Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 42/2014, de 30 de desembre, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen les bases per a la concessió d'ajudes i subvencions per a l'atenció a persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica i per a la promoció de l'accessibilitat, i es fa pública la seua convocatòria per a l'any 2015.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7440 de 12.01.2015
Número identificador:  2015/57
Referència Base de Dades:  000213/2015
 



ORDE 42/2014, de 30 de desembre, de la Conselleria de Benestar Social, per la qual es regulen les bases per a la concessió d'ajudes i subvencions per a l'atenció a persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica i per a la promoció de l'accessibilitat, i es fa pública la seua convocatòria per a l'any 2015. [2015/57]

Els drets de les persones amb discapacitat i les seues famílies a la igualtat d'oportunitats, a la integració i a l'accessibilitat universal constituïxen un dels àmbits primordials d'actuació de la Generalitat, que té esta competència exclusiva en matèria de servicis socials i institucions públiques de protecció i ajuda a persones amb discapacitat en virtut de l'article 49.1.24a i 27a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Esta orde de la Conselleria de Benestar Social té com a objecte regular les distintes línies de subvenció, junt amb les condicions, els requisits i els criteris d'avaluació per a la concessió de subvencions a persones amb discapacitat, manteniment de centres d'atenció social, desenrotllament de programes de servicis socials especialitzats i mesures de foment de l'accessibilitat, per a l'exercici 2015.

Entre els objectius de la Conselleria de Benestar Social es troba procurar la solució de situacions carencials i necessitats de les persones amb discapacitat, a través d'ajudes econòmiques per al foment de l'autonomia i el desenrotllament personal de distintes modalitats: ajudes tècniques, ajudes per a l'eliminació de barreres arquitectòniques en l'interior de la vivenda i ajudes de transport per a facilitar el desplaçament de les persones amb mobilitat reduïda a centres d'integració social. Així mateix, s'arrepleguen ajudes d'atenció residencial, quan no es tinguen suficients recursos econòmics, hi haja una situació o estat de necessitat, i no hi haja altres tipus de prestacions o recursos alternatius.



D'altra banda, constituïx un objectiu primordial garantir l'atenció a persones amb discapacitat en els centres d'atenció social de les entitats i institucions sense ànim de lucre, que constituïxen el tercer sector, per mitjà d'un model de finançament basat en la persona i el perfil dels usuaris, que té en compte la finalitat dels centres, la qualitat de l'atenció, la continuïtat en els servicis que presten i el suport econòmic, eficient i sostenible a través del sistema de pagaments anticipats d'estes subvencions.

Afavorir la permanència de les persones amb discapacitat en el seu medi familiar i social habitual, de manera que s'aconseguisca potenciar la seua autonomia personal, per mitjà de la inclusió, cooperació i integració social, la convivència, oci i temps lliure, la prevenció, el respir familiar i la intervenció social en persones amb discapacitat constituïx igualment un objectiu bàsic. Per a això, es preveu el foment i la promoció de qualsevol tipus de programes d'atenció a persones amb discapacitat física, intel·lectual, mental o sensorial.

Així mateix es preveu el suport a la millora de les condicions d'accessibilitat i foment de les actuacions necessàries per a promoure l'accessibilitat universal dins de la competència i consignació pressupostària que en este camp té assignada la Conselleria de Benestar Social.



En virtut d'això, d'acord amb els articles 5.e, 36 i 47.3 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, a proposta de la Direcció General de Persones amb Discapacitat, i fent ús de les facultats que em conferixen l'article 47.11 del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat i el Decret 9/2014, de 10 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Benestar Social,



ORDENE



Article 1. Objecte

S'aproven les bases, contingudes en l'annex I d'esta orde, que regiran la convocatòria de subvencions i ajudes per a l'atenció a les persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica i per a la promoció de l'accessibilitat, i es fa pública la seua convocatòria per a l'any 2015.



Així mateix s'aproven els models de sol·licitud d'ajuda, que consten en els annexos II, III, IV i V.



Article 2. Convocatòria

D'acord amb les bases arreplegades en esta orde, s'efectua convocatòria pública d'ajudes i subvencions per a l'any 2015, destinades a l'atenció de persones amb discapacitat, per mitjà de les actuacions següents:

1. Ajudes a centres d'atenció social a les persones amb discapacitat que s'indiquen:

a) Centres d'atenció primerenca.

b) Centres de rehabilitació i integració social per a persones amb malaltia mental crònica (CRIS).

c) Centres ocupacionals.

d) Centres de dia.

e) Residències per a persones amb discapacitat i centres específics per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM).

f) Vivendes tutelades.

g) Centres d'atenció diürna o residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència, segons el seu tipus de discapacitat.

2. Programes de servicis socials especialitzats per a persones amb discapacitat.

3. Prestacions econòmiques individuals (PEI) per a persones amb discapacitat.

4. Millora de les condicions d'accessibilitat.



Article 3. Finançament

El finançament de les ajudes i subvencions serà a càrrec del crèdit i les línies de subvenció consignades en els capítols IV i VII del programa 313.40, Integració Social de Persones amb Discapacitat, dels pressupostos de la Generalitat per a 2015.

L'eficàcia d'esta convocatòria queda condicionada a l'existència, en les línies T0676000, T2190000, T7145000, T1330000, T2735000 i T0299000 dels pressupostos de la Generalitat de l'any 2015, de crèdit adequat i suficient per a atendre les ajudes previstes en esta. A este efecte la Conselleria de Benestar Social publicarà una resolució que regule tant les línies pressupostàries com les quanties i la procedència dels fons que servisquen de suport a les ajudes i subvencions descrites en esta convocatòria.



Article 4. Pagaments anticipats

Per a les ajudes destinades als servicis socials especialitzats que vagen dirigides al manteniment de centres i al desenrotllament de programes de servicis socials especialitzats, es podran realitzar pagaments anticipats que suposaran entregues de fons amb caràcter previ a la justificació, com a finançament necessari per a poder dur a terme les actuacions inherents a la subvenció, en els termes i percentatges que determine la llei de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici econòmic, d'acord amb allò que s'ha disposat quant a l'esmentada possibilitat, règim de garanties i marc general que establix l'article 47 bis del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, aprovat pel Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Consell.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Normes pressupostàries

Els aspectes regulats en esta orde s'aplicaran sense perjuí de totes aquelles normes que regixen el règim jurídic de l'Administració de la Generalitat i les seues entitats autònomes, especialment en matèria pressupostària.



Segona. Notificació a la Comissió Europea

La convocatòria de les ajudes públiques previstes en la present orde està exclosa del règim de notificació a la Comissió Europea, atés que l'ajuda pública, per raó dels beneficiaris i el seu caràcter social, no suposa un avantatge econòmic, no falseja ni pot falsejar la competència, ni els intercanvis comercials entre estats membres, d'acord amb l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).





Tercera. Publicació de subvencions

1. Totes les subvencions atorgades a l'empara d'esta orde als centres i entitats d'atenció a persones amb discapacitat, per al desenrotllament de programes de servicis socials i per a la millora de les condicions d'accessibilitat, seran publicades en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana mitjançant una resolució de la persona titular de la Direcció General de Persones amb Discapacitat, per delegació de la consellera de Benestar Social, que indicarà el beneficiari, la quantitat concedida, la finalitat de la subvenció i el crèdit pressupostari a què s'han imputat



2. Així mateix, es donarà publicitat, si és el cas, en el portal web de la Conselleria de Benestar Social de les subvencions concedides.



Quarta. Dret supletori

En tot allò no regulat en esta orde caldrà ajustar-se al que disposen els preceptes declarats bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana, i la resta de normes aplicables.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament

Es faculta la Direcció General de Persones amb Discapacitat, en l'àmbit de les seues competències, a dictar les instruccions que siguen necessàries per a l'execució i el desplegament d'esta orde.



Segona. Recursos

Contra l'acte de la convocatòria i les bases de la present convocatòria, es podrà interposar de conformitat amb els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, potestativament recurs de reposició davant del mateix òrgan que l'ha dictat, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seua publicació, o bé directament recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptador des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb allò que disposa l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjuí que puguen interposar qualsevol altre que estimen pertinent.



Tercera. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 30 de desembre de 2014



La consellera de Benestar Social,

ASUNCIÓN SÁNCHEZ ZAPLANA





ANNEX I

Bases de la convocatòria pública de subvencions i ajudes per a l'atenció a les persones amb discapacitat i per a la millora de l'accessibilitat



TÍTOL I

Disposicions comunes



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Estes bases seran aplicables a la convocatòria pública de subvencions i ajuda per a l'atenció a les persones amb discapacitat, i per a la millora de l'accessibilitat, per a l'any 2015.



Article 2. Tipus i modalitats de subvencions

1. La concessió d'ajudes i subvencions destinades a l'atenció social a les persones amb discapacitat, tindran els següents tipus i modalitats:



a) Ajudes a centres d'atenció social a persones amb discapacitat.

b) Programes de servicis socials especialitzats.

c) Prestacions econòmiques individuals (PEI).

d) Millora de les condicions d'accessibilitat, a través de l'eliminació de barreres arquitectòniques, urbanístiques i de la comunicació.

2. Seran objecte de subvenció únicament les adquisicions o accions efectuades dins de l'any natural.



Article 3. Finançament

El finançament de les ajudes i subvencions serà a càrrec del crèdit i les línies de subvenció consignades en els capítols IV i VII del programa 313.40.

A les transferències corrents que hagen de realitzar-se com a conseqüència de les ajudes i subvencions previstes en esta orde, els serà aplicable el règim de bestretes de pagament que siguen autoritzats per la llei de pressupostos de la Generalitat.



Article 4. Vinculació

La concessió d'una ajuda o subvenció a l'empara d'esta orde no comporta cap obligació per a l'Administració de la Generalitat de concedir subvencions o ajudes en posteriors convocatòries, que quedaran condicionades al que en estes s'establisca.



Article 5. Situacions excepcionals

Per raons d'interés social, humanitari o d'urgència social, en atenció a les circumstàncies concurrents, els òrgans competents per a resoldre ajudes i subvencions, podran exceptuar, amb un informe previ tècnic motivat, els requisits, els mòduls econòmics o les quanties de les ajudes o subvencions establides en estes bases, sempre que hi haja crèdit pressupostari adequat i suficient.



Article 6. Publicitat

La publicitat que realitzen les entitats subvencionades, a través de qualsevol mitjà de comunicació, fullet, o un altre mitjà de difusió, de les actuacions que hagen sigut objecte de subvenció, totalment o parcialment, per mitjà de les ajudes a què es referix esta orde, farà constar que es tracta d'una actuació «subvencionada per la Conselleria de Benestar Social de la Generalitat», i incorporarà, si és el cas, l'emblema oficial de la Generalitat.



Article 7. Gastos de personal

La conselleria competent en matèria de benestar social no assumirà, en cap cas, obligacions derivades de les relacions laborals, professionals o de col·laboració voluntària que mantinguen les entitats que perceben les ajudes o subvencions arreplegades en esta orde, que seran del seu exclusiu compte.



CAPÍTOL II

Bases generals de la convocatòria



Secció primera

Procediment



Article 8. Termini de presentació de sol·licituds

1. El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes comptat a partir de l'endemà de la publicació d'esta orde de convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

2. No obstant això, s'exceptuen del termini assenyalat les ajudes als centres d'atenció social a les persones amb discapacitat que es posen en funcionament una vegada finalitzat el termini assenyalat en l'apartat anterior, que podran presentar-se fins al dia 30 de juny de 2015, sempre que hi haja crèdit adequat i suficient.

