Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 13/2013, de 2 d'abril, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes al transport universitari en la Comunitat Valenciana per al curs 2012-2013.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7001 de 11.04.2013
Número identificador:  2013/3408
Referència Base de Dades:  003365/2013
 



ORDE 13/2013, de 2 d'abril, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes al transport universitari en la Comunitat Valenciana per al curs 2012-2013. [2013/3408]

La Generalitat, des de l'any 1994, ha dut a terme actuacions en matèria de transport per a estudiants universitaris residents en poblacions de la Comunitat Valenciana allunyades dels centres universitaris, a fi de limitar l'impacte d'este tipus de gastos en les economies familiars i de garantir una verdadera igualtat d'accés als ensenyaments universitaris amb independència del lloc de residència.

Esta iniciativa de la Generalitat obté resposta tant dels mateixos estudiants, agrupats en associacions, com d'empreses de transport i ajuntaments, la qual cosa ha permés posar en marxa un conjunt de servicis de transport universitari que beneficien universitaris de prop de 200 municipis de la Comunitat Valenciana.

Atés que estes ajudes faciliten l'accés a la universitat als alumnes que residixen en poblacions diferents de les dels centres universitaris, queden excloses de l'aplicació del principi d'incompatibilitat amb el Mercat Comú formulat en l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i no és obligatòria, per la mateixa naturalesa del beneficiari a qui van destinades, la seua notificació a la Comissió Europea, per al cas d'associacions d'estudiants, cooperatives de consumidors i usuaris, i ajuntaments. No obstant això, serà obligat notificar a la Unió Europea el compliment, per part de les empreses de transport públic regular d'ús general, de les condicions establides en el Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió de 15 de desembre de 2006, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat de les Ajudes de minimis, publicat en el DOUE L 379, de 28.12.2006.



Per tot això, de conformitat amb el Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, per la normativa bàsica arreplegada en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, així com en el Reglament General de Subvencions, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol; i fent ús de les atribucions que em conferixen l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, modificada per la Llei 12/2007, de 20 de març, i vista la proposta del director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, de data 1 de febrer de 2013, i de conformitat amb esta,





ORDENE



Primer

Convocar ajudes econòmiques per al finançament de servicis de transport universitari en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per al curs acadèmic 2012-2013.



Segon

La convocatòria d'estes ajudes es finançarà amb càrrec a l'aplicació pressupostària 09.02.03.422.60.4 «Universitat i Estudis Superiors», línia de subvenció T1314000 «Transport de l'alumnat universitari», per un import total de 364.000 €.



Tercer

S'aproven les bases que han de regir la concessió d'ajudes a les quals es referix la present orde i que s'inclouen com a annexos I al VII.



DISPOSICIONS FINALS



Primera

Es faculta el director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, de conformitat amb el Decret 190/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, perquè dicte les resolucions complementàries que siguen necessàries per a dur a terme el que disposa esta orde i es delega en ell l'atribució d'atorgar les subvencions a què es referix esta convocatòria.



Segona

Esta orde produirà efectes l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Tercera

De conformitat amb el que establixen els articles 107, 116 i 117 de la Llei 30/1992, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i 10, 14, 44 i 46 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, contra la present orde, que posa fi a la via administrativa, es podrà recórrer potestativament en reposició o bé es podrà plantejar directament recurs contenciós administratiu, en els terminis i davant dels òrgans que s'indiquen a continuació:

a) El recurs de reposició haurà d'interposar-se davant de la consellera d'Educació, Cultura i Esport en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

b) El recurs contenciós administratiu ha de plantejar-se davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 2 d'abril de 2013



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET





ANNEX I

Bases per a la concessió d'ajudes econòmiques

per al finançament de servicis de transport universitari



1. Finalitat

La finalitat d'estes ajudes és facilitar l'accés a la universitat als alumnes universitaris, beneficiaris últims d'esta ajuda, que residisquen en poblacions diferents dels centres universitaris on cursen els seus estudis, quan concórreguen els requisits establits en estes bases.





