Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 124/2013, de 20 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les distincions i condecoracions que la Generalitat concedisca al personal dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7116 de 23.09.2013
Número identificador:  2013/9148
Referència Base de Dades:  008743/2013
 



DECRET 124/2013, de 20 de setembre, del Consell, pel qual es regulen les distincions i condecoracions que la Generalitat concedisca al personal dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana. [2013/9148]

PREÀMBUL



L'article 55.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana establix que és competència de la Generalitat, en el marc de la llei orgànica a què es referix l'article 149.1.29 de la Constitució, el comandament suprem de la Policia Autònoma i la coordinació de l'actuació de les policies locals de la Comunitat Valenciana, sense perjuí que depenguen de les autoritats municipals.

En el marc de la coordinació de les policies locals, l'article 51 de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, atribuïx a la Generalitat la facultat de poder establir i concedir premis, distintius i condecoracions al personal dels cossos de policies locals que es distingisca notòriament en el compliment de les seues funcions.

En virtut del títol competencial esmentat, per mitjà del Decret 157/1998, de 29 de setembre, del Consell, es va aprovar la regulació dels premis, distincions i condecoracions que la Generalitat concedia als membres dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana. Posteriorment, eixa norma va ser derogada pel Decret 189/2006, de 22 de desembre, del Consell, en què es regularen les distincions i condecoracions que la Generalitat concedia als membres dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana.

En el Decret 189/2006, de 22 de desembre, del Consell, s'establia una nova tipologia de distincions i condecoracions de la Generalitat en l'àmbit del reconeixement de la labor policial municipal. Derogava les establides en el Decret 157/1998, de 29 de setembre, del Consell, i a més configurava els motius d'atorgament de les condecoracions, el procediment de concessió, el registre dels expedients que originen i les normes d'ús i entrega.

Amb el pas del temps, estes distincions i condecoracions han aconseguit un gran arrelament en la nostra societat i en la valoració de la labor dels cossos de policia local. L'exercici de la funció policial i la variada casuística de situacions davant les quals es troba el personal dels cossos de policia local de la Comunitat Comunitat en la defensa i protecció dels drets i llibertats públiques, aconsellen actualitzar la normativa en este camp a fi de prestigiar en major grau les recompenses atorgades per la Generalitat. Amb esta finalitat, amb la present norma es deroga el Decret 189/2006, de 22 de desembre, del Consell, i es du a terme una nova regulació de la matèria.



Amb este nou decret el títol i el contingut de la norma s'adapten al llenguatge no sexista per a reconéixer la presència de la dona en les plantilles dels cossos de policia local, es definixen amb més claredat els requisits de les persones interessades, les situacions administratives computables en una carrera professional policial excepcional, la definició de fets de significació rellevant per a l'atorgament de les condecoracions, el procediment que s'ha de seguir, l'establiment d'un nou procediment d'ofici, o la regulació de l'entrega de condecoracions i l'acte solemne d'entrega.

Al mateix temps, es crea una nova felicitació a títol col·lectiu destinada a reconéixer la tasca dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana i de les seues unitats operatives, quan destaquen, de manera conjunta, per un fet o circumstància extraordinària de defensa, promoció i protecció dels drets i llibertats públiques, o se signifiquen, de forma continuada en el temps, per la dignificació i el prestigi de les policies locals.

Per tant, en virtut d'això, complits els tràmits establits en l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, amb un informe previ favorable de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana en la sessió de 14 de febrer de 2013, a proposta del conseller de Governació i Justícia, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 20 de setembre de 2013,



DECRETE



Article 1. Creació

1. A fi de reconéixer i premiar públicament l'actuació del personal dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana i dels auxiliars de policia, es creen les distincions i condecoracions següents:



a) Medalla d'Or al Mèrit Policial de la Generalitat.

b) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Roig.

c) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau.

d) Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc.

e) Diploma de Jubilació.

f) Felicitacions Públiques a títol individual.

g) Felicitacions Públiques a títol col·lectiu.

h) Condecoracions Honorífiques.

2. Les condecoracions assenyalades amb les lletres a, b i c s'atorguen per fets excepcionals o de particular rellevància que no formen part de les funcions i continguts normals dels llocs de treball dels cossos de policies locals.

Per tant, les condecoracions esmentades podran ser atorgades a persones encara que no tinguen vinculació amb els cossos de policia local, sempre que es tracte de fets i actuacions relacionades amb la policia local.

