Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 59/1990, de 26 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'estableixen les normes reguladores per als tractaments amb opiacis dirigits a persones que en depenen.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 1278 de 04.04.1990
Referència Base de Dades:  0872/1990
 



Decret 59/1990, de 26 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual s'estableixen les normes reguladores per als tractaments amb opiacis dirigits a persones que en depenen.

l'Ordre de 31 d'octubre de 1985, del Ministeri de Sanitat i Consum, i la Resolució de 22 de novembre de 1985, de la Direcció General de Salut Pública d'aquest mateix departament, establiren un març jurídic nou per a la planificació i organització del tractament amb metadona. Aquesta normativa va recollir la necessària participació i actuació de les autoritats sanitàries d'aquelles Comunitats Autònomes que, com la valenciana, havien assumit competències en matèria de drogadependència. Com a conseqüència d'aquesta ordre ministerial, es va dictar l'Ordre de 8 de gener de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual s'establien normes reguladores per als tractaments de deshabituació de metadona dirigits a toxicòmans dependents d'opiacis.

Ara bé, el Reial Decret 75/1990, de 19 de gener, pel qual es regulen els tractaments amb opiacis de persones que en depenen, ha derogat expressament l'Ordre de 31 d'octubre de 1985.

Aquest reial decret s'ha dictat a l'empara del que preveu l'article 149.1.1r. i 16é de la Constitució, sense perjudici de les facultats de què disposen les comunitats autònomes per autoregular l'exercici de les seues competències. Fent ús d'aquest exercici, i per tal de realitzar una adaptació del que estableix l'apartat 1 de l'article 4 del reial decret esmentat quant a la Comissió d'Acreditació, Avaluació i Control de Centres o Serveis de tractament, es considera procedent de promulgar aquesta norma.

Per això, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana en la sessió celebrada el dia 26 de marq de 1990,

DECRETE:

Article 1

Els tractaments amb els principis actius inclosos a la llista de l'annex del Reial Decret 75/1990, de 19 de gener, quan es prescriguen per al tractament de la dependència d'opiacis en aquelles teràpies la durada de les quals ultrapasse els vint-i-un dies i que hagen de tenir lloc dins l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, es regiran per les normes establertes al reial decret esmentat, i també per les prescripcions d'aquesta disposició i de la normativa que es puga dictar en el seu desplegament.

Article 2

1. En compliment del que prescriu l'article 4, apartat 1, del reial decret 75/1990, de 19 de gener, es crea la Comissió d'Acreditació, Avaluació i Control de Centres o Serveis de tractament de la Comunitat Valenciana.

2. La comissió esmentada incorporarà entre els seus membres, que seran designats per Ordre de la Conselleria de Sanitat i Consum, algun representant tant dels Plans Autonòmics sobre Drogues com de l'Administració Central.

Article 3

Són funcions de la Comissió d'Acreditació, Avaluació i Control les següents:

a) Emetre informe en relació amb les sol·licituds d'acreditació presentades pels centres o serveis davant la Direcció General de Planificació de l'Assistència Sanitària.

b) Coordinar i avaluar la informació sobre la matèria objecte de les seues competències en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

c) Formar i seguir el registre de centres i malalts tractats en tota la Comunitat Valenciana, amb mecanismes que garantesquen el dret a la confidencialitat d'aquests últims i amb la informació mínima prevista a l'article 10 del Reial Decret 75/1990, de 19 de gener.

d) Subministrar als òrgans competents de l'Administració Sanitària, tant estatal com autonòmica, la informació que els siga sol·licitada, de tal forma que es garantesca sempre la seua confidencialitat, i proposar als òrgans esmentats les mesures que considere escaients.

e) Elaborar els criteris d'actuació de les comissions provincials que es puguen constituir.

f) Aprovar, a proposta del responsable mèdic, els plans terapèutics individuals que serviran de base per a la prescripció del tractament. La comissió podrà suspendre o revocar aquests plans si s'apreciés una manca de col·laboració del malalt o s'assabentés que utilitza substàncies generadores d'addicció.

g) Autoritzar, si s'escau, les dosis excepcionals que permeta la normativa vigent.

h) Dirimir, si s'escau, les controvèrsies que puguen sorgir de l'aplicació del que disposa aquest decret i les normes que el despleguen.

i) Qualsevol altra funció que es considere necessària per a l'adequat compliment del que preveu aquesta norma.

DISPOSICIO TRANSITORIA

Mentre no es constituirà la Comissió regulada a l'article 2 d'aquest Decret, continuaran en vigor les anteriors creades a l'empara de l'Ordre de 8 de gener de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum.

A aquests efectes i com més prompte millor, la Conselleria de Sanitat i Consum procedirà al nomenament dels membres de la Comissió a què es refereix el paràgraf anterior, la qual es constituirà immediatament mitjançant una convocatòria efectuada pel Comissionat de la Lluita contra la Droga.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Queden derogades totes les normes que resulten incompatibles amb el que estableix aquest decret, i particularment, l'Ordre de 8 de gener de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el Conseller de Sanitat i Consum per desplegar el que estableix aquesta norma.

Segona

Aquest Decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de març de 1990.

El President de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIN COLOMER SALA

Mapa web