Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 2/2022, de 14 de gener, del Consell de regulació de les escoles d'ensenyament artístic no formal de música i d'arts escèniques. [2022/836]

(DOGV núm. 9272 de 07.02.2022) Ref. Base de dades 000985/2022

DECRET 2/2022, de 14 de gener, del Consell de regulació de les escoles d'ensenyament artístic no formal de música i d'arts escèniques. [2022/836]
L’article 53.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana disposa que és competència exclusiva de la Generalitat la regulació i administració de l’ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjudici del que es disposa en l’article 27 de la Constitució i en les lleis orgàniques que, de conformitat amb l’apartat 1 de l’article 81 d’aquella, el desenvolupen, de les facultats que atribueix a l’Estat el número 30 de l’apartat 1 de l’article 149 de la Constitució espanyola i de l’alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia. Així mateix, de conformitat amb l’article 49.1.3ª de l’Estatut d’Autonomia, és competència autonòmica exclusiva l’autoorganització i procediment administratiu derivat de les especialitats de la seua organització.
L’article 5 bis de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació, assenyala: «L’educació no formal en el marc d’una cultura de l’aprenentatge al llarg de la vida inclourà totes aquelles activitats, mitjans i àmbits d’educació que es desenvolupen fora de l’educació formal i que es dirigeixen a persones de qualsevol edat, amb especial interés en la infància i la joventut, que tenen valor educatiu en si mateixos i han sigut organitzats expressament per satisfer objectius educatius en diversos àmbits de la vida social com ara la capacitació personal, promoció de valors comunitaris, animació sociocultural, participació social, millora de les condicions de vida, artística, tecnològica, lúdica o esportiva, entre altres. Es promourà l’articulació i la complementarietat de l’educació formal i no formal amb el propòsit que aquesta contribuïsca a l’adquisició de competències per a un ple desenvolupament de la personalitat». Així mateix, l’article 48.3 d’aquesta mateixa llei diu: «Podran cursar-se estudis de música o de dansa que no conduïsquen a l’obtenció de títols amb validesa acadèmica o professional en escoles específiques, amb organització i estructura diferents i sense limitació d’edat. Aquestes escoles seran regulades per les administracions educatives».

La Llei 2/1998, de 12 de maig, de la Generalitat, valenciana de la música, dedica el títol II als ensenyaments musicals, i estableix en l’article 24 que les escoles de música, de dansa, i de música i dansa es regeixen per les normes que s’estableixen en aquesta llei i en les disposicions que la desenvolupen reglamentàriament, i que quedaran sotmeses a les normes de dret comú en aquells aspectes que es recullen en l’esmentada llei. Considerant el model formatiu que propugna la Llei 2/1998, s’estima que aquest model compren unes activitats, mitjans i àmbits d’educació, que es corresponen amb el que la Llei orgànica 2/2006, defineix en el seu article 5 bis com a educació no formal.
El Decret 91/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les escoles de música de la Comunitat Valenciana, va suposar, en el seu moment, un avanç a l’hora de formular un model educatiu propi, singular i de qualitat per a l’ensenyament no formal de la música. Per això, es considera oportú estendre aquest model educatiu i incorporar-hi també la regulació de l’ensenyament no formal de les arts escèniques (dansa, teatre i circ). El fet d’equiparar l’ensenyament artístic no formal de les arts escèniques amb el model educatiu consolidat propi de les escoles de música pot tindre un impacte educatiu i sociocultural molt positiu i servirà per a promocionar a tots els nivells la dansa, el teatre i el circ.

En aquest sentit, la regulació que propugna el present decret, d’acord amb el que proposava el Decret 91/2013, combinarà uns principis essencials: la flexibilitat, perquè la formació puga arribar a tots els sectors de la societat, evitant la rigidesa tant en els plantejaments pedagògics com en les condicions materials de les escoles i la qualitat, a fi que el model, dins de la seua necessària diversitat, puga satisfer la demanda existent i complisca adequadament els objectius que tinga encomanats.
El present decret proposa, a més, la possibilitat de crear diversos tipus d’escoles de música i d’arts escèniques, podent-se configurar, d’aquesta manera una oferta educativa artística molt potent, la qual cosa redundarà en la dinamització sociocultural de les localitats valencianes. La realització d’activitats multidisciplinàries que integren música i arts escèniques pot ser un revulsiu en aquest sentit. En l’esperit d’aquesta regulació també es troba, per descomptat, generar audiències i afavorir una ciutadania activa culturalment.
A les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques, l’experiènciasocialitzadora, coeducativa iintergeneracional i el fet d’aprendre en un entorn divers són elements clau de la formació. La finalitat d’aquest model educatiu de caràcter no formal serà despertar vocacions i aptituds que desemboquen en una posterior integració en agrupacions artístiques de caràcter aficionat.

Els processos d’ensenyament i aprenentatge en aquestes escoles es realitzaran sempre de manera flexible i adaptada. La formació estarà fonamentada en l’apreciació artística i l’experiència pràctica de la música i de les arts escèniques, independentment de les habilitats, dedicació i edat de l’alumnat. Aquestes escoles són inclusives, ja que promouen la formació al llarg de la vida i ajusten els seus objectius a les característiques diferents de l’alumnat, de manera que tots els sectors de la ciutadania es puguen sentir convidats a estudiar. A més, entre les finalitats d’aquestes escoles també estarà la d’orientar i preparar les persones que ho desitgen cap al ensenyament artístic de tipus formal i professionalitzador.
El finançament de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques representa un factor clau per a l’estabilitat dels centres i per a l’extensió del model educatiu dins del sistema educatiu valencià. D’aquesta manera, es procurarà l’accés universal i permanent de tota la població a l’aprenentatge. El finançament públic de les escoles estarà encaminat a la millora de la seua qualitat educativa i a la gestió econòmica eficient, de manera que s’assegure el sosteniment de l’oferta educativa i s’aconseguisca la seua implantació en tot el territori.

