Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 20/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament d'Agències de Viatges de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2935 de 21.02.1997
Número identificador:  97/L5811
Referència Base de Dades:  0423/1997
 



DECRET 20/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament d'Agències de Viatges de la Comunitat Valenciana. [97/L5811]

En l'exercici de la competència exclusiva que, en matèria de turisme, atribueix l'Estatut d'Autonomia a la Generalitat Valenciana, el Govern Valencià va aprovar, mitjançant el Decret 58/1988, de 25 d'abril, el Reglament Regulador d'Agències de Viatges de la Comunitat Valenciana, modificat parcialment pel Decret 65/1990, de 26 d'abril.

La normativa esmentada va satisfer les necessitats de regulació de la realitat aleshores existent i va donar entrada a les transformacions i tendències que s'estaven produint i va suprimir figures i pràctiques obsoletes a les quals obligava a reconvertir-se o desaparèixer. A més a més, possibilitava la concessió d'un codi a les agències de la Comunitat Valenciana que les identificara com a pertanyents a aquesta comunitat autònoma, per la qual cosa desvinculava el sector de qualsevol dependència de l'administració estatal.

Des de l'any 1988 s'han produït moltes i importants novetats no solament en l'àmbit del turisme, de l'engranatge del qual forma part essencial el sector d'agències de viatge, sinó també en la realitat social, econòmica i administrativa d'Espanya, i per tant, de la Comunitat Valenciana. La consolidació de les autonomies, la incorporació a les comunitats europees i els avanços en el camp de la informàtica influeixen decisivament en la configuració i les pràctiques utilitzades pels qui organitzen i venen serveis turístics. A la seua regulació es dedica aquesta norma.

D'altra banda, la Llei 21/1995, de 6 de juliol, va incorporar al dret espanyol la Directiva del Consell de les Comunitats Europees 90/314/CEE, de 13 de juny, relativa als viatges combinats, les vacances combinades i els circuits combinats, norma europea que té per objecte l'acostament i l'homogeneïtzació de les legislacions nacionals, i també dotar d'una major protecció els consumidors. Resulta doncs necessari adaptar la norma valenciana a les línies marcades per aquelles.

Aquest decret regula en sis capítols l'exercici de les activitats pròpies de les agències de viatges.

Novetat important que recull el text és la introduïda en l'article 1, que preveu la possibilitat que una persona física puga tenir la consideració d'agència de viatges, suprimint l'exigència de constituir-se en forma de societat mercantil per exercir l'activitat, fins ara vigent amb la regulació efectuada en 1988.

Es manté, amb tot, la ja consagrada classificació de les agències de viatges en majoristes, minoristes i majoristes-minoristes, entre les funcions de les quals s'articulen les que la Llei 21/1995 atribueix a l'organitzador i detallista, denominacions utilitzades en la directiva per ser les habituals en altres països comunitaris.

En el capítol II es regulen els punts de venda, pràctica habitual de les agències de viatges per a contractar amb el personal de les empreses on s'instal·len, i als quals es dóna el mateix tractament que a les sucursals, quant a la fiança regulada en l'article 14 del reglament.

Les agències de viatges amb seu social fora de la Comunitat Valenciana es regulen en el capítol III, que distingeix clarament entre les que la tenen ubicada en altres comunitats autònomes i els països de la Unió Europea, d'una banda, i la resta del món, d'una altra.

Una altra novetat és que el decret preveu els programes d'un dia, figura que inclou la prestació de diferents serveis turístics quan no constitueixen un viatge combinat segons ho defineix la Llei 21/1995, de 6 de juliol.

Finalment, les formules d'arbitratge, que estan utilitzant-se amb èxit per aquest sector turístic a la Comunitat Valenciana, es mantenen dins la regulació general que en matèria d'arbitratge existeix, encara que es dediquen alguns articles al sistema a efectes de potenciar-lo des de l'àmbit turístic.

Per tot això, escoltades les associacions del sector, a proposta del president de la Generalitat Valenciana, i la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 11 de febrer de 1997,

DECRETE

CAPÍTOL I

Concepte, activitat i classificació de les agències de viatges

Article 1. Concepte

1. Tenen la consideració d'agències de viatges les persones físiques o jurídiques que, en possessió del títol-llicència corresponent, es dediquen professionalment i comercialment a l'exercici d'activitats de mediació i/o organització de serveis turístics, i poden utilitzar mitjans propis en la prestació d'aquests.

