Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 27 de setembre de 2005, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, per la qual es regula el procediment general per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5122 de 26.10.2005
Número identificador:  2005/X11646
Referència Base de Dades:  5296/2005
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Empresa, Universitat i Ciència
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Indústria i energia
    Descriptors:
      Temàtics: procediment administratiu, subministrament d'energia elèctrica, indústria elèctrica



ORDE de 27 de setembre de 2005, de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, per la qual es regula el procediment general per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió. [2005/X11646]

El Reial Decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió (BOE 224 de 18 de setembre de 2002), indica en l'article 18, sobre execució i posada en servici de les instal·lacions que, «en acabar la instal·lació i realitzades les verificacions pertinents i, si és el cas, la inspecció inicial, l'instal·lador autoritzat executor de la instal·lació expedirà un certificat d'instal·lació, en el qual es farà constar que s'hi ha realitzat de conformitat amb el que s'establix en el reglament i en les instruccions tècniques complementàries i d'acord amb la documentació tècnica. Si és el cas, identificarà i justificarà les variacions que s'hagen produït en l'execució en relació amb el que s'ha previst en l'esmentada documentació».

Així mateix, s'indica que «el certificat, junt amb la documentació tècnica i, si és el cas, el certificat de direcció d'obra i el d'inspecció inicial, s'haurà de depositar davant l'òrgan competent de la comunitat autònoma, a fi de registrar la indicada instal·lació, i es rebran les còpies diligenciades necessàries per a la constància de cada interessat i la sol·licitud de subministrament d'energia».

D'altra banda, en el mateix article es conclou que «les administracions competents hauran de facilitar que estes documentacions puguen ser presentades i registrades per procediments informàtics o telemàtics».

En l'Orde de 7 de setembre de 1999, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, es regula el procediment telemàtic per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió sense projecte. Mitjançant esta orde s'establix l'ús del sistema SALZE per a la presentació i el segellament telemàtic dels certificats corresponents a determinats tipus d'instal·lacions elèctriques, a través d'»agents d'intermediació».

Per a la resta d'instal·lacions que no es tramiten a través del dit sistema telemàtic, o d'altres que en el futur es desenvolupen i es posen a la disposició dels interessats, s'hauran de presentar en paper els certificats per al seu registre als serveis territorials de la Conselleria, la qual cosa, atesa la quantitat d'informació que cal registrar, comporta importants temps d'espera als ciutadans que han de presentar l'esmentada documentació.

Amb l'objectiu fonamental de reduir els temps d'espera, s'introduïx una nova via per a la tramitació consistent en l'emplenament a través d'Internet dels certificats d'instal·lació elèctrica pels mateixos instal·ladors autoritzats, per a la impressió en paper prèvia a la presentació en registre. Això permetrà agilitar el procés de registre ja que la major part de la informació inclosa en els documents presentats no haurà de ser introduïda de forma manual.

En qualsevol cas, siga quin siga el sistema de presentació dels certificats d'instal·lació elèctrica de baixa tensió, presencial o telemàtic, la Conselleria generarà una còpia del dit certificat, que inclourà com a validació un segell electrònic. L'esmentat document serà lliurat a l'interessat i servirà per a contractar el subministrament amb la companyia subministradora corresponent.

Per tot això, i en virtut del que s'establix en l'article 44 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit

1. L'objecte de la present orde és establir el procediment per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió.

2. El procediment que es regula en la present orde té caràcter general i comprén des de la presentació del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió expedit per un instal·lador en possessió del certificat de qualificació individual, fins a l'emissió de la còpia segellada electrònicament; document vàlid per a la presentació en la companyia subministradora prèviament a la contractació del subministrament elèctric. Quant a la documentació addicional necessària per a la posada en servici de la instal·lació, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent.

Article 2. Conceptes i definicions

1. Preregistre. Denominem preregistre en este procediment al fet d'obtenir un document imprés corresponent a cada certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió, identificat per un codi únic.

2. Presentació telemàtica. Sistema de comunicació i subministrament de dades i documents a través de tècniques i mitjans que resulten de l'ús conjunt de la informàtica i les telecomunicacions i que, en este cas, permet la presentació davant dels serveis territorials d'Indústria i Seguretat Industrial i la tramitació del procediment per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió, via Internet.

3. Agents d'intermediació. Són les entitats acreditades per la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència per a actuar com a intermediaris entre els titulars, tècnics projectistes, empreses instal·ladores i instal·ladors i els serveis territorials d'Indústria i Seguretat Industrial en la tramitació de la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió.

4. Segell electrònic. És el codi generat informàticament mitjançant un sistema criptogràfic d'acord amb determinades dades associades a la tramitació i que substituïx els segells o validacions mecàniques tradicionals.

5. CIE. Certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió amb segell electrònic. És el document que substituïx la còpia segellada del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió (recollit en l'article 18, apartat 1, del Reial Decret 842/2002, de 2 d'agost), i que inclourà un segell electrònic com a garantia d'autenticitat.

6. NBP. És el segell electrònic que acredita la validació del CIE presentat al Servei Territorial d'Indústria i Seguretat Industrial. Este segell és generat pel mateix sistema i està inclòs en la còpia del CIE que es lliura al sol·licitant.

Article 3. Procediment general

1. El procediment consistix en la presentació del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió, el pagament de les taxes corresponents i la generació del CIE segellat electrònicament pel Servei Territorial d'Indústria que es lliura a l'interessat.

