Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 58/1988, de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament d'Agències de Viatges.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 814 de 29.04.1988
Referència Base de Dades:  0604/1988
 



Decret 58/1988, de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova el Reglament d'Agències de Viatges.

L'article 31.12 de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana, atribueix a la Generalitat Valenciana competència exclusiva en matèria de turisme. Pel Reial Decret 1294/1984, de 27 de juny, es va efectuar el traspàs de funcions i de serveis de l'Estat a la Generalitat Valenciana en l'àmbit concret de les Agències de Viatges.

La varietat dels objectes o de finalitats pròpies de les Agències de Viatges fa que l'activitat exercida per aquestes empreses siga un dels factors essencials del desplegament del turisme, atesa la directa relació amb els usuaris dels serveis que presten. Si hi afegim les transformacions sorgides en l'àmbit del turisme en els darrers anys i en la dècada llarga de vigència de les normes que regulen aquesta activitat concreta, apareix palesa la necessitat de donar una nova òptica a la normativa aplicable, un nou enfocament que establesca els òrgans administratius competents avui en la matèria, les transformacions en ella sorgides en aquests més de deu anys de vigència de la normativa estatal i l'adequació a les experiències obtingudes en aquest sector.

En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en la sessió del dia 25 d'abril de 1988,

DECRETE:

CAPITOL I

De la naturalesa, l'activitat i la classificació

Article primer

Un. Tenen la consideració d'Agències de Viatges les empreses constituïdes en forma de societat mercantil, anònima o limitada, que, en possessió del títol-llicència corresponent, es dediquen professionalment i comercialment en exclusivitat a l'exercici d'activitats de mediació i/o organització de serveis turístics, podent utilitzar mitjans propis en la prestació d'aquests.

Dos. La condició legal i la denominació d'Agència de Viatges queda reservada exclusivament a les empreses a què fa referència l'apartat anterior. Els termes «viatge» o «viatges» sols podran utilitzar-los com tot o part del títol o subtítol que retole les seues activitats, els qui tinguen la condició legal d'Agència de Viatges, d'acord amb el present Reglament.

Article segon

Un. Són objecte o finalitats pròpies de les Agències de Viatges les següents:

a) La mediació en la venda de bitllets o reserva de places en tota classe de mitjans de transport, així com en la reserva d'habitacions i serveis en les empreses turístiques i particularment en els establiments hotelers i d'altres allotjaments turístics.

b) L'organització i la venda dels denominats «paquets turístics». S'entendrà a aquest efecte per «paquet turístic» el conjunt de serveis turístics (manutenció, transport, allotjament, etc.) ofertat o projectat a sol·licitud del client, ambdós a un preu global preestablert.

c) L'actuació com a representant d'altres Agències nacionals o estrangeres per a la prestació, en el seu nom i a la clientela d'aquestes, de qualssevol dels serveis enumerats en el present article.

Dos. L'exercici de les activitats a què fa referència l'apartat anterior estarà exclusivament reservat a les Agències de Viatges, sense perjuici de la facultat que confereix la legislació vigent a transportistes, hotelers i d'altres empreses turístiques per a contractar directament amb els clients la prestació de llurs serveis.

Tres. A més de les activitats anteriorment enumerades, les Agències de Viatges podran prestar als seus clients, en la forma assenyalada per la legislació vigent, els serveis següents:

a) Informació turística i difusió de material de propaganda.

b) Canvi de divises i venda i canvi de xecs de viatgers.

c) Expedició i transferència d'equipatges per qualsevol mitjà de transport.

d) Formalització de pòlisses d'assegurança turística, de pèrdues o de deteriorament d'equipatges, i d'altres que cobresquen els riscs derivats dels viatges.

e) Lloguer de vehicles amb o sense conductor.

f) Reserva, adquisició i venda de bitllets o entrades de tot tipus d'espectacles, museus i monuments.

g) Lloguer d'estris i d'equipaments destinats a la pràctica del turisme esportiu.

h) Noliejar avions, vaixells, autobusos, trens especials i d'altres mitjans de transport per a la realització de serveis turístics propis de la seua activitat.

i) Prestació de qualssevol altres serveis turístics que complementen els enumerats en el present article.