2. La condició legal i la denominació d'agència de viatges resta reservada exclusivament a les persones a què es refereix l'apartat anterior.

Els termes «viatge» o «viatges», i les seues traduccions a altres idiomes, solament podran utilitzar-se com a tot o part del títol o subtítol que retole les seues activitats pels qui tinguen la condició legal d'agència de viatges.

Article 2. Objecte

1. Són objecte o fins propis de les agències de viatges, amb exclusivitat, els següents:

a) La mediació en la venda de bitllets o reserva de places en tota classe de mitjans de transport, així com la reserva d'habitacions i serveis a les empreses turístiques i particularment als establiments d'allotjament turístic.

b) L'organització i venda dels denominats viatges combinats, definits en l'article 2.1 de la Llei 21/1995, de 6 de juliol, Reguladora dels Viatges Combinats.

c) L'organització i la venda dels denominats programes d'un dia. S'entendrà a aquest efecte per programa d'un dia el conjunt de serveis turístics oferts per l'agència o projectat a sol·licitud del client a un preu global preestablert quan no incloga els elements propis d'un viatge combinat.

d) L'actuació com a representant d'altres agències nacionals o estrangeres per a la prestació, en el seu nom i a la clientela d'aquestes, de qualsevol dels serveis enumerats en aquest article.

2. L'exercici de les activitats a què es refereix l'apartat anterior estarà exclusivament reservat a les agències de viatges.

Tot això sense perjudici de la facultat conferida per la legislació vigent a transportistes, hotelers i altres empreses turístiques per a contractar directament amb els clients la prestació dels seus serveis.

3. A més de les activitats anteriorment enumerades, les agències de viatges estan facultades per a prestar als seus clients, en la forma assenyalada en la legislació vigent, els següents serveis:

a) Canvi de divises i venda i canvi de xecs de viatger.

b) Formalització de pòlisses d'assegurança turística, de pèrdues o deteriorament d'equipatges, i altres que cobrisquen els riscos derivats dels viatges.

c) Lloguer de vehicles amb conductor o sense.

d) Reserva, adquisició i venda de bitllets o entrades de tot tipus d'espectacles, museus i monuments.

e) Lloguer d'útils i d'equips destinats a la pràctica del turisme esportiu.

f) Noliejar avions, vaixells, autobusos, trens especials i altres mitjans de transport per a la realització de serveis turístics propis de la seua activitat.

g) Prestació de qualsevol altre servei turístic que complemente els enumerats en aquest article.

Article 3. Classificació

Les agències de viatges es classifiquen en tres grups:

- Majoristes: són aquelles que projecten, elaboren i organitzen tota classe de serveis turístics per oferir-los a les agències minoristes, i no poden oferir els seus productes directament a l'usuari o consumidor.

- Minoristes: són aquelles que, o bé comercialitzen el producte de les agències majoristes venent-lo directament a l'usuari o consumidor, o bé projecten, elaboren, organitzen i/o venen tota classe de serveis turístics directament a l'usuari, i no poden oferir els seus productes a les altres agències de viatges. No s'entenen incloses en aquesta limitació les funcions de les agències de viatges minoristes com a representants de les agències de viatges estrangeres, ni tampoc la possibilitat de practicar en la seua plenitud la funció receptiva.

- Majoristes-minoristes: són aquelles que poden fer simultànies les activitats dels dos grups anteriors.

CAPÍTOL II

Obtenció i revocació del títol-llicència.

Autorització de sucursals

Article 4. Sol·licitud del títol-llicència

Les persones interessades a obtenir el títol-llicència d'agència de viatges a la Comunitat Valenciana, el sol·licitaran a l'Agència Valenciana del Turisme, i hauran d'adjuntar la següent documentació:

a) Pòlissa d'assegurança per consolidar el normal desenvolupament de la seua activitat que garantisca els possibles riscos de la seua responsabilitat, que serà directa o subsidiària segons s'utilitzen mitjans propis o no en la prestació del servei.

La pòlissa haurà de cobrir els tres blocs de responsabilitat següents:

- La responsabilitat civil de l'explotació del negoci.

- La responsabilitat civil indirecta o subsidiària.

- La responsabilitat per danys patrimonials primaris.

Aquestes cobertures inclouen tota classe de sinistres: danys corporals, danys materials i els perjudicis econòmics produïts.

