Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 20 de juny de 1988, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual s'aprova el Programa de disminució del consum de tabac.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 854 de 27.06.1988
Referència Base de Dades:  1050/1988
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat i Consum
    Grup temàtic: Legislació, Reglamentació
    Matèries: Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: salut pública, tabac, problemàtica social, tabaquisme, política sanitària, risc sanitari, consum, programa d'actuació



Ordre de 20 de juny de 1988, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual s'aprova el Programa de disminució del consum de tabac.

En 1986 la Comissió Regional Europea de l'Organització Mundial de la Salut aprova el document que estableix el Pla d'acció sobre el Tabac corresponent al període 1987-1991.

S'hi assenyala que els Estats membres haurien de posar en pràctica polítiques multisectorials extenses dirigides a augmentar el nombre de no fumadors, augmentar els espais lliures de fum especialment en els medis laborals o d'ús col·lectiu, a disminuir l'oferta i promoció del tabac, així corn el consum de tabac pels fumadors.

Posteriorment, l'Organització Mundial de la Salut ha declarat que 1988 siga «l'Any Internacional contra el Tabaquisme» i proposa als Governs l'adopció de les mesures necessàries per promocionar canvis d'hàbits tabàquics, i potenciar per un costat els beneficis derivats d'una salut millor en favor d'una vida sense fums, i per l'altre, disminuir les pèrdues i els transtors econòmics eventuals derivats del consum del tabac. Dins aquesta línia, el Reial Decret 192/1988, de 4 de març, estableix ja diversos limitacions en la venda i ús del tabac per a protegir la salut de la població.

El tabaquisme és un dels primers problemes de salut publica de la Comunitat Valenciana (la mitjana nacional de consum de tabac és del 41% sobre la població major de 15 anys, i a la nostra Comunitat el percentatge de fumadors és del 46%). Això aconsella la conveniència d'engegar diverses mesures de prevenció i promoció de la salut en aquesta matèria.

En atenció d'aquestes motivacions, a l'empara del que disposa l'article 16, e) del Decret 159/87, de 21 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i Consum, i en l'article 44 de la Llei 5/1983, de Govern Valencià,

ORDENE:

Article primer

S'aprova el Programa de Disminució de Consum de Tabac, amb els objectius que s'estableixen en la present Ordre.

Article segon

El programa de disminució de consum de tabac, elaborat per la Direcció General de Promoció de la Salut, inclou accions encaminades a disminuir la incorporació al consum de tabac dels adolescents, augmentar el nombre d'abandonaments i restringir els llocs públics de consum, i defensar els espais lliures de «fum per consum de tabac» en benefici dels no fumadors.

Article tercer

El desplegament i l'execució del Programa comprendrà les següents actuacions:

1) Realització d'estudis encaminats a recaptar informació sobre la incidència i la prevalència del tabaquisme, així com sobre les motivacions d'adquisició de l'hàbit de fumar i les actituds de la població referents a les diferents mesures a aplicar. Estudis que, al seu torn, permetran de valorar els resultats de les accions aplicades en el present programa.

2) Accions educatives.

Aquestes accions es desplegaran en dos nivells d'actuació principalment:

a) Medi escolar. Dirigides als joves, tenen com a objectiu prevenir que s'inicien en l'hàbit i per altra part potenciar l'exemplaritat quant a conductes saludables dels docents.

b) Medi sanitari. Dirigides a disminuir el nombre de fumadors entre els professionals de la salut, anul·lant el consum de tabac mentre exerceixen la funció sanitària i donant suport a l'abandonament del tabac en el usuaris del Servei Sanitari.

3) Accions informatives. Dirigides a demanar l'atenció de la població i afavorir la comprensió i magnitud de l'agressió del tabac sobre la salut, tant del fumador com del no fumador. Les esmentades accions tenen l'objectiu de crear un ambient on puguen prosperar les activitats educatives.

Amb aquesta finalitat s'elaboraran materials de divulgació (cartells, fullets, ets ... ) on es ressaltaran els avantatges d'una vida sense tabac i en un entorn saludable, així com informació sobre els riscs del tabaquisme per a fumadors i fumadors passius.

4) Accions de suport al fumador passiu, adreçades a protegir la salut dels no fumadors, i que contribuiran a disminuir el consum de tabac:

a)Donar suport i desplegar les mesures regulades en el Reial Decret 192/1988, de 4 de març, sobre limitacions en la venda i ús del tabac per a protecció de la salut de la població.

b) Donar suport a les iniciatives i/o actuacions d'Ajuntaments i Associacions ciutadanes, relacionades amb la defensa del fumador passiu.

5) Accions de suport a la deshabituació, mitjançant l'adopció de les mesures pertinents per prestar ajut als fumadors que desitgen abandonar el tabaquisme.

Article quart

En l'execució del Programa es considera imprescindible la participació de la comunitat, cosa per la qual s'arbitraran recursos per impulsar la intervenció de les organitzacions socials i/o culturals, de consumidors, d'ajuda mútua, etc..., per tal de desplegar el protagonisme de la població en la promoció de la salut.

Article cinqué

Per afavorir l'eficàcia de les actuacions regulades en aquest Programa la Conselleria de Sanitat i Consum es dotarà d'una Comissió Tècnica en què participaran entitats ciutadanes, societats científiques i institucions interessades en la disminució de consum de tabac.

L'esmentada Comissió estarà presidida per la Directora General de Promoció de la Salut o persona en qui delegue.

Són funcions d'aquesta Comissió:

1) Assessorar l'Administració Sanitària en l'elecció de les distintes estratègies per dur a terme les actuacions descrites en el Programa.

2) Proposar activitats tendents a aconseguir els objectius marcats en aquest Programa.

3) Participar en la valoració de l'eficàcia dels programes d'intervenció.

4) Proposar i, si s'escau, col·laborar en estudis relacionats amb el tabac i la salut.

Les despeses de funcionament que puga originar la Comissió seran sufragats amb càrrec a les dotacions pressupostàries de la Conselleria de Sanitat i Consum, incloses les indemnitzacions que, si s'escau, corresponga pagar als seus assistents, d'acord amb el Decret 200/1985, de 23 de desembre.

DISPOSICIONS FINALS

PriMera

La Direcció General de Promoció de la Salut queda facultada per dictar les disposicions que calguen per a l'execució i desplegament d'aquesta Ordre.

Segona

La present Ordre vigirà el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 20 de juny de 1988.

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIN COLOMER SALA

Mapa web