Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 132/1996, de 4 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s'assignen competències en matèria d'atenció als malalts mentals.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2793 de 17.07.1996
Referència Base de Dades:  1429/1996
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 18.07.1996
    Notes: La norma estableix les mesures precises per a regular en l'àmbit de la Comunitat Valenciana l'activitat assistencial que cal prestar a aquest grup de persones de caràcter ambulatori, hospitalització i atenció a domicili.
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat i Consum;Conselleria Treball i Afers Socials
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Sanitat Benestar social
    Descriptors:
      Temàtics: discapacitat psíquic, terapèutica, servei sanitari, política sanitària, discapacitat psíquic, política social



DECRET 132/1996, de 4 de juliol, del Govern Valencià, pel qual s'assignen competències en matèria d'atenció als malalts mentals.

L'article 31.27 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana preveu que la Generalitat Valenciana té competència exclusiva en matèria d'institucions públiques de protecció i ajuda de menors, joves, emigrants, tercera edat, disminuïts i altres grups o sectors socials necessitats de protecció especial, inclosa la creació de centres de protecció, reinserció i rehabilitació.

En conseqüència, la Generalitat Valenciana està obligada a establir el marc bàsic del sistema d'atenció que integre de manera coordinada i coherent la xarxa pública de serveis socials, com expressa l'exposició de motius de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, orientats al benestar i la qualitat de vida, amb especial incidència en la prevenció, l'eliminació o el tractament de les desigualtats socials. Dins d'aquest sistema es considera una àrea d'atenció prioritària la relativa a l'atenció de persones amb disminucions, segons l'article 4 de l'esmentada llei.

D'altra banda, correspon a la Generalitat Valenciana l'execució de la legislació bàsica de l'Estat en matèria de sanitat, així com l'organització de tots els serveis relacionats amb aquesta matèria. També l'article 18 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, en tractar de les actuacions sanitàries del sistema de salut, en considera una de les prioritàries la promoció i la millora de la salut mental, a la qual dedica el capítol II del títol I. Determina, amb caràcter bàsic, l'article 20 de la Llei General de Sanitat, que es desplegaran els serveis de rehabilitació i reinserció social necessaris per a una adequada atenció integral dels problemes del malalt mental, buscant la necessària coordinació entre el sistema de salut i els serveis socials.

Conscient d'aquesta necessitat de coordinar ambdós aspectes de l'atenció als malalts mentals, el Govern Valencià estableix, a través d'aquest decret, les mesures que calen per regular, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, l'activitat assistencial que cal oferir a aquest grup de persones. Amb aquesta intenció, la Conselleria de Sanitat i Consum assumirà l'atenció psiquiàtrica i psicològica necessària: diagnòstic, tractament i rehabilitació, assumint l'hospitalització en les situacions clíniques mèdicament indicades. L'allotjament, la convivència, la potenciació i la recuperació d'habilitats laborals-ocupacionals i de reinserció social, encara que es programaran conjuntament, seran a càrrec de la Conselleria de Treball i Afers Socials, sense perjudici que reba el suport sanitari per part del nivell d'assistència primària i de salut mental si el cas ho requeria. D'acord amb la Llei General de Sanitat (article 20), ambdues conselleries prestaran atenció específica als problemes sanitaris i psicosocials referents a la psiquiatria infantil i juvenil i la psicogeriatria.

Per tant, a proposta conjunta dels consellers de Treball i Afers Socials i de Sanitat i Consum, i després de la deliberació del Govern Valencià en la reunió del dia 4 de juliol de 1996,

DECRETE

Article 1

La Conselleria de Sanitat i Consum, a través dels serveis competents, assumirà l'atenció psiquiàtrica i psicològica necessària, que inclourà el diagnòstic, el tractament i la rehabilitació, assumint la hospitalització en les situacions clíniques mèdicament indicades. Amb aquesta finalitat, i d'acord amb les disponibilitats pressupostàries que hi haurà, potenciarà els recursos assistencials de caràcter ambulatori, d'hospitalització parcial i d'atenció a domicili a fi de reduir tant com es puga les necessitats d'hospitalització.

Article 2

En el cas de persones amb problemes crònics de salut mental, els seran prestats els serveis socials generals d'informació, orientació i assessorament; ajuda a domicili; cooperació i animació comunitària; serveis d'acollida; ajudes econòmiques; i altres prestacions inespecífiques, d'acord amb el que estableix l'article 8 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials. Aquestes competències corresponen a la Conselleria de Treball i Afers Socials, a través de la Direcció General de Serveis Socials.

D'acord amb les disponibilitats pressupostàries que hi haurà, la Conselleria de Treball i Afers Socials prestarà també l'atenció especialitzada consistent a gestionar els centres suficientment equipats que ofereixen actuacions específiques; arbitrar equipaments substitutius de la llar; proporcionar prestacions tècniques; fomentar les mesures de reinserció orientades a normalitzar les condicions de vida; i atendre les disfuncions greus que es produeixen en el medi social i en els nuclis de convivència bàsics, tot això d'acord amb el que estableix l'article 10 de l'esmentada Llei 5/1989.

Article 3

A les persones a què al·ludeix l'article anterior que requerisquen assistència sanitària, els serà prestada pels corresponents serveis dependents de la Conselleria de Sanitat i Consum, així com quan necessiten atenció domiciliària o ambulatòria, sense perjudici de les funcions d'ajuda i reinserció que estan encomanades a la Conselleria de Treball i Afers Socials.

DISPOSICIó DEROGATòRIA

Queden sense efecte els punts 9, 10 i 11 de l'epígraf IV, pel que fa a activitats sociosanitàries programades conjuntament pel sistema sanitari i de serveis socials, de l'Acord del Govern Valencià de 16 de maig de 1995, en matèria sociosanitària, publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 2.538, de 27 de juny de 1995.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Les conselleries de Sanitat i Consum i de Treball i Afers Socials adoptaran les mesures necessàries, dins l'àmbit de competències de cadascuna, per a la posada en pràctica del que preveu aquest decret. No obstant això, per al desplegament d'accions que requerisquen un increment de les despeses serà preceptiu l'informe previ de la Conselleria d'Economia i Hisenda. També se n'exigirà l'informe, així com el de la Conselleria de Presidència, en els casos en què resulte necessària la transferència d'efectius de personal entre els dos departaments primerament esmentats.

Segona

Aquest decret vigirà des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 4 de juliol de 1996.

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNáNDEZ-SORO

El conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUíN FARNóS GAUCHíA

El conseller de Treball i Afers Socials,

JOSÉ SANMARTíN ESPLUGUES

Mapa web