Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 24/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual es regula la forma de complir el deure d'informació estadisticocomptable dels mediadors inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6486 de 23.03.2011
Número identificador:  2011/3296
Referència Base de Dades:  003520/2011
 



DECRET 24/2011, de 18 de març, del Consell, pel qual es regula la forma de complir el deure d'informació estadisticocomptable dels mediadors inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana. [2011/3296]

Índex



Preàmbul

Article 1. Objecte.

Article 2. Àmbit subjectiu.

Article 3. Contingut del deure d'informació estadisticocomptable.



Article 4. Forma i termini per a la presentació de la declaració estadisticocomptable.

Article 5. Models per a la presentació de la declaració estadisticocomptable.

Disposició derogatòria. Derogació normativa.

Disposició final primera. Models d'informació estadisticocomptable.

Disposició final segona. Autorització per al desplegament del decret.

Disposició final tercera. Entrada en vigor.

Annex I. Model de declaració estadisticocomptable per a corredors d'assegurances.

Annex II. Model de declaració estadisticocomptable per a societats de corredoria d'assegurances.

Annex III. Model de declaració estadisticocomptable per a agents d'assegurances vinculats.

Annex IV. Model de declaració estadisticocomptable per a societats d'agència d'assegurances vinculada.



Preàmbul



I



La declaració estadisticocomptable dels mediadors d'assegurances està regulada en l'article 48.2 de la Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades.

El desplegament reglamentari d'este deure d'informació va ser efectuat pel Govern d'Espanya a través del Reial Decret 301/2004, de 20 de febrer, regulador dels llibres-registre i del deure d'informació estadisticocomptable dels corredors d'assegurances i les societats de corredoria d'assegurances, norma que ha sigut derogada pel Reial Decret 764/2010, d'11 de juny, pel qual es desplega la Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades, en matèria d'informació estadisticocomptable i del negoci, i de competència professional, que va ser publicat en el Boletín Oficial del Estado de 12 de juny de 2010 i en vigor des del dia 13 de juny de 2010, segons la seua disposició final quarta.



II



Durant els anys 2005 al 2009 els mediadors inscrits a la Comunitat Valenciana han presentat la declaració estadisticocomptable a la Direcció General d'Economia, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.

Estes declaracions tenen una doble finalitat: per un costat, efectuar una foto fixa de l'activitat de la mediació, amb la qual cosa s'aconseguix un millor control de l'activitat i, per una altra, obtindre dades estadístiques que permeten als poders públics ajustar els seus mecanismes de control a les variacions que experimenta el mercat de la mediació.

La nova regulació prevista en este decret, respecte a la vigent en anys anteriors, conté les novetats següents:

1. S'estén l'obligació de presentar la declaració estadisticocomptable als agents vinculats, atés el nombre i la importància que esta forma de mediació ha adquirit en els últims anys i la necessitat que no es confonga esta figura amb la dels corredors.

2. Es manté l'obligació anual de la presentació de la declaració, al contrari del que succeïx en la legislació estatal que ha passat a ser semestral i implica en la pràctica l'obligació d'efectuar tres declaracions per cada exercici.

Esta periodicitat anual i no semestral es justifica pel següent:

Tal com s'arreplega en la Memòria 2009 de la Mediació, la majoria dels corredors de la Comunitat Valenciana (137) té un volum de negoci, en els rams de no vida, inferior a 600.000 euros, i pel que fa a les societats de corredoria, el seu volum de negoci en no vida, si bé és superior al dels corredors, només 120 d'elles tenen un volum total superior als 2 milions d'euros, i al contrari 120 no superen els 500.000 euros en volum total de negoci i 97 el milió d'euros.



Pareix que a l'hora d'establir les obligacions dels corredors no s'ha de tractar igual els que en la seua activitat econòmica són desiguals, evitant així perjudicar les menudes i mitjanes empreses.

D'altra banda, no hi ha raons de política econòmica conjuntural que exigisquen tindre una informació semestral d'este sector de l'activitat, és suficient que esta informació siga anual.

Les mateixes raons avalen exigir als agents vinculats, amb la mateixa periodicitat anual, la declaració estadisticocomptable.

