Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 10 de març de 2010, de la Direcció General d'Indústria i Innovació, per la qual s'establix el procediment per a acreditar la realització de línies elèctriques d'alta tensió per empreses instal·ladores i mantenidores per a acollir-se a la disposició transitòria tercera del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament sobre Condicions Tècniques i Garanties de Seguretat en Línies Elèctriques d'Alta Tensió i les seues Instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6231 de 23.03.2010
Número identificador:  2010/3131
Referència Base de Dades:  003195/2010
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Indústria, Comerç i Innovació
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Indústria i energia
    Descriptors:
      Temàtics: xarxa d'energia, energia elèctrica, indústria elèctrica, subministrament d'energia elèctrica, contracte d'obres, contractació administrativa, procediment administratiu , registre



RESOLUCIÓ de 10 de març de 2010, de la Direcció General d'Indústria i Innovació, per la qual s'establix el procediment per a acreditar la realització de línies elèctriques d'alta tensió per empreses instal·ladores i mantenidores per a acollir-se a la disposició transitòria tercera del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament sobre Condicions Tècniques i Garanties de Seguretat en Línies Elèctriques d'Alta Tensió i les seues Instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09. [2010/3131]

La disposició transitòria tercera del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament sobre Condicions Tècniques i Garanties de Seguretat en Línies Elèctriques d'Alta Tensió i les seues Instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09 (BOE núm. 68, de 19 de març de 2008 i les correccions d'errades del BOE núm. 120, de 17 de maig de 2008 i del BOE núm. 174, de 19 de juliol de 2008) establix que les empreses instal·ladores i mantenidores que en la data de la publicació realitzaren instal·lacions de línies d'alta tensió disposaran fins al 18 de març de 2012 per a obtenir els corresponents certificats d'empresa instal·ladora previstos en la ITC-LAT 03, i podran fins a eixa data continuar exercint l'activitat sense complir els requisits regulats per esta ITC.

A diferència d'altres àmbits de la seguretat industrial profusament regulats administrativament pel que fa a l'exercici de les activitats de muntatge, conservació i reparació de les corresponents instal·lacions, fins a l'aparició d'este nou reglament, la instal·lació i el manteniment de línies elèctriques en alta tensió s'exercia lliurement en mancar d'un marc normatiu que establira requisits i condicions habilitants.

Conseqüència d'esta absència de regulació i atenent la dificultat que pot comportar la prova d'activitats que prèviament s'exercien sense una habilitació administrativa, es fa necessari, tant establir un procediment específic i no onerós des d'un punt de vista burocràtic que permeta demostrar l'exercici d'esta activitat a qui vulga acollir-se a la previsió realitzada per la normativa bàsica estatal en la mencionada disposició transitòria, com reconéixer altres possibles vies addicionals i equivalents des d'un enfocament de la seguretat i la tecnologia elèctriques, al de muntatge de línies d'alta tensió que sí que disposen d'una acreditació administrativa, i facilitar d'esta manera l'aplicació de l'esmentat precepte, i més tenint en compte la imminent i profunda modificació que s'ha de produir en els requisits establits en la ITC-LAT 03 «Instal·ladors autoritzats i empreses instal·ladores autoritzades per a línies d'alta tensió» del Reial Decret 223/2008, per a no contravenir les previsions de la Directiva 2006/123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als servicis al mercat interior, modificació a la qual hauran d'adaptar-se totes les empreses interessades quan entre en vigor esta reforma reglamentària i que, en tot cas, s'ha de produir abans de l'esmentat 18 de març de 2012. En este sentit, el mateix Reglament de Línies d'Alta Tensió en la disposició transitòria quarta reconeix implícitament un alt grau d'equivalència tecnològica entre les activitats d'instal·lació i manteniment de línies en alta tensió i les instal·lacions incloses en el Reial Decret 3.275/1982, de 12 de novembre, sobre condicions tècniques i garanties de seguretat en centrals elèctriques, subestacions i centres de transformació.

Per tot això, s'ha considerat convenient i proporcionat als fins perseguits per la norma reconéixer per a la categoria LAT1, que abraça les línies elèctriques denominades, en l'argot del sector, de mitjana tensió ((30 kV), aquelles qualificacions o reconeixements administratius que impliquen una capacitat i experiència similar a les necessàries per a realitzar este tipus d'instal·lacions, com és el cas dels que estan inscrits en el Registre de Contractistes i Empreses Classificades de la Comunitat Valenciana, o el corresponent de qualsevol administració pública que acredite la classificació com a empresa contractista d'obres en el grup i subgrups següents: l'I 3 línies elèctriques de transport, l'I 4 subestacions o l'I 5 centres de transformació i distribució en alta tensió, establits pel Reial Decret 1.098/2001, de 12 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques (BOE núm. 257, de 26 d'octubre de 2001, i correcció d'errades del BOE núm. 303, de 19 de desembre de 2001), o en el Registre d'Empreses Mantenidores d'Alta Tensió (REMAT), regulat per l'Ordre de 9 de desembre de 1987, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre manteniment de subestacions elèctriques i centres de transformació (DOGV núm. 733, de 30 de desembre de 1987).

