Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 147/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el programa per a la promoció de la salut de la mare i el xiquet.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 492 de 23.12.1986
Referència Base de Dades:  2085/1986
 



Decret 147/1986, de 24 de novembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regula el programa per a la promoció de la salut de la mare i el xiquet.

La implantació d'un programa d'atenció a la mare i al xiquet és el primer resultat de la introducció del concepte de risc en el desenvolupament dels nostres serveis de salut. La dona gestant, la partera i el xiquet són els grups de població més sensible a factors positius per millorar-ne la salut, o negatius, capaços de produir-hi seqüeles permanents.

Amb el programa aprovat per aquest Decret hom val assistir i millorar la salut de tota dona gestant, de la mare i del xiquet, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, corregint les desigualtats existents en l'atenció de la seua salut. En el susdit programa s'estableixen unes atencions generals i introduïm els criteris de selecció de les dones gestants, de las mares i dels xiquets, afectats de factors que n'impliquen risc per a la salut i que necessiten, per això, una assistència específica.

En generalitzar procediments de promoció de la salut i de prevenció de la malaltia es dóna un contingut a l'assistència primària, que s'emmarca en la definició que d'aquesta va efectuar l'Organització Mundial de la Salut a la seua Conferència Internacional d'Alma-Ata en 1978, i que es corresponia, d'altra banda, amb les pautes i actuacions acceptades pels grups de científics experts en aquestes matèries i introduïdes per diversos Governs en llurs polítiques de salut. Encara que les Institucions amb responsabilitat assistencial, en el nostre àmbit d'actuació, puguen presentar actualment limitacions estructurals o funcionals per a l'aplicació d'aquest Decret, això no obstant, en la mida que els seus objectius són coincidents amb els de les Institucions autonòmiques, han de sentir-se obligades, amb caràcter prioritari, a la seua resolució.

Regulada l'assistència primària a la Comunitat Valenciana en el marc general del Decret 42/1986, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, s'encomana l'acompliment i l'execució del que preveu aquest Decret als Equips i les Unitats prevists per aquesta disposició, sense perjudici que els recursos i suports que puguen provenir d'altres instàncies públiques mitjançant l'adient cooperació i col·laboració.

En atenció d'aquests motius, a proposta del Conseller de Sanitat i Consum, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat Valenciana, en sessió celebrada el dia 24 de novembre de 1986,

DECRETE:

CAPITOL PRIMER

Definició

Article primer

Als efectes prevists en aquest Decret, hom entén per promoció de la salut de la mare i el xiquet el conjunt d'intervencions programades dirigides a mantenir i millorar la salut de la mare gestant, partera i durant el puerperi i la del xiquet, executades pel personal sanitari específicament dedicat a aquestes funcions.

El desenvolupament i l'execució del programa per a la promoció de la salut de la mare i el xiquet es portarà a efecte dins del marc general del Decret 46/1986, de 21 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, respectant el contingut i les previsions establertes en aquesta disposició i les normes que d'ara endavant la desenvolupen.

CAPITOL II

Salut de la mare

Article segon

La promoció de la salut de la mare comprén les atencions sanitàries i educatives que deriven del seu estat de dona embarassada, del seu protagonisme en el part i de les seues necessitats específiques de recuperació en el puerperi.

S'estableixen com a programes mínims:

a) Vigilància de la salut de la dona gestant.

b) Educació per a la maternitat.

c) Atenció a la dona durant el puerperi i recuperació física de la mare.

Article tercer

L'execució del programa per a la promoció de la salut de la mare es realitzarà en l'àmbit de l'assistència primària, llevat d'aquelles actuacions o situacions especials que així ho requeresquen.

En el desenvolupament dels diversos programes mínims que la integren la Matrona es responsabilitzarà dels aspectes organitzatius locals, per aconseguir-ne la màxima cobertura i el millor acompliment.

Article quart

La Conselleria de Sanitat i Consum establirà els suports de recollida d'informació i aquella que amb caràcter mínim ha de ser inclosa en la historia sanitària de cadascuna de les persones afectades per aquests programes.

Article cinqué

El programa de vigilància de la salut de la dona gestant, previst en l'apartat a) de l'article segon, comprendrà les actuacions següents:

a) Exàmens de salut periòdics. Cal que s'inicien en el moment que és coneguda la seua situació d'embaràs i que es prolonguen fins el moment del part. Es recomanarà, en supòsits d'embaràs normal, que els exàmens s'efectuen en els mesos primer, tercer, cinqué, sisé, seté, vuité i nové, així com altre examen entre el vuité i nové mes.

