Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 1/2014, de 8 d'agost, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regula la certificació de la formació en prevenció de riscos laborals i del seu nivell bàsic per a l'alumnat que curse cicles de Formació Professional Bàsica, cicles formatius de grau mitjà o de grau superior de Formació Professional en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7338 de 13.08.2014
Número identificador:  2014/7666
Referència Base de Dades:  007324/2014
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació;Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació
    Descriptors:
      Temàtics: seguretat en el treball, salut pública, ensenyament professional, política educativa



ORDE 1/2014, de 8 d'agost, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació i la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regula la certificació de la formació en prevenció de riscos laborals i del seu nivell bàsic per a l'alumnat que curse cicles de Formació Professional Bàsica, cicles formatius de grau mitjà o de grau superior de Formació Professional en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

[2014/7666]





Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte.

Article 2. Àmbit d'aplicació.

Article 3. Requisits dels destinataris per a l'acreditació de la formació.

Article 4. Acreditació de la formació en prevenció de riscos laborals derivada de títols LOGSE.

Article 5. Acreditació de la formació necessària en prevenció de riscos laborals prèvia a la incorporació a l'empresa en la modalitat de Formació Professional Dual.

Article 6. Efectes professionals.

Disposició addicional primera. Absència de costos econòmics.

Disposició addicional segona. Habilitació per a l'aplicació d'esta orde.

Disposició derogatòria única. Derogació normativa.

Disposició final única. Entrada en vigor.

Annex I. Certificat d'acreditació del nivell bàsic de prevenció de riscos laborals.

Annex II. Certificat d'acreditació del nivell bàsic de prevenció de riscos laborals derivats de cicles de Formació Professional Bàsica.



Annex III. Certificat d'acreditació de la formació en prevenció de riscos laborals prèvia a la incorporació a l'empresa per a la realització del mòdul FCT.

Annex IV. Certificat d'acreditació de la formació en prevenció de riscos laborals derivada de títols LOGSE.

Annex V. Certificat d'acreditació de la formació necessària en prevenció de riscos laborals prèvia a la incorporació a l'empresa en la modalitat de Formació Professional Dual.





PREÀMBUL



La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals (BOE 269, 10.11.1995), amb el propòsit de fomentar una autèntica cultura preventiva, assenyala la promoció de la millora de l'educació en esta matèria en tots els nivells educatius com un dels objectius bàsics i d'efectes potser més transcendents per al futur.

Amb este fi disposa, en l'apartat 2 del seu article 5, que les administracions públiques promouran la millora de l'educació en matèria preventiva en els diferents nivells d'ensenyança i de manera especial en l'oferta formativa corresponent al sistema nacional de qualificacions professionals.

La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional (BOE 147, 20.06.2002), arreplega en el seu preàmbul que en funció de les necessitats del mercat i de les qualificacions que este requerix, es desenrotllaran les ofertes públiques de Formació Professional en la planificació de les quals haurà de prestar-se especial atenció a les ensenyances de prevenció de riscos laborals.

Els reials decrets pels quals s'establixen els títols derivats de la Llei Orgànica d'Educació i se'n fixen les ensenyances mínimes, determinen en la disposició addicional tercera que la formació establida en el mòdul professional de Formació i Orientació Laboral capacita per a dur a terme responsabilitats professionals equivalents a les que necessiten les activitats de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals, establides en el Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció.

En este sentit, la legislació que establix els currículums en l'àmbit de la Comunitat Valenciana preveu junt amb el mòdul de Formació i Orientació Laboral altres continguts relacionats amb la seguretat i higiene laboral inclosos de mode transversal en la resta de mòduls professionals que componen cada un dels cicles. Així mateix, determinats cicles formatius incorporen mòduls professionals específics de seguretat en el treball.

El Reial Decret 127/2014, de 28 de febrer, pel qual es regulen aspectes específics de la Formació Professional Bàsica de les ensenyances de Formació Professional del sistema educatiu aprova catorze títols professionals bàsics on es fixen els seus currículums bàsics. Esta norma determina en la disposició addicional segona que la formació conduent a l'obtenció dels títols professionals bàsics capacitarà per a dur a terme les funcions de nivell bàsic en prevenció arreplegades en l'article 35 del Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció.

Per tot això, es considera necessari facilitar que les secretaries de tots els centres docents públics acrediten la formació de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals a tot l'alumnat d'eixos centres i dels privats adscrits que supere el mòdul professional de Formació i Orientació Laboral inclòs en algun títol de tècnic o tècnic superior publicat a l'empara de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, o que obtinga un títol professional bàsic. Així mateix es considera necessari facilitar la fase de formació pràctica en centres de treball i la possibilitat que les secretaries de tots els centres docents certifiquen la formació en prevenció de riscos laborals a tot l'alumnat que curse un cicle formatiu de grau mitjà o superior a l'empara de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, els títols de Formació Professional Bàsica, els títols de Tècnic o Tècnic Superior de les ensenyances de Formació Professional inicial derivades de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.