3. Així mateix, s'exceptuen del termini assenyalat les sol·licituds d'ajudes per a l'atenció especialitzada de persones amb discapacitat en centres residencials, regulades en el capítol IV del títol IV de l'orde, que podran presentar-se fins al dia 1 de desembre de 2015.



Article 9. Lloc de presentació de sol·licituds

Les sol·licituds d'ajuda o subvenció es presentaran, junt amb la documentació requerida per a cada cas, en la direcció territorial de Benestar Social corresponent al municipi on residisca el sol·licitant, sense perjuí del que disposa l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 10. Exclusions a la condició de beneficiari

No podran accedir a la condició de beneficiàries de les ajudes i subvencions previstes en esta orde les persones o entitats en què concórrega alguna de les circumstàncies assenyalades en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, o que no es troben al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions que, si és el cas, se'ls hagen exigit.



Article 11. Sol·licituds

1. La sol·licitud es formalitzarà d'acord amb el model que consta en els annexos d'esta orde per a cada tipus d'ajuda o subvenció.

2. La sol·licitud d'ajuda o subvenció arreplegarà la declaració responsable del sol·licitant que expressarà el compliment de les obligacions derivades de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en especial les de reintegrament de subvencions per deutes amb l'Administració en el sentit que estos han sigut complits o, si és el cas, que se'n manca, d'acord amb el que disposa l'article 25 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

3. La sol·licitud també arreplegarà les autoritzacions següents:

a) Autorització expressa a la conselleria competent en matèria de benestar social perquè esta comprove les dades d'identitat del sol·licitant per mitjà del Sistema de Verificació de Dades d'Identitat, segons establix el Reial Decret 522/2006, de 28 d'abril, en relació amb el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic. Si el sol·licitant no accepta expressament este consentiment, haurà d'aportar fotocòpia compulsada del document nacional d'identitat, passaport o número d'identificació d'estranger, segons siga procedent.

No obstant, si de la comprovació efectuada resulta alguna discordança amb les dades facilitades pel mateix interessat, l'òrgan instructor estarà facultat per a realitzar les actuacions procedents per a aclarir-la.



b) Autorització expressa a la conselleria competent en matèria de benestar social perquè esta comprove les dades de domicili i residència del sol·licitant per mitjà del Sistema de Verificació de Dades de Residència, segons establix el Reial Decret 523/2006, de 28 d'abril. Si el domicili del sol·licitant no consta en el Sistema de Verificació de Dades de Residència o el que hi figura és diferent del facilitat per la mencionada persona, el òrgan instructor li sol·licitarà que aporte el certificat d'empadronament. No obstant això, si l'interessat no presta el seu consentiment o ha modificat el seu empadronament en els dos últims mesos, haurà d'aportar certificat d'empadronament.

c) Autorització expressa a la conselleria competent en matèria de benestar social perquè esta obtinga, de forma directa, l'acreditació, per mitjà de certificats telemàtics, que el sol·licitant està al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i amb la Hisenda de la Generalitat, i de les seues obligacions amb la Seguretat Social, previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i en els articles 18, 19 i 22 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de l'esmentada llei.

En el cas que el sol·licitant no preste expressament el seu consentiment, haurà de presentar els certificats que acrediten el compliment d'eixes tres obligacions, o, si no està obligat a presentar les declaracions o documents a què es referixen les esmentades obligacions, n'acreditarà el compliment per mitjà de declaració responsable. Tot això sense perjuí d'allò que s'ha establit per a les ajudes concedides a entitats locals.



4. En el cas d'entitats amb 50 o més treballadors, estes hauran de complir i acreditar l'obligació establida en la normativa sectorial d'aplicació, relativa al nombre o percentatge de persones amb discapacitat que han de figurar en la plantilla de treballadors o, si és el cas, l'exempció de les esmentades obligacions, d'acord amb el que preveu l'article 7 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, i el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat (DOGV 4907, 21.12.2004).



Article 12. Esmena

Si la sol·licitud d'iniciació no reunix els requisits exigits en els articles 32 i 70 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en esta orde i en les altres normes d'aplicació, la persona interessada serà requerida perquè, en un termini de 10 dies, esmene els defectes o acompanye els documents preceptius, amb indicació que si no ho fa així, es considerarà que desistix de la seua petició, amb resolució prèvia que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 de la mateixa Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 13. Informes

L'òrgan competent per a la resolució de l'expedient, a la vista de la documentació que es troba en poder d'este i de les obligacions que es deriven de la concessió de l'ajuda o subvenció, podrà demanar els informes d'organismes i entitats que crega oportuns, d'acord amb el que disposen els articles 82 i següents de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 14. Comprovació de la documentació

1. Les direccions territorials de Benestar Social realitzaran d'ofici totes les actuacions necessàries per al coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de resoldre, en els termes que preveu la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, amb les següents excepcions, la competència de les quals ve atribuïda a la unitat administrativa corresponent de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat:

a) Programes d'àmbit autonòmic destinats a la subvenció de programes de servicis socials especialitzats.

b) Ajudes i subvencions destinades a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic.

2. L'expedient de concessió de subvencions contindrà un informe de l'òrgan instructor en què conste que de la informació que es troba en el seu poder es desprén que els beneficiaris proposats complixen tots els requisits necessaris per a accedir-hi.



Article 15. Comissions de valoració

1. En cada direcció territorial de Benestar Social es constituirà una comissió tècnica instructora, que elaborarà una relació ordenada de sol·licitants amb la seua puntuació, d'acord amb els criteris i requeriments establits per a cada supòsit d'ajudes, els components dels quals seran designats pel respectiu director territorial, que comprendrà en tot cas un/a cap de servici, un/a cap de secció i un/a tècnic/a.

2. En la Direcció General de Persones amb Discapacitat es crea una comissió de valoració composta per:

– El/la subdirector/a de Persones amb Discapacitat, que actuarà com a president de la comissió.

– Les persones titulars de la direcció territorial o persona en qui deleguen.

– El/la cap de Servici de Gestió de Programes de Persones amb Discapacitat.

– El/la cap de Servici de Gestió d'Atenció Social i Gestió de Centres de Persones amb Discapacitat.

– Dos caps de secció de la direcció general.

L'esmentada comissió analitzarà les propostes formulades per cada direcció territorial i proposarà a l'òrgan competent per a la concessió de les ajudes, la relació prioritzada de beneficiaris de les ajudes que es regulen i convoquen en la present orde, amb el límit del crèdit existent.



3. En el cas d'ajudes destinades a prestacions econòmiques individualitzades, la comissió tècnica instructora referida anteriorment tindrà caràcter de comissió de valoració.

L'esmentada comissió elaborarà una llista única prioritzada d'expedients complets per cada tipus d'acció o ajuda, d'acord amb els criteris definits en el títol IV i seguint l'orde de la seua puntuació, elevarà a l'òrgan competent per a la concessió d'ajudes, les propostes de concessió a favor del nombre de beneficiaris que permeten les disponibilitats de crèdit.

4. Per als programes d'àmbit autonòmic destinats a la subvenció de programes de servicis socials especialitzats, i les relatives a les ajudes i subvencions destinades a la millora de les condicions d'accessibilitat, la comissió instructora es constituirà al si de la direcció general i estarà composta per la persona titular de la subdirecció general, que actuarà com a president, els titulars del servici i la secció que tinga encomanada la competència en esta matèria, i un tècnic de la direcció general.



5. Les comissions de valoració es regiran en el seu funcionament pel que disposa el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 16. Proposta de resolució

1. Correspon a la comissió de valoració constituïda al si de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, a la vista de l'informe de valoració i les relacions ordenades trameses per les comissions assenyalades en l'article anterior, elevar proposta de resolució al titular de la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, respecte a les destinades a:

a) Subvenció a centres d'atenció social a persones amb discapacitat.



b) Programes de servicis socials especialitzats per a persones amb discapacitat.

c) Ajudes per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic.

2. En el cas de les ajudes i prestacions econòmiques individuals per a les persones amb discapacitat, correspon al president de la comissió de valoració elevar la proposta de resolució a la persona titular de la direcció territorial de Benestar Social.

3. En el cas d'ajudes per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic (obres), la proposta de resolució es notificarà als beneficiaris que hagen sigut proposats, perquè, en el termini de 10 dies, comuniquen la seua acceptació o puguen formular al·legacions. En el cas de no formular al·legacions o de no acceptar expressament la proposta de subvenció en el termini indicat, se seguirà el procediment pels seus tràmits.



Article 17. Òrgan competent per a resoldre

1. Formulada proposta de resolució, la direcció general amb competència en l'atenció social a les persones amb discapacitat, per delegació de la persona titular de la conselleria amb competència en benestar social, resoldrà sobre la petició de subvenció o ajuda.

2. La resolució de les ajudes i prestacions econòmiques individuals per a les persones amb discapacitat corresponen al titular de la direcció territorial de Benestar Social corresponent, per delegació de la persona titular de la conselleria amb competència en benestar social.





Article 18. Resolució

1. Les ajudes objecte d'estes bases s'atorgaran mitjançant una resolució.

2. Per a la determinació de l'import de l'ajuda o subvenció es tindrà en compte la naturalesa de l'activitat subvencionada, d'acord amb el que establixen les seues bases específiques.

3. Conforme al que disposa l'article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, l'import de la subvenció, en cap cas, podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost de l'activitat subvencionada.



Article 19. Termini per a resoldre

1. El termini màxim per a tramitar, resoldre i notificar les resolucions per a la concessió d'ajudes i subvencions previstes en esta orde és de quatre mesos, comptador des de la data en què es facen públics els crèdits que financen estes ajudes, així com la seua quantia, llevat que s'establisca un termini excepcional de presentació per a determinades modalitats de sol·licituds, que serà a comptar de la data de la sol·licitud.



2. Transcorregut el termini establit sense haver-se dictat i notificat resolució expressa, haurà d'entendre's desestimada la sol·licitud, de conformitat amb el que preveu l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana.

3. Sense perjuí del que disposa el paràgraf anterior, el sentit desestimatori del silenci administratiu no vincularà l'administració quan es dicte una resolució expressa posterior al venciment del termini, d'acord amb el que establixen els articles 42.1 i 43.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 20. Ampliació de la resolució

1. Quan es desestimen totalment o parcialment sol·licituds per falta de consignació pressupostària i, després de la finalització del termini de resolució, s'incrementen els crèdits destinats a finançar estes ajudes o subvencions, podrà resoldre's sense necessitat d'una nova convocatòria per raó del crèdit disponible, a la vista de la valoració efectuada inicialment.

El termini de resolució i notificació en este supòsit serà, com a màxim, de tres mesos comptats a partir de la data de publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de la resolució de la persona titular de la conselleria competent en benestar social que done publicitat a l'increment de crèdit.

2. Així mateix, si algun dels beneficiaris renuncia a la subvenció, l'òrgan concedent acordarà, sense necessitat d'una nova convocatòria, la concessió de la subvenció al sol·licitant o sol·licitants següents a aquell en orde de la seua puntuació, sempre que amb la renúncia per part d'algun dels beneficiaris s'haja alliberat crèdit suficient per a atendre almenys una de les sol·licituds denegades.



Article 21. Modificació per causes sobrevingudes

La modificació o alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.





Article 22. Recursos

1. Les resolucions dictades per delegació de la persona titular de la conselleria amb competència en benestar social, esgoten la via administrativa i contra elles podrà interposar-se un recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació.



2. Contra la desestimació per silenci administratiu podrà interposar-se, davant de l'acte presumpte, idèntic recurs en el termini de tres mesos comptador des del que ha finalitzat el termini per a tramitar i resoldre indicat.

3. En els anteriors supòsits, l'interessat podrà interposar, directament recurs contenciós administratiu en la forma, dins del termini i en les condicions fixades en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o qualsevol altre recurs que estime pertinent.



