Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 19/2011, de 4 de març, del Consell, pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6475 de 08.03.2011
Número identificador:  2011/2694
Referència Base de Dades:  002885/2011
 



DECRET 19/2011, de 4 de març, del Consell, pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia. [2011/2694]

ÍNDEX

Preàmbul.

Article únic. Aprovació del reglament.

Disposició addicional primera. Normativa aplicable.

Disposició addicional segona. Manifestacions festives amb ús de pólvora negra.

Disposició addicional tercera. Inventari de festivitats.

Disposició final primera. Desplegament normatiu.

Disposició final segona. Entrada en vigor.

Annex I. Reglament pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions rituals festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació.

Article 2. Reconeixement de manifestacions festives.

Article 3. Classificació.

Article 4. Espectacles i manifestacions festives amb artificis pirotècnics efectuats per professionals experts.

Article 5. Manifestacions festives organitzades, realitzades per Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE).

Article 6. Celebracions particulars de caràcter familiar, singular o esporàdic.

Article 7. Participació de menors.

Article 8. Règim sancionador.

Annex II. Model.

Preàmbul

I

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat, en l'article 49.1.4a, la competència exclusiva en matèria de cultura. Així mateix, en el seu apartat 30 se li assigna la competència d'espectacles, unes atribucions que afecten, en major o menor mesura, a tots els departaments de la Generalitat.

Per la seua banda, el Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, va aprovar el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria. Esta norma estatal incorpora a l'ordenament espanyol la Directiva 2007/23/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics.

En l'article 8, el reglament adés esmentat regula les distintes categories dels articles de pirotècnia segons la seua utilització, finalitat i nivell de perillositat. Alhora, en els articles 141 i 142, se n'estableix la previsió de l'ús en diverses categories, tot restringint tal utilització, en determinats supòsits, en funció de les edats dels usuaris i sense perjuí del que n'estableix la disposició addicional sisena del Reial Decret 563/2010, de 7 de maig.

En particular, esta disposició addicional permet l'excepció en la delimitació d'edats per a l'ús dels artificis de pirotècnia basant-se en tres criteris fonamentals: que es tracte d'articles de pirotècnia de les categories 1 i 2, que afecte llocs i horaris concrets, i que s'hi utilitzen en desplegament de «costums arrelats».

Per la seua banda, la Instrucció Tècnica Complementària (ITC) núm. 8 de l'esmentat reglament regula la realització d'espectacles amb artificis pirotècnics realitzats per experts i la regulació de l'ús dels artificis de pirotècnia.

La Instrucció Tècnica Complementària (ITC) núm. 18 preveu la regulació de l'ús dels artificis de pirotècnia exceptuats de l'àmbit de la Directiva comunitària per grups de Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE) en manifestacions festives religioses, culturals i tradicionals. El reconeixement de les manifestacions festives esmentades s'efectuarà per l'administració autonòmica corresponent, d'ofici o a instàncies dels ajuntaments, havent d'indicar-hi, alhora, si en aquelles es permet la participació de menors d'edat.

II

La Comunitat Valenciana posseeix unes tradicions molt arrelades en les quals l'ús de la pólvora és una part molt important de les celebracions. L'extensió de les festes patronals o locals, i l'antiguitat a què poden retrotraure-se'n moltes, és consubstancial a la utilització d'articles pirotècnics de manera habitual. De la mateixa manera, en algunes celebracions el foc és el gran protagonista de la festa.

En aquest context, des del segle XVI ja apareixen antecedents clars de «l'art dels focs» en els territoris de l'actual Comunitat. No obstant això, és a partir dels segles XVIII i XIX (sobretot després de la Guerres de Successió i d'Independència) quan es produeix, adaptant el material bèl·lic utilitzat la gradual separació entre «pólvora festiva» i «pólvora militar». Apareixen així les traques o esclafits, els trons de flama, el coet borratxo, el tro de canterella, el mascle i la femella i altres denominacions que, en breu termini, donarien pas a les actuals mascletades, cordades i altres diversos focs d'artifici, que expressen, a través del so i del color, els sentiments i les sensacions més profundes de cada comunitat.