El present decret s’ajusta als principis de bona regulació establits en l’article 129.1 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En primer lloc, resulta necessari perquè la nova regulació incorpora, juntament amb la música, la regulació de l’ensenyament de les arts escèniques: dansa, teatre i circ. En segon lloc, perquè es concreta la finalitat i els objectius que aquestes escoles han de tindre, de manera que es defineix un model formatiu específic clarament diferenciat del que és l’ensenyament artístic formal.

També s’implementen millores quant a la gestió, organització i funcionament d’aquestes escoles, alhora que es respecta la seua autonomia perquè puguen configurar els seus propis projectes educatius. Així mateix, afavoreix la cultura de la qualitat educativa, abordant en el vessant pedagògic l’actualització de les metodologies, dels processos d’aprenentatge i d’avaluació, així com el seu disseny formatiu. En definitiva, es tracta que les escoles aprofiten al màxim les seues possibilitats i el seu caràcter no formal, que permet una aproximació flexible i adaptada al fet artístic.
D’altra banda, aquest decret procura seguretat jurídica, ja que afavoreix un marc normatiu estable, predictible, clar i de certesa, que en facilita el coneixement i la comprensió. Així mateix, és integrat, en tractar en un mateix marc de regulació tots els ensenyaments artístics de música i arts escèniques. Igualment, s’ha seguit el principi de proporcionalitat, tenint en compte la singularitat formativa d’aquests ensenyaments pel seu caràcter no formal. També ha quedat garantit el principi de transparència, ja que el text normatiu ha pogut ser conegut per la ciutadania mitjançant consulta pública prèvia i el tràmit d’informació pública mitjançant la Resolució de 8 de març de 2021, del director general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, amb la qual cosa s’ha habilitat la possibilitat de formular suggeriments per part de la ciutadania.
En l’elaboració d’aquest decret s’han complit tots els tràmits procedimentals, de consulta prèvia i d’informació pública, i també s’ha incorporat el dictamen del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana.

En conseqüènciat, d’acord amb l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell,a proposta del conseller d’Educació, Cultura i Esport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 14 de gener de 2022,


DECRETE

CAPÍTOL I
Disposicions de caràcter general

Article 1. Objecte
L’objecte d’aquest decret és desenvolupar el que disposa la Llei 2/1998, de 2 de maig, de la Generalitat, valenciana de la música, en el que concerneix la regulació reglamentària de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques, inscrites en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Definició
1. De conformitat amb l’article 48.3 de la Llei organica 2/2006, de 3 de maig, d’educacio, poden cursar-se estudis de musica o de dansa que no conduisquen a l’obtencio de titols amb validesa academica o professional en escoles especifiques, amb organitzacio i estructura diferents i sense limitacio d’edat. L’article 18.1 de la Llei 2/1998, determina la definicio i el regim de funcionament d’aquestes escoles a la Comunitat Valenciana.
2. Aquest model formatiu es defineix com a «educacio no formal» en l’article 5 bis de la Llei organica 2/2006, de 3 de maig, d’educacio.
3. Tenint en compte aco, per extensió, dins del sistema educatiu valencia, seran escoles d’ensenyament artistic no formal de musica i d’arts esceniques, aquelles que imparteixen musica, dansa, teatre o circ, que estan dirigides a persones aficionades de qualsevol edat que vulguen rebre una formacio artistica general de tipus practic, i a aquelles que demostren una vocacio i aptituds especials i vulguen preparar el seu acces als ensenyaments artistics formals.
4. En cap cas, els estudis oferits per les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques, comportaran l’obtencio de certificats o titols amb validesa academica o professional.
5. Aquestes escoles disposen d’autonomia pedagogica i organitzativa en el marc de la normativa vigent.

Article 3. Denominació
1. De conformitat amb l’article seté del Decret 115/1990, de 9 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana, les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques tindran una denominació genèrica i una denominació específica.
2. La denominació genèrica atén el tipus d’ensenyaments que imparteixen i serà la següent:
a) Escola de Música: imparteixen exclusivament ensenyaments de música.
b) Escola de Dansa: imparteixen exclusivament ensenyaments de dansa.
c) Escola de Música i Dansa: imparteixen exclusivament ensenyaments de música i dansa.
d) Escola d’Arts Escèniques: imparteixen ensenyaments de dansa, teatre o circ.
e) Escola de Música i Arts Escèniques: imparteixen, a més d’ensenyaments de música, ensenyaments de dansa, teatre o circ.

Article 4. Titularitat
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran ser:
a) Públiques, si la titularitat l’exerceix una administració pública.
b) Privades, si la titularitat l’exerceix una persona física o jurídica de caràcter privat, de nacionalitat espanyola, d’un altre estat membre de la Unió Europea o d’un altre estat en virtut del que establisca la legislació vigent o del que s’estipule en acords internacionals. En tot cas, les escoles estaran situades a la Comunitat Valenciana.

2. No podran ser titulars d’escoles privades aquelles persones físiques o jurídiques que incórreguen en algun dels supòsits previstos en l’article 21.2 de la Llei orgànica 8/1985.