Quatre. La contractació de les Agències de Viatges amb les empreses hoteleres i d'allotjaments turístics, transportistes i prestadores de serveis turístics de tot tipus, radicades a Espanya, s'ajustarà a la legislació específica en cada cas.

Article tercer

Les Agències de Viatges es classifiquen en tres grups:

Majoristes: són aquelles que projecten, elaboren i organitzen tota classe de serveis i paquets turístics per tal d'oferir-los a les Agències Minoristes, atés que no poden ofertar llurs productes directament a l'usuari o consumidor.

Detallistes: són aquelles que, o bé comercialitzen el producte de les Agències Majoristes per vendre-lo directament a l'usuari o consumidor, o bé projecten, elaboren, organitzen i/o venen tota classe de serveis i de paquets turístics directament a l'usuari, atés que no poden oferir llurs productes a d'altres Agències.

Majoristes-Detallistes: són aquelles que poden alternar les activitats dels dos grups anteriors.

CAPITOL II De l'obtenció i la revocació de la llicència. Autorització de sucursals

Article quart

Els qui tinguen interès en obtenir el títol-llicència d'Agéncies de Viatges podran, com a tràmit previ a la presentació de la sol·licitud a què fa referència l'article següent, obtenir de la Direcció General de Turisme informe en relació amb la concessió, als efectes de la qual cosa hauran d'aportar la documentació següent:

a) Projecte de escriptura de constitució de la societat i dels Estatuts d'aquesta, on consten clarament els requisits exigits en l'article següent.

b) Certificació expedida pel Registre de la Propietat Industrial, que acredite haver-hi sol·licitat el nom comercial i rètol de l'establiment corresponent a la denominació que pretén d'adoptar l'Agència, i informe previ d'antecedents registrals expedit pel mateix Organisme.

c) Estudi de viabilitat econòmico-financera de la futura empresa projectada.

Article cinqué

L'atorgament del títol-llicència d'Agència de Viatges podrà ser sol·licitat a la Direcció General de Turisme per qualssevol dels mitjans que preveu la Llei de Procediment Administratiu, adjuntant la documentació següent:

a) Còpia legalitzada de l'escriptura de constitució de la societat mercantil, anònima o limitada, d'acord amb la legislació vigent i els seus Estatuts, en què conste la inscripció en el Registre Mercantil, així com dels poders dels sol·licitants, quan aquests no es deduesquen clarament de l'escriptura.

En l'escriptura i els Estatuts socials s'haurà de fer constar de manera expressa que l'objecte únic i exclusiu de la societat és l'exercici de les activitats pròpies de les Agències de Viatges.

Hi haura de constar igualment un capital mínim desemborsat de 30.000.000 de pessetes per al grup de Majoristes-Detallistes, de 20.000.000 de pessetes per al grup de Majoristes i de 10.000.000 de pessetes per al grup de Detallistes.

b) Pòlissa d'assegurança a fi d'afermar el normal desplegament de l'activitat i de garantir els possibles riscs de la responsabilitat, que serà directa o subsidiària segons que s'utilitzen en la prestació del servei mitjans propis o no.

La pòlissa d'assegurança haurà de cobrir els tres blocs de responsabilitats següents:

- La responsabilitat civil de l'explotació del negoci.

- La responsabilitat civil indirecta o subsidiària.

- La responsabilitat por danys patrimonials primaris.

Aquestes cobertures inclouen tota classe de sinistres: danys corporals, danys materials i els perjudicis econòmics causats.

La pòlissa per a cada bloc de responsabilitat haurà de cobrir una quantia mínima de 25.000.000 de pessetes. L'Agència queda obligada al manteniment en vigència permanent de la susdita pòlissa.

c) Còpia fefaent dels contractes degudament complimentats a nom de l'empresa, o títols suficients que proven la disponibilitat de la seu social i dels locals oberts al públic i de la seu social a favor de la persona jurídica que sol·licite la llicència.

Els locals hauran de reunir les característiques següents:

1. Estaran destinats únicament i exclusivament a l'objecte o les finalitats de les Agències de Viatges d'acord amb el que estableix l'article segon.

