Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 14 de setembre de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011, destinades a la substitució de les calderes actuals per altres d'eficiència energètica major.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6615 de 23.09.2011
Número identificador:  2011/9577
Referència Base de Dades:  009807/2011
 



RESOLUCIÓ de 14 de setembre de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011, destinades a la substitució de les calderes actuals per altres d'eficiència energètica major. [2011/9577]

Hui en dia, una part important del parc de calderes domèstiques de les llars i els petits terciaris de la Comunitat Valenciana té una antiguitat considerable, i això implica un consum d'energia més elevat del que s'hauria d'esperar, en ser equips amb un rendiment energètic menor. No obstant això, el consum d'energia d'estos aparells pot reduir-se significativament incentivant la instal·lació d'equips d'alta eficiència energètica a la Comunitat Valenciana.

El Reial Decret 275/1995, de 24 de febrer, homogeneïtza el sistema d'informació relatiu als nivells de rendiment per a les calderes noves d'aigua calenta, alimentades amb combustibles líquids o gasosos, amb la intenció de facilitar al públic la possibilitat de triar els que tinguen un millor rendiment energètic i induir, així, els fabricants a adoptar mesures que en reduïsquen el consum, i contribuir a l'objectiu general de l'ús racional dels recursos naturals.

No obstant això, estos equips, més eficients energèticament, tenen un preu superior al preu mitjà del mercat, que varia segons el tipus de caldera. Per contra, el seu consum energètic al llarg de tota la seua vida útil és inferior i, per tant, menor la factura energètica que haurà de pagar el consumidor. Així, en els casos analitzats, l'estalvi energètic obtingut permet al comprador recuperar, en part, el sobrepreu pagat durant la vida de l'equip.

Per a això, es considera convenient incorporar un incentiu econòmic que anime el comprador a adquirir un equip més eficient energèticament.

L'Agència Valenciana de l'Energia (AVEN), creada per Llei 8/2001, de 26 de novembre, com a entitat de dret públic, sotmesa al dret privat, té com a finalitat el desenvolupament d'actuacions en la política energètica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les directrius generals del Govern Valencià, i és una de les funcions pròpies de l'AVEN la tramitació i gestió d'ajudes i incentius financers per a fins de conservació, estalvi, diversificació, desenvolupament energètic i energies renovables.

En este sentit, en data 28 de març de 2008 es va firmar un conveni de col·laboració amb l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia on es fixen diversos mecanismes per a la consecució dels objectius d'estalvi i eficiència energètica plantejats en el Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i els mateixos del Pla d'Estalvi i Eficiència Energètica de la Comunitat Valenciana, entre els quals s'inclouen els recollits en esta resolució.

Per tot l'exposat, i dins del marc jurídic establit, resolc:





Article 1. Objecte i beneficiaris

L'objecte d'esta resolució és convocar les ajudes de l'Agència Valenciana de l'Energia, en el marc del Pla Renove de Calderes Domèstiques de la Comunitat Valenciana 2011, destinat a la renovació de les calderes actuals per altres d'eficiència energètica major, tal com es descriu en l'article 4 i d'acord amb el conveni de col·laboració de l'Agència Valenciana de l'Energia amb l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia, firmat el 28 de març de 2008.

Es consideren beneficiaris de les ajudes totes les persones físiques o jurídiques de naturalesa pública o privada residents a la Comunitat Valenciana.

No podran obtenir la condició de beneficiaris els sol·licitants en els quals concórrega alguna de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 2. Marc normatiu

Les ajudes recollides en la present resolució es concediran d'acord amb el conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de l'Energia i l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi d'Energia de data 28 de març de 2008 on es regulen els mecanismes de col·laboració per a aconseguir els objectius previstos en el Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica 2008-2012 en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Article 3. Línia pressupostària

Les ajudes que es regulen en la present resolució es concediran a càrrec dels pressupostos del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012, exercici 2011, que gestiona l'Agència Valenciana de l'Energia a la Comunitat Valenciana.



La quantitat màxima destinada per a esta convocatòria de subvencions és de nou-cents mil euros (€.900.000), que es finançaran a càrrec del capítol de transferències de capital del pressupost de l'Agència Valenciana de l'Energia.

L'esmentada quantitat global màxima podrà ser modificada mitjançant resolució del director de l'Agència Valenciana de l'Energia, d'acord amb el desenvolupament del pla i del pressupost disponible.