Article 5. Registre
1. La Conselleria competent en educació regularà el procediment d’inscripció, modificació i baixa de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques en el Registre de Centres Docents. La inscripció d’una escola en aquest registre comporta el compliment del que es disposa en aquest decret.
2. El curs escolar d’inici de l’activitat d’una escola que s’inscriga en el Registre de Centres Docents s’haurà de determinar en la resolució d’inscripció corresponent.
3. Les escoles inscrites en el Registre de Centres Docents hauran d’iniciar el procediment de modificació de dades sempre que varien les condicions en què es va basar la inscripció de l’escola.
4. La baixa en el Registre de Centres Docents es produirà d’ofici per part de la conselleria competent en educació, o bé de manera voluntària a instàncies de la titular de l’escola. La baixa d’ofici es realitzarà sempre que es donen alguns dels supòsits següents:
a) Modificació sense autorització prèvia de qualsevol de les condicions en què es va basar la inscripció.
b) Incompliment de requisits mínims i condicions d’organització i funcionament aplicables.

Article 6. Principis educatius
1. Són aplicables a les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques els objectius assenyalats en l’article 19 de la Llei 2/1998, els quals es fan extensibles als ensenyaments de teatre i circ.
2. Els principis educatius en què s’ha de fonamentar l’ensenyament artístic no formal de la música i de les arts escèniques són:
a) Formació integradora i inclusiva que organitze l’activitat acadèmica perquè tots els sectors de la ciutadania se senten convidats a participar-hi.
b) Accés a la formació artística en l’àmbit familiar.
c) Formació que fomente des del primer moment la pràctica i la vivència del fet artístic.
d) Formació adequada a les edats, els interessos, habilitats, dedicació i ritme d’aprenentatge de l’alumnat.
e) Continuïtat en els aprenentatges per a afavorir la formació al llarg de la vida.
f) Conciliació amb els ensenyaments obligatoris i postobligatoris.
g) Renovació pedagògica per a poder realitzar una correcta atenció a la diversitat.
h) Innovació educativa i ús de les tecnologies de la informació i comunicació en els processos d’ensenyament i aprenentatge.
i) Mètodes d’aprenentatge actius i significatius.

Article 7. Objectius específics
1. Els objectius específics de l’ensenyament artístic no formal de la música i les arts escèniques són:
a) Desenvolupar en un nivell bàsic tots els coneixements i habilitats que permeten a una persona expressar-se artísticament.
b) Exercitar la pràctica artística en grup i saber interactuar dins d’aquest
c) Conéixer aspectes bàsics de tecnologia aplicada a la música i a les arts escèniques.
d) Conéixer aspectes bàsics de la construcció escènica i de la pràctica escènica.
e) Adquirir formació artística complementària.
f) Adquirir la suficient sensibilització artística per a desenvolupar l’esperit crític, potenciant així mateix l’assistència a concerts i representacions de tot tipus.


CAPÍTOL II
Requisits mínims

Article 8. Oferta formativa
1. L’oferta formativa de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques ha d’estar adaptada als diferents interessos i necessitats de l’alumnat.
2. Les escoles de música, escoles de dansa i escoles de música i dansa inclouran en la seua oferta formativa els ensenyaments mínims que s’assenyalen en l’article 22 de la Llei 2/1998.
3. Les escoles d’arts escèniques i les escoles de música i arts escèniques que incloguen l’ensenyament del teatre inclouran en la seua oferta formativa els ensenyaments mínims següents:
a) Teoria i pràctica de la interpretació.
b) Tècniques de la veu i memorització de textos.
c) Expressió corporal i tècniques del moviment.
4. Les escoles d’arts escèniques i les escoles de música i arts escèniques que incloguen l’ensenyament del circ inclouran en la seua oferta formativa els ensenyaments mínims següents:
a) Teoria i pràctica de les tècniques circenses en les diferents especialitats: malabars, acrobàcies, equilibris, aeris o clown.
b) Tècniques de la veu.
c) Expressió corporal, tècniques del moviment i preparació de números de circ.
d) Seguretat: muntatge, desmuntatge, revisió i manteniment dels materials i aparells que s’utilitzen en els entrenaments i les actuacions.

5. Així mateix, les escoles d’arts escèniques i les escoles de música i arts escèniques introduiran l’alumnat en el que són els diferents llenguatges audiovisuals i els dotaran de coneixements bàsics d’escenografia, vestuari, utillatge i altres tecnologies de l’espectacle.

6. L’oferta formativa de les escoles d’ensenyament artístic no formal de la música i de les arts escèniques destinada a menors de 8 anys tractarà sobre la sensibilització artística a través de l’aproximació al llenguatge oral, audiovisual, musical i corporal, la relació de la música amb el moviment, així com l’experimentació amb els elements que configuren l’expressió artística en tots els seus vessants.
7. Pel que fa al concepte d’ensenyaments mínims que s’esmenta en els apartats anteriors, es fa referència al conjunt de coneixements i habilitats que s’han d’adquirir en aquestes escoles amb caràcter general. Dins de la seua autonomia, les escoles hauran d’estructurar els ensenyaments mínims tenint en compte que l’oferta formativa ha d’afavorir la globalització dels aprenentatges per facilitar així que els processos d’ensenyament resulten efectius en el context del que és un ensenyament de tipus no formal.
8. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques incorporaran a la seua oferta formació complementària pròpia de l’àmbit dels ensenyaments que imparteixen.

