Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 25 de juny de 1992, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, que estableix els requisits tècnics mínims que s'han de complir en la instal.lació i el manteniment dels ascensors panoràmics.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 1826 de 15.07.1992
Referència Base de Dades:  1783/1992
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Indústria, Comerç i Turisme
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Indústria i energia
    Descriptors:
      Temàtics: norma de seguretat, material d'elevació, ascensor, norma tècnica



Ordre de 25 de juny de 1992, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, que estableix els requisits tècnics mínims que s'han de complir en la instal.lació i el manteniment dels ascensors panoràmics.

L'Ordre Ministerial de 23 de setembre de 1987, per la qual s'aprova la instrucció tècnica complementària (ITC) MIE-AEM-1, del Reglament d'Aparells d'Elevació i Manutenció d'aquests, contempla la possibilitat de limitar l'alçària de les parets de la cavitat que no corresponguen als costats dels accessos a 2,5 metres per dalt dels Bocs on les persones puguen accedir normalment, sempre que la cavitat de l'ascensor no tinga que participar en la protecció de l'edifici contra la propagació d'incendis.

Per altra part, la instal·lació d'ascensors construïts amb material transparent, denominats panoràmics, ha experimentat un considerable augment en la demanda.

Per ser diversa i àmplia la casuística que això genera, resulta convenient que, mentre no es desenvolupe la corresponent norma d'àmbit estatal, s'establesquen uns requisits tècnics mínims per a aquestes instal·lacions, per tal d'evitar els riscos específics que pogueren derivar-se de la falta de regulació d'aquestes.

En virtut d'això,

DISPOSE:

Article primer. Instal·lacions interiors

Dins aquest apartat s'inclouen les instal·lacions totalment protegides de l'acció del vent i la pluja. Poden distingir-se els dos casos següents:

1. Cavitat tancada, de material transparent

a) A més del compliment de la reglamentació vigent, s'exigirà l'aportació d'un certificat de laboratori acreditat legalment per a això, sobre el compliment de les especificacions reglamentàries dels materials empleats en la construcció d'obertura i cabina. A aquests efectes es presentarà certificat d'homologació del vidre, d'acord amb el que estableix l'Ordre Ministerial de 13 de març de 1986 (BOE 08.04.86), com també que en cas de trencament no produeix estelles.

L'ascensor estarà dotat d'un sistema d'anivellament automàtic, «rescatamatic» o semblant, per a cas de fallada de subministrament elèctric.

La cabina disposarà d'un sistema de ventilació o climatització adequat al cas.

b) Així mateix, s'haurà d'especificar en el projecte la solució adoptada per a les unions entre parets de cabina i entre aquestes amb sostre i pis, com també la seua resistència.

2. Cavitat oberta

Quan la instal·lació es realitze en l'interior d'edificis i la cavitat de l'ascensor no haja de participar en la protecció de l'edifici contra la propagació d'incendis, a més del que estableix el cas anterior, s'haurà de prestar especial atenció al següent:

a) Limitar l'alçària de les parets que, no corresponen als costats dels accessos a 2,5 metres per dalt dels llocs on les persones puguen accedir normalment.

b) Utilitzar, sobre els costats dels accessos, proteccions amb reixetes de malla o perforades per dalt de 2,5 metres del nivell del pis dels accessos (no s'exigeixen aquestes proteccions si la porta de la cabina està enclavada mecànicament, segons el que disposa el punt 5.4.3.2.2 de la ITC.MIE-AEM 1).

Les dimensions de les malles o perforacions han de ser, com a màxim, de 75 mil·límetres, mesurats horitzontalment i vertical.

c) El sostre de la cabina ha d'estar construït de tal manera que permeta muntar una barana.

Article segon. Instal·lacions exteriors (totalment o en part a la intempèrie)

1. Quan la instal·lació estiga sotmesa totalment o parcial a l'acció dels agents atmosfèrics, a més de tot el que indica l'article primer, que siga d'aplicació, s'haurà d'especificar en el projecte:

a) La solució adoptada per a les unions entre parets de cabina i entre aquestes amb sostre i pis, com també la seua resistència i estanqueïtat.

b) Les mesures previstes per a la protecció davant l'acció dels agents atmosfèrics en: panys, operador de portes, cables, guies, bastidor de cabina, instal·lació elèctrica, etc., amb justificació dels nivells de protecció adoptats en cada cas. Si més no, la instal·lació elèctrica a la intempèrie tindrà la consideració d'instal·lació en local banyat, i li serà d'aplicació el que específica a tal efecte la instrucció tècnica complementària MI-BT 027 del Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió.

2. En aquests casos, la instal·lació elèctrica a la intempèrie tindrà la consideració d'instal·lació en locals humits, i per tant li serà d'aplicació la ITC MI-BT 027, del Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió.

Article tercer. Posada en servei de les instal·lacions

Per a la posada en servei de les instal·lacions en què s'hagen utilitzat materials transparents s'haurà de presentar certificació de les proves de resistència necessàries (mecànica, al foc, etc.), emesa per una entitat d'inspecció i control reglamentari i fer constar el compliment dels articles reglamentàriament exigibles, en cada cas.

Aquesta certificació s'entén sense perjudici de la de final d'obra, que s'ha de presentar de tota la instal·lació.

DISPOSICIO FINAL

Es faculta la Direcció General d'Indústria i Energia per a dictar les instruccions que siguen necessàries per a l'efectivitat d'aquesta ordre, que vigirà el dia en què es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 25 de juny de 1992.

El Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,

ANDRES GARCIA RECHE

Mapa web