Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 5 de setembre de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove d'Electrodomèstics, destinades a l'adquisició d'electrodomèstics d'alta eficiència energètica.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6616 de 26.09.2011
Número identificador:  2011/9542
Referència Base de Dades:  009852/2011
 



RESOLUCIÓ de 5 de setembre de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove d'Electrodomèstics, destinades a l'adquisició d'electrodomèstics d'alta eficiència energètica. [2011/9542]

En els últims anys, l'equipament de les llars de la Comunitat Valenciana s'ha incrementat considerablement pel que fa a electrodomèstics, cosa que ha provocat un increment del consum energètic en el sector domèstic. No obstant això, el consum d'energia d'estos aparells pot reduir-se significativament, incrementant la penetració a les llars d'equips d'alta eficiència energètica i, en particular, els etiquetats energèticament amb la classe A o superior.



El Reial Decret 124/1994, de 28 de gener, va adaptar la normativa espanyola al que s'establix en la Directiva del Consell 92/75/CEE, de 22 de setembre, i va homogeneïtzar el sistema d'informació referent al consum d'energia que apareix en les etiquetes dels aparells electrodomèstics, amb la intenció de facilitar al públic la possibilitat de triar els que tinguen un millor rendiment energètic i així induir els fabricants a adoptar mesures per a reduir-ne el consum i contribuir a l'objectiu general de l'ús racional dels recursos naturals. Estes etiquetes classifiquen l'eficiència energètica en una escala que va del valor A al G (de major a menor eficiència).

Així mateix, el 30 de novembre de 2010, la Comissió Europea va publicar un nou etiquetatge energètic per a frigorífics, congeladors, frigorífics congeladors, llavadores i llavaplats que establix noves classes energètiques i va aparéixer la classe A+++. Este etiquetatge és voluntari des de desembre de 2010 i obligatori a partir del 30 de novembre de 2011, i pot haver en estoc productes amb l'anterior etiquetatge més allà d'esta última data. La normativa del nou etiquetatge la establixen els reglaments número 1.059/2010, 201.030/UE i 1.060/2010, de la Comissió de 28 de setembre de 2010.

Els electrodomèstics més eficients energèticament, no obstant això, tenen un preu superior al preu mitjà del mercat, que en varia segons el tipus. Per contra, el seu consum energètic al llarg de tota la seua vida útil és inferior, i, per tant, menor la factura energètica que haurà de pagar el consumidor. Així, en els casos analitzats, l'estalvi energètic obtingut permet recuperar, en part, al comprador el sobrepreu pagat durant la vida de l'equip.

Per a això, es considera convenient incorporar un incentiu econòmic que anime el comprador en esta decisió cap a un equip més eficient energèticament.

L'Agència Valenciana de l'Energia (AVEN), creada per Llei 8/2001, de 26 de novembre, com a entitat de dret públic, sotmesa al dret privat, té per finalitat el desenvolupament d'actuacions en la política energètica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les directrius generals del Govern Valencià, i és una de les funcions pròpies de l'AVEN la tramitació i gestió d'ajudes i incentius financers per a fins de conservació, estalvi, diversificació, desenvolupament energètic i energies renovables.

En este sentit, el conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de l'Energia i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia en data de 28 de març de 2008 és el suport on es regulen els mecanismes de col·laboració per a la consecució dels objectius d'estalvi i eficiència energètica plantejats en el conveni i recollits en esta resolució.

Per tot l'exposat, i dins del marc jurídic establit, resolc:





Article 1. Objecte i beneficiaris

L'objecte d'esta resolució és establir la convocatòria pública sobre concessió d'ajudes per a l'adquisició d'aparells electrodomèstics d'alta eficiència energètica a la Comunitat Valenciana, tal com es descriu en l'article 4.

Estes ajudes s'emmarquen dins del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012.

