Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 7/2004, de 23 de gener, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4678 de 27.01.2004
Número identificador:  2004/689
Referència Base de Dades:  0301/2004
 



DECRET 7/2004, de 23 de gener, del Consell de la Generalitat, pel qual aprova el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants. [2004/689]

La prevenció d'incendis forestals requereix una actuació sobre tots els possibles factors que incideixen en el risc d'incendis forestals, entre els quals es troben els derivats de l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terrenys forestals o en els seus voltants.

El Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat, en el seu article 146, estableix que l'emmagatzemament, el transport o la utilització de material inflamable o explosiu, la utilització de grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, com també l'acumulació i emmagatzemament de fusta, llenya i qualsevol tipus de residu agrícola o forestal, encara que estiga restringit, podrà realitzar-se després de l'autorització.

Hi ha una necessitat d'establir normes de prevenció d'incendis forestals que siguen d'aplicació sistemàtica en l'execució de totes les obres i treballs que es realitzen en terrenys forestals o en els seus voltants.

Atenent la necessitat descrita, d'acord amb el que disposa la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, i el seu Reglament aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat, a proposta del conseller de Territori i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i després de la deliberació del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 23 de gener de 2004,

DecretE

Article 1. Aprovació del plec general

S'aprova el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants, el contingut de les quals queda establert en l'annex del present decret.

Article 2. Obligació del compliment del plec i treballs exclosos

1. En l'execució d'obres o treballs d'enginyeria civil o qualsevol altre tipus que puga implicar risc de produir incendis forestals, que es realitzen en terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, haurà d'observar-se per part dels seus promotors i executors un estricte compliment de les normes recollides en el plec al qual fa referència l'article 1 del present decret.

2. A l'efecte d'aquest decret, no tindran la consideració de treballs aquells que els agricultors realitzen per a la gestió ordinària dels seus camps de cultiu: conreu, podes, eliminació de restes i qualsevol altre de semblants característiques.

Seguiran regulant-se conforme al que estableix el Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat, els treballs agrícoles referits, pel que es refereix a mesures de prevenció d'incendis forestals, i, de manera especial, quant a:

a) Emmagatzemament, transport o utilització de material inflamable o explosiu.

b) Operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

c) Utilització de grups electrògens, motors, equips elèctrics o d'explosió, aparells de soldadura, etc.

d) Acumulació i emmagatzemament de fusta, llenya i qualsevol tipus de residu agrícola o forestal.

e) La crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.

f) La crema de canyars, canyissers o matolls lligada a algun tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.

3. No serà d'aplicació el que disposa el present decret en el cas de treballs que es realitzen com a conseqüència de situacions d'emergència, tals com el manteniment de serveis bàsics, treballs o manteniments urgents a realitzar en instal·lacions com a conseqüència de la producció d'avaries o interrupcions en el subministraments elèctric, extinció d'incendis, accidents o altres. En aquests casos, els serveis que actuen en dites emergències seran responsables d'establir les mesures necessàries per a evitar els incendis forestals, d'acord amb què es disposa en el plec general.

Article 3. Inclusió del plec general en els plecs de condicions tècniques

Tots els projectes d'obra o treballs que s'inicien amb posterioritat a l'entrada en vigor del present decret, tant els promoguts per les administracions públiques com els promoguts pels particulars, l'àmbit d'actuació dels quals siga coincident totalment o parcialment amb terrenys forestals, amb els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, hauran de recollir dins dels seus plecs de condicions tècniques el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.

Article 4. Obligació de notificar determinats treballs a l'administració forestal

1. Amb l'entrada en vigor del present decret s'eximeix els promotors d'obres i treballs de les autoritzacions prèvies regulades en els articles 146.a), 146.c), 146.d) i 147 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat. L'excepció anterior és exclusiva per als aspectes referits i independent de la necessitat del compliment de totes aquelles normes de protecció ambiental que es deriven de l'actuació que s'ha de realitzar.