2. Sol·licitants

Podran sol·licitar estes ajudes els ajuntaments, les associacions d'estudiants universitaris i les cooperatives de consumidors i usuaris, l'objecte de les quals siga el transport universitari i, subsidiàriament i per a aquelles rutes on no concórreguen algun d'estos, les empreses de transport públic regular permanent d'ús general.

Queden excloses les empreses en crisi definides en les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE C 244, d'1 d'octubre de 2004).



3. Requisits

a) La distància entre el centre universitari i la població o poblacions des de la qual es preste el servici no serà inferior a 20 quilòmetres ni superior a 90 quilòmetres.

b) El temps de duració del trajecte no serà superior a 90 minuts.



c) El servici haurà de prestar-se en períodes lectius del curs acadèmic 2012-2013 i els horaris hauran d'ajustar-se als de la jornada lectiva.

d) El punt de destinació i el d'origen del retorn serà el corresponent campus universitari.

e) La prestació del servici es realitzarà a risc i ventura de l'empresa que haja de realitzar el transport, i sempre complint allò que disposa la normativa reguladora de l'activitat del transport.

f) En el supòsit d'empreses de transport públic regular permanent d'ús general, estes hauran d'aplicar un descompte als estudiants universitaris, que en cap cas podrà ser inferior al 25 % de la tarifa oficial aprovada per la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a l'any 2012.



4. Sol·licituds

Les sol·licituds, dirigides a la consellera d'Educació, Cultura i Esport, han de formalitzar-se segons el model que figura com a annex II d'esta orde.

En la sol·licitud, els interessats autoritzaran la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per a obtindre les dades d'identificació personal per mitjà del Sistema de Verificació de Dades d'Identitat. Així mateix, donaran autorització per a comprovar per mitjans telemàtics que estan al corrent de les obligacions amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, amb la Hisenda de la Generalitat i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

No obstant això, estes autoritzacions podran ser denegades expressament pels sol·licitants. En este cas, hauran de facilitar la localització dels documents que permeten la identificació personal, així com les corresponents certificacions que acrediten que estan al corrent de les obligacions amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària, amb la Hisenda de la Generalitat Valenciana i amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.



5. Termini de presentació

El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes des de l'endemà de la publicació d'esta orde en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



6. Lloc de presentació

Les sol·licituds es presentaran en el Registre General de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport o en qualsevol dels llocs i pels procediments a què fa referència l'article 38 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, modificat per la Llei 4/1999.





7. Documentació complementària de la sol·licitud

La sol·licitud haurà d'anar acompanyada, si és el cas, dels documents originals o fotocòpies compulsades següents:

a) NIF i estatuts o documentació acreditativa de la constitució de l'entitat sol·licitant.

b) En el cas que el firmant de la sol·licitud actue en nom i representació d'una altra persona física o jurídica, acreditarà esta representació per qualsevol de les formes establides en l'article 32.3 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.

Les entitats i els particulars que actuen en representació d'estes queden exonerats d'aportar la documentació dels apartats a) i b) si esta documentació està en poder d'esta administració actuant. No obstant això, s'advertix els interessats sobre la conveniència de col·laborar amb l'Administració proporcionant la informació que facilite la localització dels documents.

c) Declaració jurada o promesa de no haver sol·licitat o obtingut cap altra ajuda o subvenció per a la mateixa finalitat, o bé, si és el cas, de les que haja sol·licitat o obtingut, amb indicació de l'entitat concedent i de la quantia.

d) Memòria tipus on es mostre el cost, la viabilitat i idoneïtat de l'activitat per a la qual se sol·licita l'ajuda, ajustada al model que figura com a annex III d'esta orde.

e) Descripció detallada de rutes, ajustada al model que figura com a annex IV d'esta orde.

f) Descripció d'eixides i tornades per ruta, ajustada al model que figura com a annex V d'esta orde.

g) Domiciliació bancària ajustada al model que figura com a annex VI d'esta orde.

h) En el cas que el sol·licitant siga una associació, municipi o cooperativa de consumidors i usuaris que tinga com a objecte el transport universitari, serà necessari presentar, d'acord amb el Reial Decret 1211/1990, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei d'Ordenació dels Transports Terrestres, la documentació següent:

- Precontracte o contracte amb una empresa de transport públic regular permanent d'ús especial.

