Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 30 de desembre de 2013, del director general de Producció Agrària i Ramaderia, per la qual s'establix la convocatòria per al Pla 2014 de les ajudes destinades a la subscripció d'assegurances agràries del Pla Nacional d'Assegurances Agràries Combinades i per la qual es despleguen diversos aspectes relacionats amb l'aplicació de l'orde de bases per a la concessió de les ajudes a la subscripció d'assegurances agràries per al Pla 2014.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7192 de 15.01.2014
Número identificador:  2014/129
Referència Base de Dades:  000376/2014
 



RESOLUCIÓ de 30 de desembre de 2013, del director general de Producció Agrària i Ramaderia, per la qual s'establix la convocatòria per al Pla 2014 de les ajudes destinades a la subscripció d'assegurances agràries del Pla Nacional d'Assegurances Agràries Combinades i per la qual es despleguen diversos aspectes relacionats amb l'aplicació de l'orde de bases per a la concessió de les ajudes a la subscripció d'assegurances agràries per al Pla 2014. [2014/129]

L'Orde de 17 de febrer de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, regula les subvencions de la Generalitat Valenciana a la subscripció d'assegurances agràries del Pla Nacional d'Assegurances Agràries Combinades (DOCV 5963, 26.02.2009). L'aplicació i el desplegament de l'Orde en les subvencions de l'any 2013 es contenen en la Resolució de 7 de febrer de 2013, del director general de Producció Agrària i Ramaderia (DOCV 6976, d'1.03.2013), que, entre altres aspectes, determina els percentatges de subvenció específics per a cada línia d'assegurança i la resta de requisits en relació amb l'article 23.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i també desplega els aspectes de gestió previstos en la bases reguladores.

La Resolució de 10 de juny de 2013, de l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries, per la qual s'establix la convocatòria de subvencions de l'Administració General de l'Estat a la subscripció d'assegurances incloses en el Pla d'Assegurances Agràries Combinades per a l'exercici 2013, ha suposat una modificació dels pressupostos destinats a les subvencions de les assegurances agràries, així com dels percentatges de subvenció que cal aplicar sobre el cost de l'assegurança, i, per això, per a adaptar-se a la nova situació, s'ha publicat l'Orde 13/2013, de 24 d'octubre, de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per a dotar de més flexibilitat la gestió autonòmica de l'assegurança agrària. Igualment, dins de la política de suport a la qualitat dels productes agroalimentaris, es fa necessari recuperar les subvencions addicionals per a les assegurances que emparen produccions incloses en sistemes de protecció de qualitat agroalimentària com ara denominacions d'origen protegides (DOP) i indicacions geogràfiques protegides (IGP).

Esta resolució té per objecte el desplegament dels aspectes continguts en la nova Orde 13/2013, de 24 d'octubre, adequant la gestió de les ajudes autonòmiques i estatals per a la contractació d'assegurances agràries a la realitat de les explotacions agràries i ramaderes de la Comunitat Valenciana, sense perjuí del respecte a les limitacions pressupostàries de cada administració.

Als efectes de les disposicions del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les ajudes regulades en esta resolució s'adapten als requisits establits en els articles 12 i 16 del Reglament 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat a les ajudes estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i pel qual es modifica el Reglament 70/2001 (DOUE L358, de 16.12.06). La informació resumida del règim d'ajudes ha sigut remesa a la Comissió Europea, i s'hi ha assignat el número de registre de l'ajuda XA 261/2008.



Per tot això, en virtut del que establix l'article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell (modificada per la Llei 12/2007, de 20 de març), basant-se en les competències establides en el Decret 82/2013, de 21 de juny, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Presidència i de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua (2013/6654), i fent ús de les atribucions conferides en la disposició addicional primera de l'orde de bases, resolc:





Primer. Percentatges de subvenció

D'acord amb el que establix l'article 3.3 de l'Orde de 17 de febrer de 2009, de la CAPA, i la seua modificació per l'Orde 13/2013, de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, de 24 d'octubre de 2013, reguladora de les subvencions a la subscripció d'assegurances agràries combinades,

