Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 53/2006, de 21 d'abril, del Consell, pel qual es desplega, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5246 de 26.04.2006
Número identificador:  2006/F4678
Referència Base de Dades:  2270/2006
 



DECRET 57/2006, de 21 d'abril, del Consell, pel qual es desplega, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac. [2006/F4678]

La Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, establix la normativa bàsica referida a la prevenció i control del tabaquisme, amb la regulació, com el mateix nom indica, de tots els aspectes relacionats amb el consum, venda, publicitat i mesures per a la prevenció i control del tabaquisme.

Establix també quines són competències de les comunitats autònomes en l'àmbit dels seus territoris. Entre altres, establix que la regulació de la senyalització dels centres i establiments i les competències sancionadores corresponen a les comunitats autònomes.

Per a la correcta aplicació de la llei és necessari, per un costat, establir els criteris de senyalització establits en la pròpia llei i, per un altre, regular la participació dels diversos òrgans d'inspecció dependents de la Generalitat en els temes regulats per la llei.

La Comunitat Valenciana s'ha caracteritzat per la implantació de programes de prevenció i control del tabaquisme. Ja l'any 1986 es va elaborar el primer Programa de Prevenció del Tabaquisme a la Comunitat Valenciana. Com que és important la protecció del no fumador, s'establixen restriccions al consum, però també l'adaptació racional a les característiques particulars dels sectors afectats, cosa que permet la convivència entre la protecció contra el consum de tabac, tal com establix la Llei 28/2005, i el funcionament adequat de les activitats afectades de tanta importància a la Comunitat Valenciana.

Per tant, és necessari desplegar aspectes que la pròpia llei deixa oberta per a garantir-ne la correcta aplicació. Entre els aspectes es troben els criteris per a l'establiment de zones de fumadors, els criteris per a establir les dimensions dels locals i aspectes relacionats amb la inspecció i sancions que preveu la llei.

Per tot això, i en desplegament del que disposa l'indicada Llei 28/2005, de 26 de desembre, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 21 d'abril de 2006,

DECRETE

CAPÍTOL PRELIMINAR

Disposició general

Article 1. Objecte del decret

L'objecte del present decret és desplegar els preceptes establits per la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac, pendent de desplegament i, en especial, els relatius a:

. Les senyalitzacions dels diferents centres i instal·lacions.

. L'habilitació de zones per a fumar.

. El mesurament de locals.

. Les categories de les sancions.

. La participació dels diferents òrgans d'inspecció dependents de la Generalitat.

. Els procediments de tramitació i sanció en l'aplicació de la llei esmentada.

CAPÍTOL I

Les senyalitzacions

Article 2. Normes per a la senyalització

Les característiques tècniques de tots els cartells per a les senyalitzacions que es regulen en este capítol, i la descripció gràfica del qual se concreta en els models que s'annexen al present decret, s'ajustaran al següent:

. Grandària mínima del cartell senyalitzador: 21 x 29,7 cm (DIN A4).

. Material: fons preferentment blanc. Preferentment amb material adhesiu brillant.

. El text de la senyalització serà en tinta negra.

. La grandària mínima (cos de lletra) serà de 50. Preferentment en lletra arial.

. Els cartells de la senyalització poden incloure els logotips de les empreses o institucions que els editen. En estos casos, els distintius no poden superar el 3% de la superfície total del cartell, ni poden dificultar la comprensió dels cartells.

. Els textos inclosos en els cartells han d'estar redactats en valencià i en castellà. Es poden incloure també textos en altres idiomes, fins a un màxim de tres addicionals, quan açò facilite la comprensió als clients.

Article 3. Senyalització dels llocs autoritzats per a la venda i màquines expenedores de tabac

Els llocs autoritzats per a la venda de tabac, a l'entrada de l'establiment, i les màquines expenedores, en el frontal, han d'estar senyalitzats de manera clarament visible, amb un cartell (model 1) que ha d'incloure el text següent: «Prohibida la venda de productes del tabac a menors de 18 anys. Fumar perjudica la seua salut i la de les persones del seu voltant, especialment si són menors o estan en situació de risc».

Article 4. Senyalització dels llocs on hi ha prohibició total de fumar

Els llocs on hi ha prohibició de fumar han d'estar senyalitzats, de manera clarament visible, a l'entrada de l'establiment, amb un cartell (model 2) que ha d'incloure el text següent: «Prohibit fumar».

Article 5. Senyalització dels llocs on està prohibit fumar i s'hi permet habilitar zones per a fumar

Els llocs on està prohibit fumar, encara que s'hi poden habilitar zones per a fumar, hauran d'estar senyalitzats, de manera clarament visible, a l'entrada de l'establiment, amb un cartell (model 3) que ha d'incloure el text següent: «Prohibit fumar excepte en zones habilitades».

Article 6. Senyalització de les zones habilitades per a fumar

Les zones habilitades per a fumar en els llocs on està prohibit han d'estar senyalitzades, de manera clarament visible, amb un cartell (model 4) que ha d'incloure el text següent: «Zona habilitada per a fumar. Prohibida l'entrada a menors de 16 anys».

