Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 4 de juny de 2012, del president de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6797 de 15.06.2012
Número identificador:  2012/5890
Referència Base de Dades:  005937/2012
 



RESOLUCIÓ de 4 de juny de 2012, del president de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (IMPIVA), per la qual es convoquen les ajudes dels exercicis 2012 i 2013 del Pla d'I+D Empresarial.

[2012/5890]

Índex



Preàmbul

Article 1. Objecte de la resolució

Article 2. Objectiu de la convocatòria

Article 3. Marc normatiu

Article 4. Dotació pressupostària

Article 5. Empreses beneficiàries

Article 6. Requisits generals dels projectes objecte d'ajuda

Article 7. Sol·licitud de l'ajuda

Article 8. Duració dels projectes i presentació de sol·licituds

Article 9. Instrucció i avaluació de sol·licituds

Article 10. Concessió de les ajudes

Article 11. Obligacions de les empreses beneficiàries

Article 12. Publicitat comunitària. Obligacions

Article 13. Pagament de les ajudes. Bestretes

Article 14. Entitats col·laboradores i assistència tècnica

Article 15. Control i verificació

Article 16. Minoració i revocació de l'ajuda. Reintegrament

Disposició transitòria única

Disposició final única



Annex

Programa d'Investigació i Desenrotllament per a PIME

Objecte

Actuacions susceptibles de suport

Empreses beneficiàries

Requisits dels projectes

Costos subvencionables

Tipus d'ajuda

Criteris de valoració

Criteris de repartiment

Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



Programa de Projectes d'I+D en Cooperació

Objecte

Actuacions susceptibles de suport

Empreses beneficiàries

Requisits dels projectes

Costos subvencionables

Tipus d'ajuda

Criteris de valoració

Criteris de repartiment

Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional

Objecte

Actuacions susceptibles de suport

Empreses beneficiàries

Requisits dels projectes

Costos subvencionables

Tipus d'ajuda

Criteris de valoració

Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



Programa de Contractació de Personal per a Gabinets d'I+D (Expandix)

Objecte

Actuacions susceptibles de suport

Empreses beneficiàries

Requisits dels projectes

Costos subvencionables

Tipus d'ajuda

Criteris de valoració

Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



El Pla d'Incentius de la Conselleria d'Economia, Indústria i Comerç per al 2012, basat en l'Estratègia de Política Industrial (EPI 2010 - 2015) revisada davall la perspectiva de l'aplicació de l'Estratègia 2020 de la Unió Europea en la Comunitat Valenciana, perseguix com a objectiu principal maximitzar l'impacte dels fons públics.



Esta resolució desenrotlla, dins del mencionat pla, els incentius en matèria d'I+D empresarial que tenen com a objecte establir un itinerari en l'àmbit de la I+D que facilite la incorporació de noves empreses, especialment PIME, a la dinàmica del desenrotllament de projectes d'I+D, i que incremente el col·lectiu empresarial que de forma individual o col·lectiva té capacitat per a desenrotllar projectes estratègics d'I+D, competint en els àmbits nacional i internacional.

Els programes objecte de convocatòria dins d'esta resolució s'han elaborat d'acord amb els criteris de gestió següents:



- La complementarietat dels incentius, alineant-nos amb polítiques nacionals i europees, evitant possibles solapaments entre els objectius de les convocatòries de les distintes administracions i posant en marxa instruments que faciliten l'accés d'empreses de la Comunitat Valenciana als suports disponibles en els àmbits nacional i europeu per a la I+D empresarial, així com als beneficis fiscals a la I+D



- L'adaptabilitat, establint la plurianualitat dels suports i adequant els distints programes a les necessitats de cada tipologia d'empresa: grandària, grau d'experiència en I+D, etc.

- L'aplicació de criteris de selecció que garantisquen l'excel·lència dels projectes aprovats i l'impacte esperable pel desenrotllament d'estos.

- L'avaluació de l'eficiència dels incentius, desenrotllant sistemes de gestió que permeten fixar objectius quantitatius revisables anualment, a partir dels quals obtindre la informació pertinent per a les millores a implementar en un futur.

- La simplificació de la gestió, en particular per mitjà de l'extensió de la tramitació electrònica dels projectes.

Estes ajudes estan cofinançades en un 80% pel Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) i pel Fons Social Europeu (FSE). En este sentit, atenent els objectius estratègics del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2007-2013, en l'epígraf "Desenrotllament i innovació empresarial" (eix 2, tema prioritari 9 i actuació 4), es pretén amb la seua concessió contribuir a l'èxit de la millora de la competitivitat regional, la promoció de la productivitat i la diversificació del teixit productiu; per la seua banda, el Programa Expandix es proposa com a objectiu la millora del capital humà per a la innovació i la investigació, de conformitat amb l'epígraf "Augment i millora del capital humà" del Programa Operatiu FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013 (eix 3, tema prioritari 74).

La informació detallada relativa als programes operatius FEDER i FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013 es pot trobar, respectivament, en les pàgines web següents:

http://www.gva.es/c_economia/web/hacienda/organos/dge/Progr_Op_FEDER_2007-2013.pdf

http://www.gva.es/c_economia/web/hacienda/organos/dge/Progr_Op_FSE_2007-2013.pdf

En virtut d'això anterior, i de conformitat amb el que disposa l'article 1.4 de l'Orde de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència de 12 de desembre de 2006, resolc:



Article 1. Objecte de la resolució

L'objecte d'esta resolució és establir, junt amb el que disposa l'Orde de 12 de desembre de 2006, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, sobre concessió d'ajudes per l'Institut de la Xicoteta i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (IMPIVA) les bases reguladores i les convocatòries dels exercicis 2012 i 2013 de les ajudes previstes en els programes següents del Pla d'I+D Empresarial, per a projectes executables durant el període 2012-2013-2014:



- Programa d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic per a PIME.

- Programa d'I+D en Cooperació.

- Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional.

- Programa de Contractació de Personal per a Gabinets d'I+D (Expandix).

En l'annex s'arreplega el desenrotllament dels programes indicats més amunt.



Article 2. Objectiu de la convocatòria

El Programa d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic per a PIME i el Programa d'I+D en Cooperació pretenen, respectivament, incrementar la inversió privada recolzant l'execució de projectes d'I+D duts a terme per empreses, així com fomentar la cooperació empresarial i la creació de consorcis que puguen accedir a convocatòries d'ajudes nacionals o europees en l'àmbit d'I+D. El Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional, perseguix ajudar a estructurar els projectes d'I+D d'acord amb normes, i facilitar d'esta manera l'accés a instruments per a deduccions fiscals i programes internacionals d'ajuda. Tot això per a rendibilitzar la I+D de les empreses, als efectes d'induir un canvi en l'estructura productiva de la Comunitat Valenciana, tal com s'arreplega en l'eix, tema i actuació següents del PO FEDER CV 2007-2013:



- Eix prioritari 2: "Desenrotllament i innovació empresarial"; tema prioritari 09: "Altres accions destinades a l'estímul de la innovació i l'esperit d'empresa en les xicotetes empreses"; actuació 4: "Plans de competitivitat dels sectors productius valencians".

Per la seua banda, el Programa Expandix es proposa com a objectiu la millora del capital humà per a la innovació i la investigació, de conformitat amb l'eix, el tema i l'actuació del PO FSE CV 2007-13:

- Eix prioritari 3: "Augment i millora del capital humà"; tema prioritari 74: "Desenrotllament del potencial humà en l'àmbit de la investigació i la innovació, en particular, a través d'estudis de postgrau i formació de personal investigador, així com d'activitats en xarxa entre universitats, centres d'investigació i empreses".



Article 3. Marc normatiu

Les ajudes arreplegades en esta resolució es concediran d'acord amb el que establixen:

- L'Orde de 12 de desembre de 2006, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, sobre concessió d'ajudes per l'Institut de la Xicoteta i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (IMPIVA).



- La Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i les disposicions de desplegament.

- El Decret Legislatiu de 26 juny de 1991, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.



- El Reglament CE núm. 1.083 del Consell d'11 de juliol de 2006, pel qual s'establixen les disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenrotllament Regional, el Fons Social Europeu i el Fons de Cohesió, i el Reglament CE núm. 1.828/2006, que fixa les seues normes de desplegament i la resta de normativa sobre fons estructurals.

- L'Orde EHA/524/2008, de 26 de febrer, per la qual s'aproven les normes sobre els gastos subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenrotllament Regional i del Fons de Cohesió.



- La concessió de les ajudes del Programa d'I+D per a PIME s'acollirà al que disposen l'article 31 (Ajudes d'I+D+i) i l'article 33 (Ajudes a les PIME per a finançar els costos de drets de propietat industrial) del Reglament (CE) núm. 800/2008, de la Comissió, de 6 d'agost de 2008, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament General d'Exempció per Categories, DO L 214 de 09.08.2008).



- La concessió de les ajudes del Programa d'I+D en Cooperació s'acollirà al Règim d'ajudes de foment de la I+D+i (Ajuda d'estat N 233/2007 - Espanya; C (2008) 1296) de conformitat amb el que disposen els articles 107 a 109 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.







* * * * * * * * *



- La concessió de les ajudes del Programa Expandix i del Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional s'acollirà al que disposa el Reglament (CE) núm. 1.998/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat a les ajudes de minimis (DOUE, L 379/5, de 28.12.2006).

- El Decret 96/1998, de 6 de juliol, del Consell, pel qual es regula l'organització de la funció informàtica, la utilització dels sistemes d'informació i el registre de fitxers informàtics en l'àmbit de l'administració de la Generalitat.

- El Decret 87/2002, de 30 de maig, pel qual es regula la utilització de la firma electrònica avançada en la Generalitat, modificat pel Decret 149/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova l'Estatut de l'Ens Prestador de Certificació Electrònica de la Comunitat Valenciana, i el Decret 18/2004, de 13 de febrer, del Consell de la Generalitat, de creació del Registre Telemàtic i regulació de les notificacions telemàtiques de la Generalitat.

- Qualsevol altra normativa que per la matèria li fóra aplicable.





Article 4. Dotació pressupostària

4.1. El pressupost per a la concessió de les ajudes previstes en esta resolució serà l'indicat a continuació:





· Convocatòria 2012: 18.500.000 euros

- Programa d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic per a PIME: 9.500.000 euros, dels quals 9.000.000 d'euros aniran a càrrec de la línia T6722000 del pressupost 2012 i, amb caràcter estimatiu, 500.000 euros a càrrec del pressupost 2013.

- Programa d'I+D en Cooperació: 5.700.000 euros, dels quals 5.200.000 euros aniran a càrrec de la línia T6722000 del pressupost 2012, i, amb caràcter estimatiu, 500.000 euros a càrrec del pressupost 2013.

- Programa d'Estímul a la Deducció fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional: 1.200.000 euros a càrrec de la línia T6722000 del pressupost 2012:

Actuació 1: 200.000 euros

Actuació 2: 400.000 euros

Actuació 3: 600.000 euros

- Programa Expandix: 2.100.000 euros:

Actuació 1: 1.500.000 euros

Actuació 2: 500.000 euros

ambdós a càrrec de la línia T6721000 del pressupost 2012

Actuació 1: 75.000 euros

Actuació 2: 25.000 euros

Ambdós amb caràcter estimatiu a càrrec del pressupost 2013



· Convocatòria 2013: 13.225.000 euros amb caràcter estimatiu

- Programa d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic per a PIME: 6.875.000 euros, dels quals 5.875.000 euros aniran a càrrec del pressupost 2013 i 1.000.000 d'euros a càrrec del pressupost 2014.

- Programa d'I+D en Cooperació: 3.900.000 euros, dels quals 3.500.000 euros aniran a càrrec del pressupost 2013, i 400.000 euros a càrrec del pressupost 2014.

- Programa d'Estímul a la Deducció fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional: 900.000 euros a càrrec del pressupost 2013:



Actuació 1: 150.000 euros

Actuació 2: 300.000 euros

Actuació 3: 450.000 euros

- Programa Expandix: 1.550.000 euros:

Actuació 1: 900.000 euros

Actuació 2: 400.000 euros

Ambdós a càrrec al pressupost 2013

Actuació 1: 200.000 euros

Actuació 2: 50.000 euros

Ambdós a càrrec del pressupost 2014

Les dotacions definitives corresponents als exercicis 2013 i 2014 seran publicades una vegada aprovats els pressupostos 2013 i 2014 de l'IMPIVA, respectivament.

4.2. El repartiment entre anualitats de cada una de les convocatòries podrà ser ajustat sense que varie la dotació total i, en qualsevol cas, es podrà incrementar el finançament quan es produïsca un augment del crèdit disponible procedent d'altres convocatòries en què s'hagen resolt sol·licituds per import inferior al gasto inicialment previst, o de les quals es deriven obligacions liquidades o reconegudes per import inferior a l'ajuda que va ser concedida al seu dia, o bé quan el dit augment siga conseqüència d'una generació, ampliació o incorporació de crèdit, o de l'aprovació per la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2013 o 2014 d'un import superior al previst en esta resolució. L'efectivitat de la quantia addicional queda condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit i a l'aprovació de la modificació pressupostària que corresponga, i a la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana amb caràcter previ a la resolució de concessió. En estos supòsits s'aprovaran les corresponents modificacions de la convocatòria, que seran publicades en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana sense necessitat d'obertura d'un termini addicional per a presentar noves sol·licituds.