La pòlissa per a cada bloc de responsabilitat haurà de cobrir una quantitat mínima de 25.000.000 de pessetes. L'agència resta obligada a mantenir en permanent vigència la dita pòlissa.

b) Còpia fefaent dels contractes complimentats adientment a nom de l'empresa o títols suficients que proven la disposició dels locals a favor de la persona física o jurídica que sol·licite l'autorització d'obertura.

Els locals hauran de reunir les característiques següents:

1. Estaran destinats únicament i exclusivament a l'objecte o fins de les agències de viatges, d'acord amb el que estableix l'article 2.

Aquest requisit s'entendrà acomplert encara que una agència de viatges es dedique a l'explotació d'apartaments mitjançant empresa explotadora independent d'aquesta.

2. Estaran independitzats dels locals de negoci confrontants. Excepcionalment, l'Agència Valenciana del Turisme podrà autoritzar l'activitat en locals que no tinguen aquest requisit sempre que estiguen situats en edificis singulars destinats en el seu conjunt a activitats comercials, en vestíbuls d'hotels, en recintes firals o en estacions i terminals de serveis públics de transport terrestre, marítim o aeri.

3. En l'exterior del local on s'instal·le l'establiment, haurà de figurar un rètol on conste clarament el nom de l'agència, grup al qual pertany i el seu codi d'identificació.

c) Designació de persona responsable a càrrec de l'establiment.

d) Document acreditatiu de la constitució de la fiança o de la inclusió de l'agència en el fons de garantia en la forma i quantia previstes en aquest reglament.

e) Certificat expedit per l'Oficina de Patents i Marques que acredite haver-se sol·licitat el nom comercial i el rètol de l'establiment corresponent a la denominació que vulga adoptar l'agència.

f) L'acreditativa de la personalitat física o jurídica del sol·licitant:

- Si es tracta d'una persona jurídica, còpia legalitzada de l'escriptura de constitució de la societat i dels seus estatuts, en la qual conste la inscripció en el Registre Mercantil, així com dels poders dels sol·licitants quan aquests no es deduisquen clarament de l'escriptura.

- Si es tracta d'una persona física, fotocòpia compulsada del DNI i NIF del sol·licitant.

Article 5. Concessió del títol-llicència

Comprovada la documentació anterior, l'Agència Valenciana del Turisme dictarà resolució per la qual es concedirà el títol-llicència d'agència de viatges, amb indicació del grup al qual pertany i el seu codi d'identificació. Si la resolució és denegatòria, aquesta haurà de ser motivada.

Article 6. Actuacions posteriors a la concessió del títol-llicència

Atorgat el títol-llicència i a partir de la data de concessió d'aquest, l'agència haurà de realitzar les actuacions que s'indiquen en els termes següents

a) Abans d'iniciar les seues activitats, donar compliment al que s'estableix en les disposicions vigents en matèria de fulles de reclamacions

b) En el termini d'un mes, presentar còpia de l'alta en l'epígraf de l'impost d'activitats econòmiques que corresponga.

c) En el termini de dos anys, presentar documentació acreditativa de la concessió per l'Oficina Espanyola de Patents i Marques del nom comercial i del rètol de l'agència.

Si en el termini indicat en l'apartat c) anterior no hagués recaigut resolució, hauria de presentar certificat, expedit per l'oficina corresponent, acreditatiu de la situació dels expedients. La presentació d'aquest certificat prorrogarà per períodes anuals el termini assenyalat en l'apartat esmentat.

Si el nom comercial i el rètol de l'agència són denegats per la dita oficina, s'haurà de sol·licitar de l'administració turística, en el termini d'un mes, el canvi de denominació i presentar la documentació exigida en aquest article en relació amb la nova que vulga utilitzar, i els terminis assenyalats en aquest article començaran a comptar novament.

Article 7. Modificació de requisits

Qualsevol modificació dels requisits o dels documents a què es refereix l'article 4 d'aquest reglament haurà de ser comunicada a l'Agència Valenciana del Turisme en el termini d'un mes d'haver-se produït, i aportar l'oportuna documentació.

Article 8. Marca comercial

En el cas que les agències desitgen utilitzar en el desenvolupament de les seues activitats una marca comercial diferent del seu nom, hauran de comunicar-ho prèviament a l'Agència Valenciana del Turisme, i adjuntar l'oportuna instància de sol·licitud davant l'Oficina Espanyola de Patents i Marques i, quan s'utilitze aquesta, haurà de col·locar-se al costat del codi d'identificació i del nom de l'agència de viatges.