Secció segona

Pagament i justificació d'ajudes i subvencions



Article 23. Pagament de les ajudes i subvencions

1. L'abonament de les ajudes i subvencions es realitzarà d'acord amb el règim previst en la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2015, per al pagament dels servicis socials especialitzats o, en absència d'este, basant-se en el règim general previst en l'article 47 bis, 1.a, del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.

2. En el cas que es preveja la possibilitat de més d'un lliurament, i sempre que no s'establisca de forma imperativa un percentatge, podran dividir-se els lliuraments a fi d'assegurar una distribució equitativa del crèdit disponible.

3. El pagament podrà realitzar-se de forma única o fraccionada. El pagament de les ajudes i subvencions s'efectuarà contra presentació per part de la beneficiària de la justificació acreditativa del gasto efectuat, sense perjuí del que disposen els títols II i III d'esta orde.

Article 24. Justificació d'ajudes i subvencions

El procediment de control de les actuacions subvencionades i condicions específiques de la justificació de gastos d'estes ajudes i subvencions, es completarà amb l'establit per als diferents tipus d'ajudes i subvencions en les seues bases específiques.



Article 25. Garanties

1. Les entitats locals, les entitats sense ànim de lucre, les persones físiques i les seues famílies, així com les persones jurídiques de naturalesa pública, quedaran exemptes de la constitució de garantia, en els termes establits en l'article 47 bis, 3.a i c del text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.

2. No obstant el que disposa el paràgraf anterior, en el cas d'ajudes i subvencions que tinguen per objecte el finançament de programes d'actuació i activitats de servicis socials l'exempció serà aplicable sempre que l'import de la subvenció no supere els 90.151,82 euros, en el cas de finançar un sol programa, o els 150.253,03 euros, en el cas de finançar dos programes, o els 210.354,24 euros, en el cas de tres o més programes d'actuació. Quan se superen les anteriors quanties, els beneficiaris prestaran una garantia per import equivalent a la suma anticipada, d'acord amb el que establix la normativa d'aplicació.





Article 26. Comprovació del gasto

1. El control del gasto objecte de les ajudes i subvencions regulades en esta orde correspon a les direccions territorials de Benestar Social, sense perjuí d'allò que s'ha establit per a les subvencions per al desenrotllament de programes de servicis socials especialitzats per a persones amb discapacitat d'àmbit autonòmic, i per a les ajudes per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic.

2. Els beneficiaris entregaran, a requeriment de l'òrgan encarregat del control i comprovació del gasto, la documentació necessària segons el tipus d'ajuda o subvenció i aquells altres que siguen necessaris per a justificar les condicions i la quantia del gasto efectuat.



Article 27. Reintegrament de les subvencions

1. Les persones o entitats beneficiàries de la subvenció hauran de reintegrar la totalitat o part de les quantitats percebudes, més els corresponents interessos de mora, des del moment de pagament de la subvenció fins a la data en s'acorde la procedència del reintegrament, quan concórrega qualsevol de les causes previstes en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

2. En el supòsit de concurrència de subvencions amb altres ajudes, subvencions o recursos de qualssevol administracions o ens públics o privats, serà procedent així mateix el reintegrament de l'excés obtingut per a la mateixa finalitat.

3. El procediment s'iniciarà d'ofici, o a petició raonada de les direccions territorials de Benestar Social, d'altres òrgans que tinguen atribuïda competències en la matèria, del Servici d'Inspecció, o com a conseqüència de denúncia.

4. La tramitació del procediment garantirà l'audiència a l'interessat, i s'establirà el termini de sis mesos comptador des de l'inici de l'expedient de desistiment sense efectes o minoració, com a termini màxim per a resoldre i notificar la consegüent resolució.

5. La resolució d'este procediment per l'òrgan competent que, per delegació, va concedir l'ajuda o subvenció posarà fi a la via administrativa.

6. El reintegrament de les quantitats indegudament percebudes, així com els interessos de mora, si n'hi ha, tindran, en tot cas, consideració d'ingrés de dret públic.

7. L'interés de mora aplicable en matèria de subvencions serà l'establit en el Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'Hisenda Pública de la Generalitat Valenciana.





Secció tercera

Infraccions i sancions



Article 28. Infraccions i sancions

El règim d'infraccions i sancions en relació amb estes subvencions es regirà pel que disposa el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en relació amb els articles 73.m i 76.1.b de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat.





TÍTOL II

Bases específiques per a la concessió de subvencions a centres d'atenció social a les persones amb discapacitat



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 29. Objecte

Les subvencions arreplegades en este capítol tenen per objecte el manteniment dels centres d'atenció social a les persones amb discapacitat següents:

a) Centres d'atenció primerenca.

b) Centres de rehabilitació i integració social per a persones amb malaltia mental crònica (CRIS).

c) Centres ocupacionals.

d) Centres de dia.

e) Residències per a persones amb discapacitat i centres específics per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM).

f) Vivendes tutelades.

g) Centres d'atenció diürna o residencial per a persones amb discapacitat en situació de dependència, segons el seu tipus de discapacitat.



Article 30. Sol·licitants

Podran sol·licitar les subvencions per a centres d'atenció social a persones amb discapacitat les organitzacions o entitats privades sense ànim de lucre, que siguen titulars de centres d'atenció social, que estiguen inscrits en el Registre de Titulars d'Activitats, Centres i Servicis d'Acció Social, de la Conselleria de Benestar Social.

En el cas de trobar-se l'autorització del centre en fase de tramitació, hauran d'adequar-se als criteris establits la normativa vigent i complir els requisits establits en l'article 32, per a l'autorització de funcionament, en tot cas, abans de la proposta de resolució de concessió de subvenció.



Article 31. Documentació a presentar amb la sol·licitud

A la sol·licitud, d'acord amb el model del annex II d'esta orde, degudament omplida i subscrita pel representant de l'entitat, s'acompanyarà:

1. Pla d'actuació per a l'exercici sol·licitat (haurà d'incloure els objectius, la població o el sector que atén, els servicis que presta, el nombre d'usuaris, les dades relatives al personal del centre i règim d'atenció, especificant, almenys, el calendari i horari d'atenció) i, si és el cas, memòria de les activitats realitzades en l'exercici anterior.

2. Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària omplida, segons model oficial aprovat per Orde 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia Hisenda i Ocupació (DOCV 6548, 21.06.2011), que consta com a annex VI, en cas de nou perceptor o canvi de compte bancari.





Article 32. Requisits dels centres

1. Els centres per als quals se sol·licite subvenció hauran de disposar d'autorització o acreditació de funcionament. Als efectes de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de dependència, tindran la condició de centres acreditats els centres d'atenció ambulatòria, diürna i residencial de les entitats sense ànim de lucre destinats a persones amb discapacitat, autoritzats per a la prestació de servicis complint els requisits i criteris establits per la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià, sobre Registre dels Titulars d'Activitats d'Acció Social, i de Registre i Autorització de Funcionament dels Servicis i Centres d'Acció Social a la Comunitat Valenciana, i la resta establida en la normativa vigent.

2. Els centres d'atenció primerenca hauran de realitzar les activitats i funcions en règim ambulatori que establix la normativa vigent, per al tractament assistencial i preventiu de xiquets amb problemes de desenrotllament, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:

– Tractament especialitzat (fisioteràpia, logopèdia, estimulació precoç, etc.).

– Suport psicològic.

– Suport i orientació familiar.

– Atenció i seguiment d'acord amb les necessitats particulars.



– Articulació de recursos i coordinació amb altres dispositius i recursos comunitaris.

3. Els centres de rehabilitació i integració social (CRIS) de malalts mentals crònics hauran de realitzar les activitats i funcions en règim ambulatori que establix la normativa vigent, per al tractament assistencial i preventiu de persones adultes amb malaltia mental greu, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:



– Desenrotllament de programes d'intervenció i rehabilitació.

– Suport psicològic i intervenció familiar.

– Psicoeducació, promoció de l'autonomia personal i d'hàbits de vida saludable.

– Atenció i seguiment d'acord amb les necessitats particulars



– Articulació de recursos i coordinació amb altres dispositius i recursos comunitaris.

4. Els centres ocupacionals hauran de realitzar les activitats i funcions que establix la normativa vigent per a la integració sociolaboral i atenció integral diürna, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:

– Teràpia ocupacional, a través de tallers ocupacionals prelaborals.



– Formació i orientació laboral.

– Activitats de socialització, oci i temps lliure, formació d'hàbits d'autonomia i promoció de l'autonomia personal.

– Suport psicològic i orientació familiar.

– Menjador: desdejuni, dinar i berenar.

– Servici de transport especial, si és el cas.

5. Els centres de dia hauran de realitzar les activitats, els programes i les prestacions que establix la normativa vigent per a oferir atenció integral diürna, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:



– Tractament especialitzat, d'acord amb el tipus de discapacitat.

– Cures assistencials, manteniment i promoció de la salut.

– Fisioteràpia, adaptada al programa individualitzat d'atenció.

– Activitats ocupacionals i rehabilitadores.

– Activitats socioculturals i recreatives, de convivència, cooperació i promoció de l'autonomia personal.

– Suport psicològic i orientació familiar.

– Menjador: desdejuni, dinar i berenar.

– Servici de transport especial en centres de dia per a persones amb discapacitat (se n'exclou els centres de dia per a malalts mentals).

6. Les residències de discapacitats i centres específics de malalts mentals hauran de realitzar les activitats, els programes i les prestacions que establix la normativa vigent per a oferir atenció integral residencial, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:



– Prestacions completes d'allotjament i manutenció.

– Tractament especialitzat, d'acord amb el tipus de discapacitat.

– Cures assistencials, manteniment i promoció de la salut.

– Activitats ocupacionals i rehabilitadores.

Activitats socioculturals i recreatives, de convivència, cooperació i promoció de l'autonomia personal.

Suport psicològic i orientació familiar.

7. Les vivendes tutelades per a persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica hauran de realitzar les activitats, els programes i les prestacions que establix la normativa vigent per a oferir atenció integral i/o residencial, incloent-hi les següents prestacions i servicis als usuaris:

– Prestacions d'allotjament i manutenció, amb la participació dels usuaris, en règim parcialment autogestionat.

– Assistència, suport o supervisió, d'acord amb el règim de la vivenda tutelada.

– Servicis específics de mobilització, atenció social i supervisió en activitats de la vida diària, segons el tipus de discapacitat.

– Activitats de convivència, cooperació i autoajuda, i de suport a la integració en l'entorn comunitari.



Article 33. Criteris de valoració de les sol·licituds i import de la subvenció

1. La valoració de les sol·licituds s'efectuarà atesos els criteris següents:

a) Nivell de necessitat dels diferents tipus de places oferides pel sol·licitant, en funció del nivell de demanda d'estes en l'àmbit geogràfic del centre. En este apartat es valorarà la percepció per part de les entitats sense ànim de lucre de subvenció en exercicis anteriors, sense haver tingut mitjançant una resolució ferma cap sanció. Este criteri es valorarà amb un màxim de 40 punts.

b) Qualitat de la prestació del servici en el centre sol·licitant, en atenció a la plantilla existent, tipologia dels usuaris del centre, programes d'activitats oferides, i mitjans materials de què disposa. Este criteri es valorarà amb un màxim de 25 punts.

c) Les entitats que aporten una estructura de centres o servicis organitzats en xarxa, per a l'actuació en una zona delimitada. Este criteri es valorarà amb un màxim de 25 punts.

d) Experiència acreditada del titular del centre sol·licitant. Este criteri es valorarà amb un màxim de 10 punts.

