Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 12 de maig de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove d'Aire Condicionat 2011, destinades a la substitució d'equips d'aire condicionat domèstics per altres d'alta eficiència energètica.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6523 de 18.05.2011
Número identificador:  2011/5611
Referència Base de Dades:  005806/2011
 



RESOLUCIÓ de 12 de maig de 2011, del president de l'Agència Valenciana de l'Energia, per la qual es convoquen ajudes del Pla Renove d'Aire Condicionat 2011, destinades a la substitució d'equips d'aire condicionat domèstics per altres d'alta eficiència energètica. [2011/5611]



En els últims anys, la millora del nivell de vida i el descens dels preus dels equips d'aire condicionat domèstics han produït un increment notable del nombre de llars de la Comunitat Valenciana equipats amb instal·lacions d'aire condicionat. A més, l'augment de les temperatures mitjanes a la nostra Comunitat ha ocasionat que els equips esmentats s'utilitzen durant més dies al llarg de l'any.

El Reial Decret 142/2003, de 7 de febrer, regula l'etiquetatge energètic dels condicionadors d'aire d'ús domèstic i exigix al fabricant i/o proveïdor incorporar la informació corresponent a l'etiquetatge energètic d'estos equips d'ús domèstic, els de potència inferior a 12 kW, que s'hagen de vendre a Espanya, amb la intenció de facilitar al consumidor la possibilitat de triar els que tinguen un millor rendiment energètic i així animar els fabricants a desenvolupar equips que reduïsquen el consum elèctric, i contribuir a l'objectiu general de l'ús racional dels recursos naturals.

D'altra banda, la majoria de les instal·lacions domèstiques d'aire condicionat existents utilitzen compressors de baixa eficiència energètica i funcionen amb refrigerants HCFCs, com el R22, que afecten la capa d'ozó. El reglament CE núm. 2037/2000 regula la utilització dels refrigerants HCFCs, así com prohibix la fabricació d'equips que funcionen amb refrigerant R22, l'utilitzat en equips domèstics d'antiguitat major de 7 anys, des de l'1 de gener de 2004, per la seua contribució a l'efecte hivernacle.

El consum d'energia d'estos equips es pot reduir significativament, incrementant la instal·lació d'equips d'alta eficiència energètica, amb refrigerants HFCs com R410A i R407C més ecològics i, en particular, promocionant els etiquetatges energèticament amb la classe A. Estos equips d'aire condicionat, tenen un preu superior al preu mitjà del mercat, que varia segons el tipus d'equip i la tecnologia del compressor. Al contrari, el seu consum energètic al llarg de tota la seua vida útil és inferior i, per tant, menor la factura energètica que haurà de pagar el consumidor, Així, en els casos analitzats, l'estalvi energètic obtingut permet recuperar, en part, al comprador el sobrepreu pagat durant la vida de l'equip.

Per a això, es considera convenient incorporar un incentiu econòmic que anime el comprador en esta decisió cap a un equip més eficient energèticament i més ecològic.

L'Agència Valenciana de l'Energia (AVEN) creada per Llei 8/2001, de 26 de novembre, com a entitat de dret públic, sotmesa al dret privat, té com a finalitat el desenvolupament d'actuacions en la política energètica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, d'acord amb les directrius generals del Govern Valencià, i una de les funcions pròpies de l'AVEN és la tramitació i la gestió d'ajudes i incentius financers per a fins de conservació, estalvi, diversificació, desenvolupament energètic i energies renovables.

En este sentit, el conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de l'Energia i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia de 28 de març de 2008 és el suport on es regulen els mecanismes de col·laboració per a la consecució dels objectius d'estalvi i eficiència energètica plantejats en este i reflectits en la present resolució.



Per tot el que s'ha exposat i dins del marc jurídic establit, resolc:





Article 1. Objecte i beneficiaris

L'objecte d'esta resolució és convocar les ajudes de l'Agència Valenciana de l'Energia per a l'adquisició d'aparells d'aire condicionat de classificació energètica A a la Comunitat Valenciana, com es descriu en l'article 4.

Les presents ajudes s'emmarquen dins del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012.

Es consideren beneficiaris de les ajudes totes les persones físiques o jurídiques de naturalesa pública o privada i les institucions sense ànim de lucre residents a la Comunitat Valenciana.