Concedida la marca, en el termini d'un mes s'acreditarà la dita concessió davant l'Agència Valenciana del Turisme.

Article 9. Obertura d'establiments

1. Quan una agència desitge obrir sucursals, haurà de sol·licitar-ho a l'Agència Valenciana del Turisme i haurà d'adjuntar la documentació a què es fa referència als apartats b) i c) de l'article 4.

2. Les agències de viatges podran instal·lar punts de venda en empreses, prèvia sol·licitud a l'Agència Valenciana del Turisme.

La finalitat d'aquests punts de venda serà facilitar la contractació de serveis turístics solament al personal de l'empresa en què es troben instal·lats.

3. D'acord amb el nombre d'establiments oberts i de punts de venda instal·lats, haurà d'acreditar, si s'escau, haver incrementat en la quantitat que corresponga la fiança prevista en l'article 14 d'aquest reglament.

Comprovada l'anterior documentació, es dictarà la resolució que escaiga.

4. Excepcionalment, i a efectes informatius, podrà autoritzar-se l'obertura de dependències auxiliars en vestíbuls d'hotels, recintes firals, estacions i terminals de serveis públics de transport terrestre, marítim o aeri, que tindran la consideració d'accessòries d'una agència, i no podran vendre directament al públic.

No s'exigirà a les dependències auxiliars el que s'ha preceptuat a efectes de fiança en l'article 14.2 d'aquest reglament.

Article 10. Revocacions d'autoritzacions

La revocació del títol-llicència d'agència de viatges i de les autoritzacions d'obertura d'establiments, es farà mitjançant resolució motivada de l'Agència Valenciana del Turisme, prèvia tramitació del corresponent expedient.

Article 11. Causes de revocació

Podran ser causes de la revocació a què es refereix l'article anterior:

a) Totes les previstes en l'ordenament jurídic per a l'extinció, en el seu cas, de societats mercantils.

b) La no-reposició de la garantia en la quantitat i termini previst en l'article 14.

c) El no-manteniment de la vigència de la pòlissa d'assegurança prevista en l'article 4.a).

d) La no-activitat comprovada de l'agència o d'un establiment durant sis mesos continuats sense causa justificada.

CAPÍTOL III

Agències de viatges amb seu social fora

de la Comunitat Valenciana

Article 12. Agències de viatges estrangeres

1. Les agències de viatges estrangeres podran:

a) Encomanar la seua presentació, amb caràcter permanent, o simplement per a actes concrets, a una o més agències de viatges. Quan la representació siga atorgada amb caràcter permanent a un establiment radicat a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, l'agència estarà obligada a acreditar-ho immediatament davant l'Agència Valenciana del Turisme.

b) Contractar directament places d'allotjament i altres serveis turístics.

c) Establir una o vàries delegacions d'acord amb el que es disposa en l'apartat 2 següent, exclusivament per tal d'atendre els seus clients de l'estranger.

2. Les delegacions d'agències de viatges estrangeres necessitaran autorització de l'Agència Valenciana del Turisme, prèvia sol·licitud de l'agència interessada.

Les agències de viatges estrangeres que desitgen obrir una de les delegacions esmentades, a més de sotmetre's a la legislació que les afecte com a empresa, hauran de presentar la següent documentació:

- Certificat acreditatiu de l'existència legal de l'agència de viatges, visat per la representació diplomàtica o consular espanyola al país de l'agència sol·licitant

- Document acreditatiu de la disposició del local d'acord amb el que es preveu en l'article 4.b).

- Resguard acreditatiu de la constitució d'una fiança de 20.000.000 pessetes en les condicions previstes en l'article 14.

- Pòlissa d'assegurança en els termes assenyalats en l'article 4.a).

Les delegacions a la Comunitat Valenciana d'agències de viatges estrangeres hauran de complir les normes, els requisits i les prescripcions d'aquest reglament que els siguen d'aplicació.

Article 13. Agències de viatges autoritzades per altres administracions

Quan les agències de viatges domiciliades i autoritzades com a tals per estats membres de la Unió Europea o per altres comunitats autònomes, vulguen obrir establiments a la Comunitat Valenciana per a l'exercici de la seua activitat, justificaran davant de l'Agència Valenciana del Turisme la seua autorització en l'administració d'origen, mitjançant el certificat corresponent, i aportaran tota la documentació que acredite el compliment dels requisits exigits en l'article 4 per a les agències de viatges de la Comunitat Valenciana.

