Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 70/2013, de 7 de juny, del Consell, pel qual s'ordenen diverses categories de personal estatutari de l'Agència Valenciana de Salut.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7043 de 11.06.2013
Número identificador:  2013/6096
Referència Base de Dades:  005674/2013
 



DECRET 70/2013, de 7 de juny, del Consell, pel qual s'ordenen diverses categories de personal estatutari de l'Agència Valenciana de Salut. [2013/6096]

PREÀMBUL



L'article15 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut, modificat pel Reial Decret Llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les seues prestacions, establix que cada servici crearà, modificarà o suprimirà les categories i, en tot cas, a fi de garantir el dret a la mobilitat del personal estatutari en el conjunt del Sistema Nacional de Salut, que regula l'article 37 de l'esmentada llei.



A l'empara de l'esmentat context normatiu, així com a la vista de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, cal anar adequant les categories professionals a les necessitats actuals a causa de l'aparició de nous servicis, l'evolució de determinades prestacions i l'aparició de noves titulacions i especialitzacions.



Dins d'este context, esta norma té un caràcter merament organitzatiu, en el sentit de crear noves categories estatutàries, així com l'extinció i supressió d'altres.

L'aparició del Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria, va determinar una nova regulació de les distintes especialitats d'Infermeria d'acord amb la distinta normativa europea i la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries. De les especialitats que allí apareixen, la que arrossega una més llarga tradició és l'Obstetricoginecològica, amb l'anterior denominació de comare. Sobre esta ja s'ha procedit a la corresponent adequació en la seua denominació, en aplicació del mencionat Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, portada a efecte en les plantilles de les institucions sanitàries.

De més recent creació ha sigut la categoria de l'especialitat de Salut Mental, a través de l'article 1 del Decret 223/2009, d'11 de desembre, del Consell, pel qual es va crear determinades categories estatutàries en l'àmbit de les institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut. No obstant això, a fi de guardar la necessària homogeneïtat en la denominació i definició de requisits de titulació amb la resta d'especialitats d'Infermeria que crea el Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, és convenient modificar-lo en eixe sentit.

Al mateix temps, cal incorporar-hi, com a noves categories d'especialitats d'Infermeria, aquelles en què consta oferta de places de docència acreditada a la Comunitat Valenciana. Estes són les de Treball i Familiar i Comunitària.

Es regula la creació d'unes altres noves categories estatutàries com a necessitat d'incorporar determinades professions sanitàries, amb nivell de grau universitari, la definició de les quals s'arreplega en l'article 7 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, com ara: dietista nutricionista, òptic optometrista i podòleg. Altres es corresponen amb el nivell professional de formació professional de tècnic superior, com la de tècnic especialista en Audiologia Protèsica, el títol de la qual està establit en el Reial Decret 1685/2007, de 14 de desembre; o de tècnic, com la de tècnic en Emergències Sanitàries, la titulació del qual es regula per Reial Decret 1397/2007, de 29 d'octubre i els requisits d'exercici professional en el Reial Decret 836/2012, de 25 de maig. Al mateix temps, s'establix la manera en què la categoria de conductor portalliteres i el seu personal, passa a convertir-se en la nova categoria de tècnic en Emergències Sanitàries, l'àmbit funcional del qual és coincident. Finalment, la d'auxiliar de farmàcia, corresponent a la titulació del Reial Decret 1689/2007, de 14 de desembre, pel qual s'establix el títol de tècnic en Farmàcia i Parafarmàcia i se'n fixen les ensenyances mínimes.

S'hi inclou també l'extinció o supressió de determinades categories no sanitàries, psicòleg i psicòleg de conductes addictives, ja que el personal fix de les mencionades categories estatutàries va quedar integrat en la categoria de facultatiu especialista de Departament de Psicologia Clínica, d'acord amb el que disposa la Llei 17/2008, de 22 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat, i la resta de normativa aplicable al cas, tant de caràcter estatal com autonòmica.

Finalment, cal destacar l'aposta per l'estandardització dels sistemes de gestió sanitària empresos en tots els servicis de salut, en els quals la Conselleria de Sanitat està immersa des de la dècada dels noranta, amb processos dirigits a l'externalització dels servicis englobats sota el concepte d'hostaleria. Això s'ha anat produint de forma gradual i no uniforme en els distints departaments de salut. És el cas dels servicis relatius a cuina, neteja, bugaderia, comunicacions, manteniment i tasques pròpies del personal de diversos oficis. La coherència amb el dit plantejament suposa que, des d'una planificació eficient dels recursos humans, no s'incloguen places de determinades categories en les ofertes d'ocupació i, per tant, anar actualitzant la relació de categories a extingir.