Article 2. Marc normatiu

Les ajudes arreplegades en la present resolució es concediran d'acord amb el que establix el conveni de col·laboració subscrit entre l'Agència Valenciana de l'Energia i l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia de 28 de març de 2008 on es regulen els mecanismes de col·laboració per a aconseguir els objectius previstos en el Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica 2008-2012 en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Article 3. Línia pressupostària i import econòmic de la convocatòria



Les subvencions que es regulen en la present resolució es concediran a càrrec dels pressupostos del Pla d'Acció de l'Estratègia d'Estalvi i Eficiència Energètica a Espanya 2008-2012 per a l'exercici 2011, que gestiona la Comunitat Valenciana, i la concessió de la qual està supeditada a l'existència de crèdit pressupostari adequat i suficient.



La quantitat màxima destinada per a esta convocatòria de subvencions és d'un milió dos-cents mil euros (1.200.000 €) que es finançaran a càrrec del capítol de transferències de capital del pressupost de l'Agència Valenciana de l'Energia.

Mitjançant una resolució del director de l'Agència Valenciana de l'Energia, es podrà ampliar la quantitat prevista per a esta convocatòria.



Article 4. Actuacions subvencionables

Es considera com a activitat susceptible d'ajuda, l'adquisició i la instal·lació d'aparells d'aire condicionat domèstic de classe A que es realitze per a substituir els equips antics d'aire condicionat.

Els nous equips d'aire condicionat hauran de ser instal·lacions individuals, que treballen en mode fred o en mode fred/calor amb una potència tèrmica nominal en refrigeració menor o igual de 12 kW, segons el Reial Decret 142/2003 i amb altes prestacions energètiques segons la classificació següent:

1. Aparells dividits amb una o més unitats interiors, tipus split, multisplit o bomba de calor partida, refrigerats per aire o per aigua de classificació energètica A en refrigeració (equips només fred) o classificació energètica A en refrigeració i calefacció (equips bomba de calor).



2. Aparells compactes refrigerats per aire o per aigua de classificació energètica A en refrigeració (equips només fred) o classificació energètica A en refrigeració i calefacció (equips bomba de calor).

No seran subvencionables els aparells de conducte únic, fins i tot tipus portàtils o pingüí.

Els equips d'aire condicionat domèstics objecte d'estes ajudes tindran com a destinació final la seua instal·lació dins del territori de la Comunitat Valenciana.

Només serà subvencionable la compra, per cada beneficiari d'un únic equip d'aire condicionat (un únic compressor) i sempre amb la corresponent substitució de l'aparell antic per un nou equip de classe A. No es considerarà renovació quan l'aparell antic siga de conducte únic.



Amb l'objecte de garantir des del punt de vista d'eficiència energètica, la idoneïtat d'equips d'aire condicionat incentivats per mitjà de la present campanya, s'establirà una relació amb les marques i els models subvencionables que es trobarà disponibles en la web següent: <www.planrenoveaven.es>. Els fabricants i distribuïdors d'equips d'aire condicionat podran sol·licitar a l'AVEN la inclusió de nous equips en la llista renove d'aire condicionat fins al 16 de setembre de 2011.





Article 5. Criteris de repartiment i quantia de la subvenció

Les ajudes regulades en esta resolució es concediran amb subjecció als principis de publicitat, concurrència i objectivitat. La quantia d'ajuda individual per a cada aparell serà la següent:







(1) Segons les condicions nominals



La quantia de l'ajuda per a l'adquisició de l'aparell no podrà suposar, en cap cas, una reducció del preu de la instal·lació superior al 25%, per la qual cosa s'haurà de reduir, si és el cas, la quantia de l'ajuda fins al límit mencionat. S'entén per preu de la instal·lació, el preu de l'equip i el seu muntatge, IVA no inclòs.



Article 6. Termini per a adquirir els equips

La data d'inici de la campanya serà l'1 de juny de 2011. La data final de campanya serà el 30 de setembre de 2011, o en el moment d'esgotament de la quantia econòmica assignada a esta convocatòria.

Si tal circumstància es produïra amb anterioritat al 30 de setembre de 2011, se suspendrà la concessió de les ajudes per mitjà de publicació en el DOCV.



Article 7. Procediment

L'Agència Valenciana de l'Energia, per al desenvolupament de les distintes actuacions que s'hagen d'escometre fruit de la present resolució, podrà contractar els servicis externs que considere necessaris a través de les vies establides en la Llei 23/2007, de Contractes del Sector Públic, de manera que, pel que fa a recursos i a mitjans disponibles es referix, es garantisca el funcionament correcte de la línia d'ajudes, i s'hauran de realitzar, entre altres, les actuacions següents:

a. Posar en marxa una oficina de campanya dotada de l'adequada centraleta d'atenció telefònica i els mitjans humans i informàtics necessaris per a poder realitzar el control i la gestió de les ajudes.

b. Verificar el compliment i l'efectivitat de les condicions establides per a atorgar les subvencions comprovant per a això els justificants presentats.

