Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 83/2002, de 23 de maig, del Govern Valencià, que establix les normes que regixen la pràctica del tatuatge, la micropigmentació, el pírcing o altres tècniques similars, i també els requisits per a l'autorització i funcionament dels establiments on es practiquen estes tècniques.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4259 de 29.05.2002
Número identificador:  2002/A5629
Referència Base de Dades:  2343/2002
 



DECRET 83/2002, de 23 de maig, del Govern Valencià, que establix les normes que regixen la pràctica del tatuatge, la micropigmentació, el pírcing o altres tècniques similars, i també els requisits per a l'autorització i funcionament dels establiments on es practiquen estes tècniques. [2002/A5629]

La decoració corporal mitjançant tècniques que travessen la pell o mucoses, com ara perforacions –pírcing o anellatge–, escarificacions, tatuatges i micropigmentacions, ha adquirit un auge considerable en la nostra societat, tant entre la població masculina com femenina, de totes les edats. Com a conseqüència, s'ha produït una proliferació d'establiments de característiques molt diverses on es fan estes pràctiques, amb el consegüent risc de transmissió de malalties infeccioses per via sanguínia, especialment si no les fa personal amb formació i amb els mitjans i condicions higièniques adequades. Es considera, per tant, necessari determinar les normes sanitàries que han de seguir els responsables d'estos establiments, a fi d'evitar els riscs per a la salut que puguen ocasionar les pràctiques de les diferents activitats de tatuatge, micropigmentació i pírcing.

El Govern Valencià, en funció de les competències en matèria sanitària que li conferix l'Estatut d'Autonomia i l'article 43 de la Constitució espanyola, que reconeix el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut, i la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, que regula la intervenció, tant pública com privada, de les activitats que directa o indirectament puguen tindre conseqüències negatives sobre la salut, ha decidit establir les normes sanitàries per a les pràctiques del tatuatge, micropigmentació i pírcing a la Comunitat Valenciana.

En atenció d'estes consideracions i a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, després de la deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 23 de maig de 2002,

DECRETE

Capítol I

Objecte, àmbit d'aplicació i definicions

Article 1

El present decret té per objecte establir les normes sanitàries que han de complir els establiments que es dediquen a pràctiques de tatuatge, micropigmentació, pírcing o d'altres semblants, així com les mesures higienicosanitàries bàsiques que hauran d'observar els professionals que les facen, el treball dels quals es duga a terme en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i comporte un contacte directe amb els usuaris dels seus servicis, a fi de protegir la salut dels usuaris i treballadors i específicament del contagi de malalties de transmissió per via sanguínia.

Article 2

1. Són pràctiques que poden comportar risc de contagi de malalties de transmissió sanguínia les següents:

a) Tatuatge, micropigmentació, tècniques d'escarificació i qualsevol altra de característiques anàlogues, mitjançant les quals s'introduïsquen pigments colorants en la pell per mitjà de puncions que travessen la barrera de la pell o mucoses.

b) Perforació o anellatge, pírcing, de la pell, mucoses o altres teixits corporals.

2. Queden excloses d'este decret la regulació de les pràctiques considerades procediments mèdics, com ara les implantacions davall la pell, que han de ser fetes exclusivament en els centres, servicis i establiments sanitaris autoritzats. Així mateix s'exceptua la perforació del lòbul de l'orella que es faça amb sistemes de clavament i engafetament de forma automàtica, estèril i d'un sol ús.

Capítol II

Sobre els establiments, els utensilis i materials de treball

Article 3

Els establiments a què es referix la present norma hauran de reunir les característiques següents:

1. Els locals i les seues instal·lacions on es facen les pràctiques objecte del present decret han de garantir la prevenció de riscs sanitaris, per a això el disseny i materials del local s'han de trobar en bones condicions i han de permetre una correcta neteja i desinfecció en paviment, sostres i parets.