2. La ponderació dels distints criteris es realitzarà sobre 100 punts, i no es computaran com a criteri de valoració els exigits amb caràcter mínim per a participar en la convocatòria. Caldrà obtindre una puntuació mínima de 70 punts per a la concessió de la subvenció.



3. Per a determinar l'import de les subvencions arreplegades en este títol, s'utilitzarà el criteri de valoració del cost plaça/dia, d'acord amb els mòduls mínims que es fixen a continuació:



A BB C

Centres de rehabilitació i integració social (CRIS) per a persones amb malaltia mental crònica 25,90 €/dia



Centres ocupacionals per a persones amb discapacitat 29,43 €/dia

32,53 €/dia 36,88 €/dia

Centres de dia per a persones amb malaltia mental crònica 46,50 €/dia

54,60 €/dia 56,70 €/dia

Centres de dia per a persones amb discapacitat 52,50 €/dia

60,60 €/dia 62,70 €/dia

Residència per a persones amb discapacitat i centres específics de malalts mentals (CEEM) 70,00 €/dia

91,80 €/dia 108,22 €/dia

Vivenda tutelada d'atenció supervisada o compartida amb un recurs compatible d'atenció diürna 46,00 €/dia

61,00 €/dia

Vivenda tutelada d'atenció residencial (24 hores) 72,00 €/dia







4. Estos mòduls contemplen els gastos necessaris per al funcionament dels centres, incloent-hi el personal i els gastos de manteniment i, en el cas del mòduls de centre de dia per a persones amb discapacitat, el servici de transport. El mòdul A s'establix quan les places es troben cobertes per persones amb discapacitat amb més de 33 per cent que requerixen suports limitats, el mòdul B si es troben cobertes per persones amb discapacitat amb més de 65 per cent i el mòdul C si es troben cobertes per persones amb discapacitat amb més de 75 per cent o grau 3 de dependència.

En els centres ocupacionals, es podrà subvencionar a través d'ajudes de transport fixades en 6 €/dia per usuari, amb un màxim anual de 1,320 €, si no residixen en el municipi on estiga situat el centre.



5. La quantia de la subvenció podrà incrementar-se, atenent el perfil dels usuaris, sempre que hi haja crèdit suficient i adequat, i així es valore per la comissió de valoració, en els supòsits de centres de tipologia especifica i atenció especialitzada per a persones amb paràlisi i dany cerebral, trastorns d'espectre autista i persones amb discapacitat amb greus trastorns de conducta.

6. Quan un centre d'atenció residencial (residència) no dispose d'activitats rehabilitadores i/o terapèutiques d'atenció integral 24 hores, de manera que un usuari utilitze els servicis d'atenció residencial i d'atenció diürna (centre ocupacional o de dia) compatibles, que siguen gestionats per la mateixa entitat, s'aplicarà únicament el mòdul econòmic que corresponga al cost de servici d'atenció residencial. Si pertanyen a entitats de distinta titularitat, es considerarà la intensitat de l'atenció residencial i s'aplicarà el mòdul d'atenció diürn corresponent. En vivendes tutelades compartides amb un altre recurs d'atenció diürna, s'aplicarà, en tot cas, el mòdul corresponent a cada u.



7. Els centres d'atenció primerenca, pel seu caràcter ambulatori i diversitat d'intensitat horària que presten als usuaris (xiquets/es amb trastorns de desenrotllament molt divers), seran subvencionats d'acord amb la valoració dels gastos necessaris per al seu funcionament, a tenor del personal del centre, intensitat en l'atenció, les necessitats particulars en els tractaments i els gastos de les instal·lacions.

8. L'import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos de l'entitat, per a la mateixa finalitat, supere el cost de l'activitat subvencionada.

9. L'import de la subvenció es determinarà en funció del nombre d'usuaris dels centres, els mòduls econòmics i especificitats assenyalats en este article, el límit màxim dels crèdits disponibles i la consignació pressupostària establida per a esta convocatòria.



Article 34. Obligacions dels sol·licitants

La concessió de la subvenció obliga els seus perceptors, des del moment de la resolució de concessió, a més del que establix la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, i en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, a les següents obligacions específiques:

a) Atindre's als criteris de coordinació i planificació que establisca la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, a fi de racionalitzar i optimitzar l'ús dels recursos disponibles en matèria de servicis socials.

b) Comunicar a la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat i a la Direcció Territorial de Benestar Social corresponent, la sol·licitud i la concessió de tota ajuda per part d'altres organismes públics o privats. Podrà ser causa de minoració i reintegrament de les quantitats indegudament percebudes, l'incompliment d'esta obligació.

c) Complir el contingut mínim de les prestacions i servicis socials especialitzats que corresponen a cada tipus de recurs d'atenció social.



d) Garantir els mòduls de personal suficient en relació amb les prestacions i el nombre d'usuaris segons es determina en la tipologia de cada recurs.

e) Complir l'horari d'atenció als usuaris especificat en el pla d'actuació del centre per a l'exercici en què es concedix l'ajuda, que serà de 365 dies en el supòsit de centres d'atenció residencial; i com a mínim de 220 dies d'atenció als usuaris en els centres d'atenció diürna o ambulatòria.

f) Formalitzar els documents de seguiment tècnic i financer elaborats per la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat, i assumir les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat en relació amb la subvenció.



g) No alterar la finalitat de les subvencions i complir les obligacions que establix la legislació vigent per als perceptors de fons públics.



h) Facilitar la inspecció i el control de la conselleria competent en benestar social.

i) Deixar constància expressa de la condició de centre subvencionat per la Generalitat en qualsevol relació amb tercers.

j) Justificar les ajudes concedides dins del termini màxim establit en la present orde.



CAPÍTOL II

De la subvenció i la seua justificació



Article 35. Incompatibilitats

No podran accedir a les subvencions previstes en este títol, aquells centres que reben finançament pel mateix concepte, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



Article 36. Documentació justificativa del gasto

1. La justificació del gasto es realitzarà per mitjà de la presentació davant de la Direcció Territorial de Benestar Social de la documentació necessària per a acreditar el gasto realitzat, i haurà d'incloure's la següent:

a) Documents acreditatius del gasto corresponent a la nòmina de treballadors del centre i els documents acreditatius del pagament a la Seguretat Social de les quotes relatives a les cotitzacions socials dels treballadors.

b) Si hi ha persones treballant en el centre en virtut de contractes de prestació de servicis, hauran d'aportar-se les factures corresponents emeses pels professionals esmentats, així com la documentació acreditativa que estos complixen els requisits exigits per la legislació tributària vigent.

c) Rebut del pagament de l'assegurança de responsabilitat civil i d'accidents dels usuaris del centre.

d) Declaració responsable de la persona titular o responsable del centre dels gastos generals i de funcionament del centre, desglossats per conceptes. D'acord amb el que disposa l'article 84 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, en este supòsit, la revisió de les factures o documents de valor probatori anàleg que, si és el cas, formen part del compte justificatiu, hauran de ser objecte de comprovació en els quatre anys següents sobre la base d'una mostra representativa, sense perjuí de les especialitats previstes en l'apartat 3 de l'article 75 del mencionat Reglament.

La direcció territorial de Benestar Social competent podrà, en qualsevol moment, sol·licitar la presentació de les factures acreditatives dels gastos efectuats, sense perjuí del que disposa el paràgraf anterior.



2. Les factures acreditatives del gasto realitzat haurà de reunir els requisits arreplegat reglamentàriament. L'esmentat gasto haurà d'haver sigut realitzat amb anterioritat a l'últim dia de l'any de l'exercici subvencionat.

3. La justificació total de gastos presentada pel beneficiari haurà de ser, com a mínim, igual a l'import de la subvenció concedida.

4. Per a la justificació de gastos, s'haurà de presentar, amb cada compte justificatiu, una relació de persones usuàries, amb indicació del seu DNI, subscrita per la persona titular o responsable del centre.

Així mateix s'ha de presentar, al final de l'exercici, una memòria que arreplegue tots els gastos i les activitats realitzades. La memòria es presentarà en suport paper i en suport informàtic (CD o USB).

5. El termini màxim per a la justificació del lliurament de la primera bestreta de la subvenció finalitzarà el 31 d'octubre de 2015.

6. El termini màxim de justificació de gastos restant serà el dia 31 de gener de l'exercici següent al subvencionat.





TÍTOL III

Bases específiques per a la concessió de subvencions per al desenrotllament de programes de servicis socials especialitzats para persones amb discapacitat



Article 37. Objecte

La subvenció estarà destinada a la realització de programes dirigits a satisfer, de forma directa, les necessitats especials de les persones amb discapacitat que viuen en el seu entorn familiar i social, així com a promoure tot tipus d'actuacions tendents a la promoció de l'autonomia personal.



Article 38. Tipologia dels programes

Els programes de servicis socials especialitzats per a persones amb discapacitat, podran ser:

1. Programes de convivència, destinats a afavorir la integració comunitària proporcionant la relació amb altres persones a través dels recursos normalitzats.

Es consideren programes de convivència, entre altres, els programes d'oci i temps lliure, els clubs d'oci i els campaments d'estiu.

2. Programes de cooperació social, destinats a potenciar la vida de la comunitat propiciant la participació en tasques comunes i fomentant la iniciativa social.

Es consideren programes de cooperació social, entre altres, els grups d'autoajuda, acollida i tornada a casa, les activitats de foment de la participació social i les campanyes de mentalització.

3. Programes d'intervenció per a la prevenció i inserció social, recolzant tant les persones amb discapacitat, com el seu entorn familiar.



Es consideren programes d'intervenció per a la prevenció i inserció social, entre altres, el respir familiar, el suport i la intervenció domiciliària, el suport a la prevenció de recaigudes, l'habilitació i teràpia ocupacional, l'habilitació psicosocial, la promoció, el manteniment i la recuperació de l'autonomia funcional i la estimulació cognitiva.



Article 39. Sol·licitants

Podran sol·licitar les subvencions corresponents per al desenrotllament de programes, les organitzacions i entitats privades sense ànim de lucre que estiguen inscrites en el Registre de Titulars d'Activitats, Centres i Servicis d'Acció Social, de la Conselleria de Benestar Social.

Per als programes que no es desenrotllen en els centres i instal·lacions de l'entitat sol·licitant, bastarà que esta conste inscrita en la secció corresponent del referit registre.



Article 40. Participació en el cost dels programes

1. Les entitats sol·licitants de la subvenció, hauran d'especificar en la sol·licitud el cost dels programes que se sufragarà amb fons propis, subvencions o altres recursos vinculats a l'activitat de l'entitat.



2. Així mateix, hauran d'especificar, si és el cas, la quantitat que aportaran els usuaris per a la realització o participació en cada programa.



Article 41. Obligacions dels beneficiaris

Sense perjuí de les obligacions establides en la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat, i en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, per a ser perceptor de la subvenció, les entitats beneficiàries estan obligades de forma específica a:

a) Realitzar l'activitat subvencionada en la forma, les condicions i dins del termini establits per a cada programa en la resolució de concessió.

b) Identificar en escrits, anuncis, publicacions, rètols i qualsevol suport, l'activitat com a programa subvencionat per la Conselleria de Benestar Social.

c) Tindre subscrita pòlissa d'assegurança d'accidents i malaltia i de responsabilitat civil a favor del personal que participa en els programes subvencionats, que cobrisca, si és el cas, els sinistres del voluntariat i els que es produïsquen a tercers en l'exercici de les activitats encomanades, d'acord amb allò que s'ha exigit en l'article 6.2.c de la Llei 4/2001, de 19 de juny, de la Generalitat, del Voluntariat.

d) Complir les obligacions formals de documentació exigides en esta orde.

e) Presentar memòria justificativa de la realització de cada programa que és objecte de subvenció, a la seua finalització i, en tot cas, abans del 31 de gener de 2016.



