Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual regula les actuacions en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6071 de 04.08.2009
Número identificador:  2009/9258
Referència Base de Dades:  008977/2009
 



DECRET 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual regula les actuacions en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis. [2009/9258]

PREÀMBUL

La Directiva 2002/91/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2002, relativa a l'eficiència energètica dels edificis, establix l'obligació de posar a la disposició dels compradors o dels inquilins d'un edifici un Certificat d'Eficiència Energètica. Este certificat ha d'incloure valoracions comparatives a fi que els consumidors puguen comparar i avaluar l'eficiència energètica de l'edifici.

El Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació energètica d'edificis de nova construcció, establix el procediment bàsic que ha de complir la metodologia de càlcul de la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici, amb el qual s'inicia el procés de certificació. En este reial decret s'aprova un distintiu comú per a tot el territori nacional, denominat etiqueta d'eficiència energètica. S'establix també l'obligació de l'exhibició d'este distintiu de forma destacada, en els edificis ocupats per autoritats públiques o institucions que presten servicis públics a un nombre important de persones.

També es crea una comissió assessora a fi de vetlar pel manteniment i l'actualització del procediment bàsic de certificació. Finalment, en este reial decret es concreta un règim sancionador, d'acord amb el que preveu la legislació vigent en matèria de protecció de consumidors i usuaris.

El reial decret preveu, en diversos articles, actuacions que s'han de dur a terme per les administracions de les comunitats autònomes, d'esta manera, en l'article 7 del reial decret, s'establix que el Certificat d'Eficiència Energètica de l'edifici ha de presentar-se a l'òrgan competent de la comunitat autònoma, que podrà portar un registre d'estes certificacions en el seu àmbit territorial.

L'article 8 disposa que l'òrgan competent de la comunitat autònoma establirà l'abast del control extern del procés de certificació i el procediment per a dur-ho a terme. Este control pot realitzar-se des de la mateixa administració o per mitjà de la col·laboració d'agents autoritzats per a este fi.

Segons l'article 9, l'òrgan competent de la comunitat autònoma disposarà de totes les inspeccions que siguen necessàries a fi de comprovar i vigilar el compliment de la certificació d'eficiència energètica d'edificis.

A més, també es regula, en l'article 10, que l'òrgan competent de la comunitat autònoma ha d'establir les condicions específiques per a la renovació o l'actualització del Certificat d'Eficiència Energètica dels edificis.

És per això que fa falta la regulació, per part de la comunitat autònoma, del procediment per a la certificació d'eficiència energètica d'edificis, així com la determinació de l'òrgan competent encarregat d'establir el procediment de certificació.

El present decret s'aprova a l'empara del que establix l'article 49.19ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; en el Reial Decret 1720/1984, de 18 de juliol, de traspàs de funcions i servicis de l'estat a la Comunitat Valenciana en matèria de patrimoni arquitectònic, control de qualitat de l'edificació i habitatge; en el Reial Decret 280/2000, de 25 de febrer, d'ampliació dels mitjans traspassats a la Comunitat Valenciana, pel Reial Decret 1720/1984; en el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, que aprova el procediment bàsic per a la certificació d'eficiència energètica d'edificis de nova construcció, i en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.

En la tramitació d'esta disposició s'ha donat audiència pública a les associacions, als col·legis professionals, a les administracions públiques i a altres sectors afectats.

De conformitat amb l'anterior, a proposta del conseller d'Infraestructures i Transport i del conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 31 de juliol de 2009,

DECRETE

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte del present decret és la regulació de les actuacions de la Generalitat així com les d'agents d'edificació implicats en el procés de certificació d'eficiència energètica d'edificis, a fi de verificar l'esmentat procés, l'atorgament i la renovació de la certificació d'eficiència energètica.

L'àmbit d'aplicació del procediment de certificació d'eficiència energètica dels edificis és l'establit en l'article 2 del Procediment básic per la certificació d'eficiència energètica dels edificis de nova construcció, aprovat pel Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, per a aquells que tinguen la seua ubicació a la Comunitat Valenciana.

Article 2. Òrgan competent

L'òrgan competent per al seguiment de la certificació de l'eficiència energètica d'edificis en la Comunitat Valenciana serà l'Agència Valenciana d'Energia.

L'òrgan competent durà a terme les activitats encomanades en esta disposició relatives al tràmit i al registre de la certificació, així com el seguiment dels expedients i relació amb els agents de l'edificació intervinents, promotor, projectista, director d'obra i director d'execució d'obra, entitat de control, així com totes les activitats que foren necessàries per al compliment dels seus fins.

L'òrgan competent serà el que decidisca en cada moment el conjunt d'edificis en què s'haurà de realitzar un control extern de la certificació d'eficiència energètica.