1. Per a les pòlisses acollides al Pla 2014, el percentatge de subvenció aplicat exclusivament sobre el cost net de l'assegurança, la definició de la qual figura en l'annex IV, sense tindre en compte els recàrrecs per sinistralitat elevada, de cada pòlissa subscrita per als mòduls de les diferents línies d'assegurances agrícoles a la Comunitat Valenciana, serà el següent:

Mòdul 1: 10 %

Mòdul 2 15 %

Mòdul 3: 20 %

Mòdul P: 20 %

Resta de mòduls: 15 %

2. Sobre els percentatges anteriors s'aplicaran, si és el cas, els percentatges de les subvencions addicionals següents:

a) 10 % per als titulars de pòlisses en les parcel·les assegurades per al cultiu de què es tracte, inscrites en les denominacions d'origen protegides (d'ara en avant, DOP), indicacions geogràfiques protegides (d'ara en avant, IGP), i en el Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, CAECV), segons els beneficiaris i les parcel·les presentades per les entitats de marques de qualitat en el termini d'un mes abans de la data d'inici de la contractació.

Les DOP, IGP i CAECV a què fa referència el paràgraf anterior són les següents:

DOP Vins d'Utiel-Requena

DOP Vins Alacant

DOP Vins València

DOP Raïm de Taula Embossat Vinalopó

DOP Nispros de Callosa d'en Sarrià

DOP Xufa de València

DOP Carxofa de Benicarló

DOP Arròs de València

DOP Kaki Ribera del Xúquer

DOP Consell Regulador del Cava

DOP Oli de la Comunitat Valenciana

DOP El Terrerazo

DOP Vi de Finca Los Balagueses

DOP Chozas Carrascal

DOP Vera de Estenas

IGP Vins de la Terra de Castelló

IGP Cítrics Valencians

IGP Cireres Muntanya d'Alacant

Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana

b) 10 % per a la línia de cobertura davant del pixat en cítrics.

c) 10 % per a les parcel·les de raïm de vinificació la taxa de cost de les quals siga superior al 22 %, entenent per taxa de cost la definició que figura en l'annex IV.

d) 10 % per a les pòlisses agrícoles en què a l'assegurat no li siga aplicable el tram de subvenció addicional establit per ENESA, lligat a les característiques de l'assegurat que es detallen a continuació: posseir la condició d'agricultor o ramader professional i trobar-se afiliat i cotitzant al règim especial de treballadors autònoms o en el règim general de la Seguretat Social, ser titular d'explotació prioritària, ser soci d'una organització o agrupació de productors constituïda a l'empara del R(UE) núm. 543/2011, de la Comissió, de 7 de juny, ser jove agricultor/a que en l'any de contractació de l'assegurança o en algun dels quatre anteriors se li haja concedit l'ajuda a la primera instal·lació en virtut del R(CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, o ser titular d'explotació inclosa en un contracte territorial de zona rural (article 16 de la Llei 45/2007, de 13 de desembre).

e) 20 % per a les pòlisses associatives contractades per entitats associatives d'agricultors i ramaders, amb les característiques admeses per la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, per a l'assegurament conjunt de la producció dels seus socis.

3. Les subvencions anteriors són compatibles entre si i s'aplicaran, quan corresponga, sumant l'aplicació dels percentatges anteriorment establits per a cada tram, sempre que no superen els límits establits en l'article 3.1 de l'orde reguladora de les ajudes i en tot cas quedarà a càrrec de l'assegurat un mínim del cost net de la pòlissa, sense tindre en compte els recàrrecs per sinistralitat, d'un 35 % amb l'orde de preferència següent: en primer lloc, la subvenció estatal, i a continuació, l'autonòmica fins al límit fixat.

4. Línies de ramaderia

Les línies de retirada i destrucció d'animals morts no bovins es regularan d'acord amb els mòduls que figuren en l'annex III.

En les línies de retirada i destrucció d'animals morts bovins, la subvenció serà d'1,95 €/cap.

El percentatge de subvenció aplicat sobre el cost net, sense tindre en compte els recàrrecs per sinistralitat elevada, de cada pòlissa subscrita per a les diferents línies d'assegurances ramaderes no pertanyents a la retirada i destrucció de cadàvers a la Comunitat Valenciana, serà del 17 %.