- Autorització administrativa especial, a favor de l'empresa, necessària per a la realització de transport públic regular permanent d'ús especial, expedida pels servicis territorials de la Direcció General de Transports i Logística, que cobrirà la totalitat del recorregut. Si no disposa d'esta en el moment de sol·licitar l'ajuda, haurà d'adjuntar-hi el document que acredite haver-la sol·licitada i, en tot cas, haurà de presentar-la amb anterioritat a la concessió de la subvenció.



i) En el cas que el sol·licitant siga una associació d'estudiants universitaris o cooperativa de consumidors i usuaris l'objecte de la qual siga el transport universitari, serà necessari presentar la còpia del llibre de registre de socis i el certificat del president o la presidenta de l'associació o cooperativa en què faça constar el nombre de socis, amb el nom, cognoms i DNI, que efectivament utilitzen diàriament el servici de transport universitari.

j) En el cas d'empreses de transport públic regular permanent d'ús general, cal aportar:

- Declaració responsable sobre la percepció d'altres ajudes de minimis concedides per qualsevol projecte a l'empresa durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs o, si és el cas, declaració responsable de no haver rebut cap ajuda de minimis durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l'exercici fiscal en curs.



- Declaració responsable sobre les ajudes rebudes per als mateixos costos subvencionables a fi de comprovar que no se superen els límits que establix l'article 2.5 de Reglament (CE) 1998/2006 de la Comissió de 15 de desembre de 2006.

- Declaració responsable acreditativa que l'empresa no està en crisi, en el sentit de les Directrius comunitàries sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE C 244 d'1 d'octubre de 2004).

- La concessió administrativa per a la prestació del servici, així com l'autorització de canvi d'itinerari d'accés als corresponents campus universitaris.

- El quadro de tarifes aprovat per la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient per a l'any 2012.

- El quadro de tarifes a aplicar als estudiants universitaris.



8. Selecció de les sol·licituds

1. L'òrgan instructor del procediment serà la Subdirecció General d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, la qual realitzarà d'ofici totes les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'haja de dictar la resolució.

Així mateix, serà el mencionat òrgan instructor l'encarregat de l'avaluació de les sol·licituds, de conformitat amb el que establixen les bases 9 i 10.

2. Una vegada avaluades les sol·licituds, serà emés un informe, en què es concretarà el resultat de l'avaluació efectuada per una comissió composta pels membres següents:

- President: el subdirector d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència o persona en qui delegue.

- Secretari: un funcionari designat pel director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, que actuarà amb veu i sense vot.



- Un membre designat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

- Un membre designat per cada una de les universitats de la Comunitat Valenciana.

- Un funcionari designat pel director general de Transports i Logística de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient.



La comissió ajustarà el seu funcionament al que establix l'article 22 i següents de la Llei 30/92, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.





9. Criteris de concessió

Les ajudes es concediran a aquelles sol·licituds que reunisquen els requisits indicats en la base 3 i la quantia de l'ajuda serà determinada proporcionalment en funció dels paràmetres «distància quilomètrica», «ponderació sobre distància» i «nombre d'estudiants» que els corresponguen a cada una de les parades realitzades en els diferents municipis que conformen la ruta.

El valor d'estos paràmetres vindrà determinat per l'aplicació del barem següent:

a) Distància quilomètrica «km». És la distància entre cada una de les parades i el campus universitari de destinació.

b) Ponderació sobre distància «Pd». A cada una de les parades que conformen la ruta s'assignarà un valor denominat ponderació, amb la finalitat d'atorgar major pes a les distàncies superiors, determinat basant-se en els criteris següents:

- Si la distància des de l'origen fins a la destinació està dins de l'interval quilomètric 20-24 km, s'hi aplica una ponderació igual al nombre de quilòmetres menys 15.



Pd = km - 15



- Si la distància des de l'origen fins a la destinació està dins de l'interval quilomètric 25-85 km, s'hi aplica una ponderació igual al nombre de quilòmetres multiplicat per 0,20 més 5.