Es faculta l'Agència Valenciana de l'Energia per a dur a terme les inspeccions que considere necessàries a fi de comprovar i vigilar el compliment de la certificació d'eficiència energètica d'edificis.

Els costos del procés d'inspecció de la certificació seran sufragats d'acord amb el procediment que legalment s'establisca.

Article 3. Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis

Es crea el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis en què s'inscriuran el Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte, el Certificat d'Eficiència Energètica d'Edifici Acabat, així com les actualitzacions dels referits certificats que es produïsquen.

Este registre tindrà caràcter públic i informatiu, i estarà sotmés al règim establit per la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'Accés Electrònic dels Ciutadans als Servicis Públics.

Les normes per a l'estructura i el funcionament del registre, per a la inclusió dels certificats, la seua consulta, modificació o actualització seran aprovats per la conselleria competent en matèria d'energia.

El registre i la tramitació de la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, tant del projecte com de l'edifici acabat, es realitzaran necessàriament de forma telemàtica mitjançant un servidor amb accés a través d'Internet, al qual tindran accés per a introduir i actualitzar la informació els diferents agents i organismes que intervenen en el procés.

Article 4. Agents responsables

Seran responsables del compliment de les obligacions establides en este decret:

1. Els promotors de les edificacions respecte del compliment de les obligacions exigibles a les promocions, sense perjuí de les responsabilitats que contraguen el projectista, la direcció facultativa de l'obra, així com les empreses i persones que intervinguen en el procés edificatori.

2. Els titulars dels edificis respecte del compliment de les obligacions exigibles als edificis acabats: obligació d'exhibir l'etiqueta d'eficiència energètica, quan procedisca, transmissió del certificat en la venda i en el lloguer de l'immoble, renovació del certificat i la resta d'obligacions segons s'arreplega en este decret.

Article 5. Condicions tècniques

Les dades que s'hauran d'aportar per al registre del Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte i de l'Edifici Acabat, així com el procediment per a la certificació energètica seran determinats per l'òrgan competent, a través de la norma de desplegament reglamentari corresponent.

Per a facilitar l'entrada de dades en el Registre de Certificació Energètica d'Edificis i el seu posterior tractament, esta es realitzarà per mitjà d'un format normalitzat d'intercanvi de dades de l'edificació, que ha de ser Document Reconegut per a la Qualitat de l'Edificació, segons el Decret 132/2006, de 29 de setembre, del Consell.

Per a facilitar la utilització d'este format normalitzat es disposarà d'aplicacions informàtiques que permeten l'obtenció de les dades en este format per a l'opció simplificada, així com d'aplicacions que permeten l'entrada de dades i el seu pas al format normalitzat. Estes aplicacions hauran de ser documents reconeguts segons el Decret 132/2006, de 29 de setembre, del Consell.

Article 6. Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte

El Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte serà remés, en el format normalitzat, a l'òrgan competent, per a efectuar el registre d'este certificat.

El registre del Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte es realitzarà abans del començament de les obres de l'edifici. Quan es realitze este registre se li comunicarà al promotor si la Certificació de l'Eficiència Energètica de l'Edifici ha d'estar sotmés a control extern.

Article 7. Certificació d'Eficiència Energètica de l'Edifici Acabat

El Certificat d'Eficiència Energètica de l'Edifici Acabat s'inscriurà junt amb el Certificat d'Eficiència Energètica del Projecte en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'edificis que s'aprova en la present disposició. Una vegada inscrit en el registre, el promotor o peticionari obtindrà el document de registre del Certificat d'Eficiència Energètica de l'Edifici Acabat, el qual serà requisit obligatori per a l'obtenció de la primera llicència d'ocupació, en habitatges, o llicència d'obertura, en edificis del sector terciari. El document de registre serà també requisit obligatori per a l'obtenció de segones o ulteriors llicències d'ocupació o obertura, quan en la primera llicència fora d'aplicabilitat el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener.

El Certificat d'Eficiència Energètica de l'Edifici Acabat s'incorporarà al llibre de l'edifici.

Article 8. Control extern

L'òrgan competent determinarà en la corresponent orde de desplegament del present decret, sobre la població d'edificis als quals és aplicable el present decret, i que han de sotmetre's a control extern. Esta determinació podrà realitzar-se per mostratge o en funció de les diverses característiques de l'edifici i haurà de ser coneguda pel promotor de l'edifici abans del començament de les obres.