Article 4. Actuacions objecte de subvenció

Es considera com a activitat susceptible d'ajuda:

1. La substitució d'una caldera que utilitze qualsevol combustible per una caldera de condensació que utilitze gas natural o gasos liquats del petroli (GLP).

2. La substitució d'una caldera que utilitze gasoil per una caldera de condensació que funcione també amb gasoil.

La nova caldera haurà de pertànyer a una instal·lació individual o col·lectiva de calefacció, tenir una potència nominal compresa entre 15 i 70 kW i assolir altes prestacions energètiques segons la classificació següent:

a) Caldera de condensació de gas natural o GLP. Caldera estanca de condensació de només calefacció o mixta, que utilitze gas natural o GLP i que complisca les característiques següents:

- Rendiment a potència nominal (Pn) = 93 + 2 log Pn (en percentatge).

- Rendiment a càrrega parcial = 89 + 3 log Pn (en percentatge).

- Encesa electrònica.

- Seguretat de flama.

- Nivell emissions de NOx classe 5.

b) Caldera de condensació de gasoil. Caldera estanca de condensació de només calefacció o mixta, que utilitze gasoil i que complisca les característiques següents:

- Rendiment a potència nominal (Pn) = 93 + 2 log Pn (en percentatge).

- Rendiment a càrrega parcial = 89 + 3 log Pn (en percentatge).

- Encesa electrònica.

- Seguretat de flama.

El rendiment a potència nominal (Pn) serà per a una temperatura mitjana de l'aigua en la caldera de 70 ºC i el rendiment a càrrega parcial es definix per a una càrrega del 0,3 Pn i una temperatura mitjana de l'aigua en la caldera de = 50 ºC.

La caldera a instal·lar haurà d'estar inclosa en el «Llistat Renove Calderes». Este llistat estarà format per un conjunt de models dels productes eficients dels fabricants implicats en esta campanya que complisquen el que s'ha especificat en este article. Este llistat es podrà consultar tant en la pàgina web de l'AVEN com en l'oficina de campanya i serà actualitzat durant el període de duració de la campanya, incloent-hi nous equips o modificant els ja existents. Per a això, els fabricants de calderes hauran de dirigir-se a l'AVEN i presentar documentació que acredite que es complixen les característiques exigides en el primer paràgraf d'este article. Els fabricants i distribuïdors de calderes podran sol·licitar a l'AVEN la inclusió de nous equips en el «Llistat Renove Calderes» fins al 30 de març de 2012.

No serà objecte de subvenció la substitució d'una caldera col·lectiva o centralitzada que done servici a diverses vivendes per calderes individuals ubicades en cada una de les vivendes. En el mateix sentit, no serà subvencionable la substitució d'una caldera individual per una caldera col·lectiva o centralitzada que done servici a diverses vivendes.

Les calderes eficients objecte d'estes ajudes han de tenir com a destinació final la seua instal·lació dins del territori de la Comunitat Valenciana.

Serà condició indispensable que l'aparell substituït siga retirat del mercat, fet que serà acreditat per l'empresa instal·ladora o l'instal·lador en firmar el bo de l'ajuda, disponible en la pàgina web de l'AVEN o en l'oficina de campanya.

Només serà subvencionable la compra, per cada beneficiari, d'una única caldera, i sempre amb la corresponent substitució de l'aparell antic per un nou equip dels especificats en el «Llistat Renove Calderes».





Article 5. Criteris de repartiment i quantia de la subvenció

Les ajudes regulades en esta resolució s'han de concedir amb subjecció als principis de publicitat, concurrència i objectivitat.

La quantia d'ajuda individual per a cada aparell és la següent:







La quantia de l'ajuda per a l'adquisició de l'aparell no podrà implicar, en cap cas, una reducció del preu de la instal·lació superior al 25%, per la qual cosa s'haurà de reduir, si és el cas, la quantia de l'ajuda fins a l'esmentat límit. S'entén per preu de la instal·lació, el preu de l'equip i el seu muntatge, IVA no inclòs.



Article 6. Termini per a adquirir les calderes

La data d'inici de la campanya serà el 13 d'octubre de 2011 i finalitzarà el 30 d'abril de 2012, o en el moment d'esgotament de la quantia econòmica assignada a esta convocatòria. Si esta circumstància es produïra amb anterioritat al 30 d'abril de 2012, se suspendrà la concessió de les ajudes mitjançant publicació en el DOCV.