3. Les distincions i condecoracions que s'arrepleguen en esta norma tenen caràcter vitalici, sense que comporten pensió o cap recompensa econòmica per part de la Generalitat.

4. No es podrà sol·licitar la concessió de les distincions i condecoracions establides en el decret present, ni es podran concedir, a les persones condemnades per sentència ferma per falta o delicte, mentrestant la sanció no haja sigut cancel·lada de l'expedient personal.

No es podrà sol·licitar la concessió de les distincions i condecoracions establides en el decret present a les persones immerses en procediments civils o penals per falta o delicte, mentre no hi haja sentència ferma eximent de responsabilitat.

No es podrà iniciar un procediment de concessió de les distincions o condecoracions a qui s'haja iniciat un expedient disciplinari per falta lleu, greu o molt greu, fins que no se li haja resolt de forma favorable.



5. Els fets, de caràcter periòdic o estacional, que hagen donat lloc a la concessió de les distincions i condecoracions regulades en este decret no podran ser presos en consideració en un nou procediment.



6. El procediment ordinari per a la concessió i entrega de les distincions i condecoracions serà el que establix l'article 9 del decret present. Només per als casos establits en l'article 10 hi haurà un procediment d'ofici.

7. La descripció dels premis, distincions i condecoracions, i dels passadors i insígnies de solapa, figuren en l'annex d'este decret.





Article 2. Medalla d'Or al Mèrit Policial de la Generalitat

La Medalla d'Or al Mèrit Policial de la Generalitat únicament s'atorgarà en els casos següents:

1. Resultat de mort en acte de servici o a conseqüència d'este.

2. Resultar amb ferides o mutilacions greus amb privació de membre o òrgan principal, amb deformitat o inutilitat important o permanent que provoque la gran invalidesa o la incapacitat permanent absoluta per a tot tipus de treball, per haver participat en acte de servici o a conseqüència d'este.



Article 3. Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Roig

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Roig de la Generalitat s'atorgarà en alguna de les circumstàncies següents:

1. Actes en defensa i protecció dels interessos que tenen encomanats, que posen de manifest qualitats de valor, sacrifici, lleialtat o abnegació excepcionals, i dels quals es derive risc per a la pròpia vida amb independència del resultat produït, sempre que superen el compliment estricte de les obligacions i els deures reglamentaris.

2. Actes realitzats amb excepcionals qualitats de valor, en benefici de la societat i que hagen evitat situacions fundades de riscos personals o catastròfics.

Article 4. Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau

La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau de la Generalitat s'atorgarà en alguna de les circumstàncies següents:

1. Dirigir o executar amb èxit un servici d'extraordinària dificultat o importància en què s'hagen evidenciat qualitats professionals o cíviques rellevants.

2. Sobreeixir amb notorietat i perseverança en el compliment dels deures del càrrec, que constituïsca conducta exemplar.

En este supòsit serà necessari que les persones interessades hagen exercit durant almenys 10 anys de servici actiu en algun cos de policia local de la Comunitat Valenciana i estiguen en possessió com a mínim de dos felicitacions públiques a títol individual de les regulades en l'article 7.

3. Realitzar estudis professionals o científics rellevants que prestigien la institució a què pertany. Els estudis realitzats durant un període d'un any donaran lloc a un únic reconeixement.



Article 5. Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc

1. La Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc s'entregarà al personal dels cossos de policia local, siga quina siga la seua categoria, quan es complisca, com a mínim, 25 anys de servici prestat en algun o alguns dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana i s'haja tingut una trajectòria professional excepcional, sense que consten antecedents desfavorables en l'expedient personal per qualsevol tipus de delicte, falta o infracció disciplinària, encara que hagen sigut cancel·lats.



2. A l'efecte de la concessió de la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc, es considerarà servici el temps prestat en les situacions administratives de servici actiu, segona activitat amb destinació, excedència per atenció de familiars i excedència per raó de violència de gènere, així com en servicis especials quan esta última situació s'haja declarat per a l'exercici d'activitats connexes amb la funció pública policial.





Article 6. Diploma de Jubilació

1. El Diploma de Jubilació s'atorgarà com a reconeixement al personal dels cossos de policia local per la dedicació d'una vida al servici ciutadà i a la seua missió de defensa, promoció i protecció dels drets i llibertats públiques.

2. Este diploma serà entregat al personal dels cossos de policia local siga quina siga la seua categoria. El procediment de concessió s'instarà per acord del ple de l'ajuntament a què pertanya en el moment de produir-se la jubilació. El termini màxim per a sol·licitar-lo serà de tres mesos des de la data de la jubilació.



