Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 6 de març de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableixen les condicions de finançament, per als pacients amb tuberculosi, de les especialitats amb els principis actius rifabutina, rifampicina, isoniazida, pirazinamida i etambutol.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4212 de 18.03.2002
Número identificador:  2002/X2626
Referència Base de Dades:  1135/2002
 



ORDRE de 6 de març de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'estableixen les condicions de finançament, per als pacients amb tuberculosi, de les especialitats amb els principis actius rifabutina, rifampicina, isoniazida, pirazinamida i etambutol. [2002/X2626]

La primera referència legal que regulava la lluita antituberculosa la recollia el Reial Decret 2.121/1978, de 22 d'agost, que pretenia la reducció de les taxes d'incidència i prevalença de la tuberculosi, mitjançant un millor control i vigilància intensiva dels malalts, amb diagnòstics i tractaments òptims. Aquesta norma va ser completada amb l'Ordre de 17 de febrer de 1982, del Ministeri de Sanitat i Consum, que establia les receptes estampillades amb el “segell de campanya sanitària” per a determinada medicació específica que s'utilitzava en el tractament d'aquesta patologia.

El Reial Decret 83/1993, de 22 de gener, pel qual es regula la selecció dels medicaments a l'efecte del seu finançament pel Sistema Nacional de Salut, inclou com a grups o subgrups d'aportació reduïda el JO1E rifamicines (únicament rifampicina per a campanyes sanitàries de lluita antituberculosa) JO1G estreptomicina sola (únicament per a campanyes sanitàries de lluita antituberculosa) i JO4A antituberculosos.

La disposició addicional cinquena del Reial Decret 63/1995, de 20 de gener, sobre ordenació de prestacions sanitàries del Sistema Nacional de Salut, assenyala que tot el que disposa no afecta l'activitat i les prestacions sanitàries realitzades per les comunitats autònomes, amb càrrec als seus recursos.

A la Comunitat Valenciana, igual que a la resta de l'Estat espanyol, els sistemes de vigilància epidemiològica de la Conselleria de Sanitat observen en la dècada dels noranta un increment anual de la morbi-mortalitat en la població per tuberculosi. Davant d'aquesta situació, la Conselleria de Sanitat, a través de la seua Direcció General de Salut Pública crea el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi, publicat en l'Ordre de 7 de maig de 1997.

A l'any següent, l'actuació de la Conselleria de Sanitat es complementa amb el “Manual de prevenció de la tuberculosi. Estudi convencional de contactes i quimioprofilaxi antituberculosa”. En aquest mateix any es reedita el Pla de prevenció i control de la tuberculosi any 1998.

La instauració d'un tractament correcte davant del diagnòstic de tuberculosi i la seua consecució fins al seu acabament, és un dels objectius fonamentals per al control de la malaltia, més encara si tenim en compte que qualsevol quimioteràpia aplicada de forma correcta i sense interrupcions aconsegueix prop del 100% de curacions definitives. La interrupció del tractament abans d'hora, la seua administració irregular, la supressió d'alguna droga sense substitució adequada, condueixen al fracàs de la quimioteràpia i afavoreixen l'aparició de resistències secundàries.

Un dels factors que influeix sobre l'incompliment terapèutic i dificulta l'adherència del pacient als tractaments és la necessitat de finançar l'aportació corresponent de la medicació prescrita ja que correspon, en la majoria dels casos, a població amb un nivell cultural i socioeconòmic deprimit. Tot això repercuteix en l'estat de salut de l'individu i suposa un risc evident per a la comunitat pel caràcter infecciós d'aquesta malaltia.

La Conselleria de Sanitat, mitjançant la Circular 2/1999, de la Direcció General d'Atenció Primària i Farmàcia, regula els tractaments de la lluita antituberculosa per a pacients poliresistents en règim ambulatori.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica i fent ús de les facultats atribuïdes pel Decret 87/1999, de 30 de juliol, i pel Decret 198/1999, de 19 d'octubre, que aproven Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,

ORDENE

Article 1

L'objecte de la present ordre és establir el règim de finançament de les especialitats farmacèutiques que continguen els principis actius: rifabutina, rifampicina, isoniazida, pirazinamida i etambutol, com a monofàrmacs (excepte la isoniazida, l'associació de la qual amb vitamina B6 és obligatòria), i que es prescriguen als pacients diagnosticats de tuberculosi, per un facultatiu de la Conselleria de Sanitat, en recepta mèdica oficial, d'acord amb les pautes de tractament establits en el Pla de Prevenció i Control de la Tuberculosi d'aquesta Conselleria de Sanitat.

Article 2

Les especialitats farmacèutiques compreses en l'article 1 i en les condicions citades, estaran exemptes d'aportació econòmica per part del pacient, la qual serà finançada amb fons propis de la Conselleria de Sanitat.

Article 3

Les receptes que es prescriguen als pacients segons que estableix l'article 1, portaran l'estampillament de “Campanya Sanitària – EA” (sigles corresponents a Campanya Sanitària – Exempt d'aportació).

Article 4

Les direccions d'Atenció Primària, les direccions d'hospital i centres d'especialitats seran les encarregades de gestionar les activitats que indica aquesta ordre i faran els tràmits pertinents per a la posada en marxa de les mesures que estableixen.

Article 5

La coordinació i el seguiment de les mesures contingudes en aquesta ordre, encomanades a la Direcció General per a la Prestació Farmacèutica i a la Direcció General per a la Salut Pública es faran a través d'una comissió creada amb aquesta finalitat.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el director general per a la Prestació Farmacèutica perquè adopte les mesures necessàries per a l'execució de la present ordre.

Segona

Aquesta ordre vigirà l'endemà del dia de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 6 de març de 2002

El conseller de Sanitat,

Mapa web