4.3. Els imports previstos en este article estan supeditats a la liquidació dels compromisos degudament adquirits procedents de convocatòries anteriors.

4.4. El Programa d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic per a PIME, el Programa d'I+D en Cooperació i el Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional comptaran amb finançament del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER) en un percentatge del 80%, a través del següent eix del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2007-2013:

- Eix prioritari 2: Desenrotllament i innovació empresarial; tema prioritari 09: Altres accions destinades a l'estímul de la innovació i l'esperit d'empresa en les xicotetes empreses; actuació 4: Plans de competitivitat dels sectors productius valencians.

El Programa Expandix comptarà amb finançament del Fons Social Europeu (FSE) en un percentatge del 80%, a través de l'eix del Programa Operatiu FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013 indicat a continuació:

- Eix prioritari 3: Augment i millora del capital humà; tema prioritari 74: Desenrotllament del potencial humà en l'àmbit de la investigació i la innovació, en particular, a través d'estudis de postgrau i formació de personal investigador, així com d'activitats en xarxa entre universitats, centres d'investigació i empreses.

Article 5. Empreses beneficiàries

5.1. Podran acollir-se a estes ajudes les empreses que tinguen la seu social o l'establiment de producció en la Comunitat Valenciana, i complisquen els requisits que s'especifiquen en l'apartat Empreses beneficiàries, de cada programa inclòs en l'annex.

5.2. Queden excloses les comunitats de béns i les societats civils, així com les associacions, fundacions, administracions públiques i, en general, les entitats sense ànim de lucre.

5.3. Als efectes d'esta resolució, es considerarà PIME, segons l'annex I del Reglament (CE) número 800/2008, de la Comissió, de 6 d'agost de 2008, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda compatibles amb el mercat comú, en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (General d'Exempció per Categories), i amb la definició de la Recomanació de la Comissió de 6 de maig de 2003 sobre definició de microempreses, xicotetes i mitjanes empreses C(2003)1422, qualsevol entitat, independentment de la seua forma jurídica, que exercisca una activitat econòmica que reunisca els requisits següents:

- Que ocupe menys de 250 persones.

- Que tinga un volum de negoci anual no superior a 50.000.000 d'euros, o bé un balanç general no superior a 43.000.000 d'euros.

Així mateix, quan calga distingir entre xicotetes empreses i mitjanes empreses, s'entendrà per xicoteta empresa aquella unitat econòmica que ocupe menys de 50 persones i que tinga un volum de negoci anual o un balanç general no superior a 10.000.000 d'euros; microempresa es considera aquella empresa que ocupe menys de 10 persones i el seu volum de negoci o el seu balanç general anual no supere els 2.000.000 d'euros.

El còmput dels efectius i límits assenyalats, en el cas d'empreses associades o vinculades, s'efectuarà tal com disposen els apartats 2 i 3 de l'article 6 de l'annex I del Reglament (CE) núm. 800/2008, de la Comissió, General d'Exempció per Categories. Els dits criteris de còmput es poden consultar en la sol·licitud normalitzada disponible en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es>.



5.4. Per a l'exercici de la seua activitat, les empreses beneficiàries hauran de disposar de les autoritzacions administratives preceptives, trobar-se inscrites en els registres públics pertinents i complir qualssevol altres requisits exigits per les disposicions aplicables.

5.5. En especial, les empreses beneficiàries hauran de trobar-se al corrent en el compliment de la Llei 2/2006, de 5 de maig, de Prevenció de la Contaminació i Qualitat Ambiental; de la Llei 13/1982, de 7 d'abril, d'Integració Social de les Persones amb Minusvalidesa; de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Hòmens, i de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, per a la Igualtat entre Dones i Hòmens.

5.6. No podran obtindre la condició d'empreses beneficiàries les empreses sol·licitants en què concórrega alguna de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, ni les excloses segons el que disposa l'apartat "Empreses beneficiàries" de cada programa de l'annex.

5.7. Les condicions per a ser empresa beneficiària hauran de mantindre's com a mínim fins al moment del pagament de la subvenció.



Article 6. Requisits generals dels projectes objecte d'ajuda

6.1. Per projecte s'entén qualsevol iniciativa de gasto o inversió, sobre una operació o actiu concret, que s'haja de realitzar en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjuí que eixa iniciativa puga integrar-se, en el contingut o en el temps, en un pla major.

6.2. Els projectes objecte d'ajuda hauran de:

- Realitzar-se en el territori de la Comunitat Valenciana.

- Reunir les especificitats i els requisits tècnics dels programes arreplegats en l'annex.

- Els costos associats al projecte no podran rebre simultàniament ajudes en el marc d'esta convocatòria i d'altres procedents d'altres administracions, amb independència de si procedixen del Fons Europeu de Desenrotllament Regional (FEDER), del Fons Europeu Agrícola de Desenrotllament Rural (FEADER) i/o del Fons Social Europeu (FSE).

- Executar-se en el marc d'un desenrotllament sostenible i de foment de la protecció i millora del medi ambient, i comptar amb un certificat que declare la no-afecció del projecte a la denominada Xarxa Natura, espai físic d'especial protecció mediambiental configurat així per la Unió Europea. L'obtenció del dit certificat serà gestionada per l'IMPIVA.

- Les ajudes que es concedisquen en el marc del Programa d'Investigació i Desenrotllament per a PIME i del Programa d'I+D en Cooperació hauran de tindre efecte incentivador, la qual cosa significa que l'empresa beneficiària haurà d'haver presentat la sol·licitud d'ajuda amb anterioritat a l'execució del projecte; el compliment d'esta condició es comprovarà a través de la documentació justificativa que es presente per al pagament de la subvenció i en els termes que s'establixen en l'article 11, Obligacions de les empreses beneficiàries.

6.3. Per un altre costat, hauran de respectar-se en els projectes els principis següents:

- El projecte subvencionat no haurà d'experimentar abans de transcorreguts cinc anys des del seu terme una modificació substancial, entenent amb este terme aquella en què:

· La seua naturalesa o les seues condicions d'execució s'hagen vist afectades.

· La concessió haja comportat l'atorgament d'avantatges indeguts a l'empresa.

· O bé, hi haja un canvi en la naturalesa de la propietat d'una infraestructura o el cessament de l'activitat productiva.

- Els resultats del projecte hauran de mantindre's en el territori de la Comunitat Valenciana.

- L'execució dels projectes no haurà de vulnerar en cap cas el principi de no-discriminació per raó de sexe, raça, origen ètnic, religió, conviccions, minusvalideses, edat o orientació sexual, i hauran de facilitar, o almenys no impedir, l'accessibilitat a les persones amb discapacitat.





Article 7. Sol·licitud de l'ajuda

7.1. Sol·licitud normalitzada.

Els models de sol·licitud i la resta de la documentació estaran disponibles en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es> i s'ompliran utilitzant els mitjans electrònics i/o telemàtics proporcionats per l'IMPIVA a través de la dita adreça d'Internet.

7.1.1. Ja que la sol·licitud ha de tramitar-se necessàriament via telemàtica, només s'admetrà la presentació davant del Registre Telemàtic i sempre que estiga firmada electrònicament per mitjà d'una firma electrònica avançada basada en un certificat reconegut segons el que disposa el Decret 18/2004, de 13 de febrer, del Consell de la Generalitat, de creació del Registre Telemàtic de la Generalitat i regulació de les notificacions telemàtiques de la Generalitat, i expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de servicis de certificació amb què la Generalitat haja firmat el corresponent conveni, que poden consultar-se en la pàgina web <http://www.pki.gva.es/puntreg_c.htm>. Actualment, l'IMPIVA presta el dit servici de certificacions en la seu de València.



7.1.2. En el cas que per qualsevol circumstància es presentaren diferents sol·licituds per al mateix projecte, es considerarà vàlida l'última registrada dins del termini.

7.1.3. D'acord amb el que disposa el Decret 18/2004, de 13 de febrer, del Consell de la Generalitat, de creació del Registre Telemàtic de la Generalitat i la regulació de les notificacions telemàtiques de la Generalitat, s'incorpora el procediment arreplegat en esta resolució a l'annex del dit decret, com a procediment susceptible de tramitació a través del Registre Telemàtic de la Generalitat.

7.2. Documentació que ha d'acompanyar la sol·licitud normalitzada.

7.2.1. Memòria tècnica del projecte segons model disponible en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA <http://.impiva.es>, així com la documentació complementària que s'indica en l'apartat "Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria" dels programes d'ajudes desenrotllats en l'annex. La memòria servirà de referent per a aplicar els criteris de valoració; per això l'ompliment defectuós o deficient, o la difícil comprensió, generarà una minusvaloració del projecte.



7.2.2. Documentació relativa a la personalitat jurídica de l'empresa sol·licitant:

a) Quan siga una societat la inscripció de la qual en el Registre Mercantil siga obligatòria, l'IMPIVA obtindrà la informació relativa a la personalitat jurídica de l'empresa sol·licitant, si bé li podrà requerir directament la presentació d'algun document concret.

b) En el cas d'empreses sol·licitants la inscripció de les quals en el Registre Mercantil no siga obligatòria (empresaris individuals, cooperatives), s'haurà d'aportar fotocòpia dels documents següents:

- Contracte o acta de constitució i estatuts vigents.

- Poder de representació del firmant de la sol·licitud, o document equivalent segons les prescripcions legals.

- DNI, si és empresari individual.

No caldrà aportar la documentació anterior que ja estiga en poder de l'IMPIVA, sempre que es mantinga vigent i s'aporte una declaració de vigència a este efecte, segons model disponible en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es>.

7.3. La presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'IMPIVA -excepte manifestació en contra per l'empresa sol·licitant- per a demanar els certificats a emetre per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, per la unitat recaptadora de la Hisenda Pública Valenciana i per la Tresoreria General de la Seguretat Social, en els quals s'acredite que l'empresa sol·licitant es troba al corrent de les seues obligacions amb les dites administracions. En qualsevol cas, l'IMPIVA podrà requerir directament a l'empresa sol·licitant, si la informació obtinguda presentara alguna incidència.

7.4. Si la sol·licitud aportada fóra incompleta o presentara errors esmenables, es demanarà a l'interessat que en el termini de 10 dies hàbils esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb l'advertiment que si no ho fa es considerarà que ha desistit de la seua sol·licitud.

7.5. Els requeriments a què es fa referència en este article, així com qualsevol altre que poguera ser realitzat per l'IMPIVA, podrà efectuar-se per fax o per correu electrònic al número o a l'adreça indicats per l'empresa sol·licitant en la sol·licitud normalitzada, sempre que quede constància de la recepció per aquella.

7.6. Els requeriments, les notificacions, les comunicacions o la documentació dels procediments emesos per mitjà de firma electrònica avançada en l'àmbit de la Generalitat gaudiran de validesa i eficàcia, en els termes de l'article 45 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

7.7. L'aportació de documents en resposta als requeriments referenciats, es podrà realitzar a través del Registre Telemàtic en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA; seran aplicables els mateixos requisits sobre la utilització de firma electrònica avançada que els arreplegats en l'article 7.1., d'acord amb les disponibilitats que a este efecte s'establisquen per a cada programa.



Article 8. Duració dels projectes i presentació de sol·licituds

8.1. Duració dels projectes.

8.1.1. D'acord amb l'esquema indicat a continuació, a la convocatòria 2012 podran presentar-se sol·licituds per a projectes l'inici dels quals tinga lloc en 2012, a partir de la presentació de la sol·licitud -requisit no exigible en el Programa Expandix i en el Programa Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional -, i la seua execució es preveja durant el període 2012-2013; a la convocatòria 2013 podran presentar-se aquelles sol·licituds l'inici del projecte de les quals estiga previst a partir del tancament del termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria 2012 i la seua execució durant el període 2013-2014.

















* * * * * * * * *





8.1.2. Els projectes podran ser anuals quan se'n preveja l'execució durant un únic exercici pressupostari, o plurianuals quan la seua execució comprenga dos exercicis, si bé la duració màxima dels projectes serà la indicada en el quadro precedent de l'apartat 8.1.1. En tot cas, els projectes del Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional seran anuals.

8.1.3. La duració dels projectes haurà d'indicar-se en la memòria tècnica, especificant les fases i l'exercici en què se'n preveu la realització. En tot cas, l'IMPIVA podrà resoldre sobre la consideració com a no plurianual d'un projecte així declarat per l'empresa sol·licitant, en atenció al contingut de la memòria tècnica presentada.

8.2. Termini de presentació de sol·licituds:

Els terminis de presentació de sol·licituds són els indicats en el quadro del subapartat 8.1.1.

