Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, sobre valoració de productes agraris obtinguts per tècniques d'agricultura integrada.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2543 de 04.07.1995
Referència Base de Dades:  1613/1995
 



DECRET 121/1995, de 19 de juny, del Govern Valencià, sobre valoració de productes agraris obtinguts per tècniques d'agricultura integrada.

Una agricultura moderna ha de ser capaç de produir productes d'alta qualitat i, alhora, salvaguardar el medi ambient i la salut d'agricultors i consumidors.

L'experiència adquirida en els darrers anys amb l'aplicació de tècniques de cultiu pròximes a la lluita integrada i que han estat molt fomentades pels poders públics, tant en l'àmbit estatal (Ordre de 26 de juliol de 1983, BOE de 05.08.83, i Ordre de 17 de novembre de 1989, BOE de 22.11.89) com autonòmic (Ordre de 19 d'abril de 1990, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, per la qual es regulen les agrupacions de defensa vegetal, DOGV de 15.05.90, i Ordre de 23 de maig de 1990, de la Conselleria d'Agricultura i Pesca, per la qual s'estableix una línia d'ajudes per a les agrupacions esmentades, DOGV de 18.06.90), mitjançant la creació d'associacions o agrupacions d'agricultors que, amb un tècnic contractat per a l'efecte, donen prioritat en la lluita contra plagues a mètodes respectuosos amb el medi ambient i minimitzen l'ús de productes químics i els efectes secundaris d'aquests.

A més, la necessitat de valorar les produccions agrícoles obtingudes per mitjà d'aquestes tècniques, que estan en línia amb els principis generals de la producció integrada, i que el consumidor estiga perfectament informat de les característiques del producte que adquireix quan s'ha obtingut per mitjà d'aquestes tècniques, comporta que convinga respectar al màxim l'equilibri ecològic, evitar contaminacions innecessàries de l'aire, l'aigua i el sòl i que els productes agrícoles tinguen la menor quantitat possible de residus químics indesitjables.

Així, el producte elaborat mitjançant tècniques d'agricultura integrada és de naturalesa genèrica i, per tant, no s'estableix cap greuge comparatiu en habilitar els mitjans de gestió i tècnics necessaris per a certificar-lo dins l'àmbit de competències de l'administració autonòmica valenciana respecte d'altres productes integrats certificats per altres administracions o organismes.

D'altra banda, també hi ha diverses iniciatives preses en l'àmbit europeu, tant nacional com regional, i fins i tot a través de la OILB (Organització Internacional de Lluita Biològica).

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat Valenciana competències exclusives en matèria d'agricultura en l'article 34.1.4.

En virtut de l'anterior, a proposta del conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 19 de juny de 1995,

DECRETE:

Article primer. Finalitat

1. La Generalitat Valenciana promourà la producció i comercialització de productes agroalimentaris frescs o transformats obtinguts amb tècniques que afavoresquen la salvaguarda ambiental i la salut d'agricultors i consumidors, en línia amb el que internacionalment es coneix com a producció integrada, tot això sense perjudici de la resta de disposicions, nacionals o comunitàries en vigor, que regulen la producció, l'elaboració, la qualitat, la comercialització, l'etiquetatge i el control dels productes vegetals frescs o transformats.

2. S'entén per producció integrada un sistema agrícola de producció d'aliments que utilitza al màxim els recursos i els mecanismes de regulació naturals i assegura a un llarg termini una agricultura viable. En ella els mètodes biològics, químics i altres tècniques es trien i s'equilibren acuradament, tenint en compte la protecció del medi ambient, la rendibilitat i les exigències socials.

Article segon. àmbit d'aplicació

Aquesta disposició s'aplicarà a persones físiques o jurídiques que produesquen, transformen o comercialitzen productes obtinguts, dins el marc de la Comunitat Valenciana, mitjançant tècniques d'agricultura integrada.

Article tercer

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació aprovarà un logotip o marca especial que tindran dret a incloure en els seus etiquetatges els productes que hagen estat produïts o elaborats d'acord amb l'article següent.

Article quart. Etiquetatge

1. Els productes obtinguts i elaborats amb les tècniques esmentades en l'article 1 podran ser etiquetats amb una marca especial o logotip que utilitze els termes «Producció integrada».

2. Les autoritzacions per a la utilització d'aquesta marca/logotip sols es concediran quan:

a) El producte haja estat obtingut conformement amb les normes establides en els articles 6 i 7.

b) El producte haja estat produït per un operador subjecte a les mesures de control específic establides en l'article 8.

c) Les indicacions que figuren en l'etiqueta posen de manifest que es tracta d'un mètode de producció agrària.