2. Estaran independitzats dels locals de negoci adjacents. Excepcionalment la Direcció General de Turisme podrà autoritzar l'activitat en locals que no complesquen aquest requisit sempre que estiguen situats en edificis singulars destinats en el seu conjunt a activitats comercials, en vestíbuls d'hotels, en recintes firals o en estacions i terminals de serveis públics de transport terrestre, marítim o aeri.

3. Hauran d'estar atesos per personal propi de l'empresa.

4. A l'exterior del local on es troba instal·lat l'establiment haurà de figurar un rètol on conste clarament el nom de l'Agència, grup a què pertany i el seu Codi d'Identificació.

d) Contracte entre l'Agència i el Director.

El nomenament del Director o els Directors haurà d'acomplir els requisits que exigeix la normativa vigent sobre aquesta matèria.

e) Document acreditatiu de la constitució de la fiança o de la inclusió de l'Agència en el fons de garantia, en la forma i quantia que preveu aquest Reglament.

f) Certificació expedida pel Registre de la Propietat Industrial, que acredite haver-hi sol·licitat el nom comercial i rètol d'establiment corresponent a la denominació que pretenga d'adoptar l'Agència, i informe previ d'antecedents registrals expedit pel mateix Organisme.

g) Estudi de viabilitat econòmico-financera de l'empresa projectada.

Article sisé

La Direcció General de Turisme resoldrà sobre la sol·licitud presentada. La resolució per la qual es concedeix el títol-llicència haurà d'indicar el grup a què pertany l'Agència i el seu Codi d'Identificació. Si la resolució es denegatòria, aquesta haurà de ser motivada i podrà ser recorreguda per via administrativa.

Article seté

Després de l'atorgament del títol-llicència i a partir de la data de concessió d'aquesta, l'Agència haurà de realitzar les actuacions que s'indiquen en els terminis següents:

a) Abans d'iniciar les activitats, donar compliment al que estableixen les disposicions vigents en matèria de Fulls de Reclamacions i Llibre d'Inspecció.

b) En el termini d'un mes, iniciar les activitats i presentar còpia de l'alta en la Llicència Fiscal en l'epígraf que corresponga.

c) En el termini d'un any, presentar documentació acreditativa de la concessió pel Registre de la Propietat Industrial del nom comercial i del rètol de l'establiment.

Si en el termini indicat en l'apartat anterior no hi hagués recaigut resolució, s'haurà de presentar certificació expedida pel Registre de la Propietat Industrial, acreditativa de la situació dels expedients.

La presentació d'aquesta certificació prorrogarà per períodes anuals el termini assenyalat en l'apartat anterior.

Si el nom comercial i rètol de l'establiment no eren concedits pel Registre de la Propietat Industrial en el termini d'un mes comptador des que la denegació siga ferma, caldria sol·licitar de la Direcció General de Turisme el canvi de denominació de l'Agència i presentar la documentació exigida en el present article en relació amb la nova denominació.

A partir de la presentació de la documentació esmentada en el paràgraf anterior començaran a comptar novament els terminis assenyalats en aquest article.

Article vuité

Qualsevol modificació dels Estatuts socials en els seus aspectes substantius, designació o substitució de representants de la societat, modificació del capital social, canvi de denominació social o domicili, haurà de ser comunicada a la Direcció General de Turisme, a través del Servei Territorial corresponent, en el termini d'un mes d'haver-se produït, mitjançant l'oportuna documentació acreditativa.

En el mateix termini haurà de comunicar-se el canvi de Directors i de locals; aquest últim haurà de ser autoritzat per la Direcció General de Turisme.

Article nové

En cas que les Agències desitgen utilitzar en el desplegament de les activitats una marca comercial diferent del seu nom, hauran de comunicar-ho prèviament a la Direcció General de Turisme i adjuntar-hi la corresponent certificació registral i, quan s'utilitze aquesta, s'haurà de col·locar al costat del Codi d'Identificació i del nom de l'Agència de Viatges.

Article deu

Un. Quan una Agència desitge obrir establiments haurà de sol·licitar, per a cada un, l'oportuna autorització davant la Direcció General de Turisme, i adjuntarà els requisits exigits en els apartats c) i d) de l'article cinqué.

