Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 168/1997, de 13 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3004 de 02.06.1997
Referència Base de Dades:  1422/1997
 



DECRET 168/1997, de 13 de maig, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana.

La infecció pel virus de la immunodeficiència humana (HIV) i la síndrome de la immunodeficiència adquirida (SIDA) constitueixen un dels problemes de salut més importants en el context mundial. L'evolució de la pandèmia indica que es tracta, en paraules del secretari general de l'ONU, "d'una emergència a escala planetària", que exigeix el desenvolupament de polítiques i accions adequades a la magnitud del problema. Dins d'Europa, la Comunitat Valenciana, igual que el conjunt d'Espanya, es troba particularment afectada i presenta actualment taxes d'incidència anual de SIDA superiors a les observades en els altres països europeus.



En resposta a aquest problema, la comunitat científica ha instat els governs a adaptar les seues estratègies per afrontar eficaçment el repte que suposa la lluita contra la SIDA. Les organitzacions mundials i europees han posat en marxa plans i programes que promouen la coordinació internacional de les actuacions. En el context espanyol, des del Pla Nacional de la SIDA s'ha proposat l'ampliació de les accions de lluita contra l'epidèmia mitjançant el Pla de Mobilització Multisectorial davant la SIDA (1997-2000), la finalitat del qual és millorar la coordinació interdepartamental i interautonòmica.

El Govern Valencià, conscient de les dimensions i la complexitat del problema i davant la necessitat de proporcionar una resposta eficaç en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, s'ha proposat reunir els esforços i impulsar l'acció integrada i multidisciplinar, d'acord amb la dinàmica actual de la pandèmia, mitjançant l'aprovació del I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana.



En atenció d'aquestes consideracions, a proposta del conseller de Sanitat, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 13 de maig de 1997,



DECRETE



Article 1

S'aprova el I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana amb els objectius, el desenvolupament i l'estructura que s'estableixen en aquest decret.



Article 2

El I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana té els objectius generals següents:

1. Conèixer i reduir la incidència de la infecció pel virus de la immunodeficiència humana (HIV).

2. Promoure la participació activa i solidària de la societat davant l'epidèmia.

3. Proporcionar atenció sanitària integral a les persones afectades.

4. Impulsar la col·laboració institucional per mamprendre globalment l'epidèmia.



Article 3

El I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana es desenvoluparà d'acord amb els objectius específics i les activitats derivats dels objectius generals, que es detallen en l'annex. Els objectius específics i les activitats del Pla de la SIDA seran actualitzats periòdicament.



Article 4

Per a la consecució dels objectius fonamentals i específics del I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana, s'estructuren els òrgans següents:

- Comissió executiva.

- Comissió tècnica.

- Comissió de Participació Social.



Article 5

Seran funcions de la Comissió Executiva del I Pla de la SIDA l'elaboració de les directrius i el seguiment i l'avaluació dels acords adoptats en relació amb el compliment dels objectius del Pla.





Article 6

La Comissió Executiva estarà presidida pel conseller de Sanitat o per la persona en qui delegue.

Seran membres de la Comissió el director general de Salut Pública, que actuarà de vicepresident, i com a vocals les persones següents:

- El sotssecretari de la Conselleria de Sanitat.

- El director general d'Atenció Especialitzada, de la Conselleria de Sanitat.

- El director general d'Atenció Primària i Farmàcia, de la Conselleria de Sanitat.

- El director general d'Ordenació i Innovació Educativa i Política Lingüística, de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.



- La directora general de Serveis Socials, de la Conselleria de Benestar Social.

- El director general de Drogodependències, de la Conselleria de Benestar Social.

- La directora general de la Dona, de la Conselleria de Benestar Social.

- El director de l'Institut Valencià de la Joventut.

Hi farà de secretari el coordinador del I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana.

Podran incorporar-s'hi els membres que s'estimen necessaris, a proposta del president de la Comissió.



Article 7

a) La Comissió Tècnica del I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana és l'òrgan consultiu de la Conselleria de Sanitat, tindrà caràcter multidisciplinar i estarà formada per especialistes de prestigi reconegut, provinents de disciplines diferents. Els membres de la Comissió seran nomenats pel conseller de Sanitat, a proposta de la Comissió Executiva.

b) Seran funcions de la Comissió Tècnica del I Pla de la SIDA l'orientació, la col·laboració i el suport cientificotècnic a la Comissió Executiva en matèria de HIV/SIDA i de les infeccions relacionades amb el HIV, i qualssevol altres activitats que es puguen encomanar dirigides a la prevenció, l'atenció, la protecció de la salut i, en general, per a l'avanç de la lluita contra la SIDA.

c) Els acords i els informes emesos per la Comissió Tècnica tindran caràcter de proposta no vinculant per a la Comissió Executiva, que farà un ús discrecional d'aquesta i de les dades que continga, i podrà disposar-ne la publicació parcial o íntegra.

d) La Comissió Tècnica estarà presidida pel director general de Salut Pública o per la persona que hi delegue.