Article 42. Documentació a presentar amb la sol·licitud

Junt amb la sol·licitud, d'acord amb el model de l'annex III d'esta orde, que podrà incloure fins a un màxim de cinc programes que es prioritzaran segons l'orde establit en la sol·licitud, haurà d'acompanyar-se la documentació següent:

1. Memòria explicativa dels programes sol·licitats. El contingut mínim de la memòria haurà d'incloure:

a) Denominació del programa, tipus de programa i beneficiaris.

b) Anàlisi de situació i justificació de la seua necessitat (àmbit geogràfic de la iniciativa, nombre d'usuaris previstos, descripció de les accions a desenrotllar, complementarietat amb altres recursos).

c) Capacitat de gestió de l'entitat (disponibilitat de locals, recursos materials i professionals, cooperació amb altres institucions).



d) Capacitat financera de l'entitat (pressupost anual de l'entitat, previsió d'ingressos i gastos del programa).

e) Capacitat tècnica (persona responsable del programa i currículum professional).

f) Calendari d'actuacions previst i horari d'atenció als usuaris del programa, si és el cas.

g) Aplicació o, si és el cas, proposta d'implantació d'un sistema de qualitat, que permeta l'adequada avaluació i el seguiment del programa.



La memòria es presentarà en suport paper i en suport informàtic (CD o USB).

2. Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària omplida, segons model oficial de l'annex VI d'esta orde, en cas de nou perceptor o canvi del compte bancari.



Article 43. Criteris de valoració i determinació de l'import de la subvenció

1. Per a la concessió d'ajudes i subvencions als programes arreplegats en este títol, caldrà ajustar-se a la planificació i racionalització dels recursos, i a les disponibilitats pressupostàries, podran accedir a la subvenció aquells programes que obtinguen major puntuació en la seua valoració, d'acord amb els criteris següents:

a) La qualitat del programa (adequació d'objectius, coherència de mitjans i fins i metodologia): fins a 20 punts.

b) Cobertura territorial (pertinència de la intervenció plantejada per a la satisfacció de necessitats de les persones amb discapacitat en el seu àmbit): fins a 20 punts.

c) Experiència acreditada (disposar d'estructura tècnica i haver-se avaluat favorablement programes propis de l'entitat): fins a 20 punts.



d) Nombre d'usuaris i intensitat de suports: fins a 15 punts.

e) Interés i repercussió social del programa d'acord amb les necessitats que cobrixen i sector social a què es dirigixen: fins a 15 punts.



f) Viabilitat econòmica (adequació de recursos i aportació d'usuaris o altres entitats): fins a 10 punts.

2. Per a accedir a la subvenció haurà d'obtindre's una puntuació mínima de 50 punts, es denegarà la subvenció a aquells programes que no arriben a esta puntuació, o el contingut dels quals no estiga centrat en la tipologia establida en estes bases.

3. A la vista dels expedients i de l'informe de l'òrgan de valoració, es formularan les propostes de resolució, degudament motivades quant a les accions incloses i la quantia proposada.

4. La determinació de l'import de cada una de les subvencions es realitzarà en atenció a la puntuació obtinguda, l'import dels gastos objecte de subvenció i de les altres aportacions i ingressos previstos, si és el cas.

5. Es consideren gastos subvencionables els gastos de personal i els gastos generals per a la realització del programa de servicis socials específic. Es tindran en compte com a criteris per a determinar la quantia aquells que es consideren absolutament imprescindibles per al seu desenrotllament:

a) Gastos de personal: les retribucions salarials del personal, inclosos els gastos de la seguretat social; i, si és el cas, els compromisos de contractació de personal; així com els gastos derivats del personal que realitza una prestació de servicis, siga o no continuada, realitzada per professionals.

b) Gastos generals: es tindran en compte aquells que siguen necessaris per al funcionament del programa.

6. En els programes d'intervenció per a la prevenció i inserció social, els programes de respir familiar que consistisquen en estades residencials podran subvencionar-se fins a un màxim de 35 € per persona i dia, si estan dirigits a persones amb discapacitat autònomes, i fins a un màxim de 60 € per persona i dia, si patixen patologies, trastorns o afectacions especials.



Article 44. Documentació justificativa del gasto

1. La justificació dels programes arreplegats en este títol es realitzarà davant de les direccions territorials de Benestar Social, a excepció dels programes d'àmbit autonòmic que es realitzarà davant de la Direcció General de Persones amb Discapacitat.

2. La justificació del gasto es realitzarà per mitjà de la presentació de la documentació necessària per a acreditar allò realitzat, que haurà d'incloure la següent:

a) Memòria justificativa i explicativa de la realització de cada programa que és objecte de subvenció. El contingut mínim de la memòria serà el següent:

– Breu contingut d'actuacions realitzades.

– Nombre d'usuaris a què va dirigit, per trams d'edat, sexe i província (en el cas dels programes d'àmbit autonòmic).

–Resum econòmic: estat de liquidació del programa, desglossat per origen de finançament i per conceptes de gasto.

– Objectius aconseguits, quantificats i valorats.

Una còpia de la memòria haurà de presentar-se en suport informàtic (CD o USB).

b) Documents acreditatius del gasto corresponent als gastos del personal que participa en la realització del programa i els documents acreditatius del pagament a la Seguretat Social de les quotes relatives a les cotitzacions socials dels treballadors.

c) Quan hi haja persones que col·laboren en els programes a canvi d'una gratificació, hauran de presentar-se els rebuts justificatius del gasto, en què conste el nom de l'entitat, i el nom, els cognoms i el DNI de la persona col·laboradora. Així mateix, si hi ha professionals col·laborant en els programes en virtut de contractes de prestació de servicis, hauran d'aportar-se les corresponents factures emeses pels esmentats professionals, així com la documentació acreditativa que estos complixen els requisits exigits per la legislació tributària vigent.



d) Les factures acreditatives del gasto realitzat hauran de reunir els requisits arreplegats reglamentàriament.

e) La justificació total presentada pel beneficiari haurà de ser, com a mínim, igual a l'import de la quantitat subvencionada. Quan les activitats hagen sigut finançades a més de la subvenció, amb fons propis o altres subvencions o recursos, haurà d'acreditar-se en la justificació l'import, la procedència i l'aplicació dels esmentats fons a les activitats subvencionades.

f) Els gastos a justificar en les subvencions relatives a programes es correspondran sempre amb els continguts dels esmentats programes, no seran admissibles gastos d'actuacions que no estiguen específicament previstes en la descripció dels programes subvencionats.

3. El termini màxim per a la justificació del lliurament de la primera bestreta de la subvenció finalitzarà el 31 d'octubre de 2015.

4. El termini màxim de justificació de gastos de la quantitat restant serà el 31 de gener de 2016.





TÍTOL IV

Disposicions específiques per a les ajudes i prestacions econòmiques individuals (PEI) per a les persones amb discapacitat



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 45. Objecte, fins i modalitats

1. Les ajudes econòmiques arreplegades en este títol estan dirigides a l'atenció, el desenrotllament i la promoció de l'autonomia personal, el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat en el seu domicili, així com facilitar l'atenció especialitzada en centres adequats a les seues necessitats personals, quan resulte necessària.

2. Seran objecte de subvenció els següents tipus d'accions per a facilitar l'autonomia personal:

a) Adquisició d'ajudes tècniques i productes de suport.

b) Ajudes destinades a l'eliminació de barreres arquitectòniques a l'interior de la vivenda i l'adaptació funcional de la llar.

c) Ajuda per a l'adaptació de vehicles.

3. Seran objecte de subvenció les accions tendents a facilitar l'atenció especialitzada d'acord amb les modalitats següents:

a) Ajudes de transport per a l'assistència a tractaments i centres assistencials.

b) Ajudes per a l'atenció especialitzada en centres residencials, amb la periodicitat que s'establisca.

4. Els beneficiaris de les ajudes hauran de reunir els requisits que s'establixen per a la concessió amb anterioritat a la data de la presentació de la sol·licitud.



CAPÍTOL II

Ajudes per a facilitar l'autonomia personal



Article 46. Requisits

Els beneficiaris de les ajudes hauran de reunir els requisits següents:



1. Tindre reconeguda la condició legal de persona amb discapacitat.

2. Tindre la seua residència legal en un domicili siti en un municipi de la Comunitat Valenciana.

3. Ser menor de 65 anys.

4. Tindre una renda individual o per capita familiar inferior al doble de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) per a l'exercici anterior al de la convocatòria.

5. Que hi haja deficiències de caràcter motor o sensorial en el sol·licitant que suposen una pèrdua d'autonomia, li impedisquen o dificulten la seua mobilitat o comunicació a través de mitjans normals.

6. Idoneïtat de l'actuació o ajuda sol·licitada per a cobrir la necessitat que planteja el sol·licitant, que haurà de ser avaluada per l'òrgan instructor.



Article 47. Quanties màximes de les ajudes

La quantia màxima de l'ajuda no podrà ser superior al cost de l'acció, ni superar els mòduls econòmics màxims següents:



Tipus d'ajuda Quantia màxima

A) Adquisició d'ajudes tècniques i productes de suport

1. Cadires de rodes amb motor elèctric 2.100 €

2. Grua hidràulica/elèctrica 1.350 €

3. Audiòfons 1.200 €

4. Altres productes i ajudes tècniques 1.600 €

B) Ajudes destinades a l'eliminació de barreres arquitectòniques a l'interior de la vivenda i l'adaptació funcional de la llar

1. Adaptacions en el bany 2.800 €

2. Eliminació de barreres a l'interior de la vivenda 4.000 €

C) Adaptació de vehicle de motor 1.500 €







Article 48. Exclusions i incompatibilitats

1. Queden excloses de subvenció:

a) Les actuacions que siguen objecte d'ajuda de competència institucional d'altres organismes públics.

b) Les ajudes tècniques i productes de suport inclosos en el Catàleg general ortoprotètic de la Conselleria de Sanitat, quan l'interessat complisca els requisits per al seu finançament.

c) Aquells productes, equips, instruments i elements informàtics fabricats especialment o disponibles en el mercat, que faciliten l'accés a les noves tecnologies, que puguen ser objecte específic d'una convocatòria de subvencions per un altre departament del Consell.

d) Les actuacions que hagen sigut subvencionades pel mateix concepte en els últims cinc anys, llevat que es justifique la necessitat de renovació.

2. En el cas d'ajudes tècniques únicament seran objecte de subvenció els productes de suport i adaptació de vehicle de motor, els elements que tinguen la condició d'adaptats i, en el cas d'adaptació funcional de la llar, aquelles unitats d'obra i instal·lacions necessàries per a eliminar les barreres arquitectòniques, excloent-ne qualsevol altra unitat d'obra o instal·lació que no tinga relació amb la millora de l'accessibilitat.





Article 49. Sol·licituds i documentació

1. La sol·licitud es presentarà firmada pel sol·licitant o el seu representant legal, degudament omplida segons model de l'annex IV d'esta orde, acompanyada de la documentació següent:

a) Pressupost detallat de l'acció per a la qual se sol·licita ajuda.

b) Declaració responsable en què es justifique la necessitat de l'actuació objecte de l'ajuda, indicant la seua repercussió i la situació personal, familiar i social.

c) Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària, segons model de l'annex VI d'esta orde, degudament omplit.

2. Junt amb la documentació requerida amb caràcter general, serà necessari aportar la següent, per a les modalitats específiques d'eliminació de barreres arquitectòniques i l'adaptació de vehicles de motor:



a) Justificació de la propietat de la vivenda o l'autorització del propietari per a realitzar les reformes.

b) Justificant de permís de circulació i declaració responsable de l'afectació del vehicle, que es troba al seu nom i és utilitzat per al seu ús exclusiu i privat.