Dos. D'acord amb el nombre d'establiments ja autoritzats, s'haurà d'acreditar, si fa el cas, el fet d'haver incrementat en la quantitat que corresponga la fiança que preveu l'article quinze del present Reglament.

Tres. Hom estarà al que estableix l'article sisé, pel que fa a l'autorització d'establiments.

Quatre. Excepcionalment, podrà també autoritzar-se l'obertura de dependències auxiliars, que tindran la consideració de accessòries d'un establiment, sense que els siga exigible el que preceptua a efectes de fiança l'article quinze, apartat dos, d'aquest Reglament.

Article onze

La revocació del títol-llicència d'Agència de Viatges es farà mitjançant resolució motivada de la Direcció General de Turisme, amb la tramitació prèvia del corresponent expedient, d'acord amb la Llei de Procediment Administratiu. Aquesta resolució podrà ser recorreguda per via administrativa.

Article dotze

Podran ser causes de revocació del títol-llicència d'Agència de Viatges:

a) Totes les previstes en l'ordenament jurídic per a l'extinció de societats mercantils.

b) La no realització de las actuacions que preveuen els articles seté, vuité i nové d'aquest Reglament, dins dels terminis prevists.

c) La no reposició de la garantia, en la quantia i el termini prevists en l'article quinze.

d) La reducció del capital social per davall dels imports indicats en l'article cinqué, apartat a).

e) El no manteniment de la vigència de la pòlissa d'assegurança que preveu l'article cinqué, apartat b).

f) La no activitat comprovada de l'Agència durant un any continuat sense causa justificada.

CAPITOL III

De les Agències de Viatges estrangeres

Article tretze

Un. Les Agències de Viatges estrangeres podran:

a) Encomanar llur representació, amb caràcter permanent

o simplement per a actes concrets, a una o més Agències de

Viatges espanyoles. Quan la representació siga atorgada amb caràcter permanent a una Agència de Viatges espanyola radicada a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, aquesta Agència estarà obligada a acreditar-ho immediatament davant la Direcció General de Turisme.

b) Contractar directament places d'allotjament i d'altres serveis turístics.

c) Establir una o diverses Delegacions, d'acord amb el que disposa l'article següent, amb l'objecte exclusiu d'atendre els clients de l'exterior.

Dos. Aquestes facultats s'entenen sense perjudici de l'aplicació de la normativa derivada de les obligacions internacionals assumides per Espanya.

Article catorze

Un. El títol-llicència per a l'obertura de les Delegacions d'Agències de Viatges estrangeres serà atorgat per la Direcció General de Turisme, amb sol·licitud prèvia de l'Agència interessada.

Dos. Les esmentades Agències que desitgen obrir Delegacions, a més de sotmetre's a la legislació que els efecte com a empresa estrangera, hauran de presentar la documentació següent:

a) Certificació acreditativa de l'existència legal de l'Agència de Viatges estrangera, i informes de la seua solvència econòmica i professional, visats tots ells per la representació diplomàtica o consular espanyola en el país de l'Agència peticionària.

b) Contracte subscrit entre l'Agència i la persona designada com a Director de cada Delegació. El nomenament de Director haurà d'acomplir els requisits exigits per la legislació vigent.

c) Resguard acreditatiu de la constitució d'una fiança de 20.000.000 de pessetes en les condicions que preveu l'article següent.

d) Document que acredite la disponibilitat del local d'acord amb el que preveu l'apartat c) de l'article cinqué.

e) Pòlissa d'assegurança en els termes assenyalats en l'article cinqué, apartat b).

Tres. Les Delegacions en la Comunitat Valenciana d'agències de Viatges estrangeres hauran d'acomplir les normes, els requisits i les prescripcions del present Reglament que els siguen d'aplicació.

CAPITOL IV

De las fiances i de les Comissions Arbitrals d'Agències de Viatges

Article quinze

U. Les Agències de Viatges estaran obligades a constituir i mantindre en vigència permanent una fiança que podrà revestir dues formes:

a) Fiança individual: mitjançant ingrés en l'òrgan competent de la Conselleria d'Economia i Hisenda, d'acord amb les normes establertes per aquesta. Aquestes fiances cobriran les quanties següents:

- Majoristes: 20 milions de pessetes.