Article 8

La Comissió de Participació Social del I Pla de la SIDA tindrà com a funcions promoure la coordinació de les accions de salut de les diferents institucions, organismes, i col·lectius relacionats amb el HIV/SIDA, com també impulsar i participar en el desenvolupament de les directrius emanades de la Comissió Executiva.



Article 9

a) La Comissió de Participació Social estarà presidida pel director general de Salut Pública o per la persona que hi delegue.

Formaran part de la Comissió els següents vocals, que tindran relació amb la lluita contra la SIDA:

- Un representant de l'Institut Valencià de la Joventut.

- Un representant del Consell de la Joventut.

- Un representant per cada ONG de la Comunitat Valenciana relacionada amb la SIDA.

- Un representant del Col·legi de Metges.

- Un representant del Col·legi de Farmacèutics.

- Un representant del Col·legi de Psicòlegs.

- Un representant del Col·legi d'Infermeria.

- Un representant del Col·legi de Treballadors Socials.

- Un representant del Col·legi d'Advocats.

- Tres representants, per cada província, que seran nomenats per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies de la Comunitat Valenciana.

b) Els representant que conformen aquesta Comissió hauran de tenir alguna relació en la lluita contra la SIDA.

c) S'invitarà a participar en aquesta Comissió un representant de la Direcció General d'Institucions Penitenciàries.

d) Si ho demanen els dos terços de la Comissió, podran incorporar-s'hi representants d'altres institucions.



Article 10

Les funcions de la planificació, promoció, desenvolupament i avaluació de les actuacions, com també la coordinació de les accions relatives al HIV/SIDA que es desenvolupen a la Comunitat Valenciana, es portaran a terme a través del Servei del Pla de la SIDA, adscrit a la Direcció General de Salut Pública, de la Conselleria de Sanitat.

El cap del Servei del Pla de la SIDA actuarà com a coordinador del I Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana i com a secretari dels òrgans col·legiats.



Article 11

Es podran establir subcomitès de treball, en funció de les necessitats del desenvolupament del pla, dirigits a resoldre els problemes específics que es detecten en relació amb el HIV/SIDA, seguint les directrius de la Comissió Executiva.

Els subcomitès seran presidits pel coordinador o per la coordinadora del I Pla de la SIDA i estaran formats per un nombre reduït de membres, que se seleccionaran d'acord amb el problema concret en cada cas.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposen al que estableix aquest decret, en especial l'Ordre de 20 de febrer de 1987, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es creava la Comissió Tècnica de la Comunitat Valenciana sobre la Síndrome d'Immunodeficiència Adquirida (SIDA), i l'Ordre de 25 de gener de 1991, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es creava el Programa per a la Prevenció i el Control de la SIDA i de les infeccions produïdes pel Virus de la Immunodeficiència Humana (HIV).





DISPOSICIONS FINALS



Primera

Es faculta el conseller de Sanitat per a dictar les normes i adoptar les mesures que puguen ser necessàries per a l'aplicació i el desenvolupament d'allò que preveu aquest decret.



Segona

Aquest decret vigirà l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 13 de maig de 1997



El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO



El conseller de Sanitat,

JOAQUÍN FARNÓS GAUCHÍA





Annex





Objectius i activitats del I Pla de la SIDA

de la Comunitat Valenciana



1. Objectiu general: conèixer i reduir la incidència de la infecció.

1.1. Objectius específics:

1.1.1. Aprofundir en el coneixement de l'epidèmia i les seues característiques a la Comunitat Valenciana.

1.1.2. Intensificar la vigilància epidemiològica i el control de la SIDA i de les infeccions relacionades amb el HIV.

1.2. Activitats:

- Desenvolupar el projecte de monitorització de seroprevalença en el nounat per conèixer l'impacte de la infecció per HIV a la Comunitat Valenciana.

- Participar en el desenvolupament del projecte europeu per a la vigilància de la demanda i prescripció del test del HIV en Atenció Primària a través de la xarxa sentinella sanitària.

- Homogeneïtzar l'ús de les tècniques diagnòstiques del HIV a la Comunitat Valenciana.

- Reforçar els sistemes de vigilància epidemiològica mitjançant un sistema de coordinació entre els serveis assistencials i els serveis de la Direcció General de Salut Pública.

- Unificar els criteris de declaració i explotació de les dades epidemiològiques.

- Realitzar estudis de qualitat de la informació obtinguda pels sistemes de vigilància epidemiològica (cobertura, exhaustivitat, etc.).