3. Queda prohibida la utilització, en altres productes agraris o alimentaris, de denominacions, marques, expressions i signes que, per la seua semblança amb els assenyalats en els apartats anteriors, puguen induir a confusió, encara que vagen acompanyats d'expressions com «tipus» o altres anàlogues.

Article cinquè. Comissió coordinadora

1. Es crea la Comissió Coordinadora per a l'Agricultura Integrada, presidida pel director general de Producció Agrària i Pesca i integrada per tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i representants del sector tant cooperatiu com privat.

Aquesta comissió podrà sol·licitar la participació ocasional en les seues activitats d'altres tècnics assessors o organismes especialitzats a fi de donar resposta a temes puntuals.

2. Són funcions de la Comissió Coordinadora:

- Proposar normes d'actuació i elaborar plans de treball.

- Tenir coneixement de les activitats previstes en aquest decret.

- Informar sobre la reglamentació pròpia de cada producte.

- Deliberar i, si s'escau, informar sobre tots els assumptes que siguen d'interès en relació amb aquest decret.

Article sisè. Normes de producció

1. Per ordre de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació es determinaran els continguts mínims de la reglamentació aplicables als diversos productes, el procediment per a la concessió d'autoritzacions, terminis i òrgans competents.

2. Els reglaments per a cada cultiu, en aplicació d'aquesta disposició, s'aprovaran per resolució de la Direcció General de Producció Agrària i Pesca i hauran de fixar, almenys:

- Tipus de material vegetal.

- Tècniques culturals.

- Tipus de protecció fitosanitària.

- Anotacions i registres que s'han de realitzar.

Article setè. ús de la marca o logotip

La utilització de la marca o logotip s'ajustarà a les següents condicions, que figuraran en l'autorització:

- Demarcació territorial de la producció.

- Tipus de productes vegetals autoritzats.

- Període que abaste l'autorització.

- Normes de cultiu, segons disposa l'article anterior.

- Superar les normes de control d'acord amb l'article 9.

- Qualsevol altra condicions especials que es disposen en l'autorització.

L'autorització de la marca o logotip s'inscriurà en el Registre Oficial de Productors Autoritzats per a la Producció Integrada de la Generalitat Valenciana.

Article vuitè. Obligacions dels agricultors

Els responsables tècnics de les explotacions que practiquen la producció integrada han de:

- Tenir uns coneixements bàsics mínims de la producció integrada.

- Posseir un quadern d'explotació on anoten totes les operacions i pràctiques de cultiu.

Article novè. Entitats de control i certificació

1. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació podrà reconèixer formalment a entitats que col·laboren amb ella en la vigilància, control i certificació del compliment de les normes establertes en aquesta disposició, per a l'autorització de l'ús de la marca o logotip a què es refereixen els articles 3 i 4, les quals hauran de realitzar les següents actuacions:

- Inspecció de les anotacions i registres.

- Inspecció dels llocs de producció, transformació, conservació i comercialització.

- Anàlisi de mostres.

- Emetre informe respecte a les autoritzacions sobre l'ús de la marca o logotip previst en l'article 3.

2. Les entitats de control i certificació hauran de, per una part, oferir garanties suficients d'objectivitat i imparcialitat respecte de tot producte o transformador que es sotmeta al seu control i, per altra, tenir permanentment a la seua disposició el personal qualificat i els recursos necessaris per a dur a terme el control de productes agrícoles i alimentaris que es beneficien de la certificació de qualitat.

Article deu. Sancions

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en cas que es descobresca un incompliment de les condicions de l'autorització, incoarà un expedient administratiu i, amb l'audiència prèvia a l'interessat, podrà revocar o suspendre temporalment les autoritzacions d'ús a què fa referència aquest decret, sense perjudici de la deguda aplicació, si escau, dels articles 13 i següents de la Llei de la Generalitat Valenciana 12/1994, de 28 de desembre.

Article onze. Promoció de la producció integrada

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la Comissió Coordinadora, les entitats de control i certificació i el mateix sector, conjuntament o individualment, podran promoure la difusió de la producció integrada per mitjà de les accions que estimen convenients, a través dels diversos mitjans de comunicació.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè, mitjançant la Direcció General de Producció Agrària i Pesca, dicte les normes complementàries que, en aplicació d'aquesta disposició, es consideren necessàries.

Segona

Aquest decret vigeix des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 19 de juny de 1995

El president de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació,

JOSÉ MARíA COLL COMIN

Mapa web