Pd = 0,20 × km + 5



- Si la distància des de l'origen fins a la destinació és superior a 85 quilòmetres, s'hi aplica una ponderació igual a 22.



Pd = 22



c) Nombre d'estudiants «Ne». El nombre d'estudiants als qual es proporcionarà el servici, que es computarà basant-se en els criteris següents:

- No es computarà nombre d'estudiants en els temps de trajecte superiors als 90 minuts, en distàncies inferiors als 20 quilòmetres i en distàncies superiors a 90 quilòmetres.

- Només es computarà fins a un màxim del 30 % del cens universitari en aquells municipis en què hi haja mitjà de transport per ferrocarril de rodalia.

- Només es computarà fins a un màxim del 30 % del cens universitari en aquells municipis que tinguen un temps de trajecte fins al centre universitari entre 80 i 90 minuts.

- Només es computarà fins a un màxim del 55 % del cens universitari en la resta dels casos.

Els percentatges màxims sobre el cens universitari no seran aplicables per al supòsit d'associacions, cooperatives i ens locals que acrediten degudament el nombre d'associats que utilitzen el transport universitari, i en este cas s'aplicarà el nombre d'alumnes efectivament transportats.



Quan es done la circumstància que coincidisquen empreses amb associacions, o cooperatives o ens locals, per a un mateix municipi i tinguen com a destinació el mateix campus universitari, es computarà només els estudiants a les associacions, les cooperatives i els ens locals. En les col·lisions entre empreses, es computarà equitativament entre estes sense que la suma supere el màxim.

La quantia de l'ajuda que corresponga a cada una de les sol·licituds s'obtindrà com a resultat del repartiment proporcional de l'import total de la subvenció entre totes les sol·licituds, en funció dels valors assignats als paràmetres de cada una de les parades que componen la ruta, segons es formula a continuació.









10. Quantia màxima

L'òrgan instructor, en vista de les sol·licituds presentades, determinarà la distribució entre les entitats sol·licitants del crèdit disponible establit en l'article segon d'esta orde.

L'import de les subvencions atorgades per esta convocatòria en cap cas podrà ser d'una quantia tal que, aïlladament o en concurrència amb subvencions i ajudes d'altres administracions públiques, o d'altres ens públics o privats, supere el cost de l'activitat que ha de dur a terme el beneficiari.



11. Proposta de concessió i resolució

1. L'òrgan instructor, en vista de l'informe de la comissió establida en la base 8, punt 2, formularà la proposta de concessió i emetrà un informe en què conste que, de la informació de què disposa, es desprén que els beneficiaris complixen tots els requisits per a accedir a les ajudes objecte d'esta convocatòria.

2. Vista la proposta de concessió, el director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, per delegació de la consellera d'Educació, Cultura i Esport, acordarà la distribució entre les entitats sol·licitants de l'import global màxim destinat a finançar la present convocatòria i la concessió de les ajudes i la quantia d'estes, o si és el cas la denegarà.



El termini per a dictar una resolució serà de tres mesos a comptar des de l'endemà de la publicació d'esta convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. En el cas que l'òrgan competent no dicte una resolució en este temps, es podrà considerar desestimada la sol·licitud per silenci administratiu sense perjuí de l'obligació de resoldre conforme a l'article 44 de la Llei 30/92, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.

La resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i també en el tauler d'anuncis de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i de les direccions territorials d'esta a Alacant, Castelló i València. La publicació substituirà la notificació individual i tindrà els mateixos efectes que esta, d'acord amb el que disposa l'article 59.6 de la Llei 30/92, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú.





12. Obligacions dels beneficiaris de la subvenció.

Els beneficiaris de la subvenció tenen les obligacions següents:



a) Realitzar l'activitat que fonamente la concessió de l'ajuda, en els termes establits en la convocatòria i compromesos en la sol·licitud.



b) Les empreses de transport hauran d'exposar clarament en tots els autobusos de les línies subvencionades i en tots els centres de venda de bitllets o abonaments, la tarifa per als estudiants universitaris, fent constar que està subvencionada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

c) Comunicar a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport l'obtenció d'altres subvencions o ajudes concedides per a la mateixa finalitat.



d) Així mateix, els beneficiaris queden sotmesos a allò que recullen els articles 47 i 47 bis del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana i l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions. Seran causa de reintegrament dels imports no satisfets les previstes en l'article 47.9 de la mencionada Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana i en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.