Per la seua banda, la implantació d'empreses pirotècniques també ha contribuït a fer de la Comunitat Valenciana un lloc de referència en aquest àmbit. Així, partint de nuclis familiars que van començar en l'últim quart del segle XIX, la producció en el món dels focs artificials ha aconseguit cotes d'absolut prestigi internacional, fins al punt que, ara mateix, no hi ha esdeveniment mundial que no tinga participació valenciana quant a focs d'artifici es refereix.

Per tot allò adés esmentat, i d'acord amb el que disposa l'article 49.1.4a i 30a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, així com en virtut del que estableix l'article 29.1, que atribueix la potestat reglamentària al Consell, d'acord amb la ITC núm. 8 i amb l'apartat 2 de la ITC núm. 18 del Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, oïda la Comissió d'Espectacles Públics i Activitats Recreatives de la Comunitat Valenciana, en la reunió d'1 de febrer de 2011, a proposta de la consellera de Cultura i Esport i del conseller de Governació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 4 de març de 2011,

DECRETE

Article únic. Aprovació del reglament

S'aprova el Reglament pel qual es reconeix el caràcter ritual de les manifestacions festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia, per les seues característiques religioses, culturals o tradicionals, reglament que s'incorpora com a annex I d'aquest decret.

DisposiciONS addicionalS

Primera. Normativa aplicable

La regulació prevista en el reglament incorporat en l'annex I d'aquest decret s'interpretarà i aplicarà d'acord amb els requisits i condicions establits en el Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria, i la resta de normes supletòries que hi siguen aplicables.

La quantia i obligatorietat de les assegurances exigibles als organitzadors seran les previstes en la normativa que els siga d'aplicació.

Segona. Manifestacions festives amb ús de pólvora negra

Les manifestacions festives que utilitzen pólvora negra i/o armes d'avantcàrrega, antigues o històriques, i sense perjuí de la normativa que, si és el cas, s'aprove respecte d'això per les administracions competents, mereixeran així mateix especial reconeixement d'acord amb el que disposa la regulació que així ho preveja.

S'entendran inclosos en aquest marc, els actes d'arcabusseria en manifestacions tradicionals com ara l'alardo, l'engraellat i altres variants i denominacions, en què s'utilitze aquest tipus de pólvora.

Tercera. Inventari de festivitats

La conselleria competent en matèria de patrimoni cultural elaborarà l'inventari d'aquestes festivitats en les quals s'utilitzen de manera ritual els artificis de pirotècnia o pólvora negra i procedirà, si és el cas, a la protecció d'aquelles festivitats d'acord amb allò que s'ha referit en la normativa en vigor.

D'acord amb el que preveu la conselleria competent, la inclusió en el referit inventari podrà constituir requisit previ per a l'exercici dels drets reconeguts en la normativa que regule les dites festivitats o podrà tindre caràcter informatiu als efectes oportuns.

Disposicions finals

Primera. Desplegament normatiu

S'autoritza els titulars de les conselleries amb competència en cultura i esport i en matèria d'espectacles per a dictar les disposicions que despleguen el que preveu el present decret en l'àmbit de les seues competències respectives.

Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 4 de març de 2011

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

La consellera de Cultura i Esport,

TRINIDAD MARÍA MIRÓ MIRA

El conseller de Governació

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

Annex I

Reglament pel qual es reconeix el caràcter religiós, cultural o tradicional de les manifestacions rituals festives celebrades a la Comunitat Valenciana en què s'utilitzen artificis de pirotècnia

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

És objecte del present reglament el reconeixement de les manifestacions festives celebrades de manera habitual en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana com a manifestacions de caràcter religiós, cultural o tradicional dins del marc previst en el Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, pel qual es va aprovar el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria i, en concret, en funció del que en preveuen les Instruccions Tècniques Complementàries (ITC) núm. 8 i 18.