Es consideren beneficiaris de les ajudes totes les persones físiques i jurídiques de dret privat i les institucions sense ànim de lucre residents a la Comunitat Valenciana.



Article 2. Marc normatiu

Les ajudes recollides en esta resolució es concediran d'acord amb el que s'ha establit en el conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de l'Energia i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia, de 28 de març de 2008, on es regulen els mecanismes de col·laboració per a aconseguir els objectius previstos en el Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica 2008-2012 en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Article 3. Línies pressupostàries i import econòmic de la convocatòria



1. Les subvencions que es regulen en la present resolució es concediran a càrrec dels pressupostos del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012, que gestiona la Comunitat Valenciana, i la concessió de les quals està supeditada a l'existència de crèdit pressupostari adequat i suficient.

2. La quantitat màxima destinada per a esta convocatòria de subvencions és de set milions dos-cents mil euros (7.200.000 €), que es finançaran a càrrec del capítol de transferències de capital del pressupost de l'Agència Valenciana de l'Energia.

3. Mitjançant resolució del director de l'Agència Valenciana de l'Energia es podrà ampliar la quantitat prevista per a esta convocatòria.



Article 4. Actuacions subvencionables

1. Es considera com a activitat susceptible d'ajuda l'adquisició d'aparells electrodomèstics de classe A o superior que es realitze per a substituir-ne altres d'antics que tinguen la mateixa funció.

En concret, els aparells electrodomèstics susceptibles d'esta ajuda són els següents:

a) Frigorífics i frigorífics congeladors amb classificació energètica A+, A++ i A+++.

b) Congeladors amb classificació energètica, A+, A++ i A+++.

c) Llavadores amb classificació energètica A, eficàcia de llavada A i consum energètic inferior o igual a 170 Wh/kg.

d) Llavadores amb classificació energètica segons el nou etiquetatge, A+, A++ i A+++.

e) Llavadores termoeficients amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A, o amb classificació energètica A segons el nou etiquetatge.

f) Llavaplats amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A.

g) Llavaplats amb classificació energètica A, eficàcia de llavada A i consum energètic inferior o igual a 0,98kWh/cicle.

h) Llavaplats amb classificació energètica segons el nou etiquetatge, A, A+, A++ i A+++.

i) Llavaplats termoeficients amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A, o amb classificació energètica A segons el nou etiquetatge.

j) Forns amb classificació energètica A.

k) Plaques de focs d'inducció total.

* Els aparells a) i b) amb un volum mínim de refrigeració de 150 litres.

2. Els aparells electrodomèstics eficients objecte d'estes ajudes han de tenir com a destinació final la seua instal·lació dins del territori de la Comunitat Valenciana.

3. Només serà subvencionable la compra, per cada beneficiari, d'un únic electrodomèstic de cada una de les famílies d'electrodomèstics assenyalades (frigorífics, llavaplats, etc.) i sempre amb la corresponent substitució de l'aparell antic per un nou aparell eficient de classe A o superior.

4. A fi de garantir, des del punt de vista de l'eficiència energètica, la idoneïtat dels electrodomèstics incentivats mitjançant la present campanya, hi haurà una llista d'aparells subvencionables amb les marques i models que es poden acollir a estes ajudes que estarà disponible en la pàgina web de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia IDAE <www.idae.es>.

Article 5. Criteris de repartiment i quantia de la subvenció

1. Les ajudes regulades en esta resolució es concediran amb subjecció als principis de publicitat, concurrència i objectivitat, a càrrec del pressupost del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012 transferit a la Comunitat Valenciana i han d'estar supeditades a l'existència de crèdit adequat i suficient.



