Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 1/2011, de 4 de febrer, de la Conselleria d'Infraestructures i Transport, per la qual es regula el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6459 de 14.02.2011
Número identificador:  2011/1540
Referència Base de Dades:  001880/2011
 



ORDE 1/2011, de 4 de febrer, de la Conselleria d'Infraestructures i Transport, per la qual es regula el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis. [2011/1540]

La Directiva 2002/91/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2002, relativa a l'eficiència energètica dels edificis, establix l'obligació de posar a la disposició dels compradors o dels inquilins d'un edifici un certificat d'eficiència energètica. Este certificat ha d'incloure valors de referència com ara la normativa vigent i les valoracions comparatives, a fi que els consumidors puguen comparar i avaluar l'eficiència energètica de l'edifici.

El Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació energètica d'edificis de nova construcció, establix el procediment bàsic que ha de complir la metodologia de càlcul de la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici, amb la qual cosa s'inicia el procés de certificació.

El Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria d'eficiència energètica d'edificis, establix el règim jurídic per a aquells aspectes que són de la seua competència. I s'establix, al seu torn, la necessitat de desplegament reglamentari de determinats aspectes del decret mencionat.

Dins del contingut de les disposicions, es troba, la creació, en l'article 3, del Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Segons el mencionat article del decret, es faculta la conselleria competent en matèria d'energia per a l'aprovació de les normes necessàries per a l'estructura i el funcionament del registre mencionat.

El Decret 19/2009, de 3 de novembre, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat, atribuïx a la Conselleria d'Infraestructures i Transport les competències en matèria d'energia.

De conformitat amb el que s'ha exposat anteriorment,

ORDENE

Article 1. Condicions generals del registre

L'article 3 del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria de certificació d'eficiència energètica d'edificis, crea el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis, el qual tindrà caràcter públic i informatiu.

El registre i la tramitació de la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, tant del projecte com de l'edifici acabat es realitzaran necessàriament de forma telemàtica a través d'un servidor amb accés a través d'internet, al qual tindran accés per a introduir i actualitzar la informació els diferents agents i organismes que intervenen en el procés.

Article 2. Alta en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis

Correspon al promotor de cada edifici, la inscripció del certificat d'eficiència energètica del projecte i del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis. Per a poder realitzar esta inscripció, el promotor haurà d'estar donat d'alta en el registre com a usuari del sistema de registre, i s'introduiran per a això les seues dades en el sistema d'acord amb l'annex I. De la mateixa manera, el promotor donarà d'alta l'edifici, i introduirà per a això de les dades identificatives d'este.

Per a la realització de la totalitat de tràmits davant del Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis, el promotor haurà de disposar de certificat digital expedit per la Generalitat de la Comunitat Valenciana o per qualsevol altre prestador de servicis de certificació amb què la Generalitat haja firmat l'oportú conveni, que poden consultar-se en la pàgina web <http://www.pki.gva.es/puntreg_c.htm>.

Per a la inscripció en el registre del certificat d'eficiència energètica del projecte i del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, el promotor designarà com a agents autoritzats, el projectista, responsable del certificat d'eficiència energètica del projecte i a la direcció facultativa, responsable del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acaba, per a poder realitzar la inscripció dels certificats, estos agents hauran d'estar donats d'alta prèviament com a usuaris del sistema, d'acord amb l'annex I.

Després de l'alta de les dades, el promotor rebrà una confirmació amb un codi de registre. Esta confirmació es farà per correu electrònic o per mitjà de la impressió d'un document, que contindrà este codi de registre, el qual permetrà als agents autoritzats, designats d'acord amb el que disposa l'apartat anterior, accedir al sistema per a consultar, introduir-hi dades o modificar-les. Els agents de l'edificació podran consultar les dades i els certificats registrats, però només podran omplir i modificar aquelles dades que formen part del seu accés a través de l'alta en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis. A més, per ser el registre de caràcter públic, qualsevol ciutadà interessat a comprar o arrendar l'edifici, podrà consultar, però no modificar, les dades principals del registre del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat.

En el cas d'haver-hi un canvi de promotor en qualsevol moment del procés d'edificació, el promotor titular del projecte objecte de canvi cedirà, en el sistema de registre, la titularitat del registre de l'edifici al nou promotor. Per a això, el nou promotor haurà d'estar donat d'alta prèviament com a usuari del sistema.

