Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 26 de juny de 2001, de la Conselleria de Sanitat, mitjançant la qual es desplega el Decret 187/1997, de 17 de juny, pel que fa a jornada, horaris ordinaris per a oficines de farmàcia situades en zones turístiques, serveis d'urgència en casos especials i localització de serveis d'urgència, i procediment per a la realització d'un horari superior a l'ordinari.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4051 de 26.07.2001
Número identificador:  2001/X6935
Referència Base de Dades:  3068/2001
 



ORDRE de 26 de juny de 2001, de la Conselleria de Sanitat, mitjançant la qual es desplega el Decret 187/1997, de 17 de juny, pel que fa a jornada, horaris ordinaris per a oficines de farmàcia situades en zones turístiques, serveis d'urgència en casos especials i localització de serveis d'urgència, i procediment per a la realització d'un horari superior a l'ordinari. [2001/X6935]

La Llei estatal 16/1997, de 25 d'abril, de Regulació dels Serveis de les Oficines de Farmàcia, reconeix la possibilitat d'establir un règim de liberalització i flexibilitat horària, però conjugant-ho amb la necessitat que l'administració determine uns serveis mínims i regule uns torns d'urgència per a salvaguardar, en qualsevol cas, la prestació contínua i eficaç de l'assistència farmacèutica.

La Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, en concordança amb la legislació bàsica de l'Estat en aquesta matèria, estableix en l'article 32 que l'organització de l'horari d'atenció al públic, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia, s'efectuaran tenint en compte les característiques poblacionals i geogràfiques, garantint a la població l'assistència farmacèutica de forma permanent.

El Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, que regula els horaris d'atenció al públic, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana, estipula en l'article 3.2 la possibilitat d'autoritzar la realització d'un horari per a l'assistència farmacèutica diferent de l'establit per al municipi en les oficines de farmàcia situades en zones turístiques, en relació amb el que disposa l'article 6 de la Llei estatal 16/1997, de Regulació dels Serveis de les Oficines de Farmàcia.

En aquesta mateixa línia, l'article 5.4 del decret esmentat preveu un sistema de localització per a serveis d'urgència en determinades circumstàncies, i l'article 5.5 recull la possibilitat d'un reforç dels serveis d'urgència en zones en què es produïsquen increments de població temporals.

Per tot això, s'ha considerat oportú l'establiment d'uns horaris ordinaris en zones turístiques i uns serveis d'urgència especials per a casos excepcionals

D'una altra banda, la Sentència núm. 466/2000, de data 8 de maig de 2000, del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, declara nul de ple dret l'apartat b) de l'article 4.2 del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, i, per tant, resulta adient en aquestes circumstàncies l'establiment d'un procediment per a la realització d'un horari superior a l'ordinari.

Segons que preveu la disposició final primera del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, i d'acord amb les competències atribuïdes en el Decret 87/1999 de 30 de juliol, del Govern Valencià, que aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu,

ORDENE

Article 1. Jornada i horaris ordinaris per a oficines de farmàcia situades en zones turístiques

1.1 Els col·legis oficials de farmacèutics, per delegació de competències prevista en l'article 2 del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, sempre que l'atenció farmacèutica estiga coberta, autoritzaran les oficines de farmàcia situades en zones turístiques, si ho ha sol·licitat prèviament el farmacèutic titular de l'oficina, a fer un horari ordinari diferent de l'establit per al municipi i d'acord amb el que preveu l'article 3.2 del Decret 187/1997, sobre horaris d'atenció al públic i serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia de la Comunitat Valenciana.

1.2 Les oficines de farmàcies situades en zones turístiques, considerades segons que preveuen l'article 19 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana, i l'article 25 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de Turisme de la Comunitat Valenciana, podran modificar l'horari ordinari segons les necessitats assistencials en diferents temporades, d'acord amb el criteri següent:

Aquestes oficines de farmàcia podran disminuir l'horari ordinari en distintes temporades sempre que quede acreditat mitjançant certificats municipals que es produeix una disminució de la població resident en vivendes de segona residència, places hoteleres, càmpings i la resta d'allotjaments temporals, dins del seu àmbit d'influència, i sempre que quede garantida l'assistència farmacèutica a la població.

Article 2. Procediment per a la realització d'un horari superior a l'ordinari per les oficines de farmàcia

2.1 Els col·legis oficials de farmacèutics de la Comunitat Valenciana notificaran a les oficines de farmàcia afectades, aquells municipis en què es vol modificar l'horari ordinari respecte a l'establit, abans del dia 1 de setembre de l'any precedent, a fi que les oficines de farmàcia obertes al públic que desitgen realitzar un horari superior a l'ordinari, de conformitat amb l'article 4 del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, sobre horaris d'atenció al públic, serveis d'urgència i vacances de les oficines de farmàcia, puguen comunicar aquesta circumstància al col·legi oficial de farmacèutics de la seua província amb anterioritat al primer dia hàbil del mes d'octubre de l'any anterior.

