Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 120/2010, de 27 d'agost, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6344 de 31.08.2010
Número identificador:  2010/9479
Referència Base de Dades:  009517/2010
 



DECRET 120/2010, de 27 d'agost, del Consell, pel qual es modifica el Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al carrer), aprovat pel Decret 24/2007, de 23 de febrer. [2010/9479]

PREÀMBUL

I

La Comunitat Valenciana celebra a l'any una mitjana de 6.000 festejos de Bous al carrer. Esta festa, els primers antecedents certs de la qual es remunten al segle xiv, constituïx un dels referents socioculturals del poble valencià.

Del seu arrelament i tradició dóna fe el fet que més de la mitat de les poblacions de la Comunitat celebren este tipus d'esdeveniment. Així mateix, la varietat de modalitats reflectixen uns sentiments pel desenrotllament de la festa i una evolució constant d'acord amb l'esdevindre social de la nostra terra.

El Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell, de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al carrer) és, amb tota probabilitat, una de les normes més avançades en el seu àmbit. L'aposta per la seguretat, com a element fonamental del festeig, queda reflectida en els requisits necessaris per a autoritzar-los, en les condicions exigides mentres dura l'esdeveniment i en la seua acreditació.

II

Sense perjuí del que s'ha dit anteriorment, una de les característiques més destacades del Decret 24/2007 és el desplegament normatiu referent als elements de protecció, tancament i delimitació, així com el relatiu a les places de bous portàtils.

Les novetats introduïdes sobre això, són, sens dubte, un dels elements que més contribuïxen a assentar el concepte de la seguretat dins d'un festeig de Bous al carrer. En este sentit, les aportacions plantejades suposen avançar en certesa, validació i desenrotllament, sempre amb la premissa del respecte a les tradicions i als costums dels distints municipis de la Comunitat.

No obstant estes consideracions, la realitat pràctica i la seua diversitat han fet que siga necessari plantejar-se l'aclariment de certs supòsits i l'ampliació de determinades nocions a fi de completar la referida ordenació.

Així, la distinció entre un recinte taurí respecte a una plaça de bous portàtil, la definició d'obstacle en una via urbana o què ha d'entendre's comprés en el concepte de defensa individual en recinte particular, són aspectes que, junt amb altres, han de ser susceptibles de concreció a fi d'evitar equívocs, així com actuacions que no estan d'acord amb el bé de la festa.

III

Este decret modifica el vigent Reglament de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al carrer), aprovat en virtut del Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell. En este sentit, es basa en la regulació prevista en el Reglament, però matisa, completa i interpreta allò que ha de ser objecte d'aclariment pràctic o que ha d'introduir-s'hi per a depurar qualsevol tipus de falta de concreció o indefinició.

En este context, la regulació prevista en esta norma va ser objecte de consideració i estudi per la Comissió de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al carrer) de la Comunitat Valenciana, una Comissió en la qual estan representades totes les associacions, entitats i organitzacions interessades en la festa. De les seues aportacions i suggeriments es va concloure la necessitat de delimitar i ajustar la reglamentació en vigor, així com la necessitat d'ampliar els conceptes i l'arreplega d'aspectes no inclosos de manera expressa en el text de referència.

En atenció d'estos motius, i d'acord amb el que disposa l'article 49.1.30.a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com en virtut del que establix el seu article 29.1, que atribuïx la potestat reglamentària al Consell, oïda la Comissió Consultiva de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al Carrer) de la Comunitat Valenciana en la seua reunió de 7 de juny de 2010, a proposta del conseller de Governació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 27 d'agost de 2010,

DECRETE

Article únic. Modificació del Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al carrer), aprovat pel Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell

Es modifica el Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al carrer), aprovat pel Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell. L'annex del present decret incorpora el Reglament pel qual s'introduïxen les modificacions indicades.

DisposiciONS addicionalS

Primera. Places de bous portàtils tradicionals i històriques

Poden quedar exemptes de complir els requisits i les condicions relatives als elements constructius, a la configuració i a l'emplaçament aquelles instal·lacions que, segons el Reglament aprovat pel Decret 24/2007, puguen ser considerades com a places de bous portàtils, però que per tradició o arrelament històric degudament acreditat no s'ajusten a les prescripcions previstes en el dit reglament per al dit tipus de places. L'exempció serà declarada, després de la instrucció prèvia del corresponent procediment, per resolució de la conselleria competent.