- Detallistes: 10 milions de pessetes.

- Majoristes-Detallistes: 30 milions de pessetes.

b) Fiança col·lectiva: mitjançant la inclusió voluntària de les Agències de Viatges, a través de les associacions legalment constituïdes, en un fons solidari de garantia.

La quantia d'aquesta fiança col·lectiva serà del 50% de la suma de les fiances que les Agències de Viatges individualment considerades haurien de constituir d'acord amb l'apartat anterior, i el seu import global no podrà ser inferior a 400 milions de pessetes per associació de caràcter nacional o regional.

Qualsevol modificació d'aquesta fiança col·lectiva haurà de ser comunicada immediatament a la Direcció General de Turisme.

Les formes de constituir aquesta fiança seran anàlogues a les assenyalades per a la fiança individual i estaran a disposició de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, quan la seu social de les Agències de Viatges incloses en el fons de garantia col·lectiu estiga radicada en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en proporció al número i grup d'aquestes.

Dos. Aquestes quanties cobriran l'obertura de sis establiments. Per cada nou establiment que excedesca la xifra anterior s'haurà d'incrementar la fiança individual en la quantitat de dos milions de pessetes o la col·lectiva en la quantitat d'un milió de pessetes.

Tres. Cas de executar-se la fiança, l'Agència o associació afectada estarà obligada a reposar-la en el termini de quinze dies fins cobrir novament la totalitat inicial d'aquesta.

Quatre. La fiança no podrà ser cancel·lada durant la tramitació d'un expedient de revocació, renúncia o baixa de llicència, ni fins després de transcorregut un any des que la resolució del corresponent expedient siga ferm.

Cinc. La fiança quedarà afecta a:

a) Resolució ferma en via judicial declaratòria de responsabilitats econòmiques de les Agències de Viatges, derivada de la prestació de serveis a l'usuari o consumidor final.

b) Laude dictat per les Comissions Arbitrals d'Agències de Viatges previstes en els articles següents.

Article setze

Per resoldre les queixes o reclamacions dels consumidors o usuaris en llurs relacions amb les Agències de Viatges, es recorrerà a les fórmules d'arbitratge a què fa referència la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, de la d'Estatut de consumidors i usuaris de la Comunitat Valenciana.

Article disset

Un. Una vegada constituït el corresponent òrgan arbitral d'acord amb el que disposa l'article anterior, s'hi integrarà una Comissió d'Arbitratge que amb caràcter monogràfic entenga sobre les controvèrsies i reclamacions que puguen sometre-li els consumidors i usuaris en relació amb els serveis prestats per les Agències de Viatges.

Dos. La composició de la susdita Comissió l'establiran conjuntament les Conselleries d'Indústria, Comerç i Turisme i de Sanitat i Consum, i en tot cas comptarà amb representants de les Associacions de Consumidors i d'Empresaris.

Article divuit

Les Agències de Viatge, de forma individual o col·lectiva i a través de les Associacions Empresarials, podran sometre's voluntàriament al sistema arbitral, i hauran de formalitzar expressament la seua decisió per escrit.

Article dinou

En tot cas el compromís arbitral voluntàriament assumit per les parts implica l'acceptació expressa de l'arbitratge com a març exclusiu per a la resolució de les controvèrsies sotmeses a la Comissió.

Article vint

El procediment d'actuació de la Comissió Arbitral d'Agències de Viatges, en el marc general de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1987, de 9 d'abril, serà desplegat reglamentàriament i respondrà als principis de concreció, celeritat i eficàcia.

Article vint-i-un

La Comissió Arbitral d'Agències de Viatges resoldrà les controvèrsies segons el seu lleial saber i entendre, i els laudes dictats seran de compliment obligatori per les parts.

CAPITOL V

De l'exercici de les activitats de les Agències de Viatges

Article vint-i-dos

En tota la propaganda impresa, correspondència, documentació i publicitat realitzada per una Agència de Viatges, qualsevol que siga el mitjà utilitzat per aquesta, s'hi indicarà el Codi d'Identificació, el nom i, si fa el cas, el de la marca comercial registrada, així com la seua adreça.

