Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 27/2007, de 2 de març, del Consell, pel qual es regulen els carnets de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5464 de 06.03.2007
Número identificador:  2007/2959
Referència Base de Dades:  3095/2007
 



La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, en l'article 41.1.c), establix que els qui manipulen productes fitosanitaris hauran de complir els requisits de capacitació establits per la norma vigent, en funció de les categories o classes de perillositat dels productes fitosanitaris i, en la seua disposició transitòria tercera, número 2, declara vigent el Reial Decret 3349/1983, de 30 de novembre, pel qual s'aprova la reglamentació tecnicosanitària per a la fabricació, comercialització i utilització de plaguicides.

L'esmentat Reial Decret 3349/1983, en l'article 6.4, establix que independentment de les condicions exigides en matèria d'higiene i seguretat en el treball, els aplicadors i el personal de les empreses dedicades a la realització de tractaments amb plaguicides hauran d'haver superat els cursos o proves de capacitació homologats conjuntament pels ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat i Consum; i en l'article 10.3.4 diu que els plaguicides classificats en la categoria molt tòxics només podran ser utilitzats per aplicadors o empreses de tractaments autoritzats específicament amb esta finalitat o per usuaris que, havent superat els corresponents cursos o proves de capacitació específiques, realitzen els tractaments per a si mateixos.

El Reial Decret 1945/1983, de 22 de juny, en l'article 1.2, regula les obligacions i prohibicions en defensa del consumidor i de la producció agroalimentària, i en l'article 19.4 faculta a les comunitats autònomes per a desenrotllar les competències i funcions d'eixe reial decret.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 49.1.10 i 3.3, atribuïx a la Generalitat, d'acord amb les bases i l'ordenació de l'activitat econòmica general, competències exclusives en matèria d'agricultura i ramaderia; així com sobre muntanyes, aprofitaments i servicis forestals i, en l'article 54, establix l'àmbit competencial en matèria de sanitat en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Atés l'elevat índex d'utilització de plaguicides d'ús fitosanitari en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i conegut el risc que comporten, en primer lloc, per a l'aplicador, però també per al consumidor i, en general, per al medi ambient, les mesures preventives davant d'estos riscos són fonamentals, especialment les dirigides als professionals que venen o realitzen les aplicacions dels productes. En este sentit, les activitats informatives i formatives, l'objectiu principal de les quals és la reducció del risc per a la salut i en aquelles que la Comunitat Valenciana ve sent el referent més destacat en l'àmbit nacional.

Per tot això, els aplicadors i el personal d'establiments i servicis plaguicides d'ús fitosanitari s'han de trobar degudament capacitats i proveïts del corresponent carné de manipulador de plaguicides.

El Reial Decret 255/2003, de 28 de febrer, pel qual s'aprova el reglament sobre classificació, envasament i etiquetatge de preparats perillosos, establix nous criteris sobre esta matèria, aplicables als productes fitosanitaris des del 30 de juliol de 2004, i determina, a més, que moltes preparacions de productes fitosanitaris hagen de ser classificades en categories de perillositat superiors a què els corresponien amb la normativa anteriorment vigent, havent d'especificar els efectes potencials a la seua exposició a curt, mitjà i llarg termini.

Per la seua banda, l'Orde de 8 de març de 1994, del Ministeri de la Presidència, modificada per l'Orde PRE/2922/2005, de 19 de setembre, establix la normativa reguladora de l'homologació de cursos per a realitzar tractaments amb plaguicides d'ús fitosanitari. Esta orde constituïx la normativa bàsica, dictada a l'empara d'allò que disposa l'article 149.1.13a i 16a de la Constitució Espanyola, per la qual cosa es fa necessari adequar la normativa de la Comunitat Valenciana al seu contingut, i resulta a més convenient refondre els textos actuals.