3. Quan es tracte de menors amb discapacitat, la sol·licitud podrà ser subscrita per qualsevol dels seus progenitors o persona que exercisca la seua representació. En els supòsits d'incapacitat declarada judicialment s'acompanyarà, en tot cas, fotocòpia de la resolució judicial de designació de tutor o curador.

4. Les persones sol·licitants estaran obligades a aportar la documentació complementària que se'ls sol·licite per l'òrgan instructor, per a la valoració de la seua situació especial en relació amb l'entorn familiar i social, quan esta no conste en poder de l'òrgan que té atribuïda la competència per a la concessió, ni esta puga obtindre, d'acord amb la legislació vigent, pels seus propis mitjans.



Article 50. Criteris de concessió de les ajudes i determinació de la seua quantia

1. La prioritat per a la concessió de les ajudes es determinarà d'acord amb la puntuació obtinguda per les sol·licituds, per a cada tipus d'acció establit en l'article 45, d'acord amb el barem següent:

a) Situació econòmica

La situació econòmica serà ponderada tenint en compte la renda per capita individual anual del sol·licitant o renda per capita familiar anual (resultant de dividir els recursos econòmics de la unitat familiar que forme part pel nombre dels seus membres), d'acord amb la següent taula.



Renda per capita Punts

Inferior a 80 % IPREM 50

Inferior a 100 % IPREM 40

Inferior a 125 % IPREM 35

Inferior a 150 % IPREM 25

Inferior a 175 % IPREM 20

Inferior a 200 % IPREM 15





Als efectes d'esta orde, constituïxen modalitats d'unitat familiar les que establix la Llei de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, i la referència de l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM) s'entén en quantia anual referit a 12 mensualitats.



b) Situació personal en funció de la discapacitat o situació de dependència, segons tinga reconegut (fins a un màxim de 30 punts):



Grau III de dependència 30 punts

Grau II de dependència 25 punts

Grau I de dependència 20 punts

Grau de discapacitat superior a 50 % amb discapacitat sensorial (auditiva o visual) sense valoració de dependència 15 punts

Grau de discapacitat superior a 50 % en un altre tipus de discapacitat sense valoració de dependència 10 punts





c) Situació personal del sol·licitant en relació amb l'entorn familiar i social (fins a un màxim de 20 punts):



Família nombrosa o monoparental 20 punts

Persona amb discapacitat i amb responsabilitats familiars (fills) 15 punts

Discapacitat en grau igual o superior al 65 % o dependència en graus III i II, reconeguda a un altre membre de la unitat familiar 15 punts

Discapacitat en grau inferior al 65 % o dependència en grau I, reconeguda a un altre membre de la unitat familiar 10 punts

Viu només i necessita suports per a la vida autònoma 10 punts

Barreres arquitectòniques en vivenda familiar 10 punts

Altres circumstàncies especials (desocupació, falta d'ocupació adequada, agreujament familiar, risc d'exclusió, vulnerabilitat social, etc.), que la Comissió de Valoració puga valorar 5 o 10 punts







2. En cas de coincidir la puntuació obtinguda per dos o més sol·licituds, les ajudes seran concedides atenent el criteri de menor nivell de renda i, en cas de persistir, per trobar-se en el mateix grup de nivell de renda, l'orde de prioritat serà el corresponent a la data de registre d'entrada de la sol·licitud en l'òrgan competent per a resoldre.

3. El percentatge de l'ajuda a concedir serà el següent:



90 o més punts 80 %

85 a 89 punts 75 %

80 a 84 punts 70 %

75 a 79 punts 65 %

70 a 74 punts 60 %

65 a 69 punts 55 %

60 a 64 punts 50 %





4. La puntuació mínima per a concedir estes ajudes serà de 60 punts. No obstant això, podrà establir-se una puntuació superior, segons resulte del procediment de valoració de totes les sol·licituds, d'acord amb els límits de la consignació pressupostària assignada.



Article 51. Termini de justificació de les ajudes i sistema de pagament

1. El termini màxim de presentació de la justificació d'estes ajudes serà de dos mesos, comptador des de la notificació de la concessió de resolució d'ajuda, i, en tot cas, abans del dia 1 de desembre de 2015.



2. L'abonament de les ajudes es realitzarà per mitjà de transferència bancària al compte designat pel beneficiari en la sol·licitud d'alta de domiciliació bancària.

3. Per al seu abonament haurà de presentar-se davant de l'òrgan competent de la direcció territorial, en l'esmentat termini, la factura original o còpia degudament compulsada de l'acció executada, amb la següent documentació complementària:

a) Llicència municipal d'obra, si és el cas.

b) Permís de circulació, s'haurà d'ajustar i reflectir l'adaptació per a la qual es va sol·licitar i concedir l'ajuda a allò que s'hi ha estipulat.



4. Haurà d'acreditar-se per mitjà de la factura justificativa del gasto l'import del pressupost que va servir de base per a la concessió de les ajudes. En cas de presentar-se un menor cost en l'execució de l'acció (compra de l'ajuda tècnica, adaptació de vehicle o realització de l'obra) comportarà la minoració proporcional de l'import de l'ajuda concedida.







CAPÍTOL III

Ajudes de transport per a l'assistència a tractaments i centres assistencials



Article 52. Objecte i fins

L'objecte de l'ajuda per al transport és contribuir a compensar el gasto de desplaçament d'aquelles persones que no poden utilitzar els mitjans de transport públic i no tenen vehicle propi adaptat per a poder acudir a centres d'atenció especialitzada, realitzar activitats de rehabilitació, de recuperació professional o altres d'anàlogues.

La seua finalitat és atendre les necessitats de mobilitat personal, en especial de les persones amb mobilitat reduïda, que han de desplaçar-se en taxi adaptat, transport especial o vehicle accessible d'un tercer, per a poder desenrotllar una vida activa o acudir a tractaments.



Article 53. Requisits

Els beneficiaris de les ajudes hauran de reunir els requisits següents:



a) Tindre una edat mínima de 16 anys i màxima de 65.

b) Tindre reconeguda la condició de persona amb discapacitat amb mobilitat reduïda.

c) No trobar-se impossibilitat per a efectuar desplaçaments fora del seu domicili habitual.

d) No estar comprés en el camp d'aplicació del sistema de la Seguretat Social per no desenrotllar activitat laboral, ni superar el doble de l'Indicador Públic de Rendes d'Efectes Múltiples (IPREM), en còmput anual, referit a 12 mensualitats, tenint en compte exclusivament els ingressos personals.

e) Que s'acredite la necessitat d'esta ajuda, per no disposar de vehicle propi ni poder utilitzar els mitjans convencionals de transport públics existents, per al seu accés als centres d'atenció diürna, servicis d'integració social o altres centres o servicis assistencials, degudament justificats, que puga requerir.



Article 54. Incompatibilitats

1. Queden excloses per incompatibilitat, i no es podrà concedir ajuda per al transport per les causes següents:

a) Si el sol·licitant és usuari de plaça d'atenció residencial.

b) Si el sol·licitant és usuari de centre d'atenció diürna, este no haurà de disposar de servici de transport subvencionat.

c) En el cas de sol·licitants l'ajuntament dels quals tinga implantat un programa d'ajudes bo taxi, es realitzarà un estudi singularitzat dels requisits exigits per cada normativa, per a afavorir al nombre més gran de beneficiaris.

d) En tot cas, les persones que tenen reconegut el subsidi de mobilitat i compensació per gastos de transport.

2. Esta d'ajuda és compatible i, si és el cas, complementària, amb la prestació d'assistent personal en cas de persones amb dependència.



Article 55. Sol·licituds i documentació

1. La sol·licitud es presentarà firmada pel sol·licitant o el seu representant legal, degudament omplida segons model de l'annex IV d'esta orde, acompanyada de la documentació següent:

a) Declaració responsable que assenyale el centre o servici a què assistix, nombre de dies al mes i nombre de mesos, segons siga la seua necessitat d'assistència a tractaments o centres assistencials. En l'esmentada declaració es farà constar així mateix el mitjà de transport utilitzat per a traslladar-se al centre o servici, així com el compromís de reintegrar l'import de l'ajuda en el supòsit d'inassistència a este per causes no imputables a la voluntat de l'usuari.

b) Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària, segons model de l'annex VI d'esta orde, degudament omplit.



Article 56. Criteris de concessió de les ajudes i determinació de la seua quantia

1. La prioritat per a la concessió de les ajudes es determinarà d'acord amb la puntuació obtinguda per les sol·licituds, d'acord amb el barem següent:

a) Situació econòmica

La situació econòmica serà ponderada tenint en compte la renda per capita individual anual del sol·licitant o renda per capita familiar anual (resultant de dividir els recursos econòmics de la unitat familiar que forme part pel nombre dels seus membres), d'acord amb la següent taula.



Renda per capita Punts

Inferior a 80 % IPREM 70

Inferior a 100 % IPREM 60

Inferior a 120 % IPREM 50

Inferior a 140 % IPREM 40

Inferior a 160 % IPREM 30

Inferior a 180 % IPREM 20

Inferior a 200 % IPREM 10





b) Situació personal en funció de la discapacitat o situació de dependència, segons tinga reconegut (fins a un màxim de 30 punts):

Grau III de dependència 30 punts

Grau II de dependència 25 punts

Grau I de dependència 20 punts

Grau de discapacitat superior a 75 % sense valoració de dependència o en situació de tramitació 15 punts

Grau de discapacitat superior a 60 % sense valoració de dependència o en situació de tramitació 10 punts





2. En cas de coincidir la puntuació obtinguda per dos o més sol·licituds, les ajudes seran concedides atenent el criteri de menor nivell de renda i, en cas de persistir, per trobar-se en el mateix grup de nivell de renda, l'orde de prioritat serà el corresponent a la data de registre d'entrada de la sol·licitud en l'òrgan competent per a resoldre.

3. L'obtenció de l'ajuda quedarà condicionada a l'obtenció d'un mínim de 35 punts, seran denegades les sol·licituds d'ajuda que no acrediten la necessitat d'assistència a centres o servicis de rehabilitació, per a la vida activa o autònoma.

4. L'import mensual d'estes ajudes no podrà superar la quantitat de 50 € mensuals, pels mesos que s'establisca, i no superar 600 € en quantia anual.



Article 57. Termini de justificació de les ajudes i sistema de pagament

1. El termini màxim de presentació de la justificació d'estes ajudes serà, en tot cas, abans del dia 1 de desembre de 2015.

2. L'abonament de les ajudes es realitzarà per mitjà de transferència bancària al compte designat pel beneficiari en la sol·licitud d'alta de domiciliació bancària.

3. Per al seu abonament haurà de presentar-se davant de l'òrgan competent de la direcció territorial, com a únic justificant la certificació d'assistència pel període per al qual es concedix l'ajuda, firmada per la direcció del centre o servici assistencial a on acudix l'usuari.



CAPÍTOL IV

Ajudes o prestacions per a l'atenció especialitzada en centres residencials (PEI)



Article 58. Objecte

Les ajudes o prestacions per a l'atenció especialitzada en centres residencials són prestacions econòmiques individualitzades, que es concedixen amb caràcter de subvenció personal i finalista, per a atendre les necessitats de la persona amb discapacitat o amb malaltia mental crònica que requerix atenció assistencial.



