Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 10 d'octubre de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual fixa criteris i establix les normes que han de regular el procés d'eleccions a òrgans de representació del personal al servici de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4364 de 24.10.2002
Número identificador:  2002/X11514
Referència Base de Dades:  4641/2002
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Reglamentació, Legislació
    Matèries: Sanitat Funció pública
    Descriptors:
      Temàtics: eleccions sindicals, funcionari, representació del personal, professió sanitària , personal estatutari d'institucions sanitàries



ORDE de 10 d'octubre de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual fixa criteris i establix les normes que han de regular el procés d'eleccions a òrgans de representació del personal al servici de les institucions sanitàries dependents de la Conselleria de Sanitat. [2002/X11514]

La normativa atorga a les organitzacions sindicals la capacitat plena per a la convocatòria i el desenvolupament dels diferents processos electorals, i hi queda limitada la funció de l'administració a proporcionar, observant una neutralitat absoluta en el procés, els mitjans materials i humans que en permeten el desenvolupament.

S'han convocat eleccions per a la constitució de les juntes de personal i els comités d'empresa per al personal estatutari i funcionari i laboral, respectivament, dependent de les institucions sanitàries de la Conselleria de Sanitat, d'acord amb la Llei 9/1987, de 12 de juny, modificada per la Llei 18/1994, de 30 de juny, i vistos l'article 21 d'esta llei i l'article 1.5 del reglament d'eleccions aprovat pel Reial Decret 1.846/1994, de 9 de setembre, així com el Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, i el Reial Decret 1.844/1994, de 9 de setembre, i també el Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març, i el Reial Decret 1.844/1994, de 9 de setembre, que regulen les eleccions a òrgans de representació dels treballadors de l'empresa, resulta convenient que els òrgans competents en matèria de personal de la Generalitat Valenciana, en els seus àmbits de competències respectius, fixen els criteris i establisquen les normes per què s'han de regir les unitats administratives afectades pel procés d'eleccions sindicals.

En estes eleccions cal ressaltar l'important canvi que ha comportat l'aplicació de la Llei 30/1999, i de l'Orde d'1 d'agost de 2002, de la Conselleria de Sanitat, d'adaptació del règim jurídic del personal laboral temporal de les institucions sanitàries de la Generalitat Valenciana dependents de la Conselleria de Sanitat a la naturalesa estatutària dels llocs de treball que ocupa, i que en la pràctica ha implicat delimitar estos òrgans de representació únicament al personal en formació, perquè és l'unic vinculat mitjançant contractes laborals a la Conselleria de Sanitat.

En esta línia, i tenint en compte el model sanitari establit en l'Orde de 27 de desembre de 1993, de la Conselleria de Sanitat i Consum, modificat per les de 22 de desembre de 1994 i de 26 de setembre de 1997, per la qual es delimita el Mapa Sanitari de la Comunitat Valenciana, resulta necessari assenyalar determinats criteris d'actuació sobre altres punts directament o indirectament relacionats amb el procés electoral, com ara el nomenament de coordinadors i representants de l'administració, la votació per correu i la concessió de permisos a membres de les candidatures, components i representants de l'administració de les meses electorals, interventors, i als electors en general.

L'article 47 de la Llei de la Funció Pública Valenciana, en relació amb l'article 9 del Decret 34/1999, de 9 de març, del Govern Valencià, així com els diferents estatuts del personal al servici d'institucions sanitàries, preveuen la concessió de permisos per al compliment de deures de caràcter públic o personal.

Per això, i fent ús de les competències que atribuïx al conseller de Sanitat l'article 5 del Decret Decret 87/1999, de 30 de juliol, del Govern Valencià, que aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat,

ORDENE

Article 1. Elaboració dels censos d'estatutaris i funcionaris

Els diferents centres de gestió elaboraran el cens d'estatutaris i funcionaris de cada unitat electoral inclosa en el seu àmbit geogràfic i funcional abans de lliurar-los a la Mesa Electoral Coordinadora.

El contingut i les característiques dels censos d'estatutaris i funcionaris s'adaptaran a les instruccions que amb esta finalitat dictarà la Secretaria General en desplegament de les normes en matèria d'eleccions sindicals.

Estos censos indicaran, en l'encapçalament o en la caràtula, la unitat electoral de què es tracte i els centres de treball afectats.

Article 2. Composició de les meses electorals

La mesa electoral estarà constituïda pel president, que serà l'estatutari o funcionari de més antiguitat de la unitat electoral, d'acord amb el temps de servicis reconegut per a triennis, i dos vocals, que seran els funcionaris de major i menor edat dels inclosos en el cens corresponent. El de menor edat actuarà com a secretari. Es designarà suplents d'estos els funcionaris que els seguisquen en l'orde indicat d'antiguitat o d'edat.

Article 3. Lliurament dels censos i determinació del nombre i la distribució de les meses electorals

Els diferents centres de gestió lliuraran els censos d'estatutaris i funcionaris, distribuïts per meses electorals, a la Mesa Electoral Coordinadora.

En el cas que no hi haja acord entre els sindicats promotors del procés electoral sobre el nombre i la distribució de les meses electorals, se'n constituirà una per cada 250 funcionaris o fracció. La decisió sobre la seua situació correspondrà a la Mesa Electoral Coordinadora.

L'elaboració dels censos haurà d'estar acabada abans de la data de la constitució de les meses electorals per tal de constituir adequadament les meses parcials.

La mesa publicarà, amb les modificacions que considere oportunes, les llistes provisionals d'electors distribuïts per meses electorals.