Este decret s'aprova amb negociació prèvia amb les centrals sindicals més representatives presents en la Mesa Sectorial de Sanitat, d'acord amb el que preveu la Llei 7/2007, de 12 d'abril, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

De conformitat amb el que establixen els articles 31 i 33 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Sanitat i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 7 de juny de 2013,





DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Este decret té la finalitat de crear, modificar i extingir determinades categories de personal estatutari d'institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut, tal com es descriu en els articles següents.





CAPÍTOL I

Creació i modificació de categories

d'especialitats d'infermeria



Article 2. Creació de la categoria d'especialista en Infermeria Familiar i Comunitària

1. Es crea la categoria estatutària d'especialista en Infermeria Familiar i Comunitària.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol d'especialista en Infermeria Familiar i Comunitària, expedit pel Ministeri d'Educació i Ciència i regulat en el Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria.

6. Funcions: dins del marc general previst en l'article 7.1 i 2.a) de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'article 1 del Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria, les assistencials, docents, administratives i d'investigació que se li encomanen, d'acord amb el programa formatiu de l'especialitat d'Infermeria Familiar i Comunitària.



7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.



Article 3. Creació de la categoria d'especialista en Infermeria del Treball

1. Es crea la categoria estatutària d'especialista en Infermeria del Treball.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol d'especialista en Infermeria del Treball, expedit pel Ministeri d'Educació i Ciència i regulat en el Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria.



6. Funciones: dins del marc general previst en l'article 7.1 i 2.a) de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'article 1 del Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria, les assistencials, docents, administratives i d'investigació que se li encomanen, d'acord amb el programa formatiu de l'especialitat en Infermeria del Treball.

7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.



Article 4. Modificació de l'article 1 del Decret 223/2009, del Consell, referent a la categoria d'especialista en Infermeria de Salut Mental



L'article 1 del Decret 223/2009, d'11de desembre, del Consell, pel qual es van crear determinades categories estatutàries en l'àmbit de les institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut, passa a tindre la redacció següent :

«Article 1 Creació de la categoria d'especialista en Infermeria de Salut Mental

1. Es crea la categoria estatutària d'especialista en Infermeria de Salut Mental.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol d'especialista en Infermeria de Salut Mental, expedit pel Ministeri d'Educació i Ciència i regulat en el Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria.



6. Funcions: dins del marc general previst en l'article 7.1 i 2.a) de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'article 1 del Reial Decret 450/2005, de 22 d'abril, sobre especialitats d'Infermeria, les assistencials, docents, administratives i d'investigació que se li encomanen, d'acord amb el programa formatiu d'especialista en Infermeria de Salut Mental.



7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret».





CAPÍTOL II

Creació d'altres categories de professions sanitàries

de grau universitari



Article 5. Creació de la categoria estatutària de dietista nutricionista



1. Es crea la categoria estatutària de dietista nutricionista.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: grau universitari en Dietètica Nutrició.

6. Funcions: exercixen activitats orientades a l'alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si és el cas, patològiques d'estes, i d'acord amb els principis de prevenció i salut pública, dins del marc general previst en l'apartat 1 de l'article 7 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'apartat 2.g) del mateix article.



7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.



Article 6. Creació de la categoria estatutària d'òptic optometrista

1. Es crea la categoria estatutària d'òptic optometrista.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: grau universitari en Òptica Optometria.

6. Funcions: exercixen activitats dirigides a la detecció dels defectes de la refracció ocular, a través de la seua mesura instrumental, a la utilització de tècniques de reeducació, prevenció i higiene visual, i a l'adaptació, verificació de les ajudes òptiques, dins del marc general previst en l'apartat 1 de l'article 7 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'apartat 2.e) del mateix article.

7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.



Article 7. Creació de la categoria estatutària de podòleg/podòloga

1. Es crea la categoria estatutària de podòleg/podòloga.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: A2.

5. Titulació exigida per a l'accés: grau universitari en Podologia.



6. Funcions: realitzen les activitats dirigides al diagnòstic i tractament de les afeccions i deformitats dels peus, per mitjà de les tècniques terapèutiques pròpies de la seua disciplina, dins del marc general previst en l'apartat 1 de l'article 7 de la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, i de l'apartat 2.d) del mateix article.

7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.



CAPÍTOL III

Creació de categories de Formació Professional



Article 8. Creació de la categoria estatutària de tècnic/a especialista en Audiologia Protèsica

1. Es crea la categoria estatutària de tècnic especialista en Audiologia Protèsica.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: C1.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol de tècnic superior en Audiologia Protèsica establit pel Reial Decret 1685/2007, de 14 de desembre.