Article vint-i-tres

Els fullets i programes editats per les Agències de Viatges respondran a criteris d'utilitat, precisió i veracitat, i no podran incloure publicitat falsa o enganyosa.

Article vint-i-quatre

Quan contracte amb els seus clients, les Agències hauran d'informar-los prèviament del cost dels serveis a prestar, sobre els que podran exigir un dipòsit no superior al 40% del cost total previst, i contra el qual hauran de lliurar rebut o document justificant on consten les quantitats rebudes a compte i els seus conceptes.

Article vint-i-cinc

Als efectes d'aquest Reglament, els tipus de contractes que es concerten entre les Agències de Viatges i els usuaris o consumidors podran ser:

a) De «serveis solts», quan es faciliten a comissió els elements aïllats d'un viatge o d'una estada.

b) De «paquets turístics», quan s'inclouen un conjunt de serveis prèviament programats i ofertats al públic per un preu global, o projectats a sol·licitud del client també per un preu global.

Article vint-i-sis

Un. En els contractes de serveis solts les Agències no podran percebre de llurs clientes només que el preu que correspon a tals serveis, al qual es podrà afegir un recàrrec per despeses de gestió derivades de l'operació.

Dos. En el moment de la perfecció del contracte l'Agència de Viatges haurà de lliurar a l'usuari o consumidor els títols, bons, etc. corresponents als serveis encarregats, en unió d'una factura en què, a més de figurar el preu total abonat pel client, s'especifiquen clarament i per separat el preu de cada un dels serveis i el recàrrec per despeses de gestió.

Article vint-i-set

Un. En els contractes de paquets turístics l'Agència de Viatges haurà de confeccionar i posar a disposició del públic el programa i l'oferta pertinent completa, en els quals s'haurà de facilitar una clara i exacta informació sobre destinacions, durada i calendari de viatge, preu del paquet i preu avaluat de les excursions facultatives, mitjans de transport, amb menció de les seues característiques i classe, així com la relació d'establiments d'allotjament, amb indicació de la categoria.

Contindran també les clàusules aplicables a possibles responsabilitats, cancel·lacions i d'altres condicions del viatge.

Dos. En el moment de la perfecció del contracte es lliurarà a l'usuari o consumidor els títols o bons de transport, bons d'allotjament si fa el cas, i d'altres documents necessaris per a la realització completa dels serveis inclosos al paquet turístic, així com una factura en què figurarà, a més del preu global del paquet, una clara referència a l'oferta que es tracte en relació amb els programes a què fa referència el número anterior.

Article vint-i-vuit

U. En els paquets turístics l'Agència respectarà els preus a tant alçat fixats i acordats amb el client, que no podran ser superiors als que consten en els fullets d'informació al públic. Solament es permetrà revisió dels preus per modificacions de les tarifes de transport i per canvis substancials produïts per raó de las fluctuacions en el tipus de canvi de les monedes, quan conste al contracte el tipus de canvi aplicat en la formació del preu.

Dos. En tot cas, quan la repercussió excedesca el 15% del preu establert, el client podrà desistir del viatge amb dret al reemborsament dels seus pagaments, amb excepció dels de gestió i anul·lació si n'hi havien.

Article vint-i-nou

En tot moment l'usuari o consumidor pot desistir dels serveis sol·licitats o contractats, i té dret a la devolució de les quantitats que hagués abonat, tant si es tracta del preu total com del dipòsit que preveu l'article vint-i-quatre, però haurà d'indemnitzar l'Agència en les quanties que seguidament s'indiquen:

a) En cas de serveis solts, abonarà les despeses de gestió, així com les d'anul·lació degudament justificades.

b) En cas de paquets turístics, abonarà les despeses de gestió, les d'anul·lació si n'hi havien, i una penalització consistent en: el 5% de l'import total del viatge, si el desistiment es produïa amb més de deu i menys de quinze dies d'antelació a la data de l'inici del viatge; el 1507o entre els 3 i 10 dies; i el 25% dins de les quaranta-vuit hores anteriors a l'eixida. Si no es presentava a l'hora prevista per a l'eixida no tindrà dret a cap devolució de la quantitat abonada, llevat del cas de causa de força major demostrable, o d'acord entre les parts en un altre sentit.

c) En cas que algú dels serveis solts o el paquet turístic estigués subjecte a condicions econòmiques especials de contractació, tals com nòlits d'avions, bucs, tarifes especials, etc., les despeses d'anul·lació per desistiment s'establiran d'acord amb les condicions acordades entre les parts.