8.3. Lloc de presentació de sol·licituds.

Tant la sol·licitud com la memòria tècnica, i, si és el cas, el contracte amb un centre d'investigació, el contracte o l'acord de col·laboració amb altres empreses i la documentació acreditativa d'haver concorregut a un programa europeu, es presentaran davant del Registre Telemàtic de la Generalitat, i este emetrà automàticament un resguard acreditatiu de la presentació, que podrà ser arxivat o imprés per l'empresa interessada, en els termes que preveu el Decret 18/2004, de 13 de febrer, del Consell de la Generalitat, de creació del Registre Telemàtic de la Generalitat i regulació de les notificacions telemàtiques de la Generalitat. Una vegada omplit el formulari de sol·licitud des del tràmit telemàtic, s'haurà d'annexar la memòria tècnica del projecte en format electrònic i, si és el cas, la resta de documentació esmentada més amunt. Si s'annexara escanejada, haurà de fer-se a 200ppp i en blanc i negre. La grandària màxima de fitxer a annexar serà de 8Mb.

La resta de documentació vinculada al programa i no inclosa en el paràgraf precedent s'haurà d'enviar per correu electrònic, especificant el número d'expedient obtingut en presentar la sol·licitud. Els documents s'escanejaran a 200ppp en blanc i negre amb una grandària màxima del correu de 10Mb. Els comptes de correu a què s'ha d'enviar la dita documentació són:

- Programa d'Investigació i Desenrotllament PIME (I+D PIME): <investigacion.desarrollo@impiva.gva.es>

- Programa de Projectes en I+D en Cooperació: <investigacion.cooperacion@impiva.gva.es>

- Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional: <investigacion.acceso@impiva.gva.es>

- Programa de Contractació de Personal per a Gabinets d'I+D (Expandix): <expande@impiva.gva.es>



Article 9. Instrucció i avaluació de sol·licituds

9.1. L'òrgan instructor del procediment de concessió d'ajudes serà l'Àrea d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic de l'IMPIVA, a través del Departament d'Innovació Industrial, excepte per al Programa Expandix, que ho serà a través del Departament de Servicis Tecnològics.

9.2. Les ajudes es concediran davall el règim de concurrència competitiva, per mitjà d'una comparació de les sol·licituds presentades a les quals s'aplicaran els criteris de valoració fixats en cada programa i s'establirà una prelació segons la puntuació obtinguda respectant els límits pressupostaris disponibles. El projecte, siga anual o plurianual, serà avaluat una sola vegada.

9.3. L'òrgan instructor verificarà de cada empresa sol·licitant i dels projectes presentats el compliment dels requisits exigits en la convocatòria, i en cas de resultar d'acord amb esta procedirà a l'anàlisi dels projectes presentats i a l'aplicació dels criteris de selecció del Programa Operatiu FEDER - o FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013 per al cas del Programa Expandix- i dels criteris que s'establixen respectivament en cada un dels programes desenrotllats en l'annex. Com a resultat de la seua actuació, l'òrgan instructor emetrà una preavaluació que serà elevada a la Comissió a què es referix l'article següent.



9.4. Prèviament a l'aplicació dels criteris de valoració, i a fi de potenciar l'èxit dels objectius de la present convocatòria, l'IMPIVA podrà traslladar les sol·licituds a altres actuacions o convocatòries d'ajudes per la seua major idoneïtat.

9.5. Tindran preferència en l'adjudicació en cas d'empat els projectes presentats i/o dirigits a aquelles entitats que acrediten ocupar un percentatge de personal amb discapacitat superior respecte a la plantilla que tenien amb anterioritat a la present convocatòria, i en general aquells que reunisquen els requisits previstos en la Llei 11/2003, de 10 d'abril, sobre l'estatut de les persones amb discapacitat de la Comunitat Valenciana.



Article 10. Concessió de les ajudes

Després dels actes d'instrucció i l'aplicació dels criteris de valoració, la preavaluació resultant serà sotmesa a una Comissió composta pel personal de l'IMPIVA que s'indica a continuació:

- President: el director general de l'IMPIVA.

- El director d'Innovació.

- El director de Servicis.

- El cap de l'Àrea d'Investigació i Desenrotllament Tecnològic.

- La cap de l'Àrea de Gestió.

- La cap del Servici de Coordinació.

- La cap del Departament Jurídic.

- Un tècnic de l'Àrea de Gestió que actuarà com a secretari, sense vot.

La Comissió adaptarà el seu funcionament al que establix la convocatòria i, de manera subsidiària, a les regles contingudes en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

La Comissió podrà exigir l'obtenció d'una puntuació mínima en els projectes, tenint en compte el nombre de sol·licituds i el pressupost de cada programa, i es reservarà, així mateix, el dret de no esgotar els fons disponibles en atenció a la qualitat i a la viabilitat dels projectes presentats. De les reunions de la Comissió s'elevarà l'acta -amb la proposta d'adjudicació continguda en esta- al president de l'IMPIVA.



Prèviament a la concessió de les ajudes del Programa Expandix i del Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional, es remetrà una comunicació a les empreses amb proposta de subvenció, als efectes que estes presenten una declaració responsable de les ajudes rebudes, d'esta o d'una altra administració, sotmeses a la regla comunitària de minimis en l'exercici fiscal actual i en els dos exercicis fiscals anteriors, així com altres ajudes rebudes pels mateixos gastos subvencionables, sotmeses a un reglament d'exempció o a una decisió adoptada per la Comissió.

Vista la proposta continguda en l'acta de la Comissió, el president de l'IMPIVA resoldrà sobre l'adjudicació de les ajudes mitjançant una resolució on es fixarà expressament la quantia, i s'incorporarà, si és el cas, les condicions i obligacions a què haja d'ajustar-se l'empresa beneficiària.

Per als projectes plurianuals la resolució de concessió distingirà la part prevista a executar en cada anualitat, i les ajudes concedides per a la segona anualitat quedaran condicionades a l'existència de disponibilitat pressupostària en el corresponent exercici. En tot cas, la informació sobre la disponibilitat pressupostària de la segona anualitat serà comunicada a l'empresa beneficiària, de manera que les ajudes concedides amb caràcter condicional adquiriran -en cas de confirmació d'estes- el caràcter de definitives.

La resolució dictada pel president posarà fi a la via administrativa i el seu contingut serà notificat de forma individualitzada a cada interessat telemàticament. Les subvencions concedides seran publicades en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV), amb indicació del programa i crèdit pressupostari a què s'imputen, empresa beneficiària, quantitat concedida i finalitat o finalitats de la subvenció. Així mateix, les empreses beneficiàries seran incloses en una relació de beneficiaris de fons estructurals en compliment de la normativa sobre publicitat dels dits fons.

Caldrà l'autorització del Consell quan l'import de les ajudes supere les quantitats establides en la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat.



La resolució de concessió podrà incloure una relació ordenada de totes les sol·licituds que no hagen sigut estimades per sobrepassar-se la quantia màxima del crèdit fixat en la convocatòria, amb indicació de la puntuació obtinguda per cadascuna, perquè en cas d'augment per generació pressupostària o alliberament de crèdit, puguen ser ateses per orde de puntuació.



Article 11. Obligacions de les empreses beneficiàries

Constituïxen obligacions essencials de l'empresa beneficiària, realitzar el projecte, acreditar-ne la realització davant de l'IMPIVA, així com complir totes les condicions exigides en la convocatòria i en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes.

a) Realització del projecte:

a.1. L'empresa beneficiària haurà de realitzar el projecte objecte de subvenció en la forma descrita en la memòria presentada junt amb la sol·licitud normalitzada, i de manera que es complisca la finalitat de les ajudes, respectant els costos subvencionables indicats en la notificació de concessió i pels imports que s'hi especifiquen. L'execució del projecte haurà de respectar, en tot cas, el calendari marcat en la memòria inicial o en les seues reformulacions posteriors, sense que puga avançar-se l'execució prevista per a cada anualitat en els projectes plurianuals.



Qualsevol modificació del projecte -inclòs el canvi d'empresa beneficiària a qui en competix l'execució- haurà de comptar amb l'aprovació prèvia de l'IMPIVA, sol·licitada i justificada per escrit fins a dos mesos naturals abans de la finalització del termini de justificació del projecte, i no podrà comportar en cap cas una alteració del contingut essencial del projecte o d'algun dels aspectes que van ser tinguts en compte per a la seua valoració. Podran validar-se, sense necessitat d'autorització prèvia, aquelles modificacions que impliquen una variació en els imports recolzats per concepte de gasto inferior o igual al 20% de la quantitat a justificar dels dits conceptes, o no afecten qüestions fonamentals, sempre que es justifique adequadament en l'informe final perquè, segons el criteri del tècnic de l'IMPIVA que verifica la justificació de l'ajuda, puga admetre's.

En els projectes plurianuals, l'empresa beneficiària no estarà obligada a executar la segona anualitat del projecte si l'ajuda finalment no li haguera sigut concedida per falta de disponibilitat pressupostària en el dit període; les empreses beneficiàries del Programa Expandix hauran de mantindre, encara en este supòsit, el contracte de treball objecte de subvenció durant un període mínim d'un any després de la finalització del període subvencionat, en els termes que preveu el programa annex.



b) Justificació de la realització del projecte.

b.1.1. L'empresa beneficiària haurà d'acreditar la realització del projecte presentant davant de l'IMPIVA la documentació exigida en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes, aprovat per resolució del director general de l'IMPIVA, que serà publicat en l'adreça d'Internet de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es>, i en la forma indicada en este.



b.1.2. En els projectes plurianuals -excepte per al Programa Expandix- l'empresa beneficiària haurà de presentar la totalitat de la documentació justificativa indicada en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes, en finalitzar la segona anualitat; no obstant això, quan haja executat la primera anualitat i en el termini límit de justificació d'aquella, haurà de presentar la documentació següent:

- Memòria justificativa d'avanç del projecte executat durant la primera anualitat, acompanyada -en el cas que així s'exigisca en el Manual d'instruccions de justificació- d'un informe d'un auditor que acredite el gasto i pagament de com a mínim el 30% dels costos associats al projecte. L'execució del projecte durant la primera anualitat serà el criteri determinant de la confirmació de l'ajuda per a la segona anualitat, atés que de no haver-se aconseguit el mínim del 30% indicat, se'n procediria des de l'IMPIVA a la revocació i quedaria sense efecte el compromís per a esta.

- Pressupost de gastos previst per a la segona anualitat, desglossat per conceptes i fases del projecte, amb indicació dels terminis de realització en el cas que s'haja produït variació respecte de la programació d'activitats o gastos presentats junt amb la sol·licitud inicial.



- Manifestació de continuïtat del projecte.

b.1.3. Per als projectes plurianuals del Programa Expandix no serà aplicable allò que s'ha regulat en el subapartat anterior, i haurà de presentar-se la justificació completa relativa a cada anualitat en la forma indicada en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes, i en la data límit indicada.

b.2. Termini de justificació

Per a la presentació de la documentació acreditativa de realització del projecte s'establixen les dates límits que s'indiquen a continuació, llevat que se n'establisca una de posterior en la notificació de concessió o així s'establisca en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes, per a complir determinats requisits:

b.2.1. Convocatòria 2012:

- Projectes anuals: 14.02.2013

- Projectes plurianuals

· Anualitat 2012 (o primera anualitat): 14.02.2013

· Anualitat 2013 (o segona anualitat): 14.02.2014

b.2.2. Convocatòria 2013:

- Projectes anuals: 14.02.2014

- Projectes plurianuals:

· Anualitat 2013 (o primera anualitat): 14.02.2014

· Anualitat 2014 (o segona anualitat): 31.10.2014

Per a aquells documents en què calga, l'IMPIVA posarà a disposició de les empreses sol·licitants els mitjans electrònics i/o telemàtics que han de ser utilitzats per a la seua elaboració a través de l'adreça d'Internet indicada anteriorment.

b.3. La documentació justificativa constarà necessàriament de:

- Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i els resultats obtinguts.

- Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que contindrà:









* * * * * * * * *





· Una relació de gastos i inversions de l'activitat, obtinguda a partir de l'aplicació informàtica Justificació.exe, descarregable des de<http://www.impiva.es>.

· Justificants de gasto i pagament incorreguts en la realització del projecte. El Manual d'instruccions de justificació d'ajudes podrà exigir que s'acompanyen d'un informe d'auditor o empresa inscrita en el ROAC (Registre Oficial d'Auditors de Comptes) d'acord amb l'Orde EHA/1.434/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions en l'àmbit del sector públic estatal (BOE núm. 125, de 25 de maig de 2007), així com d'una llista de comprovació del compliment dels requisits del Manual d'instruccions de justificació d'ajudes, firmat per l'auditor i visat pel representant legal de l'empresa beneficiària.



· Documentació acreditativa del compliment de les condicions i obligacions específiques en el Manual d'instruccions de justificació d'ajudes.

b.4. Es consideren justificants de gasto les factures i els documents de valor probatori equivalent. La justificació dels gastos de personal es durà a terme per mitjà de l'aportació de les nòmines del personal de la plantilla dedicat al desenrotllament del projecte, els rebuts de liquidació de cotitzacions a la Seguretat Social a càrrec de l'empresa i els certificats de retencions on s'acredite l'ingrés d'estes a favor de la Hisenda Pública.

b.5. Quant al període subvencionable de gastos i pagaments només seran tinguts en consideració els compresos en les dates indicades a continuació:



b.6) Excepte per als projectes aprovats en el marc del Programa Expandix i del Programa d'Estímul a la Deducció fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional, l'empresa beneficiària haurà d'aportar com a mínim un 60% de justificants de gasto del projecte pagats. La presentació d'un percentatge menor donarà lloc a la revocació de la subvenció, llevat que tècnicament puga considerar-se que tot i això el projecte ha sigut efectivament desenrotllat.