Els exàmens de salut de la dona gestant, sempre que no estiga exposada a algún factor de risc que la faça susceptible d'una vigilància més especialitzada, els realitzarà la matrona i el tocòleg de forma complementària.

Correspon a l'obstetra, sempre que els recursos humans del servei sanitari públic ho possibiliten, descartar l'existència de factors de risc per a la salut de la mare o el fetus i, si de cas hi manca, derivar la dona gestant per al seu seguiment per la matrona de l'Equip d'Assistència Primària.

Així mateix, correspon a l'obstetra l'execució d'aquells exàmens de salut que necessiten una valoració més completa del procés de gestació.

b) Informació i educació sanitària individualitzada.

Adreçada a elevar la capacitat d'auto- atenció de la dona i els coneixements sobre els riscs als quals és o pot ser sotmés el nou ésser, les seues necessitats i les atencions que cal tant durant el període de gestació com en el seu moment el lactant i el xiquet.

Aquesta activitat serà incorporada, totalment o parcialment, al contingut de cadascun dels exàmens de salut.

Article sisé

El programa d'educació per a la maternitat, que recull l'apartat b) de l'article segon, compren:

a) La preparació psíquica de la futura mare o parella per assimilar els canvis que puguen esdevenir en la vida familiar com a conseqüència del naixement del fill.

b) La formació de tots aquells aspectes que puguen millorar les condicions de desenvolupament del xiquet i evitar la malaltia, la comprensió de la seua conducta i l'acceptació de la seua personalitat.

c) La preparació psíquica i física de la dona gestant per aconseguir condicions òptimes per al millor desenvolupament del part, amb el menor intervencionisme obstètric, mantenint durant aquest el protagonisme de la mare, juntament amb el del nou ésser.

L'execució d'aquest programa correspon a la matrona, o, si de cas hi manca, al professional en infermeria amb coneixements reconeguts per a això, de l'Equip d'Assistència Primària. En les susdites activitats podran intervenir altres professionals de l'Equip considerats més idonis, o provinents d'altres serveis públics amb els quals es coordine l'Equip d'Assistència Primària (psicòlegs, treballadors socials i d'altres).

Article seté

El programa d'atenció a la dona durant el puerperi, previst en l'apartat c) de l'article segon, integra les atencions sanitàries necessàries com a conseqüència de la seua situació d'embaràs anterior, part o lactància.

Com a mínim comprendrà un examen de salut, a domicili o en consulta, en el qual, a més d'atendre els seus problemes sanitaris específics, li seran impartits consells sobre planificació familiar i serà derivada cap a l'esmentada consulta.

L'execució d'aquest programa correspondrà a la matrona, llevat d'aquelles situacions especial s, com les qualificades de puerperi de risc, en les quals es requeriran tècniques i personal especialitzat.

Una vegada transcorregut el període de puerperi adequat en cada cas, la mare participarà en les sessions pràctiques necessàries per a la seua recuperació física.

CAPITOL III

Salut del xiquet

Article vuité

La promoció de la salut del xiquet comprén el conjunt d'intervencions programes dirigits a conèixer i millorar el seu desenvolupament, l'aplicació de mesures preventives personalitzades d'eficàcia reconeguda, el consell genètic i la detecció precoç de minusvàlues psíquiques o de les alteracions causants d'aquestes.

La promoció de la salut del xiquet comprén els programes mínims següents:

a) Prevenció de minusvàlues psíquiques.

b) Vigilància de la salut del xiquet fins als catorze anys, el seu manteniment i millora.

c) Promoció de la salut dels escolars.

Article nové

L'execució dels programes integrants de la promoció de la salut del xiquet es realitzarà en l'àmbit de l'assistència primària, llevat d'aquelles actuacions o situacions especials que així ho requeresquen.

Article deu

La Conselleria de Sanitat i Consum establirà els suports de recollida d'informació i la que, amb caràcter mínim, cal ser inclosa en la historia sanitària de cadascuna de les persones afectades per aquests programes.