2. La quantia d'ajuda individual per a cada aparell és la següent:

a) Frigorífics i frigorífics congeladors amb classificació energètica A+ (105€), A++ (125€) i A+++ segons el nou etiquetatge (145€).

b) Congeladors amb classificació energètica, A+ (105€), A++ (125€) i A+++ segons el nou etiquetatge (145€).

c) Llavadores amb classificació energètica A, eficàcia de llavada A i consum energètic inferior o igual a 170 Wh/kg, (105€).

d) Llavadores amb classificació energètica segons el nou etiquetatge A+ (105€), A++ (125€) i A+++ (145€).

e) Llavadores termoeficients amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A, o amb classificació energètica A, segons el nou etiquetatge (105€).

f) Llavaplats amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A o amb classificació energètica A, segons el nou etiquetatge (85€).

g) Llavaplats amb classificació energètica A, eficàcia de llavada A i consum energètic inferior o igual a 0,98kWh/cicle (105€).

h) Llavaplats amb classificació energètica, segons el nou etiquetatge, A+ (105€), A++ (125€) i A+++ (145€).

i) Llavaplats termoeficients amb classificació energètica A i eficàcia de llavada A, o amb classificació energètica A, segons el nou etiquetatge (105€).

j) Forns amb classificació energètica A (85€).

k) Placa de focs d'inducció total (105€).

La quantia de l'ajuda per a l'adquisició de l'aparell no podrà implicar en cap cas una reducció del seu preu superior al 25%, per la qual cosa s'haurà de reduir, si és el cas, la quantia de l'ajuda fins a l'esmentat límit. S'entén per preu, l'import de venda de l'aparell, IVA no inclòs.





Article 6. Termini per a adquirir els aparells

El termini per a adquirir els aparells comprendrà des del 4 d'octubre de 2011 fins al 3 de desembre de 2011 (ambdós inclusivament), o fins a l'esgotament de la quantia econòmica assignada a esta convocatòria.

Si esta circumstància tinguera lloc amb anterioritat a la duració màxima mencionada, se suspendrà la concessió de les ajudes mitjançant publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de resolució del director de l'Agència Valenciana de l'Energia.



Article 7. Procediment

L'Agència Valenciana de l'Energia, per al desenvolupament de les distintes actuacions que s'hagen d'escometre, fruit de la present resolució, podrà contractar els servicis externs que considere necessaris a través de les vies establides en la Llei 30/2007, de Contractes del Sector Públic, de manera que pel que fa a recursos i mitjans disponibles, es garantisca el correcte funcionament de la línia d'ajudes, per a la qual cosa caldrà realitzar, entre altres, les actuacions següents:

a) Posar en marxa una oficina de campanya dotada dels adequats mitjans tècnics i humans necessaris per poder realitzar el control i la gestió de les ajudes.

b) Verificar el compliment i l'efectivitat de les condicions establides per atorgar les subvencions, comprovant-hi els justificants presentats.



Les ajudes objecte d'esta campanya es canalitzaran a través dels establiments adherits, que ho faran lliurement, i assumiran els compromisos establits en l'article 11 d'esta resolució, mitjançant el lliurament a l'oficina de campanya de la fitxa d'adhesió, disponible en la pàgina web, juntament amb la documentació corresponent.



Els esmentats establiments descomptaran del preu final de venda al públic la quantitat establida com a ajuda per a cada un dels electrodomèstics venuts que complisca els requisits establits en esta campanya d'ajudes.

Una vegada realitzada la venda, l'establiment haurà d'omplir un imprés denominat «bo d'ajuda» disponible en la pàgina web de l'oficina de campanya, on indicarà la clau de l'aparell venut (annex I), i el trametrà, juntament amb la documentació que es descriu en l'article 8, a l'oficina de campanya, on es revisarà cada un dels expedients.



En allò que no preveu esta resolució, el procediment administratiu per a la tramitació dels expedients de subvenció s'ajustarà al que establix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE, 18.11.2003).



Article 8. Documentació a aportar

Únicament es podrà sol·licitar la subvenció una vegada justificada suficientment la realització de l'activitat susceptible d'ajuda; a este efecte l'establiment adherit a la campanya haurà de presentar en l'oficina de campanya adscrita a este projecte la documentació següent:



1. Duplicat o còpia de la factura completa amb indicació de:

- Marca i model de l'aparell.