Article 9. Professorat
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques disposaran d’un claustre format per un nombre mínim de professores i professors segons la seua tipologia:
a) Escoles de Música: 3.
b) Escoles de Dansa: 2.
c) Escoles de Música i Dansa: 4.
d) Escoles d’Arts Escèniques: 2.
e) Escoles de Música i Arts Escèniques: 5.
2. El professorat de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques ha d’acreditar les seues competències professionals de la manera següent:
a) Per a l’ensenyament de la música i de la dansa, segons corresponga, ha de disposar com a mínim del títol professional de Música o de Dansa, o títol equivalent. De la mateixa manera, s’entén acreditat aquest requisit amb el títol de Graduat en Ensenyaments Artístics Superiors de Música o de Dansa, o títol equivalent.
Exclusivament per a la impartició de classes d’instrument en l’ensenyament de música, els títols seran els corresponents a l’especialitat que es pretén impartir.
En aquelles especialitats instrumentals per a les quals no hi haja titulació, no se n’haja desenvolupat el currículum a la Comunitat Valenciana o estiguen en procés d’implantació, la docència, podrà cobrir-la professorat especialista que estiga desenvolupant la seua activitat professional en l’àmbit artístic de l’especialitat que pretén impartir i que, per la seua experiència laboral, dispose d’una reconeguda competència en aquesta. A aquest efecte, s’haurà de poder acreditar l’exercici habitual remunerat de l’activitat professional, fora de l’àmbit docent, durant un període de, com a mínim, dos anys anteriors a la seua contractació com a professorat especialista.
b) Per a l’ensenyament del teatre, ha de disposar del títol superior en Art Dramàtic. Subsidiàriament, la docència podrà cobrir-la professorat especialista que estiga desenvolupant la seua activitat professional en l’àmbit artístic de la dramatúrgia i que, per la seua experiència laboral, dispose d’una reconeguda competència en la matèria que pretén impartir. A aquest efecte, s’haurà de poder acreditar l’exercici habitual remunerat de l’activitat professional, fora de l’àmbit docent, durant un període de, com a mínim, dos anys anteriors a la seua contractació com a professorat especialista.
c) Per a l’ensenyament del circ, ha de disposar d’una qualificació oficial de nivell 3 de la família professional d’Arts Escèniques del Catàleg nacional de qualificacions professionals, de les arts del circ. Subsidiàriament, la docència podrà cobrir-la professorat especialista que estiga desenvolupant la seua activitat professional en l’àmbit artístic del circ i que, per la seua experiència laboral, dispose d’una reconeguda competència en la matèria que pretén impartir. A aquest efecte, s’haurà de poder acreditar l’exercici habitual remunerat de l’activitat professional, fora de l’àmbit docent, durant un període de, com a mínim, dos anys anteriors a la seua contractació com a professorat especialista.
3. Les pràctiques educatives d’estimulació primerenca dirigides a menors de 8 anys, orientades a la sensibilització musical, l’expressió corporal i la competència motriu de l’alumnat, també podran impartir-la les persones diplomades o graduades en Magisteri que puguen acreditar una especialització en música, o educació física, en la part que tinga a veure amb l’expressió corporal i la competència motriu.
4. Les pràctiques educatives d’estimulació primerenca dirigides a menors de 8 anys, orientades al teatre, també podran impartir-la les persones diplomades o graduades en Magisteri que puguen acreditar un mínim de 24 crèdits ECTS superats en els seus estudis que demostren que disposen de les competències necessàries per a impartir aquesta matèria.
5. En les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques la formació complementària i l’atenció a l’alumnat amb necessitats de suport educatiu les podran realitzar també persones titulades tècniques, tècniques superiors i graduades, que disposen d’una especialització que estiga directament relacionada amb la formació complementària que es pretén impartir o l’atenció que es pretén realitzar.
6. Per a garantir la qualitat dels ensenyaments, el professorat ha de disposar de formació pedagògica i didàctica que acredite les seues competències docents, amb una duració mínima equivalent a 60 crèdits. Estaran exemptes d’aquesta exigència les persones graduades en els ensenyaments artístics superiors de l’especialitat de Pedagogia o amb titulació equivalent, les graduades en Magisteri o amb titulació equivalent, les graduades en Pedagogia i Psicopedagogia o amb titulació equivalent i les que estiguen en possessió de llicenciatura o titulació equivalent que incloga formació pedagògica i didàctica. Així mateix, estaran exemptes les persones que disposen del títol professional de Música o de Dansa que puguen acreditar haver cursat assignatures optatives de perfil pedagògic.
7. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran incorporar, ocasionalment o de manera periòdica, especialistes convidats, sempre que siguen persones de reconegut prestigi que puguen aportar valor afegit als programes d’aprenentatge o als projectes d’innovació que des del centre es desenvolupen. Les activitats desenvolupades per especialistes convidats hauran de constar en la programació general anual del centre.

Article 10. Infraestructures educatives
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques se situaran en espais destinats exclusivament a ús escolar durant l’horari de realització de l’activitat educativa.
2. Les instal·lacions reuniran les condicions de seguretat estructural, de seguretat en cas d’incendi, de seguretat d’utilització, de salubritat, de protecció contra el soroll i d’estalvi d’energia que assenyala la legislació vigent. Així mateix, hauran de complir els requisits de protecció laboral establits en la legislació vigent.
3. Els edificis i totes les instal·lacions de les escoles disposaran de les condicions d’accessibilitat i supressió de barreres exigides per la legislació relativa a les condicions bàsiques d’accessibilitat universal i no-discriminació de persones amb discapacitat.
4. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques comptaran amb l’equipament i les instal·lacions necessaris per al correcte desenvolupament de la seua activitat escolar. S’estableixen els espais mínims següents:
a) Despatx de direcció i administració amb una superfície adequada, que farà alhora la funció de sala de professorat.
b) Lavabos en nombre adequat a la capacitat de l’escola. Es disposarà de lavabos adaptats per a persones amb mobilitat reduïda en el nombre, proporció i condicions d’ús funcional que la legislació aplicable en matèria d’accessibilitat estableix.
c) Aules per a impartir classes de caràcter grupal. Una de les aules ha de fer també la funció d’aula polivalent per a la realització d’audicions i representacions. Les aules seran, en quantitat i superfície, adequades a la quantitat d’alumnat que es pretén atendre simultàniament. Les aules compliran les condicions de qualitat necessàries per a l’ús escolar a què es destinen.
d) Si s’imparteixen ensenyaments d’arts escèniques, les escoles disposaran de vestuaris en nombre adequat a la capacitat d’aquesta.

