

Article 8. Restriccions d'ús de la indumentària sanitària

La indumentària i els signes identificadors regulats en esta orde seran d'ús exclusiu dins del recinte del centre sanitari (edificis i zones enjardinades), en cap cas seran utilitzats fora. Excepcionalment, en una situació d'emergència, podran ser utilitzats fora del recinte del centre.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els centres i servicis sanitaris dependents de la Conselleria de Sanitat disposaran d'un any, a partir de l'entrada en vigor d'esta orde, per a adoptar les mesures que establix.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

Per tot el que no regula la present orde i relacionat amb les condicions de salut laboral, s'atendrà el la normativa de salut laboral dispose en cada moment.

Segona

Tot allò relacionat amb la indumentària i els signes identificadors no regulat en la present orde podrà ser objecte de reglamentació posteriorment.

DISPOSICIÓ FINAL

Esta orde vigirà des del sendemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 29 d'abril de 2002

El conseller de Sanitat,

Mapa web