Article 7. Procediment

L'Agència Valenciana de l'Energia, per al desenvolupament de les distintes actuacions que s'hagen de mamprendre, fruit d'esta resolució, podrà contractar els servicis externs que considere necessaris a través de les vies establides en el text refós de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques (TRLCAP), de manera que pel que fa a recursos i mitjans disponibles es garantisca el correcte funcionament de la línia d'ajudes, per a la qual cosa caldrà realitzar, entre altres, les actuacions següents:

a) Posar en marxa una oficina de campanya dotada de l'adequada centraleta d'atenció telefònica i els mitjans humans i informàtics necessaris per poder realitzar el control i la gestió de les ajudes.

b) Verificar el compliment i l'efectivitat de les condicions establides per a atorgar les subvencions amb la comprovació dels justificants presentats. Les ajudes objecte d'esta campanya es canalitzaran a través dels instal·ladors i les empreses instal·ladores adherits a la campanya, segons el procediment següent:

1. Els instal·ladors o les empreses instal·ladores que vulguen participar en el Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011 hauran d'adherir-se a la campanya i complir els compromisos establits en l'article 11 d'esta resolució, mitjançant el lliurament en l'oficina de campanya de la fitxa d'adhesió, disponible en la pàgina web de l'AVEN i en l'oficina de campanya, i la documentació corresponent.

2. Una vegada el beneficiari decidisca portar a cap la substitució de la caldera, es posarà en contacte amb un instal·lador o una empresa instal·ladora adherits a la campanya. Si no disposara d'un instal·lador, l'oficina de campanya podrà informar-lo sobre els instal·ladors i les empreses instal·ladores adherits a l'esmentada campanya.

3. L'instal·lador o l'empresa instal·ladora sol·licitarà a l'oficina de campanya, abans de la substitució de la caldera, un número de bo, que serà únic per a cada instal·lació, i facilitarà les dades relatives al titular de l'esmentada instal·lació i a l'instal·lador o l'empresa instal·ladora. El termini durant el qual quedarà actiu l'esmentat número de bo serà de dos mesos des de la data que se sol·licite a l'oficina de campanya. Passats estos dos mesos, l'Agència Valenciana de l'Energia anul·larà automàticament el número de bo si no s'ha presentat la documentació exigida en l'article 8.

4. A continuació, un instal·lador o una empresa instal·ladora adherits a la campanya del Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011 portarà a cap la substitució de l'equip. Una vegada realitzada la substitució, l'instal·lador descomptarà al beneficiari del preu final de l'equip l'import establit com a ajuda en l'article 5, segons el tipus de caldera. L'esmentat descompte haurà d'aparéixer en la factura tal com s'indica en l'article 8.

5. L'instal·lador, o l'empresa instal·ladora, omplirà en tres exemplars el bo d'ajuda, disponible en la pàgina web de l'AVEN i en l'oficina de campanya. Una vegada emplenat correctament el bo, l'hauran de firmar el comprador i l'instal·lador/l'empresa instal·ladora, i se'n quedarà el beneficiari una còpia com a justificant de l'ajuda rebuda.



6. La nova instal·lació haurà de complir el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis (RITE), aprovat per Reial Decret 1.027/2007, i la resta de normativa vigent que s'aplique en el moment que es porte a cap la instal·lació.

7. Una vegada finalitzada completament l'actuació objecte d'ajuda (inclòs el pagament total de la instal·lació), l'instal·lador/l'empresa instal·ladora haurà d'aportar a l'oficina de campanya la documentació que s'indica en l'article 8 per poder rebre l'import del descompte realitzat. Així mateix, es podrà demanar al beneficiari qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la comprovació del canvi d'equip.

8. El pagament del descompte es farà a l'instal·lador/l'empresa instal·ladora d'acord amb el que s'indica en l'article 9.

En allò que no preveu esta resolució, el procediment administratiu per a la tramitació dels expedients de subvenció s'ajustarà al que s'establix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE de 18.11.2003).



Article 8. Documentació a aportar

L'empresa instal·ladora o l'instal·lador aportarà a l'oficina de campanya la documentació següent per a poder rebre el descompte realitzat:

1. Còpia del bo d'ajuda firmat pel comprador (en el cas d'empreses o entitats l'haurà de firmar el representant legal), i per l'instal·lador/l'empresa instal·ladora. No s'acceptaran bons d'ajuda que no estiguen completament emplenats i firmats i segellats per l'instal·lador/l'empresa instal·ladora i l'oficina de campanya. Els esmentats bons seran facilitats per l'Agència Valenciana de l'Energia i disposaran, una vegada emplenats, d'un codi de validació facilitat per l'oficina de campanya, després de la sol·licitud prèvia de l'instal·lador, que vincularà cada bo amb un codi individual i inequívoc que associarà cada venda amb l'ajuda.