CAPÍTOL IV

Fiances i comissions arbitrals de les agències de viatges

Article 14. Fiança

1. Les agències de viatges estaran obligades a constituir i mantenir en permanent vigència una fiança per respondre del compliment de les obligacions derivades de la prestació dels seus serveis davant els contractants d'aquests i, especialment, del reemborsament dels fons dipositats i el rescabalament per les despeses de repatriació en els supòsits d'insolvència o fallida, segons el que es disposa en l'article 12 de la Llei 21/1995, de 6 de juliol, Reguladora dels Viatges Combinats. La fiança, que es constituirà a disposició de l'Agència Valenciana del Turisme, podrà tenir dues formes:

a) Fiança individual: mitjançant ingrés en l'òrgan competent de la Conselleria d'Economia i Hisenda, d'acord amb les normes establertes per aquesta. Aquestes fiances cobriran les quantitats següents:

- Majoristes: 20.000.000 PTA

- Minoristes: 10.000.000 PTA

- Majoristes-minoristes: 30.000.000 PTA

b) Fiança col·lectiva: mitjançant la inclusió voluntària de les agències de viatges, a través de les associacions legalment constituïdes, en un fons solidari de garantia.

La quantitat d'aquesta fiança col·lectiva serà del 50% de la suma de les fiances que les agències de viatges individualment considerades haurien de constituir d'acord amb l'apartat anterior, i el seu import global no podrà ser inferior a 400.000.000 pessetes per associació, amb independència de l'àmbit d'aquesta. La quantitat de la fiança col·lectiva a disposició de l'Agència Valenciana del Turisme en aquest cas, serà proporcional al nombre i grup de les agències de viatges amb seu social a la Comunitat Valenciana.

Qualsevol modificació de la fiança haurà de ser comunicada d'immediat a l'Agència Valenciana del Turisme.

2. Aquestes quantitats cobriran l'obertura de sis establiments. Per cada nou establiment que sobrepasse la xifra anterior, s'haurà d'incrementar la fiança individual en la quantitat de 2.000.000 pessetes, o la col·lectiva, en 1.000.000 pessetes.

3. En el cas d'executar-se la fiança, l'agència o associació afectada estarà obligada a reposar-la en el termini de quinze dies fins cobrir novament la totalitat inicial d'aquesta.

4. La fiança no podrà ser cancel·lada durant la tramitació d'un expedient de revocació, renúncia o baixa de la llicència, ni fins després de transcorregut un any des que la resolució del corresponent expedient siga ferma.

5. La fiança quedarà afecta al compliment de les obligacions que deriven de:

a) Resolució ferma en via judicial de responsabilitats econòmiques de les agències de viatges derivades de l'acció exercida pel consumidor o usuari final.

b) Laude dictat per les comissions arbitrals d'agències de viatges de les juntes arbitrals de consum, previ sotmetiment voluntari de les parts.

Article 15. Arbitratge

Per resoldre les queixes o reclamacions dels consumidors o usuaris en les seues relacions amb les agències de viatges, es podrà acudir a les fórmules d'arbitratge de consum, segons el que es disposa en la legislació aplicable.

Les esmentades queixes o reclamacions seran resoltes per les comissions arbitrals d'agències de viatges, que s'integren en les juntes arbitrals de consum.

Article 16. Submissió al sistema arbitral

1. Les agències de viatges que voluntàriament se sotmeten al sistema arbitral, hauran de formalitzar expressament la seua decisió per escrit.

2. En tot cas, el compromís arbitral voluntàriament assumit per les parts implica l'acceptació expressa de l'arbitratge com a marc exclusiu per a la resolució de les controvèrsies sotmeses a les comissions.

Article 17. Comissions arbitrals

1. El procediment d'actuació de les comissions arbitrals d'agències de viatges serà el previst en el marc de la legislació de la Generalitat Valenciana vigent en la matèria i respondrà als principis de gratuïtat, audiència, contradicció i igualtat entre les parts.

2. Les comissions resoldran les controvèrsies segons el seu lleial saber i entendre, i els laudes dictats seran d'obligat compliment per les parts.