Pel que fa als límits de subvenció d'ENESA més la de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua sobre el cost net de la pòlissa, sense tindre en compte els recàrrecs per sinistralitat, seran els següents:

a) 85 % per a les línies de retirada i destrucció de cadàvers d'animals bovins.

b) 87 % per a les línies de retirada i destrucció de cadàvers d'animals no bovins.

c) 70 % per a les línies restants.



Segon. Gestió i control de pòlisses del Pla Anual d'Assegurances Agràries

1. A l'efecte del control de les subvencions, el prenedor de l'assegurança, en el cas de pòlisses de contractació col·lectiva, o l'assegurat, en cas de pòlisses individuals, seran els responsables de les infraccions administratives en matèria de subvencions i estaran subjectes a les sancions regulades en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i hauran de controlar:

a) Que els titulars de les pòlisses acrediten amb el seu NIF o CIF segons la seua personalitat jurídica que el nom i cognoms o la raó social és idèntic al que consta en les pòlisses, estiguen donats d'alta en l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (d'ara en avant, AEAT) i no hagen mort abans de la formalització de la pòlissa.

b) En el cas de les pòlisses ramaderes, comprovar l'existència en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, RERA) dels llibres de registre d'explotació inclosos en esta, així com la compatibilitat de l'espècie i del nombre d'animals assegurats, incrementats amb els coeficients de tolerància indicats en l'apartat tercer, punt 1, lletra b, amb el fitxer que a este efecte haja facilitat la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a Agroseguro, SA, o en cas de no disponibilitat d'este fitxer amb el llibre d'explotació del ramader, degudament actualitzat amb una antelació màxima de dos mesos a la formalització de la declaració de l'assegurança, o amb una declaració responsable de l'assegurat conformada per funcionari de la Conselleria, aportat per l'assegurat, d'acord amb l'annex I i amb l'annex II, amb una antelació màxima de dos mesos a la data de formalització de la declaració de l'assegurança, en què figuren les dades corresponents als llibres d'explotació registrats en el RERA amb indicació per a cada un de l'espècie i la capacitat registrada.



2. El prenedor conservarà en poder seu els certificats mencionats en el punt anterior durant un període de 4 anys comptats a partir de 2014, i els haurà de presentar a requeriment de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per a la verificació de la correcta aplicació de les subvencions.

3. Per al supòsit en què la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, a través de la web destinada a este efecte, proporcione als prenedors la possibilitat de verificar el compliment del que establix el punt 1b, no serà necessària l'aportació dels certificats corresponents.

4. La Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua disposarà de 60 dies des de la presentació per registre d'entrada de la liquidació per part d'Agroseguro, SA, per a la comunicació a esta de les incidències sorgides com a conseqüència de les comprovacions que efectue.

Per la seua banda, Agroseguro, SA, disposarà, de conformitat amb les disposicions de la clàusula quarta del conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana i l'Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA, subscrit amb data 21 de gener de 2003, del termini de 30 dies naturals des de la notificació per la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua dels fitxers amb les deficiències comunicades, per a esmenar-les, i 30 dies més per a la seua notificació a la Conselleria.

Finalitzat este termini sense esmena o sense que esta siga l'adequada, Agroseguro podrà regularitzar els imports de la subvenció imputats a la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, d'acord amb les bases del conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de la Generalitat Valenciana i l' Agrupación Española de Entidades Aseguradoras de los Seguros Agrarios Combinados, SA, subscrit amb data 21 de gener de 2003.



5. Els assegurats, pel fet de contractar la pòlissa de l'assegurança agrària, autoritzen ENESA i la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua perquè, en cas necessari i a fi de verificar el compliment dels requisits exigits, puga sol·licitar la cessió d'informació a altres administracions, per mitjans informàtics o telemàtics, sobre la circumstància d'estar o no al corrent de les seues obligacions tributàries i de la Seguretat Social, així com qualsevol altra informació que permeta certificar el compliment dels requisits exigits per a l'obtenció de les subvencions regulades.



Tercer. Gestió i controls addicionals per a les pòlisses ramaderes

1. Per a les pòlisses ramaderes, la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comprovarà almenys una mostra del deu per cent per mitjà de la utilització del RERA dels punts següents:



a) Que els llibres de registre d'explotació indicats en la pòlissa existixen en el RERA i estan donats d'alta en el moment de la formalització de la pòlissa.

b) Per als llibres de registre d'explotació que superen el control anterior es verificaran les dades següents:

– La compatibilitat de l'espècie assegurada i la registrada.

