Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 77/2007, de 25 de maig, del Consell, pel qual es regulen les bases per a la designació de les Unitats de Referència del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5522 de 29.05.2007
Número identificador:  2007/6962
Referència Base de Dades:  6929/2007
 



DECRET 77/2007, de 25 de maig, del Consell, pel qual es regulen les bases per a la designació de les Unitats de Referència del sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana. [2007/6962]

El Decret 186/1996, de 18 d'octubre, del Consell, pel que es va aprovar el Reglament sobre Estructura, Organització i Funcionament de l'Atenció Especialitzada de la conselleria de Sanitat i Consum, definia les unitats de referència com els servicis i unitats a què s'assignen funcions amb àmbit d'influència superior al de l'hospital en què s'integren, i que destaquen per unes activitats assistencials, docents i d'investigació.

La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, definix l'Agència Valenciana de Salut com l'eix de l'organització dels servicis sanitaris públics, amb la finalitat de coordinar totes les entitats administratives amb responsabilitats en el camp de la salut.

La Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut, definix la cartera de servicis com el «conjunt de tècniques, tecnologies o procediments, entesos com cada un dels mètodes, activitats i recursos basats en el coneixement i l'experimentació científica, per mitjà dels quals es fan efectives les prestacions sanitàries». També, preveu que les comunitats autònomes, en l'àmbit de les seues competències, poden aprovar les carteres de servicis respectives, que han d'incloure, si més no la cartera de servicis del Sistema Nacional de Salut, i que s'ha de tindre en compte en l'elaboració de la cartera de servicis l'eficàcia, l'eficiència, l'efectivitat, la seguretat i la utilitat terapèutiques, i també els avantatges i les alternatives assistencials, l'atenció dels grups menys protegits o de risc i les necessitats socials i el seu impacte econòmic i organitzatiu.

Esta mateixa norma preveu que hi haja servicis de referència quan es tracte de tècniques, tecnologies o procediments per a la utilització correcta dels quals siga convenient concentrar-ne els casos. És en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut on s'acorda la designació dels servicis de referència, el nombre necessari i la ubicació estratègica dins del Sistema Nacional de Salut, amb un enfocament de planificació de conjunt, per a l'atenció de les patologies que necessiten una concentració dels recursos diagnòstics i terapèutics, a fi de garantir la qualitat, seguretat i eficiència assistencials.

D'ací es pot fàcilment inferir la possibilitat que es planteja a les comunitats autònomes de definir els seus propis servicis o unitats de referència en relació amb la seua cartera de servicis.

Com a desplegament de l'esmentada Llei 16/2003, es va aprovar el Reial Decret 1302/2006, de 10 de novembre, pel qual s'establixen les bases del procediment per a la designació i acreditació de centres, servicis i unitats de referència del Sistema Nacional de Salut.

D'altra banda, el Decret 25/2005, de 4 de febrer, del Consell, pel qual es van aprovar els Estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de Salut, li atribuïx, entre les seues funcions, la d'establir i aplicar els criteris generals de coordinació de tots els recursos i mitjans sanitaris públics de la Comunitat Valenciana.

L'aparició de legislació nova, tant d'estatal com d'autonòmica, la modificació de les institucions rectores i gestores del sistema sanitari valencià i els canvis en l'estructura i el funcionament de l'assistència sanitària, fan necessària l'adaptació de les unitats de referència creades i definides en el seu moment en l'àmbit sanitari, per a mantindre-les actualitzades d'acord amb les necessitats actuals.

El criteri funcional i continu de la designació ha de prevaldre a l'hora de definir les unitats de referència, els criteris de creació, el procediment de designació i tots els aspectes que arreplega esta norma.

Per tot això, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell, en la reunió del dia 25 de maig de 2007,

DECRETE

Article 1. Objecte

L'objecte d'este decret és fixar les bases per a la designació de les unitats de referència del sistema sanitari de la Comunitat Valenciana d'acord amb un enfocament de planificació de conjunt, des d'una visió estratègica de la qualitat i equitat del sistema sanitari que permeta garantir els criteris d'eficàcia, efectivitat, seguretat i utilitat terapèutica.

