Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 50/2012, de 23 de març, del Consell, pel qual es crea la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana i s'aprova el seu reglament.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6741 de 26.03.2012
Número identificador:  2012/3049
Referència Base de Dades:  003019/2012
 



DECRET 50/2012, de 23 de març, del Consell, pel qual es crea la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana i s'aprova el seu reglament. [2012/3049]

PREÀMBUL



En una economia de mercat, l'existència d'una competència efectiva entre les empreses constituïx l'element bàsic perquè l'eficiència productiva es trasllade al consumidor en forma de preus menors i de l'increment de la quantitat oferida de béns i servicis, de la seua qualitat i varietat i, per consegüent, d'un major benestar del conjunt de la societat.

La creixent importància de la defensa de la competència ha consolidat esta matèria com un element principal de la política econòmica, sobre el qual hi ha un ampli acord de ser, dins de les polítiques d'oferta, un instrument principal per a fomentar la productivitat dels factors i la competitivitat de l'economia en general.

Una de les finalitats de la Unió Europea és l'establiment d'un mercat interior que s'oriente a la consecució d'un desenrotllament sostenible basat en el creixement econòmic equilibrat i l'estabilitat dels preus, tot això en el marc d'una economia social de mercat altament competitiva. Per a aconseguir esta finalitat, el Tractat de Funcionament de la Unió Europea conté, entre altres, un elenc de normes sobre competència, que es concreta en els articles 101 a 106, pel que fa a les disposicions aplicables a les empreses, i en els articles 107 a 109, relatius a les ajudes atorgades pels Estats.

La Constitució Espanyola reconeix en l'article 38 la llibertat d'empresa en el marc d'una economia de mercat i la garantia i protecció d'esta pels poders públics, d'acord amb les exigències de l'economia en general i, si és el cas, de la planificació.

El Tribunal Constitucional, en la seua Sentència 208/1999, d'11 de novembre, va determinar que l'ordenament jurídic ha connectat la defensa de la competència al contingut del comerç interior, per la qual cosa és competència de les comunitats autònomes l'execució de les competències en defensa de la competència dins del seu àmbit territorial. En execució d'esta sentència de l'Alt Tribunal, la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de Coordinació de les Competències de l'Estat i les Comunitats Autònomes en Matèria de Defensa de la Competència, va delimitar els criteris bàsics que determinarien el repartiment de competències en este àmbit.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 49.1.35a, segons la redacció donada per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, configura com a exclusives de la Generalitat les competències en matèria de comerç interior i defensa del consumidor i de l'usuari, sense perjuí de la política general de preus, la lliure circulació de béns, la legislació sobre la defensa de la competència i la legislació de l'Estat.

La Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, i el seu posterior desplegament per mitjà de l'aprovació del Reial Decret 261/2008, de 22 de febrer, del Reglament de Defensa de la Competència, a més d'introduir importants canvis en el model substantiu espanyol de defensa de la competència, ha completat i perfilat l'àmbit competencial autonòmic en este camp d'actuació dels poders públics, i ha arreplegat importants funcions consultives i de promoció de la competència dels òrgans autonòmics, a més de les que ja es tenen en matèria sancionadora. D'esta manera, les autoritats autonòmiques de defensa de la competència han d'assumir un paper no sols reactiu i de reposició davant de les conductes dels agents econòmics que alteren la competència en els mercats autonòmics, sinó també, i de manera molt especial, un enfocament preventiu, a través de l'assessorament i la divulgació sobre qüestions relatives a la competència.

La disposició addicional catorzena de la Llei 10/2011, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a 2012, en el marc del procés de reordenació del sector públic desenrotllat pel Consell, establix que mitjançant un decret del Consell es regularà la creació, composició i funcionament de l'òrgan col·legiat amb atribucions en matèria de defensa de la competència de la Comunitat Valenciana, i que el dit òrgan col·legiat estarà adscrit a la conselleria amb competències en matèria d'economia.

El present decret, en compliment d'este mandat legal, crea la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, i aprovar el seu reglament, com a òrgan adscrit a la conselleria amb competències en matèria d'economia, successor del Tribunal de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, que assumint les competències de resolució, arbitratge i promoció d'este, respon de manera més adequada a la política d'austeritat i control del gasto públic.



La reestructuració de l'exercici de la política de la competència en la Generalitat a través d'este decret s'ha dut a terme mantenint els principis rectors bàsics que han de guiar esta. Així, i pel que fa a l'exigència d'independència i objectivitat que la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de Coordinació de les Competències de l'Estat i les Comunitats Autònomes en Matèria de Defensa de la Competència, preveu en la seua disposició addicional primera, ha de destacar-se com esta queda assegurada a través de la inamovilitat de què gaudixen els llocs de president i vocals de la comissió, i la regulació de les seues incompatibilitats. De la mateixa manera, queda salvaguardada la separació entre les funcions d'instrucció i les de resolució.

