Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 182/2003, de 12 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental per a actuar contra les accions vulneradores dels drets de propietat intel·lectual i industrial i del control de la qualitat dels productes agroalimentaris a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4587 de 15.09.2003
Número identificador:  2003/10015
Referència Base de Dades:  4102/2003
 



DECRET 182/2003, de 12 de setembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea la Comissió Interdepartamental per a actuar contra les accions vulneradores dels drets de propietat intel·lectual i industrial i del control de la qualitat dels productes agroalimentaris a la Comunitat Valenciana. [2003/10015]

L'especial transcendència que han aconseguit en els nostres dies les activitats il·lícites que violen els drets de propietat intel·lectual i industrial, així com les accions fraudulentes en matèria d'ús de les marques de qualitat i denominacions d'origen dels productes agraris i agroalimentaris a la Comunitat Valenciana, fa necessari crear un marc estable de coordinació i col·laboració amb altres administracions públiques, destinat a combatre estes activitats.

A això cal unir el creixent interés dels consumidors per la qualitat i per la informació sobre la naturalesa, mètodes de producció i condicions de transformació dels productes alimentaris, la qual cosa orienta les tendències actuals de la comercialització a la promoció, foment, defensa i millora de tot el que es referix a dits conceptes.

La situació de vulneració dels drets mencionats provoca una important disfunció en els mercats ja que, a més de les desviacions comercials i el falsejament de la competència, es produïx una pèrdua de confiança dels operadors, i, per tant, una disminució de la inversió. Els consumidors es veuen enganyats i afectats en aspectes tan importants com la salut i la seguretat pública.

Per tot això, s'estima necessària la creació d'una Comissió Interdepartamental per a l'actuació contra la vulneració dels drets de propietat intel·lectual i industrial, així com contra el frau en la utilització de la denominació d'origen, marca de qualitat (CV) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP) dels productes agraris valencians.

Esta Comissió es crea d'acord amb les previsions de l'article 31 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.

Per tant, a proposta del conseller de Justícia i Administracions Públiques i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 12 de setembre de 2003,

DECRETE

Article 1. Creació

1. Es crea la Comissió Interdepartamental la finalitat fonamental de la qual és actuar contra les accions vulneradores dels drets de propietat intel·lectual i industrial i, si és procedent, contra el frau que vaja en detriment de l'autenticitat i qualitat dels productes agroalimentaris de la Comunitat Valenciana.

2. Esta Comissió quedarà adscrita a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques.

Article 2. Composició

La Comissió estarà integrada per alts càrrecs proposats pels respectius consellers de les següents conselleries:

a) La Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, a què correspondrà la coordinació i direcció de les tasques que porta a terme dita Comissió. També li correspondrà, en raó de les seues competències específiques, l'actuació contra els delictes i altres activitats vulneradores dels drets de propietat intel·lectual i industrial, que seran realitzats per la Policia Autonòmica, en coordinació amb altres cossos policials i forces de seguretat.

b) La Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, que actuarà en allò que faça referència a la defensa del dret de propietat industrial, a través de la formulació d'un pla general, fixant directrius d'actuació als distints òrgans de l'administració de la Generalitat, en la lluita contra els actes de pirateria en matèria de propietat industrial. Així mateix, li correspondrà promoure la realització d'estudis sobre legislació i drets de propietat industrial dins de la Comunitat Valenciana, i estadístiques sobre la seua vulneració.

c) La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en l'exercici de les funcions que en matèria de defensa contra fraus i qualitat agroalimentària li atribuïx el Reial Decret 207/1995, de 10 de febrer, sobre traspàs de funcions i servicis de l'administració de l'Estat a la Generalitat en matèria de defensa contra fraus i qualitat agroalimentària, sense perjuí de les que corresponen a l'Institut Valencià de Qualitat Agroalimentària.

d) La Conselleria de Cultura, Educació i Esport, que actuarà en el que es referisca a la defensa del dret de propietat intel·lectual, tant en el compliment de la normativa que la regula com en l'educació en el respecte a esta en els centres d'ensenyança.

Article 3. Competències

A fi d'actuar contra les activitats vulneradores dels drets de propietat intel·lectual o industrial, la Comissió Interdepartamental exercirà les següents competències:

1. Proposar les directrius d'actuació dels òrgans directius de l'administració de la Generalitat i dels seus organismes públics en la lluita contra les activitats vulneradores dels drets de propietat intel·lectual i industrial, a través de la formulació d'un pla que contindrà les actuacions de protecció d'estos que hagen de ser d'adoptades pels òrgans competents i les mesures de lluita contra les vulneracions de dits drets, així com els dispositius de coordinació i seguiment de tals mesures.

2. Promoure, a través de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, relacions amb altres administracions i organitzacions competents en esta matèria, per a establir amb els òrgans de la Generalitat les vies adequades de col·laboració.

3. Portar a terme les actuacions necessàries per a la formació específica en esta matèria de la Policia Autonòmica, i a través dels ajuntaments, de les Policies Locals, com a encarregades de la persecució de les activitats il·lícites perpetrades contra els drets de propietat industrial i intel·lectual, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

4. Proposar l'adopció de mesures destinades a sensibilitzar els ciutadans i les organitzacions socials, empresarials, d'usuaris i consumidors, i altres, que en ser afectades, pogueren tindre interés, sobre la necessitat de protegir la propietat intel·lectual i industrial.

En este sentit, es crearan instruments de col·laboració permanent amb dites organitzacions, i es podran integrar representants d'estes, en les tasques de la Comissió Interdepartamental, quan la naturalesa dels assumptes a tractar així ho aconselle.

5. Promoure la realització d'informes i estadístiques sobre els resultats de l'aplicació de les mesures anteriorment enunciades.

6. Promoure totes aquelles accions que es consideren adequades per a la consecució dels objectius perseguits en el present Decret.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

De conformitat amb el que disposa l'article 31 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, el funcionament de la Comissió Interdepartamental es regularà per Decret del Consell de la Generalitat.

DISPOSICIÓ FINAL

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 12 de setembre de 2003

El president de Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Justícia i Administracions Públiques,

Mapa web