Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 52/1989, de 18 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova la creació de la Comissió de Seguretat Radiològica de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 1055 de 02.05.1989
Referència Base de Dades:  0906/1989
 



Decret 52/1989, de 18 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'aprova la creació de la Comissió de Seguretat Radiològica de la Comunitat Valenciana.

La Llei 15/1980, de 22 d'abril, va crear el Consell de Seguretat Nuclear com a organisme independent de l'Administració de l'Estat i únic competent en matèria de seguretat nuclear i protecció radiològica a l'Estat Espanyol.

La disposició addicional tercera d'aquesta Llei estableix que el Consell de Seguretat Nuclear «podrà encomanar a les Comunitats Autònomes l'exercici de les funcions que hi siguen atribuïdes, segons els criteris generals que per al seu exercici acorda el mateix Consell».

Per raó de la disposició addicional citada, el Consell de Seguretat Nuclear i la Generalitat Valenciana firmaren el 27 de novembre de 1986 l'Acord de comanda de funcions.

En aquest Acord de comanda de funcions, bàsicament, es va considerar que la Generalitat Valenciana realitzaria les funcions següents:

1. Vigilància radiològica ambiental a l'exterior de les instal·lacions nuclears ubicades a la Comunitat Valenciana.

L'abast d'aquesta comanda es refereix, exclusivament, a la gestió de les mesures dels nivells de radiació i a l'anàlisi radioquímica de mostres representatives dels camins d'exposició relacionats amb l'ésser humà.

Aquesta vigilància dels nivells de radiació, així com dels mostratges, seran realitzats a l'entorn pròxim de les instal·lacions ubicades en el territori de la Comunitat Valenciana (Central Nuclear de Cofrents).

2. Inspecció del funcionament de les instal·lacions radioactives, que comprén la realització d'inspeccions a les instal·lacions que en el moment present o en el futur disposen d'autorització d'engegament, així com les instal·lacions que utilitzen aparells generadors de raigs X amb finalitats mèdiques, que es troben ubicades en la demarcació territorial de la Comunitat Valenciana, segons la legislació vigent.

Així mateix, s'inclou la inspecció de les Unitats de Protecció Radiològica ubicades i que presten els seus serveis en la demarcació territorial de la Comunitat Valenciana.

3. Inspecció de transports de substàncies nuclears o materials radioactius quan el seu recorregut efecte, dins el territori nacional, únicament al territori de la Comunitat Autònoma Valenciana. S'inclou la inspecció del transport de residus radioactius originats en aquesta comunitat i la gestió de la qual exigesca el seu trasllat fora d'ella.

Una vegada acreditada per la Generalitat Valenciana la disposició dels mitjans materials i personals necessaris per al desenvolupament de les funcions encomanades d'acord amb allò establert, el 19 d'octubre de 1988 es va subscriure l'Acta d'entrada en vigor de la comanda.

Pel Decret del President de la Generalitat Valenciana 1/1988, de 18 de gener, s'assignaren a la Conselleria d'Administració Pública les funcions derivades de l'Acord de comanda.

Això tanmateix, per tal de millorar l'eficàcia de l'exercici de les funcions de la Comanda, i després de tenir en compte que les instal·lacions radioactives, la inspecció de les quals s'encomanen, són utilitzades en activitats diverses i complementàries d'altres en l'autorització d'engegament de les quals intervenen diversos organismes, cal la creació d'una Comissió

de Seguretat Radiològica de la Comunitat Valenciana, en la qual s'integren representants dels esmentats organismes.

Així mateix, amb la creació de la Comissió es compleix el requeriment en aquest sentit realitzat per les Corts Valencianes, segons Resolució 65/11 del Ple d'aquestes.

Per això, a proposta del Conseller d'Administració Pública i prèvia deliberació del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el dia 18 d'abril de 1989,

DECRETE:

Article primer

Es crea la Comissió de Seguretat Radiològica de la Comunitat Valenciana, adscrita a la Conselleria d'Administració Pública.

Article segon

La Comissió és configurada com a òrgan col·legiat de caràcter coordinador, consultiu i deliberant en les matèries sobre seguretat nuclear i protecció radiològica encomanades pel Consell de Seguretat Nuclear a la Generalitat Valenciana.

Article tercer

Per al compliment dels seus objectius, la Comissió tindrà les funcions següents:

- Informar les normes tècniques que es dicten a l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana en matèria de seguretat radiològica.

- Participar en la coordinació de les accions dels òrgans relacionats amb la seguretat radiològica.

- Informar sobre els plans especials en seguretat radiològica d'àmbit territorial d'aplicació en la Comunitat Valenciana.

Estudiar i informar les accions directes a realitzar per la Generalitat Valenciana pel que fa a la programació, desenvolupament i execució de les actuacions preventives en matèria de seguretat radiològica, i supervisar la realització del Cens d'instal·lacions radioactives de segona i tercera categoria existents a la Comunitat Valenciana.

- Informar periòdicament a les Corts Valencianes sobre el desplegament de les funcions sobre seguretat radiològica encomanades pel Consell de Seguretat Nuclear.

- Assumir tantes altres funcions com li siguen atribuïdes per disposicions legals o reglamentàries, amb caràcter permanent o circumstancial.

Article quatre

La Comissió estarà constituïda pels membres següents:

President: el Director General d'Interior.

Vocals:

- Per la Conselleria de Sanitat i Consum: un Director General nomenat pel Conseller respectiu.

- Per la Conselleria de Treball i Seguretat Social: un Director General nomenat pel Conseller respectiu.

- Per la Conselleria d'Obres Públiques, Urbanisme i Transports: el Director General de Transports.

- Per la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència: el Director General de Centres i Promoció Educativa.

- Per la Conselleria d'Indústria, Comerç, i Turisme: un Director General nomenat pel Conseller respectiu.

- Per la Conselleria d'agricultura i Pesca: el Director General de Producció i Indústries Agràries.

- Un representant de l'Administració de l'Estat designat per aquesta a sol·licitud del President de la Comissió.

Secretari: un Cap de Servei de la Conselleria d'Administració Pública nomenat pel seu titular.

Article cinqué

A efectes consultius, podran ser convocats a les reunions de la Comissió altres càrrecs de la Generalitat Valenciana o d'altres Administracions, així com persones de reconeguda competència professional o científica quan ho exigesca la naturalesa dels assumptes a tractar, que participaran amb veu però sense vot.

Article sisé

Per tal de complir millor les seues funcions, la Comissió podrà requerir de qualsevol entitat o persona pública o privada la informació necessària per tal d'elaborar i executar les normes i plans relacionats amb la seguretat radiològica.

Article seté

Per a l'estudi d'aspectes concrets, dins les funcions de la Comissió, podran crear-se Comissions Tècniques o Grups de Treball.

Article vuité

La Secretaria de la Comissió actuarà com a òrgan i suport administratiu permanent d'aquesta.

Article nové

El règim de constitució, convocatòria, adopció d'acords i, en general, de funcionament de la Comissió s'ajustarà al que estableix la Llei de Procediment Administratiu.

Article deu

La Comissió es reunirà, almenys, una vegada cada tres mesos en sessió ordinària i, amb caràcter extraordinari, quan el President d'aquesta ho considere necessari, per pròpia iniciativa o a instància d'un terç dels seus components.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Queden derogades totes aquelles normes de rang igual o inferior que contradiguen el que disposa aquest decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el Conseller d'Administració Pública perquè dicte totes aquelles disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució d'aquest decret.

Segona

Aquest decret vigirà l'endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 18 d'abril de 1989.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller d'Administració Pública,

JOAQUIM AZAGRA I ROS

Mapa web