e) Si s’imparteixen ensenyaments de música, les escoles podran disposar d’aules específiques per a les classes d’instrument amb una superfície adequada a la quantitat d’alumnat que es pretén atendre simultàniament.
5. El nombre de llocs escolars que es podran autoritzar en una escola estarà limitat per la capacitat simultània per a atendre alumnat en un mateix moment tenint en compte els espais disponibles.

6. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran tindre les seues instal·lacions situades en diferents immobles, fins i tot en diferents localitats, sempre que la distància entre aquestes localitats no dificulte la realització dels ensenyaments i que pel que fa al conjunt complisquen els requisits mínims establits. Quan estiguen situades en diferents localitats, es consideraran escoles d’àmbit supramunicipal. Cada ubicació addicional en localitats diferents a la seu principal de l’escola es denominarà extensió.

Article 11. Escoles situades en localitats en risc de despoblament

La conselleria competent en ensenyaments de règim especial puga autoritzar, excepcionalment, la inscripció d’escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques que no puguen complir alguns dels requisits previstos en aquest capítol, quan es tracte de localitats considerades per la Generalitat en risc de despoblament.



CAPÍTOL III
Gestió, organització i funcionament de les escoles

Article 12. Gestió de les escoles
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques comptaran amb una estructura directiva i de gestió administrativa i acadèmica que en permeta el normal funcionament i garantisca la qualitat educativa.
2. Les escoles de titularitat pública es regiran, quant a òrgans de govern i gestió, d’acord amb la normativa vigent en matèria educativa reguladora dels centres públics.
3. Les escoles de titularitat privada tindran autonomia per a establir els seus òrgans de govern i de gestió.
4. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques comptaran almenys amb un director o directora, que actuarà com a responsable pedagògic i acadèmic i màxim responsable en la gestió escolar del centre.
5. Per a poder exercir aquest càrrec, s’ha de disposar d’alguna d’aquestes titulacions:
a) Títol de grau en Ensenyaments Artístics Superiors o títol equivalent.
b) Títol universitari de grau o títol equivalent.
c) Títol de Professor del Pla 66, d’acord amb el Decret 2618/1966, de 10 de setembre.
La direcció de l’escola l’haurà d’exercir una persona que siga membre del claustre. A més, deu acreditar 130 hores de formació per al desenvolupament de la funció directiva. Es considera acreditada aquesta formació si es disposa del certificat del curs de gestió, organització i funcionament d’una escola de música organitzat per la conselleria competent en educació.
6. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques, dins de la seua autonomia organitzativa, podran incorporar altres funcions docents com ara la direcció d’estudis, la secretaria, la figura del tutor o tutora, les coordinacions per a atendre diferents aspectes d’organització escolar o responsables d’un àmbit didàctic.
7. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques comptaran amb una estructura administrativa suficient, amb recursos humans propis o com a servei externalitzat, per a garantir l’eficàcia de la gestió econòmica i escolar del centre.
8. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques promouran que la comunitat educativa participe i col·labore en el funcionament del centre a través dels òrgans de participació que establisquen en els seus propis projectes educatius.
9. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques estaran representades en els consells escolars municipals.


Article 13. Horaris del personal docent
1. Les titulars de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques disposen d’autonomia organitzativa per a establir els horaris del personal docent tenint en compte que la jornada laboral ha d’incloure tant les hores de docència directa com les hores complementàries i, si és el cas, aquelles hores que corresponen a tasques definides com altres funcions docents, en concret, les tasques de suport a la direcció del centre.
2. Les hores complementàries del personal docent seran determinades proporcionalment a partir de les hores de docència directa que té cada docent.
3. La distribució d’hores del personal docent es realitzarà respectant al llarg del curs la planificació inicial i tenint com a referència el calendari escolar i la proporcionalitat d’hores establida en la normativa aplicable als ensenyaments artístics de tipus formal. En la jornada laboral s’inclouran obligatòriament, almenys, les hores d’atenció a famílies i les hores destinades a la coordinació docent. També es podran considerar altres hores complementàries com ara guàrdies, atenció a la biblioteca, formació contínua, desplaçaments, participació en activitats complementàries i extraescolars, així com qualsevol altres que redunden en benefici del centre i no incloses en les anteriorment esmentades.

4. Les professores i professors que tinguen funcions de responsabilitat en la gestió escolar mantindran una càrrega mínima d’hores lectives de docència directa amb l’alumnat.
5. La realització de classes setmanals s’organitzarà en horari diürn i vespertí, sempre respectant que l’alumnat en edat escolar puga compatibilitzar aquests ensenyaments amb les obligatòries i postobligatòries.


Article 14. Calendari escolar
Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques disposen d’autonomia per a determinar el seu propi calendari escolar anual, prenent de referència el calendari escolar aplicable als ensenyaments artístics. A tots els efectes, la duració del curs escolar serà d’almenys huit mesos.