Les ajudes objecte d'esta campanya es canalitzaran a través dels comerços adherits a esta i segons el procediment següent:

1. Els comerços que desitgen participar en el Pla Renove d'Aire Condicionat 2011 hauran d'adherir-se a la campanya complint els compromisos establits en l'article 11 d'esta resolució, per mitjà de l'entrega en l'oficina de campanya de la fitxa d'adhesió, disponible en la pàgina web de l'AVEN i en l'oficina de campanya, i la documentació corresponent.

2. Una vegada el beneficiari decidisca dur a terme la substitució de l'equip, es posarà en contacte amb un comerç adherit a la campanya. L'oficina de campanya el podrà informar sobre quins són els comerços adherits o podrà consultar-ho en la pàgina web <www.planrenoveaven.es>.

3. Prèviament a la instal·lació de l'equip, el comerç adherit sol·licitarà a l'oficina de campanya un número de bo, que serà únic per a cada instal·lació, i es facilitaran les dades relatives al titular de l'esmentada instal·lació i al comerç. El termini durant el qual estarà actiu el mencionat número de bo serà de dos mesos des de la data que se sol·licite a l'oficina de campanya. Passats estos 2 mesos, l'Agència Valenciana de l'Energia anul·larà automàticament el número de bo si no s'ha presentat la documentació exigida en l'article 8.

4. A continuació es durà a terme la substitució de l'equip per part d'un instal·lador associat al comerç adherit a la campanya del Pla Renove d'Aire Condicionat 2011. Una vegada realitzada l'esmentada substitució, el comerç descomptarà al beneficiari, del preu final de l'equip, l'import establit com a ajuda en l'article 5, segons el tipus d'equip. Este descompte haurà d'aparéixer en la factura com s'indica en l'article 8.



5. A continuació el comerç adherit omplira en tres exemplars el bo d'ajuda, disponible en la pàgina web d'AVEN i en l'oficina de campanya. Una vegada omplit correctament, el bo haurà de ser firmat pel comprador, el comerç i l'empresa instal·ladora que haja realitzat el canvi, i el beneficiari es quedarà una còpia com a justificant de l'ajuda rebuda.

6. La nova instal·lació haurà de complir el Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis (RITE), aprovat per Reial Decret 1027/2007, i amb la resta de la normativa vigent que s'aplique en el moment de dur a terme la instal·lació.

7. Una vegada finalitzada completament l'actuació objecte d'ajuda (inclòs el pagament total de la instal·lació), el comerç haurà d'aportar a l'oficina de campanya la documentació que s'indica en l'article 8 per a poder rebre l'import del descompte realitzat. Així mateix, es podrà requerir al beneficiari qualssevulla altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la comprovació del canvi d'equip.

8. El pagament del descompte es realitzarà al comerç, d'acord amb el que s'indica en l'article 9. En el que no preveu esta resolució, el procediment administratiu per a la tramitació dels expedients de subvenció s'atindrà al que establix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de subvencions (BOE 18.11.2003).



Article 8. Documentació que cal aportar

Únicament es podrà sol·licitar la subvenció una vegada justificada suficientment la realització de l'activitat susceptible d'ajuda, a l'efecte de la qual els comerços adherits a la campanya hauran de presentar en l'oficina de campanya adscrita a este projecte la documentació següent:

1. Còpia del bo d'ajuda disponible en la pàgina web de l'AVEN o en l'oficina de campanya, firmat pel comprador i pel comerç o empresa instal·ladora. La firma del bo comportarà l'autorització del beneficiari, excepte manifestació en contra, que l'AVEN obtinga directament les dades relatives a la identificació personal, DNI o NIE, segons el que preveuen els articles 4 i 5 del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic. No s'acceptaran bons d'ajuda que no estiguen completament omplits i firmats pel beneficiari.



2. En el cas que el sol·licitant de l'ajuda no siga una persona física s'haurà de presentar una còpia de la Targeta d'Identificació Fiscal o còpia del DNI o NIE en el cas d'empresaris individuals.