Sense perjuí d'això, estes places hauran de complir els paràmetres de seguretat, solidesa i comoditat exigits per la normativa vigent, i hauran de ser verificats estos extrems per un tècnic competent.

Segona. Dotacions sanitàries a les places de bous portàtils

1. Les places de bous portàtils on s'efectuen espectacles taurins, d'acord amb allò que s'ha indicat en la seua normativa reguladora, hauran de tindre, en tot cas, les instal·lacions sanitàries i els servicis medicoquirúrgics exigits per als dits espectacles en la normativa que els siga aplicable.

2. En cas que a les dites places s'efectuen només festejos taurins tradicionals (Bous al carrer) caldrà ajustar-se a allò que regula en este sentit el Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell.

Disposicions finals

Primera. Habilitació per al desplegament reglamentari

S'autoritza el conseller competent en la matèria regulada en este decret a desplegar les previsions contingudes en el Decret mateix per mitjà de les ordes corresponents.

Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Valencia, 27 d'agost de 2010

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Governació,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

ANNEX

Modificacions introduïdes en el Reglament de Festejos Taurins Tradicionals a la Comunitat Valenciana (Bous al carrer), aprovat pel Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell.

Capítol I

Modificacions del títol I del Reglament

de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al carrer)

Article 1. Modificació del títol del capítol V del títol I

El títol del capítol V del títol I del Reglament de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al carrer) serà el següent: «Elements estructurals de protecció, tancament, delimitació i diversió».

Article 2. Modificació de l'article 24

S'introduïx un apartat 2 a l'article 24, i el text originari queda com a apartat 1.

«2. Sense perjuí del que s'ha dit anteriorment, els dos taulons de fusta més pròxims al sòl hauran d'incorporar en la seua part posterior un suport metàl·lic que en reforce la solidesa i la seguretat de la barrera. Per a la resta dels taulons serà potestativa la dita incorporació».

Article 3. Modificació de l'article 26

L'article 26 queda redactat de la manera següent:

«Article 26. Barreres verticals

1. Són barreres verticals els elements de protecció, tancament o delimitació de caràcter metàl·lic, ancorats en paraments horitzontals i verticals, de manera fixa o practicable, format per un bastidor o estructura rectangular i muntants o barrots verticals, de manera que impedisca el pas dels caps de bestiar i servisca com a element de protecció i refugi a participants i espectadors. Excepcionalment, les barreres verticals podran incorporar fusta o altres materials sempre que, en tot cas, el component metàl·lic assumisca la resistència i la solidesa requerits per la normativa en vigor.

2. Els barrots verticals o muntants disposaran d'una alçària mínima de 190 centímetres, mesurada a partir del nivell del terreny. El travesser inferior estarà, al seu torn, a una alçària màxima de 10 centímetres a partir del nivell del terreny, llevat que l'orografia del terreny o la disponibilitat estructural d'aquells ho impedira de manera motivada.

3. La separació màxima entre els barrots verticals o muntants, en la seua cara interna, estarà compresa entre 28 i 32 centímetres.

4. L'estructura no presentarà elements amb senyals de desperfectes, com ara abonyegaments o corrosió; si en presenten hauran de ser substituïts, si és el cas.

5. Les barreres verticals que adopten forma de paral·lelepípede, hauran de tindre una profunditat suficient respecte de la porta de la vivenda o paret en què s'ubique, a l'efecte de prevenció.

6. En el cas que estes barreres sobreïsquen sobre la via pública, caldrà tindre en compte l'amplària i les condicions d'esta última a fi que la seua instal·lació no constituïsca un obstacle per als participants. Correspondrà al tècnic competent l'acreditació d'esta circumstància.

7. Les barreres verticals que se situen en el llindar d'una porta o alineades o enrasades a la fatxada hauran de col·locar, a fi de previndre incidències, un element indicatiu o de senyalització per al cas que queden cegues».