En la justificació del gasto podran acceptar-se, segons el criteri del personal tècnic de l'IMPIVA, desviacions entre els diferents costos subvencionables, de manera que la disminució d'uns es compense amb l'excés d'altres, si bé únicament en les circumstàncies següents:

- En els costos amb justificació superior al 80% del que preveu la notificació, la disminució de gasto es podrà compensar fins a aconseguir el 100% amb els excessos provinents d'altres costos en què s'haja justificat per damunt d'allò previst.

- Únicament el 20% d'excés d'un cost podrà aplicar-se a compensar la menor justificació en altres.

- Els excessos en les partides de gasto de recursos humans no podran utilitzar-se per a compensar altres costos.

- Els costos el gasto justificat dels quals siga inferior al 80% del que preveu la notificació d'ajuda, no admetran compensació.

- En tot cas, després d'aplicades les possibles compensacions, cap cost quedarà amb una subvenció assignada superior a la indicada en la notificació d'ajuda.

- La compensació entre costos no alterarà en cap cas la naturalesa del projecte.

Qualsevol altre plantejament en la justificació dels costos aprovats del projecte requerirà l'autorització prèvia i expressa de l'IMPIVA.



b.7. Als efectes de justificació, es considerarà que el gasto subvencionat s'ha realitzat sempre que haja sigut totalment pagat en la data límit de justificació.

b.8. Els pagaments només s'admetran si estan realitzats a través d'entitat financera, i la seua justificació es farà per mitjà de la presentació de còpia de l'extracte bancari que acredite l'eixida efectiva dels fons junt amb còpia de la transferència o del xec nominatiu. En queden exclosos els pagaments realitzats en efectiu o per caixa.

En el cas que l'orde de transferència i/o l'apunt de l'extracte bancari siguen globals i per tant estiguen referits a diversos justificants de gasto, relacionats o no amb el projecte, serà necessari acompanyar-ne una relació degudament detallada en la qual apareguen el destinatari, la identificació del justificant del gasto (el número de la factura o el concepte d'esta) i l'import pagat. Esta relació haurà de ser segellada per l'entitat financera.

b.9. Quan l'import d'un gasto subvencionable supere, IVA exclòs, la quantia de 17.999,99 euros en el supòsit de subministrament de béns d'equip o prestació de servicis per empreses de consultoria o assistència tècnica, l'empresa beneficiària haurà d'aportar també justificació d'haver sol·licitat -abans de la contracció del gasto- com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors -sense vinculació entre ells- llevat que per les especials característiques dels gastos subvencionables no hi haja en el mercat suficient nombre d'entitats que subministren o presten el servici, i així es faça constar en un informe firmat pel representant legal, que haurà de contindre almenys una explicació de com es va realitzar la busca de proveïdors i de quines van ser les característiques dels gastos que van fer impossible la localització d'un mínim de tres ofertes. Este informe no serà admés com a justificant de la no-presentació de tres ofertes si el seu argument es basa en:

· Les característiques del proveïdor (per exemple: «proveïdor habitual» o «subministrador únic», sense que en este cas s'aporten més dades que ho acrediten).

· Les característiques genèriques del bé o servici (per exemple: caràcter tecnològic del servici).

· Les característiques genèriques de l'empresa o entitat beneficiària (per exemple: política de compres implantada i aprovada per la direcció, etc.) .

Així mateix, hauran d'adjuntar un annex a l'informe que documente com s'ha realitzat la busca de proveïdors del bé o servici.

La selecció de les ofertes haurà de realitzar-se entre empreses en què almenys dos d'estes no siguen empreses associades al beneficiari i membres de la seua junta directiva o consell d'administració, ni tinguen drets de vot superiors al 50%. L'elecció entre les ofertes presentades haurà de recaure en la més econòmica, i s'haurà de justificar en un informe l'elecció en un altre sentit.

La no-presentació dels informes a què fa referència el paràgraf anterior, o la insuficiència d'estos, donarà lloc a la no-consideració del cost subvencionable, amb la consegüent minoració o revocació de l'ajuda concedida, sense perjuí de la facultat de l'IMPIVA de demanar, a càrrec de l'empresa beneficiària, una taxació pericial del bé subvencionat i recalcular segons esta la subvenció concedida.



b.10. La imputació dels costos de personal es farà d'acord amb el temps real dedicat al projecte, segons els supòsits següents:



- Els gastos es computaran com el total de meritacions més el cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa menys les bonificacions.



- Es presentarà un informe que arreplegue les tasques desenrotllades i les hores dedicades per cada treballador al projecte, i anirà firmat pel treballador o la treballadora i el representant legal de l'empresa beneficiària.

c) Altres obligacions.

c.1. Inserir en el material divulgatiu relacionat amb la difusió del projecte el logotip d'IMPIVA disponible en <http://www.impiva.es>, i complir les obligacions relatives a la publicitat comunitària indicades en l'article següent.

c.2. Complir les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, de manera que quede acreditada esta circumstància en el moment previ a l'atorgament de l'ajuda i al del seu pagament, en els termes establits en la normativa vigent en la matèria, i acreditar la seua personalitat jurídica amb referència al moment de la sol·licitud de l'ajuda. Quan l'ajuda s'atorgue a una societat en constitució, en cap cas se n'abonarà l'import abans que la societat estiga constituïda i inscrita en el registre corresponent, per a l'acreditació de la qual cosa es fixarà un termini.



c.3) Conservar durant un període de 12 anys -i en tot cas fins un període de tres anys a partir del tancament del Programa Operatiu FEDER -o FSE- de la Comunitat Valenciana 2007-2013- els documents justificatius de la realització del projecte o l'activitat, i els relacionats amb els gastos i pagaments i amb les auditories corresponents, mentres puguen ser objecte de comprovació i control. En este sentit, es conservaran els originals dels documents o còpies certificades conformes amb els originals sobre suports de dades generalment acceptats, entenent per estes les fotocòpies de documents originals, les microfitxes de documents originals, les versions electròniques de documents originals i els documents que només es troben en versió electrònica.



c.4) Disposar de llibres comptables i registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil, així com els estats comptables. Les empreses beneficiàries i altres organismes participants en l'execució de les operacions han de mantindre un sistema de comptabilitat separat o un codi comptable adequat en relació amb totes les transaccions relacionades amb l'operació, sense perjuí de les normes de comptabilitat nacional. En este sentit, hauran de presentar en el compte justificatiu de la subvenció, una llista en què cada apunt que es faça d'un gasto, un pagament o un ingrés i un cobrament en el llibre diari de comptabilitat, segons el Pla General Comptable (PGC), reflectisca la quantia del dit apunt que té relació amb la subvenció concedida, reflectint en la dita llista tant el número d'apunt i assentament del llibre diari, com el subcompte del PGC i l'import del subcompte que correspon a la subvenció concedida, llevat que les empreses beneficiàries ja disposen d'un sistema de comptabilitat separada que permeta apreciar la traçabilitat ací indicada.



c.5) Actualitzar qualsevol documentació presentada que haguera patit alguna modificació.

c.6) Respondre de la veracitat dels documents aportats i en general de la informació facilitada.

c.7) Facilitar a l'IMPIVA la informació relativa a indicadors financers, de producció i resultats, que permeten mesurar l'avanç enfront de la situació de partida descrita per l'empresa beneficiària en la memòria del projecte com a conseqüència de l'execució d'este.

c.8) Comunicar a l'IMPIVA altres ajudes públiques o privades que hagueren obtingut o sol·licitat per als mateixos costos. En cas de concurrència amb altres ajudes, quedarà sense efecte la ja concedida per l'IMPIVA, excepte renúncia expressa a la concedida per l'altra administració.

c.9) Les empreses beneficiàries del Programa d'I+D en Cooperació i del Programa d'I+D per a PIME hauran de poder acreditar l'efecte incentivador de l'ajuda concedida a través de la mateixa documentació justificativa, en concret, complint el requisit que les dates de facturació i pagament dels gastos subvencionables estiguen dins del període subvencionable indicat en este article, i mai siguen anteriors a la data de la sol·licitud de l'ajuda. La documentació preliminar o preparatòria del projecte, en la mesura que no implique l'inici dels gastos efectius, no es considerarà per a la verificació de l'efecte incentivador.



Si en el Programa d'I+D en Cooperació, l'empresa beneficiària té dimensió de gran empresa, haurà d'aportar, a més, un document que justifique que, com a resultat de l'ajuda rebuda, el projecte ha experimentat un augment substancial del volum, l'àmbit, les quanties invertides o la rapidesa de les activitats d'I+D+i.

c.10) Complir totes les obligacions que deriven de la normativa d'aplicació especificada en l'article 2 d'esta resolució.



Article 12. Publicitat comunitària. Obligacions

En tot cas, l'empresa beneficiària s'assegurarà que les parts que intervenen en el projecte han sigut informades del dit finançament i anunciarà clarament que el projecte ha sigut seleccionat en el marc del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2007-2013 -o del Programa Operatiu FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013 si es tracta del Programa Expandix-. Per a complir este requisit, l'empresa beneficiària haurà de:

- Identificar els béns tangibles subvencionats amb els adhesius que li seran facilitats junt amb la notificació de concessió de la subvenció.



- Incloure el logotip FEDER i la declaració «Projecte cofinançat pels Fons FEDER, dins del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2007-2013», o el logotip FSE i la declaració «Projecte cofinançat pels Fons FSE, dins del Programa Operatiu FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013» en el cas d'ajudes concedides en el marc del Programa Expandix- en qualsevol document relacionat amb el projecte o l'activitat subvencionada. La inclusió del logotip FEDER o FSE es farà en qualsevol format en què estiga suportada la documentació del projecte, açò és, paper, DVD, CD, pantalla informàtica, etc.



Els logotips de FEDER i FSE es poden descarregar de la pàgina <http://www.impiva.es>, en la zona de descàrregues, carpeta <logotips Fons Europeus i IMPIVA>.



Article 13. Pagament de les ajudes. Bestretes

L'IMPIVA procedirà al pagament de l'ajuda una vegada que l'empresa beneficiària haja executat el projecte i sempre que haja complit les obligacions exigibles. Excepte en els projectes del Programa Expandix, en els projectes plurianuals no es produiran pagaments alliberadors parcials, sinó que es procedirà una vegada que s'haja acreditat l'execució del projecte en la part corresponent als dos exercicis. En tot cas, la inexistència de disponibilitat pressupostària per a la segona anualitat no implicarà per a l'empresa beneficiària la impossibilitat de percebre les quantitats corresponents a la primera anualitat.

Podrà anticipar-se a les empreses beneficiàries el pagament de l'ajuda d'acord amb els límits que, si és el cas, establisca la llei de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici a què s'aplica la convocatòria -o amb les modificacions d'estos aprovades pel Consell-, després de la presentació prèvia per l'empresa beneficiària d'un aval bancari per la quantia anticipada, constituït d'acord amb la normativa vigent en els servicis territorials de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública de la Generalitat. Els interessos meritats per les bestretes no tindran la consideració de subvenció.



Article 14. Entitats col·laboradores i assistència tècnica

L'IMPIVA podrà subscriure convenis o contractes amb entitats perquè, actuant en nom seu i pel seu compte, entreguen i distribuïsquen els fons a les empreses beneficiàries o col·laboren en la gestió de les ajudes convocades, o bé perquè l'assistisquen en determinades funcions auxiliars a la gestió dels expedients.



Article 15. Control i verificació

Tant l'empresa beneficiària com els tercers relacionats amb l'objecte de la subvenció, hauran de sotmetre's a les actuacions de comprovació, verificació i control financer de l'activitat subvencionada, efectuades en qualsevol moment tant per l'IMPIVA com per qualsevol òrgan de la Unió Europea i els seus representants autoritzats, de l'Administració Central de l'Estat i de la Generalitat, i hauran de facilitar en tot moment tota la informació que se'ls sol·licite en l'exercici de les dites actuacions, i en especial posar-ne a disposició la totalitat de documents necessaris per a una pista d'auditoria adequada.

Les verificacions abordaran els aspectes administratius, financers, tècnics i físics de les operacions, segons corresponga, i hauran d'incloure en tot cas els procediments següents:

- Verificacions administratives de tots els projectes aprovats.

- Verificacions sobre el terreny de determinats projectes, la mostra dels quals s'obtindrà a partir d'un mètode de mostreig aleatori. Els paràmetres tècnics de la mostra es determinaran de conformitat amb l'annex IV del Reglament (CE) 1.828/2006.



Article 16. Minoració i revocació de l'ajuda. Reintegrament

L'incompliment per l'empresa beneficiària de qualsevol de les obligacions establides en esta resolució podrà donar lloc a la minoració o a la revocació de l'ajuda segons les circumstàncies ocorregudes i una valoració d'estes. En el cas que l'ajuda haguera sigut ja pagada, l'empresa beneficiària haurà de procedir al reintegrament de la quantitat percebuda junt amb els interessos de demora des del moment del pagament de la subvenció en la forma prevista en la legislació sobre subvencions. De conformitat amb la dita normativa, l'incompliment de l'obligació de reintegrament tindrà entre altres efectes la impossibilitat de ser empresa beneficiària en successives convocatòries, sempre que es trobe en període executiu.