El promotor, en cas d'estar sotmés a este control, haurà de contractar ell mateix, en la forma i condicions que es determinen en les disposicions de desplegament de la present norma, abans de l'inici de les obres, amb alguna de les entitats de control de qualitat de l'edificació acreditades segons el Decret 107/2005, de 3 de juny, del Consell, o d'acord amb disposicions d'acreditació equivalents d'altres administracions públiques, o d'acord amb les disposicions que fomenten la qualitat dels servicis per mitjà de l'avaluació o la certificació d'activitats per part d'organismes independents. Podrà contractar, així mateix, tècnics independents que acrediten el compliment de les exigències que s'establisquen en l'orde de desplegament del present decret.

L'entitat de control de qualitat, en aplicació dels procediments de control, realitzarà les proves, comprovacions i inspeccions que foren necessàries per a la realització del control extern. Els resultats d'este control es documentaran per mitjà d'informe de control extern, que s'adjuntarà al Certificat d'Eficiència Energètica de l'Edifici per a la tramitació en l'òrgan competent.

Quan la qualificació energètica resultant del control extern no coincidisca amb la continguda en els certificats d'Eficiència Energètica del Projecte, així com de l'Edifici Acabat, el promotor durà a terme l'esmena o, si és el cas, la modificació dels certificats d'eficiència energètica.

Si el promotor no accepta la qualificació energètica resultant del control extern, podrà recórrer davant de l'òrgan competent, que serà qui resolga la discrepància.

Quan la qualificació energètica resultant del control extern coincidisca amb la continguda en els certificats d'Eficiència Energètica del Projecte i de l'Edifici Acabat, el Certificat d'Eficiència Energètica de l'Edifici Acabat s'inscriurà en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Article 9. Validesa, renovació i actualització del certificat d'eficiència energètica

1. El Certificat d'Eficiència Energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys.

2. L'Agència Valenciana de l'Energia establirà les condicions específiques per a procedir a la renovació o actualització.

3. El propietari de l'edifici és el responsable de la renovació o actualització del Certificat d'Eficiència Energètica. El propietari procedirà a l'actualització quan considere que hi ha variacions en aspectes de l'edifici que puguen modificar el Certificat d'Eficiència Energètica.

Article 10. Obligació d'exhibir l'etiqueta d'eficiència energètica

A més dels casos arreplegats en l'article 12 del Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, també serà obligatòria l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica per als edificis d'habitatges de protecció pública i per als edificis no destinats a habitatge, amb una superfície útil total superior a 1.000 m², en els quals s'hagen utilitzat fons públics.

Per a la resta d'edificis, l'exhibició de l'etiqueta d'eficiència energètica serà voluntària.

Article 11. Informació sobre el certificat

La informació sobre el Certificat d'Eficiència Energètica estarà continguda, a més de en el registre referit en la present disposició, en el llibre de l'edifici aprovat per mitjà de disposició del Consell, el qual serà entregat als propietaris segons s'establix, per a la documentació d'obra executada, en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.

En successives transmissions de la propietat o arrendament s'haurà d'incorporar al contracte realitzat el Certificat d'Eficiència Energètica corresponent que haurà d'estar actualitzat per l'òrgan competent. S'aportarà per a la transmissió o l'arrendament una còpia de la inscripció en el registre, que haurà d'estar vigent en el moment de la seua realització.

Article 12. Comissió Assessora per a la Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis

1. Es crea la Comissió Assessora per a la Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis com a òrgan col·legiat de caràcter permanent amb representació dels agents del sector, que depén orgànicament de la conselleria amb competències en matèria d'energia. Esta comissió vetlarà pel manteniment i l'actualització del procediment de certificació d'eficiència energètica d'edificis.

2. La comissió assessora estarà formada per:

a) El director general que tinga les competències en matèria d'energia, que serà el president de la comissió.

b) Dos representants de l'Agència Valenciana de l'Energia, un d'ells actuarà com a secretari de la comissió.

c) Dos representants de la direcció general que tinga les competències en matèria d'habitatge.

d) Un representant de la direcció general amb competències en matèria d'indústria.

e) Un representant del Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

f) Un representant del Consell de Col·legis d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de la Comunitat Valenciana.

g) Un representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana.

h) Un representant del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials de la Comunitat Valenciana.

i) Un representant de la Federació d'Associacions de Promotors.

j) Un representant de l'Associació d'Entitats de Control Acreditades.

k) Un representant de les associacions d'usuaris.

3. La Comissió, que queda sotmesa al règim jurídic previst en el capítol II del títol II de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, es reunirà, com a mínim, una vegada a l'any, per convocatòria del president de la comissió.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació per al desplegament reglamentari

Es faculten els consellers competents en matèria de qualitat de l'edificació i d'energia per a dictar totes les disposicions que en desplegament del present decret siguen necessàries.

Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Valencia, 31 de juliol de 2009

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,

JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN

El conseller d'Infraestructures i Transport,

MARIO FLORES LANUZA

Mapa web