Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 31 de març de 2009, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula el reconeixement de l'interés sanitari per a actes de caràcter científic que tinguen lloc a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5995 de 17.04.2009
Número identificador:  2009/4113
Referència Base de Dades:  004218/2009
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Sanitat Ciència i investigació
    Descriptors:
      Temàtics: política sanitària, investigació mèdica, investigació científica, nova tecnologia, política d'investigació, acta de congrés



ORDE de 31 de març de 2009, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula el reconeixement de l'interés sanitari per a actes de caràcter científic que tinguen lloc a la Comunitat Valenciana. [2009/4113]

La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, arreplega en l'article 8, entre els fins del sistema sanitari, la formació sanitària i la investigació, i en l'article 48 assenyala que el sistema sanitari valencià ha de fomentar les activitats d'investigació sanitària com a element bàsic del sistema.

L'Orde de 10 de juny de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum, reguladora d'esta matèria, va tindre com a pressupost la necessitat d'establir normes que regulen la concessió del reconeixement de l'interés cientificosanitari, com a instrument de suport a les iniciatives dirigides a fer estudis i investigacions científics de caràcter sanitari.

En este sentit, la col·laboració amb l'Administració per part d'entitats, tant públiques com privades, resulta especialment útili per a la difusió de ciències i tècniques i per a la millora de les prestacions, i és evident el caràcter dinamitzador del reconeixement exprés de l'interés de les activitats realitzades. D'altra banda, l'evolució d'esta col·laboració, i també la realitat pràctica dels actes i activitats que són reconeguts d'interés sanitari, fan necessària la modificació de la regulació indicada, amb vista a aclarir-la i unificar-la quant a l'objecte, requisits i altres aspectes.

L'Orde de 27 de gener de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula la visita dels delegats de laboratoris a les institucions sanitàries, establix que en les reunions, congressos, sessions i semblants, declarades d'interés científic per la Conselleria de Sanitat, serà preceptiu el compliment de la «declaració de conflictes d'interessos» per part dels ponents.

L'Orde de 30 de desembre de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual establix el contingut i el model de la declaració de conflicte d'interés prevista en l'Orde de 27 de gener de 2004, introduïx com a nou requisit en la sol·licitud del reconeixement de l'interés sanitari la formalització de la declaració de conflicte d'interessos.

Per tant, fent ús de l'article 28.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, pel qual s'atribuïxen al conseller de Sanitat facultats per a exercir la potestat reglamentària en les matèries pròpies d'esta conselleria, i segons l'article 4 del Decret 120/2007, de 27 de juliol, de la Conselleria de Sanitat, que aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat,

ORDENE

Article 1. Objecte

1. La direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat pot reconéixer com d'interés sanitari els actes de caràcter científic que tinguen lloc a la Comunitat Valenciana, abans que tinguen lloc, i que siguen organitzats per corporacions, fundacions, associacions i qualssevol altres entitats de naturalesa pública o privada i tinguen com a finalitat la promoció, ampliació i difusió de la ciència i tècniques relacionades amb la salut.

2. Per a això, les entitats a què es referix el paràgraf anterior, a més de tindre els requisits establits en esta orde, han d'acreditar davant de la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària, que estan legalment constituïdes i al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social.

3. No es reconeixen com d'interés sanitari els cursos, màsters i altres activitats la finalitat de les quals siga eminentment docent.

Article 2. Sol·licituds i documentació

La sol·licitud es presenta davant de la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat. L'ha de subscriure el representant legal de l'entitat organitzadora, almenys tres mesos abans de la data prevista per a la celebració de l'acte, i hi ha d'adjuntar la documentació següent:

1. Dades d'identificació de l'entitat organitzadora.

a) Denominació de l'entitat i data de constitució.

b) Document que acredite la constitució de l'entitat, per a les de caràcter privat.

c) Domicili social.

d) Òrgans directius.

e) Nombre de membres o socis que la integren, si és el cas.

f) Publicacions que editen.

g) Activitats científiques que fa i actes científics, declarats o no d'interés sanitari, en els últims tres anys.