2. Fotocòpia del DNI, si el sol·licitant és una persona física. En el cas d'estrangers que residisquen a la Comunitat Valenciana, s'haurà d'aportar fotocòpia del NIE en vigor o certificat de registre de resident comunitari juntament amb fotocòpia del passaport en vigor. En el cas que el sol·licitant de l'ajuda no siga una persona física, s'haurà de presentar còpia de la targeta d'identificació fiscal o còpia del DNI o NIE, si es tracta d'empresaris individuals.

3. Còpia compulsada del document de legalització de la instal·lació en la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació. Com a document de legalització de la instal·lació es lliurarà el certificat final d'obra d'instal·lació tèrmica en edifici, on es detallen clarament la marca i el model de la caldera instal·lada.

4. Document relatiu a la caldera substituïda que acredite que es tracta efectivament d'una renovació, per exemple: factura de compra de la caldera, garantia SAT, revisió, factures de reparacions, certificats d'instal·lació, factures de combustible on s'observe l'històric de consums de gas o els consums de calefacció, etc.

5. Duplicat o còpia de la factura de venda i instal·lació de la caldera, que haurà d'incloure com a mínim:

- Data de venda.

- Dades de l'empresa instal·ladora (persona jurídica, CIF i segell original).

- Dades del beneficiari (nom, cognoms, DNI).

- Dades de la caldera venuda i instal·lada (tipus, marca i model).

- Adreça d'instal·lació de la caldera.

- Desglossament del cost de la caldera, muntatge, IVA. El descompte corresponent al Pla Renove Calderes 2011, es farà després d'aplicar l'IVA, i perquè en quede constància s'especificarà en una línia el concepte «descompte Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011» i la quantitat corresponent d'ajuda en euros, segons el tipus de caldera.

6. Justificant de pagament per mitjà d'entitat financera: còpia de l'extracte bancari juntament amb còpia del xec nominatiu o de l'ordre de transferència que acredite que el destinatari del pagament coincidix amb l'emissor de la factura. No s'acceptaran pagaments en efectiu, rebuts o pagarés com a justificant de pagament.

7. Fotografies de la caldera substituïda en la seua ubicació original i de la nova caldera instal·lada.

El termini màxim per a lliurar tota la documentació especificada en este article serà el 29 de juny del 2012.



Article 9. Pagament de les ajudes

El lliurament i la disposició dels fons de les ajudes regulades en esta convocatòria els farà l'Agència Valenciana de l'Energia a través de transferències bancàries als instal·ladors, després de la comprovació del bo i la documentació annexa de cada renovació de caldera.



Article 10. Obligacions dels beneficiaris que adquirisquen calderes

Els beneficiaris que adquirisquen alguna caldera objecte de la present resolució estan obligats a:

a) Estar al corrent de les seues obligacions tributàries i, si és el cas, de la Seguretat Social, per a la qual cosa hauran de firmar una declaració responsable inclosa en el bo d'ajuda.

b) Posar a la disposició de l'instal·lador, per a la seua retirada, la caldera antiga.

c) Seguir la metodologia i el procediment que indica esta resolució.

d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que duga a terme l'Agència Valenciana de l'Energia, i a les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat i a la Sindicatura de Comptes, en relació amb les subvencions i ajudes concedides.





Article 11. Empreses instal·ladores: adhesions i obligacions

1. Adhesions

a) Les empreses instal·ladores o els instal·ladors que vulguen participar en la campanya del Pla Renove Calderes Domèstiques 2011 hauran de tenir el domicili, la seu social o l'establiment de producció a la Comunitat Valenciana.

b) Les empreses instal·ladores o els instal·ladors interessats a participar i col·laborar en la campanya d'ajudes hauran de lliurar en l'oficina de campanya la corresponent fitxa d'adhesió degudament emplenada, i adjuntar els documents que s'hi indiquen, segons model normalitzat disponible en la pàgina web de l'AVEN i en l'oficina de campanya. L'adhesió podrà portar-se a cap des de l'entrada en vigor d'esta resolució fins al 30 de març de 2012.

c) Les empreses instal·ladores/instal·ladors que hagen formalitzat la seua adhesió hauran d'informar els beneficiaris de quin és el procediment per a l'adquisició de calderes a través del Pla Renove de Calderes Domèstiques 2011.

d) El lliurament del material necessari per al desenvolupament de la campanya d'ajudes (bons, fullets, cartells, procediments, etc.) es farà directament a través de l'oficina de campanya.

e) El llistat dels instal·ladors i les empreses instal·ladores adherits es publicarà en la pàgina web informativa dels plans Renove que promou l'Agència Valenciana de l'Energia (www.planrenoveaven.es) i estarà disponible en l'oficina de campanya.