- Reforçar la coordinació en matèria epidemiològica amb el pla nacional i amb altres plans autonòmics sobre la SIDA.

- Impulsar i participar en reunions cientificotècniques sobre la infecció per HIV/SIDA.

- Elaborar informes epidemiològics periòdics sobre la situació del registre de casos de SIDA de la Comunitat Valenciana.

- Revisar el registre d'exposició accidental del personal sanitari.

- Avaluar periòdicament les activitats anteriorment esmentades.



2. Objectiu general: promoure la participació activa i solidària de la societat davant l'epidèmia.

2.1. Objectius específics:

2.1.1. Realitzar accions dirigides a evitar la discriminació de les persones afectades per HIV/SIDA.

2.1.2. Fomentar activitats informatives, educatives i de promoció de la salut encaminades a la prevenció del HIV/SIDA.

2.2. Activitats:

- Vetlar pel compliment de l'ús correcte de la informació verbal i escrita, relativa a la història clínica de les persones infectades per HIV/SIDA a través de:

·Realització d'avaluacions periòdiques dels procediments escrits utilitzats pels professionals de salut, en el procés d'atenció a la persona amb HIV/SIDA.

·Organització de fòrums de discussió de caràcter interdisciplinar al voltant d'aspectes ètics i confidencialitat respecte al HIV/SIDA.

·Organització de fòrums de discussió en l'escola sobre aspectes ètics i confidencialitat en col·laboració amb la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència.

- Promoure programes de prevenció per als treballadors del sector sanitari, encaminats a evitar els accidents i la discriminació dels usuaris afectats pel HIV/SIDA.

- Promoure debats dirigits a col·lectius empresarials i sindicals sobre els drets de les persones amb HIV/SIDA.

- Realitzar campanyes d'informació dirigides a la població a partir de les necessitats específiques detectades.

- Realitzar noves edicions de materials informatius existents de caràcter preventiu, dirigits a la població general.

- Utilitzar la xarxa d'informació juvenil per a difondre els programes preventius existents en aquesta matèria.

- Revisar les prestacions del carnet jove sobre els productes anticonceptius i de prevenció de malalties transmissibles.

- Informar i assessorar els joves sobre els programes de prevenció de malalties de transmissió sexual, fomentant l'ús del telèfon jove.

- Impulsar la implantació de la targeta sanitària, donant prioritat als joves a partir dels 16 anys, per a un respecte major a la seua intimitat medicosanitària.

- Potenciar el desenvolupament de programes d'educació afectivosexual per als joves.

- Adequar els programes de prevenció dels centres de planificació familiar a les necessitats juvenils.

- Organitzar seminaris de formació i motivació per a mediadors o animadors juvenils, en col·laboració amb altres institucions, encaminats a la prevenció i promoció de la salut.

- Elaborar material divulgatiu sobre els centres d'informació i prevenció de la SIDA (CIPS).

- Elaborar i difondre materials informatius per a potenciar la realització de la prova del HIV en la dona gestant.

- Desenvolupar objectius educatius i preventius en matèria de SIDA per a l'ensenyament primari i secundari.

- Organitzar cursos de formació en prevenció per a educadors d'ensenyament primari i secundari.

- Implantar i desenvolupar el programa d'escolarització dels infants infectats per HIV en la Comunitat Valenciana.

- Organitzar cursos dirigits a pares a través de les associacions de pares d'alumnes (APA), encaminats a la seua formació com a educadors i agents de salut per a complementar i sincronitzar els coneixements educatius dels escolars.

- Avaluar periòdicament les activitats esmentades.





3. Objectiu general: proporcionar atenció sanitària integral a les persones afectades.

3.1. Objectius específics:

3.1.1. Col·laboració amb les direccions generals d'Atenció Primària i Especialitzada per a coordinar i adequar l'assistència a persones amb HIV/SIDA en tots els nivells d'atenció.

3.1.2. Crear unitats de prevenció de la SIDA (UPS) als centres de salut pública.

3.1.3. Potenciar els centres d'informació i prevenció de la SIDA.

3.1.4. Impulsar activitats d'investigació i accions de salut pública.

3.2. Activitats:

- Crear unitats de malalties infeccioses dins de l'estructura hospitalària dependent de la Direcció General d'Atenció Especialitzada.

- Proporcionar els serveis d'atenció sanitària adequats a l'evolució de la infecció i la malaltia.

- Establir programes per a l'atenció a usuaris infectats per HIV en Atenció Primària.

- Intensificar les mesures necessàries per a proporcionar una atenció humanitzada als malalts de SIDA en fase terminal.

- Promoure la coordinació i l'establiment de criteris de derivació entre els diferents nivells assistencials.

