Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 10 de novembre de 2003, de la Conselleria de Sanitat, sobre tires reactives per a la determinació de la coagulació.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4647 de 10.12.2003
Número identificador:  2003/X12942
Referència Base de Dades:  5360/2003
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Reglamentació, Legislació
    Matèries: Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: material medicoquirúrgic, malaltia de la sang, legislació sanitària



ORDE de 10 de novembre de 2003, de la Conselleria de Sanitat, sobre tires reactives per a la determinació de la coagulació. [2003/X12942]

L'article 43 de la Constitució espanyola reconeix el dret de tots els ciutadans a la protecció de la salut. D'altra banda, l'article 38 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, Llei Orgànica 5/1982, disposa que correspon a la Generalitat Valenciana el desplegament legislatiu i l'execució de la legislació bàsica de l'Estat en matèria de sanitat.

També la disposició addicional 5a del Decret 63/1995, de 20 de gener, d'Ordenació de les Prestacions Sanitàries del Sistema Nacional de la Salut, establix que el que disposa el Reial Decret esmentat no afecta les activitats i prestacions sanitàries fetes per comunitats autònomes amb càrrec als seus recursos.

Els pacients amb terapèutica anticoagulant oral (TAO) són els que han patit un infart cerebral, una embòlia pulmonar, una trombosi venosa profunda o presenten un risc elevat de patir una embòlia perifèrica, com ara els portadors de vàlvules cardíaques, altres cardiopaties embolígenes o una fibril·lació auricular.

Els fàrmacs que s'utilitzen per a modificar la coagulabilitat de la sang pertanyen al grup dels derivats cumarínics, i es caracteritzen perquè tenen un marge terapèutic estret, presenten interaccions amb altres fàrmacs, es comporten de manera distinta en persones diferents i poden causar complicacions hemorràgiques greus. El seguiment d'estos pacients requerix controls periòdics dels paràmetres de coagulació en les unitats d'Anticoagulació hospitalàries. La utilització dels coagulòmetres portàtils permet al pacient, ben ensinistrat, fer controls més sovint sense haver de desplaçar-se a la unitat de control.

Per tot això, fent ús de les atribucions conferides per l'article 35.e de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu,

ORDENE

Article 1. Objecte

L'objecte de la present orde és regular el procediment per al subministrament de tires reactives per a la determinació de la coagulació als pacients amb Tractament Anticoagulant Oral (TAO) per a la realització de l'autocontrol.

Article 2. Requisits del pacients

2. 1 La Conselleria de Sanitat només finançarà tires reactives per als pacients que estiguen amb TAO i hagen patit complicacions greus, fallades en el tractament, pacients amb gran variabilitat en la resposta al TAO i els que tinguen dificultats per a accedir a la unitat d'Anticoagulació.

2.2 Seran requisits imprescindibles per a accedir al subministrament gratuït d'estes tires reactives estar vinculat a una unitat d'Anticoagulació i haver sigut ben entrenat el pacient o, si és el cas, el cuidador, per a la realització de l'autocontrol. L'aptitud esmentada haurà de constar en l'informe clínic expedit per l'hematòleg responsable del tractament.

Article 3. Procediment

El subministrament de les tires reactives el faran les unitats d'Anticoagulació hospitalàries després de l'emplenament de l'informe justificador de la indicació, que figura en l'annex, per part de l'hematòleg responsable del control del pacient anticoagulat.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza la Sotssecretaria Autonòmica per a l'Agència Valenciana de la Salut per a desplegar el que disposa esta orde, en l'àmbit de les seues competències.

Segona

Esta orde vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de novembre de 2003

El conseller de Sanitat,

Mapa web