6. Funcions: seleccionar i adaptar pròtesis auditives realitzant l'avaluació audiològica, efectuant el seguiment de l'usuari i el manteniment de pròtesi, així com determinar mesures de protecció acústica a partir de l'avaluació dels nivells sonors dins de les competències professionals, personals i socials del Reial Decret 1685/2007, de 14 de desembre, pel qual s'establix la dita titulació.

7. Retribucions: les de tècnic especialista assignades en l'annex del present decret.



Article 9. Creació de la categoria estatutària de tècnic/a en Emergències Sanitàries

1. Es crea la categoria estatutària de tècnic/a en Emergències Sanitàries.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: C2.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol de tècnic en Emergències Sanitàries establit en el Reial Decret 1397/2007, de 29 d'octubre, i permís de conducció suficient, dins de les previsions contingudes en el Reial Decret 836/2012, de 25 de maig, pel qual s'establixen les característiques tècniques, l'equipament sanitari i la dotació de personal dels vehicles de transport sanitari per carretera.



6. Funcions: traslladar el pacient al centre sanitari, prestar atenció bàsica sanitària i psicològica en l'entorn prehospitalari, dur a terme activitats de teleoperació i teleassistència sanitària, i col•laborar en l'organització i desenrotllament dels plans d'emergència, dels dispositius de riscos previsibles i de la logística sanitària davant d'una emergència individual, col•lectiva o catàstrofe, dins de les competències professionals, personals i socials del Reial Decret 1397/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'establix la dita titulació. Estes funcions comprenen, entre altres, les descrites en l'article 4 del Decret 149/2002, de 10 de setembre, del Consell.

7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.





Article 10. Creació de la categoria d'auxiliar de farmàcia

1. Es crea la categoria d'auxiliar de farmàcia.

2. Naturalesa jurídica: estatutària.

3. Règim jurídic: Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

4. Grup professional: C2.

5. Titulació exigida per a l'accés: títol de tècnic en Farmàcia i Parafarmàcia establit en el Reial Decret 1689/2007, de 14 de desembre.

6. Funcions: assistir en la dispensació i elaboració de productes farmacèutics i afins, fomentant la promoció de la salut i executant les tasques administratives i de control de magatzem, complint amb les especificacions de qualitat, seguretat i protecció ambiental.

7. Retribucions: les assignades en l'annex del present decret.





CAPÍTOL IV

Extinció de diverses categories de personal estatutari



Article 11. Categories que es declaren a extingir

Se suprimixen o declaren a extingir les següents categories de personal estatutari: obrer, bibliotecari, calefactor, capellà, fuster, cuiner, conductor, conductor d'instal·lacions, controlador de subministraments, costurera, electricista, empleat de bugaderia, llanterner, ginecòleg de centre d'orientació familiar, mecànic, metge jerarquitzat de medicina general d'unitats hospitalàries, monitor d'educació física, operador de màquina d'impressió, pedagog, perruquer, peó, professor d'educació física, professor d'educació general bàsica, marmitó, psicòleg, psicòleg d'unitat de conductes addictives, tècnic d'hostaleria i telefonista.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Personal estatutari fix titular de places de categories que es declaren a extingir

El personal estatutari fix que siga titular de les places les categories del qual se suprimixen continuarà exercint les seues funcions i li seran respectades les condicions de treball i el seu règim jurídic, sense perjuí que la realització del seu treball s'adapte a les característiques i a l'organització que siguen oportunes per a una eficaç prestació del servici.



Segona. Transformació del personal i places de conductor portalliteres en tècnic en Emergències Sanitàries

A l'entrada en vigor del present decret, les places i la categoria de conductor portalliteres adequaran la seua denominació i requisits d'exercici a les de tècnic en Emergències Sanitàries. El personal estatutari fix de la categoria de conductor portalliteres quedarà habilitat per a l'exercici professional de tècnic en Emergències Sanitàries en els termes que preveu el Reial Decret 836/2012, de 25 de maig, pel qual s'establixen les característiques tècniques, l'equipament sanitari i la dotació de personal dels vehicles de transport sanitari per carretera.





Tercera. No increment de gasto

L'entrada en vigor del present decret no representa increment del gasto i no requerix per a la seua aplicació recursos humans i materials addicionals als ja existents.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació

Queden derogades totes les normes del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que establix el present decret i expressament l'article 7.2.c) del Decret 149/2002, de 10 de setembre, del Consell.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de sanitat per a dictar les disposicions necessàries per a l'execució i desplegament d'este decret.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 7 de juny de 2013



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



El conseller de Sanitat,

MANUEL LLOMBART FUERTES

Mapa web