– Que el nombre d'animals assegurats no supera els registrats multiplicats pels coeficients següents:

– 1,45 per a les espècies de bestiar oví caprí.

– 1,35 per a les espècies equines i bovins.

– 1,25 per a les gallines i pollastres.

– 1,50 per a la clòtxina.

– 1,20 per a la resta d'espècies.

2. Per a les pòlisses que no superen el control anterior, la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comunicarà tal circumstància a Agroseguro, SA, i, per tant, al prenedor de la pòlissa, a fi que tinga coneixement de l'origen de les incidències i les esmenen, segons siga procedent, en el termini de trenta dies en l'àmbit de les seues competències.



Quart. Gestió i control de la identitat dels assegurats i la seua alta en l'AEAT

1. Per a totes les pòlisses, la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comprovarà que l'assegurat figure d'alta en el fitxer de contribuents de l'AEAT i que el nom o raó social és coherent amb el nom o raó social que per al dit NIF/CIF consta en l'AEAT.



2. Per a les pòlisses que no superen el control anterior, la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comunicarà tal circumstància a Agroseguro, SA, i, per tant, al prenedor de la pòlissa, a fi que tinga coneixement de l'origen de les incidències i les esmenen segons siga procedent en el termini de trenta dies en l'àmbit de les seues competències.

3. En el cas que l'assegurat estiga de baixa en l'AEAT per defunció produïda després de la formalització de la declaració de l'assegurança, el prenedor haurà de remetre a la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua la declaració de l'assegurança i el certificat de defunció de l'assegurat. No seran admissibles les subvencions aplicades a càrrec de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua de pòlisses en què l'assegurat estiga ja difunt amb antelació a la formalització de la declaració de l'assegurança.



4. En el cas que l'assegurat estiga de baixa en l'AEAT i siga una persona jurídica, el prenedor haurà de presentar davant de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua la declaració d'assegurança i el certificat de baixa expedit per l'AEAT, en què conste la data i el motiu de la baixa. No seran admissibles les subvencions aplicades a càrrec de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua a pòlisses en què l'assegurat siga persona jurídica o CB i estiga donat de baixa en l'AEAT amb antelació a la formalització de la declaració de l'assegurança.



Quint. Gestió i control de pòlisses amb parcel·les inscrites en DOP, IGP i CAECV

1. Per al Pla 2014, els òrgans competents de les DOP, IGP i CAECV entregaran a la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua la documentació (inclòs fitxer electrònic) relativa als DNI/CIF dels titulars inscrits en els seus àmbits competencials respectius i parcel·les corresponents, com més tard amb un mes d'antelació a la data més primerenca de l'inici de la contractació del producte de què es tracte.

2. La Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comprovarà en una mostra representativa que el DNI/CIF i les parcel·les dels assegurats als quals es concedisca la subvenció addicional per inscripció en DOP, IGP i CAECV figuren en la informació presentada pels òrgans competents, i admetrà a càrrec seu només les subvencions de les pòlisses que superen eixe control.

3. Per a les pòlisses que no superen el control anterior, la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua comunicarà tal circumstància a Agroseguro, SA, i, per tant, al prenedor de la pòlissa, a fi que tinga coneixement de l'origen de les incidències i les esmenen segons siga procedent en el termini de trenta dies en l'àmbit de les seues competències.

4. El prenedor només aplicarà subvencions addicionals en concepte de parcel·les inscrites en DOP, IGP o CAECV quan haja comprovat el certificat que al seu nom ha d'aportar obligatòriament l'assegurat, expedit per l'òrgan competent amb una antelació màxima de dos mesos a la data de formalització de la declaració de l'assegurança i que el DNI/CIF indicat en el certificat coincidisca amb el declarat en la pòlissa de l'assegurança i les parcel·les assegurades figuren inscrites en la DOP, IGP o CAECV.