13. Justificació i pagament

La justificació es farà abans del 14 de setembre de l'any 2013 per mitjà de la presentació, davant de la Direcció General d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, de la següent documentació original o fotocòpia compulsada segons siga procedent:

1. Memòria explicativa subscrita pel representant legal de l'entitat beneficiària de les activitats realitzades en què es declare el grau de compliment de l'activitat subvencionada i s'expresse que ha quedat acomplida l'activitat que ha motivat la concessió de la subvenció, amb expressió detallada de les dades sobre el servici prestat (rutes, alumnes transportats, descomptes realitzats, punts d'anada i tornada, etc.). Quan les activitats hagen sigut finançades amb la subvenció, i a més amb fons propis o altres subvencions o recursos, haurà d'acreditar-se l'import, la procedència i l'aplicació d'estos fons.



2. En el cas que el beneficiari siga un municipi, una associació d'estudiants universitaris o una cooperativa d'usuaris i consumidors que tinguen com a objecte el transport universitari, estes hauran d'aportar, a més, les factures expedides per l'empresa contractista (no caldrà acreditar que estes han sigut efectivament pagades amb anterioritat a la finalització del termini de presentació de la justificació), així com el contracte firmat amb l'empresa.

3. En cas que el beneficiari siga una empresa de transport públic regular permanent d'ús general, hauran d'aportar un informe de la Delegació d'Alumnes corresponent a la universitat de destinació en què es faça constar l'acompliment efectiu de l'activitat subvencionada. Presentarà també memòria justificativa del cost en què s'ha incorregut per la realització de l'actuació subvencionada, amb el desglossament de cada un dels gastos contrets i ingressos obtinguts, subscrita pel responsable de l'àrea econòmica de l'empresa, amb el vistiplau del representant legal.

4. En el cas que el beneficiari haja presentat denegació expressa sobre consentiment perquè la Conselleria obtinga directament els certificats telemàtics corresponents, este haurà de presentar els certificats corresponents que acrediten que està al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, abans de dictar-se la proposta de resolució.

5. Així mateix, els beneficiaris presentaran declaració responsable de no estar incursos en procés de reintegrament de subvencions, ajustada a l'annex VII d'esta orde.

El lliurament de l'import a favor dels beneficiaris s'efectuarà després de l'oportuna comprovació per l'òrgan instructor, la Subdirecció General d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència, de la documentació justificativa presentada.

La no-presentació de la documentació abans indicada en el termini establit suposarà, amb audiència prèvia a l'interessat, la pèrdua del dret a percebre la totalitat de la subvenció, per mitjà del procediment corresponent.



14. Facultats de l'Administració

Corresponen al director general d'Universitat, Estudis Superiors i Ciència les facultats següents:

a) Apreciar si l'activitat per a la qual se sol·licita l'ajuda és congruent amb la finalitat d'esta convocatòria, i si el beneficiari, la sol·licitud i la documentació exigida complixen els requisits que establixen estes bases.

b) Acordar la reducció de l'import total de l'ajuda, segons el cost real de l'activitat i de les altres ajudes o subvencions que s'hagen concedit al beneficiari per la mateixa activitat.

c) Deixar sense efecte l'ajuda concedida si el beneficiari no complix qualsevol de les obligacions que li imposen estes bases, amb audiència prèvia a l'interessat. Correspon al director general dictar la resolució motivada corresponent.

d) Modificar la resolució de concessió de l'ajuda, inclús la quantia, per alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió.



e) Comprovar el compliment de la finalitat per la qual es concedix la subvenció i l'aplicació dels fons rebuts.

f) Qualsevol altra que li atorgue la legislació vigent.

Estes facultats es realitzaran per mitjà del corresponent expedient administratiu amb audiència del beneficiari.





<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>ANNEX VI<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>ANEXO VI<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web