A este efecte, de conformitat amb el que preveu l'article 49.1.35a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, segons el que disposa l'article 18.f de la Llei del Consell, a proposta del conseller d'Economia, Indústria i Comerç, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 23 de març de 2012,



DECRETE



Article 1. Creació de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

Es crea la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, com a òrgan encarregat de preservar el funcionament competitiu dels mercats autonòmics valencians i garantir l'existència d'una competència efectiva en estos, i se la protegix per mitjà de l'exercici de les funcions de resolució, arbitratge i promoció que el seu reglament li atribuïx expressament.



Article 2. Aprovació del Reglament sobre Composició i Funcionament de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

S'aprova el Reglament sobre Composició i Funcionament de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, el text del qual s'inserix com a annex.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Constitució de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

La Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana es constituirà formalment en el termini màxim d'un mes des de la data de entrada en vigor d'este decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació per al desplegament normatiu

S'autoritza el titular de la conselleria amb competències en matèria d'economia per a dictar aquelles altres disposicions que siguen necessàries en desplegament del present decret.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 23 de març de 2012



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



El conseller d'Economia, Indústria i Comerç,

MÁXIMO BUCH TORRALVA

ANNEX



REGLAMENT SOBRE COMPOSICIÓ I FUNCIONAMENT DE LA COMISSIÓ DE DEFENSA DE LA COMPETÈNCIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA.



Article 1. Funcions de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

1. La Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana té com a funció, en el marc del que disposa la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de Coordinació de les Competències de l'Estat i les Comunitats Autònomes en Matèria de Defensa de la Competència, l'exercici de les competències de resolució, arbitratge i promoció reconegudes a les autoritats autonòmiques de defensa de la competència en la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència. Així mateix, exercirà qualssevol altres que, en l'àmbit de la defensa de la competència, puga assumir o es reconega als òrgans autonòmics de defensa de la competència.

2. Són funcions de la Comissió de Defensa de la Competència:

a) Resoldre els procediments sancionadors que tinguen com a objecte les infraccions tipificades en la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, i efectuar intimacions i imposar sancions i multes coercitives en relació amb els dits procediments.

b) Interessar la incoació d'ofici d'expedients sancionadors per part de la unitat administrativa que tinga atribuïda eixa funció.

c) Exercir la funció consultiva en matèria de competència i de promoció i estudis d'investigació en la matèria.

d) Resoldre els recursos contra els actes de la unitat administrativa instructora que produïsquen indefensió o perjuí irreparable a drets o interessos legítims.

e) Dictar laudes en els procediments d'arbitratge que es plantegen a l'empara de l'article 14 de la Llei 60/2003, de 23 de desembre, d'Arbitratge.

f) Acordar la impugnació davant de la jurisdicció contenciosa administrativa dels actes de les administracions públiques valencianes subjectes al dret administratiu i les disposicions generals de rang inferior a la llei de què es deriven obstacles al manteniment d'una competència efectiva en els mercats.

g) Qualssevol altres que en l'àmbit de la defensa de la competència puga assumir o es reconega als òrgans de resolució.



Article 2. Dependència orgànica

1. La Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana s'adscriu a la conselleria amb competències en matèria d'economia.

2. Sense perjuí de la seua adscripció administrativa, la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana exercix les seues funcions amb objectivitat, plena independència i sotmetiment a l'ordenament jurídic.



Article 3. Composició de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

1. La Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana està integrada pel president i dos vocals, persones que hauran de comptar amb una reconeguda i dilatada qualificació tècnica en l'àmbit del dret, l'economia o altres sectors professionals relacionats amb la lliure competència en els mercats.

2. La comissió comptarà amb un secretari, amb veu però sense vot, que serà un funcionari de la conselleria competent en matèria d'economia. Així mateix, podrà requerir l'assistència d'un advocat de la Generalitat, que intervindrà en les sessions amb veu però sense vot, o d'aquells experts que estime necessaris en funció dels assumptes a tractar.

3. Les funcions d'instrucció, proposta i informe en els procediments que haja de resoldre la comissió seran exercides per una unitat administrativa integrada en l'estructura orgànica de la conselleria competent en matèria d'economia.



Article 4. Nomenament i mandat del president i vocals de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana

1. El president i els vocals de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana seran nomenats per resolució del titular del departament competent en matèria d'economia, per un període de cinc anys i sense possibilitat de renovació.