Article 3. Modalitats de registre

Cada certificat d'eficiència energètica s'associarà a un projecte d'execució de l'edifici i contindrà una única qualificació d'eficiència energètica, en funció de les característiques, ús de l'edifici i del tipus d'instal·lacions, la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici es realitzarà associada a qualsevol de les modalitats següents:

1. Un habitatge unifamiliar o conjunt d'habitatges unifamiliars apariats o adossats, inclosos en un mateix projecte d'execució, amb instal·lacions de calefacció i/o refrigeració individuals podrà optar a una de les alternatives de certificació següents:

a. Una qualificació d'eficiència energètica individual per a cada habitatge.

b. Diverses qualificacions, una per a cada grup d'habitatges apariats o adossats o per a cada grup d'habitatges les característiques geomètriques, funcionals del qual, constructives i operacionals siguen iguals.

2. Un conjunt d'habitatges unifamiliars apariats o adossats, inclosos en un mateix projecte d'execució, amb instal·lació de climatització col·lectiva basarà la seua certificació en una qualificació d'eficiència energètica única per al conjunt d'habitatges unifamiliars.

3. Un edifici d'habitatges en bloc, inclosos en un mateix projecte d'execució, basarà la seua certificació en una qualificació única de tot el bloc.

4. Un conjunt d'edificis d'habitatges en bloc, inclosos en un mateix projecte d'execució, podrà optar a una de les següents alternatives de certificació:

a. Una qualificació d'eficiència energètica individual per a cada grup d'edificis que compartisquen la instal·lació de calefacció/refrigeració

b. Diverses qualificacions, una per a edifici.

5. Un edifici, destinat a altres usos que no siga habitatge basarà la seua certificació en una qualificació única de tot l'edifici.

6. Un conjunt d'edificis, destinats a altres usos que no siga habitatge, inclosos en un mateix projecte, basaran la seua certificació en una qualificació única, per al conjunt total d'edificis.

7. Els locals destinats a ús independent o de titularitat jurídica independent situats en un edifici d'habitatges en bloc, l'ús final del qual estiga definit o no en el projecte de l'edifici, basaran la seua certificació en una qualificació individual per local, independent de l'obtinguda en l'edifici d'habitatges.

L'opció de qualificació energètica triada, una única qualificació o diverses qualificacions, haurà de ser la mateixa en el certificat d'eficiència energètica de projecte i d'edifici acabat.

En el cas de qualificacions conjuntes, l'assignació de la qualificació individual a cada immoble de titularitat jurídica diferent es realitzarà segons:

1. Conjunt d'habitatges unifamiliars que hagen sigut qualificats conjuntament: s'assignarà a cada una dels habitatges la qualificació obtinguda pel conjunt.

2. Edificis d'habitatges en bloc amb qualificació única per a tot el bloc: s'assignarà a cada habitatge la qualificació obtinguda per tot el bloc.

3. Conjunt d'edificis d'habitatges unifamiliars o en bloc, qualificats conjuntament: s'assignarà a cada habitatge la qualificació obtinguda pel conjunt d'edificis.

4. Conjunt d'edificis d'habitatges unifamiliars o en bloc, amb diverses qualificacions, una per a cada habitatge tipus: s'assignarà a cada una dels habitatges la qualificació obtinguda per la seua corresponent habitatge tipus.

Article 4. Inscripció del certificat d'eficiència energètica del projecte

S'haurà de procedir, amb caràcter previ a l'inici de les obres d'edificació, al registre del certificat d'eficiència energètica del projecte, d'acord amb el model contingut en l'annex III i amb el procediment desenvolupat en el present article.

Per a això, s'introduiran en el sistema de registre les dades més rellevants de l'edifici quant a la seua eficiència energètica d'acord amb el que establix l'article 8, els quals es detallen en l'annex IV.

També s'introduiran en el sistema els fitxers informàtics generats per l'aplicació utilitzada per al càlcul de la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici.

Amb les dades introduïdes, el sistema generarà de forma automàtica el certificat d'eficiència energètica del projecte, el qual s'introduirà en el sistema després de la validació electrònica del document per part del projectista responsable d'este.

En el moment del registre del certificat d'eficiència energètica del projecte es comunicarà al promotor si la certificació de l'eficiència energètica de l'edifici ha d'estar sotmesa a control extern, que s'haurà de realitzar d'acord amb el que establix l'article 8 del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria d'eficiència energètica d'edificis.

En el cas que es requerisca este control extern, el promotor haurà d'assignar en el registre l'entitat acreditada encarregada de dur a terme esta verificació.

