Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 96/2004, d'11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4782 de 24.06.2004
Número identificador:  2004/M6541
Referència Base de Dades:  2865/2004
 



DECRET 96/2004, d'11 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es crea el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de la Comunitat Valenciana. [2004/M6541]

L'article 25.1 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, disposa que l'exigència d'autoritzacions sanitàries a empreses i productes seran establides reglamentàriament.

L'article 27 del Reial Decret 1.054/2002, d'11 d'octubre, pel qual es regula el Procés d'Avaluació per al Registre, Autorització i Comercialització de Biocides, disposa que els locals o instal·lacions on es fabriquen i/o formulen biocides, així com els que emmagatzemen i/o comercialitzen biocides autoritzats per a ús professional i les empreses de servicis biocides que es determinen reglamentàriament, hauran d'inscriure's en el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de cada comunitat autònoma, que gestionarà l'autoritat sanitària competent.

Esta norma deroga parcialment l'article 4.5 del Reial Decret 3.349/1983, de 30 de novembre, pel qual es va aprovar la Reglamentació Tècnica Sanitària per a la Fabricació, Comercialització i Utilització de Plaguicides, que disposava la creació d'un Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides, on s'inscrivien, per al seu control oficial, tant els establiments i servicis de plaguicides fitosanitaris com els ara denominats biocides.

L'article 15 del Decret 116/2003, de 21 de juny, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, expressa que la Direcció General de Salut Pública exercix la funció, entre altres, de controlar i vigilar els aspectes sanitaris dels productes químics i, especialment, de plaguicides i biocides, a través del Servici de Salut Laboral, com s'establix en l'Orde de 31 de juliol del 2003, del conseller de Sanitat, per la qual es desplega el decret esmentat.

En l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, el Decret 64/1986, de 19 de maig, del Consell de la Generalitat, va crear la Comissió per al Desenvolupament i Aplicació de la Reglamentació sobre Plaguicides. L'article 2 del decret encomana a la comissió tant la proposta de normes i actuacions com l'organització i coordinació del Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides.

Per tot això, vist l'informe de la Comissió per al Desenvolupament i Aplicació de la Reglamentació sobre Plaguicides, a proposta del conseller de Sanitat i de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 11 de juny de 2004,

DECRETE

Article 1. Objecte

Es crea el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de la Comunitat Valenciana (endavant, Registre) per a inscriure-hi els locals i instal·lacions en què es fabriquen, formulen, manipulen, emmagatzemen o comercialitzen biocides i dels servicis que realitzen l'aplicació professional d'estos productes.

Article 2. Àmbit d'aplicació

S'inscriuran en el Registre els establiments existents en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana en què es fabriquen, formulen, manipulen, emmagatzemen o comercialitzen biocides, així com els servicis d'aplicació professional d'estos productes.

Article 3. Excepcions de l'obligatorietat d'inscripció en el Registre

S'exceptua l'obligatorietat d'inscripció en el Registre en els casos següents:

a) Establiments en què es fabriquen, formulen, manipulen, emmagatzemen o comercialitzen desinfectants de material clínic, farmacèutic o d'ambient quirúrgic.

b) Establiments en què es fabriquen, formulen, manipulen, emmagatzemen o comercialitzen productes sotmesos al control dels medicaments veterinaris.

c) Establiments en què es comercialitzen exclusivament biocides autoritzats per a ús domèstic o ús en higiene personal.

d) Els establiments i servicis que reglamentàriament es determinen en aplicació de la normativa estatal.

Article 4. Estructura del Registre

El Registre s'estructura en dos seccions:

1. Secció d'Establiments Biocides. Ací s'inscriuran:

1.1. Plantes de producció, que inclouen les instal·lacions industrials de síntesi i obtenció d'ingredients actius biocides, així com els locals, magatzems i instal·lacions annexes.

1.2. Plantes formuladores, que inclouen les instal·lacions dedicades a l'obtenció de biocides mitjançant l'elaboració o envasament de preparats, sempre que estiguen situades fora de l'àrea d'ubicació d'una planta de producció.