Article 18. Composició de les comissions

El president de la Comissió Arbitral d'Agències de Viatges serà nomenat per l'Agència Valenciana del Turisme. La secretaria la detindrà la titular de la Junta Arbitral de Consum corresponent.

Per a la composició dels col·legis arbitrals específics que hauran de resoldre els conflictes s'estarà al que es disposa en la norma reguladora del sistema arbitral de consum.

CAPÍTOL V

Exercici de les activitats de les agències de viatges

Article 19. Identificació de les agències de viatges

En tota la propaganda impresa, correspondència, documentació i publicitat realitzada per una agència de viatges, qualsevol que siga el mitjà emprat en aquesta, s'indicarà el codi d'identificació, el nom i, si s'escau, el de la marca comercial registrada, i també la seua adreça.

Article 20. Publicitat en fullets i programes

Els fullets i els programes editats per les agències de viatges respondran a criteris d'utilitat, precisió i veracitat, i no podran incloure publicitat falsa o enganyosa.

Article 21. Informació sobre el cost dels serveis i el dipòsit

Les agències hauran d'informar prèviament els clients del cost dels serveis que es prestaran, sobre el qual podran exigir un dipòsit contra el que hauran d'entregar un rebut o document justificant en què consten les quantitats rebudes a compte i els seus conceptes.

Igualment, les agències estaran obligades a informar per escrit de les clàusules d'anul·lació aplicables en cas de desistiment.

Article 22. Tipus de contractes

Als efectes d'aquest reglament, els tipus de contractes que es concerten entre les agències de viatges i els usuaris o consumidors poden ser:

1. De serveis solts, quan es facilita a comissió un element aïllat d'un viatge o estada.

2. De programes d'un dia, quan inclouen un conjunt de serveis prèviament programats i oferts al públic per un preu global, o projectats a sol·licitud del client també a un preu global, quan no tinguen els elements propis d'un viatge combinat.

3. De viatge combinat, segons el que es defineix i regula en la Llei 21/1995, de 6 de juliol, Reguladora dels Viatges Combinats.

Article 23. Serveis solts

1. En els contractes de serveis solts les agències no podran percebre dels seus clients més que el preu que corresponga als dits serveis, a què es podrà afegir un recàrrec per despeses de gestió derivades de l'operació.

2. En el moment que es perfeccione el contracte, l'agència de viatges lliurarà a l'usuari o consumidor els títols, els bons, etc, corresponents als serveis encarregats, juntament amb una factura, on, a més de figurar el preu total abonat pel client, s'especifique, clarament i per separat, el preu dels serveis i el recàrrec per despeses de gestió.

Article 24. Programes d'un dia

1. En els programes d'un dia l'agència de viatge posarà a disposició del públic l'oferta pertinent completa i facilitarà una clara i exacta informació escrita sobre el seu contingut i preu. A més proporcionarà informació sobre les possibles responsabilitats, cancel·lacions i d'altres condicions del programa.

2. L'agència de viatges entregarà a l'usuari o consumidor la documentació necessària per a la realització completa dels serveis inclosos, així com la corresponent factura una vegada realitzat el pagament.

Article 25. Compliment del contracte

1. Les agències de viatges estan obligades a facilitar als seus clients la totalitat dels serveis contractats amb les condicions i característiques estipulades.

Solament eximirà d'aquesta obligació la força major o la causa suficient.

2. Als efectes del que s'estableix en l'article anterior, es consideraran causes suficients:

a) Els supòsits en què les agències encara que actuen amb la previsió i diligències degudes, no poden facilitar els serveis contractats per raons que no els siguen imputables.

b) Quan en els programes d'un dia no s'haja assolit el nombre suficient d'inscripcions, sempre que el nombre mínim haja sigut especificat en les condicions del programa, i que l'anul·lació s'anuncie als viatgers com a mínim amb deu dies d'antelació al de l'eixida.

3. Si hi ha impossibilitat de prestar un servei en les condicions pactades, l'agència oferirà a l'usuari la possibilitat d'optar pel reemborsament total de la quantitat pagada, o la seua substitució per altre de similars característiques quant a categoria i qualitat. Si d'aquesta substitució el servei resulta d'inferior categoria o qualitat, l'agència haurà de reemborsar aquesta diferència.