Cap edifici inclòs en l'àmbit d'aplicació del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria d'eficiència energètica d'edificis podrà ser construït sense haver registrat prèviament el corresponent certificat d'eficiència energètica de projecte en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Article 5. Inscripció del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat

Acabat l'edifici, s'haurà de procedir, a inscriure el certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, d'acord amb el model contingut en l'annex III, en el Registre de Certificació d'Eficiència Energètica d'Edificis.

Per a l'obtenció del citat certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, s'introduiran en el sistema de registre, les dades més rellevants de l'edifici quant a la seua eficiència energètica d'acord amb el que establix l'article 8. També s'introduiran en el sistema els fitxers informàtics generats per l'aplicació utilitzada per al càlcul de la qualificació d'eficiència energètica de l'edifici acabat.

Amb les dades introduïdes, el sistema generarà de forma automàtica el certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, el qual s'introduirà en el sistema després de la validació electrònica del document per part de la direcció facultativa de l'edifici.

Una vegada inscrit en el Registre, el sistema automàticament emetrà, el document de registre del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat, el qual serà remés al promotor.

Posteriorment, es podrà comprovar l'autenticitat dels documents de registre emesos i s'accedirà al sistema a través dels seus corresponents codis de registre.

En el cas que l'òrgan competent determine que s'ha de realitzar control extern sobre l'edifici, no es realitzarà la inscripció del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat sense la conformitat de l'entitat de control amb esta qualificació.

Article 6. Document de registre

Es crea el document de registre, d'acord amb el contingut en l'annex II, el qual donarà constància de la inclusió en el Registre de la certificació energètica de l'edifici acabat. Este document serà emés, automàticament, per l'òrgan competent una vegada completat el procés d'inscripció en el registre, amb la conformitat, si és el cas, del control extern, i contindrà les dades generals identificatius de l'edifici, el codi de registre, que ho identificarà en la base de dades de certificació, i la qualificació energètica final obtinguda.

El document de registre del certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat serà requisit obligatori perquè l'administració pública competent atorgue la primera llicència municipal d'ocupació, en habitatges, o llicència d'obertura, en edificis del sector terciari. El document de registre serà també obligatori per a l'obtenció de segones o ulteriors llicències d'ocupació o obertura, quan en la primera llicència fora d'aplicabilitat el Reial Decret 47/2007 de 19 de gener, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació energètica dels edificis.

Cap edifici inclòs en l'àmbit d'aplicació del Decret 112/2009, de 31 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les actuacions en matèria d'eficiència energètica d'edificis, podrà ser ocupat o posat en funcionament, sense haver registrat prèviament el corresponent certificat d'eficiència energètica de l'edifici acabat.

Article 7. Modificació del certificat d'eficiència energètica del projecte

Quan existisquen modificacions en l'edifici respecte del projecte inicial, que afecten la seua qualificació energètica, es modificarà el certificat d'eficiència energètica del projecte en el sentit que procedisca i s'inscriurà en el registre el nou certificat d'eficiència energètica del projecte de modificació de l'edifici, d'acord amb el que disposa el Reial Decret 47/2007, de 19 de gener, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació energètica dels edificis.

Si en realitzar la modificació del certificat d'eficiència energètica del projecte, es requerix la realització de control extern, es contractarà este control extern abans de dur a terme les modificacions.

El promotor estarà obligat a informar el comprador o l'usuari de l'edifici del canvi en la qualificació energètica de l'edifici.

Article 8. Condicions tècniques

L'alta de dades en el Registre de Certificació Energètica d'Edificis es realitzarà per mitjà d'un format normalitzat d'intercanvi de dades de l'edificació.

Este format normalitzat serà el format FIDE, que és un document reconegut per a la qualitat de l'edificació per part de la Generalitat.

Per a facilitar la utilització d'este format normalitzat es disposarà d'aplicacions informàtiques que permeten l'obtenció de les dades en este format per a l'opció simplificada, així com d'aplicacions que permeten l'entrada de dades i el seu pas al format normalitzat. Estes aplicacions hauran de ser documents reconeguts segons el Decret 132/2006, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació.

Les dades de l'edifici que s'introduiran en el registre es mostren en l'annex IV, estes dades podran ser utilitzats per l'òrgan competent per al tractament estadístic, la investigació o l'anàlisi del procés de certificació.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

La present orde entrarà en vigor al mes següent de la data de publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, i no s'aplicarà als edificis que tinguen sol·licitada la llicència d'edificació a la seua entrada en vigor.

València, 4 de febrer de 2011

El conseller d'Infraestructures i Transport,

MARIO FLORES LANUZA

<div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div><div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web