Article 4. Modificació de l'article 28

L'article 28 queda redactat de la manera següent:

«Article 28. Elements i característiques del cadafal

1. L'estructura del cadafal serà metàl·lica i no presentarà signes de desperfectes, corrosió o abonyegaments que en disminuïsquen la resistència o seguretat.

La part superior del cadafal, apta per a l'estada de públic, admetrà una sobrecàrrega mínima de 500 kg/m² i els seus elements de protecció horitzontal una espenta de 200 kg/m. La dita part superior, tinga forma de graderia o de plataforma horitzontal, podrà ser, no obstant això, de fusta, sempre que no menyscabe les condicions estructurals i de resistència requerides.

Els elements de protecció horitzontal tindran una alçària mínima d'1 metre.

Els barrots verticals o muntants que conformen el cadafal compliran els requisits estructurals assenyalats per a les barreres verticals.

Les escales d'accés del públic a la part superior dels cadafals se situaran a la part interior, de manera que no impedisquen ni obstaculitzen l'accés des del recinte taurí a l'interior del cadafal.

2. La instal·lació de qualsevol altre element de tancament addicional, no eximirà del compliment del que s'ha regulat anteriorment, sense minvar en cap cas les condicions de seguretat de participants i espectadors».

Article 5. Modificació de l'article 30

L'article 30 queda redactat de la manera següent:

«Article 30. Defenses individuals en recintes particulars

1. Les defenses individuals de recintes particulars són elements de protecció de béns particulars i refugi de participants. La dites defenses podran realitzar-se amb elements verticals de tancament individual o per mitjà de refugis.

2. Els elements verticals de tancament seran de característiques idèntiques a les previstes per a les barreres verticals. No tindran, en cap cas, elements punxants o tallants, sense que puguen obstaculitzar la funció de refugi dels participants.

3. Els refugis tindran una alçària mínima de 1'60 metres, podran ser metàl·lics, de fusta, mixtos o de material que suporte l'espenta del cap de bestiar i disposaran d'un accés d'entrada pels laterals que siga prou segur, d'acord amb les condicions de la via en què s'ubique. Així mateix, hauran d'estar degudament ancorats al sòl estable i als paraments verticals.

4. Els tancaments de recinte particular sense entrades laterals estaran permesos. En tot cas, hauran de complir els requisits de solidesa i seguretat degudament acreditats per un tècnic competent.

5. L'estructura no presentarà elements amb senyals de desperfectes, com ara abonyegaments o corrosió, i es substituirà quan suposen una minoració de les condicions de seguretat exigides».

Article 6. Introducció d'una nova secció 4a en el capítol V del títol I, conformada per l'article 30 bis

El contingut d'esta secció 4a és el següent:

«Secció 4a

Instal·lacions i elements estructurals de diversió

Article 30 bis. Instal·lacions i elements estructurals de diversió

1. Es consideren elements de diversió les estructures utilitzades en els festejos de bous al carrer que s'instal·len en el recorregut, plaça de bous o recinte taurí amb la finalitat de potenciar la mobilitat dels caps de bestiar i dels que hi participen. S'entendran com a tals les piràmides, entaulats, bancs o qualsevol estructura la validació de les quals siga donada pel director del festeig d'acord amb les condicions tècniques i de seguretat reconegudes.

2. Els elements de diversió no presentaran materials o acabats que menyscaben la seguretat del participant o de l'animal.

3. Estes instal·lacions únicament podran col·locar-se en aquells espais on se celebren festejos taurins tradicionals, sempre que no suposen una minoració en la seguretat del recorregut mateix.

4. Correspondrà al director del festeig la determinació de la procedència de la col·locació dels dits elements de diversió i, si és el cas, de la seua ubicació en el recorregut, en la plaça de bous o en el recinte en què se celebre el festeig".

5. Estos elements de diversió no seran considerats com a obstacles en vies urbanes».

Capítol II

Modificacions del títol II del Reglament

de Festejos Taurins Tradicinales (Bous al carrer)

Article 7. Modificació del títol del títol II

El títol del títol II del Reglament de Festejos Taurins Tradicionals (Bous al carrer) serà el següent: De les places de bous portàtils i dels recintes taurins.