Article 2. Definició

1. Les unitats de referència del sistema sanitari de la Comunitat Valenciana es definixen com els elements del sistema sanitari, de caràcter funcional, especialment singulars per la seua prestació, solvència i especialització assistencial, docent i investigadora, que pels seus recursos científics, tècnics i d'equipament, permeten oferir prestacions incloses en la cartera de servicis del sistema, complint uns criteris tècnics i funcionals especials i que poden servir de suport i de base a altres de les mateixes característiques però no dotades de la mateixa singularitat, encara que a més eixes unitats duguen a terme altres prestacions per a les quals no serien considerades de referència.

La unitat de referència pot adoptar complexitat organitzativa diversa (centres, servicis, unitats assistencials i altres).

El que aporta el caràcter de referència és, en tots els casos el servici prestat per la unitat, que ha d'estar reconegut en la cartera de servicis del sistema sanitari, i l'àmbit territorial de la prestació del servici, ambdues coses perfectament definides.

2. Es consideren unitats de referència del sistema sanitari de la Comunitat Valenciana les dedicades a la prestació de servicis inclosos en la cartera de servicis comuns del sistema, dirigits al diagnòstic o tractament de les malalties que requerisquen algun dels criteris següents:

– Necessitat d'un nivell elevat d'especialització i experiència, que només és possible aconseguir i mantindre a través de certs volums d'activitat.

– Requeriment d'alta tecnologia que, atenent l'efectivitat i els recursos disponibles, requerix la concentració d'un nombre mínim de casos.

– Patologies i procediments que, per la baixa prevalença, requerixen la concentració dels casos per a l'atenció adequada, la qual cosa no implica atenció contínua del pacient en la unitat de referència, sinó que esta podria actuar com a suport per a la confirmació diagnòstica, la definició de les estratègies terapèutiques i de seguiment, i com a consultora per a les unitats clíniques que habitualment atenen estos pacients.

– Servicis concrets dirigits a malalties rares, malalties d'epidemiologia emergent i altres que en el seu moment es decidisca.

Article 3. Designació de les unitats de referència

Les unitats de referència han d'estar ben reconegudes i designades segons la seua singularitat, solvència i especialització, tenint en compte aspectes de funcionalitat, coordinació dels recursos sanitaris, eficàcia i efectivitat, eficiència del sistema, equitat i prestigi tècnic i científic.

Article 4. Competència per a la designació

1. La concessió i, si és el cas, revocació de la designació de les unitats de referència en el sistema sanitari de la Comunitat Valenciana és competència del director gerent de l'Agència Valenciana de Salut.

2. El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut designa les unitats de referència, d'acord amb els criteris que acorde el Comité de Designació per a les Unitats de Referència i per a un temps determinat.

Article 5. Comité de designació

1. Es crea en el si de l'Agència Valenciana de Salut el Comité de Designació per a les Unitats de Referència.

2. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència està presidit pel director general competent en matèria d'assistència sanitària, i té com a vocals:

– El director general competent en matèria d'ordenació sanitària, que n'és el vicepresident.

– Dos representants de l'Agència Valenciana de Salut relacionats amb l'assistència sanitària, que actuen un com a ponent de les propostes i l'altre com a secretari del comité.

– Dos representants de la conselleria de Sanitat relacionats amb la inspecció, ordenació i avaluació sanitària.

– La comissió pot comptar amb un màxim de dos membres assessors, amb veu però sense vot, experts en la matèria que tracte el comité.

3. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència ha d'elaborar, incorporant a les deliberacions els experts que jutge oportú, els criteris de designació que han de tindre les unitats candidates.

4. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència té les funcions següents:

a) Estudiar les necessitats i proposar a la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària les tècniques, tecnologies i procediments i les patologies o grups de patologies per a les quals és necessari designar unitats de referència, el nombre adequat d'unitats i la localització estratègica, tenint en compte els criteris arreplegats en este decret.

b) Elaborar i proposar a la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària la metodologia, els criteris i els requisits per a la designació de les unitats de referència del sistema sanitari valencià, tenint en compte el que establix este decret. A partir dels criteris de designació, el comité ha d'elaborar el manual i el procediment d'auditoria per a la designació de les unitats de referència.

c) Avaluar les sol·licituds de designació rebudes i emetre informes de designació d'unitats de referència al director general competent en matèria d'assistència sanitària.

d) Estudiar i proposar la renovació o, si és el cas, la revocació de la designació de les unitats de referència.

e) Elaborar el reglament de règim intern del comité.

f) Altres aspectes que se li encomanen en relació amb les unitats de referència.

Article 6. Requisits per a la designació

1. Els centres sanitaris on es troben les unitats de referència en tots els casos han de comptar amb l'autorització sanitària corresponent, d'acord amb el que regula el Decret 176/2004, de 24 de setembre, del Consell, sobre l'autorització sanitària i el Registre Autonòmic de Centres, Servicis i Establiments Sanitaris.

2. Per a la designació d'una unitat de referència, ha de complir els criteris establits abans i acordats pel Comité de Designació per a les Unitats de Referència de l'Agència Valenciana de Salut.

3. Els criteris per a la designació d'una unitat de referència tindran en compte, almenys, els aspectes següents:

a) Especificar de forma precisa el servici oferit, la patologia o les patologies a les quals es dirigix i l'àmbit territorial de prestació del servici.

b) Mostrar coneixement i experiència suficient en el maneig de la tècnica, tecnologia o procediment o de la malaltia de què es tracte.

c) Haver tingut i preveure un volum d'activitat suficient.

d) Comptar amb l'equipament i el personal necessaris per a fer l'activitat de què es tracte. Disposar de capacitat de formació a altres professionals en l'activitat designada de referència.

e) Tindre disponibles els recursos que requerisca l'atenció adequada del pacient, a més dels de la pròpia unitat de referència i els referits al centre sanitari on es troba la unitat.

f) Disposar d'un pla estratègic de la unitat i d'un pla de qualitat assistencial, ambdós amb els objectius corresponents.

g) Obtindre i monitoritzar abans de la designació els indicadors adequats i superar-hi els nivells exigits.

h) Disposar d'un sistema d'informació que permeta el coneixement de l'activitat i l'avaluació de la qualitat dels servicis prestats.

Article 7. Procediment de designació

1. La iniciativa per a sol·licitar la designació pot partir de la direcció del centre o de la gerència del departament en què s'integra la unitat candidata en quesito, o d'ofici, des dels òrgans centrals de l'Agència Valenciana de Salut, quan per les característiques especials de determinades unitats hagen de convertir-se en unitats de referència segons el seu parer.

2. En tots els casos, el subjecte titular o responsable de la unitat en qüestió ha d'elaborar una memòria descriptiva, que comprenga les característiques funcionals i estructurals de la unitat, els mèrits i la necessitat que justifiquen la designació, la seua missió, visió, valors i planificació estratègica, el pla assistencial i els requisits que el Comité de Designació per a les Unitats de Referència establisca o, si no n'hi ha, els establits en l'article 6.3.

La memòria anterior s'ha de presentar amb les dades personals i curriculars del responsable i avalada per la direcció del centre o per la gerència del departament.

3. El gerent del Departament de Salut en què s'integra i on faça l'activitat normal la unitat candidata ha de referendar la iniciativa amb un informe favorable i ha de formular la sol·licitud de designació a la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària.

4. La direcció general competent en matèria d'assistència sanitària, amb les dades disponibles i les que demane per a la tramitació del procés, ha d'enviar la sol·licitud, juntament amb un informe propi, al Comité de Designació per a les Unitats de Referència.

5. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència ha d'avaluar les sol·licituds amb els informes propis segons els criteris de designació establits, i ha d'emetre un informe favorable o contrari a la designació adreçat al director general competent en matèria d'assistència sanitària.

6. La direcció general competent en matèria d'assistència sanitària, amb les dades disponibles, pot fer les activitats de comprovació que estime pertinents, i ha d'elevar un informe proposta al director gerent de l'Agència Valenciana de Salut.

7. El director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, una vegada rebut l'informe proposta, ha de dictar una resolució favorable o contrària a la sol·licitud.

8. La designació s'ha de fer per a cada procés, patologia o procediment diagnòstic o terapèutic d'acord amb els criteris de planificació de conjunt que acorde el Comité de Designació per a les Unitats de Referència. Esta designació es fa per un temps màxim de 5 anys, a partir del qual serà necessari renovar-la si es continuen tenint els criteris de designació i els altres que aconsellen la continuïtat de la unitat de referència.

Article 8. Renovació de la designació

Transcorregut el termini màxim de duració de la designació de la Unitat de Referència, se n'ha de presentar una sol·licitud de renovació i una memòria actualitzada, seguint el procediment establit en l'article 7.

Article 9. Registre

L'Agència Valenciana de Salut ha de portar el registre de les unitats de referència designades i reconegudes. Este registre és públic.

Article 10. Obligacions de la unitat de referència

La designació d'una unitat com a unitat de referència implica les obligacions següents:

1. Establir i mantindre el sistema d'informació previst en la lletra h) de l'article 6.3.

2. Facilitar la informació que li siga requerida en qualsevol moment per a comprovar que complix els requisits o criteris per a la designació.

3. Notificar qualsevol modificació dels requisits o criteris segons els quals té la designació d'unitat de referència.

4. Comunicar els incidents que afecten l'atenció dels processos o patologies, o la realització de procediments diagnòstics o terapèutics per als quals ha sigut designada de referència.

5. Sotmetre's a la renovació de la designació prevista en l'article 8.

Article 11. Avaluació de la designació

1. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència ha de proposar un procediment per a l'avaluació periòdica de les unitats de referència designades, monitoritzant-ne el funcionament i els resultats i valorant la permanència o no de les condicions que donen lloc a la designació.

2. El Comité de Designació per a les Unitats de Referència és l'encarregat de tornar a avaluar periòdicament les Unitats i d'emetre l'informe per a mantindre o retirar la designació.

3. L'avaluació periòdica de les unitats de referència designades es basa en l'emissió d'una memòria d'activitats per part de la Unitat, la selecció i monitorització de determinats indicadors d'activitat i resultats, i també les auditories de qualitat que estime pertinent el Comité de Designació per a les Unitats de Referència de l'Agència Valenciana de Salut.

Article 12. Revocació de la designació

Correspon al director gerent de l'Agència Valenciana de Salut mantindre o revocar la designació, mitjançant una resolució que n'explique les raons, després de l'informe proposta de la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària i l'informe del Comité de Designació per a les Unitats de Referència.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Les unitats de referència que hi ha abans de l'entrada en vigor d'esta norma han de presentar davant de la direcció general competent en matèria d'assistència sanitària, en el termini màxim d'un any, la documentació necessària per a la designació pel procediment establit en este decret, i les ha d'avaluar el Comité de Designació per a les Unitats de Referència, que n'ha d'emetre un informe que propose el manteniment o la revocació de la designació, adreçat a la Direcció General d'Assistència Sanitària, la qual ha de formular un informe-proposta, segons el procediment general establit en l'article 7.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que establix este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'habilita el conseller de Sanitat per a regular un procediment específic de selecció del personal que preste servicis en les unitats de referència, amb vista a garantir-ne la preparació adequada i l'especialització.

Segona

S'autoritza el conseller de Sanitat per a dictar les disposicions i prendre les mesures necessàries per a l'execució i el desplegament d'este decret.

Tercera

Este decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Valencia, 25 de maig de 2007

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

Rafael Blasco Castany

Mapa web