3. Per a instal·lacions la potència tèrmica nominal de les quals siga major o igual que 5 kW, còpia compulsada del document de legalització de la instal·lació en la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació. Com a document de legalització de la instal·lació s'entregarà el certificat final d'obra d'instal·lació tèrmica en edifici en què es detalle clarament la marca i el model de l'equip d'aire condicionat instal·lat.



4. Duplicat o còpia de la factura de venda i instal·lació de l'equip d'aire condicionat, que haurà de reflectir com a mínim:

- Data de la venda.

- Dades del comerç adherit (persona jurídica, CIF i segell original).

- Dades del beneficiari (nom, cognoms, DNI i domicili).

- Dades de l'equip d'aire condicionat venut i instal·lat (tipus, marca i model de la unitat exterior i unitats interiors).

- Direcció d'instal·lació de l'equip d'aire condicionat.

- Desglossament del cost de l'equip d'aire condicionat, muntatge, IVA. El descompte corresponent al Pla Renover d'Aire Condicionat 2011, es realitzarà després d'aplicar l'IVA, i perquè quede constància d'este s'especificarà en una línia el concepte Descompte Pla Renove d'Aire Condicionat 2011 i la quantitat corresponent d'ajuda en euros (€), en funció de la potència tèrmica nominal de l'equip.

5. Justificant de pagament per mitjà d'entitat financera: còpia de l'extracte bancari junt amb còpia del xec nominatiu o de l'orde de transferència que acredite que el destinatari del pagament coincidix amb l'emissor de la factura. No s'acceptaran pagaments en efectiu, rebuts o pagarés com a justificant de pagament.

6. Fotografies generals dels equips d'aire condicionat abans i després de la renovació.

Examinada la documentació aportada, si esta no disposa dels requisits exigits es requerirà el beneficiari i/o el comerç perquè en un termini de 10 dies, esmene la falta o adjunte la documentació necessària amb indicació que si així no ho fera se'l considerarà que desistix de la sol·licitud.

El termini màxim per a entregar tota la documentació especificada en este article serà el 30 de novembre de 2011.



Article 9. Pagament de les ajudes

L'entrega i la disposició dels fons de les ajudes regulades en esta convocatòria la realitzarà l'Agència Valenciana de l'Energia a través de transferències bancàries als comerços adherits després de la comprovació prèvia dels justificants dels expedients objecte de les ajudes.



Article 10. Obligacions dels beneficiaris que renoven el seu equip d'aire condicionat

1. Els beneficiaris que renoven el seu equip d'aire condicionat, objecte de les present ajudes, estan obligats a:

a) Posar a la disposició del comerç l'equip d'aire condicionat antic per a la seua retirada i entrega a un gestor autoritzat.

b) Justificar la correcta realització de l'activitat en els termes que establix esta resolució.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que duga a terme l'Agència Valenciana de l'Energia, i a les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat i a la Sindicatura de Comptes, en relació amb les subvencions i ajudes concedides.





Article 11. Comerços: adhesions i obligacions

Els comerços que vulguen participar en la campanya del Pla Renove d'Aire Condicionat 2011 hauran de tindre el domicili, la seu social o l'establiment de producció a la Comunitat Valenciana.

Els comerços interessats a participar i a col·laborar en la campanya d'ajudes hauran de fer entrega, prèviament a l'inici de la campanya, de la corresponent fitxa d'adhesió degudament omplida segons el model normalitzat, així com la documentació adjunta que s'especifique en la fitxa d'adhesió. L'adhesió podrà dur-se a terme des de l'entrada en vigor d'esta resolució fins al 16 de setembre de 2011.

Les adhesions es podran realitzar conjuntament per part d'una cadena de comerços, o una associació de comerços, però hauran d'incloure, en tot cas, la relació dels comerços que aglutina eixa adhesió, així com les dades d'estos comerços, incloent-hi el CIF i el número de compte bancari, a l'efecte de realitzar els pagaments de les ajudes. A més, cada comerç haurà d'inscriure en l'adhesió, aquelles empreses instal·ladores registrades en indústria, amb les quals treballa i que realitzen els canvis d'equips d'aire condicionat. Els comerços hauran d'acreditar que els seus instal·ladors estan registrats en la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació com a empresa instal·ladora de climatització o empresa instal·ladora RITE. Estos instal·ladors hauran de tindre el domicili, la seu social o l'establiment de producció a la Comunitat Valenciana.