Finalment, en l'àmbit de la Generalitat, l'obtenció dels carnets de manipulador de plaguicides a la Comunitat Valenciana ha sigut regulada pel Decret 14/1995, de 10 de gener, del Consell, que es deroga per la present disposició. No obstant això, per raó de la competència normativa, s'ha considerat oportú mantindre'l vigent, en tant que no s'opose a la present norma, respecte de l'obtenció de carnets manipulador de plaguicides d'ús en salut pública, actualment denominat Carnet de Manipulador de Biocides, fins que es promulgue la normativa bàsica estatal que fonamente l'aprovació de la corresponent norma autonòmica.

El Decret 64/1986, de 19 de maig, del Consell, pel qual es va crear la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides, encomana a l'esmentada Comissió, en l'article 2, la proposta de normes i actuacions i la planificació i organització de cursos i proves de capacitació.

En conseqüència, conforme amb la iniciativa de la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre plaguicides, a proposta dels consellers d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 2 de març de 2007,

DECRETE

Article 1. Obligació de posseir el carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari

Els aplicadors i el personal d'establiments i servicis plaguicides d'ús fitosanitari, a més de complir allò que s'ha reglamentat en les disposicions vigents, hauran d'estar en possessió del corresponent carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari.

Article 2. Requisits per a l'obtenció del corresponent carnet

Per a l'obtenció del corresponent carnet, serà necessari:

a) Tindre l'edat laboral per a treballar amb estos productes, segons la legislació vigent, i no tindre concedida incapacitat laboral permanent que incloga no poder treballar amb estos productes.

b) Haver superat el corresponent curs de capacitació dels regulats en el present decret.

Article 3. Nivells de carnets

1. Dels cursos esmentats en l'article anterior, i els continguts del qual s'especifiquen en l'annex, s'establixen els següents nivells, que determinen el carnet que s'ha d'obtindre:

a) Nivell bàsic: dirigit a personal auxiliar de tractaments terrestres i aeris amb plaguicides d'ús fitosanitari i als aplicadors que els utilitzen en les seues pròpies instal·lacions, establiments o explotacions agrícoles i forestals sense ús de personal auxiliar, i utilitzant plaguicides que no siguen ni generen gasos per mitjà de reacció química, classificats com a tòxics o molt tòxics, segons el que disposa el Reial Decret 255/2003.

b) Nivell qualificat: dirigit a responsables d'equips de tractament terrestres i aeris amb plaguicides d'ús fitosanitari, al personal d'establiments de venda de plaguicides i als aplicadors que els utilitzen en les seues pròpies instal·lacions, establiments o explotacions agrícoles i forestals amb ús de personal auxiliar, i utilitzant plaguicides que no siguen ni generen gasos per mitjà de reacció química, classificats com a tòxics o molt tòxics, segons el que disposa el Reial Decret 255/2003.

c) Fumigador: nivell qualificat dirigit als aplicadors professionals i al personal de les empreses de venda i servicis, responsables de venda i aplicació de plaguicides d'ús fitosanitari que siguen o que generen gasos per mitjà de reacció química classificats com a tòxics o molt tòxics, segons el que disposa el Reial Decret 255/2003.

d) Nivells especials: dirigit específicament, d'acord amb l'article 10.3.4 del Reial Decret 3349/1983, a tota persona que participe directament en la venda o aplicació de cada un dels plaguicides, que siguen o generen gasos per mitjà de reacció química classificats com a tòxics o molt tòxics, tenint en compte la seua modalitat d'aplicació, i prèvia obtenció del carnet de nivell bàsic o qualificat corresponent en raó de l'activitat a desenrotllar.

2. Les Conselleries de Sanitat i d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a proposta de la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides, podran arbitrar cursos, corresponents a nivells especials, per a l'aplicació de determinats productes, quan les seues característiques de toxicitat, altres efectes o condicions de manipulació ho facen aconsellable.

Article 4. Requisits per a superar els cursos

Per a superar qualsevol d'estos cursos serà necessari haver assistit a la totalitat de les hores lectives que per a cada un s'assenyalen en l'annex, i demostrar el seu aprofitament a través d'una prova objectiva.