Article onze

El programa de prevenció de minusvàlues psíquiques que recull l'apartat a) de l'article vuité, comprendrà:

a) El consell genètic, mitjançant el qual la parella rep informació de la probabilitat que ocòrrega el naixement d'un xiquet malalt com a conseqüència dels seus antecedents personals o familiars, amb risc de transmissió d'anomalia o malformació o de factors de risc ambiental, als quals ha estat esposat algun membre integrant de la parella.

b) El diagnòstic prenatal, que té per objecte establir el diagnòstic de certes anomalies cromosòmiques o metabòliques en el fetus, així com valorar la possibilitat de patologia fetal davant l'existència d'algun factor de risc conegut, que haguessen de ser motiu d'informació a la dona gestant i, si s'escau, d'indicació d'interrupció de l'embaràs.

c) El diagnòstic precoç de malalties hereditàries, consistent en la detecció, en els primers dies de vida, d'alteracions metabòliques endocrines o d'altres que comporten el deteriorament somàtic o psíquic del xiquet, i de les quals es disposa de tractament escaient per evitar-lo o minvar-lo. Així mateix, en aquesta fase s'inclou la instauració de l'esmentat tractament i el seguiment dels xiquets afectats.

d) La detecció precoç i atenció al xiquet afectat de retardament de maduració psíquica, consistent en la identificació de factors socials, familiars o personals que suposen un risc per a la maduració psicològica del xiquet, així com el control o la supressió de tals factors i el seguiment del xiquet exposat a aquests.

Igualment s'inclou la prestació de les atencions de salut específiques per tal d'afavorir al màxim la seua capacitat de desenvolupament psíquic.

Article dotze

El programa de vigilància de la salut del xiquet, recollit en l'apartat b) de l'article vuité, constarà de:

a) Examen de salut del nounat, en el lloc de naixement.

b) Visita de salut a domicili, programada dins dels primers quinze dies de vida.

c) Exàmens de salut durant els mesos següents: primer, segon, tercer, cinqué, seté, nové, dotzé, quinzé i divuité; examen de salut dels dos, quatre i sis anys, examen de salut orientat a la pràctica de l'esport i exàmens de salut als onze y catorze anys.

Article tretze

Els exàmens de salut contemplats en l'apartat c) de l'article anterior s'atendran a les pautes següents:

1) Inclouran la vigilància del creixement físic, la maduració somàtica i psíquica i l'adaptació social; la supervisió de l'alimentació i les indicacions més correctes per a cobrir les necessitats del xiquet, i la pràctica d'accions preventives.

2) Igualment comprendran la informació sanitària i els consells de salut adequats per al bon desenvolupament del xiquet, que seran impartits a la persona que el tinga al seu càrrec o en el seu moment al xiquet mateix.

3) Abastaran l'aplicació de les vacunes obligatòries segons el calendari que establesca la Conselleria de Sanitat i Consum, la detecció precoç de disfuncions i malalties.

4) La coordinació amb d'altres Institucions de la seua comunitat susceptibles d'intervindre en accions dirigides a millorar la salut del xiquet.

5) Per a l'escolarització del xiquet i l'accés a les diverses etapes escolars es considerarà obligatòria la realització dels exàmens de salut que en cada cas corresponga per l'edat del xiquet.

6) El mateix caràcter obligatori tindrà l'examen de salut per a la pràctica de l'esport escolar.

Article catorze

S'estableix la Cartilla de Salut, de la Conselleria de Sanitat i Consum, com a document oficial per a la constància de la informació sanitària dels exàmens de salut obligatoris.

L'esmentada Cartilla contindrà els certificats adeqüats per a la presentació en els centres escolars i esportius.

Article quinze

L'execució del programa de vigilància de la salut del xiquet correspon a L'Equip d'Assistència Primària, segons els criteris següents:

a) La visita de salut serà realitzada per la Matrona o el professional d'infermeria.

b) Els exàmens de salut seran executats pel Pediatra que tindrà al seu càrrec, específicament, l'examen clínic, i també pel personal d'infermeria que durà a terme la comprovació de les mesures antropomètriques, les constants vitals i l'aplicació de les vacunes. Tant el Pediatra com el personal d'infermeria participaran en l'elaboració d'anamnesis i en els consells de salut, així com en la valoració de l'estat de salut de cada xiquet i en la necessitat d'intervenció d'altres serveis.

Article setze

El programa de promoció de la salut dels escolars, previst en l'apartat c) de l'article vuité, comprendrà:

a) Cicles d'informació sanitària per als grups de professors dels centres escolars de la Zona de Salut, en funció de les seues necessitats.

b) Intervencions sanitàries personalitzades de caràcter preventiu, directament amb els escolars o mitjançant el col·lectiu de professors.

c) Vigilància de les condicions higiènico-sanitàries de les instal·lacions escolars.