Article 2. Reconeixement de manifestacions festives

Es reconeixen com a manifestacions festives de caràcter religiós, cultural o tradicional les festes majors, patronals o de barri dels distints municipis de la Comunitat Valenciana en què, de manera habitual o ocasional, però sempre de mode ritual, s'utilitzen artificis de pirotècnia.

1. A l'efecte de l'aplicació de la ITC núm. 8 i de l'article 20.1 del reglament aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, es consideren reconegudes oficialment com de caràcter religiós, cultural i tradicional, en tot el territori autonòmic, totes les manifestacions festives realitzades per professionals experts, incloses les seues variants i múltiples denominacions, arreplegues en l'article 4 del present reglament.

2. A l'efecte de l'aplicació de la ITC núm. 18 del reglament aprovat per Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, es consideren reconegudes oficialment com de caràcter religiós, cultural i tradicional, en tot el territori autonòmic, totes les manifestacions festives organitzades amb participació ciutadana, incloses les seues variants i múltiples denominacions, recollides en l'article 5 del present reglament.

3. A l'efecte de l'aplicació de la disposició addicional sexta del Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, es reconeixen com arrelats costums a les festes patronals i populars dels distints municipis de la Comunitat Valenciana, en les quals de manera habitual o ocasional s'utilitzen artificis de pirotècnia.

Article 3. Classificació

Als efectes del present reglament, les manifestacions festives de caràcter religiós, cultural o tradicional en les quals s'utilitzen artificis de pirotècnia es classifiquen en:

1. Espectacles i manifestacions festives amb artificis pirotècnics efectuats per professionals experts.

2. Manifestacions festives organitzades, realitzades per Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE), organitzades per ajuntaments, associacions, entitats o grups tradicionals, amb personalitat jurídica i de manera ritual.

3. Celebracions particulars de caràcter singular o esporàdic sempre associades a rituals personals, familiars o col·lectius.

Article 4. Espectacles i manifestacions festives amb artificis pirotècnics efectuades per professionals experts

Tindran la consideració de tals els espectacles i manifestacions festives realitzats per experts amb artificis de les categories 3, 4, P2 i T2 i artificis de fabricació pròpia sense marcat CE, d'acord amb el que disposa l'article 8 del Reglament aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, que incloguen el seu subministrament, manipulació, muntatge i disparament, sense cap excepció, per empreses amb experts, pertanyents a un taller de preparació i muntatge, degudament acreditats d'acord amb la normativa vigent.

S'entendran inclosos en esta classificació, sense perjuí de l'existència de qualsevol altra modalitat o definició, les mascletades, els castells de focs artificial i el corretraca, en les seues distintes variants i denominacions.

1. Mascletada: espectacle pirotècnic produït mitjançant la sincronització de disparaments de diversos calibres, i progressiva, generalment diürna, que es caracteritza per la utilització, per part de professionals experts, d'artificis pirotècnics predominantment terrestres per a crear els efectes indicats.

2. Castell: espectacle de color i formes, generalment nocturn, que es caracteritza per la utilització, per part de professionals experts, d'artificis pirotècnics aeris per a crear els efectes indicats.

3. Corretraca: manifestació festiva organitzada, amb participació ciutadana en forma passiva (sense utilització d'artificis pels participants), en la qual aquests acompanyen corrent una traca de gran longitud que s'encén a un ritme lent, que ha estat prèviament instal·lada en altura per professionals experts al llarg d'un itinerari prèviament establit.

Article 5. Manifestacions festives organitzades, realitzades per Consumidors Reconeguts com a Experts (CRE).

Tindran la consideració de tals aquelles en què pugua participar de forma activa (amb utilització d'artificis) personal experimentat no professional, tot respectant les normes tradicionals i les adequades condicions de seguretat degudament indicades per l'organitzador.

S'entendran incloses en esta classificació, sense perjuí de l'existència de qualsevol altra modalitat, les cordades, passejades, els correfocs i les despertades, en les seues distintes variants i denominacions, segons les definicions següents:

1. Cordada: manifestació festiva organitzada, amb participació ciutadana, en la qual els participants actius poden utilitzar, sense elements de subjecció, coets "borratxos" o carretons, permetent-ne el moviment lliure, amb trajectòria erràtica i indefinida, per una zona fitada perimetralment i prèviament establida.