Article 59. Requisits

Els beneficiaris de les ajudes hauran de reunir els requisits següents:



a) Ser menor de 65 anys i major de 16 anys d'edat.

b) Tindre reconeguda la condició legal de persona amb discapacitat i, si és el cas, tindre sol·licitat el reconeixement de la situació de dependència.

c) Estar afectat per una discapacitat que dificulte la seua integració social, no tindre domicili o tindre una situació familiar greu que impedisca l'atenció de l'individu que, per les seues característiques personals, no puga desenrotllar-se en el medi familiar.

d) No tindre recursos econòmics individuals i familiars suficients, que els impedisca fer front al preu d'un servici d'atenció residencial especialitzada.

e) Tindre establida l'extrema urgència i necessitat de l'ajuda per mitjà dels informes corresponents.



Article 60. Sol·licituds i documentació

1. Les ajudes per a l'atenció especialitzada podran ser sol·licitades per la mateixa persona interessada, pel seu representant legal o, si és el cas, guardador de fet.

2. A la sol·licitud segons model de l'annex III d'esta orde, s'acompanyarà la documentació següent:

a) Informes de salut i socials, emesos per facultatius i òrgans competent, en què es determine la necessitat de l'ajuda.

b) Certificat de la direcció de la residència, degudament autoritzada, on pretenga ingressar, en què conste l'existència de plaça i el seu cost mensual.

Cas d'estar ja ingressat, s'aportarà un certificat en què figure la data d'ingrés i el cost mensual de la plaça.

c) Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària omplida, segons model de l'annex VI d'esta orde.

d) En el cas de persones amb malaltia mental crònica, serà imprescindible un informe actualitzat del metge-psiquiatre de la Unitat de Salut Mental que té assignat el cas, firmat, com a màxim, tres mesos abans de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds, que prescriga la necessitat d'un programa assistencial de rehabilitació amb internament en centre adequat.

3. En els supòsits d'incapacitat declarada judicialment s'acompanyarà, en tot cas, fotocòpia de la resolució judicial de nomenament de tutor o curador.

4. En el supòsit que la persona no tinga pròpia voluntat i capacitat de decisió s'exigirà, així mateix, la preceptiva autorització judicial d'internament no voluntari.



Article 61. Renovació

En el cas de renovació d'ajudes a persones beneficiàries d'ajudes d'atenció institucionalitzada, que necessiten d'una nova ajuda per a garantir la continuïtat del servici, esta se sol·licitarà d'acord amb el model oficial, degudament omplit, a què s'acompanyarà la documentació següent:

a) Informes de salut i socials, emesos per facultatius i òrgans competent, en què es determine la necessitat de l'ajuda.

b) Certificat de la direcció de la residència, degudament autoritzada, on pretenga ingressar, en el que conste l'existència de plaça i el seu cost mensual.

Cas d'estar ja ingressat, s'aportarà un certificat en què figure la data d'ingrés i el cost mensual de la plaça.

c) En el cas de persones amb malaltia mental crònica, la continuïtat ha de vindre prescrita per informe mèdic psiquiàtric de la Unitat de Salut Mental que intervé en el seguiment i manteniment del programa assistencial específic de rehabilitació.



Article 62. Criteris de valoració per a la concessió d'ajudes

1. Les sol·licituds ajuda d'atenció especialitzada en centres residencials se sotmetran a règim de concurrència competitiva, d'acord amb els següents criteris de valoració:

a) Situació personal, familiar i social. Fins a un màxim de 50 punts.



Es valoraran les condicions carencials de la persona i el seu entorn familiar (absència de membres responsables de la unitat familiar, causes que dificulten o impedisquen l'atenció en este àmbit, carència d'allotjament, i aquelles altres que permeten valorar objectivament les condicions de l'entorn familiar), així com els factors socials i d'esgotament d'altres recursos públics alternatius.

Es valorarà la temporalitat de les estades, en especial en el cas de persones ingressades en centres específics de malalts mentals, així com l'existència d'un pla de reintegració familiar per vacacions, eixides o estades de caps de setmana.

En el cas de persones amb discapacitat o amb malaltia mental crònica, que hagen percebut prestació econòmica individualitzada en l'exercici anterior i es troben ja ingressades a data 31 de desembre, podran aconseguir la puntuació màxima assenyalada en este apartat d'acord amb el barem de l'orde d'ajudes, sempre que acredite la necessitat de continuïtat d'atenció especialitzada i estiga pendent o en tramitació d'aprovació el programa individual d'atenció.

b) Situació econòmica. Fins a un màxim de 50 punts.

Es valorarà la renda personal del sol·licitant, corresponent la major puntuació a les rendes menors.

2. L'obtenció de l'ajuda quedarà condicionada a l'obtenció d'un mínim de 60 punts, sense perjuí del dret subjectiu de les persones en situació de dependència d'accedir al catàleg i les prestacions de l'esmentat sistema, i de les incompatibilitats establides en este, quan complisca els requisits i el grau adequat per a l'efectivitat del dret a les prestacions de dependència.



Article 63. Quantia màxima de les ajudes

1. La quantia màxima de l'ajuda d'atenció complementària serà de 1.200 € mensuals. El seu import no podrà ser superior al cost del servici sumada l'aportació exigible, si és el cas, al beneficiari.

El percentatge de l'ajuda a concedir sobre la quantia màxima d'esta serà el següent:



95 a 100 punts 100 %

90 a 94 punts 80 %

85 a 89 punts 75 %

80 a 84 punts 70 %

75 a 79 punts 65 %

70 a 74 punts 60 %

65 a 69 punts 55 %

60 a 64 punts 50 %





2. Per a la determinació de l'ajuda a concedir caldrà ajustar-se, dins dels límits assenyalats, a la naturalesa complementària d'estes ajudes, la situació de necessitat i les disponibilitats pressupostàries globals per a atendre este tipus d'ajudes.



Article 64. Modificació o cessació de l'ajuda

Si després de la concessió de l'ajuda es concedix al beneficiari una plaça en un centre públic o concertat, o se li concedix una prestació pública vinculada a l'adquisició de servici o opta per un altre tipus de prestació econòmica per a la seua atenció en l'entorn familiar, l'ajuda es deixarà sense efecte, mitjançant una resolució de l'òrgan competent, per desaparició del fet que va donar lloc a la seua concessió o, si és el cas, es procedirà a la seua modificació o homologació d'acord amb el que disposa la disposició transitòria octava de l'Orde 21/2012, de 25 d'octubre, de la Conselleria de Justícia i Benestar Social, per la qual es regulen els requisits i les condicions d'accés al programa d'atenció a les persones i a les seues famílies en el marc del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència a la Comunitat Valenciana.





Article 65. Abonament i termini de justificació

1. El pagament de les ajudes d'estades en centres residencials es lliurarà a mes vençut, després de la presentació de la corresponent factura justificativa, i les direccions territorials de Benestar Social hauran de desenrotllar les actuacions oportunes per a la comprovació i l'aprovació del gasto, prèvia presentació de la factura.

2. S'exceptua d'això, la liquidació corresponent al mes de desembre, que podrà lliurar-se amb la certificació de la direcció del centre en què conste atés el beneficiari de l'ajuda a 1 de desembre i declaració de necessitat social.

3. La justificació de les ajudes efectivament prestades en el mes de desembre s'efectuarà fins al dia 15 de gener de l'any següent, i es procedirà-se en eixe moment a la seus liquidació, de la qual podrà derivar-se una regularització que implicarà l'exigència de reintegrament dels imports indegudament percebuts, cas que la justificació siga insuficient.





TÍTOL V

Ajudes per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 66. Objecte, fins i modalitats

1. L'objecte d'estes ajudes és el foment de les actuacions destinades a l'eliminació de barreres arquitectòniques, urbanístiques i de la comunicació que faciliten a totes les persones l'accessibilitat als espais públics i edificis de pública concurrència.

2. Es consideren com actuacions subvencionables les inversions destinades a l'eliminació de barreres i promoció de l'accessibilitat en els àmbits següents:

a) Urbanístic: en vies, espais, jardins i elements d'ús públic.



b) Arquitectònic: de supressió de barreres en els edificis de titularitat pública o d'entitats d'iniciativa social destinats a una activitat de pública concurrència.

c) Platges accessibles: l'adaptació de les platges que permeten el seu ús i gaudi per part de tots els ciutadans.

d) De la comunicació: establiment de mecanismes i alternatives tècniques que facen accessibles els sistemes de comunicació i senyalització en els àmbits anteriors.

3. Podran ser, igualment, objecte de subvenció l'elaboració d'estudis i plans específics d'actuació per a l'accessibilitat en els municipis de menys de cinc mil habitants.



Article 67. Beneficiaris

1. Podran beneficiar-se d'estes ajudes, les entitats locals i d'iniciativa social sense fi de lucre, que desitgen dur a terme eliminació de barreres en els aspectes assenyalats en l'article anterior.

2. Les ajudes per a adaptació de les platges i elaboració de plans d'actuació aniran dirigides exclusivament a corporacions locals.



Article 68. Actuacions excloses

1. Queden expressament excloses d'estes bases les inversions destinades a la supressió de barreres arquitectòniques i en la comunicació en els àmbits següents:

a) Edificis i espais de titularitat pública dependents de les administracions central i autonòmica.

b) Edificis corresponents a centres i servicis d'acció social, siga quina siga la seua titularitat, que podran acollir-se a les bases i convocatòries específiques per a equipament i obres de reforma.

c) Centres d'atenció sanitària.

d) Centres escolars en què s'impartisca ensenyança reglada.

e) Actuacions de caràcter integral, a excepció de les d'eliminació de barreres incloses en esta orde.

f) Actuacions sobre un immoble motivades per un canvi d'ús.



g) Les parts d'edificis de les entitats locals destinats a l'ús administratiu.

h) Actuacions realitzades amb anterioritat a l'exercici corresponent a esta convocatòria.

i) Actuacions que per la seua naturalesa puguen ser objecte d'atenció per altres organismes públics.

2. Podran ser objecte de denegació, per considerar-se actuacions no justificades, les actuacions següents:

a) Projectes parcials de reforma que no garantisquen l'accessibilitat a tot l'edifici, inclús en les zones que no estiguen afectades pel projecte, o adquisició d'equipament per a edificis o espais que no reunisquen tots els requisits d'accessibilitat, incloses les barreres de la comunicació.



b) Les adaptacions en jardins o vies públiques que no garantisquen una continuïtat en l'itinerari o que l'adequació projectada no siga la més convenient.

c) Actuacions en espais públics i edificis de pública concurrència creats, reformats o existents amb menys de 10 anys d'antiguitat, que han de trobar-se adaptats d'acord amb la normativa vigent.





Article 69. Adaptació d'espais i edificis

L'adaptació dels espais i edificis pot dur-se a terme a través d'obres que reformen l'existent o per mitjà d'equipaments que, millorant les infraestructures, faciliten el seu ús. Estes adaptacions hauran d'ajustar-se, en tot cas, a la normativa autonòmica sobre accessibilitat en l'edificació de pública concurrència i en el medi urbà.



Article 70. Platges accessibles

Les adaptacions de les platges comprenen totes les actuacions que permeten el seu ús i gaudi per part de les persones amb mobilitat reduïda: aparcaments, guals, instal·lacions i ajudes tècniques per al bany, tant pel que fa a infraestructures (aparcaments, rampes, senyalització i senyalística), com a equipaments (cadires amfíbies, crosses amfíbies, cabines de dutxa, inodors, etc.).



Article 71. Plans específics d'accessibilitat en municipis

Els plans específics d'actuació per a l'accessibilitat en els municipis, estan referits a l'elaboració d'estudis que posen de manifest la necessitat d'actuacions encaminades a l'adaptació a la normativa vigent en matèria d'accessibilitat de les vies públiques, parcs i la resta d'espais d'ús públic, i si és el cas en edificis públics, aportant solucions amb un nivell adaptat d'accessibilitat.