1.3. Magatzems, que són els locals destinats al depòsit i emmagatzemament de biocides, quan requerisquen autorització municipal per a eixa activitat. Inclouen els magatzems d'importació, distribució, de venda o els dels servicis d'aplicació de biocides.

1.4. Establiments de venda, que són els locals en què es comercialitzen preparats biocides d'ús per personal especialitzat.

2. Secció de Servicis Biocides. En la qual s'inscriuran les empreses o entitats que efectuen tractaments amb biocides reservats per al seu ús per personal especialitzat. En esta secció s'inclouen els servicis biocides amb instal·lacions fixes, com les cambres de fumigació, les basses d'immersió o altres de semblants.

Cada servici biocida haurà de tindre inscrit en la Secció d'Establiments Biocides, almenys, un magatzem per als seus productes, maquinària i altres efectes de treball.

Article 5. Caràcter del Registre i accés a la informació que conté

El Registre té caràcter públic i la Direcció General de Salut Pública o òrgan competent, de la Conselleria de Sanitat, pot facilitar totes les dades que continga per al millor accés dels usuaris a estos servicis.

Disposicions addicionals

Primera. Canvi de denominació del Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides

El Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides passa a denominar-se Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari de la Comunitat Valenciana, i continua mantenint la seua dependència i normes de funcionament vigents.

Segona. Coordinació

Per a una gestió eficaç, el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de la Comunitat Valenciana es coordinarà amb el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari de la Comunitat Valenciana. La Comissió per al Desenvolupament i Aplicació de la Reglamentació sobre Plaguicides actuarà com a òrgan de coordinació entre estos dos registres.

Així mateix, considerant la naturalesa dels productes i d'acord al que establix l'article 15 del Decret 113/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, s'establirà el necessari intercanvi d'informació amb la Direcció General d'Interior, de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, com a òrgan que té encomanades la protecció civil i la gestió d'emergències i, en especial, l'execució de les operacions de prevenció davant de situacions de risc.

Tercera. Adscripció del Registre

El Registre s'adscriu al Servici de Salut Laboral, de la Direcció General de Salut Pública o òrgan competent, de la Conselleria de Sanitat, i disposarà d'oficines per a la seua gestió descentralitzada en tots els centres dependents de la Direcció General de Salut Pública.

Disposicions transitòries

Primera. Remissió dels expedients dels establiments i servicis biocides actualment inscrits en el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari de la Comunitat Valenciana

Els expedients dels establiments i servicis biocides actualment inscrits en el Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari de la Comunitat Valenciana es remetran, en el termini de 30 dies des de la publicació d'este decret, a la Direcció General de Salut Pública u òrgan competent, de la Conselleria de Sanitat, la qual, una vegada comprovat que la documentació existent és suficient, procedirà a la inscripció en el Registre, cosa que comunicarà a les persones interessades. En el cas que la documentació siga insuficient, es requerirà els titulars de l'establiment o servici perquè envien la documentació complementària en el termini màxim de 30 dies, i s'inscriurà o o denegarà la inscripció de l'establiment o servici en el Registre, cosa que es comunicarà a les persones interessades.

Segona. Termini perquè els servicis biocides disposen de locals

Els servicis biocides, que a l'entrada en vigor del present decret, no disposen d'un magatzem per als seus productes, maquinària i altres efectes de treball inscrit en la Secció d'Establiments de l'actual Registre Oficial d'Establiments i Servicis Plaguicides d'Ús Fitosanitari de la Comunitat Valenciana, disposen de dos anys per a formalitzar, mitjançant un escrit dirigit al Registre Oficial d'Establiments i Servicis Biocides de la Comunitat Valenciana, el compliment del requisit, que establix l'article 4.2 del present decret.

Disposició derogatòria única

Derogació normativa

Queda derogada l'Orde conjunta de 21 d'octubre de 1993, de les conselleries d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Sanitat i Consum, en tot allò que afecte els biocides.

Disposicions finals

Primera. Facultats de desplegament

Es faculta la Conselleria de Sanitat per a elaborar les disposicions necessàries per al desplegament d'este decret.

Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor als tres mesos de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Alacant, 11 de juny de 2004

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

Mapa web