2. No obstant això, en aquells treballs que requerisquen projecte d'obres i es realitzen en terreny forestal, en una zona confrontant de 100 metres o menor, o existisca una continuïtat de combustible susceptible de propagar el foc fins a terreny forestal, serà necessària la notificació prèvia dirigida als directors dels serveis territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge. La notificació, que haurà de ser presentada amb anterioritat als 30 dies naturals anteriors a la iniciació de l'obra o treball, contindrà els següents documents:

a) Descripció i localització cartogràfica de les obres o treballs, es destacaran les activitats que poden comportar risc d'incendis i calendari previst.

b) Còpia compulsada del plec de condicions tècniques del projecte.

3. En el cas d'obres o treballs menors que, pel seu volum o característiques, no requerisquen del preceptiu projecte d'obres i es realitzen en terreny forestal o en una franja confrontant a aquell de 0 a 100 metres, o en el cas de realitzar-se entre la franja dels 100 a 500 metres existisca una continuïtat de combustible susceptible de propagar el foc fins a terreny forestal, el promotor de l'obra o treball està obligat a la notificació prèvia prevista en l'apartat anterior, en la qual la còpia compulsada del plec de condicions tècniques del projecte serà substituïda per un compromís exprés d'estricta observança de les obligacions contingudes en el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.

4. En el cas d'activitats i treballs desenvolupats pels dispositius d'extinció d'incendis forestals, que depenen de la Generalitat o de les tres diputacions provincials, i en el cas d'aquells treballs programats que formen part del seu pla de formació i entrenament, la notificació prèvia establida en l'apartat 2 d'aquest article podrà ser substituïda per la comunicació anual del programa d'activitats.

5. No obstant l'anterior, els directors dels serveis territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, amb vista a possibles riscos extraordinaris no regulats en el plec de normes de prevenció, podran dictar normes de seguretat suplementàries que, una vegada notificades als promotors, seran d'obligat compliment.

Article 5. Inspecció

La Generalitat, a través de la Conselleria de Territori i Habitatge, establirà els sistemes d'inspecció que considere oportuns per a assegurar l'estricte compliment de les normes recollides en el present decret.

Article 6. Suspensió dels treballs i activitats

Amb caràcter general, en els dies i zones per a les quals el nivell de preemergència davant del risc d'incendis forestals, que recull el pla especial davant del risc d'incendis forestals de la Comunitat Valenciana, establisca el nivell 3 de perillositat d'incendis, se suspendran tots els treballs o activitats que podent comportar greu risc d'incendi els siga d'aplicació el plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.

Article 7. Infraccions administratives

La vulneració de les prescripcions contingudes en el present decret i, de manera especial, l'incompliment de les condicions de seguretat establides en el plec general aprovat, tindran la consideració d'incompliment de la normativa de prevenció d'incendis forestals i, en conseqüència, podran ser causa d'infracció administrativa, i comportarà la imposició de sancions als seus responsables, l'obligació del rescabalament dels danys i indemnitzacions dels perjudicats i la restauració física dels béns danyats, tot això a l'empara del que disposa la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, i el seu Reglament aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat, amb independència de les responsabilitats penals, civils o d'un altre ordre en què pogueren incórrer els infractors.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Aplicació de la normativa sobre prevenció de riscos laborals

Les actuacions de prevenció que es deriven de l'aplicació del present decret de l'execució d'obres i treballs en terreny forestal o els seus voltants, s'entenen sense perjudici del que disposa la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, i podran quedar integrades dins del Pla d'Acció Preventiva de l'Empresa que es derive de l'aplicació de l'esmentada llei, en especial, en el seu article 20.

Segona. Normes de protecció en els parcs i paratges naturals

En els casos de parcs i paratges naturals d'àmbits forestals, els plans d'ordenació dels recursos naturals (PORN) i plans rectors d'ús i gestió (prug) dels quals, establisquen majors mesures de protecció en matèria de prevenció d'incendis forestals, el que disposa el present decret tindrà el rang de norma subsidiària a aquelles.