2. Programa de l'acte científic.

a) Comité científic o direcció tècnica.

b) Currículum professional del responsable de l'activitat.

c) Memòria que explique el tipus d'activitat que es vol fer, els objectius que es perseguixen, i també el nombre de participants previst.

d) Programa científic, que incloga un avanç de les conferències, xarrades, ponències o comunicacions que en cada cas estiguen previstes, i també la llista dels conferenciants o professorat i la seua qualificació professional.

e) Compromís exprés de sol·licitar dels conferenciants, ponents, comunicants o altres oradors una declaració de conflicte d'interessos, d'acord amb el que disposa l'Orde de 30 de desembre de 2004 de la Conselleria de Sanitat. El contingut de la declaració s'ha d'ajustar a l'annex I de l'orde.

f) Llengües oficials de l'esdeveniment.

3. Lloc i data de celebració de l'acte científic.

a) Lloc: població i seu en què es fe l'activitat científica.

b) Data: s'ha d'indicar la data prevista per a l'activitat.

4. Pressupost econòmic de l'acte científic.

a) Previsió de despeses i els ingressos relatius a l'activitat concreta, amb expressió de les quotes establides als assistents i, si és el cas, d'altres fonts de finançament.

Article 3. Requisits per al reconeixement de l'interés sanitari

Per al reconeixement de l'interés sanitari són requisits:

a) El fet que el contingut del programa científic siga innovador en l'àrea de reconeixement corresponent.

b) Entre els objectius de l'acte científic s'han d'incloure la difusió, expansió o promoció de ciències i tècniques relacionades amb la salut i la gestió de servicis sanitaris.

c) Els objectius previstos en el programa científic han de mostrar concordança amb les línies estratègiques d'investigació i assistencials de la Conselleria de Sanitat.

d) L'acte científic, si és el cas, ha de facilitar la participació d'institucions, fundacions, corporacions i associacions de caràcter cientificotècnic de la Comunitat Valenciana relacionades amb la sanitat.

En qualsevol moment l'Administració pot requerir els informes i assessoraments que considere oportuns per a valorar la importància o l'àmbit d'influència de l'acte que es vol celebrar, o sobre la naturalesa de l'entitat organitzadora.

Article 4. Resolució

1. La direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària, després dels informes i assessoraments que considere necessaris, ha de resoldre les sol·licituds en el termini d'un mes des de la data en què la sol·licitud haja tingut entrada en el seu registre. Si no es notifica la resolució en el termini d'un mes, s'ha d'entendre estimada la sol·licitud per silenci positiu.

No obstant això, quan es requerisca a la persona interessada que esmene deficiències o aporte documents, el termini d'un mes per a resoldre queda suspés pel temps que hi haja entre la notificació del requeriment i el compliment efectiu del que es requeria o, si no es fa l'esmena, el transcurs del termini concedit. S'ha d'entendre desestimada la sol·licitud si la persona interessada no atén el requeriment.

2. La resolució que declara el reconeixement de l'interés sanitari no implica cap identificació per part de la Conselleria de Sanitat amb el contingut de l'activitat reconeguda.

3. La resolució per la qual es denegue el reconeixement de l'interés sanitari ha de contindre adequadament els motius de la denegació.

4. En el cas d'activitats periòdiques, la resolució tindrà validesa únicament per a l'edició per a la qual se sol·licite.

5. La utilització indeguda del títol concedit per una disposició deixa sense efecte el reconeixement, sense perjuí de l'exercici de les accions legals oportunes.

Article 5. Drets dels beneficiaris

El reconeixement de l'interés sanitari dóna lloc a les facultats següents:

a) Utilitzar el reconeixement en tota la documentació de l'acte.

b) Disfrutar de les exempcions que legalment s'establisquen a favor d'estos actes.

Article 6. Obligacions dels beneficiaris

1. L'entitat organitzadora està obligada a enviar a la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària les conclusions de l'acte, en el termini d'un mes des de la data de finalització de l'activitat científica declarada d'interés sanitari.

2. S'aplica la normativa en matèria de publicitat i promoció medicofarmacèutica a tots els actes científics en matèria de sanitat, i també les exigències legals amb vista a la justificació de la destinació i utilització dels fons rebuts a títol d'ajuda.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que preveu esta norma i, en particular, l'Orde de 10 de juny de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula el reconeixement de l'interés sanitari per a actes de caràcter científic que tinguen lloc a la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària a dictar totes les instruccions i ordes de servici que siguen necessàries per al desplegament i l'execució d'esta orde.

Segona

Esta orde entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 31 de març de 2009

El conseller de Sanitat,

MANUEL CERVERA TAULET

Mapa web