Article 7. Senyalització d'establiments d'hoteleria i restauració on està prohibit fumar

Els establiments d'hoteleria i restauració on està prohibit fumar, ho han de senyalitzar, de manera clarament visible, a l'entrada de l'establiment, amb un cartell (model 5) que ha d'incloure el text següent: «Prohibit fumar en tot l'establiment».

Article 8. Senyalització d'establiments d'hoteleria i restauració on està permés fumar

En els establiments d'hoteleria i restauració on està permés fumar, s'ha de senyalitzar, de manera clarament visible, a l'entrada de l'establiment, amb un cartell (model 6) que ha d'incloure el text següent: «Es permet fumar. Fumar perjudica la seua salut i la de les persones del seu voltant».

Article 9. Senyalització d'establiments d'hoteleria i restauració on hi ha zones autoritzades per a fumar

Els establiments d'hoteleria i restauració on hi ha zones autoritzades per a fumar ho han de senyalitzar, de manera clarament visible, a l'entrada de l'establiment, amb un cartell (model 3) que ha d'incloure el text següent: «Prohibit fumar excepte en zones habilitades».

CAPÍTOL II

Les zones per a fumar

Article 10. Espais a l'aire lliure

Per a l'aplicació del que establix la llei, s'entén com a espais a l'aire lliure tots els que no tenen consideració de local, amb inclusió dels espais envoltats de tanques o tancats amb coberta mòbil o practicable sempre que es trobe oberta i que no es troben dins de locals tancats.

Article 11. Normes per a l'habilitació de zones per a fumar

Les zones habilitades per a fumar que establix l'article 8 de la Llei 28/2005, de 26 de desembre, han d'estar senyalitzades i separades de les zones en què no està permés fumar. La compartimentació entre ambdues zones es farà amb qualsevol element que garantisca que l'espai destinat a no fumadors romanga lliure de fum de tabac.

En qualsevol cas, les zones habilitades per a fumar han de disposar de sistemes de ventilació adequats que eviten que el fum del tabac es desplace a les zones en què està prohibit el consum de tabac.

CAPÍTOL III

El mesurament de locals d'hoteleria i restauració

Article 12. Normes per al mesurament dels locals a què fa referència la disposició addicional segona de la Llei 28/2005, de 26 de desembre

Es considera com a superfície útil destinada a clients o visitants la que aparega com a això en la llicència d'activitat, d'acord amb el que establisquen les Normes Bàsiques d'Edificació que es troben en vigor, degudament actualitzada.

De manera alternativa, es considera que la superfície útil destinada a clients o visitants és inferior als 100 metres quadrats quan la superfície total de l'establiment siga igual o inferior als 120 metres quadrats.

CAPÍTOL IV

Els procediments d'inspecció i sanció

Article 13. Procediment sancionador

1. El procediment sancionador és el que establixen el Decret 44/1992, de 16 de març, del Consell, pel qual es determinen el procediment, les sancions i la competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentaria i el Reial Decret 1.398/1993, de 4 agost, pel qual s'aprova el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora.

2. Les actuacions a instància de part o denúncies es remetran a les direccions territorials de Sanitat de la província en què s'haja comés la infracció, per a l'inici dels expedients. En el cas que la infracció afecte un àmbit territorial que excedisca els límits de la província, es farà càrrec de la inspecció i tramitació la Direcció Territorial de Sanitat de la província en què s'ubique el registre que haja donat entrada a la reclamació.

3. La competència sancionadora de les infraccions lleus, així com la de les greus en el grau mínim, correspon als titulars de les direccions territorials de Sanitat. La capacitat sancionadora per infraccions greus en graus mitjà i màxim correspon al conseller de Sanitat. La capacitat sancionadora de les infraccions molt greus correspon al Consell.

Article 14. Graus de les sancions

Per al que establix l'article 20 apartat 2 de la Llei 28/2005, de 26 de desembre, s'establixen els següents graus per a cada categoria de les sancions previstes:

a) Sancions per infraccions lleus: grau mínim entre 30 i 200 €; grau mitjà entre 201 i 400 €; i grau màxim entre 401 i 600 €.

b) Sancions per infraccions greus: grau mínim entre 601 i 3.000 €; grau mitjà entre 3.001 i 6.000 €; i grau màxim entre 6.001 i 10.000 €.

c) Sancions per infraccions molt greus: grau mínim entre 10.0001 i 30.000 €; grau mitjà entre 30.001 i 60.000 €; i grau màxim entre 60.001 i 600.000 €.

Article 15. Funcions d'inspecció

Els distints òrgans d'inspecció dependents de la Generalitat han d'incorporar, en les seues funcions ordinàries d'inspecció, la vigilància del compliment de la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries contra el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac.

Article 16. Seguiment dels procediments d'inspecció i imposició de sancions

La Conselleria de Sanitat, en coordinació amb totes les administracions implicades, ha d'establir els mecanismes necessaris per a posar en marxa un sistema de registre de l'activitat inspectora i sancionadora.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Pel que fa a la senyalització, els centres i establiments afectats pel present decret disposaran del termini de 30 dies per a adequar-se al que preveu este decret, des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que establix este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el titular de la Conselleria de Sanitat per a dictar totes les normes que siguen necessàries per a l'aplicació del present decret.

Segona

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

València, 21 d'abril de 2006

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

Mapa web