Fent ús de les atribucions que ens conferix l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, els articles 1 i 4 del Decret 193/2013, de 20 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, els articles 1 i 4 del Decret 190/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, amb un informe previ del Consell Valencià de la Formació Professional, i vista la proposta conjunta de 21 de juny de 2014, de la Direcció General de Treball, Cooperativisme i Economia Social i de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyances de Règim Especial,







ORDENEM



Article 1. Objecte

L'objecte d'esta orde és regular l'acreditació de la certificació de la formació de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals, regulada en el Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció de l'alumnat que haja superat els continguts formatius en prevenció de riscos laborals dels cicles de Formació Professional Bàsica, dels cicles formatius de grau mitjà o de grau superior de Formació Professional del sistema educatiu.





Article 2. Àmbit d'aplicació

Esta orde serà aplicable en tots els centres docents públics, privats i privats concertats que impartisquen, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, cicles de Formació Professional Bàsica, cicles formatius de grau mitjà o de grau superior de Formació Professional del sistema educatiu.



Article 3. Requisits dels destinataris per a l'acreditació de la formació



1. Podran obtindre l'acreditació de la formació de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals els que hagen superat, a la Comunitat Valenciana, el mòdul professional de Formació i Orientació Laboral corresponent a algun títol de Tècnic o Tècnic Superior publicats a l'empara de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.



Les secretaries dels centres docents públics, per mitjà de l'annex I d'esta orde, acreditaran la formació de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals a tot l'alumnat matriculat en estos, en els centres privats adscrits i en els centres privats concertats, que, havent superat l'esmentat mòdul, es troben pendents de realitzar el mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCT) que complisca les condicions establides en esta orde.

Així mateix, en el revers de l'annex I, els centres acreditaran, si és el cas, que l'alumne o alumna ha cursat amb aprofitament mòduls específics de seguretat i higiene laboral o altres continguts relacionats amb la prevenció de riscos laborals inclosos de mode transversal en la resta de mòduls professionals que componen cada un dels cicles.



2. L'alumnat que haja obtingut un títol professional bàsic podrà obtindre l'acreditació de la formació de nivell bàsic que el capacitarà per a dur a terme les funcions de nivell bàsic en prevenció arreplegades en l'article 35 del Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció, segons el model establit en l'annex II d'esta orde.

Així mateix, en el revers de l'annex II, els centres acreditaran, si és el cas, que l'alumne o alumna ha cursat amb aprofitament mòduls específics de seguretat i higiene laboral o altres continguts relacionats amb la prevenció de riscos laborals inclosos de mode transversal en la resta de mòduls professionals que componen cada un dels cicles.



3. Les secretaries dels centres docents públics, segons el model regulat en l'annex III d'esta orde, certificaran a l'alumnat de cicles formatius de Formació Professional Bàsica, així com a l'alumnat de cicles formatius de grau mitjà (LOE) o grau superior (LOE), que s'ha cursat la formació necessària en matèria de prevenció de riscos laborals prèviament a la seua incorporació al mòdul d'FCT quan així ho requerisca el sector productiu corresponent al perfil professional del títol.





Article 4. Acreditació de la formació en prevenció de riscos laborals derivada de títols LOGSE

1. Les secretaries dels centres docents públics acreditaran la formació de prevenció de riscos laborals dels que hagen superat, a la Comunitat Valenciana, el mòdul professional de Formació i Orientació Laboral per a l'alumnat que curse el títol de Tècnic o Tècnic Superior de les ensenyances de Formació Professional inicial derivats de la Llei Orgànica 1/1990, de 3 d'octubre, d'Ordenació General del Sistema Educatiu, a tot l'alumnat matriculat en estos, en els centres privats adscrits i en els centres privats concertats, que, havent superat el contingut d'este mòdul, es trobe pendent de realitzar el mòdul professional de Formació en Centres de Treball (FCT), segons el model de l'annex IV.



2. Per a acreditar la formació de nivell bàsic en prevenció de riscos laborals, a què es referix l'annex I d'esta orde, els centres programaran el mòdul professional de Formació i Orientació Laboral derivat de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació (LOE), en la modalitat d'oferta parcial regulada en l'Orde de 27 de juny de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula l'oferta parcial de les ensenyances dels cicles formatius de Formació Professional a la Comunitat Valenciana i s'establix el procediment d'admissió en els centres docents públics, privats i privats concertats.