Article 7. Felicitacions Públiques

Les Felicitacions Públiques es concediran en els supòsits següents:



1. A títol individual, als que destaquen en l'estudi, promoció i dignificació tant de la funció policial com dels cossos de policia local.



2. A títol individual, als que hagen realitzat un servici especialment meritori en el compliment de les seues funcions, o a conseqüència d'estes, en els àmbits de la seguretat ciutadana, protecció civil o trànsit, i que tinga una repercussió social important.

3. A títol individual, als que hagen realitzat estudis o publicacions d'interés per a la seguretat ciutadana, protecció civil, trànsit o gestió de l'activitat policial. Els estudis realitzats durant el període d'un any donaran lloc a un únic reconeixement.

4. A títol individual, en qualsevol altre supòsit no previst en els apartats anteriors, però que d'acord amb els fets i les circumstàncies examinats siguen mereixedors d'un reconeixement per part de la Generalitat.

5. A títol col·lectiu, als cossos de policia local de la Comunitat Valenciana, o a les seues unitats operatives, per a reconéixer-los quan hagen destacat, de manera conjunta, per un fet o circumstància extraordinària de defensa, promoció i protecció dels drets i llibertats públiques, o se signifiquen, de forma continuada en el temps, per la dignificació i prestigi de les policies locals. Estes felicitacions no donaran dret al reconeixement individual, ni a certificació de felicitació a títol individual.



Article 8. Condecoració Honorífica

La Condecoració Honorífica es concedirà de forma discrecional a persones i entitats alienes als cossos de policia local en reconeixement de la seua dedicació i entrega en benefici de la Comunitat Valenciana.





Article 9. Procediment ordinari

1. El procediment s'iniciarà per mitjà de proposta inicial efectuada pel ple de l'ajuntament corresponent o per les institucions o organismes públics que desenrotllen la seua activitat relacionada amb la policia local en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

2. Juntament amb la proposta d'iniciació de l'expedient, que haurà de ser motivada, s'adjuntarà la documentació següent:

a) Certificat del ple de l'ajuntament, o certificat dels òrgans col·legiats representants de les institucions o organismes públics proponents, en què s'acorde la proposta d'iniciació. L'acord de l'òrgan sol·licitant que aprova la proposta d'iniciació no podrà sobrepassar els sis mesos des que van ocórrer els fets o els actes que motiven la sol·licitud.



b) Nom, cognoms, categoria i escala de la persona o persones proposades.

c) Informe de descripció detallada del fet o fets en què es fonamenta la proposta, acompanyat,si és el cas, de diligències policials, informes, testimonis, actuacions judicials, declaració jurada, informes hospitalaris o semblants.

d) Documentació o prova que acredite els fets que motiven la sol·licitud, en qualsevol tipus de suport físic o audiovisual.

e) Agraïments pel desenrotllament del servici prestat, si és el cas.



f) Curriculum vitae, quan es tracte de casos en què es valore la realització d'estudis professionals o científics de l'article 4.3 o estudis o publicacions de l'article 7.3.

g) En el cas que en l'acció policial i meritòria haja estat involucrada alguna persona aliena al cos de policia local el testimoni de la qual puga ser d'interés, també s'hi adjuntarà la compareixença amb el testimoni d'esta persona.

3. L'acord d'iniciació serà adoptat per la persona titular de la direcció general en matèria de policia local. En l'acord d'iniciació es nomenarà una persona instructora i una persona que faça de secretaria. Hi haurà 10 dies per a estudiar l'expedient, i, si és el cas, requerir la institució o entitat proponent perquè, en un termini no superior a quinze dies, remeta els altres documents, informes i declaracions de testimonis presencials que es consideren necessaris per a aclarir i valorar millor els fets.

4. La persona instructora podrà ampliar el termini de quinze dies fins a un màxim de trenta per a la pràctica d'algun mitjà de prova que considere rellevant per a l'aclariment dels fets, amb la sol·licitud prèvia de la persona proponent, que contindrà els motius en què basa la importància de la prova o proves proposades i la seua necessitat, perquè fonamenten l'ampliació del termini.

5. Les proves practicades i els informes aportats s'uniran a l'expedient, i la persona instructora dictarà la proposta de resolució en el termini de 10 dies. Esta proposta contindrà la relació detallada dels fets, la seua qualificació i la distinció o condecoració corresponent.