2. Passejada (passacarrer de coets o cercavila): manifestació festiva organitzada, amb participació ciutadana, en la qual els participants actius poden utilitzar amb subjecció coets borratxos, fonts o carretons, impedint-ne el moviment amb mitjans manuals de subjecció (tenalles o semblants), desfilant en processó al llarg d'un recorregut prèviament establit i acompanyant generalment les imatges religioses en els seus trasllats i canvis d'ubicació.

3. Correfoc: manifestació festiva organitzada, amb participació ciutadana, en què els participants actius poden utilitzar carretons, fonts o coets borratxos, sempre subjectes amb artefactes fixos o mòbils, per a realitzar una representació amb ajuda o no de bestiari de foc (carcasses zoomòrfiques), seguint, en forma de cercavila, un recorregut prèviament establit en el qual es troben els participants passius que poden desplaçar-se, ballar o botar sota els efectes de les espurnes generades.

4. Despertada: manifestació festiva organitzada, amb participació ciutadana, en què els participants actius, generalment a trenc d'alba, poden utilitzar massivament trons d'impacte, trons de bac, trons de metxa o voladors, procedint-ne al llançament manual al llarg d'un determinat recorregut prèviament establit.

5. Qualsevol altra modalitat tradicional equivalent a les anteriors.

Article 6. Celebracions particulars de caràcter familiar, singular o esporàdic

Es consideraran com a tals aquelles efectuades per persones particulars en el marc d'un esdeveniment de caràcter familiar o de celebració o commemoració que no requerisquen d'autoritzacions per les autoritats competents.

S'entendran inclosos en esta classificació, sense perjuí de l'existència d'altres celebracions, l'ús individual o col·lectiu no organitzat de traques, bateries, o trons de les categories 1, 2 i 3, previstes en l'article 8 del reglament aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, en les condicions reglamentàries i segons instrucció del fabricant.

S'entendrà per artificis de pirotècnia de les categories 1, 2 i 3 aquells prevists expressament en l'apartat 3 de l'esmentat article 8.

Article 7. Participació de menors

1. En les manifestacions festives previstes en els articles 5 i 6, es permetrà la participació de menors d'edat d'acord amb les condicions i requisits prevists en la normativa en vigor sobre la matèria, amb les condicions específiques fixades per l'organitzador, si escau, en cada cas particular i, en tot cas, d'acord amb allò que s'ha indicat en les disposicions vigents sobre la seua protecció.

2. En virtut d'allò que s'ha indicat en l'article 6 del present Reglament i d'allò que s'ha regulat en la disposició addicional sisena del Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, i en aquells supòsits en què així escaiga, es disminueix l'edat mínima per a l'ús dels artificis de pirotècnia de les categories 1 i 2 a vuit i deu anys, respectivament.

En aquest marc, la participació d'estos menors es realitzarà en les manifestacions festives de caràcter religiós, cultural o tradicional, així com en les vinculades o relacionades amb estes. Així mateix, podran participar en les indicades en els apartats 2 i 3 de l'article 3 d'este Reglament quan la seua intervenció estiga permesa d'acord amb la normativa vigent. En tot cas, caldrà atendre als horaris i llocs habilitats pels ajuntaments d'acord amb les seues ordenances.

3. Les acreditacions referents a la recepció de prou formació i autorització d'ús dels articles pirotècnics per als menors a què es refereix el present article, atendran el model establit en l'annex II del present reglament. Estes acreditacions seran entregades a l'organitzador de les celebracions amb caràcter previ a la seua realització.

Article 8. Règim sancionador

D'acord amb les competències normativament establides, serà aplicable a aquest Reglament el règim sancionador previst en el títol X del reglament aprovat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig.

<div id="AquiVaUnaImagen"></div>

Mapa web