- Nom i DNI del comprador.

- Nom i CIF del comerç.

- Import del descompte realitzat.

- Data de la compra.

- Segell del comerç.

2. Fotocòpia del DNI o targeta d'identificació fiscal del comprador. En el cas d'estrangers que residisquen a la Comunitat Valenciana, s'haurà d'aportar fotocòpia del NIE en vigor o certificat de registre de resident comunitari, juntament amb fotocòpia del passaport en vigor.

3. Bo d'ajuda correctament emplenat, on se certifique haver realitzat el Pla Renove, és a dir, haver retirat l'antic aparell del mateix tipus que el venut.

Els dits bons disposaran d'un codi de validació individual i inequívoc facilitat per l'oficina de campanya, després de la sol·licitud prèvia del comerç, que associarà cada venda amb l'ajuda.



Article 9. Pagament de la subvenció

El lliurament i la disposició dels fons de les ajudes regulades en esta convocatòria la realitzarà l'Agència Valenciana de l'Energia a través de transferències bancàries als establiments adherits, després de la comprovació prèvia dels justificants dels expedients objecte de les ajudes.





Article 10. Obligacions dels beneficiaris que adquirisquen electrodomèstics

1. Els beneficiaris que adquirisquen algun aparells electrodomèstic objecte de les presents ajudes estan obligats a:

a) Posar a la disposició del comerç, per a la retirada, un electrodomèstic usat de les mateixes característiques de l'adquirit.

b) Justificar la correcta realització de l'activitat en els termes que preveu esta resolució.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que porte a cap, directament o en el seu nom, l'Agència Valenciana de l'Energia, i a les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat i a la Sindicatura de Comptes, en relació amb les subvencions i ajudes concedides.



Article 11. Comerços col·laboradors: adhesions i obligacions

1. Adhesions:

a) Els comerços interessats a participar i col·laborar en la campanya d'ajudes hauran lliurar la corresponent fitxa d'adhesió prèvia a l'inici de la campanya, degudament emplenada.

b) Les adhesions les podran realitzar conjuntament una cadena d'establiments o una associació de comerços, però hauran d'incloure, en tot cas, la relació dels establiments que aglutina eixa adhesió, així com les dades de cada un dels comerços, incloent-hi CIF i número de compte bancari, a efectes de portar a cap els pagaments de les ajudes.



c) El llistat definitiu de comerços adherits es publicarà en la pàgina web de l'oficina de campanya <www.planrenoveaven.es>.

2. Obligacions

Són obligacions dels comerços adherits:

a) Retirar els electrodomèstics substituïts sense cost addicional per al beneficiari final i tractar este residu d'acord amb el que s'ha establit en el Reial Decret 208/2005, de 25 de febrer, sobre aparells elèctrics, electrònics i la gestió dels seus residus. En este sentit, el comerç haurà de tenir subscrit un conveni o contracte amb un gestor autoritzat de residus que garantisca el que s'ha establit en el mencionat reial decret.

Així mateix, el comerç adherit haurà de certificar el lliurament de l'electrodomèstic perquè siga reciclat, de manera que una vegada executada la mesura, el nombre d'equips subvencionats siga igual al de lliurats.

b) Realitzar el descompte de l'ajuda sempre en el moment de la venda i lliurar als beneficiaris el corresponent cos del bo com a justificant de l'ajuda rebuda, així com la factura original de l'aparell adquirit on conste el descompte realitzat.

c) Utilitzar fidelment la imatge de la campanya de comunicació establida per l'Agència Valenciana de l'Energia per al desenvolupament d'esta i incloure-la en tots els elements promocionals dels comerços, sense confondre-la amb altres promocions pròpies de l'establiment; hi haurà d'aparéixer de forma diferenciada el preu del producte abans d'aplicar l'import de la subvenció del Pla Renove i el preu una vegada aplicat el descompte.