Constituïdes les meses electorals segons el que disposen l'article 26.1 de la Llei 9/1987, de 12 de juny, i els articles 10 i 11 del Reglament d'Eleccions aprovat pel Reial Decret 1.846/1994, de 9 de setembre, la Mesa Electoral Coordinadora assumirà les seues funcions per tal d'elaborar la llista d'electors definitiva d'acord amb el que disposen els articles 26.3 i 25.3.d de la Llei 9/1987.

La Mesa Electoral Coordinadora farà les seues funcions d'acord amb el que establixen els articles 12, 14 i concordants del reglament aprovat pel Reial Decret 1.846/1994, de 9 de setembre.

Article 4. Votació per correu

S'aplicarà el procediment establit en l'article 19 del Reial Decret 1.846/1994, de 9 de setembre.

La Mesa Electoral Coordinadora serà l'encarregada de tramitar i recollir tots els vots per correu que es produïsquen en la unitat electoral. El dia de la votació, la Mesa Electoral Coordinadora enviarà urgentment i amb un mitjà de transport que en garantisca l'entrega més ràpida possible els vots per correu que corresponguen a cada una de les meses parcials de la seua unitat electoral, tant els que ja estiguen en el seu poder com els que puguen ser distribuïts pel servici de correus durant el mateix dia de la votació.

Article 5. Nomenament de coordinadors i representants de l'administració

El director general per als Recursos Humans designarà en cada unitat electoral un coordinador d'àrea del procés electoral, que al seu torn designarà representants en totes les meses electorals, que assistiran a les votacions i a l'escrutini i hauran d'enviar una còpia de les actes a la Direcció General per als Recursos Humans.

En l'àmbit de les unitats electorals del personal d'institucions sanitàries, el nomenament dels representants el faran els coordinadors d'àrea del procés sindical designats pel secretari general, i recaurà preferentment en els estatutaris o funcionaris que pertanyen a l'àrea de personal.

Article 6. Permisos a membres de candidatures, components i representants de l'administració de meses electorals, interventors i als electors en general

Es concediran els permisos retribuïts esmentats a l'empara de l'article 47.c del text refós de la Llei de la Funció Pública Valenciana i l'article 9 del Decret 34/1999, de 3 de març (DOGV de 20.04.1999), i dels diferents estatuts jurídics del personal al servici de les institucions sanitàries.

Seran beneficiaris d'estos permisos, amb el règim que s'especifica, el personal que a continuació s'indica:

A. Concessió de permís de jornada completa a un representant per sindicat promotor de les eleccions i per província des de la seua data de constitució fins que acabe l'actuació de les meses amb la resolució de les eventuals reclamacions contra els resultats públics.

B. Un membre de cada candidatura, designat pel seu presentador, disposarà de permís retribuït de jornada completa des del dia de la proclamació de la candidatura esmentada fins el dia de la votació, ambdós inclosos.

C. Els components de les meses electorals i els representants de l'administració disposaran de permisos pel temps necessari per a assistir a les reunions de la mesa electoral, inclosos els desplaçaments fora de la seua residència oficial que siguen necessaris, a causa dels quals percebran les dietes i despeses de viatges previstes en el Decret 24/1997, d'11 de febrer (DOGV núm. 2931, de 17.02.1997), en la quantia establida per la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública per a l'exercici corresponent. A més, disposaran d'un permís retribuït de jornada completa el dia de la votació i durant les jornades de treball que s'inicien dins dels dies immediatament anterior i posterior.

D. Els interventors tindran permís retribuït durant tot el dia de la votació i durant la jornada de treball que s'inicie dins del dia immediatament posterior.

E. Els electors en general gaudiran de permís retribuït pel temps imprescindible per exercir el seu dret al vot segons les instruccions concretes del responsable de personal de cada una de les unitats administratives, que podrà exigir a l'elector un justificant del fet d'haver votat expedit per la mesa electoral, si és que està situada fora del seu centre de treball.

Article 7. Dotació de mitjans materials i personals

La Conselleria de Sanitat, segons la normativa, adoptarà les mesures adequades per a dotar les diferents meses electorals coordinadores dels mitjans personals i materials necessaris per al compliment de les funcions que recull esta orde. De la mateixa manera, els òrgans directius dels centres en què s'instal·len meses electorals prestaran la col·laboració necessària a fi d'assolir el desenvolupament normal del procés electoral.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

En tot allò que no dispose esta orde, hom s'atindrà al que regula en matèria d'eleccions sindicals el reglament aprovat pel Reial Decret 1.846/1994, de 9 de setembre.

Segona

Respecte als models oficials que s'usaran durant el procés electoral hom s'atindrà al que disposa l'annex de l'Orde d'1 d'octubre de 1998 (DOGV núm. 3345, de 06.10.1998) de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Administració Pública, que fixa criteris i establix les normes que han de regular el procés d'eleccions a òrgans de representació del personal al servici de l'administració autonòmica de la Generalitat Valenciana.

Tercera

Pel que fa al procediment electoral del personal laboral d'institucions sanitàries, hom s'atindrà al que regulen en matèria d'eleccions a òrgans de representació dels treballadors de l'empresa el reglament aprovat pel Reial Decret 1.844/1994, de 9 de setembre, i la normativa laboral aplicable.

No obstant això, serà aplicable al personal esmentat el que regula l'article 6 de la present orde en allò que no contravinga el que disposa l'autoritat laboral competent.

Quarta

Es faculta la Secretaria General de la Conselleria de Sanitat per a dictar les resolucions i ordenar les mesures que en l'àmbit de les seues atribucions calguen per a desplegar esta orde.

DISPOSICIÓ FINAL

Esta orde vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 d'octubre de 2002

El conseller de Sanitat,

Mapa web