L'execució d'aquest programa correspon a l'Equip d'Assistència Primària, amb la intervenció de tots els components d'acord amb llurs respectives esferes d'actuació.

CAPITOL IV

Disposicions comunes a tots els programes

Article disset

Correspon al Coordinador de l'Equip d'Assistència Primària la vigilància de l'execució i el compliment de tots els programes establerts per raó d'aquesta disposició.

Article divuit

La Unitat d'Assistència Primària de l'Area vigilarà i coordinarà el compliment dels programes en les Zones de Salut i la seua complementació pels serveis sanitaris que corresponga.

CAPITOL V

Article dinou

En el termini de sis mesos a partir de l'entrada en vigor d'aquest Decret, el Conseller de Sanitat i Consum procedirà a la constitució de la Comissió per a la promoció de la salut del xiquet a l'escola. Serà formada per dos representants de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència i altres dos de la Conselleria de Sanitat i Consum, nomenats pels respectius titulars de cada Departament.

Seran funcions d'aquesta Comissió:

- Vigilar i proposar l'adeqüació de les condicions higiènico- sanitàries als centres escolars.

- Efectuar propostes en relació als programes de promoció de la salut a l'escola que convindrà desenvolupar.

- Coordinar els recursos per a l'aplicació dels susdits programes.

- Realitzar el seguiment i l'avaluació dels programes.

- Atendre que l'educació escolar incloga també l'educació per al desenvolupament d'una vida sana, mitjançant l'adquisició de coneixements, hàbits i conductes adeqüades per a ells.

- Estudiar tots aquells aspectes que pugen redundar en la millora de la salut del xiquet a l'escola, efectuant les propostes de solucions que consideren convenients.

La Presidència d'aquesta Comissió recaurà en el Conseller de Sanitat i Consum o persona en qui delegue.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum establirà els acords necessaris amb la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, amb la intenció de la posada en pràctica i aplicació de la utilització oficial dels certificats de salut per a l'ingrés en un centre escolar, així com del corresponent per a la pràctica de l'esport.

Segona

La Conselleria de Sanitat i Consum es coordinarà amb la Conselleria de Treball i Seguretat Social per tal de desenvolupar el programa establert en aquest Decret i per a l'aconseguiment dels objectius següents:

- Aprofitament màxim dels recursos sanitaris i socials de base.

- Identificació i anàlisis dels factors socials o laborals que actuen en detriment de la salut de la mare i del xiquet, i cerca de solucions.

- Proposar les normes d'homologació dels recursos destinats a l'estimulació de la maduració psíquica de les persones necessitades d'ella, i la seua utilització pels serveis sanitaris.

L'estudi de qualssevol altres aspectes que afecten la salut de la dona treballadora i del xiquet amb dificultats d'integració social.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

Primera

En les Zones de Salut mancades de Pediatra, les funcions que a aquest li assigna aquesta disposició seran exercides pel Metge General, mentre manque la dotació de l'esmentat professional. Tanmateix, la Conselleria de Sanitat i Consum podrà en qualsevol cas disposar la solució que considere més convenient.

Segona

En les Zones de Salut on no hi haja encara Equip d'Assistència Primària les seues funcions es consideraran assumides, a l'efecte d'execució dels programes d'aquest Decret, per la Matrona Titular o de zona, el Pediatra de zona i el personal d'infermeria, d'acord amb les seues respectives funcions. En cas d'inexistència de Matrona o de Pediatra les seues funcions seran exercides pel Metge titular o de zona.

Tercera

Fins que es produesca la transferència dels serveis de l'Institut Nacional de la Salut, la participació del susdit organisme en l'aplicació d'aquests programes s'efectuarà mitjançant la Comissió de Coordinació d'Assistència Sanitària en la Comunitat Valenciana, constituïda en virtut del Conveni de 17 de setembre de 1985, subscrit pel Ministeri de Sanitat i Consum i la Conselleria de Sanitat i Consum.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

La Conselleria de Sanitat i Consum dictarà les normes oportunes per al desenvolupament i la millor aplicació d'aquesta disposició, establint un pla d'adeqüació de recursos i configurant els sistemes d'avaluació de qualitat dels programes continguts en ella, tot i creant els òrgans d'assessorament idonis per a l'actualització científica dels susdits programes.

Segona

Aquest Decret vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 24 de novembre de 1986.

El President de la Generalitat,

JOAN LERMA I BLASCO

El Conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUIM COLOMER I SALA

Mapa web