Article 5. Convalidacions

Amb la finalitat de l'obtenció dels carnets a què es referix este decret, aquells sol·licitants que acrediten documentalment haver superat en la seua formació oficial matèries dels programes establits en l'annex, els seran convalidades, havent de cursar les restants matèries, i complir els altres requisits establits en l'article 2.

Article 6. Autorització, programació i convalidació dels cursos

L'autorització i la programació dels cursos previstos en l'article 3, i les convalidacions de les matèries a què es referix l'article 5, correspondran a la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides.

Així mateix, a través de la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides, s'actualitzaran la metodologia i els materials didàctics de les activitats formatives regulades en el present decret.

Article 7. Expedició i models de carnets

Els carnets de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari seran expedits per l'òrgan directiu que tinga atribuïdes les competències en matèria de sanitat vegetal i inspecció fitosanitària.

Els models de carnets seran els establits per la legislació vigent.

Contra la denegació de convalidació o d'expedició dels carnets de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari cabrà el recurs en via administrativa que legalment procedisca i que es farà constar expressament en la resolució corresponent.

Article 8. Període de validesa i renovació de carnets

Els carnets de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari tindran un període de vigència de deu anys. Els mecanismes de renovació seran establits reglamentàriament per la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Informe anual

Es designa la Comissió per al Desplegament i Aplicació de la Reglamentació Tecnicosanitària sobre Plaguicides perquè elabore l'informe anual sobre l'aplicació de l'Orde PRE/2922/2005, de 19 de setembre, i en remeta les còpies als ministeris d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat i Consum, en compliment d'allò que s'ha previst en l'apartat quart, punt sis, de l'Orde de 8 de març de 1994, del Ministeri de la Presidència, en la redacció donada per la precitada Orde PRE/2922/2005.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Habilitació temporal

Els carnets de manipuladors de plaguicides d'ús fitosanitari regulats pel Decret 14/1995 expedits amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret, o que en l'esmentat moment estiguen en procés d'obtenció, seguiran vigents fins a la seua caducitat, i s'habilitaran temporalment fins a la seua renovació als actuals posseïdors d'estos per a poder manipular els plaguicides d'ús fitosanitari classificats en la categoria de molt tòxics, sempre que no siguen ni generen gasos per mitjà de reacció química.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació del Decret 14/1995, de 10 de gener, del Consell

Queda derogat el Decret 14/1995, de 10 de gener, del Consell, pel qual es regula l'obtenció dels carnets de manipulador de plaguicides a la Comunitat Valenciana.

No obstant, seguirà vigent respecte de l'obtenció dels carnets de manipulador de biocides fins que s'aprove la corresponent reglamentació.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 2 de març de 2007

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

JUAN GABRIEL COTINO FERRER

El conseller de Sanitat,

RAFAEL BLASCO CASTANY

ANNEX

Continguts i hores lectives dels cursos per a l'obtenció dels carnets de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari corresponents als nivells bàsic, qualificat i de fumigador.

