Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 179/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat, de regulació del senderisme i els esports de muntanya de forma compatible amb la conservació del medi natural.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4853 de 30.09.2004
Número identificador:  2004/F9856
Referència Base de Dades:  4315/2004
 



DECRET 179/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat, de regulació del senderisme i els esports de muntanya de forma compatible amb la conservació del medi natural. [2004/F9856]

El gaudi recreatiu practicat a terrenys forestals de la Comunitat Valenciana està regulat a través de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, la qual introdueix com un dels seus objectius el fet d'afavorir, amb les cauteles necessàries, l'ús excursionista, recreatiu, esportiu i pedagògic de les forests i terrenys forestals i promoure la conscienciació social sobre els valors culturals, ecològics, ambientals i econòmics que comporta el patrimoni forestal valencià. Concretament, en l'article 38 estableix les condicions a les quals ha de subjectar-se aquesta activitat.

De conformitat amb el que disposa el Decret 119/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Territori i Habitatge, la competència per a la regulació de l'activitat recreativa i educativa a les forests i espais forestals correspon a la Conselleria de Territori i Habitatge i estableix el principi d'harmonització d'aquesta activitat amb la conservació i la protecció del medi natural.

L'evolució en el nombre de persones que utilitzen els espais forestals de la Comunitat Valenciana, que augmenta de forma constant, i el desenvolupament de noves formes de gaudi dels espais forestals, especialment les esportives, aconsellen una revisió d'aquesta regulació que supere les carències existents.

Una altra insuficiència de la regulació actual en matèria d'ús públic en les forests i espais forestals és la que fa referència a l'ordenació i la regulació de les activitats esportives que no requerisquen la utilització de vehicles en la natura, en l'actualitat en expansió. Entre aquestes es troba el muntanyisme, el senderisme, l'escalada clàssica i esportiva, l'espeleologia, el barranquisme, els esports aeris, l'orientació i altres.

Si bé l'acostament de la societat, i especialment de grups de jóvens, a la pràctica d'aquests esports a la natura, indubtablement és positiu, per tractar-se d'activitats saludables en les quals es fomenta la convivència entre les persones, el coneixement i el respecte pel patrimoni natural, no és menys cert que en determinats casos aquest pot necessitar una certa regulació quan es produïsquen importants concentracions d'usuaris en enclavaments que contenen singularitats naturals, on un excés de pressió humana pot produir una degradació dels seus valors.

Especialment aquest decret respon a la demanda formulada per les entitats federatives muntanyenques sobre l'ordenació i el foment dels senders i esports de muntanya. Amb aquest objecte s'ofereix el suport de les institucions al Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana, a la constitució de la Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana, i s'articula una efectiva participació i suport econòmic per part de la Conselleria de Territori i Habitatge a aquesta activitat i es preveu la possibilitat de desenvolupar mecanismes de concertació i integració de les distintes iniciatives públiques i privades en el foment del senderisme i muntanyisme a la Comunitat Valenciana.

La Generalitat, al seu torn, ha desenvolupat ferramentes integradores d'aquestes activitats sota l'òptica de les polítiques de joventut. D'aquesta manera, el Pla Jove Valencià inclou entre els seus objectius el foment de la participació dels jóvens, les seues associacions i els seus òrgans de representació en l'establiment de polítiques mediambientals, la promoció del coneixement del medi natural de la Comunitat Valenciana entre la joventut i implicar els jóvens i les seues associacions en l'àrea de protecció i millora del medi natural.

Per tot això, acomplerts els tràmits procedimentals previstos en l'article 49 bis de la Llei del Govern Valencià, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 24 de setembre de 2004,

DECRETE

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. L'objecte d'aquest decret és l'ordenació de l'ús excursionista i esportiu a les forests i espais forestals, de forma integrada amb la protecció i la conservació dels recursos naturals. Queda exclòs de l'àmbit d'aplicació d'aquest decret el que regula el Decret 183/1994, d'1 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la circulació de vehicles per terrenys forestals, com també pel Decret 233/1994, de 8 de novembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen les acampades i l'ús d'instal·lacions recreatives a les forests de la Comunitat Valenciana.

2. A l'efecte del que disposa aquest decret, són terrenys forestals o forests els establerts en els articles 2 i 3 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i en l'article 5 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests.