S'establixen a continuació els motius de minoració i revocació que seran aplicables, així com la gradació dels primers, sense perjuí que puguen haver-hi altres possibles causes ocasionades per l'incompliment de la normativa aplicable que no queden reflectides de manera explícita en esta resolució.







Motius de revocació:

- L'empresa beneficiària no es troba al corrent en el compliment de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.

- L'empresa beneficiària no ha complit el requisit de mantindre l'ocupació en l'empresa des de la data de presentació de la sol·licitud fins a la de finalització del projecte.

- L'empresa beneficiària es troba en situació concursal, o en qualssevol altres de les previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

- S'aporta cap justificant de gasto o pagament.

- El projecte ha rebut altres ajudes i ha superat els límits màxims permesos i l'empresa beneficiària no ha informat d'això, o es constata la utilització de justificants de gasto o pagament ja utilitzats per a justificar altres projectes subvencionats.

- L'import de justificants de gasto o pagament imputats i admesos no arriba al percentatge mínim (60%) per a fer efectiu el pagament, llevat que tècnicament puga considerar-se que tot i això el projecte ha sigut efectivament desenrotllat (excepció no aplicable en el Programa Expandix i en el Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional).

- S'aporta la totalitat de la documentació justificativa de la realització del projecte.

- S'han pres en consideració fets, informacions i proves no aportats per l'empresa beneficiària, i, després del corresponent requeriment informatiu i tràmit d'audiència, es comprova una incorrecta obtenció de l'ajuda o la no-execució del projecte.

- El projecte no ha obtingut per part de l'autoritat ambiental competent la certificació sobre la no-afecció del projecte a la denominada Xarxa Natura 2000, incomplix la normativa mediambiental o la relativa a igualtat d'oportunitats.

- S'han adoptat les mesures d'informació i publicitat sobre els fons que han finançat la subvenció.

- S'ha incomplit l'obligació de destí del bé per haver sigut este alienat o gravat.

- El projecte executat no és l'aprovat o no complix l'objectiu del programa.

- La justificació del projecte es produïx en data posterior a la finalització del termini establit a este efecte.

- El projecte s'ha executat fora de la Comunitat Valenciana.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única

Els escrits que en el marc de la convocatòria del Programa d'Accions Estratègiques de Diversificació Industrial, aprovada per Orde 27/2010, de 30 de desembre, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació, hagen sigut presentats manifestant la intenció de continuïtat per a l'exercici 2012 dels projectes aprovats en exercicis anteriors, seran presos en consideració únicament quant a la data en què es van presentar en el registre corresponent i als efectes de control del període d'elegibilitat, si bé seran necessàriament sotmesos a avaluació. En tot cas, perquè siguen tramitats en esta convocatòria caldrà la presentació de la sol·licitud -i la memòria i documentació complementària corresponent- al Programa d'I+D en Cooperació, dins dels terminis establits. Igualment, regirà esta condició per als projectes d'I+D PIME de la convocatòria 2011 de l'IMPIVA, que havent sigut aprovats i verificada la seua execució, van manifestar en la memòria la seua continuïtat durant 2012.





DISPOSICIÓ FINAL



Única

Es faculta el director general de l'IMPIVA per a dictar les resolucions necessàries per al desenrotllament, l'eficàcia i l'execució d'esta convocatòria.



València, 4 de juny de 2012.- El president: Máximo Buch Torralva.





ANNEX



Programa d'investigació i desenrotllament PIME (I+D PIME)



Objecte

Recolzar l'execució de projectes d'I+D la finalitat dels quals siga l'obtenció de productes, processos o servicis nous o millorats sobre els existents.



Actuacions susceptibles de suport

Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les següents actuacions susceptibles de suport:

- Investigació industrial: investigació planificada o estudis crítics l'objecte dels quals siga l'adquisició de nous coneixements i tècniques que puguen resultar d'utilitat per a la creació de nous productes, processos o servicis, o contribuir a millorar considerablement els ja existents.



- Desenrotllament experimental: adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de plans i estructures o dissenys de productes, processos o servicis nous, modificats o millorats.

La definició exacta dels conceptes d'investigació industrial i desenrotllament experimental pot trobar-se en l'article 30 del Reglament (CE) núm. 800/2008, de la Comissió, de 6 d'agost de 2008, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda compatibles amb el mercat comú, en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat (Reglament General d'Exempció per Categories, DO L 214 de 09.08.2008).





Empreses beneficiàries

PIME que en la data de la sol·licitud porten constituïdes més de sis anys, amb seu social o establiment productiu en la Comunitat Valenciana, i que desenrotllen el projecte en este àmbit geogràfic.

No podran ser beneficiàries les PIME:

- L'activitat de les quals estiga relacionada amb la producció primària de productes agrícoles, en la mesura que esta activitat quede emparada pel Reglament (CE) núm. 1.857/2006.

- L'activitat de les quals estiga relacionada amb la transformació i comercialització de productes agrícoles, sempre que l'import de l'ajuda es fixe sobre la base del preu, o la quantitat dels productes comprats als productors primaris, o comercialitzats per les empreses en qüestió, o l'ajuda depenga del fet que es repercutisca totalment o parcialment sobre els productors primaris (agricultors).

- Que estiguen subjectes a una orde de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat comú.

- Que reunisquen les condicions d'empresa en crisi, segons es definix en l'apartat 7 de l'article 1 del Reglament General d'Exempció per Categories.



Requisits dels projectes

Els projectes hauran de presentar un calendari que s'ajuste als terminis màxims indicats, i tindre un pressupost total subvencionable major de 60.000 euros i inferior a 200.000 euros.

En cas de contractar amb un centre d'investigació, i ja que este punt és objecte de valoració addicional, es recorda que prèviament a l'adopció del compromís o firma de contracte amb el centre, caldrà -en el cas que el seu import supere la quantitat de 17.999,99 euros (IVA exclòs)- sol·licitar tres pressupostos o justificar en un informe l'excepció d'esta obligació en els casos i en els termes descrits en l'article 11.b.9. d'esta resolució; caldrà adoptar les mateixes precaucions quan es contracten servicis d'assessorament. En tot cas, l'execució del projecte ha de ser posterior a la sol·licitud.

Les empreses només podran presentar un projecte en cada una de les dos convocatòries del programa (2012 i 2013) que comprén esta resolució. En cas de presentar-ne més d'un, es procedirà a avaluar el primer per orde de registre d'entrada, i es desestimarà el segon.

Serà condició imprescindible per a percebre l'ajuda mantindre el nivell d'ocupació en l'empresa durant tot el període de duració del projecte.



Costos subvencionables

Servicis externs

- Cost del contracte d'investigació amb centres d'investigació.

- Costos de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l'operació s'haja realitzat en condicions de plena competència i sense cap element de col·lusió.

- Servicis d'assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l'activitat d'investigació i desenrotllament.



Registre de drets de propietat industrial derivats de l'execució del projecte

- Costos relatius a la preparació, presentació i tramitació de la sol·licitud de registre de propietat.

- Gastos de traducció o de validació del dret en altres jurisdiccions.

- Costos de defensa de la validesa del dret en què s'haja incorregut amb motiu de la tramitació oficial de la sol·licitud i en eventuals procediments d'oposició.

Únicament seran elegibles els gastos relacionats amb el registre de patents i models d'utilitat derivats de l'execució del projecte. Per tant, no seran considerats els gastos relacionats amb altres patents de l'empresa o amb el registre de marques comercials o dissenys industrials.





Amortització d'instrumental i equipament

Costos d'instrumental i equipament en la mesura i durant el temps en què s'utilitzen per al projecte d'investigació. Només es consideraran subvencionables els costos d'amortització que corresponguen a la duració del projecte d'investigació, calculats segons les bones pràctiques comptables.

Els gastos d'amortització d'instrumental i equipament que estiguen directament relacionats amb els objectius del projecte podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:

· Que l'adquisició dels béns a considerar per a l'amortització siga posterior a l'any 2011.

· Que els càlculs d'amortització s'efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.

· Que el gasto es referisca exclusivament al període subvencionable del projecte.



Materials

Costos de primeres matèries i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l'activitat d'investigació i desenrotllament.



Recursos humans

Gastos de personal (salari brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa) del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar durant el temps en què estiguen dedicats exclusivament al projecte d'investigació i desenrotllament.

Es limita el cost horari subvencionable a 50 euros/hora com a màxim.

Només seran tinguts en compte els justificants de gastos de data posterior al registre d'entrada de la sol·licitud d'ajuda, excepte els casos de continuació de projectes iniciats en 2011 que van ser aprovats en eixa convocatòria, i en este cas seran vàlids els justificants de data posterior a la de justificació d'eixa anualitat.



Tipus d'ajuda

Subvenció a fons perdut calculada en percentatge sobre els costos subvencionables, amb intensitat variable segons la classificació del projecte, fins als següents màxims, segons grandària de l'empresa:

- Projectes d'investigació industrial:

· Xicoteta empresa: 70%

· Mitjana empresa: 60%



- Projecte de desenrotllament experimental:

· Xicoteta empresa: 45%

· Mitjana empresa: 35%



En el cas dels costos de drets de propietat industrial, la intensitat de l'ajuda no superarà la de les intensitats de la investigació industrial i/o el desenrotllament experimental que van generar els dits drets i/o models d'utilitat.



Criteris de valoració

La puntuació dels projectes s'establirà valorant una sèrie d'apartats amb la particularitat que caldrà aconseguir un mínim llindar en cadascun, de manera que si no s'aconseguix eixa puntuació mínima, el projecte quedarà desestimat.

1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 40 punts. Llindar mínim: 20 punts.

- novetat del projecte: 0-15

Es valorarà l'existència -amb caràcter previ a l'inici del projecte- d'un certificat ex ante sobre la qualificació del projecte com a I+D, emés per alguna entitat acreditada per l'ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació), o si no n'hi ha, els antecedents o les evidències sobre el grau de novetat del projecte en l'àmbit mundial, europeu, nacional, etc.

- Grau d'avanç: 0-10

Es valorarà l'avanç en el coneixement científic o l'aplicació d'este que representa el projecte.

- Metodologia i pla de treball: 0-5

Es valorarà la qualitat del pla de treball i de la metodologia prevista per al seu desenrotllament.

- Pressupost del projecte: 0-5

Es valorarà l'adequació del pressupost del projecte als objectius previstos i als mitjans requerits per a la seua correcta execució.

- El projecte té vinculació amb programes internacionals d'I+D: 0-5

Es valorarà que el projecte s'haja presentat a convocatòries europees d'I+D, sempre que estes no impliquen finançament per al projecte.



2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 20 punts. Llindar mínim: 12 punts.

- Capacitat i experiència de l'equip de treball de l'empresa: 0-5

Es valorarà que les persones que participen en el projecte disposen de titulació tècnica amb experiència consolidada en I+D.

- Mitjans tècnics disponibles per al projecte: 0-5

Es valorarà la idoneïtat de tots els recursos destinats al projecte. Quan no hi haja en la mateixa empresa capacitat suficient per a escometre les tasques d'I+D, es valorarà la contractació amb centres d'investigació.

- Viabilitat financera del projecte: 0-10

Es valorarà la capacitat de l'empresa sol·licitant per a assumir el finançament del projecte sol·licitat.

3. Resultats / Impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts. Llindar mínim: 7 punts.

- Valoració de la I+D: 0-5

Capacitat d'explotació, comercialització i aprofitament dels resultats.

- Impacte esperable del projecte: 0-5

Repercussió econòmica i social prevista per l'aplicació del resultat del projecte, valorant-ne especialment les previsions de creació d'ocupació.

- Prioritats estratègiques de l'EPI (Estratègia de Política Industrial 2010-2015): 0-5

- Grau de contribució del projecte al desenrotllament d'oportunitats en algun dels 7 hipersectors identificats en l'EPI 2010-2015, disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es>.

4. Característiques de l'empresa

Màxim: 20 punts. Llindar mínim: 10 punts.

- Recursos i mitjans disponibles. Valoració del cost del projecte respecte a la facturació i al cost total de la plantilla de l'empresa: 0-5



Es valorarà la capacitat de l'empresa, en termes de recursos humans i financers, per a executar el projecte.

- Viabilitat financera de l'empresa: 0-10

Es valorarà que la situació financera actual de l'empresa garantisca la seua continuïtat.

- Experiència i resultats en els últims 3 anys: 0-5

Es prioritzaran els projectes d'empreses que no hagen obtingut ajudes en este programa durant els tres últims anys.

5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts. Sense llindar mínim.

- Medi ambient. Repercussió mediambiental positiva: 0-1

· Incidència del projecte en la reducció de les necessitats d'ocupació de sòl, especialment de sòl no urbanitzable o urbanitzable no sectorialitzat, que eviten les noves construccions, que reduïsquen el consum d'energia, el consum net d'aigua o d'altres recursos naturals, o que reduïsquen les necessitats de transport.