Són obligacions dels comerços adherits:

a. Retirar els equips d'aire condicionat substituïts sense cost addicional per al beneficiari final i tractar este residu. En este sentit, el comerç haurà de posseir un conveni o contracte de servicis amb una empresa gestora de residus d'acord amb el que establix el Reial Decret 208/2005, de 25 de febrer, sobre aparells elèctrics, electrònics i la gestió dels seus residus. El comerç haurà de certificar l'entrega de l'equip d'aire condicionat per a ser reciclat, de manera que, una vegada executada la mesura, el nombre d'equips subvencionats siga igual al d'entregats.



b. Realitzar el descompte de l'ajuda sempre en el moment de la venda i entregar als beneficiaris de les ajudes el corresponent cos del bo d'ajuda com a justificant de l'ajuda rebuda, així com la factura original de l'equip adquirit on conste el descompte realitzat en concepte de l'ajuda.

c. Utilitzar fidelment la imatge de la campanya de comunicació establida per l'Agència Valenciana de l'Energia per al desenvolupament d'esta, incloure-la en tots els elements promocionals dels comerços adherits sense confondre-la amb altres promocions pròpies del comerç, i identificar clarament en cada producte el preu de l'article abans d'aplicar el descompte de l'ajuda i una vegada aplicada esta.



d. Seguir la metodologia i els procediments que es definixen per al desenvolupament de la campanya, i acceptar les resolucions que en cas de dubte o litigi decidisca la Comissió de Control i Seguiment de la Campanya.

e. Col·laborar activament en la difusió i el suport dels objectius de la campanya relatius a:

- Donar a conéixer i difondre l'existència dels equips d'aire condicionat amb classificació energètica A

- La sensibilització cap a l'estalvi i l'eficiència energètica.

f. Participar en les sessions de formació/comunicació que s'organitzen per part d'AVEN o en nom seu, en les quals s'explicarà el contingut de la campanya i la finalitat d'esta.

g. Tramitar, omplir i remetre a l'Oficina de Campanya, sense cap cost per al beneficiari, els corresponents bons d'ajudes i documentació complementària segons les condicions que s'establixen en l'article 8 d'esta resolució.

h. Sotmetre's a les actuacions de control que duga a terme l'Agència Valenciana de l'Energia i a les actuacions de control financer que realitzen la Intervenció General de la Generalitat i la Sindicatura de Comptes.



Article 12.Comissió de control i seguiment

Es crea una comissió per a dur a terme el control i seguiment de les ajudes previstes en esta resolució, que estarà integrada per les persones següents:

a) El cap d'Àrea d'Energia de l'Agència Valenciana de l'Energia.



b) El cap d'Àrea d'Administració de l'Agència Valenciana de l'Energia.

c) Un representant de l'empresa de servicis contractada per l'Agència Valenciana de l'Energia.



Article 13. Infraccions i sancions administratives

L'incompliment, per part dels beneficiaris de les ajudes dels requisits que establix esta resolució i la normativa reguladora se sotmetrà al règim d'infraccions i sancions administratives fixat en el títol IV de Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de subvencions (BOE 18.11.2003).

Així mateix i complementàriament al que establix el paràgraf anterior, els comerços adherits que durant el transcurs de la campanya cometen irregularitats entorn dels requisits exigits per al funcionament correcte d'esta (vendes sense renovar l'equip d'aire condicionat, instal·lació no realitzada per una empresa instal·ladora, campanyes de promoció enganyoses, etc.) seran automàticament donats de baixa de la campanya en curs.



Article 14. Entrada en vigor

Esta resolució entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única

Les ajudes arreplegades en esta resolució, llevat d'aquelles els beneficiaris de les quals siguen particulars, entitats i institucions sense ànim de lucre que no puguen emprendre activitats econòmiques que repercutisquen en tercers, estan sotmeses als requisits establits en el Reglament (CE) núm. 1998/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del tractat sobre ajudes de minimis.

Així, l'import de les ajudes no podrà fer que l'import total de les ajudes de minimis que reba el beneficiari durant un període de tres exercicis fiscals siga superior al límit de 200.000 euros, per la qual cosa es calcularà la quantia total d'ajudes atorgades en l'exercici en curs i en els dos exercicis anteriors.





DISPOSICIÓ FINAL



Única

Es faculta el director de l'Agència Valenciana de l'Energia per a dictar les resolucions necessàries per al desplegament, l'eficàcia i l'execució d'esta resolució.



València, 12 de maig de 2011.- El president de l'Agència Valenciana de l'Energia: Mario Flores Lanuza.

Mapa web