6. La proposta serà elevada a la persona titular de la conselleria competent en matèria de policia local, que resoldrà i notificarà en el termini màxim de sis mesos des de la sol·licitud d'inici, i posarà fi a la via administrativa. La falta de resolució expressa en el termini esmentat produirà els efectes previstos en l'article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 10. Procediment d'ofici

1. Excepcionalment, quan es done alguna de les circumstàncies que a continuació s'exposen, la persona titular de la secretaria autonòmica en matèria de policia local podrà iniciar d'ofici el procediment:

a) Quan es tracte d'algun dels supòsits continguts en els articles 2 i 8.

b) Quan raons d'urgència així ho aconsellen.

c) Quan es tracte de fets les circumstàncies dels quals estiguen clarament determinades.

d) Quan el fet o fets hagen adquirit una gran notorietat i repercussió social per la importància o transcendència.



2. En estos casos es nomenarà una persona que faça de secretària i una persona instructora, els terminis es reduiran a la mitat del procediment ordinari i resoldrà la persona titular de la conselleria competent en matèria de policia local.



Article 11. Publicació

La concessió de les distincions i condecoracions serà publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i la persona titular de la direcció general competent en matèria de policies locals expedirà a nom de la persona interessada el certificat de la concessió.





Article 12. Registre

1. En la direcció general competent en matèria de policia local es durà un registre dels procediments tramitats i de les distincions i condecoracions concedides.

2. Les distincions i condecoracions concedides s'inscriuran en el Registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana a l'efecte de ser tinguts en compte com a mèrit per les persones interessades.



3. La concessió de les distincions i condecoracions es comunicarà a la corporació corresponent als efectes del seu coneixement i la inclusió en l'expedient personal.



Article 13. Entrega

1. Les distincions i condecoracions concedides per la Generalitat en l'àmbit d'este decret seran entregades en acte públic solemne directament a les persones interessades.

2. Per als cas en què la persona guardonada haguera mort o estiguera impedida, les distincions i condecoracions podran ser entregades al cònjuge, si no estigueren legalment separats, o a la persona que haguera conviscut amb ella de forma permanent amb una relació d'afectivitat anàloga almenys els dos anys immediatament anteriors al moment de la defunció, llevat que hagueren tingut descendència en comú, i en este cas bastarà la mera convivència. També podran ser entregades als fills i filles de la persona distingida. En el cas d'inexistència dels anteriors, les distincions i condecoracions podran ser entregades, per orde successiu i excloent, als progenitors, als néts o nétes, als germans o germanes i als iaios o iaies de la persona morta o incapacitada. En el cas que hi haguera diverses persones del mateix grau, s'entregarà a la persona de més edat. En esta prelació no es tindran en compte les persones menors d'edat. També podran entregar-se a les persones en què delegue la persona o familiar a qui correspondria la recepció de la distinció o condecoració segons la prelació exposada.



3. Juntament amb les distincions i condecoracions concedides s'entregarà la insígnia de solapa i el passador, si és el cas.



Article 14. Ús

1. El personal dels cossos de policia local portaran a l'uniforme de gala sobre la butxaca esquerra de la peça d'uniformitat la distinció o condecoració concedida, i podran portar el passador sobre la mateixa butxaca en les peces d'uniformitat ordinària.

2. La insígnia de solapa podran portar-les en les peces de paisà les persones que hagen sigut objecte de concessió de les condecoracions replegades en este decret.



Article 15. Prohibició d'ús

Per mitjà de la tramitació de l'expedient oportú, en què es donarà audiència a la persona interessada, l'autoritat que les va concedir podrà acordar la prohibició de l'ús de les condecoracions quan la conducta de la persona interessada així ho aconselle, quan fóra sancionat per faltes greus i molt greus o per conductes sancionades com a delictes pel Codi Penal.



Article 16. Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana

De les resolucions per les quals es concedixen les distincions i condecoracions regulades en este decret es donarà compte a la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana en la primera reunió que duga a terme.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Regla de no-gasto públic

El compliment i el desenrotllament posterior d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de gasto assignats a la conselleria amb competències en matèria de policia local, en la data de la publicació del present decret, i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els seus mitjans personals i materials.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Règim dels procediments iniciats amb anterioritat

Els procediments amb la tramitació iniciada abans de l'entrada en vigor d'este decret es regiran, en els aspectes substantius i procedimentals, pels preceptes continguts en el Decret 189/2006, de 22 de desembre, del Consell.