2. La presentació del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió pot ser de dues formes: presencial o telemàtica.

a) El mètode presencial consistix en la presentació en el registre d'entrada dels serveis territorials d'Indústria i Seguretat Industrial d'una còpia impresa del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió firmada pel titular del certificat de qualificació individual i segellada per una empresa instal·ladora amb certificat d'instal·lador autoritzat. La còpia impresa presentada pot incloure o no un número de preregistre, segons que haja sigut emplenada de forma manual, o a través del sistema de preregistre de certificats d'instal·lació elèctrica de baixa tensió existent en la pàgina web de la Conselleria, accessible a través de l'adreça www.gva.es. Mitjançant l'esmentat formulari es podran introduir les dades de cada un dels certificats d'una instal·lació, i sol·licitar-ne la impressió.

b) La presentació telemàtica consistix en la presentació a través d'Internet dels certificats d'instal·lació elèctrica de baixa tensió a través d'un agent d'intermediació acreditat per la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, d'acord amb l'Orde de 7 de setembre de 1999, de la Conselleria d'Indústria i Comerç, per la qual es regula el procediment telemàtic per a la posada en servici d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió sense projecte, i de les que en el futur puguen aprovar procediments telemàtics similars.

3. Rebut el certificat al servei territorial i després de realitzar les comprovacions oportunes, així com efectuat el pagament de la taxa corresponent, es procedix a expedir el CIE segellat electrònicament.

4. L'expedició del CIE consistix en la generació per part del Servei Territorial d'Indústria i Seguretat Industrial d'un document imprés que incloga un NBP com a segell electrònic. L'esmentat document es lliurarà al sol·licitant per a la contractació del subministrament.

5. En el moment de la contractació del subministrament, la companyia que subscriu el contracte haurà de comprovar l'autenticitat del CIE i del NBP incorporat a este. L'esmentada verificació es pot realitzar de dues formes:

a) D'acord amb les dades que estaran en poder de la companyia subministradora, en cas de tenir els seus sistemes informàtics adaptats per a rebre telemàticament les dades de les instal·lacions elèctriques autoritzades mitjançant els mecanismes establits a l'efecte per la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència.

b) Accedint al sistema de verificació habilitat amb esta finalitat en la web de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, accessible a través de l'adreça www.gva.es. El sistema de verificació consistix en una pàgina web de validació, en la qual se sol·licitarà la introducció d'algunes dades existents en el CIE, a les quals el sistema respondrà mostrant en pantalla una còpia del document imprés, que inclourà el segell electrònic, per a comprovar que el document en paper correspon a un certificat d'instal·lació elèctrica efectivament autoritzat per la Conselleria.

Article 4. Comunicació telemàtica a companyies subministradores

1. Per al compliment de l'obligació de comprovar l'autenticitat dels certificats d'instal·lació elèctrica presentats per a contractar el subministrament, les companyies subministradores poden optar per rebre telemàticament les dades dels certificats autoritzats.

2. Les companyies subministradores que opten per la recepció telemàtica de les dades de les instal·lacions elèctriques autoritzades, hauran de sol·licitar-ho expressament i adaptar els seus sistemes informàtics per a la recepció; hauran, a més a més, d'estar en possessió d'un certificat de firma electrònica expedit per l'autoritat certificadora de la Generalitat Valenciana o per aquelles altres reconegudes per la Generalitat en els termes previstos en la disposició addicional tercera del Decret 87/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià.

3. Així mateix, les companyies subministradores hauran de comunicar qualsevol canvi en la titularitat dels certificats electrònics utilitzats per a realitzar l'intercanvi de missatges entre sistemes i, si és el cas, qualsevol canvi d'autoritat certificadora.

Article 5. Presentació de sol·licituds de recepció telemàtica de dades d'instal·lacions autoritzades

La sol·licitud de comunicació telemàtica de dades, dirigida a la Direcció de Seguretat Industrial i Consum, haurà de ser presentada per l'entitat interessada en el Registre General de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència o per qualsevol altra de les formes establides en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, acompanyada de la següent documentació:

a) Documentació acreditativa i identificadora del sol·licitant i del seu representant legal.

b) Acceptació de l'obligació d'adaptació dels sistemes informàtics i de comunicacions utilitzats per a la correcta recepció de les dades d'instal·lacions autoritzades.

c) NIF/CIF del titular del certificat digital utilitzats per a l'intercanvi d'informació entre els sistemes informàtics.

d) Autoritat certificadora que expedix el certificat utilitzat per al dit intercanvi.

Article 6. Resolució

1. La Direcció General de Seguretat Industrial i Consum resoldrà la sol·licitud de comunicació telemàtica de dades a les companyies subministradores en el termini de dos mesos, després de l'informe previ determinant de la Sotssecretaria de la Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència, sobre l'adequació dels mitjans tècnics proposats per l'interessat.

2. Transcorregut el dit termini sense que s'hi haguera dictat resolució expressa, la sol·licitud s'haurà d'entendre estimada amb els efectes previstos en l'article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

3. La resolució podrà ser denegatòria en cas que no s'acrediten adequadament les característiques d'acord amb el que s'ha previst en l'article anterior, o bé si, realitzades les proves corresponents, no hi ha garantia d'un funcionament correcte del sistema.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general de Seguretat Industrial i Consum per a dictar les disposicions i adoptar les mesures que considere oportunes per al desplegament i l'aplicació del que es disposa en la present orde.

Segona

La present orde entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 27 de setembre de 2005

El conseller d'Empresa, Universitat i Ciència,

JUSTO NIETO NIETO

Mapa web