2. Les àrees de treball dedicades a les pràctiques objecte de la present regulació han d'estar separades completament de les dedicades a la resta d'activitats i ser d'ús exclusiu per a l'atenció als clients. En estes àrees es disposarà de bona ventilació i il·luminació. Disposaran de lavabo d'aigua corrent freda i calenta, i també d'aixeta d'accionament no manual, dispensador de sabó i eixugador de mans elèctric o tovalles d'un sol ús.

3. La sala on es facen les activitats serà de dimensions adequades per a la correcta disposició dels mecanismes i la confortabilitat dels clients, també garantirà la intimitat i privacitat en les pràctiques.

4. El mobiliari estarà en bones condicions i serà de fàcil neteja. Els elements metàl·lics de les instal·lacions hauran de ser de materials resistents a l'oxidació.

5. No estarà permés menjar. Tampoc estarà permesa l'entrada o permanència d'animals en l'àrea de treball.

6. Estos establiments hauran de disposar de lavabos per a l'ús exclusiu d'usuaris de l'activitat, amb dispensador de sabó i eixugador de mans elèctric i/o tovalles d'un sol ús.

7. Pel que fa a les instal·lacions per a ús dels treballadors, s'ajustaran al que disposa el Reial Decret 486/1997, de 14 d'abril, pel qual s'establixen les disposicions mínimes de seguretat i salut dels llocs de treball.

8. Quan per motius de fires, congressos o altres esdeveniments semblants es facen activitats de tatuatge, micropigmentacions i pírcing en instal·lacions no estables, estes hauran de complir les condicions sanitàries equivalents a les que establix este decret, sol·licitar l'autorització prèvia i atindre's als requisits de temporalitat per als quals s'autoritzen.

Article 4

Els locals hauran de disposar d'espai adequat per a les activitats de desinfecció, esterilització i emmagatzemament del material desinfectat i estèril fora de l'àrea de treball i de les zones utilitzades pel públic. En cas de no disposar de les instal·lacions i materials apropiats per a l'esterilització i envasament de material estèril, s'haurà de recórrer a empreses degudament autoritzades per a esta funció.

Article 5

L'emmagatzematge dels productes, materials i instruments de treball es farà convenientment en un lloc net i sec i d'acord amb els requeriments de llum, temperatura, càrrega tèrmica i higiene que requerisquen. El material estèril haurà de depositar-se en contenidors o recipients tancats.

Article 6

1. Tots els utensilis i materials emprats en la pràctica professional i que entren en contacte amb les persones han d'estar nets, desinfectats i en bon estat de conservació.

2. Els dispositius destinats directament a travessar la pell, les mucoses o altres teixits hauran de ser sempre estèrils i d'un sol ús, i han d'estar envasats i segellats per a garantir-ne l'esterilitat.

3. Les tintes i pigments hauran de ser homologats per al seu ús en tatuatge o micropigmentació. Les tintes que s'hagen d'usar en una sessió hauran de col·locar-se en recipients d'un sol ús i ser rebutjades posteriorment.

4. Els elements utilitzats per al pírcing seran de material hipoal·lèrgic, com ara or, d'un mínim, de 14 o 16 quirats, titani, acer inoxidable o plàstic, i permetre la seua esterilització.

5. Els dispositius que no siguen d'usar i tirar han de llavar-se, esterilitzar-se o desinfectar-se, segons l'ús per al qual estiguen destinats, segons els mètodes exposats en l'annex. Estos materials hauran d'emmagatzemar-se en condicions adequades fins a la seua utilització.

6. Qualsevol objecte o superfície tacat amb sang ha de ser netejat i desinfectat de forma adequada.

7. Els instruments de rasura i afaitada han de ser d'un sol ús.

8. Queda prohibida la utilització dels llapis talla-sang.

Article 7

Als efectes prevists en esta norma, els aparells, dispositius i productes utilitzats estaran sotmesos al que disposen el Reial Decret 414/1996, d'1 de març, pel qual es regulen els productes sanitaris, i el Reial Decret 1.662/2000, de 29 de setembre, sobre productes sanitaris per al diagnòstic in vitro, que modifica l'anterior, així com una altra legislació que hi siga aplicable.