Segona. Règim dels procediments iniciats amb posterioritat

Amb independència de la data en què hagueren ocorregut els fets que puguen ser objecte de distinció i condecoració, els procediments que s'inicien després de l'entrada en vigor d'este decret es regiran, en els aspectes substantius i procedimentals, per les normes que s'hi contenen.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogat el Decret 189/2006, de 22 de desembre, del Consell, que regula les distincions i condecoracions que la Generalitat concedix als membres dels cossos de policia local de la Comunitat Valenciana, així com qualsevol altra disposició del mateix rang o d'un rang inferior que s'opose al decret present.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normes de desplegament

S'autoritza la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de policia local per a dictar totes les disposicions que exigisca el desplegament i l'execució d'este decret.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 20 de setembre de 2013



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



El conseller de Governació i Justícia,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ







ANNEX





Medalla d'Or al Mèrit Policial de la Generalitat











Sobre una base amb forma de gran creu, en forma de pom en les puntes i intercalat per rajos merletats i escalonats, en color daurat.

L'escut policial de la Generalitat centrat i ocupant les tres quintes parts de la superfície total.

La grandària de la medalla no podrà ser major de 63 mm.

La grandària de l'escut no serà major de 38 mm de diàmetre.







Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Roig









De color blanc, porta en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia trencada o dentada d'1 mm de grossor.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels seus extrems, una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre esta, i centrat, l'escut policial de la Generalitat.

En la part superior, sobre tija, una corona reial daurada.

La grandària de la creu no podrà ser major de 43 mm.

La grandària de l'escut no podrà ser major de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt; en penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, en la part central porta una franja roja de 10 mm d'ample.







Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blau









De color blanc, porta en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia trencada o dentada d'1 mm de grossor.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels extrems, una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre esta, i centrat, l'escut policial de la Generalitat.

En la part superior, sobre tija, una corona reial daurada.

La grandària de la creu no podrà ser major de 43 mm.

La grandària de l'escut no podrà ser major de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt; en penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, en la part central porta una franja celeste de 10 mm d'ample.







Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc









De color blanc, porta en tot el perímetre un tall daurat amb dibuix de línia trencada o dentada d'1 mm de grossor.

En cada un dels costats de la creu, i a 5 mm dels extrems, una barra perpendicular en blau marí de 3 mm d'ample.

Sobre esta, i centrat, l'escut policial de la Generalitat.

En la part superior, sobre tija, una corona reial daurada.

La grandària de la creu no podrà ser major de 43 mm.

La grandària de l'escut no podrà ser major de 22 mm de diàmetre.

Passador de 37 mm d'ample i 13 mm d'alt; en penja una cinta de color blau marí de 30 mm d'ample, en la part central porta una franja blanca de 10 mm d'ample.







Felicitació Pública a títol individual



De color blanc i amb forma de creu de Pisana, sense poms, amb els costats exteriors acabats en punta, per mitjà de dos arcs de circumferència còncaus que s'ajunten.

Sobre esta, i centrat, l'escut policial de la Generalitat.

La grandària de la creu no podrà ser major de 43 mm.

La grandària de l'escut no podrà ser major de 29 mm de diàmetre.







Felicitació Pública a Títol Col·lectiu



Element de metacrilat transparent integrat per dos plaques acoblades per mitjà de material adhesiu clorofòrmic invisible.

La placa base, de forma rectangular, tindrà 20 mm de grossor, 150 mm d'ample i 120 mm de llarg. Esta placa consistirà en una peça sòlida amb una falca de 35 graus en la part frontal. Centrada sobre la falca, una placa metàl·lica daurada, adherida per mitjà de doble adhesiu, contindrà la inscripció gravada «FELICITACIÓ PÚBLICA A TÍTOL COL·LECTIU».

Sobre la placa base, una placa quadrada de 85 mm de costat i 20 mm de grossor col·locada de forma vertical contindrà en la part central l'escut policial de la Generalitat. La superfície sobre la qual s'inserirà tindrà un terç del grossor d'esta peça. L'escut tindrà una grandària de 60 mm de diàmetre i estarà vorejat en tot el contorn per una falca de 6 mm.









Condecoració Honorífica

Sobre una base estrelada i daurada de quaranta radis, amb forma d'estrela de dotze puntes, centrat, i amb una grandària inferior en dos terços, l'escut policial de la Generalitat.

Vorejada per la banda inferior, en les dos terceres parts, per una corona de llorer.

La grandària de la condecoració no podrà ser major de 22 mm d'alt i 25 mm d'ample.

Mapa web