2. El president i els vocals designats tindran caràcter independent i inamovible, i no podran ser remoguts dels seus llocs sinó per les causes següents:

a) Per defunció.

b) Per expiració del termini del seu mandat.

c) Per renúncia acceptada pel titular del departament competent en matèria d'economia.

d) Per incompatibilitat sobrevinguda.

e) Per pèrdua de la nacionalitat espanyola.

f) Per incompliment greu de les seues obligacions.

g) Per condemna a pena privativa de llibertat o d'inhabilitació absoluta o especial per a ocupació o càrrec públic per raó de delicte.

h) Per incapacitat declarada en resolució judicial ferma.

3. El president i els vocals que cessen per la causa establida en el punt b) de l'apartat anterior continuaran exercint la seua funció fins a la presa de possessió dels nous.

4. El càrrec de president i vocal de la Comissió de Defensa de la Competència és incompatible amb l'exercici de qualsevol càrrec o activitat que puga comprometre la independència en l'exercici de les tasques que li són pròpies i, en particular, amb qualsevol activitat professional que tinga relació directa amb l'àmbit d'actuació de la comissió. Tampoc podran ser nomenades vocals les persones que, directament o indirectament en el període dels dos anys anteriors a la data del nomenament, hagueren comparegut davant dels òrgans de defensa de la competència de la Generalitat com a persones interessades o representants d'alguna persona interessada. Una vegada que hagen cessat en el càrrec, s'abstindran d'intervindre en els procediments iniciats durant el seu mandat.



Article 5. Funcions del president de la Comissió de Defensa de la Competència

El president de la Comissió de Defensa de la Competència tindrà les funcions següents:

1. La representació legal i superior direcció de la comissió.

2. La representació de la Generalitat en el Ple del Consell de Defensa de la Com-petència.

3. La designació dels representants de la Comunitat Valenciana en la Junta Consultiva en matèria de conflictes, prevista en la Llei 1/2002, de 21 de febrer, de Coordinació de les Competències de l'Estat i les Comunitats Autònomes en Matèria de Defensa de la Competència.



4. L'impuls de l'actuació inspectora.

5. La convocatòria de les sessions de la Comissió de Defensa de la Competència i la fixació de l'orde del dia, tenint en compte, si és el cas, les peticions dels altres membres formulades amb suficient antelació.



6. El nomenament del secretari de la comissió.

7. Qualssevol altres inherents a la condició de president d'un òrgan col·legiat.



Article 6. Funcionament de la Comissió de Defensa de la Competència

1. La Comissió de Defensa de la Competència es reunirà totes les vegades que siguen necessàries per a l'exercici de les seues funcions, per mitjà de convocatòria del seu president.

2. La Comissió de Defensa de la Competència designarà, per a cada assumpte de què haja de conéixer, un ponent, qui efectuarà les propostes que corresponguen per a adoptar la decisió col·legiadament.

3. En allò no previst en este reglament, el funcionament de la Comissió de Defensa de la Competència s'ajustarà al que establix el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



Article 7. Indemnitzacions

El president i els vocals de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana no percebran cap retribució pels seus servicis, sense perjuí de les indemnitzacions que, si és el cas, puguen establir-se mitjançant un acord del Consell.



Article 8. No increment del gasto públic

El funcionament de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana serà atés amb els actuals mitjans personals i materials de la conselleria competent en matèria d'economia i no suposarà increment del gasto públic.



Article 9. Dels procediments i recursos en matèria de defensa de la competència

1. Els actes i resolucions dictats per la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana i pel seu president, en l'exercici de les potestats administratives en matèria de defensa de la competència, així com els de la unitat administrativa instructora, s'ajustaran als procediments establits en la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència, i la seua normativa de desplegament i, supletòriament, per la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.



2. El règim de recursos aplicable als actes i resolucions de la unitat administrativa instructora i de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana serà, respectivament, el previst en els articles 47 i 48 de la Llei 15/2007, de 3 de juliol, de Defensa de la Competència.



Article 10. Del deure de secret

Els membres de la Comissió de Defensa de la Competència de la Comunitat Valenciana, així com tot el personal que participe en la instrucció, tramitació i resolució dels procediments que li estan atribuïts, o que per raó del seu càrrec o professió tingueren coneixement del seu contingut, estan obligats a guardar-ne secret.



Article 11. De la memòria anual

La Comissió de Defensa de la Competència elaborarà una memòria anual d'actuacions, que elevarà a la conselleria competent en matèria d'economia.

Mapa web