2. Obligacions

Són obligacions dels instal·ladors i les empreses instal·ladores adherits:

a) Inutilitzar i retirar els equips substituïts fins a un gestor per al posterior tractament. En este sentit, l'instal·lador adherit/empresa instal·ladora adherida haurà de certificar el lliurament de cada una de les calderes que tramite per al seu reciclatge, mitjançant la firma del bo d'ajuda.

b) Realitzar el descompte de l'ajuda sempre en el moment del pagament de la instal·lació i lliurar als beneficiaris de les ajudes el corresponent cos del bo d'ajuda com a justificant de l'ajuda rebuda, així com la factura original de l'aparell adquirit on conste el descompte realitzat en concepte de l'ajuda.

c) Seguir la metodologia i els procediments que es definixen per al desenvolupament de la campanya, i acceptar les resolucions que en cas de dubte o litigi decidisca la Comissió de Control i Seguiment de la Campanya.

d) Col·laborar activament en la difusió i els suport dels objectius de la campanya relatius a:

- Fer conéixer i difondre l'existència de les calderes de condensació.

- La sensibilització cap a l'estalvi i l'eficiència energètica.

e) Participar en les sessions de formació/comunicació que organitze l'AVEN o que s'organitzen en el seu nom, en les quals s'explicaran el contingut i la finalitat de la campanya.

f) Tramitar, omplir i trametre a l'oficina de campanya, els corresponents bons d'ajudes i la documentació complementària segons les condicions que s'establixen en l'article 8 d'esta resolució.



g) Sotmetre's a les actuacions de control que duga a terme l'Agència Valenciana de l'Energia i a les actuacions de control financer que realitzen la Intervenció General de la Generalitat i la Sindicatura de Comptes.



Article 12. Comissió de Control i Seguiment

Es crea una comissió per portar a cap el control i seguiment de les ajudes previstes en esta resolució, que estarà integrada per les persones següents:

a) El cap de l'Àrea d'Energia de l'Agència Valenciana de l'Energia.

b) El cap de l'Àrea d'Administració de l'Agència Valenciana de l'Energia.

c) Un representant de l'oficina de campanya que portarà a cap el control i la gestió de les ajudes.



Article 13. Infraccions i sancions

L'incompliment, per part dels beneficiaris, els instal·ladors, l'oficina de campanya o l'Agència Valenciana de l'Energia dels requisits que s'establixen en esta resolució i en la normativa reguladora se sotmetrà al règim d'infraccions i sancions fixat en el títol IV de Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE de 18.11.2003).



Així mateix, i complementàriament al que establix el paràgraf anterior, els instal·ladors i les empreses instal·ladores adherits que durant el transcurs de la campanya cometen irregularitats entorn dels requisits exigits per al funcionament correcte del Pla Renove Calderes Domèstiques 2011 (vendes sense renovar caldera, instal·lació no realitzada per l'instal·lador o l'empresa instal·ladora adherits, campanyes de promoció enganyoses, etc.) seran automàticament donats de baixa de la campanya en curs i podran ser exclosos de futures campanyes del Pla Renove de Calderes.



Disposició addicional



Única

Les ajudes recollides en la present resolució, exceptuant-ne aquelles els beneficiaris de les quals siguen particulars, entitats i institucions sense ànim de lucre que no puguen mamprendre activitats econòmiques que repercutisquen en tercers, estan sotmeses als requisits establits en el Reglament (CE) núm. 1.998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat sobre ajudes de minimis.

Així, l'import de les ajudes no podrà fer que l'import total de les ajudes de minimis que reba el beneficiari durant un període de tres exercicis fiscals siga superior al límit de 200.000 euros, per la qual cosa es calcularà la quantia total d'ajudes atorgades en l'exercici actual i en els dos exercicis anteriors



Disposició final



Única

Es faculta el director de l'Agència Valenciana de l'Energia per a dictar les resolucions necessàries per al desplegament, l'eficàcia i l'execució d'esta resolució.

La present resolució entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 14 de setembre de 2011.- El president de l'Agència Valenciana de l'Energia: Enrique Verdeguer Puig.

Mapa web