Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 18 de maig de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula la publicació del Butlletí Terapèutic Valencià.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4788 de 02.07.2004
Número identificador:  2004/X6749
Referència Base de Dades:  3017/2004
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Reglamentació, Legislació
    Matèries: Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: revista, terapèutica, medicament



ORDE de 18 de maig de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual regula la publicació del Butlletí Terapèutic Valencià. [2004/X6749]

La Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament, dedica el títol sisé a l'ús racional dels medicaments. En l'article 84 recull que les administracions públiques competents dirigiran les seues actuacions a promoure la formació universitària i postuniversitària continuada i permanent dels professionals sanitaris pel que fa als medicaments, i també a subministrar-los informació científica i objectiva sobre medicaments i a impulsar la constitució de centres d'informació de medicaments. Considera també en l'article 87 que la transmissió d'informació sobre medicaments als professionals sanitaris és una funció per a garantir l'ús racional de medicaments per a la qual és necessària la col·laboració entre les estructures d'atenció primària i especialitzada, segons l'article 91.g.

L'edició de butlletins que contenen informació objectiva sobre terapèutica i medicaments es considera una activitat que pot contribuir a la millora en la utilització dels recursos terapèutics. Amb estes publicacions es pretén facilitar l'accés dels professionals de la salut a informació actual relacionada amb els medicaments i amb la terapèutica, elaborada amb criteris d'objectivitat. L'edició de butlletins amb informació sobre medicaments ha proliferat en els últims anys en el nostre país; no obstant això, la qualitat del contingut és molt variada. L'objectiu i el cost d'estes publicacions fan convenient establir mecanismes que garantisquen una qualitat adequada que contribuïsca a la seua lectura.

El Butlletí Terapèutic Valencià és una publicació periòdica de la Conselleria de Sanitat adreçada fonamentalment als professionals mèdics i farmacèutics de la Comunitat Valenciana, que es distribuïx de forma gratuïta. La selecció, l'elaboració i la revisió dels articles que s'hi publiquen constituïx una tasca que requerix la col·laboració de professionals procedents de diferents àmbits de l'assistència sanitària. D'altra banda, la coordinació de l'elaboració i la revisió dels temes i de l'edició i la distribució fan necessari assignar estes tasques a una estructura administrativa determinada, a fi de garantir la uniformitat de criteris i la continuïtat d'esta publicació.

L'any 1987, la Conselleria de Sanitat va iniciar l'edició del Butlletí Terapèutic Valencià. La direcció i la redacció es van assignar al Centre Autonòmic Valencià d'Informació de Medicaments (CAVIME), segons s'indica en l'article 2.4 de l'Orde d'1 de juny de 1990, de creació d'esta entitat. Durant estos anys, s'ha fet un esforç important en l'edició d'esta publicació, la qual no haguera sigut possible sense la col·laboració dels professionals que en diferents etapes han format part del comité de redacció d'esta publicació.

L'experiència acumulada en l'elaboració del BTV, la seua àmplia difusió, la demanda que els professionals en fan i el cost que en representen l'edició i la distribució, fan necessari que esta publicació es reconega i regule a través d'una norma específica.

Per tot això, fent ús de les facultats que em conferix l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, i vist el que disposen el Decret 116/2003, d'11 de juliol, del Consell de la Generalitat Valenciana, que aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat, i l'Orde de 31 de juliol del 2003, del conseller de Sanitat, que desplega este decret, en la qual s'establixen com a funcions assignades a la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris el foment de l'ús racional del medicament i la potenciació de l'activitat del Centre Autonòmic Valencià d'Informació de Medicaments (CAVIME),

ORDENE

Article primer. Objectiu del Butlletí Terapèutic Valencià (BTV)

L'objectiu principal del Butlletí Terapèutic Valencià (BTV) és subministrar informació objectiva i actualitzada sobre terapèutica i medicaments als professionals de la salut de la Comunitat Valenciana. Per a això, publicarà articles de revisió sobre terapèutica i sobre nous medicaments. S'intentarà aportar dades de prescripció de medicaments a la Comunitat Valenciana sempre que siga possible.

Article segon. Comité de redacció: composició i funcions

Es crea el comité de redacció del Butlletí Terapèutic Valencià, el qual serà presidit pel director general de Farmàcia i Productes Sanitaris i estarà integrat per professionals amb experiència en terapèutica, elaboració d'articles relacionats amb terapèutica i informació de medicaments, que aportaran els seus coneixements i experiència per a la selecció, l'elaboració i la revisió dels temes que es publicaran.