Tercera. Elaboració d'un manual

Per a facilitar la difusió i el compliment de tot el que disposa el present decret, la Conselleria de Territori i Habitatge elaborarà en un termini de 6 mesos des de la seua publicació un manual especific destinat a la formació en matèria de prevenció d'incendis forestals del personal que treballe en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Normativa aplicable a les obres i projectes iniciats amb anterioritat

Els projectes iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest decret, pel que fa a mesures que s'han d'adoptar per a la prevenció d'incendis forestals, se seguiran regint pel que disposen els articles 146 i 147 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, Forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Consell de la Generalitat.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Normes que es deroguen

Queden derogades totes les disposicions d'igual o inferior rang que s'oposen al que estableix el present decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desenvolupament reglamentari

Es faculta el conseller de Territori i Habitatge perquè dicte les ordres que jutge pertinents per al millor compliment d'aquest decret.

Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor als sis mesos de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 23 de gener de 2004.

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Territori i Habitatge,

RAFAEL BLASCO CASTANY

ANNEX

Plec general de normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que s'han d'observar en l'execució d'obres i treballs que es realitzen en terreny forestal o en els seus voltants.

1. Objecte

El present plec té per objecte establir les normes de seguretat en prevenció d'incendis forestals que han d'observar-se en l'execució del … (denominació del projecte/obra/treball/ promotor/), per a garantir una adequada conservació dels terrenys forestals.

2. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació del present plec és el que correspon als terrenys forestals, els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, afectats per les activitats lligades a l'execució del ... (denominació del projecte/obra/treball...).

3. Normes de seguretat de caràcter general

Hauran d'observar-se, amb caràcter general, les normes de seguretat següents:

1. Excepte autorització, concreta i expressa, del director dels serveis territorials de la Conselleria de Territori i Habitatge, no s'encendrà cap tipus de foc.

2. En cap cas es fumarà mentre s'estiga manejant material inflamable, explosius, ferramentes o maquinària de qualsevol tipus.

3. Es mantindran els camins, pistes, faixes tallafocs o àrees tallafocs lliures d'obstacles que impedisquen el pas i la maniobra de vehicles, i nets de residus o desperdicis.

4. En cap cas es transitarà o s'estacionaran vehicles que no tinguen sistema de protecció en el sistema de fuga i catalitzador, en zones de past sec o restoll pel risc d'incendi per contacte.

4. Utilització d'explosius

En el cas d'utilització d'explosius per a la realització de voladures, amb independència de les autoritzacions i mesures de seguretat que establisca la legislació vigent, en el lloc i moment de la voladura es disposarà de: una autobomba operativa amb una capacitat d'aigua no inferior a 3.000 litres i cinc operaris dotats amb vehicle tot terreny de set places i cinc motxilles extintores d'aigua carregades, amb capacitat no inferior a 14 litres cadascuna, com també un equip transmissor capaç de comunicar qualsevol incidència, de manera directa o indirecta, al telèfon 112 d'emergències, de la Generalitat.

5. Utilització de ferramentes, maquinària i equips

1. Els emplaçaments d'aparells de soldadura, grups electrògens, motors o equips fixos elèctrics o d'explosió, transformadors elèctrics, aquests últims sempre que no formen part de la xarxa general de distribució d'energia, com també qualsevol altra instal·lació de característiques semblants, haurà de realitzar-se en una zona desproveïda de vegetació amb un radi mínim de 5 metres o, si és el cas, rodejar-se d'un tallafoc perimetral desproveït de vegetació d'una amplària mínima de 5 metres.

