Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 148/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la prestació de serveis en matèria de salut mental a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 492 de 23.12.1986
Referència Base de Dades:  2086/1986
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 24.12.1986
    Notes: Es regula, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'atenció a la salut mental, entesa com el conjunt d'activitats dirigides a la promoció i assistència a aquesta, que s'integrarà en el Servei Valencià de Salut i correspondrà als equips d'atenció primària, els quals se'ls assenyalen funcions específiques dins d'aquesta matèria. Així mateix, es preveu la creació dels centres de salut mental com a unitats especialitzades de suport a l'atenció primària, dependents del Centre de Salut Comunitària, i s'assenyalen les seues funcions i la composició del seu personal. - Vegeu article 50 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat (BOE núm. 102, 29/04/86).
    Aquesta disposició afecta:
      Desenvolupa o complementa:
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat i Consum
    Grup temàtic: Reglamentació, Legislació
    Matèries: Sanitat
    Descriptors:
      Temàtics: salut mental, servei sanitari, psiquiatria, psicologia, malaltia mental, terapèutica, organització administrativa , Servei Valencià de Salut, Atenció primària



Decret 148/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula la prestació de serveis en matèria de salut mental a la Comunitat Valenciana.

Desenvolupant els principis que inspira la nostra política de salut i la concepció integral d'aquesta és necessari acabar amb una de les situacions més vergonyants del nostre model d'assistència sanitària.

Si bé tots els serveis assistencials han anat modernitzant la seua estructura intentant de donar resposta a les necessitats sanitàries de la població, l'assistència psiquiàtrica ha mantingut durant segles la seua estructura tradicional dins el context discriminatori en el qual la societat medieval i moderna va relegar al «manicomi» l'assistència als «bojos».

Aquest Decret pretén posar fi a aquesta situació, tristament prolongada atenent els problemes de la salut mental dins el marc general de l'atenció primària, i regulant-ne, per tant, la promoció i l'assistència dins la infrastructura i la concepció determinades pel Decret 42/1986, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula l'atenció primària de la salut en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum, i amb la deliberació prèvia del Consell en sessió de 24 de novembre de 1986,

DECRETE:

Article primer

Constitueix l'objecte d'aquest Decret regular, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'atenció a la salut mental, entesa com el conjunt d'activitats que se'n dirigeixen a la promoció i l'assistència.

Article segon

L'atenció a la salut mental s'integrarà en el Servei Valencià de la Salut, previst en l'article 50 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat.

Article tercer

L'assistència inicial de tots els problemes de salut mental generats en les diverses Zones de Salut correspon als Equips d'Assistència Primària. Amb aquesta finalitat, a més de les funcions generals descrites en l'article 7 del Decret 42/1986, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, els Equips d'Assistència Primària hauran d'executar les següents:

a) Identificar els problemes psicològics i psiquiàtrics.

b) Establir i executar el pla individualitzat i assistencial necessari, mitjançant l'assistència i el seguiment adequat, amb assessorament de les unitats de suport específic a l'atenció primària, o la derivació a aquestes.

c) Participar en l'elaboració i el desenvolupament de programes específics, inclosos els d'assistència al toxicòman.

d) Participar amb el personal del Centre de Salut Mental en les tasques específiques de formació i investigació.

Article quart

En cada Area de Salut es crearà un o més Centres de Salut Mental, com unitats especialitzades de suport a l'atenció primària, dependents del Centre de Salut Comunitària, d'acord i desenvolupant els articles 14 i 17 del Decret 42/1986, de 21 de març.

El nombre de Centres de Salut Mental per a cada Area de Salut estarà en funció del nombre d'habitants i de les característiques específiques d'aquestes. En el cas d'haver-hi més d'un, es determinarà l'àmbit territorial d'actuació respectiu.

Article cinqué

Un. El Centre de Salut Mental podrà quedar emplaçat al mateix edifici del Centre de Salut Comunitària de l'Area o en altre independent. A la seua seu es realitzaran les activitats habituals d'assistència psiquiàtrica en consulta, la pràctica de certes teràpies específiques, així com d'altres activitats assistencials, docents i organitzatives.

Dos. El personal del Centre de Salut Mental serà integrat per un conjunt de professionals pertanyents a les disciplines mèdiques, psicològiques, d'infermeria i socials.

Compliran les activitats en el Centre de Salut Mental, en el centre hospitalari, a domicili o altres indrets segons ho requeresquen les distintes actuacions.