La composició inicial del comité de redacció del BTV serà determinada pel director general de Farmàcia i Productes Sanitaris, a proposta de la coordinació del BTV. Les modificacions successives en esta composició es faran a proposta del comité de redacció. Els membres d'este comité seran nomenats pel director general de Farmàcia i Productes Sanitaris per a un període de dos anys que podrà ser renovat; per a això es considerarà especialment la participació activa en les funcions del comité de redacció i també l'assistència a les reunions.

El funcionament del comité de redacció del BTV s'ajustarà en els procediments normalitzats de treball que s'elaboraran.

L'actuació dels membres del comité de redacció no originarà la creació de llocs de treball, si bé la Conselleria de Sanitat pagarà, si és procedent, les indemnitzacions o les depeses que origine l'assistència al comité, d'acord amb el que establix el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó de servici i gratificacions per servicis extraordinaris.

Article tercer. Articles publicats en el BTV

Els articles que es publiquen en el BTV seran seleccionats i revisats pel comité de redacció. Periòdicament es faran enquestes a fi de valorar l'opinió dels lectors respecte al contingut del BTV i també les propostes que es facen sobre temes que es puguen tractar en esta publicació, a fi d'adequar el contingut del butlletí a les necessitats dels professionals.

L'elaboració dels articles la durà a terme el comité de redacció. Podran publicar-se articles elaborats per altres professionals, però el contingut s'haurà d'adaptar a la metodologia emprada pel comité de redacció, especialment pel que fa a l'estructura dels articles, la no inclusió d'apreciacions subjectives i la revisió exhaustiva de la bibliografia, i també el fet d'adaptar-se als criteris de revisió del comité de redacció. El director general de Farmàcia i Productes Sanitaris expedirà un certificat justificatiu de l'elaboració de l'article per als autors.

Els articles no aniran signats, si bé es publicarà periòdicament la relació de col·laboradors, i també la de revisors externs que hagen participat en la revisió dels articles publicats en el BTV.

Article quart. Coordinació del BTV

La coordinació de l'edició del BTV, és a dir, les tasques relacionades amb l'elaboració i la revisió d'articles, i també amb l'edició i la distribució pròpiament dites, la duran a terme els tècnics del CAVIME, d'acord amb el que establix l'article 2.4 de l'Orde d'1 de juny de 1990, de creació del Centre Autonòmic Valencià d'Informació de Medicaments (CAVIME), en la que s'hi assigna la direcció i la redacció del Butlletí Terapèutic Valencià.

Article cinqué. Edició, distribució i periodicitat

El BTV s'editarà en paper. També s'inclourà esta publicació en format electrònic en l'apartat de la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de la pàgina web de la Conselleria de Sanitat. El pressupost corresponent a l'edició i distribució del BTV es gestionarà des del CAVIME i s'assignarà a la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris.

La periodicitat serà bimestral, amb un format general de 4 pàgines, que podrà ser ampliat en els casos necessaris. La revisió de nous medicaments s'editarà separadament en forma de fitxes col·leccionables, a fi de facilitar-ne la consulta als lectors.

La distribució del BTV es farà als domicilis particulars dels professionals mèdics i farmacèutics de la Comunitat Valenciana. Se n'obtindran les dades a través dels col·legis professionals i les societats cientificoprofessionals. Esta informació es manipularà d'acord amb la llei de protecció de dades. Els professionals que desitgen rebre el BTV en un lloc diferent del seu domicili particular, hauran de comunicar-ho a la redacció. Així mateix, s'enviarà el BTV a tots els professionals de la salut que ho sol·liciten.

Se n'enviaran també exemplars de cada número a les facultats de Medicina i de Farmàcia de la Comunitat Valenciana, perquè els distribuïsquen als alumnes dels últims anys de la llicenciatura, i també a les biblioteques de les facultats i dels diferents centres dependents de la Conselleria de Sanitat.

Article sisé. Societat Internacional de Butlletins d'Informació de Medicaments (ISDB: International Society of Drug Bulletins)

Es duran a terme els tràmits oportuns per a obtindre la inclusió del BTV en la ISDB, la qual cosa comporta complir les recomanacions generals per a l'elaboració, el contingut i la periodicitat d'este tipus de publicacions i obtindre l'autorització per a incloure el logotip de la ISDB en el BTV. El reconeixement com a membre de la ISDB també facilita l'accés a les publicacions d'esta societat. En la mesura que es puga, es participarà en les reunions i activitats que duga a terme esta societat.

València, 18 de maig de 2004

El conseller de Sanitat,

Mapa web