Finalment, cal posar en consonància la data d'entrada en vigor amb caràcter obligatori del Reial Decret 223/2008, segons recull la seua disposició transitòria primera, apartat 1, amb l'esmentada en la disposició transitòria tercera, per la qual cosa és procedent reconéixer l'exercici d'activitats de les empreses que han actuat entre la data de publicació del reglament i la de la seua aplicació preceptiva, atés que fins a hui no s'han atorgat en esta comunitat autònoma certificats d'empresa instal·ladora autoritzada en línies d'alta tensió esperant que es produïra, tal com estava previst en l'ordenament jurídic, abans de l'exigència obligatòria del nou reglament de línies d'alta tensió l'adaptació d'este a la Directiva 2006/123/CE, a la qual, com s'ha assenyalat, contravé en diversos punts que exigixen de forma ineludible la seua reforma.

De conformitat amb el que s'ha exposat i amb el que s'ha disposat en el Decret 205/2009, de 13 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Innovació (Diari Oficial de la Comunitat Valenciana núm. 6146 de 17 de novembre de 2009), esta Direcció General d'Indústria i Innovació, resol:

Primer. Empreses instal·ladores i mantenidores que hagen realitzat línies elèctriques d'alta tensió de fins a 30 kV

Sense perjudici d'altres mitjans igualment vàlids en dret, les empreses que acrediten:

- Estar inscrites en el Registre d'Empreses Mantenidores d'Alta Tensió (REMAT), regulat per l'Ordre de 9 de desembre de 1987, de la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme, sobre manteniment de subestacions elèctriques i centres de transformació (DOGV núm. 733, de 30 de desembre de 1987); serà suficient per a aixó aportar còpia del certificat d'inscripció vigent o bé les dades suficients d'identificació d'esta per a la seua comprovació per part del servei territorial corresponent.

- O estar inscrites en el Registre de Contractistes i Empreses Classificades de la Comunitat Valenciana, o el corresponent de qualsevol administració pública, com a empresa contractista d'obres en el grup i subgrups següents: l'I 3 línies elèctriques de transport, l'I 4 subestacions o l'I 5 centres de transformació i distribució en alta tensió, establits pel Reial Decret 1.098/2001, de 12 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament General de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques (BOE núm. 257, de 26 d'octubre de 2001 i correcció d'errades del BOE núm. 303, de 19 de desembre de 2001); a este efecte s'haurà d'aportar còpia del certificat d'inscripció vigent expedit per l'òrgan administratiu competent.

- O haver realitzat, almenys, tres línies elèctriques d'alta tensió durant l'últim any, o deu durant els cinc últims anys, a comptar des del 18 de març de 2010, i haurà d'aportar per a això els certificats oportuns expedits pel director o directors facultatius de les obres corresponents on es faça constar l'execució d'estes instal·lacions per l'empresa instal·ladora interessada.

Podran continuar realitzant l'activitat corresponent a les empreses instal·ladores d'alta tensió de la categoria LAT1, línies aèries o subterrànies d'alta tensió de fins a 30 kV, regulada per la ITC-LAT 03 «Instal·ladors autoritzats i empreses instal·ladores autoritzades per a línies d'alta tensió» del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament sobre Condicions Tècniques i Garanties de Seguretat en Línies Elèctriques d'Alta Tensió i les seues Instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09 (BOE núm. 68, de 19 de març de 2008 i les correccions d'errades del BOE núm. 120, de 17 de maig de 2008 i del BOE núm. 174, de 19 de juliol de 2008), fins al 18 de març de 2012, inclusivament; a partir d'esta data hauran de presentar la declaració responsable que les habilita per a l'exercici de l'esmentada activitat.

Segon. Empreses instal·ladores i mantenidores que hagen realitzat línies elèctriques d'alta tensió de més de 30 kV

Sense perjudici d'altres mitjans igualment vàlids en dret, les empreses que acrediten haver realitzat, almenys, tres línies elèctriques de tensions superiors a 30 kV durant l'últim any, o deu durant els cinc últims anys, a comptar des del 18 de març de 2010, aportant per a això els certificats oportuns expedits pel director o directors facultatius de les obres corresponents en què es faça constar l'execució d'estes instal·lacions per l'empresa instal·ladora interessada, podran continuar realitzant l'activitat corresponent a les empreses instal·ladores d'alta tensió de la categoria LAT2, línies aèries o subterrànies d'alta tensió superior a 30 kV, regulada per la ITC-LAT 03 «Instal·ladors autoritzats i empreses instal·ladores autoritzades per a línies d'alta tensió» del Reial Decret 223/2008, de 15 de febrer, pel qual s'aproven el Reglament sobre Condicions Tècniques i Garanties de Seguretat en Línies Elèctriques d'Alta Tensió i les seues Instruccions tècniques complementàries ITC-LAT 01 a 09 (BOE núm. 68, de 19 de març de 2008 i les correccions d'errades del BOE núm. 120, de 17 de maig de 2008 i del BOE núm. 174, de 19 de juliol de 2008), fins al 18 de març de 2012, inclusivament; a partir d'esta data hauran de presentar la declaració responsable que les habilita per a l'exercici de l'esmentada activitat.

Tercer. Competències de les empreses instal·ladores de línies elèctriques d'alta tensió de categoria LAT2

Les empreses instal·ladores de línies d'alta tensió de categoria LAT2 podran realitzar també las activitats de les empreses de la categoria LAT1.

València, 10 de març de 2010.- La directora general d'Indústria i Innovació: Julia Climent Monzó.

Mapa web