Article trenta

Un. Les Agències de Viatges queden obligades a facilitar

a llurs clients la totalitat dels serveis contractats amb les condiciones i característiques estipulades.

Dos. Només eximirà d'aquesta obligació la força major

o la causa suficient.

Article trenta-un

Als efectes del que estableix l'article anterior, es consideraran causes suficients:

a) Els supòsits en què les Agències, malgrat actuar amb la previsió i diligència degudes, no puguen facilitar els serveis contractats per raons que no els siguen imputables.

b) Quan en els viatges organitzats o paquets turístics no

s'hi haja aconseguit el nombre suficient d'inscripcions, sempre que el susdit nombre mínim haja estat especificat en les condicions del viatge, i que l'anul·lació s'anuncie als viatgers almenys amb deu dies d'antelació al de l'eixida.

Article trenta-dos

Si hi havia la impossibilitat de prestar algun dels serveis en les condicions pactades, l'Agència oferirà a l'usuari la possibilitat d'optar pel remborsament del total del que s'ha abonat, o la substitució per altre de similars característiques pel que fa a categoria i qualitat. Si per aquesta substitució el servei resultava d'inferior categoria o qualitat, l'Agència haurà de reemborsar aquesta diferència.

Article trenta-tres

U. Si les causes indicades en l'article trenta-un o les de força major s'hi produïen abans de l'inici del viatge, i impedien el compliment de l'operació, el client tindria dret al reemborsament del total del que s'ha abonat, tret de les possibles despeses que, sota aquesta condició, s'hagen pactat.

Dos. Si aquestes causes sobrevenien després d'iniciat el viatge, l'Agència quedaria obligada a proporcionar al seu client, en tot cas, el retorn fins el punt d'origen, i a tornar les quantitats que proporcionalment corresponguen.

Article trenta-quatre

Un. En realitzar viatges col·lectius, i pel temps de durada d'aquests, les Agències de Viatges queden obligades a utilitzar els serveis d'Informadors Turístics degudament titulats, a raó d'un professional fins la quantitat de setanta viatgers. No havent-hi Informadors disponibles, es podran utilitzar els serveis d'un Tècnic d'Empreses o Empreses i Activitats Turístiques titulat i, quan no se'n tinga, personal qualificat de la pròpia empresa.

Dos. En les visites col·lectives a llocs turístics, organitzades per Agències de Viatges, aquestes hauran de contractar els serveis d'un Guia-Intèrpret degudament habilitat.

Tres. En la contractació i utilització dels serveis regulats en els números anteriors s'estarà al que disposa la normativa vigent sobre la matèria.

CAPITOL VI

De la protecció de les activitats professionals de les Agències de Viatges: infraccions i sancions

Article trenta-cinc

La realització o publicitat per qualsevol mitjà de difusió de les activitats mercantils de las Agències de Viatges sense estar en possessió de la corresponent llicència, serà considerada intrusisme professional i sancionada administrativament, iniciant-se el corresponent expedient d'ofici o a instància de part.

Article trenta-sis

Un. Les persones físiques o jurídiques, Institucions, Organismes i Entitats de qualsevol classe, tant públiques com privades, que oferten al públic la realització de viatges, hauran de fer-ho a través d'una Agència de Viatges legalment constituïda.

Dos. No obstant això, podran organitzar viatges aquelles Entitats, Associacions, Institucions i Organismes que complesquen tots i cada un dels requisits següents:

a) Que es realitzen sense finalitat lucrativa.

b) Que vagen adreçats únicament i exclusivament a llurs membres i no al públic en general.

c) Que no utilitzen mitjans publicitaris per a la promoció, ni siguen de general coneixement.

d) Que es realitzen de forma ocasional i esporàdica.

e) Que s'organitzen sense suport administratiu o de personal específic per a l'organització d'aquests viatges.