- Elaborar un manual del HIV/SIDA i malalties connexes dirigit a professionals d'Atenció Primària.

- Organitzar seminaris sobre el contingut del manual dirigit als professionals.

- Organitzar cursos de formació per a professionals sociosanitaris que intervenen en programes específics multidisciplinaris.

- Organitzar tallers d'habilitats de comunicació que permeten adequar la pràctica professional a la problemàtica del HIV/SIDA i de les drogodependències en general.

- Reeditar i difondre el Manual del Voluntariat.

- Organitzar cursos de formació per al personal voluntari que intervinga en programes de HIV/SIDA i de drogodependències.



- Difondre el Manual d'Autoatencions per a les persones afectades.

- Organitzar tallers de formació dirigits als professionals de les oficines de farmàcia per a facilitar la seua actuació com a agents de salut.

- Revisar i adaptar les recomanacions existents sobre les línies d'actuació en situacions d'accidentabilitat en l'àmbit de la sanitat pública i la seua ampliació a tot el sector sanitari.

- Elaborar recomanacions dirigides a professionals de salut sobre la importància de la realització de la prova del HIV en la dona gestant (prevenció de la transmissió vertical).

- Elaborar recomanacions per a altres professions estratègiques (perruqueria, acupuntura, etc.) que pogueren intervenir en la propagació de l'epidèmia.

- Elaborar i donar suport als programes dirigits a la reducció de danys en l'ús de drogues per via parenteral i prostitució.

- Coordinar des del servei del Pla de la SIDA els centres d'informació i prevenció de la SIDA (CIPS), i les unitats de prevenció de la SIDA, dependents de la Direcció General de Salut Pública, en les activitats d'informació, consell, prevenció, investigació i altres accions de salut pública per a:

·Actuar sobre la demanda assistencial dels CIPS i les UPS (usuaris amb tuberculosi activa, altres malalties de transmissió sexual i contactes, etc.) per a l'aplicació d'accions de salut pública globals.

·Adequar els recursos humans i materials a la demanda actual dels centres.

·Dissenyar i establir protocols de remissió i derivació dels usuaris a altres nivells d'atenció.

- Oferir ajudes per a finançar accions i projectes específics de HIV/SIDA i malalties connexes des del Servei del Pla de la SIDA de la Comunitat Valenciana mitjançant:

·L'elaboració de la normativa específica per a la convocatòria d'ajudes.

·La constitució d'un grup interdisciplinar d'experts per a l'avaluació dels projectes.

·La supervisió del compliment de les normes establides en la convocatòria d'ajudes.

- Participar i impulsar estudis d'investigació i accions de salut pública de caràcter nacional i internacional.

- Registrar els projectes d'investigació i accions de salut pública, amb la base de dades, destinada a aquest fi en la Direcció General de Salut Pública.

- Avaluar periòdicament les activitats exposades anteriorment.





4. Objectiu general: impulsar la col·laboració institucional per a mamprendre globalment l'epidèmia.

4.1. Objectius específics:

4.1.1. Promoure la coordinació de les accions de salut amb les respectives conselleries de la Generalitat Valenciana implicades en el problema.

4.1.2. Estretir la coordinació de les accions de salut amb les diferents comunitats autònomes i el govern central.

4.1.3. Impulsar la coordinació de les accions de salut amb institucions internacionals.

4.2. Activitats:

- Col·laborar amb la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, per al compliment dels objectius docents del pla educatiu encaminats a la prevenció de la SIDA.

- Col·laborar amb l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) en els programes relacionats amb el HIV/SIDA (Pla Jove).

- Coordinació i col·laboració amb la Conselleria de Benestar Social.

- Col·laboració i coordinació amb la Direcció General de Serveis Socials per a potenciar les xarxes locals de suport.

- Col·laboració i coordinació amb la Direcció General de Drogodependències.

- Col·laboració amb la Direcció General de la Dona en programes específics relacionats amb el HIV/SIDA.

- Coordinació amb la Direcció General d'Institucions Penitenciàries per a mamprendre el problema del HIV/SIDA.

- Coordinació amb els ajuntaments i altres entitats que la Direcció General de Salut Pública considere oportú en relació amb el HIV/SIDA.

- Col·laboració, assessorament, coordinació i avaluació de programes específics portats a terme per les organitzacions no governamentals (ONG).

- Col·laboració amb programes d'altres comunitats autònomes en aspectes relacionats amb el HIV/SIDA.

- Col·laboració i coordinació amb el Pla Nacional sobre la SIDA.

- Col·laboració i coordinació amb el Pla Nacional sobre Drogues en temes relacionats amb el HIV/SIDA.

- Coordinació amb institucions i organitzacions internacionals que desenvolupen activitats en la lluita contra la SIDA.

Mapa web