2. La càrrega de combustible de motoserres, motodesbrossadores o qualsevol altre tipus de maquinària es realitzarà sobre terrenys desproveïts de vegetació, evitant vessaments en l'ompliment dels dipòsits, i no s'arrancaran, en el cas de motoserres i motodesbrossadores, en el lloc en què s'han proveït. També únicament es dipositaran les motoserres o motodesbrossadores en calent en llocs desproveïts de vegetació.

3. Tots els vehicles i tota la maquinària autoportant hauran d'anar equipats amb extintors de pols de 6 quilos o més de càrrega tipus ABC, norma europea (EN 3-1996).

4. Tota maquinària autopropulsada disposarà de mataespurnes en els tubs de fuga.

5. Tots els treballs que es realitzen amb aparells de soldadura, motoserres, motodesbrossadores, desbrossadores de cadenes o martells, equips de tall (radials), polidores de metall, com també qualsevol altres en què la utilització de ferramentes o maquinària en contacte amb metall, roca o terrenys forestals pedregosos puga produir espurnes, i que es realitzen en terreny forestal o en els confrontants, hauran de ser seguits de prop per operaris controladors dotats cadascun d'ells d'una motxilla extintora d'aigua carregada, amb una capacitat mínima de 14 litres, la missió exclusiva de la qual serà el control de l'efecte que sobre la vegetació circumdant produeixen les espurnes, com també el control dels possibles conats d'incendi que es pogueren produir.

El nombre de ferramentes o màquines que s'han de controlar per cada operari controlador s'establirà segons el tipus de ferramenta o maquinària i del risc estacional d'incendis, conforme amb el següent quadre de mínims:

(*) En els treballs que es realitzen sobre terrenys silicis, durant el període comprés entre el 16 de juny i el 15 d'octubre, la proporció serà en tots els casos d'1/1.

En el cas d'utilització simultània en una mateixa zona de ferramentes o màquines diferents, l'operari controlador podrà controlar-les simultàniament sempre que no se superen les proporcions establides en aplicar els pesos dels factors de risc assignats.

La distància màxima entre l'operari controlador i cadascuna de les ferramentes o màquines que li siguen assignades per al seu control serà:

– Del 16 d'octubre al 15 de juny: 60 metres en terrenys de nul o escàs pendent i 30 metres en la resta dels casos.

– Del 16 de juny al 15 d'octubre: 30 metres en terrenys de nul o escàs pendent i 15 metres en la resta dels casos.

Cadascun dels operaris controladors disposarà, a més de l'extintor d'aigua, d'una reserva d'aquesta en quantitat no inferior a 30 litres situada sobre vehicle tot terreny el més pròxim possible al lloc de treball.

En aquelles obres o treballs on per la maquinària o ferramenta que s'ha d'utilitzar siga preceptiva la presència de l'operari controlador, i el nombre d'operaris siga igual o superior a sis, inclòs l'operari controlador, aquest últim es diferenciarà de la resta d'operaris per mitjà d'una armilla identificadora de color groc o taronja, en la qual portarà en lloc visible les inicials OC.

En aquelles obres o treballs on per la maquinària o ferramenta que s'ha d'utilitzar siga preceptiva la presència de l'operari controlador, aquest no abandonarà la zona de treball fins que no hagen transcorregut almenys 30 minuts des de la finalització dels treballs que es realitzen amb la referida maquinària o ferramenta i disposarà d'un equip transmissor capaç de comunicar qualsevol incidència, de manera directa o indirecta, al telèfon 112 d'emergències, de la Generalitat.

6. Explotacions forestals

A més de les normes de seguretat recollides en el present plec, en les zones en tractament selvícola o en explotació forestal es mantindran nets de vegetació els parcs de classificació, carregadors i zones de càrrega intermèdia i una faixa perifèrica d'amplària suficient en cada cas. Els productes s'apilaran en carregadors, hauran de guardar entre si les piles de fusta, llenyes, suro, pinyes o altres productes forestals una distància mínima de 10 metres.

7. Suspensió cautelar dels treballs

Mapa web