Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 14 de setembre de 1988, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'estableix l'obligació de col.locar portes en cabina als ascensors que no en tenen i d'instal.lar-hi un sistema d'emergència autònom per a l'enllumenat i alarma acústica en cabina.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 936 de 04.11.1988
Referència Base de Dades:  1754/1988
 



Ordre de 14 de setembre de 1988, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, per la qual s'estableix l'obligació de col.locar portes en cabina als ascensors que no en tenen i d'instal.lar-hi un sistema d'emergència autònom per a l'enllumenat i alarma acústica en cabina.

A fi d'evitar els accidents que es produeixen en els ascensors sense porta en la cabina, es va publicar l'Ordre ministerial de 20 de juliol de 1976, en què s'obligava a col·locar porta en tots els ascensors de nova instal·lació.

Transcorreguts els terminis fixats per a l'entrada en vigor d'aquesta Disposició, i tenint en compte els accidents que s'originen en els ascensors que manquen de porta en la cabina, resulta necessària l'extensió a aquests de la dita obligatorietat.

La gran quantitat d'aparells elevadors existents aconsella d'establir terminis escalonats per a l'execució de les instal·lacions, que començarà per aquells en què resulte més gran el risc que es vol prevenir, ja siga per la seua antiguitat o pel lloc on es troben instal·lats.

Així mateix, en aquesta Disposició es pretén que, en col·locar les portes esmentades, no s'hi reduesca la llum lliure, necessària en l'accés a la cabina, ni la superfície mínima d'aquesta.

Finalment s'hi han inclós les condicions que han d'observar-se en la il·luminació d'emergència i en l'alarma acústica, a fi d'acomodar-les al que disposa el Reglament Electrotècnic per a la Baixa Tensió.

Amb tot açò es tracta de millorar, substancialment, els elements que contribuesquen a la seguretat activa i passiva dels aparells elevadors.

En atenció d'aquestes consideracions, aquesta Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, ha disposat:

Article 1

1. Els titulars d'aquells ascensors que no tinguen porta o portes en la cabina, queden obligats al compliment de l'article 54 del Reglament d'aparells Elevadors aprovat per Ordre de 30 de juny de 1966 i modificat per Ordre de 20 de juliol de 1976, per tant caldrà que col·loquen en la seua cabina la corresponent porta o portes, amb les excepcions que a l'esmentat article s'estableixen.

2. Les característiques d'aquestes portes s'ajustaran a allò

que estableix el mencionat Reglament o, voluntàriament, al que disposa la Instrucció Tècnica Complementària (ITC MIE-AEM-1) del Reglament d'aparells Elevadors i Manutenció, aprovada per Ordre de 23 de setembre de 1987.

Article 2

1. La instal·lació de la porta en la cabina no podrà reduir l'ample d'entrada per davall dels límits que estableix l'article 57 del Reglament d'aparells Elevadors, de 30 de juny de 1966. En les instal·lacions anteriors al citat Reglament, en què l'ample resulte inferior, la col·locació de la porta no implicarà una reducció d'aquest.

En aquells casos en què les cabines siguen utilitzades per minusvàlids, usuaris de cadires de rodes, l'ample d'entrada no podrà reduir-se de forma que impidesca l'accés d'aquests als usuaris.

2. Tampoc no podrà reduir-se la superfície útil de la cabina per davall de la indicada a l'esmentat Reglament d'aparells Elevadors, fixada d'acord amb el número de passatgers previstos per a l'ascensor.

Article 3

El que disposa l'article primer d'aquesta Ordre es durà a cap en els terminis següents:

1. Ascensors instal·lats en locals de pública concurrència, així com els que tinguen 10 o més nivells de recorregut, i els que circulen per recintes que no recaiguen directament a l'escala de la finca en tots els seus accessos: Abans de l'1 de juliol de 1989.

2. Per a la resta d'ascensors, els terminis seran:

- Instal·lats fins el 31 de desembre de 1971: Abans de l'1 de gener de 1990.

- Instal·lats entre l'1 de gener de 1972 i el 31 de desembre de 1974: Abans de l'1 de gener de 1991.

- Instal·lats entre l'1 de gener de 1975 i el 31 de desembre de 1978: Abans de l'1 de gener de 1992.

- La resta: Abans de l'1 de gener de 1993.

Article 4

Dins dels terminis establerts a l'article anterior, els ascensors, inclosos els que ja disposen de porta o portes en la cabina, hauran de tindre instal·lat un equipament d'emergència, amb alimentació autònoma de recarrega, que siga capaç d'alimentar, almenys, una bombeta d'1 W durant 1 hora, en cas de fallar l'alimentació normal; connectant-s'hi a la il·luminació d'emergència automàticament, des que falle el subministrament de la il·luminació normal.

Aquesta mateixa font de socors s'utilitzarà també, quan hi manque el subministrament normal, per alimentar el dispositiu d'alarma acústica d'emergència, per a la qual cosa s'hi haurà de preveure la capacitat suficient.

DISPOSICIO ADDICIONAL

Unica

L'incompliment del que estableix la present Ordre serà sancionat de conformitat amb el que disposa la Llei 2/1987, de 4 d'abril, de l'Estatut de Consumidors i Usuaris, de la Generalitat Valenciana, i en el Reial Decret 1945/1983, de 22 de juliol, sobre infraccions i sancions en matèria de defensa del consumidor.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

A mesura que vagen col·locant-se les corresponents portes de cabina, deixarà de ser obligatori de disposar del rètol que esmenta l'Ordre del Ministeri d'Indústria i Energia, de 20 de juliol de 1976.

Segona

La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 14 de setembre de 1988.

El Conseller d'Indústria, Comerç i Turisme,

ANDRES GARCIA RECHE

Mapa web