La competència de la Generalitat per a dictar el present decret ve especificada en la Llei 26/2006, de 17 de juliol, de Mediació d'Assegurances i Reassegurances Privades, en concret en l'article 47.2, i en la pràctica s'estén a aquells mediadors que figuren inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana, on no apareixen inscrits ni agents exclusius, ni operadors de banca segurs, exclusius o vinculats. Tampoc apareixen inscrits corredors de reassegurances.

La raó d'esta absència cal trobar-la en el joc combinat del precepte mencionat, de la mateixa definició de l'agent exclusiu i de la distribució competencial establida en l'article 60 del Text Refós de la Llei d'Ordenació i Supervisió de les Assegurances Privades, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 6/2004, de 29 d'octubre.



No obstant això, esta regulació ho és sense perjuí que en el futur es regule la forma de la declaració estadisticocomptable d'altres col·lectius sobre els quals també exercix competència la Generalitat, d'acord amb el que establix l'article 47.2 de la Llei 26/2006, de 17 de juliol.



Per tots estos motius pareix convenient regular a la Comunitat Valenciana la declaració estadisticocomptable que han de presentar els corredors, les societats de corredoria i els agents vinculats, tant persones físiques com jurídiques, i adaptar estes obligacions a la situació econòmica concreta del sector a la Comunitat Valenciana.

Per això, a proposta del conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 18 de març de 2011,



DECRETE



Article 1. Objecte

És objecte de la present disposició la regulació a la Comunitat Valenciana del deure d'informació estadisticocomptable dels mediadors d'assegurances.



Article 2. Àmbit subjectiu

La present disposició s'aplicarà als corredors d'assegurances, societats de corredoria, agents vinculats i societats d'agència vinculada, inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana.





Article 3. Contingut del deure d'informació estadísticcomptable

1. El contingut de la informació estadisticocomptable per als mediadors arreplegats en l'article 2 inclourà dades referents a la declaració de dades generals i requisits del corredor o societat de corredoria, agent vinculat o societat d'agència vinculada, estructura de l'organització, programa de formació que s'impartix als empleats i auxiliars externs, cartera d'assegurances mitjançada i compte de pèrdues i guanys, d'acord amb les disposicions aplicables.

2. La declaració dels corredors d'assegurances i de les societats de corredoria inclourà, a més, balanç abreujat, d'acord amb les disposicions aplicables.



Article 4. Forma i termini per a la presentació de la declaració estadisticocomptable

1. Els mediadors inscrits en el Registre Especial de Mediadors d'Assegurances, Corredors de Reassegurances i els seus Alts Càrrecs de la Comunitat Valenciana hauran de presentar, davant de l'òrgan competent en matèria de mediació de la Generalitat, una declaració estadisticocomptable anual.

2. La declaració estadisticocomptable anual arreplegarà l'activitat de mediació realitzada pel mediador durant l'any natural immediatament anterior a la seua presentació.

3. La declaració estadisticocomptable haurà de presentar-se abans del 30 de juny de cada any.



Article 5. Models per a la presentació de la declaració estadisticocomptable

La tramesa de la informació estadisticocomptable s'ajustarà als models que figuren en els annexos I a IV d'este decret i que són els següents:

Model 1. Declaració estadisticocomptable per a corredors d'assegurances.

Model 2. Declaració estadisticocomptable per a societats de corredoria d'assegurances.

Model 3. Declaració estadisticocomptable per a agents d'assegurances vinculats.

Model 4. Declaració estadisticocomptable per a societats agència d'assegurances vinculada.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que establix este decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Models d'informació estadisticocomptable

El deure d'informació corresponent a l'activitat de mediació realitzada en l'any 2010 es realitzarà en els models de la informació estadisticocomptable continguts en els annexos d'este decret.



Segona. Autorització per al desplegament del decret

Es faculta el conseller competent en matèria de mediació perquè, a proposta de la direcció general competent en esta matèria, desplegue les disposicions contingudes en este decret i, en particular, per a efectuar les modificacions que s'estimen necessàries en els models de declaració estadisticocomptable que figuren en els annexos d'este decret.





Tercera. Entrada en vigor

La present disposició entrarà en vigor als vint dies de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 18 de març de 2011



El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ



El conseller d'Economia, Hisenda i Ocupació,

GERARDO CAMPS DEVESA

<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web