Tres. Excepcionalment, la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme podrà autoritzar determinats Organismes públics a organitzar i promocionar viatges sense finalitat lucrativa, en funció d'acords o de la participació en Organismes internacionals que exigesquen aquesta condició.

Article trenta-set

Les infraccions contra el que preceptua aquest Reglament i la resta de la normativa que hi siga d'aplicació, donaran lloc a la corresponent responsabilitat administrativa, que es farà efectiva mitjançant la imposició d'alguna o algunes de les sancions que estableix la normativa vigent, tot això sense perjudici de les responsabilitats civils o penals que corresponguen.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

Primera

Un. Les Agències de Viatges amb títol·llicència en vigor hauran d'adequar i regularitzar, en el termini màxim de dos anys, la seua situació, i adaptar-la de manera que donen compliment a tots els requisits i les prescripcions que conté el present Reglament. A aquests efectes, i durant el termini indicat, hauran de presentar davant la Direcció General de Turisme la documentació acreditativa d'haver realitzat l'adequació a cada un dels aspectes regulats en aquest Reglament (capital social, fiança, pòlissa d'assegurança, etc.) d'acord amb el grup d'Agències de Viatges en què desitgen quedar enquadrades.

Dos. Després d'haver transcorregut el termini indicat, es revocarà d'ofici el títol-llicència d'aquelles Agències de Viatges que no haveren presentat la documentació assenyalada en el número anterior.

Segona

La subsistència de les actuals dependències auxiliars quedarà condicionada a l'obtenció, en el termini de dos anys, de l'autorització excepcional prevista en l'article deu, apartat quatre.

Tercera

Queda suprimida la figura dels Delegats en qualitat d'Agents Mandataris de les Agències de Viatges, que hauran de cessar en llur activitat en el termini d'un any.

Quarta

Un. Les Agències d'Informació Turística actualment existents hauran de sol·licitar, en el termini de sis mesos, l'autorització com Agència de Viatges amb el compliment i l'acreditació previs dels requisits exigits en aquest Reglament.

Dos. En tot cas, una vegada passat el termini indicat en el número anterior, es revocaran d'ofici les seues llicències.

Cinquena

Fins que no es constituesca la Comissió d'Arbitratge a què fa referència l'article disset, seguirà en funcionament la Comissió Mixta de Vigilància de les Agències de Viatges, als sols efectes de la resolució dels expedients en curs.

Sisena

Un. La Direcció General de Turisme procedirà, en el termini d'un mes, a assenyalar un Codi d'Identificació a cada una de les Agències de Viatges amb seu social al territori de la Comunitat Valenciana.

El Codi constarà dels dígits alfabètics i numèrics que calguen per a la determinació de l'Agència i la del nombre i la ubicació, els seus establiments i les seues dependències.

Dos. Les Agències de Viatges existents en l'actualitat podran continuar utilitzant el número de títol-llicència d'Agència de Viatges en lloc del Codi d'Identificació previst en el número anterior, durant el termini de dos anys.

DISPOSICIO ADDICIONAL

Malgrat el que disposa la disposició transitòria primera, les Agències de Viatges que, amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest Reglament, tenien per objecte social l'exercici d'altres activitats turístiques, a banda del de l'activitat d'Agència, podran seguir actuant com a tals Agències de Viatges, sense que els arribe l'obligació que imposa el segon paràgraf de l'apartat a) de l'article cinqué.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Un. Quan vigirà aquest Reglament se suprimirà el Registre Especial d'Entitats no Mercantils.

Dos. Les Entitats sense finalitat lucrativa que fins la data estiguen inscrites en ell o en Registre similar, hi causaran baixa i hauran d'atendres, en la seua actuació, al que disposa l'article trenta-sis del present Reglament.

Segona

Es facultat el Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme per dictar les disposicions necessàries en l'aplicació i el desplegament del present Decret.

Tercera

Aquest Decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 25 de abril de 1988.

EL President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,

ANDRES GARCIA RECHE

Mapa web