Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 57/2005, d'11 de març, del Consell de la Generalitat, que modifica el Decret 44/1992, de 16 de març, de procediment, sancions i competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentària.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4966 de 15.03.2005
Número identificador:  2005/X2878
Referència Base de Dades:  1453/2005
 



DECRET 57/2005, d'11 de març, del Consell de la Generalitat, que modifica el Decret 44/1992, de 16 de març, de procediment, sancions i competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentària. [2005/X2878]

L'exercici de la potestat sancionadora requerix, d'una banda, la tramitació del procediment legalment o reglamentàriament establit i, d'una altra, que les sancions les imposen els òrgans administratius que la tenen atribuïda, com establix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

El Decret 44/1992, de 16 de març, del Consell de la Generalitat, de procediment, sancions i competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentària, si bé atribuïx la competència sancionadora a alguns òrgans administratius de la Conselleria de Sanitat atenent la quantia de les sancions, no conté una regulació completa del procediment sancionador aplicable a este tipus d'infraccions, ni establix terminis per a la resolució.

La clàusula de supletorietat del Dret estatal continguda en l'article 149.3 de la Constitució espanyola fa que s'aplique, si no hi ha un procediment específic aprovat per l'administració autonòmica, el Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, que aprova el reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora.

Com reconeix el preàmbul del Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, la Generalitat té competència per a establir i regular el seu propi procediment.

L'absència d'un procediment sancionador propi, especialment pel que fa als terminis de tramitació, unida a la necessitat d'adequar els òrgans competents per a la imposició de les sancions a l'estructura orgànica actual de la Conselleria de Sanitat, i també la conversió a euros de les quanties pecuniàries de les sancions establides, justifiquen la modificació del Decret 44/1992, de 16 de març, del Consell de la Generalitat.

Per tant, a l'empara del que disposa l'article 38.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i d'acord amb la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 11 de març de 2005,

DECRETE

La modificació del Decret 44/1992, de 16 de març, del Consell de la Generalitat, de procediment, sancions i competència sancionadora en relació amb les infraccions sanitàries i d'higiene alimentària, en els termes següents:

Article 1

Es modifica l'article 2, a excepció de l'apartat 2 que es manté igual. Queda redactat de la manera següent:

1. El procediment sancionador s'ajusta al que establixen el títol IX de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, este decret, amb caràcter supletori el Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el reglament del procediment per a l'exercici de la potestat sancionadora, i les altres normes que s'apliquen per raó de la matèria.

3. La competència per a acordar la iniciació del procediment sancionador s'atribuïx als directors territorials de la Conselleria de Sanitat o a l'òrgan que tinga en cada moment competències sobre la matèria i, en el cas de vacant, absència o malaltia, als secretaris territorials.

4. El termini per a resoldre i notificar la resolució expressa serà de quatre mesos en el procediment simplificat regulat en el capítol V del Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, i de sis mesos en el procediment previst en el reial decret esmentat per a les infraccions greus o molt greus, en ambdós casos comptadors des de la data en què es dicte l'acord d'incoació del procediment sancionador, sense perjuí de les interrupcions que es produïsquen.

5. El transcurs del termini màxim sense haver-se dictat i notificat una resolució expressa produirà la caducitat del procediment amb l'arxivament de les actuacions, que serà acordada per l'òrgan competent per a resoldre.

Article 2

Es modifiquen el paràgraf primer de l'apartat 1 de l'article 5 i els paràgrafs primer i segon de l'apartat 2 de l'article 5, que queden redactats de la forma següent:

1. Com a conseqüència de les actuacions d'inspecció, el conseller de Sanitat, o el que en cada moment tinga competències sobre la matèria, pot ordenar la suspensió provisional i la prohibició de les activitats dels centres, instal·lacions, servicis i establiments, perquè ho requerisca la salut col·lectiva, per incompliment dels requisits exigits per a la instal·lació i funcionament o per la falta d'autoritzacions prèvies o registres sanitaris preceptius.

2. En el cas que hi haja un risc imminent i extraordinari per a la salut, o se'n sospite raonablement algun, l'inspector o els inspectors actuants poden immobilitzar cautelarment substàncies o productes químics, sanitaris, alimentaris o alimentaris.

Si les substàncies o productes objecte de la immobilització han de ser retirats del mercat o se n'ha de prohibir la comercialització, es requerirà una resolució expressa del director territorial de Sanitat o de qui tinga competències sobre la matèria, després de la tramitació d'un procediment administratiu en els termes previstos en la normativa sanitària. També podrà acordar-se el decomís com a efecte accessori a la sanció, i en este cas caldrà ajustar-se al que disposa l'article 6.2 del present decret.

Article 3

Es modifiquen l'apartat 1 i el primer paràgraf del 3 de l'article 8, que queden redactats de la manera següent:

1. Independentment de les sancions imposades, en el cas de faltes molt greus, la Conselleria de Sanitat pot proposar al Consell de la Generalitat la supressió, cancel·lació o suspensió total o parcial de qualsevol classe d'ajudes oficials, com ara crèdits, subvencions, desgravacions fiscals i altres que tinga reconeguts o haja sol·licitat el sancionat. El Consell de la Generalitat decidirà a este respecte d'acord amb les circumstàncies que concórreguen en cada cas.

3. Les sancions imposades s'executaran immediatament d'acord amb el que disposen la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, el Text Refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat, el Reglament General de Recaptació i les altres disposicions que s'apliquen.

Article 4

Es modifica l'article 9, que queda redactat de la manera següent:

Els òrgans de la Generalitat competents per a la imposició de sancions en les matèries considerades per este decret són:

a) Els directors territorials de la Conselleria de Sanitat, o l'òrgan que en cada moment tinga les competències sobre la matèria, per a la imposició de sancions fins a 3.000 euros, per cada infracció comesa en l'àmbit de la seua competència territorial.

b) Els directors generals de la Conselleria de Sanitat, o els òrgans equivalents que en cada moment tinguen les competències sobre la matèria, per a la imposició de sancions entre 3.000,01 euros i 30.000 euros, en relació amb cada una de les infraccions comeses en matèria de la seua competència.

c) El conseller de Sanitat, o el que en cada moment tinga les competències sobre la matèria, per a la imposició de sancions entre 30.000,01 euros i 60.000 euros.

d) El Consell de la Generalitat, per a la imposició de sancions superiors a 60.000 euros, i també per a acordar, en els casos d'infraccions molt greus, el tancament temporal de l'establiment, instal·lació, centre o servici, per un termini màxim de cinc anys. En este cas, s'aplicarà el que preveu la legislació laboral per a la suspensió o tancament de centres de treball.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Els terminis de tramitació del procediment sancionador previstos en l'article 1 d'esta disposició no s'aplicaran als procediments iniciats abans que entre en vigor.

DISPOSICIÓ FINAL

Este decret vigirà des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Castelló de la Plana, 11 de març de 2005

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

Mapa web