Article 15. Programes d’aprenentatge
1. La forma bàsica d’organitzar l’activitat escolar a les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques serà el programa d’aprenentatge. Aquest s’entén com un itinerari formatiu adaptat a unes necessitats, edats, interessos, intensitats de dedicació i ritme d’aprenentatge concrets.
2. Els programes d’aprenentatge partiran dels recursos disponibles i inclouran la concreció curricular següent:
a) Denominació del programa d’aprenentatge.
b) Perfil formatiu de l’alumnat a qui es dirigeix el programa d’aprenentatge.
c) Descripció general del programa d’aprenentatge.
d) Sabers que es pretenen adquirir i criteris d’avaluació.
e) Estratègies metodològiques i didàctiques.
f) Estructura: càrrega lectiva, relació numèrica entre professorat i alumnat, nivells de dificultat — entenent que pot haver-hi diferents graus d’habilitat o intensitats de dedicació dins del programa— i organització de grups classe.
A l’hora d’estructurar un programa d’aprenentatge es podrà optar per globalitzar l’aprenentatge o delimitar diferents assignatures. En cas d’incloure’s diferents assignatures, aquestes es desenvoluparan mitjançant programacions didàctiques.
3. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques prendran les mesures oportunes per a atendre les necessitats úniques de cada persona, entenent la diversitat com a font de riquesa que afavoreix el desenvolupament integral de l’alumnat, elimina qualsevol tipus d’exclusió, desigualtat o vulnerabilitat i garanteix la igualtat d’oportunitats en l’accés, la participació i l’aprenentatge artístic.

4. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques adoptaran tots els mitjans oportuns per a atendre l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, de conformitat amb la normativa vigent. Dins de l’àmbit escolar, el professorat realitzarà, com a part de l’acció docent, la detecció de barreres i necessitats per a l’aprenentatge i afavorirà la participació de l’alumnat a partir de la informació obtinguda en el mateix centre o la que faciliten les famílies o els serveis sanitaris i socials. Tenint en compte l’especificitat de l’ensenyament artístic, per a l’alumnat amb necessitats específiques que ho requerisca s’establiran diverses mesures de resposta quant a l’elecció de l’instrument, la pràctica de la dansa, del teatre i del circ de manera adaptada o l’ús de tecnologies.

Article 16. Avaluació
1. L’avaluació a les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques serà contínua, formativa i orientadora. S’ha de promoure l’autoavaluació i la coavaluació en els processos d’ensenyament i aprenentatge.
2. Les escoles disposen d’autonomia per a determinar els processos i els instruments d’avaluació més adequats a cada programa d’aprenentatge. L’alumnat i les famílies tindran dret a estar informats dels instruments d’avaluació utilitzats, així com dels criteris d’avaluació i dels processos d’avaluació establits.
3. Els criteris d’avaluació que determinen la finalització d’un programa d’aprenentatge tindran un caràcter global.
4. Atés el caràcter adaptat dels ensenyaments, els processos d’avaluació tindran en compte en tot moment els diferents ritmes d’aprenentatge de l’alumnat. Per aquest motiu, l’avaluació es durà a terme de manera personalitzada i, per tant, el concepte de promoció i permanència no serà aplicable a aquests ensenyaments.

Article 17. Modalitats formatives
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran implementar estratègies de formació híbrida, presencial o semipresencial amb suport telemàtic. En aquest tipus de formació, l’activitat escolar s’haurà de planificar de manera que es desenvolupen sempre presencialment les tasques pràctiques que requereixen una interacció constant entre alumnat i professorat.
2. L’activitat telemàtica implicarà l’adopció de protocols consensuats dins del claustre, sempre acompanyats d’un canvi metodològic per a adaptar els processos d’ensenyament i aprenentatge als diferents formats.
3. L’activitat telemàtica es podrà aplicar sempre tenint en compte les consideracions següents:
a) Caldrà disposar de plataformes en línia com a lloc d’allotjament de materials i com a lloc web d’aprenentatge en línia.
b) S’adaptaran els recursos tecnològics al nivell maduratiu de l’alumnat.
c) S’habilitaran mecanismes per a evitar que la bretxa digital no condicione el procés d’ensenyament i aprenentatge a distància.
d) Haurà de concretar-se l’organització acadèmica de la formació semipresencial o a distància, incloent-hi tutories individuals i col·lectives. Les mesures que incorporen els centres a les seues normes d’organització i funcionament asseguraran que l’organització de l’activitat escolar mantinga el seu caràcter bidireccional i la necessitat que l’atenció educativa i la comunicació amb l’alumnat i les seues famílies siga eficient i efectiva.
e) Es tipificarà la utilització de materials didàctics, d’acord amb els requeriments tècnics següents:
1r. Entorn virtual d’aprenentatge: haurà de ser un espai web sobre plataforma d’ús específic per a educació e-Learning, no d’ús general, sempre amb una versió estable (no Beta o de desenvolupament) i actualitzada. El servidor que allotge la plataforma haurà de comptar amb capacitat suficient per a incloure tots els materials de l’oferta educativa i permetre l’accés fluid de l’alumnat a aquests.
2n. Recursos informàtics a la disposició de l’alumnat en el centre (hardware i software): s’haurà d’indicar quines tecnologies posa el centre educatiu a la disposició de l’alumnat. En cas de no oferir recursos físics d’accés a la informació, haurà d’especificar-se que s’utilitza la metodologia BYOT —Bring Your Own Technology— i serà obligatori comunicar en el procés de matrícula que és l’alumnat qui haurà d’aportar la tecnologia necessària per a seguir el procés d’ensenyament i aprenentatge.
3r. S’utilitzaran solucions tecnològiques adequades i accessibles per a l’alumnat.
4t. En tot cas, s’haurà d’especificar i garantir el compliment de la normativa sobre protecció de dades.