Sext. Controls documentals i sobre el terreny

La Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, al llarg de l'any 2014, sol·licitarà a Agroseguro, SA, la documentació de pòlisses sobre les quals haja d'aplicar-se subvenció, per a la seua supervisió i realització d'inspeccions sobre el terreny o per mitjà del sistema de teledetecció geogràfica de parcel·les, així com per a la comprovació de la veracitat de les dades. Estos controls es realitzaran per mitjà de mostrejos aleatoris o dirigits. Si dels controls i verificacions es detecta la no-procedència de l'aplicació de la subvenció a les pòlisses es recuperaran les quantitats indegudament aplicades per mitjà de les regularitzacions o anul·lacions oportunes a través d'Agroseguro o amb el procediment previst en l'article 9 de l'Orde de 17 de febrer de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual es regulen les subvencions a les assegurances agràries combinades.





Sèptim. Convocatòria

D'acord amb el projecte de Llei de Pressupostos per a l'exercici 2014, l'import global màxim estimat per a la resolució d'expedients de la convocatòria de l'exercici 2014 de les ajudes regulades en l'Orde de 17 de febrer de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual es regulen les subvencions a la subscripció d'assegurances agràries del Pla Nacional d'Assegurances Agràries Combinades (DOCV 5963, de 26.02.2009), modificada per l'Orde 13/2013, de 24 d'octubre, de 2013, de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua (DOCV 7149, d'11.11.2013), serà la següent:

Aplicació pressupostària: 05.05.02.0000.

Programa 714.20, «Foment i garantia agrària».

Capítol 4.

Línia T3092.

Import global màxim: 25.000.000 €.

Segons disposa l'Orde de 26 de setembre de 1994, de la Conselleria d'Economia i Hisenda (DOCV 2361, de 06.10.1994), sobre tramitació anticipada d'expedients de gasto, la concessió de les ajudes estarà condicionada a l'existència en els pressupostos de crèdit adequat i suficient per a això.

Segons esta mateixa orde, tots els actes dictats en els expedients de gasto anticipat s'entendran condicionats al fet que quan es dicten les resolucions de concessió subsistisquen les mateixes circumstàncies de fet i de dret existents en el moment en què es van produir aquells actes.





Octau. Règim de recursos

Contra esta resolució és procedent el recurs de reposició davant del mateix òrgan que la va dictar, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà del dia en què tinga lloc la seua notificació, de conformitat amb el que establixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en la redacció feta en la Llei 4/1999, o directament un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la seua publicació, de conformitat amb el que establixen els articles 10 i 46 de la Llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.



Nové. Entrada en vigor

Esta resolució entrarà en vigor el dia que es publique en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i serà aplicable a totes les pòlisses subscrites per al Pla d'Assegurances Agràries Combinades de 2014.



València, 30 de desembre de 2013.– El director general de Producció Agrària i Ramaderia: José Miguel Ferrer Arranz.









ANNEX III



Porcí:

Resta 4,5800 €/cap

Engreix industrial 0,7600 €/cap

Transició garrins 0,2900 €/cap

Inseminació 0,9800 €/cap

Porcs senglars 1,4900 €/cap



Oví/Caprí:

Resta 0,7500 €/cap

Tractants 2,5900 €/cap

Especials 7,2900 €/cap



Equí:

Resta 2,8600 €/cap

Engreix industrial 5,1500 €/cap



Cunícola:

Resta 1,0500 €/cap

Engreix industrial 0,0200 €/cap



Aviram:

Grandària xicoteta 0,0020 €/cap

Grandària menor 0,0200 €/cap

Grandària mitjana 0,0200 €/cap

Grandària major 0,0600 €/cap

Grans dimensions 0,8200 €/cap

Pollastre corral 0,0100 €/cap

Cérvols 1,4200 €/cap



Piscifactories marines i continentals:

Cria 0,0600 €/ 1000 peixos

Engreix 0,0034 €/kg





ANNEX IV



Definicions:

Cost net. Import resultant de sumar a la prima neta els impostos i recàrrecs de la reassegurança.

Prima neta. Import que resulta d'aplicar sobre la prima comercial, descomptant els percentatges de bonificació per mesures preventives i incrementant el percentatge de recàrrec de l'assegurat segons la seua sinistralitat.

Prima comercial. Prima de risc recarregada més gastos de gestió.

Taxa de cost: Prima comercial incrementada amb la reassegurança i el recàrrec del Consorci de Compensació d'Assegurances i Fons de Pensions.

Mapa web