· Incidència del projecte en la reducció dels residus, abocaments, emissions i la contaminació, amb especial atenció a les emissions a l'atmosfera de gasos amb efecte d'hivernacle, que milloren l'estat de conservació i la capacitat de renovació dels recursos naturals, la biodiversitat, la geodiversitat i el paisatge, o que contribuïsquen a la defensa enfront de riscos naturals o tecnològics.

· Actuacions que integren la protecció del patrimoni cultural.

- Polítiques socials. Incorporació de persones amb discapacitat per damunt del màxim legal: 0-1

- Polítiques d'igualtat: projectes d'empreses l'equip promotor o el capital social de les quals siga majoritàriament femení: 0-2

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1





Criteris de repartiment

Es desestimaran els projectes que després de l'avaluació, encara que amb una valoració positiva, resulten amb una subvenció inferior a 20.000 euros.

Per a una millor distribució dels fons, la Comissió del programa podrà establir un límit d'ajuda màxima per projecte.



Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria

- Últim rebut de liquidació de cotitzacions (TC1).

- Balanç i compte de resultats (models oficials) dels tres últims exercicis.

- Estat de comptes financers dels tres últims exercicis, segons model disponible en l'adreça web de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es>.



- Documentació acreditativa de presentació de sol·licitud a convocatòria europea d'I+D, si és el cas.

- Contracte o acord de col·laboració subscrit amb un centre d'investigació, si és el cas.





Programa de projectes d'I+D en cooperació



Objecte

Recolzar la realització de projectes d'I+D en cooperació que impliquen un important efecte tractor en l'entorn empresarial.



Actuacions susceptibles de suport

Els projectes s'hauran de poder enquadrar en alguna de les següents actuacions susceptibles de suport:

- Investigació industrial: investigació planificada o estudis crítics l'objecte dels quals siga l'adquisició de nous coneixements i tècniques que puguen resultar d'utilitat per a la creació de nous productes, processos o servicis, o contribuir a millorar considerablement els ja existents.



- Desenrotllament experimental: adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de plans i estructures o dissenys de productes, processos o servicis nous, modificats o millorats.

La definició exacta dels conceptes d'investigació industrial i desenrotllament experimental pot trobar-se en l'apartat 2.2 del Marc comunitari sobre ajudes estatals d'investigació i desenrotllament i innovació.





Empreses beneficiàries

Empreses que siguen integrants d'un consorci creat amb el propòsit, entre altres, d'executar un projecte comú en el marc d'este programa.



Els consorcis hauran de reunir les següents condicions i mantindre's al llarg de l'execució del projecte:

Estaran constituïts per un màxim de cinc empreses i un mínim de tres, independents entre si.

- Una de les empreses haurà de ser PIME.

- Totes les empreses integrants del consorci hauran de ser necessàriament sol·licitants d'ajuda a este programa per al mateix projecte.



- Cap empresa integrant del consorci podrà assumir per si sola més del 70% dels costos subvencionables del projecte, ni menys del 15% d'estos.

- L'empresa que major participació tinga en el projecte assumirà la condició de líder del projecte.

Totes les empreses sol·licitants i integrants del consorci presentaran una sol·licitud individual i idèntica memòria quant als continguts d'esta, si bé la memòria presentada pel líder del consorci serà la que es tindrà en consideració per a l'avaluació del projecte. El projecte comú serà objecte d'avaluació única i amb este s'obtindrà la mateixa puntuació per a totes les empreses integrants del consorci. No obstant això, si alguna de les empreses no reunix els requisits per a poder ser beneficiària, el projecte serà desestimat en la totalitat, és a dir, les sol·licituds presentades per les restants integrants del consorci seran també desestimades.



La constitució del consorci haurà d'acreditar-se per mitjà d'un acord entre les parts -segons el model disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es> - en què s'establisca quines seran les activitats a realitzar per cadascuna, el pressupost compromés, com serà la distribució dels resultats del projecte i quina és l'empresa que assumix el lideratge. En el dit, acord les empreses del consorci prestaran, a més, el seu consentiment perquè les seues dades siguen plasmades en les respectives memòries tècniques, així com perquè qualsevol incidència individual que puga afectar la viabilitat del projecte siga comunicada a la resta de partícips.

No podran ser beneficiàries les empreses sol·licitants que reunisquen les condicions d'empresa en crisi segons es definix en les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (Do C 244, de 01.10.2004).



Requisits dels projectes

Els projectes a presentar en la convocatòria d'ajudes hauran de tindre un calendari que s'ajuste als terminis màxims indicats, i tindre un pressupost total subvencionable superior a 180.000 euros i inferior a 500.000 euros.

En cas de contractar amb un centre d'investigació, i ja que este punt és objecte de valoració addicional, es recorda que prèviament a l'adopció del compromís o firma de contracte amb el centre, serà necessari -en el cas que el seu import supere la quantitat de 17.999,99 euros (IVA exclòs)- sol·licitar tres pressupostos o justificar en un informe l'excepció d'esta obligació en els casos i en els termes descrits en l'article 11.b.9. d'esta resolució; caldrà adoptar-se les mateixes precaucions quan es contracten servicis d'assessorament. En tot cas, l'execució del projecte ha de ser posterior a la sol·licitud.

Una empresa no podrà ser sol·licitant d'ajuda per a més d'un projecte en cada una de les dos convocatòries (2012 i 2013) del programa que comprén esta resolució. En cas de presentar-ne més d'un, es procedirà a avaluar el primer per orde de registre d'entrada, i es desestimarà el segon, i l'IMPIVA comunicarà esta incidència a la resta d'empreses participants.

Serà condició imprescindible per a percebre l'ajuda mantindre el nivell d'ocupació en l'empresa durant tot el període de duració del projecte i els requisits que per a la validesa del consorci s'exigixen en l'apartat Empreses beneficiàries, d'este programa.

La no-execució dels compromisos adquirits per part d'alguna de les empreses del consorci podrà significar la revocació de l'ajuda a la totalitat del projecte, en la mesura que els resultats d'este queden afectats. En este sentit, i per la seua condició de part interessada, les empreses participants del projecte rebran informació sobre qualsevol incidència de la resta de participants mentres puga afectar els seus interessos.





Costos subvencionables

En cap cas les empreses beneficiàries podran presentar com a costos subvencionables els derivats de la contractació amb altres empreses integrants del consorci.



Servicis d'assessorament

- Cost del contracte d'investigació amb centres d'investigació.



- Costos de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l'operació s'haja fet en condicions de plena competència i sense cap element de col·lusió.

- Servicis d'assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l'activitat d'investigació i desenrotllament.



Registre de drets de propietat industrial (únicament per a PIME)



- Costos relatius a la preparació, presentació i tramitació de la sol·licitud.

- Gastos de traducció o de validació del dret en altres jurisdiccions.

- Costos de defensa de la validesa del dret en què s'haja incorregut amb motiu de la tramitació oficial de la sol·licitud i en eventuals procediments d'oposició.



Amortització d'instrumental i equipament

Costos d'instrumental i equipament en la mesura i durant el temps en què s'utilitzen per al projecte d'investigació. Només es consideraran subvencionables els costos d'amortització que corresponguen a la duració del projecte d'investigació calculats segons les bones pràctiques comptables.

Els gastos d'amortització d'instrumental i equipament que estiguen directament relacionats amb els objectius del projecte podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:

· Que l'adquisició dels béns a considerar per a amortització siga posterior a l'any 2011.

· Que els càlculs d'amortització s'efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.

· Que el gasto es referisca exclusivament al període subvencionable del projecte.



Materials

Costos de primeres matèries i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l'activitat d'investigació i desenrotllament.



Recursos humans

Gastos de personal (salari brut i cost de la Seguretat Social a càrrec de l'empresa) del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar durant el temps en què estiguen dedicats exclusivament al projecte d'investigació i desenrotllament.

Es limita el cost horari subvencionable a 50 euros/hora com a màxim.

Només seran tinguts en compte els justificants de gastos de data posterior al registre d'entrada de la sol·licitud d'ajuda, excepte els casos de continuació de projectes procedents de la convocatòria 2011 del Programa d'Accions Estratègiques de Diversificació Industrial, aprovada per Orde 27/2010, de 30 de desembre, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació, que van manifestar propòsit de continuació en els termes i terminis que s'hi establien, i en este cas seran vàlids els justificants de data posterior a la del registre d'entrada d'eixa comunicació





Tipus d'ajuda

Subvenció a fons perdut calculada en percentatge sobre els costos subvencionables, amb intensitat variable segons la classificació del projecte, fins als següents màxims, segons la grandària de l'empresa:

- Projectes d'investigació industrial:

· Xicoteta empresa: 70%

· Mitjana empresa: 60%

· Gran empresa: 50%

- Projectes de desenrotllament experimental:

· Xicoteta empresa: 60%

· Mitjana empresa: 50%

· Gran empresa: 40%

La intensitat de l'ajuda es determinarà per a cada una de les empreses integrants del consorci. En el cas dels costos de drets de propietat industrial, subvencionable únicament per a PIME, la intensitat de l'ajuda no superarà la de les intensitats de la investigació industrial i/o el desenrotllament experimental que van generar estos dretes i/o models d'utilitat.



Criteris de valoració

La Comissió concedirà una puntuació idèntica a cada un dels projectes presentats per les empreses integrants del consorci. La puntuació dels projectes s'establirà valorant una sèrie d'apartats, amb la particularitat que caldrà aconseguir un llindar mínim en cadascun, de manera que si no s'aconseguix eixa puntuació mínima, el projecte quedarà desestimat.

1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 40 punts. Llindar mínim: 20 punts.

- Novetat del projecte: 0-15

Es valorarà l'existència -amb caràcter previ a l'inici del projecte- d'un certificat ex ante sobre la qualificació del projecte com a I+D, emés per alguna entitat acreditada per l'ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació), o si no n'hi ha, els antecedents o les evidències sobre el grau de novetat del projecte en els àmbits mundial, europeu, nacional, etc.

- Grau d'avanç: 0-15

Es valorarà l'avanç en el coneixement científic o l'aplicació d'este que representa el projecte.

- Metodologia i pla de treball: 0-5

Es valorarà la qualitat del pla de treball i de la metodologia prevista per al seu desenrotllament.

- Pressupost del projecte: 0-5

Es valorarà l'adequació del pressupost del projecte als objectius previstos i als mitjans requerits per a la correcta execució.

2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 20 punts. Llindar mínim: 12 punts.

- Capacitat i experiència de l'equip de treball del projecte: 0-5

Es valorarà que les persones que participen en el projecte disposen de titulació tècnica amb experiència consolidada en I+D.

- Mitjans tècnics disponibles per al projecte: 0-5

Es valorarà la idoneïtat de tots els recursos destinats al projecte, especialment la contractació amb centres d'investigació per a tasques d'I+D, quan no hi haja capacitat suficient en el consorci per a escometre-les.

- Viabilitat financera del projecte: 0-10

Es valorarà la capacitat de cada una de les empreses per a assumir la seua part de finançament del projecte, obtenint així una estimació global de la capacitat del consorci per a la financiació del proyecte.

3. Resultats/impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts. Llindar mínim: 7 punts.

- Valoració de la I+D: 0-5

Capacitat d'explotació, comercialització i aprofitament dels resultats del projecte.

- Impacte esperable del projecte: 0-5

Repercussió econòmica i social prevista per l'aplicació del resultat del projecte, valorant especialment les previsions de creació d'ocupació.

- Prioritats estratègiques de l'EPI (Estratègia de Política Industrial 2010-2015): 0-5

Grau de contribució del projecte al desenrotllament d'oportunitats en algun dels set hipersectors identificats en l'EPI 2010-2015, disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es>.

4. Valoració del consorci

Màxim: 20 punts. Llindar mínim: 8 punts.

- Equilibri i complementarietat del consorci: 0-5

Es valorarà la capacitat de les diferents empreses per a atendre distints aspectes del projecte segons les seues capacitats i competències i amb una distribució adequada de tasques segons el pes relatiu de cadascuna.

- Viabilitat financera dels integrants del consorci: 0-5

Es valorarà la situació econòmica- financera de cada una de les empreses, obtenint així una estimació global de la solidesa econòmica del consorci que garantisca el desenrotllament i l'aprofitament dels resultats del projecte.

- Experiència en els últims 3 anys de les empreses participants: 0-5

Es prioritzaran els projectes dels consorcis integrats per empreses que no hagen obtingut ajudes anteriorment en convocatòries nacionals, així com els consorcis que plantegen projectes que siguen continuació d'un altre aprovat en 2011 en el marc del Programa d'Accions Estratègiques de Diversificació de la Direcció General d'Indústria.



- Efecte d'arrossegament: 0-5

Es valorarà este efecte en el líder del consorci, en el sentit que siga capaç de repercutir els resultats del projecte en un ampli col·lectiu.





5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts. Sense llindar mínim.

El projecte es valorarà amb la proporció resultant de la puntuació obtinguda per cada empresa participant en el consorci respecte dels ítems següents:

- Política mediambiental. Repercussió mediambiental positiva: 0-1

· Incidència del projecte en la reducció de les necessitats d'ocupació de sòl, especialment de sòl no urbanitzable o urbanitzable no sectorialitzat, que eviten les noves construccions, que reduïsquen el consum d'energia, el consum net d'aigua o d'altres recursos naturals, o que reduïsquen les necessitats de transport.