Article 72. Projectes i informe tècnic

1. Els projectes tècnics referits a les sol·licituds d'ajudes arreplegades en este títol, a excepció dels plans específics d'actuació, se sotmetrà a informe de l'Oficina Tècnica de Projectes i Obres de la Conselleria de Benestar Social.

2. L'esmentat informe haurà d'evacuar-se en termini no superior a un mes des de la recepció del projecte tècnic. En cas de no emetre's l'informe en el termini assenyalat, es podran prosseguir les actuacions siga quin siga el caràcter de l'informe sol·licitat, d'acord amb el que disposa l'article 83.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. Els projectes tècnics que no s'adeqüen a les prescripcions tècniques establides en els informes evacuats per l'Oficina Tècnica no podran acollir-se a les ajudes establides en este títol.



CAPÍTOL II

Procediment



Article 73. Sol·licitud i documentació

1. La iniciació del procediment es realitzarà a sol·licitud de l'interessat, d'acord amb el model arreplegat en l'annex V d'esta orde, a la qual s'acompanyarà la documentació que s'assenyala en els apartats següents.

S'admetrà una única sol·licitud per entitat i modalitat d'ajuda, i s'haurà d'omplir, segons siguen les obres o equipaments a realitzar:



a) Sol·licitud d'ajuda per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic: obres d'eliminació de barreres urbanístiques i arquitectòniques, pla especial d'accessibilitat i adaptació de platges, d'acord amb el model arreplegat en l'annex V.a.1.

b) Sol·licitud d'ajuda per a la millora de les condicions d'accessibilitat al medi físic: equipament (platges, urbanístic i arquitectònic, i eliminació de barreres de la comunicació, d'acord amb el model arreplegat en l'annex V.a.2.

2. Documentació exigible amb caràcter general:

a) Acord de l'òrgan competent de la corporació local o de l'entitat d'iniciativa social pel qual s'aprova sol·licitar ajuda a la Conselleria de Benestar Social per a dur a terme les reformes o l'adquisició de l'equipament, així com la finalitat concreta de l'actuació



b) Sol·licitud d'alta de domiciliació bancària degudament omplida segons model de l'annex VI d'esta orde.

c) En el cas d'obres en edificis, espais i adaptació de platges, projecte d'obra redactat per tècnic competent.

d) En el cas d'adquisició d'equipament, pressupost detallat de l'equipament objecte de sol·licitud, amb memòria justificativa de la necessitat.

3. Documentació específica per a sol·licituds d'ajuda per a l'eliminació de barreres per entitats locals:

a) Declaració responsable o certificat de l'entitat en què conste la data de construcció de l'edifici, espai urbà, parc o jardí i, si és el cas, les de totes les obres de reforma.

b) Certificació municipal d'inclusió de l'immoble en l'Inventari de béns municipals.

4. Documentació específica per a sol·licituds d'ajuda per a l'eliminació de barreres per entitats d'iniciativa social.

a) En el cas d'obres o reformes en l'àmbit arquitectònic, declaració responsable en què conste la data de construcció de l'edifici i, si és el cas, les de totes les obres de reforma.

b) Nota simple acreditativa del Registre de la Propietat del domini i la resta de drets reals sobre l'immoble objecte de l'ajuda. Quan el sol·licitant exercisca la possessió de l'edifici en qualitat d'arrendatari, haurà d'aportar una còpia compulsada del contracte d'arrendament, el qual haurà de tindre una duració mínima de 10 anys, i l'autorització escrita del propietari per a realitzar les obres d'adaptació.

c) Llicència d'obres, si és el cas.

5. En les peticions d'ajudes per a l'adaptació de platges s'acompanyarà:

a) Certificat del representant de l'entitat en què conste que l'equipament no ha sigut adquirit amb anterioritat a l'exercici corresponent a esta convocatòria.

b) Compromís de l'obligació de l'entitat local de disposar d'un equip humà, format per a realitzar les labors d'assistència i manteniment de la platja accessible durant el període estival.

6. Per als plans específics d'actuació s'acompanyarà un pressupost del cost de l'elaboració del pla.



Article 74. Instrucció i Comissió de valoració

1. L'òrgan competent per a la instrucció de les ajudes establides en este títol és la Subdirecció General de Persones amb Discapacitat.



2. Les sol·licituds es valoraran per la comissió d'avaluació, d'acord amb el que disposa l'article 15 d'esta orde.



Article 75. Criteris per a la concessió d'ajudes

1. La valoració de les sol·licituds s'efectuarà atesos els criteris següents:

a) Actuacions destinades a l'adaptació d'infraestructures i equipament de platges accessibles: fins a 30 punts.

b) Necessitat d'adequació d'espais o equipaments i projectes que suposen un impacte directe en l'entorn social: fins a 20 punts.



c) Actuacions incloses en un pla específic d'actuació per a l'accessibilitat, subvencionat per la conselleria competent en matèria de benestar social: fins a 5 punts.

d) Actuacions destinades a l'adaptació d'infraestructures i equipament de parcs i jardins: fins a 10 punts.

e) Aportació de l'entitat igual o superior al 25 % al finançament del projecte: fins a 15 punts.

f) Aportació de l'entitat igual o superior al 50 % al finançament del projecte: fins a 20 punts.

2. L'orde de prelació per a la concessió de subvencions es determinarà en funció de la puntuació obtinguda per les sol·licituds, per a cada tipus d'acció establit en l'article 66, no es podrà concedir subvenció a les sol·licituds que no obtinguen la puntuació mínima de 30 punts.



3. La quantia de la subvenció a atorgar serà com a màxim de 30.000 € i en cap cas podrà superar el 50 per cent de la quantia del projecte per al qual se sol·licita la subvenció.



Article 76. Resolució

1. A la vista de l'informe de la comissió d'avaluació, l'òrgan instructor elevarà proposta de resolució, d'acord amb el que preceptua l'article 24 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, a la Direcció General de Persones amb Discapacitat.

2. La resolució de concessió determinarà l'import global de l'obra o actuació projectada i el finançament parcial que corresponga tant a la Conselleria de Benestar Social, com a l'entitat subvencionada.

3. L'import de les subvencions concedides no podrà, considerada individualment o en concurrència amb altres subvencions o ajudes de les altres administracions públiques o d'altres ens, públics o privats, nacionals o internacionals, superar el cost real de l'activitat per a la qual es concedix l'ajuda.

4. La quantitat concedida es veurà afectada per la possible baixa en l'adjudicació de l'obra.



CAPÍTOL III

Justificació de gastos i pagament



Article 77. Obligacions dels beneficiaris.

1. Els beneficiaris de les subvencions hauran de facilitar tota la informació que se'ls requerisca pels òrgans competents de la Conselleria de Benestar Social, per a garantir la finalitat de la subvenció d'acord amb la normativa vigent.

2. Igualment estan obligats a comunicar a la direcció general competent en matèria de persones amb discapacitat l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades. Esta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

3. L'Oficina Tècnica de la Conselleria de Benestar Social podrà així mateix inspeccionar el desenrotllament de l'actuació a fi de comprovar el compliment de l'objecte de la subvenció.

Article 78. Obligacions específiques dels beneficiaris d'ajuda per a obres

1. Són obligacions específiques dels beneficiaris d'estes ajudes:

a) Començar les obres en el termini màxim de tres mesos comptats a partir de la notificació de la concessió de l'ajuda, així com presentar, en l'expressat termini la documentació següent:

– Contracte d'adjudicació d'obres.

– Programa d'actuació que garantisca l'execució de les obres en l'exercici per al qual es concedix la subvenció.

b) Assumir l'aportació econòmica per la diferència entre l'import de l'ajuda i el cost total de la inversió per a la qual se sol·licita.



L'aportació per la diferència haurà d'acreditar-se en el termini dels 30 dies següents a la notificació de la resolució, per mitjà de certificat de l'acord adoptat per l'òrgan competent de l'entitat pública o privada cofinançadora, pel qual compromet el crèdit necessari per a l'exercici vigent.

c) Mantindre l'adaptació realitzada en adequades condicions per un període mínim de 10 anys.

2. Els costos de les obres i instal·lacions s'adequaran als preus en vigor fixats per l'Institut Valencià de l'Edificació o, a falta d'això, per l'organisme que tinga atribuïdes competències en esta matèria.



3. Respecte als materials i instal·lacions per als quals se sol·licita subvenció respondran a qualitats mitjanes segons mercat.



Article 79. Obligacions específiques per a equipaments

1. Són obligacions específiques dels beneficiaris d'estes ajudes:

a) Assumir l'aportació econòmica per la diferència entre l'import de l'ajuda i el cost total de la inversió per a la qual se sol·licita.



L'aportació per la diferència haurà d'acreditar-se en la forma i dins del termini previstos en l'article anterior.

b) Mantindre l'equipament en adequades condicions de conservació per un període mínim de 10 anys.

2. Quan l'import del gasto objecte de l'ajuda supere la quantia de díhuit mil euros (18.000 €) en el supòsit de subministrament de béns d'equip, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servici o l'entrega del bé, d'acord amb el que disposa l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

3. L'elecció entre les ofertes presentades haurà d'aportar-se en la justificació de gastos, o, si és el cas, en la sol·licitud de subvenció, es realitzarà d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'haurà de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa.



Article 80. Obligacions específiques per a ajudes a plans específics

En el cas d'ajudes a plans específics d'actuació per a l'accessibilitat en els municipis, l'execució s'acreditarà per mitjà de la presentació en format CD o USB, junt amb una còpia del treball realitzat.





Article 81. Justificació d'ajudes per a equipament i plans específics d'actuació

1. Els pagaments s'efectuaran contra presentació de factures expedides de forma legal.

2. En el cas de les entitats locals, les factures seran substituïdes per certificat de l'interventor local en què consten les quantitats aplicades a l'objecte de la subvenció amb detall exprés dels diferents conceptes subvencionats, de les unitats i dels imports parcials. Les esmentades quantitats han de trobar-se, almenys, en situació de «obligacions reconegudes» i així haurà de fer-se constar en la certificació.



3. El termini màxim de presentació de la justificació per estes ajudes serà el dia 5 d'octubre de 2015.



Article 82. Justificació d'ajudes per a obres

1. Els pagaments s'efectuaran contra certificació d'obra expedida per tècnic competent d'acord amb les condicions de finançament establides i de conformitat amb el projecte presentat i la seua corresponent factura. Les esmentades certificacions es realitzaran d'acord amb el model oficial arreplegat en esta orde, i seran aprovades per l'òrgan competent per a la contractació de les obres subvencionades.

2. La Conselleria de Benestar Social només abonarà l'import que corresponga a la part de cofinançament establit en la resolució de concessió sobre les obres efectivament realitzades. Si l'import del total de l'obra és inferior al projectat, es disminuirà l'aportació de la conselleria en el mateix percentatge. No obstant això, si s'incrementa l'import global de l'obra, no s'incrementarà la part a abonar per esta.



3. El termini màxim de justificació de la totalitat de l'ajuda corresponent a l'exercici per al qual es concedix la subvenció, finalitzarà, en tot cas, el dia 16 de novembre de 2015.



Article 83. Minoració i reintegrament

Sense perjuí dels criteris establits amb caràcter general, seran aplicables els següents:

a) L'incompliment de la data límit de presentació de justificants, així com la falta d'adequació de les obres al projecte i el que establix l'informe tècnic, podran donar lloc al desistiment sense efecte o a la minoració de l'ajuda corresponent a l'exercici en què este es produïsca, amb exigència, si és el cas, del reintegrament de les quantitats indegudament percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de la subvenció.

b) Igualment, podrà exigir-se el reintegrament de l'excés quan la subvenció supere el cost real de l'obra.

Mapa web