Així mateix, en qualsevol comunicació de preus es farà referència explícita a l'aspecte energètic associat a l'incentiu, així com a les administracions públiques que posen en marxa la campanya d'ajudes (IDAE-Generalitat Valenciana-AVEN).

d) Col·laborar activament en la difusió i el suport dels objectius de la campanya relatius a:

- Fer conéixer i difondre l'existència de l'etiqueta energètica dels aparells electrodomèstics en els establiments de venda.

- La sensibilització cap a l'estalvi i l'eficiència energètica.

e) Participar a través dels seus representants (preferiblement venedors) en les sessions de formació/comunicació que s'organitzen per part de l'AVEN o en nom d'este, en les què s'explicarà el contingut i la finalitat de la campanya.

f) Tramitar, omplir i trametre a l'Oficina de Campanya, els corresponents expedients d'ajudes segons les condicions que s'establixen en l'article 8 d'esta resolució.

g) Sotmetre's a les actuacions de control que porte a cap directament o en el seu nom l'Agència Valenciana de l'Energia i a les actuacions de control financer que realitzen la Intervenció General de la Generalitat i la Sindicatura de Comptes.



Article 12. Comissió de control i seguiment

Es crea una comissió per portar a cap el control i seguiment de les ajudes previstes en esta resolució, que estarà integrada per les persones següents:

a) El cap de l'Àrea d'Energia de l'Agència Valenciana de l'Energia.

b) El cap de l'Àrea d'Administració de l'Agència Valenciana de l'Energia.

c) Un representant de l'empresa de servicis contractada per l'Agència Valenciana de l'Energia.



Article 13. Infraccions i sancions

L'incompliment pels beneficiaris o els establiments adherits dels requisits que s'establixen en esta resolució i en la normativa reguladora se sotmetrà al règim d'infraccions i sancions fixat en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE, 18.11.2003).

Així mateix, i complementàriament al que s'ha establit en el paràgraf anterior, els establiments adherits que durant el transcurs de la campanya cometen irregularitats en els requisits exigits per al correcte funcionament d'esta (vendes sense renovar un electrodomèstic, campanyes de promoció que no inclouen els requisits mencionats en l'article 11, 2c de la present resolució, no descomptar l'import de l'ajuda en el moment de la compra, etc.) seran automàticament donats de baixa de la campanya actual.



Article 14. Publicació

Esta resolució entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.











ANNEX I



CLAUS D'APARELLS











* * * * *





DISPOSICIÓ ADDICIONAL ÚNICA



Les ajudes recollides en la present resolució, llevat d'aquelles els beneficiaris de les quals siguen particulars, entitats i institucions sense ànim de lucre que no poden emprendre activitats econòmiques que repercutisquen en tercers, estan sotmeses als requisits establits en el Reglament (CE) número 1.998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat d'ajudes de minimis.

Així doncs, l'import d'estes ajudes no podrà fer que l'import total de les ajudes de minimis que reba el beneficiari durant un període de tres exercicis fiscals siga superior al límit de 200.000 euros que establix el Reglament (CE) número 1.998/2006, de la Comissió.

Per a assegurar el compliment de les condicions recollides en el punt anterior, s'exigirà als sol·licitants una declaració sobre totes les ajudes públiques que tinguen concedides o sol·licitades per a esta mateixa acció, així com de les ajudes de minimis rebudes durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal actual.





DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA



Es faculta el director de l'Agència Valenciana de l'Energia per a dictar les resolucions necessàries per al desplegament, l'eficàcia i l'execució de la present resolució.



València, 5 de setembre de 2011.- El president de l'Agència Valenciana de l'Energia: Enrique Verdeguer Puig.ANEXO I



CLAVES DE APARATOS

Mapa web