Article 5. Acreditació de la formació necessària en prevenció de riscos laborals prèvia a la incorporació a l'empresa en la modalitat de Formació Professional Dual

Les secretaries dels centres docents públics acreditaran que l'alumnat, en la modalitat de Formació Professional Dual, ha cursat prèviament a la seua incorporació a l'empresa la formació necessària que garantisca el desenrotllament de la formació en l'empresa amb seguretat i eficàcia segons establix l'article 12.5 del Decret 74/2013, de 14 de juny, del Consell, pel qual es regula la Formació Professional Dual del sistema educatiu a la Comunitat Valenciana, utilitzant a este efecte el model establit en l'annex V d'esta orde.



Article 6. Efectes professionals

Les acreditacions emeses d'acord amb el model dels annexos I i II d'esta orde facultaran els interessats per a l'exercici de les funcions establides en la normativa vigent que siga aplicable en matèria de prevenció de riscos laborals i, més concretament, en l'article 35 del Reial Decret 39/1997, de 19 de gener.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Absència de costos econòmics

La implementació i posterior desplegament d'esta orde no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a les respectives conselleries i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de les conselleries competents per raó de la matèria.



Segona. Habilitació per a l'aplicació d'esta orde

S'autoritza les direccions generals amb competències en matèria de formació professional del sistema educatiu i de prevenció i protecció de riscos laborals a adoptar totes aquelles mesures que siguen necessàries per a l'execució d'esta orde. Així mateix, se les faculta per a modificar, per resolució, els annexos d'esta orde amb l'objecte d'adaptar-los a la normativa que incidisca en el seu contingut.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa esta orde.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.





València, 8 d'agost de 2014



El conseller d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació,

MÁXIMO BUCH TORRALVA



La consellera d'Educació, Cultura i Esport,

MARÍA JOSÉ CATALÁ VERDET







ANNEX I



ACREDITACIÓ DE NIVELL BÀSIC

DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS



......................................................................................................................................., secretari/ària del centre ................................................................................................... d ............................................................, que impartix el cicle formatiu de grau............................................................................... corresponent al títol de (1).............................................................................................................................., segons el Reial Decret (2) ….......................................... i la (3)....................................................................................................,



ACREDITE:



Que l'alumne/a.................................................................................., amb DNI núm..........................................., ha cursat amb aprofitament els continguts mínims que s'establixen en el reial decret abans mencionat per al mòdul de Formació i Orientació Laboral contingut en l'esmentat títol amb una duració total de (4) ............ hores, que el capacita per a l'exercici de les FUNCIONS DE NIVELL BÀSIC EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS, d'acord amb el que establix l'article 35 del Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció. Així mateix l'alumne/a ha cursat, amb aprofitament, els mòduls específics de seguretat i higiene laboral o altres continguts relacionats amb la prevenció de riscos laborals, inclosos de mode transversal en la resta de mòduls professionals que componen cada un dels cicles, complementant els continguts impartits en el mòdul professional Formació i Orientació Laboral, a fi de satisfer els programes de formació de l'annex IV del RD 39/1997, de 17 de gener.







_________________, _____ d ____________ de ______



Vist i plau

El/la director/a El/la secretari/ària



Firma ________________ Firma __________________



(Revers)



(5) Continguts

(1) Títol de tècnic o tècnic superior corresponent.

(2) Reial decret pel qual s'establix el títol.

(3) Normativa per la qual s'establix el currículum.

(4) Indiqueu les hores totals que figuren en el currículum.

(5) Enumereu els continguts impartits indicant les hores que corresponguen.









ANNEX II



ACREDITACIÓ DE NIVELL BÀSIC

DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS



.........................................................................................................., secretari/ària del centre ............................................................................................................................ d ............................................................, que impartix el cicle formatiu de Formació Professional Bàsica ......................................................................................................................................................................................... (1) segons el Reial Decret 127/2014, de 28 de febrer, el Reial Decret 356/2014, de 16 de maig i (2) .....................................................................,





ACREDITE:



Que l'alumne/a...................................................................., amb DNI núm.................................., ha cursat amb aprofitament els continguts mínims assenyalats en el dit títol amb una duració total de (3)............ hores, que el capacita per a l'exercici de les FUNCIONS DE NIVELL BÀSIC EN PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS, d'acord amb el que establix l'article 35 del Reial Decret 39/1997, de 17 de gener, pel qual s'aprova el Reglament dels Servicis de Prevenció. Així mateix l'alumne/a ha cursat amb aprofitament mòduls específics de seguretat i higiene laboral o altres continguts relacionats amb la prevenció de riscos laborals inclosos de mode transversal en la resta de mòduls professionals que componen cada un dels cicles, complementant els continguts impartits en el mòdul professional Formació i Orientació Laboral, a fi de satisfer els programes de formació de l'annex IV del RD 39/1997, de 17 de gener.