Article 8. Modificació de l'article 41

L'article 41 queda redactat de la manera següent:

«Article 41. Concepte de plaça de bous portàtil

1. Als efectes d'este reglament, són places de bous portàtils les instal·lacions tancades, de caràcter eventual, construïdes amb estructures desmuntables o portàtils, bé a partir d'elements íntegrament metàl·lics, bé pels esmentats elements revestits d'altres materials, d'acord amb allò que s'indica en este decret sempre que, en tot cas, tals estructures tinguen les adequades condicions de solidesa i seguretat.

2. En les places de bous portàtils es podran celebrar espectacles taurins que comporten el toreig dels caps de bestiar, així com festejos taurins tradicionals (bous al carrer).

3. Les places de bous portàtils podran ubicar-se en espais que tinguen o no la consideració de via pública».

Article 9. Introducció d'un nou article 41 bis.

L'article 41 bis queda redactat de la manera següent:

«Article 41 bis. Concepte de recinte taurí

1. S'entendrà per recinte taurí aquella instal·lació tancada, de caràcter preferentment eventual, construïda per mitjà d'estructures desmuntables o portàtils, ja siga a partir d'elements íntegrament metàl·lics, ja siga pels esmentats elements revestits d'altres materials, d'acord amb allò que s'indica en el Reglament, amb l'adequada solidesa i seguretat la finalitat de la qual siga la celebració exclusiva de festejos taurins tradicionals (Bous al carrer).

Els recintes taurins podran ubicar-se en espais que tinguen o no la consideració de via pública.

En el cas de l'existència de circumstàncies històriques o tradicionals caldrà ajustar-se a allò que s'indica per a les places de bous portàtils tradicionals e històriques en este sentit.

2. En el cas que el recinte taurí tinga caràcter permanent, haurà de tindre les condicions estructurals i els requisits de seguretat i solidesa establits en la normativa en vigor. El recinte taurí de caràcter permanent haurà d'obtindre les corresponents llicències d'activitat i funcionament previstes en la normativa en vigor».

Article 10. Modificació de l'article 59.1.

L'article 59.1 del Decret 24/2007, de 23 de febrer, queda redactat de la manera següent:

«Les places de bous portàtils disposaran de localitats amb seients senyalitzats i numerats, amb una profunditat mínima total de 0,55 metres de fons, i 0,50 metres d'amplària».

Article 11. Modificació dels apartat b i c de l'article 60

Els apartats b i c de l'article 60 del Decret 24/2007, de 23 de febrer, queda redactat de la manera següent:

«b) El nombre màxim de seients en cada fila entre dos passos transversals o radials estarà determinat pel que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial Decret 314/2006, de 17 de març.

c) El nombre màxim de files entre dos passos longitudinals estarà determinat pel que disposa el Codi Tècnic de l'Edificació, aprovat pel Reial Decret 314/2006, de 17 de març».

Capítol III

Altres disposicions

Article 12. Modificació de l'apartat f de l'article 14

Queda suprimit l'últim paràgraf del punt 2 de l'apartat f de l'article 14 del Decret 24/2007, de 23 de febrer. El dit apartat queda redactat de la manera següent:

«2. Responsabilitat civil:

Amb una quantia mínima per pòlissa de 300.500 euros, que cobrirà els danys als espectadors, a terceres persones i a béns que puguen derivar-se de la celebració de l'espectacle, i amb una cobertura mínima d'indemnització per víctima de 60.100 euros. Quedarà inclosa la defensa criminal i les fiances».

Article 13. Introducció d'un nou apartat 2 a l'article 35.

S'introduïx un nou apartat 2 a l'article 35. La redacció originària queda com a apartat 1. El nou apartat queda redactat de la manera següent:

«2. Correspondrà a l'organitzador o promotor del festeig l'assumpció de la responsabilitat que es derive sobre la presència en el recorregut, recinte o plaça dels col·laboradors voluntaris, expert taurí a què es referix l'article 14.j i, si és el cas, professional taurí, la seua deguda identificació així com, sobretot, en tot allò que afecta al compliment de les funcions assignades d'acord amb el que s'indica en la normativa de desplegament del Decret 24/2007, de 23 de febrer, del Consell».

Mapa web