Article 18. El projecte educatiu
1. El model de gestió organitzativa i pedagògica de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques es concreta mitjançant un projecte educatiu. L’autonomia, la participació, la responsabilitat i el control social i institucional constitueixen elements determinants del funcionament i la gestió d’aquestes escoles com a centres docents.
2. El projecte educatiu del centre (PEC) constitueix el senyal d’identitat de l’escola i expressa el model educatiu que es desitja. El PEC s’elaborarà a partir de l’anàlisi prèvia de les necessitats específiques de l’alumnat i del context escolar, socioeconòmic, cultural i sociolingüístic del centre, la qual cosa permetrà que l’escola siga un element dinamitzador del lloc en què està situada. El projecte ha de garantir que la intervenció pedagògica siga coherent, coordinada, progressiva i assumida pel conjunt de la comunitat escolar del centre.

3. El PEC contindrà:
a) La identitat del centre.
b) Els valors, els fins i les intencions educatives, d’acord amb la identitat del centre.
c) Els aspectes fonamentals d’organització i funcionament del centre, que inclouran el règim de funcionament i les funcions dels diferents estaments, la participació de la comunitat educativa i les relacions amb altres institucions, així com les normes bàsiques de convivència.

d) Les línies generals d’actuació pedagògica.
e) La concreció curricular dels programes d’aprenentatge.
f) L’orientació educativa i l’acció tutorial, amb indicació de les mesures de transició per a l’alumnat que vol fer el pas a l’ensenyament artístic professionalitzador.
g) Les mesures per a la inclusió de l’alumnat i les actuacions de resposta per a l’alumnat amb necessitats educatives especials.
h) Les directrius i estratègies per a la formació permanent del professorat.
i) Els procediments d’avaluació institucional i de la pràctica docent.

j) Els criteris bàsics per a l’elaboració de les programacions didàctiques.

Article 19. Acreditació dels estudis
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques facilitaran la continuïtat de la formació que ofereixen aplicant el principi organitzatiu d’aprenentatge al llarg de la vida, d’acord amb l’article 5 de la Llei orgànica 2/2006, i contribuiran al fet que totes les persones adquirisquen, actualitzen, completen i amplien les seues capacitats, coneixements, habilitats, aptituds i competències per al seu desenvolupament personal i professional.
2. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran acreditar els estudis cursats i les competències adquirides per l’alumnat sempre que quede garantit que aquestes acreditacions no indueixen a error, per la qual cosa, en el certificat s’haurà d’assenyalar que els estudis acreditats no condueixen a l’obtenció de certificats o títols amb validesa acadèmica o professional.

Article 20. Programació general anual
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques hauran de realitzar una programació general anual (PGA) per a recollir el conjunt d’activitats i ensenyaments previstos per al període d’un curs escolar.
2. La PGA constitueix un instrument de planificació global de validesa anual. En finalitzar el període lectiu establit en el calendari escolar, el claustre de professorat avaluarà el grau de compliment d’aquest document i les conclusions més rellevants seran recollides en una memòria final. Tant la PGA com la memòria final estaran a la disposició de l’Administració educativa per a totes les mesures de comprovació que es requerisquen.
3. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques preveuran anualment plans d’actuació per a la millora i projectes d’investigació i innovació educativa que s’orientaran a afavorir l’èxit escolar. Tenint en compte que aquestes escoles estan incardinades en el teixit sociocultural valencià, serà prioritària la realització de projectes d’aprenentatge-servei que afavorisquen la col·laboració amb institucions d’aquest àmbit.

Article 21. Avaluació institucional
1. La conselleria competent en educació establirà programes sistèmics d’avaluació periòdica de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques, com a element extern que valide els seus processos de millora. El marc teòric d’aquesta avaluació inclourà els processos d’ensenyament i aprenentatge i l’organització i funcionament d’aquestes escoles. L’avaluació inclourà també una autoavaluació.

2. L’avaluació institucional emetrà judicis de valor sobre el model d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques de la Comunitat Valenciana i, per tant, tindrà una finalitat principalment diagnòstica per a orientar la presa de decisions per a la millora contínua del model educatiu. Aquesta avaluació s’entén com una rendició de comptes de les escoles en relació amb la qualitat dels ensenyaments que ofereixen i podrà tindre efectes directes en el seu finançament.

3. Les direccions de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques col·laboraran amb la conselleria competent en educació en les avaluacions que es facen als seus centres.
4. La conselleria competent en educació supervisarà el funcionament de les escoles a través de la Inspecció d’Educació i la unitat administrativa amb competències en ensenyaments de règim especial, i vetlarà per la seua adequació al que s’estableix en aquest decret i a la resta de la normativa, i afavorirà l’assessorament dels centres per a un millor compliment dels seus fins i millora de la qualitat educativa.

Article 22. Ús compartit d’infraestructures amb els centres públics d’Infantil i Primària
1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran utilitzar les instal·lacions dels centres escolars de titularitat de la Generalitat com a infraestructura educativa fora de la jornada escolar, sempre amb l’autorització prèvia i amb subjecció a les necessitats derivades de la programació d’activitats dels centres escolars.
2. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran realitzar classes en centres escolars d’Infantil i Primària dins de la franja horària no lectiva de la jornada escolar de l’ensenyament obligatori per a facilitar la conciliació d’ambdós ensenyaments. Aquestes classes es podran realitzar sempre que no s’altere el funcionament normal d’aquests centres. L’ús dels centres escolars d’Infantil i Primària haurà de comptar amb el vistiplau del consell escolar del centre. A més, haurà d’haver-hi la suficient coordinació entre els centres implicats, per a això les escoles aportaran una proposta formativa ben fonamentada. La col·laboració entre els centres també podrà incloure la realització d’activitats artístiques, de música i d’arts escèniques en els centres escolars d’Infantil i Primària. De la mateixa manera, es podran establir estratègies didàctiques de col·laboració amb l’àrea d’Educació Artística, així com activitats específiques dirigides a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu dels centres d’Infantil i Primària.
3. La realització d’aquestes classes de l’ensenyament no formal de música i d’arts escèniques en centres d’Infantil i Primària haurà de comptar amb l’autorització de la cessió d’espais per part de l’ajuntament de la localitat. Aquesta cessió d’espais no requerirà la modificació de dades per a l’autorització de nous espais en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana, sempre que es tracte d’espais addicionals a les infraestructures educatives autoritzades i la cessió d’espais se circumscriga a la jornada escolar no lectiva de l’ensenyament obligatori.