_________________, _____ d ____________ de ______



Vist i plau

El/la director/a El/la secretari/ària



Firma _________________ Firma __________________



(Revers)



(4) Continguts

(1) Títol del cicle formatiu de Formació Professional Bàsica corresponent.

(2) Normativa per la qual s'establix el currículum.

(3) Indiqueu les hores totals que figuren en el currículum.

(4) Enumereu els continguts impartits indicant les hores que corresponguen.





ANNEX III



ACREDITACIÓ DE LA FORMACIÓ EN PREVENCIÓ

DE RISCOS LABORALS PRÈVIA

A LA INCORPORACIÓ A L'EMPRESA



...................................................................................................., secretari/ària del centre .................................................................................................................................................................... d ............................................................, que impartix el cicle formatiu d .........................................................................................................................................................................................(1), segons el Reial Decret …............................ (2)...................................... i (3) …..................................................



ACREDITE:



Que l'alumne/a ....................................................................................., amb DNI número ........................................., ha cursat la formació necessària en matèria de prevenció de riscos laborals prèviament a la seua incorporació al mòdul d'FCT quan així ho requerisca el sector productiu corresponent al perfil professional del títol amb una duració total de (4) ............ hores



_________________, _____ d ____________ de ______



Vist i plau

El/la director/a El/la secretari/ària





Firma _______________ Firma __________________







(Revers)

(5) Continguts



(1) Títol del cicle formatiu de Formació Professional Bàsica, del títol de tècnic o tècnic superior corresponent.

(2) Reial decret pel qual s'establix el títol.

(3)Normativa per la qual s'establix el currículum.

(4) Indiqueu les hores totals que figuren en el currículum.

(5) Enumereu els continguts impartits indicant les hores que corresponguen.













ANNEX IV



ACREDITACIÓ DE LA FORMACIÓ

EN PREVENCIÓ DE RISCOS

LABORALS

...................................................................................................., secretari/ària del centre ................................................................................................................................................... d ............................................................, que impartix el cicle formatiu de grau ............................................................................... corresponent al títol d (1).............................................................................................................................., segons el Reial Decret (2)...................................... i la (3)....................................................................................................,





ACREDITE:



Que l'alumne/a ......................................................................................, amb DNI número ........................................., ha cursat amb aprofitament els continguts mínims que s'establixen en el Reial Decret abans mencionat per al mòdul de Formació i Orientació Laboral contingut en l'esmentat títol amb una duració total de (4) ............ hores.





_________________, _____ d ____________ de ______



Vist i plau

El/la director/a El/la secretari/ària



Firma ___________________ Firma __________________





(Revers)

(5) Continguts



(1) Títol de tècnic o tècnic superior corresponent.

(2) Reial decret pel qual s'establix el títol.

(3) Normativa per la qual s'establix el currículum.

(4) Indiqueu les hores totals que figuren en el currículum.

(5) Enumereu els continguts impartits indicant les hores que corresponguen.









ANNEX V



ACREDITACIÓ DE LA FORMACIÓ

EN PREVENCIÓ DE RISCOS

LABORALS PRÈVIA A LA INCORPORACIÓ

A L'EMPRESA EN LA MODALITAT

DE FORMACIÓ PROFESSIONAL DUAL



...................................................................................................., secretari/ària del centre .................................................................................................................................................................... d ............................................................, que impartix el cicle formatiu de grau ............................................................................... corresponent al títol de (1) .............................................................................................................................., segons el Reial Decret (2) ...................................... i la (3) ....................................................................................................,





ACREDITE:



Que l'alumne/a ......................................................................................, amb DNI número ........................................., ha cursat amb aprofitament la formació necessària que garantix el desenrotllament de la formació en l'empresa amb seguretat i eficàcia que s'establixen en el Reial Decret abans mencionat per al mòdul de ______________________ contingut en l'esmentat títol amb una duració total de (4)............ hores.





_________________, _____ d ____________ de ______



Vist i plau

El/la director/a El/la secretari/ària



Firma ______________ Firma __________________





(Revers)

(5) Continguts



(1) Títol de tècnic o tècnic superior corresponent.

(2) Reial decret pel qual s'establix el títol.

(3) Normativa per la qual s'establix el currículum.

(4) Indiqueu les hores totals que figuren en el currículum.

(5) Enumereu els continguts impartits indicant les hores que corresponguen.

Mapa web