Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 28 de maig de 2009, del conseller de Sanitat, per la qual actualitza les funcions del Banc de Teixits i Cèl·lules de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6034 de 12.06.2009
Número identificador:  2009/6781
Referència Base de Dades:  006902/2009
 



ORDE de 28 de maig de 2009, del conseller de Sanitat, per la qual actualitza les funcions del Banc de Teixits i Cèl·lules de la Comunitat Valenciana. [2009/6781]

La preservació de teixits i cèl·lules presenta avantatges evidents quant a la conservació i l'aprofitament de les donacions d'òrgans, teixits i cèl·lules.

En l'àrea de criopreservació del Servici de Fraccionament del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, s'han desenvolupat les tècniques de congelació, descongelació i control de qualitat de diferents teixits i cèl·lules: ossos, tendons, vàlvules cardíaques, segments vasculars, teixit cutani, fragments de paratiroide, teixit ovàric, cèl·lules precursores hematopoètiques, glòbuls rojos, plaquetes, etc., amb la finalitat de donar una resposta centralitzada a les necessitats dels hospitals de la Comunitat Valenciana.

Les tècniques utilitzades en criobiologia requerixen un instrumental sofisticat, un personal especialitzat i una experiència en el processament, emmagatzematge i distribució. Este requeriment ha fet que els bancs de teixits s'hagen desenvolupat paral·lelament amb els centres de transfusió, i en el seu si, aglutinant els recursos materials i humans disponibles. Tot això va fer aconsellable regular la creació d'un banc de teixits en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (Orde de 14 de desembre de 1990, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual crea el Banc d'Òrgans i Teixits en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana, Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 1457, de 07.01.1991).

D'altra banda, la disposició addicional segona de l'Orde de 26 de febrer de 2008, del conseller de Sanitat (i la correcció d'errades, publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 5753, de 30.04.2008) sobre l'autorització sanitària de centres sanitaris de la Comunitat Valenciana per a practicar activitats d'extracció i trasplantament d'òrgans, teixits i cèl·lules diu que «el Banc d'Òrgans i Teixits de la Comunitat Valenciana passa a denominar-se Banc de Teixits i Cèl·lules de la Comunitat Valenciana».

Per tot el que s'ha exposat, en qualitat de conseller de Sanitat per a exercir la potestat reglamentària en les matèries que són pròpies de la Conselleria, d'acord amb l'article 28 e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,

DECRETE

Article primer

El Banc de Teixits i Cèl·lules de la Comunitat Valenciana, en matèria de planificació, programació i coordinació, té les funcions següents:

- Connexió amb els hospitals a través dels coordinadors hospitalaris de trasplantaments.

- Protocol·lització dels mètodes de preservació de teixits i cèl·lules d'interés mèdic.

- Control de qualitat.

- Preservació de teixits i cèl·lules.

- Emmagatzematge.

- Control d'existències i disponibilitats.

- Distribució.

- Seguiment dels empelts i biovigilància, en connexió amb els centres hospitalaris que tinguen l'autorització sanitària i amb la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments.

Article segon

Des del punt de vista del control funcional i de recursos humans, el Banc de Teixits i Cèl·lules queda adscrit al Servici de Fraccionament del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana de València, i al Servici de Processament i Fraccionament del Centre de Transfusió d'Alacant.

Article tercer

El Banc de Teixits i Cèl·lules presta els seus servicis als centres, servicis i establiments sanitaris, públics i privats, que disposen de l'autorització sanitària i que estiguen inscrits en el Registre Autonòmic de Centres, Servicis i Establiments Sanitaris de la Comunitat Valenciana.

Article quart

Queda derogada l'Orde de 14 de desembre de 1990, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual crea el Banc d'Òrgans i Teixits en el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIÓ FINAL

Esta orde entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 28 de maig de 2009

El conseller de Sanitat,

MANUEL CERVERA TAULET

Mapa web