· Incidència del projecte en la reducció dels residus, abocaments, emissions i contaminació, amb especial atenció a les emissions a l'atmosfera de gasos amb efecte d'hivernacle, que milloren l'estat de conservació i la capacitat de renovació dels recursos naturals, la biodiversitat, la geodiversitat i el paisatge, o que contribuïsquen a la defensa enfront de riscos naturals o tecnològics.

· Actuacions que integren la protecció del patrimoni cultural.

- Política social: empreses que incorporen persones amb discapacitat per damunt del màxim legal: 0-1

- Polítiques d'igualtat: empreses l'equip promotor o el capital social de les quals és majoritàriament femení: 0-2

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1





Criteris de repartiment

Es descartaran els projectes que després de l'avaluació, encara que amb una valoració positiva, resulten amb una subvenció inferior a 60.000 euros.

Per a una millor distribució dels fons del programa, la Comissió del programa podrà establir un límit d'ajuda màxima per projecte.



Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



- Acord de participació de les empreses sol·licitants en un projecte d'I+D comú, en què es descriguen els termes de la cooperació, segons model disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es>.

- Últim rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) de cada una de les empreses.

- Balanç i compte de resultats (models oficials) dels tres últims exercicis de l'empresa líder del projecte.

- Estat de comptes financers dels tres últims exercicis de cada una de les empreses sol·licitants i partícips del consorci, segons model disponible en l'adreça web de l'IMPIVA: <http://www.impiva.es>.

- Contracte o acord de col·laboració amb un centre d'investigació subscrit per qualsevol de les empreses sol·licitants i partícips del consorci, si és el cas.





Programa d'Estímul a la Deducció Fiscal i a l'Accés a la I+D Nacional i Internacional



Objecte

Recolzar la certificació de projectes d'I+D que permeta a les empreses accedir a les deduccions fiscals, així com la preparació de projectes d'I+D empresarial a convocatòries nacionals o internacionals d'I+D.



Actuacions susceptibles de suport

1. Certificació de projectes d'I+D per a deducció fiscal.

2. Preparació de propostes d'I+D a programes nacionals.

3. Preparació de propostes d'I+D a programes internacionals.



Empreses beneficiàries

Empreses amb més de sis anys d'antiguitat des de la seua constitució, amb seu social o establiment productiu en la Comunitat Valenciana i que desenrotllen el projecte en este àmbit geogràfic.



No podran obtindre la condició de beneficiàries les empreses:

- Que reunisquen les condicions d'empresa en crisi segons es definixen en les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses en Crisi (DO C 244, de 01.10.2004).

- L'activitat de les quals estiga relacionada amb els sectors de la pesca i l'aqüicultura segons es preveu en el Reglament (CE) núm. 104/2000, del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p.22), amb la producció primària dels productes agrícoles que figuren en la llista de l'annex I del Tractat CE i/o les empreses que operen en el sector del carbó, segons es definix en el Reglament (CE) núm. 1.407/2002.



Requisits dels projectes

Les empreses només podran presentar un projecte per actuació en cada una de les dos convocatòries del programa (2012 i 2013) que comprén esta resolució. En cas de presentar-ne més d'un, es procedirà a avaluar el primer per orde de registre d'entrada i es desestimarà el segon.



En el cas de l'actuació 1, només es recolzarà l'obtenció d'un primer certificat per empresa.

En el cas de l'actuació 2, únicament podran concórrer empreses que no hagen obtingut ajudes en programes nacionals de suport a la I+D empresarial en els últims tres anys.

L'execució dels projectes haurà de justificar-se per mitjà de la presentació del certificat objecte de la subvenció en el cas de l'actuació 1, i la documentació acreditativa d'haver presentat el projecte d'I+D davant de l'òrgan corresponent, en el cas de les actuacions 2 i 3.



En el cas de l'actuació 3, quan es tracte de sol·licituds per a presentar propostes al VII Programa Marc, s'exclouran les empreses la participació econòmica de les quals en el total del projecte siga superior al 10% del total o 200.000 euros en valor absolut.

Serà condició imprescindible per a percebre l'ajuda mantindre el nivell d'ocupació en l'empresa durant tot el període de duració del projecte.

En el cas de les actuacions 2 i 3, l'empresa haurà d'informar l'IMPIVA, en un termini màxim de sis mesos, del resultat de la sol·licitud d'ajuda presentada al programa nacional o internacional, en cas contrari es revocarà l'ajuda. L'IMPIVA informarà públicament del resultat reeixit de les propostes tramitades a través d'este programa.





Costos subvencionables

Actuació 1. Certificació de projectes d'I+D per a deducció fiscal.





Servicis externs

- Gastos de certificació de projecte per alguna entitat acreditada per l'ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació).

Actuacions 2 i 3. Preparació de propostes d'I+D a programes nacionals. Preparació de propostes d'I+D a programes internacionals.





Servicis externs

- Assessorament relacionat amb la correcta orientació d'un projecte empresarial amb les diverses convocatòries nacionals, del CDTI i del VII Programa Marc o altres de caràcter internacional.

- Preparació de propostes i gestions necessàries per a presentar formalment els projectes objecte d'ajuda en programes.

- Assessorament en matèria d'acords i propietat dels resultats dels projectes.

- Gestions per a la busca de socis.



Tipus d'ajuda

Les ajudes descrites a continuació estan subjectes al règim de minimis, per la qual cosa les ajudes concedides a l'empresa beneficiària no podran ser superiors a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Si l'empresa beneficiària opera en el sector del transport per carretera, l'ajuda total de minimis no serà superior a 100.000 euros durant eixe mateix període.

Subvenció a fons perdut calculada en percentatge sobre els costos subvencionables, fins als següents màxims, segons l'actuació:

- Actuació 1:

· Intensitat: 75%

· Límit màxim per projecte: 3.000 euros

- Actuació 2:

· Intensitat: 60%

· Límit màxim per projecte: 4.000 euros

- Actuació 3:

· Intensitat: 60%

· Límit màxim per projecte: 8.000 euros



Criteris de valoració

Actuació 1. Certificació de projectes d'I+D per a deducció fiscal.



S'establirà una ordenació de les propostes que prioritzarà el potencial de retorn econòmic a aconseguir, amb l'orde següent:

1. Certificat de projecte per a deducció fiscal amb personal investigador en exclusiva.

2. Certificat de projecte d'execució per a deducció fiscal.

3. Certificat de projecte d'execució per a deducció fiscal (mostraris).

4. Certificat de personal investigador en exclusiva per a bonificació en el pagament a la Seguretat Social.

5 Certificat de projecte ex ante per a deducció fiscal.

En el cas que el pressupost de l'actuació s'esgote en un dels grups anteriors sense comprendre la totalitat d'empreses sol·licitants que hi inclou, la Comissió podrà prorratejar entre estes el pressupost disponible, o bé prioritzar la concessió als beneficiaris d'acord amb el major pressupost del projecte o la pertinença a sectors tradicionals.



Actuació 2. Preparació de propostes d'I+D a programes nacionals.



1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 25 punts.

- Modalitat de participació en el projecte: 0-25

Per a projecte individual o com a líder si es tracta de projectes en cooperació.

2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 20 punts.

- Capacitat i experiència del servici extern de suport: 0-20

Es valorarà l'acreditació de mèrits, experiència i propostes d'èxit en projectes semblants de l'equip extern que prepararà la proposta.



3. Resultats/impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts.

- Previsions d'aprovació de la proposta: 0-15

Es valorarà haver superat fases de preselecció anteriors del programa a què es concorre o valoracions positives prèvies a la proposta que ara es prepara: 0-15.

4. Característiques de l'empresa

Màxim: 35 punts.

- Experiència i resultats d'I+D en els últims tres anys en l'àmbit autonòmic: 0-35

Es prioritzaran els projectes d'empreses que hagen sigut beneficiàries d'ajudes autonòmiques a la I+D.

5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts.

- Política mediambiental. Repercussió mediambiental positiva: 0-1

· Incidència del projecte en la reducció de les necessitats d'ocupació de sòl, especialment de sòl no urbanitzable o urbanitzable no sectorialitzat, que eviten les noves construccions, que reduïsquen el consum d'energia, el consum net d'aigua o d'altres recursos naturals, o que reduïsquen les necessitats de transport.

· Incidència del projecte en la reducció dels residus, abocaments, emissions i contaminació, amb especial atenció a les emissions a l'atmosfera de gasos amb efecte d'hivernacle, que milloren l'estat de conservació i la capacitat de renovació dels recursos naturals, la biodiversitat, la geodiversitat i el paisatge, o que contribuïsquen a la defensa enfront de riscos naturals o tecnològics.

· Actuacions que integren la protecció del patrimoni cultural.

- Política social: incorporació de persones amb discapacitat per damunt del màxim legal: 0-1

- Polítiques d'igualtat: projectes d'empreses l'equip promotor o el capital social de les quals siga majoritàriament femení: 0-2

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1



Actuació 3. Preparació de propostes d'I+D a programes internacionals

1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 30 punts.

- Convocatòria de la proposta: 0-10

Es prioritzaran les propostes al Programa Marc, CIP o altres amb finançament directe europeu.

- Modalitat de participació en el projecte: 0-20

Es valorarà, o bé la participació de l'empresa com a líder en els projectes en cooperació, o bé la participació de forma individual en les convocatòries d'este caràcter.

2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 25 punts.

- Capacitat i experiència del servici extern de suport: 0-25

Es valorarà l'acreditació de mèrits, experiència i propostes d'èxit en projectes semblants de l'equip extern que prepararà la proposta.



3. Resultats/impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts

- Previsions d'aprovació de la proposta: 0-15

Es valorarà haver superat fases de preselecció anteriors del programa a què es concorre o valoracions positives prèvies a la proposta que ara es prepara.

4. Característiques de l'empresa

Màxim: 25 punts.

- Experiència i resultats d'I+D en els últims tres anys: 0-25

Es prioritzaran els projectes d'empreses que hagen sigut beneficiàries amb èxit d'ajudes nacionals o autonòmiques a la I+D.

5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts.

- Política mediambiental. Repercussió mediambiental positiva: 0-1

· Incidència del projecte en la reducció de les necessitats d'ocupació de sòl, especialment de sòl no urbanitzable o urbanitzable no sectorialitzat, que eviten les noves construccions, que reduïsquen el consum d'energia, el consum net d'aigua o d'altres recursos naturals, o que reduïsquen les necessitats de transport.

· Incidència del projecte en la reducció dels residus, abocaments, emissions i contaminació, amb especial atenció a les emissions a l'atmosfera de gasos amb efecte d'hivernacle, que milloren l'estat de conservació i la capacitat de renovació dels recursos naturals, la biodiversitat, la geodiversitat i el paisatge, o que contribuïsquen a la defensa enfront de riscos naturals o tecnològics.

· Actuacions que integren la protecció del patrimoni cultural.

- Política social: incorporació de persones amb discapacitat per damunt del màxim legal: 0-1

- Polítiques d'igualtat: projectes d'empreses l'equip promotor o el capital social de les quals siga majoritàriament femení: 0-2

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1





Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria



- Últim rebut de liquidació de cotitzacions (TC1).

- Acreditació suficient de l'experiència del consultor extern en treballs de col·laboració coincidents amb el propòsit de la convocatòria, assenyalant especialment els casos de propostes per a altres empreses aprovades en les convocatòries dels organismes on es van presentar.







Programa de Contractació de Personal per a Gabinets d'I+D (Expandix)



Objecte

Incentivar la contractació de personal destinat a la realització de tasques d'I+D i la formació necessària per a l'exercici d'esta funció.



Actuacions susceptibles de suport

Actuació 1. Contractació de personal investigador per a la creació i consolidació de gabinets d'I+D

Esta actuació, dirigida a empreses que s'inicien en activitats pròpies d'I+D, preveu la contractació i formació de nou personal investigador.



Igualment, es recolzarà el manteniment i la formació de personal investigador subvencionat en la convocatòria de 2011, dins de l'actuació de contractació de nou investigador, exclusivament els gastos relatius a l'exercici 2012.

Actuació 2. Contractació de personal gestor de projectes d'innovació per a la consolidació i l'impuls de gabinets d'I+D

Esta actuació, dirigida a empreses amb experiència acreditada en projectes d'I+D, preveu la contractació i formació de nou personal gestor de projectes d'innovació que facilite la transferència de la I+D+i, elabore estratègies d'innovació en les empreses, potencie la participació de l'empresa en programes internacionals d'I+D, afavorisca la relació de les empreses amb l'administració i realitze funcions com ara detecció d'oportunitats, gestió del coneixement i valoració de noves idees i oportunitats per a les empreses.



Empreses beneficiàries

Actuació 1. Contractació de personal investigador per a la creació i consolidació de gabinets d'I+D

- PIME amb seu social o establiment de producció en la Comunitat Valenciana, que en el moment de la sol·licitud tinguen cinc o més persones en plantilla consignades en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) i un mínim de sis anys d'existència comptats des de la data de constitució de l'empresa, i que compten amb una estructura d'I+D incipient o en fase de consolidació i experiència en projectes d'I+D.