Els productes per a tatuatge i micropigmentació han de complir el que establixen la disposició addicional segona del Reial Decret 1.599/1997, de 17 d'octubre, sobre productes cosmètics, el Reial Decret 414/1996, d'1 de març, i el Reial Decret 1.662/2000, de 29 de setembre, i disposar del seu corresponent registre sanitari per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris.

Article 8

Tot establiment que faça tècniques de tatuatge, pírcing o micropigmentació disposarà d'un registre de clients, consistent en un llibre degudament enquadernat amb les pàgines numerades successivament, o bé un registre informàtic, declarat en l'Agència de Protecció de Dades. Tant en un cas com en l'altre es farà constar el nom complet, edat, adreça i telèfon del client, pràctica realitzada, pigments utilitzats o accessoris implantats i identificació del professional que fa el tractament. Tot això serà tractat amb la deguda confidencialitat, d'acord amb la normativa vigent. En el cas de disposar d'un registre informatitzat, es facilitarà un duplicat de l'assentament corresponent a l'usuari.

Article 9

L'establiment que es dedique a aplicar les tècniques referides disposarà d'una farmaciola amb material suficient per a garantir els primers auxilis als usuaris en cas d'accident menor i dels telèfons necessaris per si es requerixen els servicis sanitaris urgents.

Article 10

Els establiments a què fa referència esta norma disposaran de fulls de reclamacions a disposició dels clients, degudament diligenciats per l'autoritat competent.

Capítol III

Titularitat de l'establiment i professionals dedicats

a la pràctica del tatuatge, pírcing i micropigmentació

Article 11

1. Els titulars dels establiments on es facen tatuatges, pírcing o micropigmentacions són els responsables de les activitats que s'hi facen, i també de la higiene, la seguretat i el manteniment de les instal·lacions, l'equip i l'instrumental en les condicions expressades en la present normativa.

2. Són també responsables de garantir l'aplicació de les mesures per a la protecció de la salut dels usuaris i del personal que fa estes activitats.

Article 12

Els professionals que facen activitats de tatuatges, pírcing o micropigmentacions han de disposar d'un nivell de coneixements suficients per a fer la prevenció efectiva dels riscs per a la salut associats a les seues pràctiques. Per a això han de tindre la titulació de Tècnic Superior en Estètica o acreditar la superació dels corresponents cursos de formació homologats per la Conselleria de Sanitat o l'entitat que haja delegat per a esta atribució.

Article 13

La sol·licitud de l'homologació de cursos de formació per a professionals de l'atenció i estètica corporal ha de ser dirigida a la Conselleria de Sanitat per l'entitat organitzadora, que ha de trobar-se en possessió de la seua corresponent autorització de funcionament i adjuntar a la sol·licitud el programa del curs que ha de fer, duració, professorat que l'impartirà, la seua titulació, el lloc de celebració i les condicions d'inscripció.

Capítol IV

Higiene i protecció personal

Article 14

Sense menyscabament del compliment del que s'ha establit amb caràcter general en el Reial Decret 664/1997, de 12 de maig, sobre protecció dels treballadors contra els riscs relacionats amb l'exposició a agents biològics durant el treball, els professionals dedicats a micropigmentacions, tatuatges i pírcings hauran d'estar vacunats contra l'hepatitis B i el tètan.

Article 15

Els professionals aplicaran les precaucions estàndard per a previndre infeccions, de manera que en la seua pràctica professional observaran les mesures següents:

a) Llavada de mans en iniciar l'activitat i en finalitzar-la, així com sempre que es reprenga una activitat que haja sigut interrompuda.

b) Utilització de guants d'un sol ús. Quan el professional presente lesions en la pell, haurà de cobrir-les amb un apòsit impermeable o abstindre's de fer activitats en contacte directe amb els clients.

c) Aplicació de barreres contra esguitades de sang.

d) Els objectes tallants i punxants que puguen estar contaminats amb sang es manipularan i rebutjaran de manera adequada per a previndre accidents.