Article 2. Del senderisme

La Generalitat, a través de la Conselleria de Territori i Habitatge, desenvoluparà amb les cauteles necessàries, accions per a l'ordenació del senderisme de muntanya, amb l'objecte de promoure el gaudi respectuós de la natura en tot el territori de la Comunitat Autònoma com a espai de cultura i d'oci en qualsevol època de l'any, facilitarà l'accés al gaudi de la natura a persones de qualsevol edat i amb limitacions físiques o sensorials i fomentarà la integració dels senders de la Comunitat Autònoma en les xarxes nacionals i internacionals.

Article 3. Definició de sender

Es consideren senders, a l'efecte d'aquest decret, aquells itineraris senyalitzats que es localitzen durant la major part del seu recorregut en el medi natural i segueixen en la mesura que es puga sendes, camins, camins ramaders, pistes forestals i altres vials tradicionals, es troben inscrits en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana i formen part de la Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana, que es regula en l'article 5.

Article 4. Usos permesos

A més de la seua utilització per a usos agropecuaris i forestals, es considera compatible amb l'ús excursionista i muntanyenc dels senders l'activitat eqüestre i altres formes de desplaçament no motoritzat, sempre que no es tracte d'excursions organitzades de més de 10 animals o vehicles.

Article 5. Registre Públic i Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana

1. Es crea el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana, en el qual s'inscriuran les resolucions de reconeixement de senders homologats pel Comité Tècnic de Senders de la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana, que estiguen convenientment senyalitzats i disposen de documentació descriptiva i topogràfica georefenciada.

2. El Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana té caràcter informatiu i serà gestionat per la Conselleria de Territori i Habitatge. No obstant això, les accions relatives al seu manteniment i actualització podran ser transferides mitjançant conveni o una altra figura legal a l'entitat federativa autonòmica de muntanyisme.

3. Els senders de recorregut, una vegada inscrits amb caràcter definitiu en el registre públic, passaran a formar part de la Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana. Aquesta xarxa és el conjunt d'aquests senders, la qual gaudirà de la tutela i protecció de la Conselleria de Territori i Habitatge en els termes que estableix aquest decret.

Article 6. Procediment de registre

1. La inscripció o cancel·lació de la inscripció d'un sender de qualsevol tipus en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana podrà ser promoguda per qualsevol persona o entitat pública o privada i es realitzarà mitjançant resolució motivada del director general de Gestió del Medi Natural, de la Conselleria de Territori i Habitatge, després de l'informe de la direcció territorial de la província on discórrega el dit sender, a través del següent procediment.

El promotor de la inscripció del sender haurà de presentar en la Direcció Territorial de la Conselleria de Territori i Habitatge de la província on transcórrega, la següent documentació:

– Memòria explicativa del projecte que continga, com a mínim, la identificació del promotor, la identificació descriptiva i topogràfica de l'itinerari sobre cartografia oficial a escala 1:10.000.

– Les autoritzacions dels propietaris dels terrenys o titulars de tots els drets que concórreguen en el traçat del sender.

– Informe favorable de l'entitat municipal en el terme de la qual s'ubique el sender.

– Compromís del promotor de manteniment de la senyalització i característiques del sender, conforme a la seua homologació.

– Certificat d'homologació emés per la Federació Valenciana d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana.

2. Una vegada analitzada la informació aportada, i comprovada la seua no-afecció a espècies amenaçades, la direcció territorial competent elevarà una proposta resolutòria a la Direcció General de Gestió del Medi Natural.

Acordada la inscripció provisional en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana, el promotor quedarà habilitat per a realitzar els treballs de senyalització i manteniment inclosos en la memòria corresponent, sempre sota la supervisió del personal de la Conselleria de Territori i Habitatge, i en el termini de dos anys la inscripció passarà a ser definitiva.

3. En cas de no estar conclosos en el termini referit els treballs inclosos en la memòria del sender objecte d'inscripció provisional, aquest serà donat de baixa en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana, previ informe de la federació i audiència al promotor.