2.2 En la comunicació d'horari superior a l'ordinari, el farmacèutic titular ha de complir els requisits següents:

a) Comprometre's a mantenir-lo durant el període d'un any natural, comptat a partir de l'1 de gener de l'any següent.

b) Compliment de la presència física d'un farmacèutic en la farmàcia durant la duració de la jornada i horari superior a l'ordinari. Amb aquesta finalitat s'ha de disposar de farmacèutics addicionals en base a l'horari d'atenció al públic, d'acord amb la legislació laboral, i segons el criteri següent: un farmacèutic addicional per cada 40 hores o fracció d'horari que es facen sobre la jornada setmanal d'horari ordinari. Els farmacèutics addicionals que es contracten hauran d'acreditar la dependència laboral de l'oficina de farmàcia i la titulació.

En aquests casos s'haurà de tenir en compte si la farmàcia té més d'un farmacèutic titular.

La comunicació d'horari superior a l'ordinari s'efectuarà mitjançant el formulari que figura en l'annex I d'aquesta ordre.

Article 3. Serveis d'urgència en casos especials

D'acord amb el que preveu l'article 5.5 del Decret 187/1997, de 17 de juny del Govern Valencià, en les zones en què hi haja un increment de població en època estiuenca, Nadal, Setmana Santa i festivitats locals, es podrà incrementar el servei urgència en els supòsits següents:

3.1 Oficines de farmàcia situades als municipis considerats turístics segons que preveuen l'article 19 de la Llei 6/1998, de 22 de juny, d'Ordenació Farmacèutica de la Comunitat Valenciana i l'article 25 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de Turisme de la Comunitat Valenciana:

Aquest increment es produirà mitjançant un reforç o augmentant el nombre d'oficines de farmàcia en servei d'urgència en un mateix dia, o incorporant-les al torn normal en el cas que no es presten amb aqueixa freqüència, d'acord amb les particularitats de cada cas, havent consultat els farmacèutics i les entitats interessades.

3.2. Oficines de farmàcia situades a urbanitzacions, en els supòsits que no preveu l'apartat anterior, allunyades almenys 2 quilòmetres del nucli urbà del municipi, en les quals es done un augment de població sobre la població empadronada, acreditat mitjançant certificats de l'ajuntament:

Aquelles que no presten el servei d'urgència dins del torn normal, prestaran el servei d'urgència en època estiuenca, entesa de juny a setembre, participant del torn d'urgències. Aquesta o aquestes oficines de farmàcia s'acumulen al servei d'urgència existent, entenent com a tal un increment d'una oficina de farmàcia més en servei d'urgència.

En els períodes previstos en l'article 5.5 del Decret 187/1997, de 17 de juny del Govern Valencià, no considerats anteriorment, la participació serà mitjançant reforç, o acumulant-los al torn normal, d'acord amb les particularitats de cada cas, havent consultat els farmacèutics i les entitats interessades.

Article 4. Localització en serveis d'urgència

4.1 D'acord amb el que preveu l'article 5.4 del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià, es podrà substituir la presència del farmacèutic responsable per un sistema de localització, ja siga mitjançant un telèfon de localització o qualsevol altre mitjà eficaç, sempre que el temps requerit per a realitzar la dispensació no siga superior en 15 minuts a l'habitual per a la prestació del servei d'urgència.

4.2 L'autorització del servei d'urgència localitzat l'efectuarà el col·legi de farmacèutics corresponent i serà degudament informada i motivada, havent consultat els farmacèutics i les entitats locals afectades pel seu àmbit d'influència. L'autorització desapareixerà quan desapareguen les causes que la van motivar.

4.3 En qualsevol cas el servei d'urgència localitzat ha de garantir informació suficient al ciutadà sobre com accedir a usar-lo. Aquesta informació haurà de figurar, almenys, en l'oficina de farmàcia mateixa, en el centre de salut, en el consultori auxiliar dependent de la Conselleria de Sanitat més pròxim i en l'ajuntament.

Article 5. Comunicació a l'administració

Els horaris d'atenció al públic, els serveis d'urgència i els sistemes de localització autoritzats d'acord amb la present ordre, hauran de comunicar-se segons el que disposen els articles 3.5, 4.3 i 5.6 del Decret 187/1997, de 17 de juny, del Govern Valencià.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA ÚNICA

Els horaris i els serveis d'urgència autoritzats per a l'any 2001 mantindran la vigència fins al final de l'exercici.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general per a la Prestació Farmacèutica per a adoptar les mesures necessàries per a l'execució d'aquesta ordre.

Segona

La present ordre vigirà l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de juny de 2001

El conseller de Sanitat,

Mapa web