Article 23. Coordinació amb els centres d’ensenyament artístic formal

1. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques proporcionaran la formació adequada a l’alumnat que vulga accedir als estudis artístics de caràcter professionalitzador.

2. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques orientaran i informaran l’alumnat sobre les qüestions relatives a l’accés als centres d’ensenyament artístic formal.
3. Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques procuraran mantindre relacions de cooperació i coordinació amb els centres d’ensenyament artístic formal situats en el mateix àmbit territorial o en un entorn pròxim.

Article 24. Col·laboració entre escoles
Les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques podran establir acords de col·laboració entre si per a estandarditzar l’oferta formativa, afavorir la innovació educativa, optimitzar recursos i millorar la seua imatge institucional i promoció externa. Tenint en compte la realitat del territori valencià, aquestes col·laboracions entre escoles serviran per a enfortir el model educatiu i afavorir una oferta més potent i dimensionada en tot el territori. La cooperació entre diferents escoles podrà articular-se com un pas previ per a la constitució d’escoles d’àmbit supramunicipal.


Article 25. Formació i actualització contínua del professorat
1. Els projectes educatius de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques preveuran la formació permanent i l’actualització tècnica, pedagògica i didàctica del seu professorat amb la finalitat d’adquirir les competències necessàries per a desenvolupar el model educatiu.
2. Les titulars de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques estaran obligades a facilitar la formació permanent del seu professorat, i buscaran, si escau, la col·laboració de la conselleria competent en educació.
3. El professorat podrà participar en les activitats de formació permanent convocades per la conselleria competent en educació a través dels procediments que s’establisquen normativament. A més, com a part de la seua oferta formativa es podrà incloure una línia específica destinada al professorat de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques. Entre aquesta oferta es preveurà la formació per al desenvolupament de l’acció directiva.


Article 26. Sosteniment de l’ensenyament artístic no formal
1. El finançament de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques s’haurà d’ajustar al que s’estableix en el títol III de la Llei 2/1998.
2. De conformitat amb l’article 10 del Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d’equitat i d’inclusió en el sistema educatiu valencià, es podran adoptar acords i protocols de col·laboració i coordinació entre les administracions i les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques per a desenvolupar accions que afavorisquen l’equitat i la inclusió de l’alumnat.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
L’aplicació i desenvolupament d’aquest decret no tindran cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent en educació, i en tot cas serà atesa amb els seus mitjans personals i materials.


DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Procediment d’inscripció, modificació i baixa d’escoles en el Registre de Centres Docents
Mentre no es regule el procediment que preveu l’article 5.1, serà aplicable a les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques el procediment que regula l’Ordre 35/2017, de 10 d’agost, per la qual s’estableix el procediment d’inscripció, modificació i baixa, de les escoles de música, escoles de dansa i escoles de música i dansa en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana.


Segona. Expedients en tramitació d’inscripció, modificació i baixa en el Registre de Centres Docents
El present decret serà aplicable a totes aquelles sol·licituds d’inscripció, modificació i baixa en el Registre de Centres Docents d’escoles de música, escoles de dansa i escoles de música i dansa que es troben en tramitació en el moment de l’entrada en vigor. Es requerirà a les persones físiques o jurídiques sol·licitants que realitzen les adaptacions que corresponguen a fi de complir el que s’ha dictat en aquesta norma, així com la presentació de la documentació acreditativa que corresponga.


Tercera. Professorat dels ensenyaments de circ
En relació amb el requisit que s’estableix en l’article 9.2.c mentre no es puguen acreditar formalment, en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, les qualificacions de nivell 3 de la família d’Arts Escèniques del Catàleg nacional de qualificacions professionals, de les arts del circ, s’haurà de disposar d’un títol expedit per una escola preparatòria espanyola o una oficial europea, o un títol de Formador de Formadors de Circ.

Quarta. Requisits per a l’exercici de la funció directiva
1. En relació amb el que s’estableix en l’article 12.5, s’estableix un període transitori de quatre anys perquè totes les direccions de les escoles disposen dels requisits assenyalats per a l’exercici de la funció directiva.
2. A les escoles d’arts escèniques que impartisquen exclusivament ensenyaments de circ, fins que no es regule un títol de tècnic superior de les arts del circ, la funció directiva la podrà exercir qualsevol persona que forme part del claustre, sempre que no hi haja persones que disposen d’alguna de les titulacions establides per a l’exercici d’aquest càrrec.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Es deroga el Decret 91/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les escoles de música de la Comunitat Valenciana, i els articles 4.2, 5 i 8.4 de l’Ordre 35/2017.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix o inferior rang que s’oposen al que es disposa en el present decret.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en ensenyaments de règim especial per a executar i desplegar aquest decret.

Segona. Entrada en vigor
Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 14 de gener de 2021

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

El conseller d’Educació, Cultura i Esport,
VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ

linea
Mapa web