4. La inscripció en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana pot ser objecte de modificació o cancel·lació quan concórreguen raons objectives que ho justifiquen o afecció greu a espècies amenaçades. L'entitat pública o privada sol·licitant haurà de motivar la cancel·lació o la modificació proposada, que serà acceptada quan concórreguen circumstàncies que així ho justifiquen. En qualsevol cas la Conselleria de Territori i Habitatge, prèvia consulta amb la Federació d'Esports de Muntanya i Escalada, podrà requerir de l'entitat proponent un traçat alternatiu viable que garantisca la continuïtat del sender afectat.

Article 7. Senyalització

1. Els senders que poden accedir al Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana hauran de classificar-se i senyalitzar-se d'acord amb les següents tipologies i característiques:

a) Sender de gran recorregut, amb abreviatura genèrica GR.

– Longitud igual o superior a 50 quilòmetres, amb una duració estimada a peu superior a dues jornades.

– Color de la senyalització: blanc i roig.

– Tipologia de la numeració: GR (espai)– número.

– Particularitats: pot tenir variants i derivacions.

b) Sender de petit recorregut, amb abreviatura genèrica PR.

– Longitud compresa entre 10 i 50 quilòmetres, amb una duració estimada a peu entre una i dues jornades.

– Color de la senyalització: blanc i groc.

– Tipologia de la numeració: PR-CV– número.

– Particularitats: pot tenir variants i derivacions. Com també poden tenir menys de 10 km i seguir sent un PR, depén de la dificultat o desnivell.

c) Sender local, amb abreviatura genèrica SL.

– Longitud inferior a 10 km, amb una duració per al seu recorregut inferior a una jornada.

– Color de la senyalització: blanc i verd.

– Tipologia de la numeració: SL-CV– número.

– Particularitats: no té variants i derivacions.

d) Senders temàtics, amb abreviatura genèrica ST.

Són tots aquells senders de caràcter temàtic, promoguts per entitats locals, amb finalitats didacticorecreatives, sempre que discórreguen majoritàriament per terrenys forestals. Les seues característiques i senyalització dependran del caràcter temàtic en base al qual s'inscriuen en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana.

2. Els senders al seu torn poden incloure, segons la seua tipologia, variants i derivacions, que tindran les següents característiques:

a) Derivacions: són aquells recorreguts que ixen d'un sender per a aconseguir un punt determinat (cima de muntanya, poble, estació, refugi, etc.).

b) Variants: són aquells recorreguts que ixen d'un sender per a tornar a aquell en un altre punt diferent.

Article 8. Tutela administrativa

1. Entre les seues actuacions inversores, la Conselleria de Territori i Habitatge destinarà recursos a l'ordenació, tutela, manteniment i senyalització dels senders que conformen la Xarxa de Senders de la Comunitat Valenciana.

2. Com també fomentarà la investigació, la recuperació i la integració en la citada xarxa de senders dels antics senders de valor històric i cultural quan transcórreguen per espais forestals públics i privats, per si mateix o en col·laboració amb entitats públiques i privades relacionades amb la promoció i el foment del senderisme de muntanya a la Comunitat Valenciana.

3. La Conselleria de Territori i Habitatge dedicarà una atenció prioritària a aquells senders que discórreguen per ecosistemes naturals d'interés, connexions entre espais naturals protegits i posada en valor del patrimoni de vies pecuàries com a garantia de difusió d'aquest patrimoni públic, el seu coneixement per la població i la seua protecció. Com també, es prestarà una especial atenció que l'ús públic dels esmentats senders no produïsca afecció a espècies de fauna i flora amenaçades.

4. La Conselleria de Territori i Habitatge podrà restringir temporalment l'ús de qualsevol d'aquests senders quan considere convenient per motius d'afecció al medi natural, i hauran de senyalitzar-ho de forma convenient, utilitzant per a això les plaques que corresponga, els models establerts apareixen en l'annex d'aquest decret.

5. Com també la Conselleria de Territori i Habitatge coordinarà els sistemes d'informació i senyalització, en col·laboració amb les entitats federatives competents i entitats públiques i privades que realitzen actuacions relacionades amb la promoció del senderisme a la Comunitat Valenciana, tot això dirigit a garantir la utilització dels sistemes normalitzats de senyalització i, al seu torn, dotar aquesta activitat esportiva d'un sistema d'identificació i imatge pròpia i unificada en tot el territori de la Comunitat Valenciana. L'esmentada imatge tindrà caràcter públic i podrà ser utilitzada lliurement i gratuïtament pels agents públics i privats que intervenen en la promoció i el suport al senderisme de muntanya, prèvia autorització de la Conselleria de Territori i Habitatge.