4. Si les causes indicades en l'apartat 2 d'aquest article, o les de força major, es produeixen abans de l'inici de la prestació del servei impedint l'acompliment de l'operació, el client tindrà dret al reemborsament del total de la quantitat pagada, llevat de les possibles despeses que, sota aquesta condició, s'hagueren pactat. Si les esmentades causes sobrevingueren després d'iniciat el servei, l'agència estaria obligada a proporcionar al seu client, en tot cas, el retorn fins el punt d'origen i a tornar les quantitats que proporcionalment li corresponguen.

Article 26. Desistiment

En tot moment, l'usuari o consumidor podrà desistir dels serveis sol·licitats o contractats, i tindrà dret a la devolució de les quantitats que hagués pagat, tant si es tracta del preu total com del dipòsit que, si és el cas, s'hagués realitzat, però haurà de pagar a l'agència de viatges les quantitats que a continuació s'indiquen:

a) En el cas de serveis solts, les despeses de gestió i també les d'anul·lació justificades adientment.

b) En el cas de programes d'un dia, les despeses de gestió, les d'anul·lació si n'hi ha, i una penalització consistent en el 5 per 100 de l'import total del programa, si el desistiment es produeix amb més de deu i menys de quinze dies d'antelació a la data de realització d'aquest; el 15 per 100 entre els dies tres i deu, i el 25 per 100 dins les 48 hores anteriors.

Si no es presenta a l'hora prevista per a la prestació del servei, no tindrà dret a cap devolució de la quantitat pagada, llevat causa de força major demostrable o acord entre les parts en altre sentit.

En cas que algun dels serveis solts o el programa d'un dia estigués subjecte a condicions econòmiques especials de contractació, tals com ara noliejar avions, vaixells, tarifes especials, etc., les despeses d'anul·lació per desistiment s'establiran d'acord amb les condicions acordades entre les parts.

Article 27. Assistència en visita col·lectiva

En les visites col·lectives a béns d'interès geogràfic o ecològic, museus, monuments i/o conjunts historicoartístics de la Comunitat Valenciana, organitzades per les agències de viatges, aquestes hauran de comptar amb els serveis d'un guia turístic habilitat, de conformitat amb el que s'estableix en la normativa vigent en la matèria.

CAPÍTOL VI

Exercici d'activitats sense títol-llicència

Article 28. Exercici de l'activitat sense títol-llicència

L'oferta, la realització o la publicitat, per qualsevol mitjà de difusió, de les activitats pròpies de les agències de viatges sense estar en possessió del títol-llicència corresponent, serà sancionada administrativament de conformitat amb la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1989, de 2 de març, per la qual s'estableix el règim d'inspecció i procediment en matèria de disciplina turística.

Article 29. Casos excepcionals

1. Les persones físiques o jurídiques, institucions, organismes i entitats de qualsevol ordre, tant públiques com privades, que ofereixen al públic en general la realització de viatges, hauran de fer-ho a través d'una agència de viatges legalment constituïda, a la qual hauran d'encarregar l'organització tècnica i la formalització de reserves, i amb qui necessàriament haurà de contractar el consumidor final.

2. Excepcionalment, l'Agència Valenciana del Turisme podrà autoritzar a determinats organismes públics l'organització i la promoció de viatges sense ànim de lucre, en funció d'acords o de la seua participació en organismes internacionals que així ho exigisquen.

Article 30. Infraccions i sancions

Les infraccions que es cometen contra el que es preceptua en aquest decret i la resta de normativa que siga d'aplicació produiran la responsabilitat administrativa corresponent, que es farà efectiva de conformitat amb el que es disposa en la Llei de la Generalitat Valenciana 1/1989, de 2 de març, per la qual s'estableix el règim d'inspecció i procediment en matèria de disciplina turística, tot allò sense perjudici de les responsabilitats civils o penals que corresponguen.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

En el termini de tres mesos, comptadors des de l'entrada en vigència d'aquest reglament, les agències de viatges amb punts de venda instal·lats a la Comunitat Valenciana compliran el que s'estableix en l'article 9.2 y 3.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogats els decrets 58/1988, de 25 d'abril, del Govern Valencià, pel qual s'aprovà el Reglament d'Agències de Viatges, i 65/1990, de 26 d'abril, pel qual fou modificat l'anterior, i també qualsevol altra disposició d'igual o inferior rang en quant s'opose o siga contrari al que es disposa en aquest decret.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquest decret entrarà en vigència als 20 dies de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 11 de febrer de 1997

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

Mapa web