Tres Són funcions pròpies del personal del Centre de Salut Mental les següents:

a) Col·laborar amb la resta dels professionals que composen l'Area de Salut en dur a terme les funcions generals d'aquesta, exposades en l'article 16 del Decret 42/1986, de 21 de març.

b) Atendre els pacients remesos pels Equips d'Assistència Primària.

c) Atendre els pacients hospitalitzats, tant en les unitats d'admissió com en les de llarga estada als hospitals pisquiàtrics.

d) Efectuar el seguiment dels pacients donats d'alta per la unitat d'hospitalització psiquiàtrica corresponent.

e) Proporcionar el suport específic als serveis d'urgència de l'Area i cobertura a la urgència psiquiàtrica de l'hospital de referència.

f) Realitzar programes específics, interdisciplinars, en col·laboració amb d'altres instàncies assistencials, socials o educatives de l'Area, en especial i prioritàriament adreçats a aquells sectors de la població necessitats d'una atenció preferencial, com és el cas de la infantesa i la vellesa, o d'aquells problemes que per la seua creixent incidència i importància social i sanitària requereixen igualment d'una atenció especial, però no exclusivament psiquiàtrica, com és el cas de les drogodependències.

g) Proposar programes de promoció de la salut mental.

h) Participar en les tasques administratives que per al millor funcionament dels serveis en matèria d'atenció mental li assigne la Conselleria de Sanitat i Consum.

i) Participar amb l'Equip de Salut de l'Area en les activitats de formació i perfeccionament del personal, fomentant la investigació, com estableix l'article 23 del Decret 42/1986 de 21 de març.

Article sisé

Integrats o dependents del Centre de Salut Mental, podrà haver-hi una o més unitats o centres de dia, on es desenvoluparan tots els aspectes de tractament, rehabilitació i resocialització de la patologia psicosocial.

El centre de dia actuarà com a nivell intermig entre l'assistència ambulatòria i l'hospitalària, evitant ingressos innecessaris als centres hospitalaris i facilitant al mateix temps el procés integrador de l'individu malalt al seu mitjà familiar i sociolaboral.

Article seté

L'atenció a la salut mental en el nivell hospitalari es realitzarà a la unitat d'hospitalització psiquiàtrica que haurà d'existir a l'hospital general de referència de cada Area.

Les unitats d'hospitalització psiquiàtriques seran administrativament integrades en l'estructura del Centre hospitalari, però dependran funcionalment del Centre de Salut Comunitària. Tindran com a funcions pròpies les següents:

a) Atendre les necessitats d'hospitalització psiquiàtrica d'una o més Arees de Salut.

b) Realitzar la interconsulta específica.

c) Donar cobertura a les urgències psiquiàtriques del Centre hospitalari.

d) Realitzar les funciones de docència i investigació en col·laboració amb la resta dels serveis hospitalaris.

Article vuité

L'hospitalització psiquiàtrica es farà d'acord amb els requisits que exigeix el vigent ordenament jurídic, especialment amb referència a les normes sobre incapacitació, i sota cap concepte s'acceptarà l'ingrés de persones en les quals no hi haja un motiu mèdic que ho justifique.

Article nové

Les urgències psiquiàtriques ambulatòries seran ateses en primera instància pel dispositiu general d'urgències del sistema sanitari, el qual podrà derivar-les, si així ho estima convenient, al Centre de Salut Mental respectiu o a l'hospital on existesca la corresponent assistència d'urgències psiquiàtriques.

L'assistencia d'urgències psiquiàtriques hospitalàries haurà d'ésser exercida pel personal sanitari del Centre de Salut Mental de l'Area.

Article deu

El personal del Centre de Salut Mental, en tant que personal sanitari de l'Area, serà representat en les estructures de participació, assessorament i control previstes en el Decret 42/1986, de 21 de març, i en aquelles que en el seu moment es poguessen reglamentar.

Article onze

La Unitat d'Assistència Primària del Centre de Salut Comunitària coordinarà tots els recursos en matèria de salut mental de l'Area i gestionarà l'aplicació dels programes de salut mental, d'acord amb el que preveu l'article 24. b) del Decret 42/1986, de 21 de març.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

Primera

Els actuals hospitals psiquiàtrics realitzaran plans de transformació que permetran la més correcta assistència als seus internats, així com de la seua progressiva rehabilitació reinserció social, reduiran lentament el seu nombre de llits i facilitaran el transvasament de recursos cap a d'altres activitats de salut mental i unitats assistencials en la Comunitat mateixa.

Segona

Fins que tinga lloc la transferència a la Generalitat Valenciana dels Serveis de l'Institut Nacional de la Salut, la participació d'aquest en el desenvolupament d'aquest programa se sotmetrà a la Comissió de Coordinació de l'Assistència Sanitària a la Comunitat Valenciana, creada per Conveni de 17 de setembre de 1985 subscrit pel Ministeri de Sanitat i Consum i la Conselleria de Sanitat i Consum.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum es coordinarà amb la Conselleria de Treball i Seguretat Social a fi de desenvolupar els programes de rehabilitació de malalts psíquics i el seu suport social.

Segona

La Conselleria de Sanitat i Consum es coordinarà amb l'àrea executiva de la Presidència de la Generalitat Valenciana, i formularà al Consell les propostes dels acords a subscriure amb l'Administració de l'Estat, particularment amb el Ministeri de Justícia, per establir les formes d'atenció psiquiàtrica més idònia dels pacients sotmesos, per qualsevol raó o procediment legal, a la competència dels diversos òrgans jurisdiccionals.

Tercera

La Conselleria de Sanitat i Consum formularà plans sectorials de coordinació en matèria de salut mental amb les Diputacions Provincials de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el Decret del Consell 129/1985, de 23 d'agost.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum podrà dictar normes de desenvolupament i execució d'aquest Decret.

Segona

Aquesta norma vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de novembre de 1986.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIN COLOMER SALA

Mapa web