Article 16

Els professionals dedicats a les pràctiques objecte de la present reglamentació hauran de tindre i posar a disposició del client protocols de preparació de la zona anatòmica on es farà el tatuatge o pírcing, i també sobre procediments de les cures posteriors. Haurà de quedar constància escrita que l'usuari ha rebut la informació esmentada i que dóna el seu consentiment.

Capítol V

Gestió de residus

Article 17

Els materials tallants i punxants amb possible contaminació biològica, com a rebuig, tenen el tractament de residu tipus III, és a dir, que han d'emmagatzemar-se i eliminar-se d'acord amb el que disposa el Decret 240/1994, de 22 de novembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Regulador de la Gestió dels Residus Sanitaris.

Capítol VI

Protecció del menor

Article 18

La realització de pírcing, tatuatges, escarificacions o semblants als menors d'edat i incapacitats podrà dur-se a terme sempre que ells ho sol·liciten i hi haja el consentiment per escrit del seu representant legal, al qual correspon la valoració del suficient juí i condició de maduresa del menor. En qualsevol cas, s'atendrà el compliment de les disposicions establides per a la protecció del menor o incapacitat.

Capítol VII

Autoritzacions i inspeccions sanitàries

Article 19

Correspon als ajuntaments, dins de les competències recollides en la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de Bases de Règim Local:

1. L'autorització dels establiments per a la pràctica del tatuatge, pírcing i micropigmentació, i també de les instal·lacions de tots aquells que es troben ubicats en el seu terme municipal. L'òrgan competent municipal podrà autoritzar un establiment per a la pràctica de tatuatge, pírcing, micropigmentació i qualsevol altre de semblants característiques, amb la presentació prèvia de la documentació que seguix:

a) Dades relatives a la persona responsable de l'establiment i documentació procedent.

b) Descripció de les activitats que s'hi han de practicar i de les instal·lacions i l'equipament disponibles per a dur-les a terme.

c) Relació detallada dels instruments destinats a procediments d'esterilització i desinfecció.

d) Protocols de preparació i atencions posteriors a l'aplicació de les tècniques de què disposen.

e) Relació del personal que tinga i acreditació de la seua formació, d'acord amb allò que establix l'article 12 de la present disposició.

2. La vigilància i control d'esta matèria.

3. Diligenciar el llibre de registre referit en l'article 8 i els fulls de reclamacions a què fa menció l'article 10 de la present disposició.

La inspecció sanitària de la Conselleria de Sanitat, sense perjuí de les competències municipals, podrà sol·licitar tota la informació i documentació que estime oportuna i considere rellevant per a verificar el compliment de les normes sanitàries establides en este decret.

Preceptivament, els ajuntaments hauran de comunicar a la Conselleria de Sanitat les llicències d'obertura que concedisquen a estos centres.

Capítol VIII

Infraccions i sancions

Article 20

Les infraccions al que establix el present decret són dignes de sanció de conformitat amb el que establix el títol I, capítol VI, de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, sense menyscabament de les sancions que puguen derivar-se de l'incompliment d'altres normatives.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

El que establix el present decret s'entén sense perjuí de les competències relatives a altres administracions.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Per als establiments que es troben ja en funcionament en el moment de la publicació d'este decret, es concedix un termini de sis mesos perquè s'adapten a la present disposició.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

La Conselleria de Sanitat elaborarà totes les disposicions que calguen per al desplegament i l'aplicació d'este decret.

Segona

El present decret entrarà en vigor al sendemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 23 de maig de 2002

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO

El conseller de Sanitat,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

ANNEX

Mètodes d'esterilització

Només es consideren adequats aquells mètodes en què les condicions d'aplicació són validables, i puguen fer-se controls de qualitat del procés. Entre ells es considera apropiat la calor humida (autoclau vapor) per a material termoresistent com a tèxtil, instrumental, cautxús, guants i plàstics a 121º C, 1 atmosfera de pressió i duració de 15 a 20 minuts, o bé a 135º C, 2 atmosferes i una duració de 5 a 10 minuts.

Mapa web