PIME beneficiàries d'ajudes en el marc del Programa Expandix de la convocatòria de 2011 en l'actuació de contractació de nou investigador i exclusivament per al manteniment d'este en 2012.

Actuació 2. Contractació de personal gestor de projectes d'innovació per a la consolidació i impuls de gabinets d'I+D

PIME amb seu social o establiment de producció en la Comunitat Valenciana, que en el moment de la sol·licitud tinguen cinc o més persones en plantilla consignades en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) i un mínim de sis anys d'existència, comptats des de la data de constitució de l'empresa, i que compten amb una estructura d'I+D consolidada i experiència acreditada en projectes d'I+D.



En cap cas podran obtindre la condició de beneficiàries les PIME:



- Que reunisquen les condicions d'empresa en crisi segons es definixen en les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses en crisi (DO C 244, de 01.10.2004).

- L'activitat de les quals estiga relacionada amb els sectors de la pesca i l'aqüicultura segons es preveu en el Reglament (CE) núm. 104/2000, del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p.22), amb la producció primària dels productes agrícoles que figuren en la llista de l'annex I del Tractat CE i/o les empreses que operen en el sector del carbó, segons es definix en el Reglament (CE) núm. 1.407/2002.



Requisits dels projectes

- Les empreses només podran presentar un projecte en cada una de les dos convocatòries (2012 i 2013) del programa que comprén esta resolució. En cas de presentar-ne més d'un, es procedirà a avaluar el primer per orde de registre d'entrada i es desestimarà el segon.

- La continuïtat de l'ajuda en la segona anualitat estarà condicionada a l'adequació de les tasques realitzades pel personal contractat als objectius d'este programa durant la primera anualitat.

- La selecció del professional s'haurà de fer respectant les polítiques horitzontals en matèria d'igualtat d'oportunitats i atenent principis de publicitat suficient i valoració professional equitativa dels candidats.



- El lloc creat s'haurà de mantindre dins de l'estructura d'I+D durant un mínim d'un any després de la finalització del període subvencionat, i l'empresa quedarà obligada a la selecció i contractació d'un nou tècnic de perfil semblant o equivalent en cas de rescissió del contracte laboral abans d'este termini. L'incompliment d'esta condició comportarà la revocació de les ajudes percebudes en anys anteriors per a la creació d'este lloc. Qualsevol incidència o modificació en els contractes finançats a càrrec d'este programa, haurà de comunicar-se a l'IMPIVA en el moment en què es produïsca.

- En tot cas, serà condició imprescindible per a percebre l'ajuda mantindre el nivell d'ocupació en l'empresa durant tot el període de duració del projecte.

- El professional a contractar haurà de complir els requisits següents:

· Personal investigador: titulació universitària i, preferentment, experiència en projectes d'I+D.

· Personal gestor de projectes d'innovació: titulació universitària, preferentment de caràcter tècnic o economicoempresarial, experiència en I+D+i i/o en els àmbits econòmic, financer, internacional i de gestió de la innovació en l'empresa.

· Estar en possessió de la dita titulació en la data d'incorporació en l'empresa.

· No haver estat vinculat laboralment a l'empresa beneficiària ni a cap altra relacionada accionarialment o socialment amb esta en els tres últims anys. En el cas de les empreses spin-off no serà aplicable este requisit si la vinculació laboral s'ha mantingut amb una institució d'I+D pública o privada sense ànim de lucre que participa en l'accionariat o en el capital de la nova empresa.

· No tindre, en el moment de presentació de la sol·licitud, participació en el capital de l'empresa que sol·licita esta ajuda o en una altra relacionada accionarialment o socialment amb esta, que implique una capacitat de control directe o indirecte en l'administració de l'empresa. Amb caràcter general, esta participació no podrà superar el 25% del capital, i no s'aplicarà este criteri en el cas de les empreses spin-off.



· Dedicar-se de manera exclusiva a les tasques d'I+D o de gestió de la innovació previstes en la memòria tècnica.

- El contracte de treball haurà de realitzar-se per compte d'altri i respectant la categoria professional i remuneració del perfil professional contractat. Haurà de contindre la llegenda de "Contracte cofinançat al 80% pels fons FSE, dins del Programa Operatiu FSE de la Comunitat Valenciana 2007-2013". Els terminis per a la seua formalització s'arrepleguen en el quadro de l'article 8.1.1 d'esta resolució.

L'empresa haurà d'informar l'IMPIVA, en un termini màxim d'un any, del resultat de la contractació subvencionada, i haurà de confirmar el manteniment del lloc de treball subvencionat junt amb un informe de l'activitat d'I+D generada (projectes realitzats, retorns obtinguts, contractes de transferència de tecnologia, participació en consorcis d'investigació, etc.), en cas contrari es revocarà l'ajuda.





Costos subvencionables

Recursos humans

- Cost salarial del personal investigador o gestor contractat, incloent-hi el salari, les càrregues socials i la quota empresarial a la Seguretat Social.

El cost salarial subvencionable màxim anual per ajuda en este concepte no podrà ser superior a 50.000 euros, i el cost màxim mensual no podrà superar 3.334 euros, sense perjuí que el cost salarial anual puga resultar superior.



Servicis externs

- Gastos ocasionats per la participació del personal investigador o gestor contractat en accions formatives directament relacionades amb la seua activitat d'I+D o de gestió de la innovació en l'empresa, en concret, matrícules i inscripcions en cursos, congressos i jornades.

El cost subvencionable màxim per hora de formació és de 90 euros i el cost total subvencionable màxim anual per ajuda en este concepte és de 5.000 euros.



Tipus d'ajuda

Les ajudes descrites a continuació estan subjectes al règim de minimis, per la qual cosa les ajudes concedides a l'empresa beneficiària no podran ser superiors a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Si l'empresa beneficiària opera en el sector del transport per carretera, l'ajuda total de minimis no serà superior a 100.000 euros durant eixe mateix període.

L'ajuda consistirà en una subvenció a fons perdut, amb intensitat màxima del 75% dels costos elegibles i fins un import màxim anual de 41.250 euros, amb la següent distribució per conceptes :

- Cost salarial del personal investigador o gestor contractat, fins a 37.500 euros.

- Costos de formació del personal investigador o gestor contractat, fins a 3.750 euros.



Criteris de valoració

La puntuació de les propostes s'establirà valorant una sèrie d'apartats amb la particularitat que serà necessari aconseguir un llindar mínim en cadascun, de manera que si no s'arriba a eixa puntuació mínima, la sol·licitud quedarà descartada.



Actuació 1. Contractació i formació de nou personal investigador



1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 15 punts

- Identificació clara d'un pla d'I+D de l'empresa a mitjà o llarg termini, en el qual s'emmarca la proposta de contractació. Descripció precisa i coherent dels recursos, la metodologia i la seua planificació: 0- 15

- Pla de treball per al personal investigador contractat. Descripció de les activitats d'I+D, recursos i pressupost, en cada fase i exercici en què se'n preveu la realització (plurianual). Adequació del procés de selecció i condicions laborals: 0-10

- Formació i experiència acreditada en I+D del personal investigador contractat: 0-5

2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 5 punts. Sense llindar mínim

- Recursos disponibles per a l'execució del projecte. Valoració del cost de la proposta respecte a la facturació de l'empresa; relació raonable entre ambdós: 0-5

3. Resultats/impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts - Llindar mínim: 0-5

- Increment de la capacitat investigadora de l'empresa. Augment percentual dels recursos humans destinats a la I+D: 0-5.

- Valoració de la I+D. Capacitat d'explotació i comercialització dels resultats de la investigació: 0-5.

- Contribució a les prioritats estratègiques de l'Estratègia EPI (Estratègia de Política Industrial 2010-2015). Activitat de l'empresa emmarcada clarament dins de les oportunitats de futur reflectides en l'EPI, disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es>: 0-5

4. Característiques de l'empresa

Màxim: 45 punts. Llindar mínim: 20 punts.

- Grau d'experiència de l'empresa en desplegament de projectes d'I+D: fins a 15 punts.

- Grau de desenrotllament de l'estructura d'I+D+i (estructura incipient) tenint en compte el gasto en I+D+i i la capacitat i qualificació de recursos humans 0-15.

- Ajudes anteriors en el Programa Expandix, prioritzant en primer lloc el manteniment de llocs creats en l'àmbit d'este programa durant la convocatòria anterior i en segon lloc les empreses que no han sigut beneficiàries del programa: 0-15.

5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts - Sense llindar mínim

- Política mediambiental: proposta amb formació en l'àmbit del medi ambient i desenrotllament sostenible: 0-1

- Polítiques socials: l'empresa acredita superar en la seua plantilla el percentatge de personal amb discapacitat previst en la legislació vigent: 0-1

- Polítiques d'igualtat: projectes d'empreses l'equip promotor o el capital social de les quals siga majoritàriament femení: 0-2

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1.



Actuació 2. Contractació i formació de nou personal gestor de projectes d'innovació.

1. Adequació a la convocatòria

Màxim: 30 punts - Llindar mínim: 15 punts

- Identificació clara d'un pla d'I+D de l'empresa a mitjà o llarg termini, en el qual s'emmarca la proposta de contractació. Descripció precisa i coherent dels recursos, la metodologia i la seua planificació: 0-15

- Pla de treball del personal gestor d'innovació contractat. Descripció de les activitats d'innovació per a l'increment d'l+D en l'empresa, recursos i pressupost, en cada fase i exercici en què se'n preveu la realització (plurianual). Adequació del procés de selecció i condicions laborals: 0-10

- Formació i experiència acreditada del personal gestor contractat en la gestió de projectes d'innovació: 0-5

2. Viabilitat tècnica i economicofinancera del projecte

Màxim: 5 punts - Sense llindar mínim

- Recursos disponibles per a l'execució del projecte. Valoració del cost de la proposta respecte a la facturació de l'empresa; relació raonable entre ambdós: fins a 5 punts.

3. Resultats / impacte esperable del projecte

Màxim: 15 punts - Llindar mínim: 5 punts

- Increment de la capacitat investigadora de l'empresa. Augment en el nombre de projectes o en el gasto en I+D+i: 0-5

- Valoració de la I+D. Capacitat d'explotació i comercialització dels resultats de la investigació: 0-5

- Contribució a les prioritats estratègiques de l'EPI (Estratègia de Política Industrial 2010-2015). Activitat de l'empresa emmarcada clarament dins de les oportunitats de futur reflectides en l'EPI, disponible en l'adreça web <http://www.impiva.es>: 0-5

4. Característiques de l'empresa

Màxim: 45 punts. Llindar mínim: 20 punts.

- Grau d'experiència en l'empresa en desplegament de projectes d'I+D: 0-15.

- Grau de desenrotllament de l'estructura d'I+D+i (estructura consolidada) tenint en compte el gasto en I+D+i i la capacitat i qualificació de recursos humans: 0-15.

- Ajudes anteriors en el Programa Expandix, prioritzant les empreses que no han sigut beneficiàries del programa: 0-15.

5. Adequació a les línies de política horitzontal

Màxim: 5 punts. Sense llindar mínim.

- Política mediambiental: proposta amb formació en l'àmbit del medi ambient i desenrotllament sostenible: 0-1.

- Polítiques socials: l'empresa acredita superar en la seua plantilla el percentatge de personal amb discapacitat previst en la legislació vigent: 0-1.

- Polítiques d'igualtat: projectes d'empreses l'equip promotor o el capital social de les quals siga majoritàriament femení: 0-2.

- Criteris sectorials: pertinença de l'empresa a sectors tradicionals (ceràmica, calçat, joguet, tèxtil, construcció, fusta i moble): 0-1.





Documentació complementària que ha d'acompanyar la memòria

1. Documentació acreditativa relativa a l'empresa sol·licitant, a presentar junt amb la memòria tècnica i als efectes de valoració de la sol·licitud d'ajuda:

- Últim rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) de l'empresa.

- Còpia de certificat d'I+D+i i/o de projectes recolzats per organismes diferents de l'IMPIVA, si és procedent.

- Contracte o acord de col·laboració subscrit amb un centre d'investigació, si és procedent.

- Acreditació de superar el percentatge de persones amb discapacitat previst en la legislació vigent, si és procedent.

2. Documentació acreditativa relativa al personal tècnic contractat, a presentar junt amb la memòria tècnica en el moment de la sol·licitud o després de la formalització del contracte, segons corresponga:

- Acreditació documental del procés de selecció de l'investigador dut a terme respectant les polítiques horitzontals en matèria d'igualtat d'oportunitats i atenent principis de publicitat suficient i valoració professional equitativa dels candidats.

- Còpia del contracte laboral subscrit, firmat per ambdós parts i registrat en l'INEM, en el qual necessàriament haurà de constar en l'apartat "Clàusules addicionals" el cofinançament del contracte pel PO FSE de la CV 2007-2013, o fer-lo constar en un annex firmat per ambdós parts amb el logo del FSE en els termes descrits en l'article 12 d'esta resolució.

- Currículum actualitzat.

- Còpia del títol o certificat acadèmic que acredite estar-ne en possessió.

- Certificat de vida laboral de la persona contractada que n'acredite la no-vinculació laboral prèvia amb l'empresa.

Mapa web