Article 9. Compromís del promotor

Correspondrà el manteniment dels senders i la senyalització com cal a l'entitat que els va promoure, qui haurà d'assumir aquest compromís com a requisit indispensable per a la inscripció en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana, sense perjudici de la col·laboració i suport que puga realitzar la Conselleria de Territori i Habitatge en els termes inclosos en aquest decret.

Article 10. Utilització de la senyalització

Es prohibeix la senyalització de qualsevol sender que discórrega per terrenys forestals que no estiga inscrit en el Registre Públic de Senders de la Comunitat Valenciana. Igualment, es prohibeix la utilització de les tipologies de senyals descrits en l'article 7, i en l'annex amb fins distints als establerts en aquest decret.

Article 11. Regulació d'altres activitats esportives

1. La Conselleria de Territori i Habitatge podrà establir limitacions a les manifestacions i activitats esportives organitzades que puguen induir processos de degradació en entorns naturals de forests i espais forestals o per motius de protecció de la flora i la fauna. Els promotors d'aquestes o les entitats que els representen podran sol·licitar a la Direcció General de Conservació del Medi Natural la definició prèvia d'aquestes restriccions, presentant el llistat i la delimitació gràfica de les zones on es pretenga realitzar l'activitat.

2. Igualment i pel mateix motiu, podrà restringir la utilització de determinades «zones o sectors d'escalada i/o espeleologia», entenent-se com tals aquelles zones equipades o protegides per a aquest ús, o la promoció i gaudi de les quals estiga vinculat a clubs, associacions d'escaladors i muntanyencs, espeleòlegs o empreses turístiques el fi de les quals siga l'ensenyament o aprenentatge d'aquesta activitat, senyalitzant la dita prohibició mitjançant els models de plaques senyalitzadores que es reprodueixen en l'annex d'aquest decret. De la mateixa forma, es podrà restringir la realització de l'escalada en qualsevol serra de la Comunitat Valenciana.

3. Aquestes limitacions s'establiran d'ofici o a petició de les entitats locals on es produïsquen concentracions d'usuaris en unes àrees concretes, on existisquen singularitats naturals sensibles al tipus d'activitat objecte de pràctica.

4. En el cas de generar-se activitats econòmiques lucratives entorn de l'exercici d'esports de muntanya, aquestes hauran de regularitzar-se en els termes de la legislació fiscal i d'acord amb els propietaris dels terrenys i titulars d'altres drets concorrents on es practiquen aquestes.

5. Si dites activitats esportives es realitzen a forests públiques de titularitat municipal o de la Generalitat, sotmeses al règim d'aprofitaments públics regulats per la legislació forestal, aquestes hauran de ser autoritzades per la Conselleria de Territori i Habitatge i sotmeses al control i restriccions que els plecs contractuals de l'aprofitament establisquen, sense perjudici d'altres autoritzacions que siguen pertinents.

Article 12. Règim sancionador

Les infraccions segons el que disposa aquest decret se sancionaran en matèria de forests d'acord amb el que disposa la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, Forestal de la Comunitat Valenciana, i segons el que estableix la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests.

Pel que fa a l'afecció a flora i fauna silvestres i espais naturals protegits s'aplicarà el règim sancionador de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, d'Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, i de la Llei 4/1989, de 27 de març, de Conservació dels Espais Naturals i de Flora i Fauna Silvestres.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Aplicació supletòria en els espais naturals protegits

El traçat de senders i desenvolupament d'activitats esportives a espais forestals inclosos en espais naturals protegits es regirà per la seua normativa específica, aplicant-se el que regula aquest decret de forma supletòria.

Segona. Coordinació d'actuacions

Els organismes públics entre les actuacions dels quals figure la realització d'inversions destinades a fomentar activitats esportives i turístiques relacionades amb el senderisme i promoció d'esports a la natura, es coordinaran amb la Conselleria de Territori i Habitatge, per a un millor compliment dels objectius d'aquest decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes aquelles disposicions, d'igual o menor rang, que s'oposen al que disposa aquest decret.

DISPOSICIÓ FINAL

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de setembre de 2004

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Territori i Habitatge,

RAFAEL BLASCO CASTANY

ANNEX

Mapa web