I. Continguts per al curs d'obtenció del carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari: nivell bàsic

1. Les plagues. Mètodes de control. Mitjans de defensa fitosanitaris.

2. Productes fitosanitaris: descripció i generalitats.

3. Perillositat dels productes fitosanitaris i dels seus residus.

4. Riscos derivats de la utilització dels productes fitosanitaris.

5. Intoxicacions i altres efectes sobre la salut. Primers auxilis

6. Tractaments fitosanitaris. Equips d'aplicació.

7. Neteja, manteniment, regulació i revisió dels equips.

8. Nivell d'exposició de l'operari: mesures preventives i de protecció en l'ús de productes fitosanitaris.

9. Relació treball-salut: normativa sobre prevenció de riscos laborals.

10. Bones pràctiques ambientals. Sensibilització mediambiental.

11. Protecció del medi ambient i eliminació d'envasos buits: normativa específica.

12. Principis de la traçabilitat. Requisits en matèria d'higiene dels aliments i dels pinsos.

13. Bona pràctica fitosanitària: interpretació de l'etiquetatge i fitxes de dades de seguretat.

14. Normativa que afecta a la utilització de productes fitosanitaris. Infraccions i sancions.

15. Pràctiques d'aplicació de productes fitosanitaris.

Mínim d'hores lectives: 25

II. Continguts per al curs d'obtenció del carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari: nivell qualificat

1. Les plagues dels cultius i de les espècies forestals: danys que produïxen.

2. Mètodes de control de les plagues.

3. Mitjans de protecció fitosanitària. Lluita integrada i lluita biològica.

4. Productes fitosanitaris: substàncies actives i preparats.

5. Mètodes d'aplicació de productes fitosanitaris.

6. Equips d'aplicació: funcionaments dels diferents tipus.

7. Neteja, regulació i calibratge dels equips.

8. Manteniment i revisions dels equips.

9. Perillositat dels productes fitosanitaris per a la salut.

10. Residus de productes fitosanitaris: riscos per al consumidor.

11. Intoxicacions i altres efectes sobre la salut. Primers auxilis.

12. Tractaments fitosanitaris. Preparació, mescla i aplicació.

13. Riscos derivats de la utilització de productes fitosanitaris.

14. Nivell d'exposició de l'operari.

15. Mesures preventives i de protecció de l'operari.

16. Relació treball-salut: normativa sobre prevenció de riscos laborals.

17. Bones pràctiques ambientals. Sensibilització mediambiental.

18. Riscos per al medi ambient: mesures de mitigació.

19. Eliminació d'envasos buits. Sistemes de gestió.

20. Principis de la traçabilitat. Requisits en matèria d'higiene dels aliments i dels pinsos.

21. Transport, emmagatzemament i manipulació de productes fitosanitaris.

22. Seguretat social agrària.

23. Bona pràctica fitosanitària.

24. Interpretació de l'etiquetatge i de les fitxes de dades de seguretat.

25. Normativa que afecta a la utilització de productes fitosanitaris. Infraccions i sancions.

26. Pràctiques d'aplicació.

27. Exercicis de desenrotllament de casos pràctics.

Mínim d'hores lectives: 72

III. Continguts per al curs d'obtenció del carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari: nivell de fumigador

1. Problemàtiques fitosanitàries:

a) Dels sòls agrícoles.

b) Dels productes vegetals emmagatzemats.

c) Dels locals i instal·lacions agrícoles.

d) Dels mitjans de transport i utillatge agrícola.

e) De les plantes vives i material vegetatiu.

f) Dels cultius en ambient confinat.

2. Propietats, modes i espectre d'acció dels fumigants:

a) Bromur de metil.

b) Cloropicrina.

c) Fosfurs d'alumini o de magnesi/fosfamina.

d) Cianur/àcid cianhídric.

e) Diversos (diòxid de carboni, sulfur d'hidrogen i altres).

3. Transport, emmagatzemament i manipulació de fumigants.

4. Factors a considerar en l'aplicació dels distints fumigants.

5. Tècniques i equips de fumigació.

6. Manteniment, regulació, calibratge i revisió dels equips.

7. Perillositat i riscos específics per a la salut. Primers auxilis.

8. Detectors de gasos, màscares, filtres i altres elements de seguretat.

9. Manteniment dels elements i equips de seguretat.

10. Principis de la traçabilitat. Requisits en matèria d'higiene dels aliments i pinsos.

11. Relació treball-salut: Normativa sobre prevenció de riscos laborals.

12. Seguretat social agrària.

13. Bona pràctica fitosanitària.

14. Interpretació de l'etiquetatge i de les fitxes de seguretat.

15. Planificació de les fumigacions: aspectes a considerar.

16. Preparació i senyalització de les mercaderies, recintes i zones a fumigar.

17. Legislació específica sobre fumigants i la seua aplicació.

18. Pràctiques de fumigació.

19. Exercicis de desenrotllament de casos pràctics.

Mínim d'hores lectives: 50

Mapa web